Jogi önéletrajz minta

Ha már dolgoztál a jogi szakmában, vagy csak szeretnél karriert ezen a területen, mint jogász, ügyvéd vagy jogi asszisztens, akkor már hatalmas tudás birtokában vagy a jogi világból. Valójában pedig sok más készséggel és ismerettel is rendelkezned kell, ha jogi karriert szeretnél.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ügyvédként meg kell tudnod érteni a jogi ügyeket, és hatékonyan kell kommunikálnod más emberekkel. De mi történik akkor, ha írásban kell számot adnod, akár az önéletrajzodban a jogi képességeidről és ismereteidről?

Azok, akik jogi karriert szeretnének, talán nem tudják, hogyan írjanak hatékony jogi önéletrajzot, amikor az álláskeresésre kerül a sor. Szerencsére, neked nincs miért aggódnod. 

Mi segítünk, és lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan írj hatékony és ütős jogi önéletrajzot, mindezt pedig megtámogatjuk a jogi önéletrajz mintáinkkal!Hogyan írj  jogi önéletrajz egy jogi irodához?

Akár profi jogász, akár pályakezdő vagy, aki még csak most bontogatja a szárnyait a területen, szükséged lesz egy ütős önéletrajzra. Egy erős önéletrajz fog téged és a képességeidet egy új céghez repíteni. 

A Foglalkoztatási Hivatal szerint az ügyvédek foglalkoztatottsága 2019 és 2029 között 4 százalékkal fog nőni. Ezért a következő 10 évben nagy lesz a verseny a jogi állásokért, mert több hallgató fog jogászként végezni, mint ahány nyitott pozíció lesz a területen. 

Biztonsággal kijelenthetjük, hogy sok álláskereső fog ugyanazokra a munkákra jelentkezni, amelyekre te is. Lépéseket kell tenned azért, hogy előnyt szerezz a jogi munkaerőpiacon. 

Olyan ütősnek kell lennie a jogi önéletrajzodnak, amennyire csak lehet. Végülis, az önéletrajzod az egyetlen módszered arra, hogy a képeségeidet, szakmai tapasztalatodat és a tudásodat hatékonyan kommunikálhasd a HR-es felé. 

A sikeres  jogi önéletrajz jól strukturált és felépített. Az előző munkahelyeiden szerzett tapasztalataidat kell, hogy megmutassa a cégnek, és azt, hogy mit nyer a cég, ha téged vesz fel.

Lépésről-lépésre átvesszük, hogy milyen szekciók szükségesek egy jogi önéletrajzba, és hogyan kell kinéznie ahhoz, hogy sikeres legyen az álláskeresésed. 

paralegal resumes

Szakmai bemutatkozó

A jogi irodáknál vagy jogi részlegen dolgozó HR-es sosem olvassa el az összes beérkező önéletrajzot. Ehelyett csak az igazán érdekesnek tűnő önéletrajzokat átfutják a szemükkel. 

Ahhoz pedig, hogy a te jogi önéletrajzod is érdekesnek tűnjön, és felkeltse a HR-es figyelmét, egy szakmai bemutatkozó a legjobb módszer. 

A szakmai bemutatkozó mindössze néhány mondatból áll. Ebben a szekcióban röviden és tömören bemutatod a jogi karrieredet, a releváns munkatapasztalatodat, készségeidet és az elért eredményeidet. 

Gondolj erre a részre úgy, hogy ennek kell eladnia téged a jogi osztály vezetőjének, és meg kell indokolnia,, hogy miért téged válasszon: arról írsz, hogy mit nyer veled a cég, milyen előnyökhöz juttatja a te tudásod és tapasztalatod. 

A szakmai tapasztalatokat bulletpontos felsorolással is meg lehet írni. Mindegyik bulletpont egy eredményedet jelképezi, amelyet a jogi területen értél el a tudásodnak és képességeidnek hála. 

paralegal resumes

Jogi szakmai bemutatkozó példa

Itt láthatsz egy ütős jogi szakmai bemutatkozó példát:

HELYES
Szakmai bemutatkozó

Jogi asszisztens, bírósági perek dokumentációjában, ügyfél kommunikációban és tárgyalási eljárásokban szerzett tapasztalattal. Harmadik féllel való szoros együttműködésben szerzett jártasság. Jogi nyelvhasználat, munka statisztika és tárgyalási folyamatok területén képzett. 

Kiváló kommunikációs készség, amelyek segítségével az elért eredményeket és a jogi asszisztensként szerzett ismereteket, karrier célomat kommunikálom. 

A következő példa viszont nem a jogi ismereteid kommunikálásának módja:

HELYTELEN
Szakmai bemutatkozó

Jogi asszisztens bírósági perek dokumentációjában és jogi kutatásban szerzett tapasztalattal. A jogi nyelvhasználaton kívül egyéb képességek is jellemeznek. 

Ez a szakmai bemutatkozó túl rövid, és semmilyen értéket nem közvetít, valójában túl ködös a megfogalmazás. 

paralegal resumes

Tanulmányok és oklevelek

Most, hogy megírtad a szakmai összefoglalódat, a jó jogi önéletrajz sablon azt mutatja, hogy ideje a tanulmányokról szóló részt megfogalmazni.

Ebben a szekcióban mutathatod meg, hogy milyen tanulmányi háttérrel rendelkezel, feltüntetheted, ha kaptál valamilyen elismerést az egyetemi éveid alatt, vagy hogy milyen diplomát, vagy egyéb oklevelet szereztél meg. Ha jól írod meg ezt a részt, akkor biztos, hogy kitűnhetsz a többi jelölt közül. 

Ennek megírása esetén is a bulletpontok használata az ajánlott. Segítségével az információ könnyebben olvasható, átlátható és megérthető. 

Először az iskola nevét írd fel, majd a diplomát, amit szereztél, utána bármilyen elismerést, amit kaptál, és végül a további okleveleket. 

Még több részletért arról, hogy hogyan nézzen ki a tanulmányi szekció, kattints ide, ahol a  jogi önéletrajz sablonokat találod meg. 

Bármilyen egyéb képzés és tanfolyam segíthet abban, hogy hamarabb megmászd a karrierlétrát. Ezek a képzések például hasznosak lehetnek számodra is a jogi karriered során:

 • Munkajogi szakjogász 
 • Családjogi szakjogász 
 • Kriminalisztikai szakjogász
 • Végrehajtási jogi szakjogász

paralegal resumes

Jogi önéletrajz példa

Alább láthatsz egy példát a jogi önéletrajzban található tanulmányi háttérre:

HELYES

Tanulmányok

Jogász

Szent Olaf Egyetem

2015 – 2020

 • Tanulmányi átlag: 2.97, Osztályozás: 100/300 (Top 33.3%)
 • Elismerések: Mitchell Hamline Jogi Szemle, jogi cikkíró Vol. 40

paralegal resumes

Szakmai tapasztalat a jogi önéletrajzban

Most, hogy már kész van a jogi önéletrajzodban a tanulmányi hátteredre vonatkozó rész és a szakmai bemutatkozód is, ideje a legfontosabb szekcióra irányítani a figyelmünket: a szakmai tapasztalatokra. 

A szakmai tapasztalat alapján dől el minden egy jogi önéletrajzban. Ahhoz, hogy ezt jól át tudd adni, 3 dolgot kell figyelembe venned:

Az önéletrajz típusa – az, hogy milyen típusú a szakmai tapasztalatod felsorolása, esszenciális. Ez határozza meg ugyanis a felépítést, az önéletrajzod kinézetét Ajánlott ebben az esetben a fordított időrendi sorrend használata.

Használj cselekvésre felszólító szavakat és kulcsszavakat – Figyelj arra, hogy olyan cselekvésre felszólító szavakat és kulcsszavakat használj a feladatköröd leírásánál, ami megfelelően leírja azokat, így erősítve a jogi önéletrajzodat. Ezek lehetnek például az analizálni, rendszerezni, rögzített, és párosítsd ezeket szakzsargonnal és kulcsszavakkal, amelyek felkeltik a HR-es érdeklődését. 

Használj egyértelmű és hasznos információkat – ne töltsd meg a jogi önéletrajzodat szakkifejezésekkel: inkább törekedj arra, hogy a tartalom egyértelmű legyen. Számokkal, számszerű eredményekkel pedig mindig feljavíthatod az önéletrajzodat, például arról írhatsz, hogy hány ügyet vittél hetente. 

Egy jó tanács: ha már több, mint 3 éve dolgozol jogi területen, akkor vedd előre a szakmai tapasztalatot, és csak utána következzenek a tanulmányaid. Azonban ha még nincs 3 éve munkatapasztalatod, akkor a tanulmányaid kerüljenek előtérbe, ne a szakmai tapasztalatra vonatkozó szekció.

Akármelyik szekcióval is kezded, használj fordított időrendi sorrendet, amikor a szakmai fejlődésedet mutatod be. A legújabb munkahelyedet és a képzésedet vedd előre. 

Önkénteskedés

Van úgy, hogy a karriered során fizetést nem biztosító pozícióban találod magad. Ezt úgy nevezik a jogi területen, hogy pro bono, vagy önkéntes munka. 

Önkénteskedést megadni a szakmai tapasztalataid között elég nagy előnyt jelenthet a többi jelölttel szemben. Ez a munka ugyanis azt mutatja a HR-esnek, hogy úgy tettél valami pluszt, hogy nem kaptál érte semmilyen juttatást, mindössze azért dolgoztál, hogy bővítsd a szakmai tudásodat. Ha ilyet lát egy HR-es, biztosan tovább olvassa az önéletrajzodat és a kísérőleveledet is. 

Az önkéntes munka leginkább a jogi hallgatókra jellemző szakmai gyakorlat formájában, és később akár valódi pozíciót is jelenthet. Nagyra értékelt jogi asszisztenciát biztosíthatsz költségmentes per esetén vagy non-profit szervezeteknél, amelyek rászoruló embereknek nyújtanak jogi szolgáltatást. 

A Pro Bono munka ezeket foglalja magába: 

 • Ügyfelek interjúztatása az ingyenes jogi szolgáltatás forró vonalon keresztül vagy személyesen.
 • Jogi ügyek felkutatása.
 • Jogi jegyzet, briefek és bírósági végzés előkészítése.
 • Adminisztrációs feladatok ellátása vagy kihallgatáson végzett asszisztencia.
 • Pro bono tranzakciós jogi feladatokban való segítés, amely lehet céges, adózás, szellemi tulajdon, ingatlan területeken, vagy olyan kis árbevételű KKV vagy nonprofit szervezet számára nyújtott szolgáltatás, amelyeknek gazdasági problémái vannak.
 • Kliens segítése abban, hogy megértse a bonyolult jogi folyamatokat a bíróságon vagy tanácsadói központokban, esetleg szakmai tanácsadó központban.
 • Prezentáció készítése és a jogi tréning anyagok frissítése.

Ahogy a fizetett munka esetén, itt is az a tanácsunk, hogy az összes fontos, szakmához kapcsolódó információt írd le. Kövesd a feladatkörök bemutatásáról szóló útmutatónkat, hogy hogyan mutasd be jól az önkéntes munkádat. 

Nézz meg további példákat valamint az önéletrajz szerkesztőnket itt. 

paralegal resumes

Hangsúlyozd a szakmai képességeidet és ismereteidet

A jogi területen elég sok ismerettel kell rendelkezned, és mindemellett tájékozottnak kell lenned. Egy sikeres jogi önéletrajz pedig meg kell, hogy mutassa, hogy milyen erős kommunikációs készséggel, valamint jogi ismeretekkel rendelkezel. 

Most, hogy kész vagy a feladatköröd és munkatapasztalaid bemutatásával, megvan hozzá a végleges megjelenés is, egy másik fontos részre figyelnünk: a képességeket felsorakoztató részre. 

Ez a szekció tudást, ismeretet, jártasságot és képességet, készségeket is tartalmaz. Segítségével megmutathatod, hogy milyen nagyszerű jelölt vagy, a tökéletes választás a pozícióra. Próbálj olyan képességeket felsorolni, amelyek az álláshirdetésben is meg vannak fogalmazva, legfőképp az elvárások között. 

Általában ez a leggyakoribb technikai tudást és képességet felvonultató lista, amelyet kérnek, így neked is bele kell írni a jogi önéletrajzodba:

 • Bírósági eljárás és perek
 • Felismerő folyamatok
 • Jogi nyelvezet
 • Kiemelkedő kommunikáció írásban és szóban egyaránt
 • Egyedül és csapatban való munka
 • Ügy kiértékelése
 • Jogi terminológia
 • Vallomás előkészítése
 • Bírósági tárgyaláson készült jogi dokumentáció kezelése
 • Bírósági memorandum előkészítése
 • Jogi kutatás
 • Vezetői készség
 • Vélemény írása és brief készítés
 • Döntéshozatali képesség
 • Személyzet irányítása
 • A stresszes helyzetek kezelése
 • Etikai kódex iránti elköteleződés
 • Tárgyalási ismeretek
 • Kritikus gondolkodású és összefüggést kereső személyiség 
 • Vitarendezés
 • Jegyzetelés
 • Tárgyalástechnika

A specializációkat is beleírhatod, mint amilyenek az alábbiak:

 • Védjegy visszaélés
 • Környezetvédelmi jogász 
 • Cégek közötti tranzakciók
 • Munkajog
 • Családjog
 • Polgári perek
 • Kriminalisztikai szakjogász

paralegal resumes

Tippek és trükkök a jogi önéletrajzhoz

Az egyik legfontosabb tényező a sikeres jogi önéletrajzhoz az az, hogy megértsük, hogyan nézik át az önéletrajzokat a HR-sek. Mivel rengeteg beérkező önéletrajz gyűlik fel az asztalukon, ezért nem olvassák át azokat. 

Erre egy jelentkező szűrő programot, ATS-t használnak, amely kiszűri a nem megfelelő jogi önéletrajzokat és kiválasztja a legjobbakat. 

Ahhoz, hogy a tiéd is bekerüljön, figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű jogi szót, szakszargont, valamint hétköznapi szót tartalmazzon a szöveg. Azokat az ismereteket és kulcsszavakat használd a szakmai tapasztalatod bemutatásában és a képességeid felsorolásánál, amelyeket kérnek az álláshirdetésben, de ne vidd túlzásba. 

Használj kulcsszavakat és cselekvésre felszólító szavakat, amikor az előző munkahelyeden ellátott feladatkörökről mesélsz. Az ilyen erős szavakat mindenképp tedd bele, mint amilyen az analizálni, kutatni, problémát megoldani, tárgyalni. 

Ne felejtsd el, hogy a szakmai bemutatkozód és a szakmai tapasztalatod maradjon egységes és könnyen olvasható a toborzó számára. 

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a megfelelő hosszúság a jogi önéletrajzhoz?

Lehetőleg maradjon egy oldal hosszúságú a jogi önéletrajzod. Használj Times New Roman betűtípust és 11-es betűméretet, a pozíciódat pedig vastag betűvel emeld ki. 

Minden egyes pozíciót fel kell sorolnom a jogi önéletrajzomban?

Nem szükséges mindet felsorolni. Inkább azokat, amelyek kapcsolódnak az épp aktuálisan megpályázott pozícióhoz. A pályakezdő jogászok pedig nem fognak ezzel a problémával még találkozni, mert nincs elegendő mennyiségű tapasztalatuk. 

Hogyan írjam bele a dokumentáció átnézésről szóló projekteket vagy a jogi kutatómunkát a jogi önéletrajzomba?

Az alá a munkahelyed alá írd, ahol végezted ezeket a munkákat. Bulletpontokba szedve sorold fel lehetőleg az eredményeidet és a feladatköröket. 

Hogyan írjak jogi önéletrajzot, ha még nincs szakmai tapasztalatom?

Ha még most vagy pályakezdő a jogász világban, és nem tudod, mit írj a jogi önéletrajzba, akkor se aggódj, mi segítünk. 

Nyugodtan feltüntethetsz olyan munkákat, amelyek nem kapcsolódnak a jogi területhez, vagy ha esetleg végeztél ingyenes szakmai gyakorlatot, önkénteskedtél, és kapcsolódik valamennyire az álláshirdetésben leírtakhoz, akkor azt is. 

Szakmai bemutatkozó helyett pedig inkább karriercél meghatározást írj: milyen munkát keresel, és a cég mit nyer azzal, ha téged választ, valamint te magad mit nyersz, ha felvesznek.