Politikus önéletrajz minta

Politikusként megszámlálhatlan szociális készségre és technikai tudásra van szükséged, emellett a menedzsment és irányítás, közgazdaság és politika területén is felkészültnek kell lenned.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

Sőt, politikusnak lenni elég nagy kihívásokkal jár, és valójában nagyon is megerőltető. Akkor is, ha már néhány éve politikusként dolgozol, nehéz az összes tapasztalatodat papírra vetni. Akármennyire is jó vagy az emberekkel való kommunikációban és abban, hogy hatalmas politikai stábbal dolgozz, attól még elképzelhető, hogy nehezedre esik egy hatékony politikus önéletrajzot írni.

Szerencse mi tudunk ebben segíteni! A cikkünkben lépésről-lépésre leírjuk és elmagyarázzuk, hogyan írj ütős politikus önéletrajzot, mindezt pedig mintákkal és önéletrajz sablonokkal is bemutatjuk.

Tartalomjegyzék

Mit szükséges beleírni a Politikai Tanácsadó Önéletrajzba?

A politika hatalmas terület. Rengeteg szakága, ágazata van, így nem muszáj Barack Obamának vagy Hillary Clintonnak lenned, hogy sikeres legyél benne! Azonban ahhoz, hogy sikeres lehess, el kell kezdeni valahol. Ehhez pedig az első és legfontosabb lépés egy hatékony politikus önéletrajz megírása. Tartsd észben, hogy rengeteg más álláskereső van a piacon, akik ugyanarra a pozícióra jelentkeznek, amire te is.

Ahhoz, hogy kitűnhess közülük, egy nagyon jól megírt politikus önéletrajzra lesz szükséged. A jelentkezésed minősége pedig több tényezőn is múlik. A struktúra és a megjelenés elsődleges a politikus önéletrajznál, de emellett azt is gondosan meg kell tervezned, hogy milyen szekciókat használsz, és azokat hogyan töltöd meg tartalommal.

Az önéletrajzodat több részre kell felosztani, így logikusabb és könnyen átlátható lesz az összes információ és tartalom, amellyel megtöltöd. Ezeket az alapvető elemeket szükséges feltüntetni a politikus önéletrajzban, és mindegyiket külön-külön át is beszéljük ebben a cikkben:

 • A formátum
 • A sablon, típus
 • A szekciók

Hogyan formázzuk a politikus önéletrajzot?

A politikus pálya tele van kőkemény ellenfelekkel. Mindenki próbálja túlszárnyalni a többieket a saját hitelességével és szakértelmével. Ugyanez igaz az állásjelentkezésekre is. Ahhoz, hogy hiteles jelölt lehess te is, először a politikus önéletrajzod formáját kell tudni eldönteni. A megfelelő formázás biztosítja, hogy a politikus önéletrajzod úgy legyen megírva, hogy a lehető legnagyobb hatással legyen az olvasóra.

Amikor a megfelelő önéletrajzról beszélünk, akkor ezekre az alapelvekre gondolunk:

 • Legyen friss az önéletrajzod: A politika világa folyamatos mozgásban van. Meg kell mutatnod, hogy képes vagy az új trendekkel és az elvárásokkal összehangban lenni, azoknak megfelelni. Rendszeresen frissítsd az önéletrajzodat, hogy ez már elsőre szembetűnő legyen.
 • Időrendi sorrendet alkalmazz: Ma már az elfogadott és közkedvelt önéletrajz típus az időrendi sorrend. A legelső munkádtól haladj a legfrissebbig, jelenlegiig, így biztosan kitűnik majd politikus önéletrajzod a többi közül.
 • Használj kulcsszavakat: Nem titok, hogy a toborzó munkatársak ma már kulcsszó alapján szűrő rendszereket (ATS) használnak. Ezek a programok a minden nap beérkező rengeteg önéletrajzot vizsgálják át a kulcsszavak után kutatva.

A program gyorsan átfutja az önéletrajzot, és csak azokat tartja meg, amelyekben elegendő mennyiségű kulcsszó, például szakzsargon van. Ezért figyelj arra, hogy egészséges egyensúly legyen a szakmához kapcsolódó szavak és a hétköznapi szavak között. Ne használd túl a szakzsargont, mert inkább hátrányt jelent, mintsem előnyt.

Válaszd ki a legjobb sablont a politikus önéletrajzhoz

A megfelelő formázás mellett arra is szükség van, hogy eldöntsd, hogyan fog jól kinézni az önéletrajzod. Ahhoz pedig, hogy vizuálisan is rendben legyen az önéletrajz, egy jó struktúrára van szükséged. A hatékony struktúra, vagy másnéven az önéletrajz sablon biztosan megkülönbözteti a te jelentkezésedet a többi jelentkezőétől, és felkelti a HR-es figyelmét.

Egy jó sablon segít, hogy a megjelenés és az olvashatóság az összes szekcióra érvényes legyen, mindez pedig logikusan történjen. Ide kattintva találod meg az önéletrajz sablonjainkat, amelyek közül meg legfőképp a Chicago és a Rotterdam sablont ajánljuk. Ezek ugyanis professzionálisak, mégis kicsit jobban kitűnnek az átlagos önéletrajz formáktól.

Itt találsz egy listát arról, hogy milyen szekciók szükségesek a politikus önéletrajzodba. Mindegyiken végig megyünk cikkünkben, emellett azt javasoljuk, hogy az itt látott sorrend szerint haladj:

 • Elérhetőségek
 • Szakmai bemutatkozó
 • Tanulmányok
 • Szakmai tapasztalat
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

Kezdd a politikus önéletrajzodat az elérhetőségeiddel

Miután eldöntötted, mi lesz a megfelelő dizájn és felépítés, ideje elkezdeni a különböző szekciók megírását. Az első pedig természetesen az elérhetőségeid, személyes adataid lesznek.

Akár first lady vagy, vagy maga az elnök, akkor is meg kell adnod a személyes adataidat. A jelentkezés legtetején add meg a nevedet. Ez lesz az önéletrajzod a címe. Figyelj arra, hogy megnöveld a betűméretet és alá pedig az elérhetőségeidet írd. Ez lesz az első szekció az önéletrajzodban.

Miután ez megvan, add meg az email címedet, telefonszámodat, de még mindig varázsolhatod ragyogóbbá önéletrajzodat. Egy szakmai, hivatalos email címet adj meg. Ne adj meg viccesnek szánt, számokkal teli email címet. Az email címnek összhangban kell lennie a politikus önéletrajzoddal. Emellett érdemes a LinkedIn profilod linkjét is feltüntetni, mert biztosan a többi jelentkező is megadja!

Hogyan írj szakmai bemutatkozót a politikus önéletrajzba?

A szakmai összegzés 3-4 mondatban mutatja be a teljes szakmai előéletedet. Az eredményeidről, szakmai tapasztalatról, motivációról érdemes mesélned, hiszen ez a néhány mondat fogja meggyőzni a leendő munkaadót, hogy te vagy a nyerő választás. Ezt azonban csak akkor tudod megtenni, ha már rendelkezel szakmai tapasztalattal. Ez a szekció adja meg a lehetőségét annak, hogy bemutasd magad, mint lehetséges munkatárs, és hogy milyen vagy a politikai környezetben.

A karriercél meghatározás pedig a frissen végzett jogászoknak, politológusoknak ajánlott, akik még nem, vagy csak minimálisan dolgoztak a területen. Karriercél meghatározás esetén, ahogy a nevében is olvashatod, a céljaidról mesélj, hogy mit szerepel elérni a területen, valamint a motivációról, hogy miért jelentkeztél az állásra. A motivációnak mindig objektívnek kell lennie! Írd le röviden, mindössze 3-4 mondatban a képességeidet, elért eredményeidet, motivációdat, amiért az adott cégnél és területen szeretnél elhelyezkedni.

HELYES

Motivált Politikai Tanácsadó 3 éves szakmai tapasztalattal a kampány menedzsment és politikai elemzés területéről. Tapasztalt a politikai élet elemzésében, médiamegjelenések és sajtókapcsolatok feladatainak elvégzésében, akció szervezésében és az ütemezés koordinációjában. Specializáltan a közvéleménykutatások és politikai státusz kutatásában dolgoztam, gazdaság és a maximális erőforrás elérhetőségének témakörében.

Mindig írd bele a tanulmányokról szóló részt a politikai önéletrajzba

Amikor politikáról van szó, akkor a politikai tanácsadók különösen nagy érdeklődéssel figyelik, hogy a kollégák milyen iskolázottsággal érkeznek a politika világába. Ez azt jelenti, hogy neked is fel kell tudnod mutatni, hogy mit végeztél. Ha több, mint 2 év szakmai tapasztalatod van, akkor elég, ha a szak nevét, az egyetem nevét, azt, hogy mikor jártál oda és a város nevét írod le.

HELYES

Politológia

Budapesti Gazdasági Egyetem

2011 – 2014

Budapest

Ahhoz, hogy hatékony legyen az önéletrajzod, mindenképp írd bele a tanulmányaidat is. Ez különösképpen igaz a pályakezdő politikus önéletrajzra. Az, hogy milyen diplomával rendelkezel, vagy melyik egyetemen végeztél, rengeteg dolgot elárul a tudásodról, szakértelmedről és a politikai tapasztalataidról.

Abban az esetben, ha még csak most kezded a karrieredet a politikai szektorban, és nincs elegendő tapasztalatod, akkor nyugodtan írd bele a tanulmányi átlagodat és a releváns kurzusokat is. Mindezt bulletpontokkal jelölve, felsorolásszerűen szedd, és bármilyen más infót, például iskolán kívüli tevékenységet, relevánskurzust, az átlagot is feltüntetheted.

Hogyan írj a szakmai tapasztalatodról a politikus önéletrajzodban? 

Amint elkészültél a szakmai bemutatkozóval, a politikus önéletrajzod többi részére koncentrálhatsz. A szakmai tapasztalat rész nélkülözhetetlen a politikus önéletrajzban is, akárcsak bármelyik másban. Ez a pályakezdőkre is ugyanúgy igaz. Ebben a részben le kell írnod a munkatapasztalatokat és az elért eredményeidet. Ezt úgy ajánlott, hogy precíz és átlátható, világos legyen. Bulletpontokat használj, mert így jobban elkülönülnek az információk, így olvashatóbb lesz.

Minden egyes bulletpont más információt mutasson meg a képességeidről, és hogy az előző munkádban milyen eredményeket értél el. Ahogy már korábban is említettük, a legjobb, ha fordított időrendi sorrendet használsz ezek bemutatására. Kezdd a jelenlegi, legfrissebb munkahelyeddel, majd így haladj időben visszafelé. Emellett mindenhol add meg a beosztást és az időtartamot, amíg ott dolgoztál, közvetlenül a leírás fölött.

Figyelj arra, hogy elegendő szakzsargont és hétköznapi szót használj, hogy minden felsorolás egyértelmű és érthető lehessen. Kerüld a homályos megfogalmazásokat. Számokkal támaszd alá az eredményeidet. Ez biztosan felkelti a képességeid iránt az érdeklődést.

Technikai tudás és készségek a politikus önéletrajzban

A politika világában rengeteg képességgel kell rendelkezni, és sok információ ismeretére van szükség. Egy sikeres önéletrajz a politikatudomány gyakorlati szakértelmét és a tudományos részét ötvözi.

Miután befejezted a szakmai bemutatkozó és a munkatapasztalatok leírását, ideje egy újabb nélkülözhetetlen részt átnézni: a képességeidre vonatkozót.

Ez szekció a technikai tudásodat és a képességeidet, készségeidet is tartalmazza, és ezeket ajánlott feltüntetni:

 • Kapcsolatteremtési képesség
 • Értékesítés/Sales
 • Szabályozási követelmények
 • Stratégiai tervezés
 • Biztosítási ismeretek
 • Üzleti tervezés
 • Termékpromóció
 • Tudományos szakvélemény
 • Ügyfél felkutatás
 • Médiakapcsolatok
 • Sajtókapcsolatok

Tippek egy pályakezdő Politikus önéletrajzhoz

Ha még csak most léptél ki a nagyvilágba, és politikai karriert szeretnél, akkor ahhoz is szükséged lesz egy jól megírt önéletrajzra. Amennyiben úgy érzed, hiányosságaid vannak a tartalom területén akár a munkatapasztalatoknál, akár a szakmai bemutatkozóban, akkor tegyél bele olyan iskolán kívüli tevékenységet, amelyek megmutatják a képességeidet és a politikai ismereteidet.

Fűzz bele egy mondatot a szakmai bemutatkozódba arról, hogy mi motivál a karriered során, mire vagy képes, milyen képességekkel rendelkezel és hogyan válnál a munkahely hasznára. Emellett a tanulmányaidról is többet írj. Bulletpontokkal bemutatva mesélj olyan iskolán kívüli tevékenységről, amely illik az álláshoz is. Említs meg releváns kurzusokat, valamint a szakmához kapcsolódó technikai tudást és készségeket, amelyek az álláshirdetésben is megtalálhatóak.

Mindenképp használj kulcsszavakat, hogy az ATS jó helyre rangsoroljon.

Kulcspontok a politikus önéletrajzhoz

Ezek a legfontosabb tudnivalók egy politikus önéletrajzhoz:

 • A megpályázott pozícióhoz illően dizájnold meg az önéletrajzot.
 • A szakmai bemutatkozó mutassa meg pontosan a készségeidet, képességeidet, motivációdat.
 • Demonstráld az értékedet aszerint, hogy a legfőbb elért eredményeket és főpontokat megemlíted.
 • Időrendi sorrendben írj a munkatapasztalataidról.
 • Megfelelő módon kösd össze a tapasztalatodat a készségeiddel és tudásoddal.

Gyakran Ismételt Kérdések

 • Mi várhat rád a politikatudományi diploma megszerzése után?

Ahhoz, hogy a politikai területén helyezkedhess el, szinte nélkülözhetetlen a politikatudomány területén szerzett diploma.

Utána ezekben a pozíciókban helyezkedhetsz el:

 • Lobbista
 • Politológus
 • Diplomata
 • Politikai elemző
 • Professzor
 • Ügyvezető igazgató
 • Politikai tanácsadó
 • Kormánymegbízott
 • Milyen készségekre van szükségem ahhoz, hogy politikus legyek?

A politikusok kitűnő kommunikációs készségekkel és a politikatudomány területén szerzett tudással rendelkeznek. A világ összes részén tisztában kell lenniük a politikai élettel.

 • Mennyit keresnek a politikusok?

A politikusok fizetése attól függ, hogy milyen magasan vannak a ranglétrán, de pályakezdőként bruttó 400.000 forint körül keresnek. A parlamenti képviselők már bruttó 1,3 millió forintot is hazavisznek!

 • Milyen hosszú legyen a politikus önéletrajz?

Az egy oldalas hosszúságot ajánljuk. Az ennél hosszabbakat általában nem olvassák el a HR-sek.

Készítsd el a saját politikus önéletrajzodat az önéletrajz szerkesztőnkkel itt!