Motivációs levél

A rengeteg energia- és időbefektetés sok esetben nem is térül meg. Céltalanul küldözgetjük a motivációs leveleket, amelyeknél sokszor “vért izzadunk”, mire megírjuk, majd a HR-sek válaszra sem méltatnak minket. Ez nagy kiábrándultsághoz vezet, és érthető módon.

 

lettre de motivation

A rengeteg energia- és időbefektetés sok esetben nem is térül meg. Céltalanul küldözgetjük a motivációs leveleket, amelyeknél sokszor “vért izzadunk”, mire megírjuk, majd a HR-sek válaszra sem méltatnak minket. Ez nagy kiábrándultsághoz vezet, és érthető módon. Viszont, egyre több helyen kérik, nemcsak a vezető pozíciókban, hanem bármilyen más munkához. Elkerülni nem tudjuk, így ideje elsajátítani a képességek, hogy jól megírd! Tehát, hogyan kezdj hozzá?

Mi a motivációs levél célja?

A motivációs levél célja az, hogy kiegészítse az önéletrajzot, miközben olyan információkat tartalmaz, ami nem egyértelmű a szakmai önéletrajzból. A motivációs levél célja ugyanis valójában ez: a pályázó személyiségéről, karrieréről, képességeiről és készségeiről tud meg többet a munkáltató.

A motivációs levél rávilágíthat olyan információkra, képességekre, amelyek nem egyértelműek az önéletrajzból. Akár egyetemi, akár állásra való jelentkezéshez szükséges, elengedhetetlen, hogy alátámassza az általad az önéletrajzban megjelölt információkat! Lényegében tehát összefoglalja és alátámasztja, részletezi a szakmai életutadat, amit az önéletrajzban csak vázlatosan mutattál meg. Mindeközben pedig  a motivációdra, céljaidra, személyiségedre is rálátást biztosít! 

Motivációs levél és kísérőlevél – egy és ugyanaz?

Sokszor a köznyelvben keverjük a motivációs levél és a kísérőlevél fogalmakat. A motivációs levél azonban egy hosszú, külön dokumentum, amely részletezi a karrieredet, míg a kísérőlevél az az email, amelyet a jelentkezéshez írsz meg. Az a beugró, amelyhez becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, többek között mintákkal, példákkal mutatjuk be a tökéletes, kreatív kísérőlevelet! Útmutatónk segítségével kísérőlevelet is percek alatt írhatsz!

Motivációs levél minta


Címzett
Kiss Kata
Head of Marketing
Market Kft.
1008, Budapest, Január utca 48.

Feladó
József András
1119, Budapest, Kiss Gábor utca 14.
jozsefandras@gmail.com
+3630/456-3456

Tisztelt Kiss Kata!

József András vagyok és a Jooble.hu oldalon talált Marketing Manager állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg Marketing Projektmenedzserként dolgozom egy neves ügynökségnél, azonban szeretnék a karrieremben előre lépni, és úgy gondolom, hogy az Market Kft. rendelkezik azzal a lendülettel, szemléletmóddal, amelyet szívesen képviselnék.

Digitális marketinggel, social mediával és stratégia alkotással több, mint 8 éve foglalkozom. Tapasztalataimat ügynökségnél és nemzetközi cégeknél szereztem, így több nemzetközi márkával is dolgoztam együtt. Karrierem kezdetén projektmenedzser gyakornokként kezdtem, ahol angolul folytattam kapcsolattartást az angol ügyfelekkel. A határidők betartása, grafikusokkal való szoros együttműködés volt jellemző. Ezután egy ügynökségnél helyezkedtem el. Itt sajátítottam el a social media szövegírás, WordPress használatát, valamint az irányításom alá tartozott 3 grafikus és 2 szövegíró. A stratégiaalkotást, költségvetés tervezést már Senior Projektmenedzserként sajátítottam el, és az itt töltött évek alatt 4 új ügyfelet szereztem a cégnek. Emellett 5 díjat nyertünk, köztük az EFFI “Legjobb Kreatív Kampány” díját a Coca-Colaval.

Marketing szakon végeztem az egyetemen, majd a vezetés-menedzsment mesterszakot is elvégeztem, emellett tárgyalástechnika, prezentációs technika és timemanagement képzéseken is részt vettem. Facebook Blueprint illetve Google Ads oklevéllel is rendelkezem, tehát széleskörű rálátásom van az online marketingre.

A vezető képzés miatt kiváló konfliktuskezelési és kommunikációs készséggel rendelkezem. Mindemellett van tapasztalatom költségvetés tervezésben és tárgyalástechnikában is. Egy vezető esetében fontos, hogy olyan légkört teremtsen, amely támogatja a csapattagok önálló döntéshozatalát és kreativitását.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456 telefonszámon, vagy emailben a jozsefandras@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
József András

A motivációs levél külalakja

A motivációs levél hosszúsága 0,5-1 A4-es oldal, ennél hosszabb semmiképp ne legyen! A legfontosabb viszont az, hogy könnyen olvasható, értelmezhető legyen, és lehetőleg szellős! Az önéletrajzzal ellentétben a motivációs levélben mondatokban fogalmazz, nem pedig vázlatszerűen, felsorolásban. Pont a mondatos megfogalmazás miatt válik személyessé, hiszen így nyerhet bepillantást a személyiségedbe is a munkáltató!

Emellett, nagyon ajánlott, hogy a megjelenésre ugyanolyan legyen, mint az önéletrajz. Amennyiben valamilyen önéletrajz sablont használsz, amiben meghatározó színek szerepelnek, érdemes ugyanolyan színeket megjeleníteni a motivációs levélben. Ehhez a legjobb, ha önéletrajz szerkesztőt használsz. Ezáltal egy dekoratív “csomag lesz”, amelynek darabjai illenek egymáshoz, és így nagyobb kedvet kap a HR-es is az elolvasáshoz. Ugyanis, motivációs levélből is több százat kaphatnak naponta a HR-esek, így ahhoz, hogy tiéd legyen az állás, ki kell tűnnöd.

Mindemellett pedig 4-5 bekezdésből álljon, tehát mindenképp tagold a motivációs levelet! Sajnos az, ha egy teljes, egy oldalas esszét írsz, nem fog jó színben feltüntetni, hiszen nem segíti az olvasást.

Tippek a motivációs levél megírásához

Fontos szempontok a motivációs levél megírásához:

  • Érdemes minden egyes jelentkezésnél frissíteni a motivációs levelet. 

Ahogy az önéletrajz esetében is érdemes a kulcsszavakat kicserélni minden jelentkezés előtt, ebben az esetben is személyre kell szabni a levelet. Ha az előző pozíció vagy cég neve benne marad, azonnal elvágod magad a HR-es előtt!

A pozíció és a cégnév mellett azt is cseréld ki, hogy miért jelentkezel az adott állásra, és hogy milyen, a betöltéséhez megfelelő képességekkel rendelkezel. Ehhez az álláshirdetés szuper alapot biztosít!

  • Kerüld a túl személyes hangvételt

Természetes, hogy a HR-es szeretne több mindent megtudni a személyiségedből, mindezek ellenére azonban kerüld a túl személyes hangvételt. A családi titkok, ügyek, hogy milyen kutyád van, nem érdeklik a munkáltatót. Végtére is, ez egy állásjelentkezés, nem egy baráti levél!

  • A közhelyes kifejezések használata

Lehetőleg törekedj arra, hogy egyedi legyen a motivációs levél. Az olyan megfogalmazások, mint hogy “azért jelentkezem az állásra, mert szeretem a kihívásokat”, rossz fényben fognak feltüntetni. Ha nem tudod, pontosan miért is jelentkezel az állásra, akkor miért is jelentkezel? Inkább törekedj arra, hogy valós eredményekkel, szituációkkal, konfliktus megoldásokkal támasztod alá azt, hogy miért jelentkezel az állásra.

HELYTELEN
Azért jelentkezem az állásra, mert nagyon szeretem a kihívásokat, nem rettenek meg tőlük.
HELYES
Szeretem a kihívásokat, így tehát nagyon szívesen vettem azt, hogy az előző munkahelyemen egy teljesen új csapatot kellett felépítenem. Fél év alatt sikerült egy 15 fős szakember gárdát felépítenem, így növelve a cég bevételét 25 százalékkal.
  • Próbálj kulcsszavakat elhelyezni a motivációs levélben

A kulcsszavakról ide kattintva olvashatsz, de próbálj meg proaktívnak, valódi szakembernek mutatkozni, még akkor is, ha pályakezdő vagy. A kulcsszavakat keresi ugyanis a HR-es az önéletrajzban és a motivációs levélben is, így ha ezek hiányoznak, nem fognak komolyan venni, mint jelöltet. A kulcsszavakat mindig megtalálod az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó bekezdésében, és általában képességeket, készségeket jelölnek!

  • Ne fényezd önmagad!

Természetes, hogy szeretnél a lehető legjobb színben feltűnni, de arra ügyelj, hogy ne tűnj arrogánsnak. A cél az, hogy az első benyomás pozitív legyen, azonban ha túlságosan önfényező vagy, akkor sajnos nem fognak szívesen együtt dolgozni veled.

Milyen formátumban küldjem el a kreatív motivációs levelet?

Az, hogy milyen fájtípusban küldd el, általában meg van határozva az álláshirdetésben. A leginkább kértek azonban a Word és PDF formátum, ettől eltérőt ritkán kérnek!

A motivációs levél felépítése

A motivációs levél tehát fél-egy oldal hosszúságú, és 4-5 bekezdésből épül fel, valamint a feladó és a címzett adatainak megadásából.

A bekezdések tartalma:

  • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
  • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
  • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
  • Személyes tulajdonságok, értékek.
  • Zárás, elköszönés.

A címzett és feladó megadása

Ebben a tekintetben hasonlít leginkább a motivációs levél egy valódi levélhez. A feladó, vagyis a te adataidat és a címzett adatait is érdemes megadni. Ehhez szükség van a névre, címre, pozícióra és a telefonszámra, email címre.

HELYES

Címzett
Kiss Kata
Head of Marketing
Market Kft.
1008, Budapest, Január utca 48.

Feladó
József András
1119, Budapest, Kiss Gábor utca 14.
jozsefandras@gmail.com
+3630/456-3456

Kezdd a megszólítással!

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt egy megszólítással kezdődik a szöveg. Érdemes kikeresni azt, hogy kinek szól a jelentkezés. Akár a LinkedIn-en, akár a weboldalon meg tudod nézni, hogy ki a HR-es, kihez szól majd a jelentkezés, így ha tudod, érdemes személynek címezni. Ha azonban nem, akkor a cég nevét elég megadni.

A frappáns motivációs levél kezdés

A motivációs levél kezdése nem könnyű feladat, de nem is kell túl komolyan venni. Ebben a részben még elég 2-3 mondat, amelyben bemutatkozol, és elmondod, hol találtad az állást és miért jelentkezel rá. Arra is térj ki, miért keltette fel az érdeklődésedet az állás, miért szeretnél a cégnél dolgozni. Itt még nem elvárás, hogy túl kreatív legyél, inkább arról szóljon, miért akarsz a cégnél dolgozni.

Az alábbi példákban egy marketing manager és egy szoftverfejlesztő pozíciót pályáznak meg a jelöltek:

HELYES

Tisztelt Kiss Kata!

József András vagyok és a Jooble.hu oldalon talált Marketing Manager állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg Marketing Projektmenedzserként dolgozom egy neves ügynökségnél, azonban szeretnék a karrieremben előre lépni, és úgy gondolom, hogy az Market Kft. rendelkezik azzal a lendülettel, szemléletmóddal, amelyet szívesen képviselnék.

Tisztelt Tech Kft.!

A Jooble.hu oldalon talált Java Fejlesztő pozícióra szeretnék jelentkezni. Jelenleg Junior Java fejlesztőként dolgozom, azonban az elmúlt évek tapasztalatával felvértezve szívesen dolgoznék egy olyan cégnél, amely azt a lendületes, innovatív szemléletmódot képviseli, amelyet én magam is.

A motivációs levél valódi tartalma

Ezután következik a motivációs levél törzse, a főbb tartalom. Ebben az egy vagy két bekezdésben tudod bemutatni az előző szakmai tapasztalataidat, tanulmányaidat, amelyek segítik a jelentkezést. Csak olyan szakmai tapasztalatot adj meg magadról, amelyek valóban segítik a sikeres állás betöltést, tehát kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz. Ha például vezetői pozíciót pályázol meg, akkor a vezetői tapasztalatot, stratégia alkotást, költségvetés tervezést és humán erőforrás menedzsmentet említsd meg. Eredményeket, főleg, ha számszerűsítve vannak, semmiképp ne hagyj ki!

Nézzük is az előző marketing manager motivációs levél minta hogyan folytatódik:

HELYES
Digitális marketinggel, social mediával és stratégia alkotással több, mint 8 éve foglalkozom. Tapasztalataimat ügynökségnél és nemzetközi cégeknél szereztem, így több nemzetközi márkával is dolgoztam együtt. Karrierem kezdetén projektmenedzser gyakornokként kezdtem, ahol angolul folytattam kapcsolattartást az angol ügyfelekkel. A határidők betartása, grafikusokkal való szoros együttműködés volt jellemző. Ezután egy ügynökségnél helyezkedtem el. Itt sajátítottam el a social media szövegírás, WordPress használatát, valamint az irányításom alá tartozott 3 grafikus és 2 szövegíró. A stratégiaalkotást, költségvetés tervezést már Senior Projektmenedzserként sajátítottam el, és az itt töltött évek alatt 4 új ügyfelet szereztem a cégnek. Emellett 5 díjat nyertünk, köztük az EFFI “Legjobb Kreatív Kampány” díját a Coca-Colaval.

Marketing szakon végeztem az egyetemen, majd a vezetés-menedzsment mesterszakot is elvégeztem, emellett tárgyalástechnika, prezentációs technika és timemanagement képzéseken is részt vettem. Facebook Blueprint illetve Google Ads oklevéllel is rendelkezem, tehát széleskörű rálátásom van az online marketingre.

Nézzük mindezt a Java fejlesztő pozíció esetén:

HELYES
Java fejlesztéssel 4 éve foglalkozom, képesítésemet a Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem programtervező informatikus szakon. A diploma megszerzése után Junior Java Fejlesztőként helyezkedtem el a Technology startup-nál, ahol Java, Spring Boot, Vue.je és JavaScript nyelveken fejlesztek pénzügyi szoftvereket. A szoftverek weboldalra és mobilra is készülnek, angol és magyar nyelven egyaránt. Szoros együttműködésben dolgozom szövegírókkal és webdesignerekkel, grafikusokkal, és a Finance.com szoftverünk elnyerte a 2020-as “Év applikációja” díjat a Kreatív.hu weboldal díjatóján. Programozási nyelv ismereteim a HTML, CSS, Python, Java (SE, EE), Javascript, js, TypeScript, Spring Core, Spring Boot. A díj elnyerése után Java Fejlesztővé léptettek elő, így már felügyeltem 3 junior Java fejlesztő munkáját, így rendelkezem vezetői ismeretekkel is.

Célom, hogy agilis, innovatív vezetővé váljak, ezért elvégeztem egy vezető képzést is. Úgy látom, ehhez a cégüknél minden lehetőségem megadatik. Angol felsőfokú és német középszintű nyelvtudással rendelkezem, amelyeket szívesen kamatoztatnék vezetői pozícióban is, valamint tárgyalástechnikai és időmenedzsment képzésen is részt vettem.

Személyes tulajdonságok, értékek

Ebben a bekezdésben a személyes kvalitásokat emelheted ki, amelyek alátámasztják azt, hogy milyen értéket tudsz nyújtani a cégnek. Végső soron ugyanis ez alapján döntik el, hogy minden megvan-e benned, ami az állás betöltéséhez szükséges! Érdemes kihangsúlyozni a keresett tulajdonságokat, például a problémamegoldási készséget, önálló döntéshozatalt, jó kommunikációs készséget. Mindezt természetesen az álláshirdetés alapján írd meg! Emeld ki, miért te vagy az ideális választás a pozícióra.

⚠️ Figyelem: Fontos azonban, hogy reális, releváns és pontos képet mutass magadról! Ha ugyanis nem valós képet mutatsz, az az interjú során azonnal kiderül!
HELYES
A vezető képzés miatt kiváló konfliktuskezelési és kommunikációs készséggel rendelkezel. Mindemellett van tapasztalatom költségvetés tervezésben és tárgyalástechnikában is. Egy vezető esetében fontos, hogy olyan légkört teremtsen, amely támogatja a csapattagok önálló döntéshozatalát és kreativitását, amelyben úgy érzik, támogatásra találnak.

A Java fejlesztő motivációs levél ezen szekciója gy néz ki:

HELYES
A felsorolt programnyelvek ismeretén kívül kiváló problémamegoldó képességgel és kreativitással, valamint analitikus személetmóddal rendelkezem. A precizitás, rendszerszemlélet megléte elengedhetetlen ebben a szakmában, és úgy gondolom, rendelkezem mindezekkel.

A motivációs levél lezárása, elköszönés

Az elköszönés esetén mindig fontos, hogy megemlítsd a személyes interjú és találkozás lehetőségét. Próbálj meg lelkesedést, motivációt felmutatni, azt, hogy te nyitott vagy és szívesen veszed azt, ha találkozol a leendő munkaadóval. Nagyon fontos azonban, hogy ezeket a reményeket megfelelő módon tálald: magabiztos legyél, de ne tűnj arrogánsnak. Utóbbi azt jelenti, hogy biztos vagy benne, hogy nálad jobb jelöltet nem találnak, és szinte kiváltság az, ha keresnek téged, és hajlandó vagy náluk dolgozni. Ez nagyon negatív képet fest rólad!

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456 telefonszámon, vagy emailben a jozsefandras@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
József András

🖊️ Törekedj arra, hogy ne maradjon le a neved és az elköszönés! Érdemes az Üdvözlettel kifejezést használni akkor, is, ha ismered a HR-est, és akkor is, ha nem! Ez egy formális levél, így meg kell őrizni a formális levél külalakját!

Ezt a megfogalmazást pedig inkább kerüld:

HELYTELEN
Biztos vagyok benne, hogy én vagyok a tökéletes jelölt az állásra, így nagyon várom, hogy keressenek!

Üdvözlettel,
Kiss Bianka

Motivációs levél pályakezdőként

Amennyiben pályakezdő vagy, akkor munkatapasztalatot nem tudsz felsorolni, azonban azt igen, hogy milyen képességekkel, készségekkel rendelkezel. Ebben az esetében, ugyanúgy, mint a funkcionális önéletrajz típus esetén, kerüljön a hangsúly arra, hogy milyen készségekkel, képességekkel rendelkezel. Hagyd, hogy ezek beszéljenek helyetted!

Összefoglalás – a tökéletes motivációs levél titka

A kreatív motivációs levél megjelenése mindig egyezik az önéletrajzéval, így ha sablont használtál, az ott megjelent színeket használd a motivációs levélben. A kísérőlevél az az email, amelybe becsatolod a motivációs levelet és az önéletrajzot. A motivációs levél pedig fél-egy oldalas dokumentum, amelyben összefoglalod a karrieredet, képességeidet, amelyek alkalmassá tesznek a megpályázott pozícióra. Ügyelj arra, hogy magabiztos szakembernek tűnj, de lehetőleg  kerüld a túlságos önfényezést . A motivációs levél ugyanis a pozitív első benyomás kialakításáért felel!