Legjobb Pincérnő önéletrajz példa

2018-ban a Foglalkoztatási Hivatal álláspontja szerint Amerikában a pincérek és pincérnők összesen 2.5 millió pozíciót tettek ki országszerte. A pincérnők feladata, hogy a vendégekről gondoskodjanak az éttermekben, és ez az első lépcső ahhoz, hogy a vendéglátásban dolgozhass. A feladatkörök közé tartozik az étel felszolgálása, az étel-ital rendelés felvétele és a menü teljes körű ismerete, hogy a vendégben felmerülő kérdésekre válaszolhass

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A pincérnői munka sokak számára részmunkaidőt vagy nyári munkát jelent, emiatt sok étteremben gyakori az új alkalmazott. Pontosan emiatt több pincérnő önéletrajzot érdemes átnézni ahhoz, hogy majd a sajátoddal lenyűgözhesd az étteremvezetőt. Ez különösen akkor fontos, ha fine-dining, felsőkategóriás étteremben szeretnél dolgozni, ahol a vendég elégedettség az első, és profi pincérekre van szükség.

Itt találhatsz néhány tippet, amelyek segítenek megírni egy olyan pincérnő önéletrajzot, amely megkülönböztet a többi jelölttől.

Tartalomjegyzék

Mit írjak bele a pincérnő önéletrajzba?

Az önéletrajzírás nem mindig egyszerű feladat. Ha nem tudod, mit szükséges beleírni, akkor nézz meg néhány pincérnő önéletrajz mintát, amelyek ezáltal útmutatóként szolgálhatnak. A pincérnő önéletrajz rövid és precíz legyen, de benne legyen minden fontos információ. Nézzük meg a legfontosabb szekciókat, amelyek nem maradhatnak ki az önéletrajzodból.

A fejléc szekció

A fejléc tartalmazza a nevedet, beosztásodat, elérhetőségeidet, és a portfóliód vagy a LinkedIn profilod linkjét.

Szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás

A szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás kiemeli az elért eredményeidet és a készségeidet, és célja, hogy meggyőzze a HR-est arról, hogy elolvassa a teljes önéletrajzodat.

Szakmai tapasztalat szekció

A szakmai tapasztalataidat tartalmazó szekció listázza az előző munkahelyeidet, legfőképp azokat, amelyek relevánsak a pincérnő állásra, amelyre jelentkezel.

Tanulmányok szekció

Ebben a részben minden tanulmányt, képzést sorolj fel, amelyet elvégeztél, akár középiskolai, akár főiskolai végzettséggel rendelkezel.

Készségek, képességek

Rengeteg olyan ismeretről, készségről és képességről beszámolhatsz ebben a részben, amelyek szükségesek egy pincérnő számára.

További szekciók

Ide tartoznak a díjak, elismerések, önkéntes munka, vagy bármilyen olyan oklevél, amely segítheti a pincérnő önéletrajzod megkülönböztetését a többi önéletrajztól.

Szakmai bemutatkozó

A szakmai bemutatkozó nélkülözhetetlen bármilyen pincérnő önéletrajzban, mert ezzel tudod meggyőzni a HR-est, hogy tovább olvassa az önéletrajzodat. Ez az összefoglalás magába foglalja a legjobb tulajdonságaidat, szakmai tapasztalatodat és a szakmai eredményeidet.

Ebben a rövid részben a HR-es láthatja, hogy milyen értéket képviselsz és hozhatsz a céghez – mindezt pedig az elért eredményeiden keresztül. Mindig úgy gondolj a szakmai bemutatkozóra, mint ami elad téged, és amelyben rövid időd van arra, hogy meggyőzd az olvasót, hogy te lennél a legjobb választás a pozícióra. Ez a szakmai bemutatkozó rögtön a fejléc alá kerüljön a pincérnő önéletrajzodban.

Példák a pincérnő önéletrajz szakmai bemutatkozóra

HELYES

Figyelmes és lelkiismeretes pincérnő erős vendég felszolgálási készséggel és több, mint 3 év vendéglátásban eltöltött szakmai tapasztalattal. A cél mindig a lehető legmagasabb minőség elérése a kiszolgálás terén. Kivételes precizitás és szakértelem a különböző menü elemek és specialitások promótálásában, és upsell elérése a kiszolgált vendégek 20 százalékának, ezzel növelve a bevételt és a személyzet borravalóját.

HELYTELEN

2 éve a szakmában.

Pontos munka.

A POS rendszer használatának ismerete.

waitress resumes
Szakmai tapasztalat a pincérnő önéletrajzban

A szakmai tapasztalat rész elengedhetetlen egy pincérnő önéletrajzban. A pincérnőknek általában számtalan feladatuk van, emiatt kiválóan kell teljesíteniük a multitasking területén is. Ha már tapasztalatod a pincérnői munka területén, akkor listázd ki azokat. Mindig az a legjobb, ha a legfrissebb munkáddal kezded a felsorolást, és utána pedig fordított időrendi sorrendben mutatod be az az előtti munkahelyeidet.

A HR-sek egy kicsit több időt töltenek ennek a szekciónak az átolvasásával, mert ebből látják, mivel foglalkoztál eddig. Ezért esszenciális, hogy felsorold a feladataidat és az elért eredményeidet bulletpontokba szedve és számokkal alátámasztva.

Amennyiben pályakezdő pincérnő vagy, akinek még nincs sok munkatapasztalata, akkor nyugodtan add hozzá a szakmai gyakorlatokat, amelyek relevánsak a megpályázott pozícióhoz. Mivel ezek általában részmunkaidős munkák, elképzelhető, hogy az étteremvezető nem fogja elegendőnek találni a szakmai tapasztalataidat. Az önéletrajzodnak ezért azt kell mutatnia, hogy könnyen és gyorsan tanulsz, és minden interperszonális és kommunikációs készséggel rendelkezel, ami szükséges az állás sikeres betöltéséhez.

Feladatkörök és feladatok

A feladataid és a feladatköreid bemutatása semmiképp nem maradhat ki a pincérnő önéletrajzból, mert ebből látja a HR-es, hogy mire is vagy képes valójában. A legjobb megoldás, ha közvetlenül a munkatapasztalaid alá sorolod fel a feladatköreidet. A pincérnő feladatok több dologból állnak, mint hogy kiviszed az ételt az asztalhoz és gondoskodsz arról, hogy az étterem tiszta legyen.

Ezek között a feladatok között megtalálható:

 • Segíteni konyhai és barista személyzetet.
 • Helyettesíteni a konyhai személyzetet saláták, desszertek, italok elkészítésében, ha szükséges, és a specialitásokat felszolgálni.
 • A pincérnők nyitják és zárják az éttermet.
 • A POS rendszerbe felviszik a rendeléseket és irányítják a fizetéseket, hogy a vendégek számára az minél könnyebb legyen.
 • Vendégek üdvözlése és ültetése, főleg a különleges eseményeknél, mint amilyenek a szülinapok vagy a céges bulik, miközben a vendégek elégedettségét biztosítják.
 • Segíteni a vendégeket a menüt érintő kérdésekben, ajánlásokat tenni, ha bizonytalanok a választásban.
 • A sütési-főzési módszert bemutatni 1-1 étellel kapcsolatban, hogy a vendégnek legyen elképzelése az adott ételről.
 • Étel és ital felszolgálása.
 • Az étterem vezetővel való egyeztetés az élelmiszerbiztonsági kérdéseket illetően.
 • A vendégek speciális kéréseit kommunikálni a konyhai személyzet felé, hogy bármilyen zavar elkerülhető legyen.

waitress resumes

Tanulmányokra vonatkozó rész a pincérnő önéletrajzban

A pincérnő állás betöltéséhez nem szükséges diploma, mivel a feladataidat a munkahelyen tanulod meg. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy feltüntesd ezt a szekciót is a pincérnő önéletrajzban, főleg, ha van valamilyen kapcsolódó végzettséged, hiszen ez is segít önéletrajzodnak kitűnni.

Amennyiben már befejezted a középiskolát, akkor tüntesd fel, de ha még folyamatban van, akkor azt is írd mellé. Ha senior pozícióra jelentkezel, például étterem vezetőnek, akkor más a helyzet. Szükséged lesz hivatalos végzettségre, és néhány év szakmai tapasztalatra a vendéglátás területén, hogy pályázhass.

Pincérnő önéletrajz – készségek és képességek

A pincérnő önéletrajzod olyan készségeket, képességeket kell, hogy felvonultasson, amelyektől kiemelkedik a többi önéletrajz közül. A legtöbb HR-es ATS rendszert használ arra, hogy kiszűrje azokat a beérkező önéletrajzokat, amelyekben nincsenek meg az elvárt képességek. Amennyiben szeretnél egy fine-dining étteremben dolgozni, akkor érdemes végigolvasni az álláshirdetést, és az ott írt képességeket feltüntetni. Ezáltal megnő az esélyed a személyes interjúra.

Ha nincs még túl sok szakmai tapasztalatod, akkor eljött a te időd, hogy megmutasd a HR-esnek, hogy a megfelelő készségek tulajdonában vagy. A pincérnőnek kedves személyiséggel és multitasking készséggel kell rendelkeznie. A tökéletes önéletrajz pedig ezt kell, hogy tükrözze annak érdekében, hogy megszerezz egy pincérnő állást.

Nézzünk meg néhány készségek és képességet, amelyet érdemes beleírni a pincérnő önéletrajzba:

Ismeretek, tudás

 • POS rendszer használata
 • Kassza, pénztár használata
 • Különböző konyhaművészetek ismerete
 • Menü memorizálása
 • Microsoft Word használata

Készségek, képességek

 • Kommunikációs készség
 • Interperszonális képesség
 • Konfliktuskezelés
 • Kitűnő vendég kiszolgálási készség
 • Csapatjátékos
 • Időgazdálkodás
 • Multitasking
 • Döntéshozatali képesség
 • Kritikus gondolkodás
 • Precizitás

waitress resumes

Mi a legjobb formátum a pincérnő önéletrajzhoz?

A megfelelő formátum megtalálása azért fontos, hogy a lehető legjobb módon és legmeggyőzőbben mutassa be a készségeidet és tapasztalataidat. Amennyiben gondod adódna a pincérnő önéletrajz megírásával, nyugodtan nézd meg a pincérnő önéletrajz mintákat, vagy használd az önéletrajz szerkesztőt. Itt éred el a mintákat, amelyek segítenek olyan pincérnő önéletrajzot készíteni, amivel azonnal tiéd lehet álmai állása.

A legjobb felépítés pedig a fordított időrendi sorrend, amely esetében a legújabb munkáddal kezded a felsorolást. Ez inkább azoknak ajánlott, akiknek már van szakmai tapasztalatuk.

Amennyiben még pályakezdő vagy, így nincs tapasztalatod, akkor a funkcionális önéletrajz formátum használata lehet a megoldás. Ennél a felépítésnél inkább a készségeid és képességeid kerülnek az előtérbe, nem a munkatapasztalatod.

Használj pincérnő önéletrajz sablont

A pincérnő önéletrajz sablonok segítenek, hogy semmilyen fontos információt ne hagyj ki. Akár útmutatóként is használhatod, így biztosan minden a helyére kerül és semmi nem marad ki a pincérnő önéletrajzodból. Egy ilyen önéletrajz sablon segít abban is, hogy gyorsan frissítsd az adataidat az önéletrajzban, így könnyebben tudod személyre szabni minden egyes megpályázott pozícióhoz.

Az önéletrajz sablon emellett priorizálja a legfontosabb szekciókat is. Minden állás más, és minden leendő munkáltató mást keres a jelöltekben. A helyes önéletrajz sablon azonban segít priziálni ezeket az elvárásokat, és biztosítanak arról, hogy azok láthatóak legyenek. Nézd meg itt az önéletrajz sablonokat.

waitress resumes

Tippek a figyelemfelkeltő pincérnő önéletrajzhoz

Amikor beleásod magad a munkakeresésbe, akkor az juthat eszedbe, hogy hogyan írj kiemelkedő önéletrajzot, hogy megkaparintsd a kiszemelt állást. Ehhez az egyik módszer az, hogy további szekciókat írsz az önéletrajzodba, így figyelemfelkeltő pincérnő önéletrajzot készítesz, ami magára vonja a HR-es figyelmét.

Ezeket a további szekciókat érdemes még megfontolni egy pincérnő önéletrajz írása esetén:

 • Önkéntesség

Ha van bármilyen önkéntes munkatapasztalatod, akár gyorséttermi vagy fine dining étteremből származó, akkor mindenképp írd bele.

 • Nyelvtudás

Nyelvtudás megléte esetén kötelező beleírni a beszélt nyelvet és a szintet is, mert ezzel előnyre tehetsz szert. Például a kínai nyelv ismerete elég nagy pluszt jelent, ha kínai étterembe jelentkezel.

 • Kísérőlevél

A legtöbb pincérnő állás esetén nem kérnek kísérőlevelet, pedig mindig érdemes küldeni. Ha a legjobb jelölt akarsz lenni és megszerezni az állást, akkor kihagyhatatlan egy kísérőlevél elküldése, amellyel megmutatod, milyen elkötelezett vagy az állás iránt. A tökéletes kísérőlevél sablon pedig segít abban, hogy hogyan írd meg azt, és hogy tiéd lehessen az állás.

Használj cselekvésre felszólító szavakat

A legtöbb HR-es ATS-t, vagyis jelöltszűrő programot használ, amellyel átszkenneli az önéletrajzokat. Ez a program kulcsszavakat és cselekvésre felszólító szavakat keres, így megtalálva a tökéletes jelöltet. Amennyiben kihagyod ezeket a kulcsszavakat, akkor biztosan nem jutsz át a szűrőn, ezért mindenképp fogalmazd bele a pincérnő önéletrajzodba. Ezeket a cselekvésre felszólító szavakat érdemes beleírni:

 • Upsell
 • Kivitelezés
 • Előkészítés
 • Szervírozás, felszolgálás
 • Asszisztálás
 • Problémamegoldás
 • Üdvözlés
 • Memorizálás
 • Megrendelés
 • Válasz
 • Ajánlás

Tökéletesen jelenítsd meg az elérhetőségeidet

Az elérhetőségednek pontosnak és frissnek kell lennie a pincérnő önéletrajzodban. Ha ezeket elírod, akkor nem fognak tudni elérni. Az elérhetőségeid rögtön a neved alá kerüljenek, a fejlécbe. Ezeket kell, hogy tartalmazza egy pincérnő önéletrajzban:

 • Teljes név
 • Beosztás
 • Telefonszám
 • Email cím
 • Város, ország (opcionális)
 • Link a LinkedIn profilodhoz (opcionális)

Példa

HELYES
Papp Márta
Pincérnő
+3630/567-9876
papp_marta@gmail.com
linkedin.com/in/pappmarta

waitress resumes

Listázd a díjaidat, elismeréseidet is

Ha az a célod, hogy a pincérnő önéletrajzod kitűnjön, akkor ne hagyd le az elismeréseidet, díjaidat se. Ez akkor jelent óriási előnyt, ha egyébként hasonló kvalitásokkal rendelkezel, mint a többi jelölt.

Oklevelek, képzések

Van néhány felszolgálói képzés, amelyek elvégzése további előnyökhöz juttat még abban az esetben is, ha nincs más formális végzettséged. Ezeket mindenképp javasolt feltüntetni egy külön “Képzések” szekcióban, mint ahogy azt látod is a legtöbb pincérnő önéletrajz sablonban, így szembetűnővé válik a HR-es számára is.

Díjak

Az előző munkahelyen elnyert díj és elismerés szintén külön szekciót érdemel, hiszen ez is megkülönböztet téged a többi jelölttől.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan meséljek a feladatköreimről a pincérnő önéletrajzomban?

Mindig az a legjobb megoldás, ha bulletpontokba szedve mesélsz ezekről a munkatapasztalatok résznél.

Milyen készségekre és képességekre van szüksége egy pincérnőnek?

Egy pincérnő számára a tudás és ismeretek megléte és a képességek is fontosak. Ebbe beletartozik a vendégek kiszolgálása mind szakmailag, mind emberileg megfelelő módon, interperszonális és kommunikációs készségek, hogy könnyedén lehessen vele együtt dolgozni, valamint például a POS rendszer használata.

Milyen hosszú legyen a pincérnő önéletrajz?

A pincérnő önéletrajz mindössze egy oldal hosszúságú legyen. A legtöbb HR-es kevesebb, mint 10 másodpercet szán arra, hogy átolvassa, és nem igazán kedvelik a hosszú önéletrajzokat.

Mi az átlagfizetés egy pincérnőnél?

Az amerikai Foglalkoztatási Hivatal szerint az átlagfizetés évi 24 000 dollár.