Könyvvizsgálói motivációs levél

A motivációs levél célja, hogy megmutassa az álláskereső egyéniségét, céljait, indíttatásait és terveit. Ebben tudja a jelentkező kifejteni hol találta az állást, miért szeretne az adott állásra jelentkezni és milyen a szakmájához fűződő viszonya.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ha szeretnéd, hogy a motivációs leveled professzionális legyen, tarts velünk és használd tippjeinket a pályázatod megírásában!

könyvvizsgálói motivációs levél

Tartalomjegyzék

Menedzser motivációs levél minta

Címzett

Halmár Tamás
Pénzügyi vezető
Account Kft.
Üllői út 6.
1096 Budapest

Feladó

Vadal Bettina
vadal.bettina@gmail.com
+3670/482-7858
Haller u. 5.
1095 Budapest

Tisztelt Halmár Tamás!

Vadal Bettina vagyok, és motivációs levelemmel a Profession weboldalon talált Könyvvizsgálói pozícióra jelentkezek. Gazdasági és pénzügyi tanulmányaimmal, tapasztalataimmal úgy érzem, hogy ideális jelölt vagyok a meghirdetett állásra. Jelentkezésemben a dinamikusan fejlődő, könyvvizsgálattal, könyveléssel, adótanácsadással, bérszámfejtéssel foglalkozó vállalat jelentette számomra a motivációt.

Tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Pénzügy és Számvitel alapszakon, majd a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar mesterszakon végeztem el. Így alap tudásomat gazdasági és pénzügyi területen 5 tanulmányi év alatt szereztem meg.

Számviteli és pénzügyi tudásomat aztán tovább kamatoztathattam a munkahelyeimen szerzett tapasztalatokkal. Ez kiterjedt a kockázatelemzésre, a beszámolók valódiságának és szabályszerűségének felülvizsgálatára, pályázatok könyvvizsgálatára, átvilágításra, cégértékelésre, belső ellenőrzési jelentések készítésére és éves beszámolók összeállítására. Munkáim során a tárgyalóképes, üzleti angol tudásomat is használhattam, így az angol nyelvet a mai napig aktívan használom.

Felhasználói szintű felhasználói szintű MS Office ismeretekkel rendelkezem. Felelősségteljesnek és precíznek tartom magam, amihez hozzájárul az is, hogy a projektek során mindig a jogszerű megoldásokra törekszem. Csapatban és önállóan is egyaránt hatékony munkavégzésre tehettem szert az elmúlt néhány évben. Az innovációs szemléletemmel pedig mindig újabb szintekre emeltem a feladatok elvégzését. Legutolsó sorban pedig problémamegoldó és elemző készségekkel is rendelkezem.

Számomra nagy kihívást jelentene az Önök sikeres cégénél dolgozni, ahol úgy gondolom, hogy az eddig megszerzett tudásommal és tapasztalataimmal hozzá tudnék járulni ahhoz, hogy értéket teremtsünk.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Remélem, hogy motivációs levelem elnyeri tetszésüket, s a továbbiakban lehetőséget biztosítanak egy személyes interjúra is. Az alábbi elérhetőségeim egyikén kérem keressen, amennyiben bármilyen kérdése van.

Bízva az együttműködésben,

Üdvözlettel,
Vadal Bettina
vadal.bettina@gmail.com
+3670/482-7858

Mi kerül egy motivációs levélbe?

Először is tisztázzuk, hogy miért olyan fontos a motivációs levél. A pályázatodnak ebben a részében tudod részletesebben kifejteni a készségeidet, képességeidet, eredményeidet és írásoddal, kifejezéseiddel tudod megmutatni az egyéniségedet is. Minderre azért van szükség, mert egyrészt a munkáltatónak nagyobb rálátása lesz a szakmai tapasztalataidra, másrészt picit megismerhetik a személyiségedet is. Ha a HR-es szakember egy mindenre kiterjedő frappáns, motivációs levéllel találja magát szemben, akkor garantált a továbbjutás a következő körre. Útmutatónkkal olyan információkra tehetsz szert, amelyek segíthetnek abban, hogy megírd a számodra tökéletes levelet.

Fontos tudni, hogy a motivációs levél az nem jelent egyet a kísérőlevéllel, ugyanis a kísérőlevél az a jelentkezés azon része, amelyet e-mailben fogalmazol meg néhány mondatban. A kísérőlevél mindössze 4-5 mondatot jelent maximum. Ebben kell leírni miért jelentkezel az állásra és, hogy miért te lehetsz az ideális jelölt. A kísérőlevél tartalmi elemeiről bővebben itt tudsz olvasni.

Na de térjünk is vissza a lényegre. Mutatjuk melyek a motivációs levél tartalmi elemei, amelyeket érdemes feltüntetni:

 • Eredmények és elismerések.
 • Készségek, képességek és erősségek.
 • Korábbi feladatok, amelyek szerepelnek az álláshirdetésben.
 • Mi a motiváció, amely leginkább ösztönöz téged arra, hogy az adott szakmában helyezkedj el?
 • Célok, amelyeket szeretnél elérni.
 • Tanulmányok és képzések.

Ha ezt tisztáztuk, akkor nézzük, hogyan is kell kinéznie a motivációs levélnek:👇

Motivációs levél megjelenése

Először is érdemes tudni, hogy bőven elég 0,5 és 1 oldalas hosszúságban gondolkodni. A bekezdésekre ügyelj, lehetőleg legyen 4-6. Erre azért van szükség, mert így átláthatóbb és könnyebb olvasni a levelet.

Betűtípusban tökéletes választás lehet az Arial, a Calibri vagy a Times New Roman. Betűméretben pedig jó lesz a 11-12-es méret.

A motivációs levél nyelve

Ez természetesen függ attól, hogy külföldi vagy hazai céghez szeretnéd beadni a jelentkezésedet. Vagy, hogy esetleg milyen nyelven kéri a bemutatkozást a cég. Előfordulhat olyan álláshirdetés is, ahol több nyelven kérik a motivációs levelet, ekkor érdemes magyar és angol nyelven is elkészíteni.

A formátum

Az álláshirdetéseknél az az általános formátum, ha Word-ben vagy PDF-ben küldöd el a jelentkezésedet. Ne aggódj, az erről szóló igényükről szót fognak ejteni a hirdetésben. Ha mégsem tennék, akkor se ess kétségbe, mivel az általános elvárás a Word és PDF.

A motivációs levél felépítése

A jó motivációs levélnek tartalmilag ezeket érdemes feltüntetni:

 • Címzett és feladó feltüntetése
 • Megszólítás
 • A bemutatkozó bekezdésben kell elárulni hol találtad az állás, miért jelentkeztél és mi motivált a jelentkezésben.
 • A következő bekezdésekben kell feltüntetni a tanulmányaidat, a szakmai tapasztalatodat és eredményeidet.
 • Majd jöhetnek a személyes tulajdonságok és értékek.
 • A zárást pedig 1-0,5 mondattal érdemes megírni
 • Legvégére kell, hogy kerüljön az elköszönés és az aláírás.

Ha mindezt alaposan megtervezed, leírod, és a személyiségedet is megmutatod, tuti befutó lehetsz! 😉

A címzett és a feladó

Ezt a részt készítsd el úgy, mintha tényleg levelet címeznél. 🙂 Tehát a címzett esetében a névre, a személy pozíciójára, a vállalat nevére és a címre lesz szükség egymás alatt. A feladó esetében pedig szintén a névre, a te e-mail címedre, a telefonszámra és a címedre lesz szükség. Mutatjuk hogyan néz ki ez a gyakorlatban:

HELYES
Címzett

Halmár Tamás
Pénzügyi vezető
Account Kft.
Üllői út 6.
1096 Budapest

Feladó

Vadal Bettina
vadal.bettina@gmail.com
+3670/482-7858
Haller u. 5.
1095 Budapest

Abban az esetben, ha nem tudod pontosan a címzett nevét, akkor egészen egyszerűen a nevén kívül minden mást kell leírni az adatokhoz. Vagyis így:

HELYES
Címzett

Pénzügyi vezető
Account Kft.
Üllői út 6.
1096 Budapest

A megszólítás

Ez az egyik legfontosabb eleme a motivációs levélnek, ezért ügyelj a pontos megszólításra. Először is figyelembe kell venni, hogy milyen a cég kommunikációja álláshirdetéskor. Ha úgy érzed, hogy elég hivatalos, akkor mindenképpen maradj a “Tisztelt” megszólításnál, ha viszont inkább barátságos és közvetlen, lazább hangvételű, akkor mehet a “Kedves” megszólítás.

Mutatunk példát arra is, hogy milyen amikor van konkrét név és milyen az, amikor nem tudjuk kinek írjuk pontosan a levelet. Ha az álláshirdetésben nincs feltüntetve, még utána nézhetsz esetleg a LinkedIn vagy a cég weboldalán is. Ez azért is plusz pont, mert látni fogják, hogy mennyire alaposan felkészültél már a megszólításnál is.

Az alábbi megszólításokat bátran használhatod:

 • Tisztelt Halmár Tamás!
 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt HR Osztály!
 • Kedves Halmár Tamás!
 • Kedves HR Osztály!

Kezdés és bemutatkozás

Minden kezdet nehéz. Ez jellemző a motivációs levél megkezdésére is. Sokszor nem tudjuk hogy és mivel kellene kezdeni. Tudjuk, hogy nagy a nyomás, hiszen az első néhány mondat jelenti az első benyomást, mely alapján a HR-es szakember eldöntheti, hogy tovább olvassa vagy elrakja a kiszelektált önéletrajzok közé.

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy legyen minél egyértelműbb és őszintébb, hiszen nem szeretik a mindenféle megbeszéléseket. Foglald össze, hogy ki vagy és, hogy mi motivált a jelentkezésben.

HELYES
Tisztelt Halmár Tamás!

Vadal Bettina vagyok, és motivációs levelemmel a Profession weboldalon talált Könyvvizsgálói pozícióra jelentkezek. Gazdasági és pénzügyi tanulmányaimmal, tapasztalataimmal úgy érzem, hogy ideális jelölt vagyok a meghirdetett állásra. Jelentkezésemben a dinamikusan fejlődő, könyvvizsgálattal, könyveléssel, adótanácsadással, bérszámfejtéssel foglalkozó vállalat jelentette számomra a motivációt.

A motivációs levél törzse

Ez az a rész, ahol a tanulmányaidat és a tapasztalataidat tudod feltüntetni. Fontos, hogy motivációs leveled törzsét átláthatóan és kiemelkedően írd meg, hisz többnyire ez alapján dönti el a HR-es vagy a levelet elbíráló munkaadó, hogy te vagy e az ideális jelölt a Könyvvizsgálói pozícióra.

Érdemes olyan kulcsszavakkal feltölteni ezt a részt, amelyeket az adott állás hirdetésében tüntetnek fel. Tehát, ha az elvárásban azt kérik a jelentkezőtől problémamegoldó és kiváló innovációs készségekkel rendelkezzen, akkor érdemes azt mind beleírni a motivációs levél ezen részébe. Vagy például ha a feladatkörökben feltüntetik a kockázatelemzést, mint rád váró feladatot, akkor nagyon fogják értékelni, ha te ezt bele is írod a tapasztalataid közé. Ha esetleg még sincs ilyen tapasztalatod, még tanulhattál róla, tehát mint tantárgyat, szintén beleírhatod a levélbe. 😉

Az alábbi példában olvashatod mire gondoltunk: 👇

HELYES
Tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Pénzügy és Számvitel alapszakon, majd a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar mesterszakon végeztem el. Így alap tudásomat gazdasági és pénzügyi területen 5 tanulmányi év alatt szereztem meg.

Számviteli és pénzügyi tudásomat aztán tovább kamatoztathattam a munkahelyeimen szerzett tapasztalatokkal. Ez kiterjedt a kockázatelemzésre, a beszámolók valódiságának és szabályszerűségének felülvizsgálatára, pályázatok könyvvizsgálatára, átvilágításra, cégértékelésre, belső ellenőrzési jelentések készítésére és éves beszámolók összeállítására. Munkáim során a tárgyalóképes, üzleti angol tudásomat is használhattam, így az angol nyelvet a mai napig aktívan használom.

Felhasználói szintű felhasználói szintű MS Office ismeretekkel rendelkezem. Felelősségteljesnek és precíznek tartom magam, amihez hozzájárul az is, hogy a projektek során mindig a jogszerű megoldásokra törekszem. Csapatban és önállóan is egyaránt hatékony munkavégzésre tehettem szert az elmúlt néhány évben. Az innovációs szemléletemmel pedig mindig újabb szintekre emeltem a feladatok elvégzését. Legutolsó sorban pedig problémamegoldó és elemző készségekkel is rendelkezem.

Számomra nagy kihívást jelentene az Önök sikeres cégénél dolgozni, ahol úgy gondolom, hogy az eddig megszerzett tudásommal és tapasztalataimmal hozzá tudnék járulni ahhoz, hogy értéket teremtsünk.

Célunk, hogy biztosra menj és kerüld el az esetleges hibákat, ezért most feltüntetjük melyek azok, amelyeket érdemes kerülnöd:

 • Csak a hírnév miatt jelentkezek.
 • Nem vagyok csapatjátékos.
 • Nem tudok önállóan dolgozni.
 • Nem tudok sokáig egy dologra koncentrálni.
 • Félek megszólalni mások előtt.
 • Rossz vagyok a számokban.

Olvasás közben reméljük érzed, hogy túlozni szerettünk volna, de ezt csak azért csináltuk, hogy egyértelműbb legyen mi az amit kerülnöd kellene a levélben. Az sosem baj, ha őszinte a jelentkező, de az ilyen jellegű megnyilvánulásokat inkább kerüld. 🙂

könyvvizsgálói motivációs levél

A lezárás és elköszönés

Ha úgy érzed minden lényeges információt beleírtál a motivációs levélbe, akkor a legvégén jöhet a lezáró, elköszönő rész.

Itt kell megemlíteni a csatolt önéletrajzot, illetve, ha van még más, akkor azt is. Azt semmiképp se felejtsd el jelezni feléjük, hogy számítasz a visszajelzésükre és reménykedsz a személyes találkozóban is.

Elköszönéskor használd az alábbi szavakat: “Üdvözlettel” vagy “Tisztelettel”. Az aláírás esetében pedig mindenképp tüntesd fel a nevedet, az e-mail címedet és a telefonszámodat. Ügyelj a helyesírásra, használj profi e-mail címet (ne a beceneves e-mail címedet add meg) és a telefonszámodat ellenőrizd kétszer, nehogy lehagyj egy számot, különben nem fognak elérni telefonon. Természetesen attól még ott van az e-mail címed, de gondolj bele abba, hogy egy nem alapos aláírás figyelmetlenségre utalna. Azt pedig biztos, hogy te sem szeretnéd, ha figyelmetlennek tartanának.

Mutatjuk a lezáró szakaszt:

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Remélem, hogy motivációs levelem elnyeri tetszésüket, s a továbbiakban lehetőséget biztosítanak egy személyes interjúra is. Az alábbi elérhetőségeim egyikén kérem keressen, amennyiben bármilyen kérdése van.

Bízva az együttműködésben,

Üdvözlettel,
Vadal Bettina
vadal.bettina@gmail.com
+3670/482-7858

Tippek motivációs levélhez

Minden motivációs levél esetében van néhány tipp, amelyeket érdemes figyelembe venni:

 • Minden pályázatot aktualizálj az adott álláshirdetésre, hisz minden pozícióhoz mások az elvárások.
 • Használj kulcsszavakat azért, hogy nagyobb esélyed legyen a bejutásra. Az adott pozíció elvárás részében találhatod meg a munkához tartozó kulcsszavakat. 😉
 • Szigorúan ellenőrizd a helyesírási hibákat és az elírásokat, törekedj a tökéletes motivációs levélre.
 • További tippekért számos sablon és önéletrajzi példa között böngészhetsz weboldalunkon.

Összefoglalás: Mik a legfontosabb tudnivalók?

 • Ügyelj arra, hogy motivációs leveled és önéletrajzod legyen összhangban. Ha az önéletrajzodra jellemző mondjuk a kék szín, akkor használd ezt a színt a levélhez is.
 • Betűtípus: a Times New Roman, a Calibri vagy az Arial között bátran választhatsz.
 • Betűméret: 11-12-es méret ideális választás.
 • Hossz: terjedelmét tekintve törekedj a fél-egy oldalas hosszúságra. Ez össz 4-6 bekezdést foglal magában.
 • Figyelj a címzés és a megszólítás helyességére!
 • A levél törzsi részében igyekezz kifejteni a tanulmányaidat, a szakmai tapasztalataidat és írd le te hogyan látod magadat.
 • Elköszönés: mindig legyen tisztességes, azaz használd a “Tisztelettel” vagy az “Üdvözlettel” szót. A végén pedig fejezd ki, hogy várod a személyes találkozót is.
 • Aláírás: a név, e-mail cím és telefonszám mindig szerepeljen benne.

Így, hogy a végére értünk, már csak egy tanácsunk van számodra: legyél magabiztos és éreztesd velük, hogy lelkes vagy az adott pozíció iránt! 🙂