Építészmérnök önéletrajz – Tűnjön ki a tömegből egyszerűen!

Az építész olyan képzett szakember, aki a kreativitást, a műszaki szakértelmet és a gyakorlati tudást ötvözi a funkcionális és esztétikai követelményeknek egyaránt megfelelő terek megtervezésében és létrehozásában. Az építészek felelősek az épületek elrendezésének, szerkezetének és megjelenésének megtervezéséért, legyen szó lakó-, kereskedelmi vagy közterületekről.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Szorosan együttműködnek az ügyfelekkel, hogy megértsék igényeiket, költségvetésüket és a kívánt eredményeket, és ezeket innovatív és fenntartható tervekben valósítják meg.

Az építészek a mérnöki elvek, az anyagok és az építési technikák ismeretét felhasználva részletes tervrajzokat, rajzokat és specifikációkat dolgoznak ki, amelyek az építési folyamatot irányítják. Emellett együttműködnek mérnökökkel, vállalkozókkal és más szakemberekkel, hogy biztosítsák a tervek sikeres megvalósítását. A projekt során az építészek felügyelik az építkezés előrehaladását, hogy biztosítsák a tervezési előírásoknak és szabályzatoknak való megfelelést, és szükség esetén kiigazításokat végeznek. Végső céljuk, hogy harmonikus, funkcionális és esztétikus szerkezeteket hozzanak létre, amelyek gazdagítják az emberek életét és hozzájárulnak az épített környezethez.

Az építészmérnöki szakma elkötelezettséget és elhivatottságot igényel, de szerencsére gyakran versenyképes díjazást is kínál, ami hálás karrierlehetőséget biztosít. Alapvető fontosságú azonban, hogy alaposan felkutassuk a pozitív munkakörnyezettel rendelkező vállalatokat, mivel ez nagyban befolyásolja a munkával való elégedettséget. Egy kedvezőtlen munkakörnyezet felfedezése csalódáshoz vezethet. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy egy lenyűgöző önéletrajz elkészítése jelentősen növeli az interjú elnyerésének esélyét.

Az interjúkon való kiváló szereplés alapvető fontosságú, de minden egy figyelemre méltó önéletrajzzal kezdődik, amely hatékonyan mutatja be az egyén készségeit és szakértelmét az adott területen. Hogy segítsünk ebben a fontos törekvésben, aprólékosan megtervezett önéletrajz sablonokat kínálunk, amelyek minden szükséges elemet tartalmaznak.

Ez a cikk az egyes részek sajátosságait is részletezi, lehetővé téve a jelöltek számára, hogy kitűnjenek a versenytársak közül. További késlekedés nélkül vizsgáljuk meg az önéletrajzírás legfontosabb szempontjait, kezdve egy átfogó és professzionálisan megírt mintadokumentummal, amely jól példázza a kívánt eredményt.

Építészmérnök önéletrajz

Tartalomjegyzék

Itt egy tökéletesen megírt önéletrajz minta

Személyes adatok
Kiss Abigél
Építész tervező
E-mail: kissabigel@gmail.com
Telefonszám: 06 30 / 45 – 12 – 432
Lakcím: 4332 Budapest, Ady Endre utca 65.
Születési hely, idő: 1967. 03. 22. Budapest

Rólam
Mérnök végzettséggel rendelkezem, illetve tagja vagyok a magyar építész kamara is. Szakmai szakértelmemet folyamatosan fejlesztem, miközben magas szintű más készségek is vannak a birtokomban. A tervezés a fő profilom, főleg lakóépületek vonatkozásában. Több nagy cég referenciáját is megkaptam az évek alatt.

Tapasztalatok
Bevetési csapattag
SPAR Magyarország Kft.
2019. november – 2021. március
Budapest

 • A vállalat kérése alapján történő munkavégzés
 • Építési feladatok segítése adminisztratív módon
 • A bolti termékek nyomonkövetése
 • Polcok feltöltése
 • Ipari hulladék rendezése

Értékesítő
220volt Magyarország Kft.
2017. április – 2018. március
Nyíregyháza

 • Betérő vásárlók szakszerű kiszolgálása
 • Számlázás, pénztárgép kezelése, pénzkezelés
 • Áruhitel kötése
 • Kirakat és polc rendezés, üzlet rendben tartása
 • Önálló munkavégzés

Tanulmányok
Külkereskedelmi ügyintéző
Budapesti Műszaki Egyetem
2015. március – 2016. április
Budapest

Nővér
Károli Gáspár Református Egyetem
2013. május – 2014. június
Kecskemét

Érettségi
Nagy Anna Egyetem és Középiskola

2011. augusztus – 2012. július
Zugliget

Készségek és képességek

 • Építőipari ismeretek
 • Rendszer szintű gondolkozás
 • Szakmai tapasztalat
 • Ms office ismereteim is vannak
 • Jogosítvány megléte
 • Lojalitás és megbízhatóság
 • Önálló munkavégzés képessége
 • Építész kamara elismertsége
 • Dinamikus munkavégzés
 • Erős angol nyelvtudás
 • Változatosságra való igény

Nyelvtudási szint
Német nyelv – középfok

Építészmérnök önéletrajz

Példa az építész munkában kapható fizetésre

Kezdjük a terület fizetési kilátásainak megvitatásával, mielőtt belemerülnénk a hatékony önéletrajz stratégiákba. Építész munkakörben az átlagbér 500 000 és 1 000 000 forint között mozog, figyelembe véve a bónuszokat és a különböző juttatásokat.

A kereseti lehetőségei viszont nagyban függnek attól, hogy mekkora és milyen hírnevű céget választott. Általában a kisebb cégek alacsonyabb fizetést kínálnak, míg a nagyobb cégek nagyobb kereseti lehetőségeket biztosítanak.

Emellett a különböző vállalatok kiegészítő juttatásokat is kínálhatnak, például SZÉP kártya kedvezményeket, egészségbiztosítási fedezetet vagy lakáshitel kedvezményeket.

Fontos megjegyezni, hogy a végzettsége és a tapasztalata is jelentősen befolyásolja a kereseti lehetőségeit.

A megpályázott pozíció esetében azonban elengedhetetlen, hogy felismerje a személyes bemutatkozás jelentőségét. Magabiztossága nagyban befolyásolhatja a kapott fizetést. Ezért célszerű olyan releváns készségeket előtérbe helyezni, amelyek a munkakör szempontjából kulcsfontosságúak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az interjúkon kitűnjön. Érdemes továbbá előzetesen megismerkedni az egyes vállalatok sajátos szabályaival és követelményeivel, mivel ezek a különböző pozíciókban eltérőek lehetnek.

Építészmérnök önéletrajz

Nézzük meg egy tervező CV kötelező és opcionális részeit

A hatékony építész önéletrajz elkészítéséhez elengedhetetlenül lényeges, hogy tisztában legyen a lényeges és a választható összetevőkkel. Egyes részek elhagyhatók, míg mások figyelembe vehetők, különösen a szakmai hiányosságok kezelésénél. A kezdőrésznek mindig a vezető szerepet kell betöltenie, amelyet egy tömör, a személyiségét bemutató bemutatkozás követ. A szakmai tapasztalatra vonatkozó rész beillesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy bizonyítsa alkalmasságát a pozícióra, és megragadja az olvasó figyelmét.

Továbbá az oktatás és a nyelvtudás szakaszok jelentős jelentőséggel bírnak egy mérnök önéletrajzában. Ne feledje, hogy általában idegen nyelvtudás kell, de más nyelvek ismerete is előnyt jelenthet. Bár a hobbi rész nem kötelező, előnyös lehet, ha a szakmájához nem kapcsolódó, iskolán kívüli tevékenységeket is feltüntet. Ezek az elemek megalapozzák a jól felépített önéletrajzot, akár nyomtatott formában, akár elektronikusan nyújtják be.

Az önéletrajz formátumát illetően célszerű az egyszerű és praktikus megközelítést követni, mivel az építész szakma általában az egyszerű dokumentumokat részesíti előnyben a bonyolult dokumentumokkal szemben. Ezért az önéletrajz elkészítése során is hasonló megközelítést alkalmazva a legjobb megoldás.

Építészmérnök önéletrajz

Az építész önéletrajz leglényegesebb részei

Vizsgáljuk meg az önéletrajz néhány kulcsfontosságú szempontját. A pontos helyesírás, a nagybetűs írásmód és az írásjelek elengedhetetlenek az olvasó érdeklődésének fenntartásához egy szakmai önéletrajzban. A kezdeti résznek jelentős súlya van, mivel ez alkotja az első benyomást, és az itt elkövetett hibák az olvasó figyelmének teljes elvesztését eredményezhetik.

Az egyértelműség, a tömörség és a jól szervezett írás elengedhetetlen, a formázási technikák felhasználásával és az optimális hosszúság megtartásával. Ideális, ha egyoldalas önéletrajzra törekszik, amely kötelező és választható részeket egyaránt tartalmaz. Ha túllépi ezt a hosszúságot, az a gondos olvasás hiányához vezethet, míg egy lényegesen rövidebb önéletrajz korlátozott tapasztalatot közvetíthet, ami potenciálisan alááshatja a kívánt képzettséget.

Továbbá, az információk bevitele során célszerű 11-es betűméretet használni, és a Times New Roman betűtípushoz ragaszkodni, hogy az egész dokumentumban egységes legyen.

Hacsak nem kérik kifejezetten, fénykép csatolása általában nem ajánlott. A fénykép hozzáadása elterelheti a figyelmet a képesítések kezdeti értékeléséről, és az értékelés korai szakaszában elfogultságot okozhat.

Bár a fénykép csatolásának lehetnek pozitív eredményei, negatív következményei is lehetnek. Ha úgy dönt, hogy fényképet csatol, győződjön meg róla, hogy az egy friss fénykép, lehetőleg az elmúlt egy évben készült, és kerülje az elavult vagy nem professzionális képeket.

A jó hír az, hogy a szakmai tapasztalatnak kisebb jelentősége van, ha az idegen nyelv tudásról van szó.

Építészmérnök önéletrajz

A születési hely és az egyéb személyes adatok

Így jó, ha megírja
Varga Etelka
E mail cím: vargaetelka@gmail.com
Telefonszám: 06 30 23 43 213
Lakcím: 3213 Budapest, Rétköz utca 65.
Adatok és idő a születéssel kapcsolatban: 1985. 03. 11. Sopron
Így inkább nem jó
Kertész Kira
kiraaaaaa@freemil.com
34 12 1234
1235 Zalaegerszeg
1998. 01. 25. Zalaszentgrót

Tekintsük át a hibákat az adott példában. Először is, a pályázó neve nincs kiemelve, és nincs megemlítve a megpályázott pozíció. Továbbá a használt email cím helytelen és alkalmatlan egy építész álláspályázathoz. Az önéletrajz készítésekor elengedhetetlen a professzionális email cím használata.

Továbbá a telefonszámban az országkód hiánya olyan hiba, amely elszalasztott lehetőségeket eredményezhet, még akkor is, ha az olvasó érdeklődik a kapcsolatfelvétel iránt. Ráadásul a megadott címből hiányoznak olyan lényeges részek, mint az utcanév és a házszám. A példa több helyesírási hibát is tartalmaz, és mind a cím, mind a hónap, mind a név hibás.

Ahhoz, hogy egy jól megírt és figyelemfelkeltő dokumentumot nyújtson be az álláspályázatokhoz, elengedhetetlenül lényeges, hogy elkerülje ezeket a nyilvánvaló hibákat.

Hogy néz ki egy szakmai módon megírt bemutatkozás?

Ez egy jó megoldása lehet
Több éves tapasztalat van mögöttem mint építész, miközben tagja vagyok több tervező csoportnak is Magyarországon. Nemzetközi szinten is elismerést tudtam szerezni építészeti irányban, azáltal, hogy különböző projektek teljes irányítását általános módon terelgettem. Az épület tervezési munkák a specialitásom, de autocad munkákat is vállaltam már, ahogy belső építészi projektjeim is voltak.
Egy rosszul megírt példa
Könnyen megtanulok bármit, bár releváns végzettség nincs mögöttem. Megfelelő módon értelmezem a kérteket, szoftverek segítségével tudok dolgozni. Belső építész is vagyok. Irodai munkatapasztalat is van mögöttem. Város tervezési munkákat szeretnék vállalni.

Ha építészmérnök szakértőről van szó, a bemutatkozásnak világosnak és szükségtelen elemektől mentesnek kell lennie. Célja, hogy tömör áttekintést nyújtson az Ön vonatkozó szakmai tapasztalatairól, beleértve azokat a jelentős cégeket, amelyekkel együtt dolgozott.

Ha azonban ezt a szakaszt rosszul hajtják végre, akkor elhamarkodottnak tűnhet, és jelentősen csökkentheti a építészeti munkás elhelyezkedésének esélyeit. Amikor csak lehetséges, emelje ki a konkrét számadatokat és adatokat. Ez kiemeli azokat az eseteket, amikor erőfeszítései X%-os eredményjavulást vagy, ha esetleg 2 csapattag előléptetését eredményezték. Az ilyen mérhető eredmények beépítése fokozza önéletrajzának hatását.

Építészmérnök önéletrajz

A szakmai tapasztalat helyes megadásának módja

Amikor szakmai önéletrajzában részletezi releváns munkatapasztalatát, ajánlatos azt fordított időrendi sorrendben bemutatni, a legutóbbi pozíciójával kezdve. Lehetnek azonban kivételek, ha egy korábbi szerepkör nagyobb jelentőséggel bír az alkalmazott pozíció szempontjából. Ilyen esetekben ügyeljen arra, hogy az adott pozíciót jól láthatóan helyezze el a munkatörténete elején.

Adja meg az egyes munkák időtartamát, és kerülje a felesleges mondatokat. Ehelyett célozzon meg 4-5 tömör felsorolást, amelyek hatékonyan mutatják be az egyes szerepkörökben szerzett tapasztalatait.

Lényeges megjegyezni azt is, hogy ha korlátozott építészeti tapasztalattal rendelkezik, beépítheti az iskolával kapcsolatos tevékenységek során szerzett gyakorlati ismereteit. Ebben a fázisban olyan gyakorlatokat, gyakorlati képzéseket és tudományos elfoglaltságokat foglalhat magában, amelyek összhangban vannak a kívánt munkakör követelményeivel.

Továbbá, ha fizetési elvárásait kérjük megadni, mindenképpen ft ben adja meg.

Egy helyes példa az adat megadására
Ügyfélmenedzser
Profession Services
2006. január – 2008. június
Diósd

 • A legfontosabb döntéshozók (tulajdonos, ügyvezető, más vezetők) igényeinek felmérése ott, ahol éppen munkájukat végzik:
 • Termékek és szolgáltatások bemutatása és értékesítése az ügyfélfejlesztési terv alapján
 • Különböző megbeszélések tervezése
 • Új munkatárs esetben a betanítása
 • Kiviteli és iroda munkák ellátása

Operátor
KCI Bt.
2004. július – 2005. augusztus
Szekszárd

 • Oldal szerkesztése és megírása
 • Így sales készítése
 • Iroda támogatása
 • Új projektek tervezés
 • Általános feladat végzése
 • Építőipari munkásokkal való kapcsolattartás
 • Képzés elindítása szükség esetén

Elnöki kabinvezető
MÁV Kft.
2002. március – 2003. december
Nyírbátor

 • Az elnöki szervezet külső kommunikációjának biztosítása
 • Döntés előkészítő anyagokhoz szükséges információk és javaslatok
 • Szabályozások, utasítások, megállapodások, szerződések véleményezése
 • Részvétel a munkacsoportok, bizottságok munkájában
 • Az elnök folyamatos támogatása és tájékoztatása
Példa a rosszul megírtra
Grafikus
LABA Magyarország Oktatási Kft

1997. február – 2000. november
Sopron

 • Prezentációk készítése a Laba, Skvot, robot_dreams projektek számára
 • Vizuálok készítése a közösségimédia-felületeinken megjelenő posztokhoz
 • Oldal helyes kialakítása
 • Rendszer használata a projektek elvégzéséhez
Az építészeti CV tervezése során megszerzett ismeretek hatékony bemutatása kulcsfontosságú a pozícióra való alkalmasság kiemeléséhez, még akkor is, ha hiányzik a korábbi munkakör specifikus szakértelem. Létfontosságú, hogy felismerje önéletrajzában ennek a szakasznak a jelentőségét, mivel a kiválasztási folyamat során jelentős figyelmet és vizsgálatot fog kapni.

Ezenkívül lényeges megjegyezni, hogy az interjú készítők gyakran kulcsszó kereső programokat használnak, hogy azonosítsák azokat a potenciális jelölteket a munka szempontjából, akik megfelelnek bizonyos kritériumoknak. Ha attól tart, hogy figyelmen kívül hagyják, tanácsos erre a szempontra is odafigyelni. Ha az álláshirdetés szerint releváns kulcsszavakat épít be az önéletrajzába erre az oldal részre, akkor kitűnhet a versenytársak közül, és növelheti esélyeit a kívánt pozíció megszerzésére.

Jelöltként általában ajánlatos felsorolni három legutóbbi munkatapasztalatát, amelyek közül négy elfogadható, de ötnél többet belefoglalni inkább nem ajánlott.

Építészmérnök önéletrajz

A Budapesti Műszaki Egyetem tanulója voltál vagy más iskolákat végeztél? Így írd bele

A szakmai tapasztalat megadása után a karrier CV írása közben az iskola a következő szempont. A vállalat megszerzése esetben így add meg az:

Az alábbi jó megoldás
Cukrász szak
Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem
2003. augusztus – 2004. július
Balatonszemes

Vállalat szervező szak
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
1999. szeptember – 2000. október
Laskod

Ez így nem jó a munka szempontjából
Sulik és egyetem

Újságos szak
Magyar Képzőművészeti Egyetem
2013 év ben
Szigethalom

Egyetem szak
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
1 év ben
Ráckeve

Az önéletrajzot ebben a részben kiemelten lényeges, hogy az tanulmányok nevét és a képzés részleteit nagybetűvel írjuk be. Ezenkívül kulcsfontosságú az egyetemi képzés pontos időtartamának megadása, beleértve az éveket és az időtartamot (bár a pontos nap nem lényeges egyik kar esetében sem, ahogy azt a tanulmányok példa szerint is láthatsz).

A suli székhelye szerinti város feltüntetése értékes elemet ad egy jól kidolgozott szakmai önéletrajzának.

Szerencsére a toborzók általában felülvizsgálják az önéletrajz ezen részét, ami kevesebb erőfeszítést igényel a többi alapvető összetevőhöz képest. Ezen információk bemutatásakor tekintse meg a fenti példát, és helyezze előnyben a pontos helyesírást és írásjeleket, hogy elkerülje a szakasz kitöltésével kapcsolatos problémákat.

Ha azonban kezdő, kevés tapasztalat mellett, akkor is hasznos felsorolni néhány releváns állást, még akkor is, ha nem tudott részletes napi feladatokat ellátni. így beírhatja pl. a gyakorlati készségek listáját, hogy elérje a szakmai kinézetet.

Képességek és készségek amiket lényeges beírnia

Ahhoz, hogy építészként átfogó karrier CV készüljön, elengedhetetlen, hogy mind a hard, mind a soft készségek szerepeljenek. Itt van egy összevont lista a releváns készségeiről:

Kemények:

 • AutoCAD jártasság
 • Épületinformációs modellezési (BIM) szoftveres szakértelem
 • Szabályzatok és előírások ismerete
 • Építészeti tervezés és kivitelezés
 • 3D modellezés és vizualizáció
 • Építési dokumentáció és részletezés
 • Szerkezeti elemzés és számítások

Lágy készségek:

 • Kreativitás és innovatív gondolkodás
 • Erős problémamegoldó képesség
 • Hatékony kommunikáció és együttműködés
 • Figyelem a részletekre
 • Időgazdálkodási és szervezési készségek
 • Ügyfélkapcsolat menedzsment
 • Vezető és csapatmenedzsment

Ne feledje, hogy ebben a részben ajánlott körülbelül 5-7 pontot felvenni, hogy tömör, de átfogó áttekintést adjon karrier képességeiről az önéletrajz szempontjából.

Milyen nyelveken tud megszólalni a magyar nyelven kívül?

A nyelvi részek szekciónak jelentős jelentősége van a karrier önéletrajzírásban, különösen a kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek számára. A beszélt nyelvek pusztán felsorolása nem elegendő; kulcsfontosságú, hogy az egyes nyelvek tudásszintjéről részletes tájékoztatást adjunk, megkülönböztetve az alap- és felsőfokú ismereteket. Viszont a magyar nem kell hogy szerepeljen értelemszerűen.

Nyelvtudását hatósági bizonyítvány hiányában is releváns projekttapasztalatokkal bizonyíthatja külföldi ügyfelek bevonásával. A munkaadók, akik nem feltétlenül követelik meg kifejezetten a nyelvtudást, értékelhetik az ilyen képességeket.

Míg az olyan nyelvek, mint a német, gyakran keresettek, elfogadható a kevésbé ismert nyelvek bevonása is. Valójában a több nyelv ismerete bővíti a munkalehetőségeket, és növeli a dolgozók magasabb fizetésének lehetőségét. A munkaadók gyakran felismerik a többnyelvű szakemberek értékét, és ennek megfelelően hajlandóak versenyképes javadalmazást ajánlani.

Lényeges azonban megjegyezni, hogy a munkaadók ellenőrizhetik a nyelvtudással kapcsolatos állítások pontosságát. Képességeinek túlértékelése az érdeklődés elvesztéséhez vezethet, még akkor is, ha más területeken kivételes képesítésekkel rendelkezik. Sok alkalommal írásbeli teszteket vagy szóbeli interjúkat lehet lefolytatni a nyelvi adatok pontos felmérése érdekében. Ezért kulcsfontosságú, hogy önéletrajzában őszinte és átlátható legyen nyelvtudása, főleg, ha bármilyen vezető pozíciót szeretne megszerezni.

Adja meg így
 • angol – középszint
 • német – alapszint

A karrier megszerzéséhez lényeges további részek

A karrier szempontjából további információkat is megadhat. Lényeges azonban, hogy ne haladja meg a szöveg egy oldalát. Javasoljuk, hogy rövid listaként mutassa be, különválasztva a hobbikat és az egyéb nem releváns tapasztalatokat.

Lehetőleg alkalmazottként próbáljon olyan hobbit is beletenni, amely a projekt világához valahogyan kapcsolható. Ez elősegítheti a kapcsolat érzetének megteremtését a kiválasztási folyamat későbbi szakaszaiban. Speciális sportok vagy kicsit egyedi tevékenységek is előnyösek lehetnek.

Ne vegyen fel azonban olyasmit, ami nem feltétlenül fér bele ebbe a szakaszba. Így, ha Ön egy politikai párt tagja, a legjobb, ha kihagyja, mert elriaszthatja az olvasót.

Ne feledje, hogy az interjú során valószínűleg megkérdezik majd a hobbijairól, és észrevehető, hogy hazudik azokkal kapcsolatban, mivel a kérdező biztosok jártasak az emberek olvasásában.

Ha viszont ezt megtette a projekt elkészült és máris beküldheti a CV-t.