Motivációs levél minta pedagógiai asszisztens állásra

Ha pedagógiai asszisztens vagy, akkor biztosan óriási elhivatottsággal, gyermekközpontú szemlélettel rendelkezel. A pedagógiai asszisztensek pótolhatatlan részesei az iskoláknak és óvodáknak egyaránt, hiszen az ebédeltetés, adminisztrációs munka, gyermekfelügyelet is a munkájuk részét képezi.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Mindezt az önéletrajz után érdemes egy motivációs levélben is megmutatni, ugyanis a jelentkezés esetén mindig elvárás a motivációs levél küldése is. Pontról-pontra bemutatjuk, hogyan készítsd el azt a motivációs levelet, ami felhívja magára a figyelmet és ösztönzi az intézményvezetőt, hogy téged válasszon!

Tartalomjegyzék

Pedagógiai asszisztens motivációs levél minta

Címzett

Oláh Izabella
Intézményvezető
Napfényes Óvoda
Róbert Károly utca 104.
1010, Budapest

2022. 02.14.19.

Feladó

Szabados Angéla
Náray utca 45. 4/55.
1119, Budapest,
angela.szabados@gmail.com
+3670/232-2323

Tisztelt Oláh Izabella!

Szabados Angéla vagyok, és szeretném megpályázni az Allasokaneten.hu oldalon talált Pedagógiai Asszisztens pozíciót, mert megtiszteltelés lenne egy ilyen intézmény alkalmazottja lenni.

A gyermekek iránti szeretetem a középiskolában kezdődött, ugyanis már akkor gyakran voltam szomszéd család bébiszittere, ahol 3 kisgyermekre vigyáztam. Ennek köszönhetően amikor pályát választottam, egyértelmű volt számomra a pedagógiai asszisztens szakképzés elvégzése. Ezt az EFEB Oktatási Intézményben szereztem meg 2017-ben, azóta pedig volt lehetőségem a Római Pál Általános Iskolában dolgozni, mint pedagógiai asszisztens.

Az ott eltöltött évek alatt elsajátítottam az általános asszisztensi és adminisztrációs feladatokat, amelyek során precíz és szorgalmas munkaerő vált belőlem. Szívesen segítettem a tanároknak, pedagógusoknak a napközi feladatok ellátásában, így heti egy alkalommal vigyáztam a 7-10 éves kor közötti gyerekekre. Empatikus és toleráns, nagy teherbírással és 5 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógiai asszisztens vagyok. A visszajelzések szerint a gyermekek valódi pedagógusként tekintenek rám, valamint az irodai adminisztrációs és asszisztensi feladatokat is kiválóan teljesítem. Tapasztalatom van a szülői értekezletek, különböző óvodai szavalóversenyek, természeti napok megrendezésében. Nagy eredményemnek tekintem, hogy a szervezésemnek köszönhetően az iskola az elmúlt 2 évben több, mint 9 szavalóversenynek és 2 városi szintű matematika versenynek adott otthon. Mindezekért tavaly elnyertem az Év Dolgozója elismerést is.

Nyitott és támogató munkahelyet keresek, ahol még inkább aktív résztvevője lehetek a gyermekek mindennapjainak. Nagyon szeretnék a még kisebbek életében részt venni, és hatalmas megtiszteltetés lenne a város egyik kiemelkedő óvodájának a pozitív visszajelzése.

Köszönöm, hogy időt szánt a pályázati anyagom átnézésére. Remélem, lesz alkalmam egy személyes interjú során is bemutatkozni. Amennyiben bármilyen kérdése van, kérem keressen az elérhetőségeim egyikén, szívesen válaszolok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Szabados Angéla
angela.szabados@gmail.com
+3670/232-2323

Mit tartalmaz a pedagógiai asszisztens motivációs levél?

A motivációs levél egy hossza fél-egy oldal, és ebben tudod részletesen bemutatni a szakmai tapasztalatot, készséget, képességet. Ezzel a dokumentummal győzheted meg még jobban a munkáltatót, hogy miért téged válasszon az állásra. Mindezek előtt azonban érdemes egy pillantást vetni a pedagógia asszisztens önéletrajzra, ugyanis akkor biztos a siker, ha mindkét dokumentum tökéletes!

A motivációs levél és a kísérőlevél nem egy és ugyanaz, bár sokszor a köznyelvben keverjük a fogalmakat. A motivációs levél részletezi a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. Ebben csatolod be utána az önéletrajzot és a motivációs levelet is, és mindez együtt, ma már elengedhetetlen része az állásjelentkezésnek. A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet. Erról a néhány mondatos emailről is mindent megtudhatsz a példák, minták segítségével a cikkben.

Milyen formátumban küldd el a pedagógiai asszisztens motivációs levelet?

Az álláshirdetésben mindig meg van határozva, milyen fájltípust várnak, de a  Word és a PDF a leggyakoribb . Ettől eltérő kéréssel aligha találkozhatsz.

A pedagógiai asszisztens motivációs levél felépítése

A motivációs levél jellemzői:

 • Fél-egy oldal hosszúságú.
 • Mondatos megfogalmazást használj, mint egy esszében, nem pedig vázlatszerűen fogalmazz, mint az önéletrajz esetében.
 • Tagold bekezdésekre, legalább 4-5 darabra.
 • Használj Times New Roman, Arial vagy Calibri betűtípust és 11-12-es betűméretet.
 • Legyen könnyen olvasható, szellős, és könnyen érthető, hogy biztosan elolvassa az intézményvezető!

A bekezdések tartalma pedig:

 • Címzett, feladó és a dátum megadása.
 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd, miért szeretnél ott dolgozni.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a pozícióhoz kapcsolódó szakmai tapasztalattal, eredmények, tanulmányok, konkrét szituációkkal is alátámasztva.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés, aláírás.

Kezdd a címzéssel

A címzés során megadod a címzett adatait, akinek szánod a motivációs levelet, alá a dátumot írod, majd a te, mint feladó adatait.

Ezek közül a legnehezebb a címzett adatainak megszerzése, de szerencsére pedagógiai asszisztensként ez sem akkora kihívás. A közalkalmazottak állásportálján ugyanis mindig meg van adva annak a neve és az email címe is, akihez beérkezik a jelentkezésed. Ez azért jó, mert így már azonnal személyesebb lehet a leveled, hiszen tudod, hogy kinek írod és küldöd. Ehhez most szükséged lesz a nevére, beosztására, az intézmény (iskola/óvoda) nevére, majd a pontos címére.

📌 Tény: A cím mindig két sorba kerüljön: először az utca házszám, alá pedig az irányítószám és a város.

A saját adataid között szerepeljen a neved és a lakcímed. alá kerüljön az email címed és a telefonszámod. Mindezek után pedig külön sorba írd le a dátumot, amikor elkészíted a motivációs levelet.

HELYES
Címzett

Kiss Ramóna
Iskolaigazgató
Alak Martin Általános Iskola
Károly Gábor utca 234.
1009, Budapest

2022. 03. 22.

Feladó

Jónás Gabriella
Veréb utca 10.
1119, Budapest,
jonas.gabriella
+3630/456-3456

Kezdd a levelet a megszólítással!

Az álláshirdetésből már tudod, ki a címzett, így neki írod a levelet, tehát őt szólítod meg. Az alábbi verziók elfogadottak megszólítás gyanánt:

 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt Szivárvány Óvoda!
 • Tisztelt Köves Laura!
 • Tisztelt Dr. Köves Laura!

👉 Ha valakinek a Dr. vagy dr. titulus van a nevében, azt ne hagyd le, mert tiszteletlenség!

Az alábbiakat azonban kerüld:

 • Kedves Kata!
 • Szia Kata!
📌 Tény: A magyarban mindig felkiáltójelet teszünk a megszólítás után, vesszőt csak az angolban használunk!

A bemutatkozás a motivációs levélben

A motivációs levelet elkezdeni nem könnyű, de már az első mondatot úgy kell megfogalmaznod, hogy az ösztönzi az olvasót az olvasásra, tehát felkelti a figyelmet.

Ezeknek kell benne szerepelnie:

 • Bemutatkozás, hogy ki vagy.
 • Hol találtad a munkát?
 • Miért jelentkezel az állásra?

Nyugodtan mesélj már itt is a motivációról, elvégre, ez egy motivációs levél!

HELYES
Tisztelt Remény András!

Balogh Bernadett vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Pedagógiai asszisztens állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg pályakezdő vagyok, most végeztem el a pedagógiai asszisztens szakképzést, és szeretnék egy olyan kiváló, kreatív iskola csapatának tagja lenni, mint a Waldorf Iskola.

Tisztelt Dr. Kiss Kornélia!

Szűcs Izabella vagyok és a Pedagógiai asszisztens állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem a pedagógiai asszisztens pályán, és szívesen dolgoznék egy olyan óvodában, ahova különböző anyanyelvű gyermekek jár.

💡 Tipp: Mindig ásd bele magad az iskola vagy óvoda történetébe, nevelési rendszerébe, hogy tudj mire utalni a motivációd során!

A motivációs levél fő tartalma

Következik a motivációs levél tartalmi része. Ez amolyan kifejtése a szakmai önéletrajz vázlatszerű felsorolásának. Ebben az egy vagy két bekezdésben tudod bemutatni az előző szakmai tapasztalataidat, készségeket, képességeket, tanulmányaidat. Azzal azonban vigyázz, hogy csak olyan szakmai tapasztalatot adj meg, amely valóban kapcsolódik a megpályázott pozícióhoz! Lehetőleg  eredményeket, elismeréseket is mutass meg , amit állítasz, próbáld meg szituációval bizonyítani, hogy lássák, milyen kimagasló munkaerő vagy. Amire nem volt elegendő tered a szakmai önéletrajz megírása során, most végre bele kerülhet!

👉 Lehetőleg azokat a szavakat, képességeket és készségeket használd, amelyeket látsz az álláshirdetésben. Ezek viszont soha ne álljanak ellentétben azzal, amit a szakmai önéletrajz képességek, készségek szekciójában szerepel.

Tehát, ezek kerüljenek bele:

 • Motiváció, miért akarsz náluk dolgozni.
 • Kulcsszavak alapján a készségek, képességek felsorolása.
 • Eddigi munkatapasztalatod, amely kapcsolódik a megpályázott pedagógiai asszisztens álláshoz.
 • Fontos, hogy a releváns tanulmányokat is megemlítsd!
 • Néhány releváns hobbi, érdeklődési kör, vagy a gyermekekhez fűződő viszonyod megemlítése.
 • Némi hízelgés az intézménynek.
 • Célok megemlítése, akár szakmai, akár továbbtanuláshoz kapcsolódó.

Példa

HELYES
Pályakezdő pedagógiai asszisztens vagyok, felsőfokú szakképzésemet az EFEB Oktatási Intézményben szereztem kiváló minősítéssel. Gyermekszerető, rendszerető és organizált, precíz és pontos személyiség vagyok, ezért az adminisztrációs feladatok végrehajtása sem okoz gondot. Célom, hogy minél inkább részt vehessek az alsó tagozatos gyermekek lelki fejlődésében, és minél több programot szervezzek nekik.

Tanulmányaim során elsajátítottam az óvodás- és iskoláskorú gyermekek pszichológiai fejlődésének állomásait, valamint egészségügyi képzésem is volt. A képzés végén kiváló minősítéssel végeztem, majd az oktatási intézmény által bekerültem hat hetes szakmai gyakorlatra a Napfény Óvodába. Itt sajátítottam el azt a szakmai, hétköznapi tudást is, amelyre szükség van a szakmai előrelépésem kapcsán.

Mindemellett felsőfokú angol nyelvtudással rendelkezem, ezért is szerettem volna a Kéttannyelvű Általános Iskolába jelentkezni. A város legjobb kéttannyelvű iskolája, és országos szinten is a 4. helyezett, így igazán megtisztelő lenne itt dolgozni. Pedagógiai asszisztensként a gyermekek testi-lelki jólléte mellett a precíz adminisztráció és a különböző kulturális vagy verseny rendezvények szervezése lenne számomra a főbb szempont. Nagyon fontos számomra, hogy ebben a korban megszerettethessük a gyermekekkel a magyar kultúrát, és hogy a versenyek további népszerűséget hozzanak az iskolának.

A pedagógiai asszisztens motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönés esetén mindig fontos, hogy megemlítsd a személyes interjú és találkozás lehetőségét. Tűnj motiváltnak, lelkesnek, felkészültnek és megbízhatónak, aki tisztában van az értékével, de nem kérkedik azokkal. A csatolt pályázati anyagokat mindig érdemes felsorolni, amelyek a szakmai önéletrajz, motivációs levél, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány.

Zárásnak az alábbiak megfelelőek:

HELYES
Köszönöm, hogy időt szánt/szántak a pályázati anyagom átnézésére. Remélem, lesz alkalmam egy személyes interjú során is bemutatkozni.

Várom válaszát!

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványomat is. Amennyiben bármi kérdése van, kérem keressen a +3670/222-3333 telefonszámon, vagy emailben a kollar.monika@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Ezek után jöjjön az elköszönés és az aláírás. Az alábbi kettő elfogadott, viszont az aláírás nem kell, hogy valódi legyen, elég begépelni a nevedet.

HELYES
Üdvözlettel,
Búza Mónika

Tisztelettel,
Sütő Mariann
0620/345-5432
suto.mariann@gmail.com

💡 Tipp: Ha szeretnéd, nyugodtan add meg a neved alatt még egyszer az email címedet és telefonszámodat!

További tippek a motivációs levél megírásához

Fontos szempontok, amelyekkel még ütősebb lehet a motivációs levél:

 • Minden egyes jelentkezésnél frissítsd a motivációs levelet. 

Nem elég a pozíció és az intézmény nevével frissíteni a motivációs levelet, ugyanis a sablon motivációs levél mindig feltűnő. Inkább tartsd meg a vázát, a szakmai tapasztalatot, tanulmányokat, de azokat a tulajdonságokat, készségeket, képességeket írd bele, amelyeket kérnek az álláshirdetésben. Mindemellett pedig a motiváció is változik iskoláról-iskolára.

 • A személyes hangvétel biztos, hogy nem jó választás

Tartsd szem előtt, hogy egy formális levelet írsz egy idegennek. Természetes, hogy szituációkkal próbálod alátámasztani az állításaidat, de ezek mindenképp a szakmai területről érkezzenek.

 • Hobbi, érdeklődési kör megemlítése 

A hobbi és az érdeklődési kör megemlítése abban az esetben jó választás, hogy ha az kapcsolódik a megpályázott pedagógiai asszisztens képzéshez. Mindemellett további képzést is érdemes lehet felsorolni, például, ha Excel tréningen vettél részt – az biztosan jól jön a szakmában az asszisztensi feladatok elvégzéséhez!

 • A motivációs levél és az önéletrajz megjelenése

Ha szeretnéd, hogy szuperül kiegészítse egymást az önéletrajz és a motivációs levél, akkor használj előre elkészített designt! Ezzel ugyanolyan betűt, színeket tudsz majd használni a két dokumentumban van, így kitűnhetsz a sok jelentkező közül. Ajánljuk online önéletrajz szerkesztőnket ehhez, ahol kiválaszthatod a megadott sablonokat, és percek alatt elkészítheted mindkét dokumentumot!

Elkészítem az önéletrajzomat

Összefoglalás – a pedagógiai asszisztens motivációs levél titka

A pedagógiai asszisztens motivációs levél egy fél-egy oldalas dokumentum, ami páratlan kiegészítése az önéletrajzodnak. Mondatokba foglalva beszámolhatsz a munkatapasztalatodról, képességeidről, ismereteidről. Mindezt pedig úgy, hogy közben a személyiségedbe is bepillantást nyer az igazgató/intézményvezető.

A motivációs levél a címzéssel kezdődik, majd következik a levél megszólítása. Ez minden esetben a “Tisztelt” legyen, a címzettet pedig megtalálod az álláshirdetésben. Ezután következik a fő tartalmi rész, amelyben meggyőződ az olvasót arról, hogy te vagy a tökéletes választás. Írj a motivációdról, hogy miért pont annál az iskolánál szeretnél dolgozni, mesélj a tanulmányaidról, szakmai tapasztalatodról. A legfontosabb az, hogy el tudd adni magadat! Ha eredményekkel, elnyert elismerésekkel is alá tudod mindezt támasztani, akkor biztosan nyert ügyed van!

A zárásnál említsd meg a találkozás lehetőségét, add meg a telefonszámodat és email címedet, amin elérnek. Említsd meg, milyen egyéb dokumentumokat csatoltál a jelentkezéshez, és tűnj magabiztosnak. Ügyelj arra, hogy minden egyes jelentkezéshez készíts új motivációs levelet, és mindig többször olvasd át, nehogy benne maradjanak az előző állás adatai. Nézz utána az intézménynek ahhoz, hogy hiteles motivációról számolhass be, tűnj lelkesnek, profinak és megbízhatónak. Elvégre, gyermekekkel és szülőkkel egyaránt fogsz dolgozni!