Ápoló hallgató önéletrajz – Minden amit tudnod kell!

Ebben a cikkben bemutatunk minden fontosat arról, hogy miként tudod professzionális módon megírni az önéletrajzodat, ha ápoló szeretnél lenni. Azon túl, hogy megadunk egy helyes mintát erre vonatkozóan, megismerheted a legfontosabb szabályokat is, ahogy bemutatjuk azt is, hogy mely részekhez mit kell hozzáadnod, részletesen, hogy biztosan a segítségedre legyünk.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Külön jó hír egyébként számodra, hogy amennyiben hallgató vagy és szeretnél ápoló lenni, nem különösebben kell nagy versenyekre számítanod, ugyanis napjainkban Magyarországon sok betöltetlen állás várhat rád, miközben kevés az olyan ember, aki hasonló munkakörben helyezkedik el.

Most viszont elég a szóból, nézzük meg részletesen is, hogy miként fog profin kinézni az önéletrajzod, ha szeretnél elindulni az ápolói vagy ápolónői világban.

Nézzük meg először egyben, hogy végül hogyan fog kinézni a beküldött anyagod.

Ápoló hallgató önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy tökéletes minta ebben a munkakörben

Személyes adatok
Kerekes Nóra
Ápoló
E-mail: kerekesnora@gmail.com
Telefonszám: 06 70/54-32-346
Lakcím: 4567 Budapest, Göbrös Antal utca 622.
Születési hely, idő: 1980. 02. 12. Vác

Rólam
Miután az érettségi során az egyik legnagyobb magyarországi egyetemen alapvető ápolási ismereteket szereztem, lehetőségem nyílt több nagy kórházban is gyakorlatot végezni. Tapasztalataim közé tartozik az állatorvosok, sürgősségi osztályok és sebészek mellett végzett munka. Az idősek iránti szenvedélyem azonban arra ösztönöz, hogy ezen a területen keressek karriert. Éppen ezért, bízom benne, hogy erre lehetőséget biztosítanak számomra.

Tapasztalatok
Állatorvosi segítő
Professional H&B Systems Kft.
2020. január – 2021. március
Sopron

 • Receptek felírása és kézbesítése
 • A látogatók helyes irányba terelése
 • Állatok megnyugtatása
 • Alapvető vizsgálatok elvégzése
 • Kapcsolattartás a gondozókkal

Hajbeültető asszisztens
Belvárosi Orvosi Centrum Kft.
2017. február – 2018. április
Cegléd

 • Páciensek fogadása
 • Segítés az orvosoknak
 • Megrendelések elvégzése
 • Új eszközök átvétele
 • Adminisztratív feladatok ellátása

Tanulmányok

Ápolói szakképzés
Soproni Egyetem
2012. augusztus – 2016. június
Győr

Fodrász segéd
Budapesti Művészeti Egyetem
2007. szeptember – 2011. július
Székesfehérvár

Érettségi
BKSZC Újbudai Szakiskola és Szakképző Iskola

2001. szeptember – 2005. május
Kiskunmajsa

Képességek és készségek

 • Kiváló szakértelem
 • Empatikus hozzáállás
 • Vidám, mosolygós személyiség
 • Értési képességek
 • Önállóságra való hajlam
 • Precíz munkavégzés
 • Megbízhatóság és lojalitás
 • Jó kézügyesség
 • Nyitottság
 • Angol nyelvtudás
 • Programok ismerete

Nyelvek
Angol nyelv – középfok
Német nyelv – alapfok

Ápoló hallgató önéletrajz

A fizetések és az egyéb fontos tudnivalók a munkával kapcsolatban

A közszférában pályakezdő magyar ápolóként más területekhez képest alacsonyabb fizetésre kell számítania. A tapasztalat némileg növelheti a fizetését, de ahhoz, hogy magasabb jövedelmet kapjon kielégítő bónuszokkal együtt, a magánápolási tevékenység ajánlott.

Több mint 2000 álláslehetőség közül lehet válogatni viszont, és a jelentkezők kis száma miatt nem valószínű, hogy a verseny intenzív lesz. A fizetésed attól függően is változhat, hogy Budapesten vagy vidéken dolgozol-e, és az interjúkon nyújtott teljesítményed is befolyásolhatja a várható fizetésedet.

Az ápolók fizetése átlagosan bruttó 250 000 és 500 000 forint között mozog, ami tartalmazhat egészségbiztosítást és további juttatásokat is. Ez az összeg azonban továbbra is jelentősen alacsonyabb, mint egy átlag magyar dolgozó munkavállaló átlag fizetése, függetlenül attól, hogy az ápoló kisebb vagy komolyabb beavatkozásokat végez.

Illetve, bár egészségbiztosításra számíthatsz, arra már sokkal kevesebb az esély, hogy például SZÉP kártyát, bónuszt vagy bármilyen egyéb kiegészítést kapj a munka részeként.

Ápoló hallgató önéletrajz

A kötelező és a kihagyható részek

Az önéletrajz elkészítésekor bizonyos szakaszokat nem szabad kihagyni, míg mások opcionálisak lehetnek. Lényeges, hogy átnézd az álláshirdetést, hogy eldöntsd, mely szakaszok szükségesek, de mi végig vezetünk a folyamaton. Így ugyanis látni fogod, hogy mit várnak el tőled. Fontos például egyébként az is, hogy minden munkára külön önéletrajzot kell gyártanod, nem használhatod ugyanazt, ha biztos helyet szeretnél az interjúztatottak között.

Az első szakasznak egyébként mindig tartalmaznia kell a személyes adatokat, függetlenül attól, hogy diák vagy, vagy már van tapasztalatod. Ezt követően egy bevezető nyilatkozatnak kell néhány mondatban bemutatnia, hogy miért te vagy a legjobb jelölt.

Ezután sorold fel a tapasztalataidat, beleértve a különböző munkahelyeket, ahol már dolgoztál. Majd végül pedig, az utolsó kötelező szakasz részeként hozzáadhatod a végzettséged adatait, amelyek nem igényelnek részletes magyarázatot.

A nyelvtudás az első választható rész, de javasoljuk, hogy a kért információkat akkor is tartalmazza, ha az állásleírás nem kéri kifejezetten. Ez ugyanis sokat segíthet abban, hogy megakadjon rajtad a szemük. Végül rajtad múlik, hogy a hobbikat vagy egyéb, nem releváns tapasztalatokat és oktatási intézményeket is feltünteted-e a dokumentumban.

Segítünk viszont az egyes szakaszok kitöltésében, hogy semmi se maradjon ki.

A leglényegesebb szabályok és pontok

Vizsgáljuk meg azokat a kulcsfontosságú adatokat, amelyeket minden álláspályázatnak tartalmaznia kell. Ezek olyan egyetemes követelmények, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt elkezdenénk elkészíteni az önéletrajzot.

Mind hallgatóként, mind pedig állandó dolgozóként például gondoskodni kell arról, hogy az önéletrajzod hibátlan legyen, függetlenül attól, hogy milyen állásra pályázol. A helyesírási hibák, a gépelési hibák és a helytelen nagybetűzés mind negatív benyomást kelthetnek. Érdemes többször is átnézni az önéletrajzot, vagy megkérni valakit, hogy friss szemmel lektorálja azt. Így ugyanis nagyon könnyen csökkenthető a hasonló hibázási lehetőség.

A megjelenés is fontos, mert ha az önéletrajz sietve összeállítottnak vagy rosszul formázottnak tűnik, nem kelthet kedvező benyomást. Az is fontos, hogy a dokumentumot egyetlen oldalra, vagy alig több mint egy oldalra kell kiférnie, ugyanis ez az optimális hosszúság a magyar önéletrajzok esetében. Ha túl rövid, a toborzó arra következtethet, hogy nincs elég tapasztalatod. Másrészt, ha túl hosszú, úgy gondolhatják, hogy csak az idejüket vesztegetik azzal, hogy a papírodat olvassák, így könnyen unalmassá vállhat.

Mindemellett érdemes tudnod, hogy az a legjobb, ha felsorolásokat és alcímeket használsz, hogy vizuálisan vonzó dokumentumot készíts, amely segít betartani az egyoldalas korlátot. Bár te magad döntheted el, hogy fényképet is mellékelsz-e, ajánlott tartózkodni ettől, hacsak nem kérik kifejezetten. A fotó ugyanis ronthatja az első benyomás érzését, mivel a toborzók kizárólag a megjelenése alapján alkothatnak véleményt az első pillantásra, nem pedig az alapján, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel.

Ha úgy döntenél viszont, hogy fényképet is mellékelsz, annak frissnek és professzionálisnak kell lennie, nem pedig egy alkalmi nyaralásról készült pillanatképnek. Továbbá a képet az oldal jobb felső sarkában kell elhelyezni.

Ápoló hallgató önéletrajz

Így add meg az első adatokat

HELYES MÓD
Maczi Ákos
Ápoló
Email cím: macziakos@gmail.com
Telefonszám: 06 70/543-31-31
Lakcím: 7643 Miskolc, Nógrád megyei főút 681.
Születési hely, idő: 1970. 07. 12. Pasarét
HELYTELEN VÁLTOZAT
KISS ELEONÓRA
ellaaaaa@freemil.com
566743
4578 karcag
1960. 11. 08. Püspökladány

A két minta közötti különbségek jelentősek, és könnyen észrevehetőek. Az első mintában a pályázó egyértelműen megnevezi a megpályázott állást, kiemeli a nevét, és minden egyes elemet egyértelműen megjelöl. A második példában azonban ezek közül egyik elem sincs jelen.

Ráadásul a piros résznél a pályázó helytelen telefonszámot adott meg, ami megnehezítené a kapcsolatfelvételt, még akkor is, ha egyébként alkalmas lenne az állásra. Fontos, hogy a teljes címet tüntesd fel ezenkívül, és ahol szükséges, használj megfelelő nagybetűs írásmódot.

Emellett az önéletrajz benyújtásakor elengedhetetlen a professzionális e-mail cím megléte. Egy olyan e-mail címet, mint például az Elláé, a potenciális munkaadók nem biztos, hogy komolyan vesznek.

Végül a második minta vizuálisan nem vonzó, ami arra utal, hogy az író nem fordított elég figyelmet az önéletrajz általános megjelenítésére. A szakmaiságnak ez a hiánya nem valószínű, hogy pozitív benyomást kelt a leendő főnöködben.

Így mutatkozz be ha ápoló szeretnél lenni!

JÓ VÁLTOZAT
Egyetemi tanulmányaim során ápolónőként és ápolónői segédmunkásként is szereztem tapasztalatot, ami szoros kapcsolatot teremtett számomra az ápolói szakmával. Szakmai tudásom mellett nagy szenvedélyem van mások segítése iránt, ami lehetővé teszi, hogy a betegeket nagyfokú empátiával és odaadással lássam el.
NEM JÓ VÁLTOZAT
Szeretnék ápoló lenni, de még csak hallgató vagyok. De jó munkaerő lennék. Van tapasztalatom, tanultam az egyetemen. Szereztem gyakorlati helyeket is.

A különböző kifejezések ugyanazt az üzenetet közvetíthetik, ami rávilágít a gondos írás fontosságára. Egy jól megírt önéletrajz, amely részletes mondatokban fejezi ki a pályázó képességeit, jelentősen javíthatja az állás elnyerésének esélyeit, míg egy rosszul megírt dokumentum nem mutatja be, hogy miért ő a legalkalmasabb a pozíció betöltésére.

Ez a rész lehetőséget nyújt arra, hogy hatékonyan marketingeld magad, és biztosítsd a helyed a kiválasztottak listáján. Ennek érdekében ajánlott tömör és informatív bemutatkozásra törekedni, amely ideális esetben 5-6 sor hosszú, és nem lehet sem túl rövid, sem túl hosszú. Adj meg konkrét dátumokat és időszakokat a tapasztalatai bemutatásához, hogy a képességeidet megfelelő módon tudd feltárni. Ha pedig lehetőséged van rá, törekedj ara, hogy pontos időszakokat adj meg, ne csak a levegőbe beszélj. Ha ezt a részt viszont befejezted, a következő rész a szakmai tapasztalatodról fog szólni.

Ápoló hallgató önéletrajz

A munkahelyek és a releváns tapasztalatok

A dokumentumod magját a korábbi munkahelyek részletes leltárának kell alkotnia. Lényeges, hogy a munkahelyeket fordított időrendi sorrendben rendezd, és 4-5 pontba szedve emeld ki a felelősségi köreidet. Ez minden jelöltre vonatkozik, kivéve a frissdiplomásokat. Ha ugyanis pályakezdő vagy, akkor a felsorolást használhatod a következő szakaszban.

Itt viszont feltüntethetsz mindent, így még a kisebb diákmunkákat is.

MEGFELELŐ VERZIÓ
DIALIZÁLÓ ORVOS
FMC Dialízis Center Kft.
2018. február – 2019. november
Sátoraljaújhely

 • A dialízis ellátást igénylő betegek orvosi ellátása
 • A dializáló ápolók munkájának orvosszakmai irányítása
 • Szoros szakmai együttműködés a dialízis központ orvosszakmai vezetőivel
 • Ügyfelek számára szakmai tanácsadás
 • Laborvizsgálatok kiértékelése

Egészségügyi szakasszisztens
Plazmacentrum Nyugati Kft.
2014. október – 2016. augusztus
Pécs

 • Vérplazma levétele (plazmaferezis elvégzése)
 • A vérplazma levételéhez szükséges gépek kezelése
 • Plazmaadáshoz kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátása
 • Határidők, szabályok, előírások pontos betartása
 • Folyamatos együttműködés a kollégákkal
 • A központ szolgáltatási színvonalának megteremtése, majd megtartása és fokozása

Műszerügyi segítő
Zuglói Egészségügyi Szolgálat
2010. november – 2013. március
Zugló

 • Felmerülő problémák kezelése
 • Páciensek fogadása és anamnézis felvétele
 • Személyre szabott szakmai tanácsadás
 • Műszeres vizsgálatok elvégzése
 • Kezelésekről tájékoztatás, időpont egyeztetés
 • Adminisztráció pontos elvégzése
NEM MEGFELELŐ MÓD
Főelőadó
K-MED Kft.

2005. április – 207. november
Jánosfalva

 • meetingek
 • bemutatók
 • vizsgálatok
 • eredmények leírása
Egy vagy két kulcsszó egyszerű hozzáadása ebben a szakaszban nem elegendő. Egy nem megfelelő változat nem fogja megfelelően kiemelni a pályázó erősségeit, míg egy jól kidolgozott változat tömören kifejti az egyes pontokat. Valószínű, hogy felismered, miért az utóbbi jelöltet hívják meg nagyobb valószínűséggel interjúra, és megtanulod, hogyan mutasd be hatékonyan a saját információidat.

Emellett a helyesírás pontossága kulcsfontosságú ebben a részben, mivel a hibák árthatnak a hitelességednek. Ügyelj arra, hogy részletesen írd le az elvégzett feladatokat, és tüntesd fel azt az települést, ahol a munkát elvégezted. Emellett fontos megjegyezni, hogy ebben a szakaszban nem használhatóak rövidítések, és meg kell adnod a teljes dátumot is.

Ápoló hallgató önéletrajz

A hallgatók tanulmányainak helyes megadása

írd át az alábbit:

Ettől a ponttól kezdve a feladat kevésbé bonyolulttá válik, mivel a fő cél csupán az, hogy felsoroljuk azokat az iskolákat, amelyekbe jártál vagy ahol jelenleg tanulsz, anélkül, hogy túlságosan részletekbe bocsátkoznál. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy fordított időrendi sorrendben mutasd be az információkat, és az iskola és a kurzus teljes nevét add meg, mindenféle kihagyás vagy rövidítés nélkül. A pályakezdő jelentkezők pedig itt tüntethetik fel a pontos adatokat arra vonatkozóan, hogy milyen tapasztalatokat szereztek, ha a fenti munkahelyek résznél ezt nem tudták megtenni.

Hogy még jobban szemléltessük álláspontunkat, vizsgáljunk meg egy mintát, amely bemutatja, hogyan kell hatékonyan megírni az önéletrajz ezen szakaszát.

Tanulmányok megfelelően
ISKOLÁK ÉS TANULMÁNYOK

Nővér
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2018. szeptember – 2020. június
Gödöllő

Pszichológia BA
Budapesti Gazdasági Egyetem
2015. augusztus – 2018. május
Fót

Ezt semmiképp ne csináld
ISKOLÁK

Alapképzés
Magyar Képzőművészeti Egyetem
7 év
Budaörs

Felsőoktatás
Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Középiskola
5 év
Törökbálint

Gyakran ez a szakasz kapja a legkevesebb figyelmet, és sokszor nem fordítanak rá kellő gondosságot. Pedig elengedhetetlen a pontos információk megadása és a formázásra való odafigyelés, mivel első látásra jelentős benyomást kelthet. Magyarországon az önéletrajzírás alapvető szabálya, hogy a tanulmányok teljes hosszát, és nem csak az évet kell feltüntetni.

E rész elkészülte után a dokumentum további részeit már sokkal egyszerűbb lesz megírni, hiszen a professzionális önéletrajzírás folyamatának végéhez közeledünk.

Ápoló hallgató önéletrajz

Nézzük a Hard és a Soft készségeket

Az önéletrajz utolsó előtti kötelező részében fel kell sorolni a kemény és a puha készségeket. A kemény készségek elsősorban az oktatás és a munkatapasztalat révén megszerzett műszaki ismeretekre vonatkoznak. Ezzel szemben a puha készségek a szociális képességekre vonatkoznak, amelyek hasonló pozíciókban kulcsfontosságúak, és amelyeket hangsúlyozni kell.

Segítségül példákat hozunk mind a kemény, mind a puha készségekre. A lista összeállításakor azonban egyszerűen csak vedd fel őket ugyanabba a szakaszba, összesen 6-8 pontot használva, anélkül, hogy az egyes készségeket nagyon részletesen tárgyalnád.

Ebben az esetben nem kell aggódnod semmi túl bonyolult dolog miatt, de megmutatjuk, hogyan kell kinéznie egy professzionális megjelenésű önéletrajznak.

Soft készségek

 • Extrovertált személyiség
 • Könnyen szót értek bárkivel
 • Derűs, kedves kiállás
 • Ápolt megjelenés
 • Magabiztos fellépés
 • Magas empátia

Hard képességek

 • Orvosi programok használata
 • Alapvető készségek asszisztensként
 • B kategóriás jogosítvány megléte
 • Szakértői tudás

Milyen nyelveken vagy képes megszólalni?

Az önéletrajz utolsó kötelező szakasza a jártasan beszélt nyelvek tömör felsorolását írja elő. Ezen munkaköri követelmények esetében azonban az angol vagy német nyelvtudás nem feltétlenül kötelező. Mindazonáltal a több nyelven való folyékony nyelvtudás megemelheti a fizetési elvárásokat, és növelheti annak valószínűségét, hogy felvesznek a pozícióra.

Célszerű minden olyan nyelvet feltüntetni, amelyet jól beszélsz, mivel ez javíthatja az esélyét annak, hogy meghívást kapj egy állásinterjúra. Az önéletrajz összeállításakor azonban mindenképpen kerülni kell a nyelvtudás túlhangsúlyozását. Az interjú során valószínűleg tesztelni fogják ezt, szóban és írásban egyaránt. Éppen ezért, ez a pozícióból való kizárást eredményezheti, még akkor is, ha a jelölt egyébként képzett, és kivételes jelöltként mutatja be magát.

Fontos megjegyezni, hogy amellett, hogy növeli a felvételi esélyeket, a több nyelven való folyékony nyelvtudás versenyelőnyt is jelenthet a munkaerőpiacon. A globális piacok növekedésével és a vállalkozások hatókörének bővülésével a többnyelvűség egyre értékesebbé válik.

A nyelvek felsorolása során fontos különbséget tenni a nyelvtudás szintjei között, mint például a társalgási, a középfokú vagy a folyékony nyelvtudás, így ezt is mindenképpen meg kell jelölnöd, amikor jelentkezel egy állásra.

Használd ezt a mintát
Nyelvek
Angol – felsőfok
Olasz – középfok

A hobbik és az egyéb szakmai tudásra vonatkozó adatok feltüntetése

Az önéletrajz utolsó részét gyakran nem adják meg a jelentkezők, pedig hihetetlenül értékes lehet. Ez a rész teret ad az álláskeresőknek arra, hogy kiemeljék érdeklődési körüket, és bemutassák személyiségüket a munkahelyi vagy oktatási tapasztalataikon túl. A hobbik vagy szenvedélyek megosztásával a jelentkezők személyes szinten kapcsolódhatnak az olvasóhoz, és emlékezetesebbé tehetik magukat a versenyző álláspiacon.

A hobbik vagy iskolán kívüli tevékenységek beillesztése az önéletrajzba azt is demonstrálhatja, hogy a jelölt elkötelezett és elszánt a szakmája iránt. Ha például a jelöltnek van egy, a szakterületéhez kapcsolódó hobbija, például önkéntes munkát végez állatokkal, vagy segíti az időseket vagy a hátrányos helyzetűeket, ez azt jelezheti, hogy őszintén érdeklődik a munkája iránt, és mindig igyekszik fejleszteni a készségeit. Ez a szenvedély segíthet megkülönböztetni őt más jelöltektől, akikből esetleg hiányzik ez az extra szintű elkötelezettség.

Továbbá, ha a jelöltnek a szakmáján kívül más területeken is van tapasztalata, az nagyszerű kiegészítője lehet az önéletrajzának. Ez azt mutatja, hogy sokoldalú háttérrel rendelkezik, és nyitott az új tapasztalatokra és kihívásokra. A munkáltatók gyakran értékelik ezeket a tulajdonságokat a jelöltekben, mivel azt jelzik, hogy a jelölt alkalmazkodóképes és képes gyorsan tanulni, amelyek alapvető tulajdonságok a sikerhez bármilyen munkakörben.

Fontos azonban odafigyelni arra, hogy milyen hobbik és érdeklődési körök szerepelnek ebben a részben. Célszerű kerülni az olyan ellentmondásos tevékenységek vagy hobbik megemlítését, amelyek furcsának vagy az adott állás szempontjából irrelevánsnak tűnhetnek. Például egy olyan jelölt, aki hobbijaként a “kitömött állatok gyűjtését” tünteti fel, nem biztos, hogy a legjobb benyomást kelti a potenciális munkaadóban. Ehelyett a jelölteknek olyan hobbikat kell választaniuk, amelyek pozitív tulajdonságokat mutatnak, például csapatmunkát, kreativitást vagy vezetői képességeket.

Ha viszont a fentieket képes vagy betartani, jó eséllyel nem lesz problémád.