Segítő önéletrajz – Mit írj pályakezdőként és profiként?

A segítői szakma gyönyörű foglalkozás, ráadásul ma könnyen el is tudsz helyezkedni ebben a szakmában. Természetesen ettől függetlenül tapasztalat így is kell hozzá, de sokkal nagyobb előnyöd van, mintha például egy betanított munkára jelentkeznél.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Az önéletrajz minőségi elkészítése ezenkívül szintén fontos, éppen ezért bízunk benne, hogy tudunk segíteni a megírásában.

Ha viszont a mintánkat követed, az önéletrajzod készítése közben nem kell majd arra számítanod, hogy nehezen jutsz a végére. Maradj velünk tehát, ha szeretnéd, hogy a tiéd legyen az első hely a felhívott potenciális munkavállalók között.

Segítő önéletrajz

Tartalomjegyzék

Emeld ki a készségek legfontosabbjait egyszerűen!

A személyes adatok
Láczi Eleonóra
Segítő
E-mail címem: laczieleonora@gmail.com
Mobilszám: 0670/43-43-321
Teljes címem: 3432 Miskolc, János utca 35.
Születési idő és hely: 1983. 01. 12. Miskolc

Rólam
A segítői szakmának már több ágát is kipróbáltam, ami alatt tökéletesen megértettem, hogyan működik az emberek közötti kapcsolatok alapja. Azáltal pedig, hogy pszichológiát is tanultam, könnyen is értem az emberek viselkedését. A munkáim során fontosnak érzem, hogy a lehető legtöbb embernek segítsek és mindezt úgy tegyem, hogy az a cégnek is megfelel.

Tapasztalataim
Gyermekvédelmi segítő
SWISS MEDICAL SERVICES Kft.
2021. április – 2012. december
Miskolc

 • Gyermekek és idősek meghallgatása
 • Vezető munkájának támogatása
 • Felmerülő problémák megoldása
 • Telefonszám és minden egyéb adat bekérése
 • Közreműködés gyermekelhelyezési ügyekben

Szociális szakasszisztens
Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ
2018. január – 2020. december
Kaposvár

 • A dokumentumok rendben tartása és vezetése
 • Kapcsolattartás a páciensekkel
 • Páciensek fogadása és irányítása
 • A különböző csoportos segítése
 • Az adatok felvétele

Iskolák
Egészségtudományi Kar – Védőnő
Semmelweis Egyetem
2014 szeptember – 2017. június
Budapest

Segítő BA
Debreceni Főiskola
2011. Szeptember – 2014. Május
Debrecen

Érettségi
Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium
2008. szeptember – 2011. Május
Miskolc

Képességek, készségek

 • Erős emberismeret
 • Magas kommunikációs készségek
 • Társalgási szintű angol nyelvtudás
 • Felhasználói ismeret orvosi programokban
 • Meggyőzőkészség
 • Teherbírás
 • Multitask
 • Páciensközpontú attitűd
 • Pontosság és precizitás
 • Monotonitástűrés
 • Megbízhatóság

Nyelvtudási szint
Angol – középfokú – társalgási szint

Segítői önéletrajz készítés – Az elsők között

A segítői munkakörben napjainkban bátran számíthatsz arra, hogy többféle munka közül is választhatsz és jó eséllyel be is fognak hívni az interjúra, viszont cserébe nem igen fogsz túl sokat keresni. Egy segítő napjainkban Magyarországon közalkalmazottnak minősül, éppen ezért átlagosan nettó 250 000 – 450 000 forint lehet a maximum, amit hazavihetsz. Fontos ezenkívül azt is megjegyeznünk, hogy a legtöbb esetben egyéb juttatásra sem leszel jogosult, így szép kártyát, utalványokat vagy bónuszokat sem igazán kaphatsz ebben a szakmában.

Ha viszont mindenképpen ezt az irányt szeretnéd választani, fontos, hogy profin írd meg a bemutatkozód és legalább ilyen minőség mellett írd meg a tapasztalatokra és az iskolákra vonatkozó részt is.

Főleg, mivel nagyon sokat számít fizetés szempontjából, hogy milyen tapasztalat mellett jelentkeztél, ahogy persze az is, hogy mennyire tudod eladni magad az interjún. Mindazonáltal, az is lényeges lesz, hogy milyen a munkáltatód, mert könnyen akár a duplájára is nőhet a fizetésed, csak azért, mert jó helyre jelentkeztél.

Bárhogy is döntenél viszont, a fő, hogy jól írd meg az önéletrajzot, éppen ezért maradj velünk, mert máris mutatjuk milyen részek szükségesek majd.

Egy profin megírt készségek legfontosabb részletei

Fontos tudnod, hogy az személyes adatokat és a bemutatkozást úgy kell tudnod megírni, hogy az a lehető legjobban visszaadja a személyiséged, ugyanis ezek azok a részek, amik a legtöbbet tudnak dobni az önéletrajzodon. Azaz, ezek lesznek azok, amik meghatározzák, hogy felhívnak-e. Amíg viszont ezek a részek kiemelten fontosak, addig a szakmai és a tanulmányok részt is jól összeszedve kell megírnod, ugyanis ezek fogják bemutatni, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel.

Ezután jönnek egyébként a készségek és a nyelvtudás, végül pedig a hobbikat is beírhatod. A sorrend tehát az alábbi, de fontos az is, hogy fordított sorrendben kell megírnod az önéletrajzodat, ahogy az is, hogy mindösszesen pár pontban kell felsorolnod az önéletrajzban a készségeidet.

Ezenkívül érdemes alap betűtípusokat használnod, ahogy a 12-es betűméretnél nagyobb vagy kisebb sem vet rád jó fényt. Az előbbi ugyanis zavaró lehet, az utóbbi pedig egyszerűen olvashatatlanná teszi az önéletrajzodat.

Mindazonáltal, nem érdemes fél oldalt beküldened, ahogy az sem jó, ha meghaladja az irományod az egy oldalt.

A készségek és tapasztalatok amiket tutira írj bele

Az önéletrajznak vannak olyan részei, amiket mindenképpen érdemes beleírni, viszont a végén találsz olyanokat is, amiket nyugodtan hanyagolhatsz. A személyes adatokról szóló rész, a bemutatkozás, a tapasztalatok és a tanulmányok például lényegesek.

De, ha nem szeretnéd a hobbikra, nyelvtudásra és a további, munkához nem releváns szakmai tapasztalatokra vonatkozó részeket gond nélkül kihagyhatod.

Viszont, elég a szóból, mutatjuk, melyik részt hogyan írd meg helyesen👇:

Az önéletrajz személyes adatokról szóló része

JÓ VÁLTOZAT
Láczi Eleonóra
Segítő
E-mail: laczieleonora@gmail.com
Mobilszám: 0670/3542246
Cím: 4343 Miskolc, János utca 4.
Születési idő, hely: 1983. 02. 12. Miskolc
NEM HELYES VÁLTOZAT
Láczi Eleonóra
nemtudokjobbateli@freemil.com
06705432323
4343 miskolc, jános 4
1983. 02. 12.miskolc

Ha megnézed a két sablont, hamar látni fogod, hogy amíg az elsőben szépen összeszedett gondolatok vannak, amelyek helyesen, a magyar nyelv szabályai szerint korrekten és átláthatóan vannak megírva addig a másodiknál koránt sem ez a helyzet. A helytelen változatban elütések vannak, hiányoznak pontok és nem is igazán lehet néha rájönni, hogy melyik adat miről is szól, miközben nem is jó szakmai oldalról. Legalábbis a HR-es kevésbé fog azon gondolkozni, hogy vajon mi van oda írva.

Ezenkívül a rossz sablonban az email címe is furcsa, hiszen jobb elkerülni a komolytalan emaileket, amikor valaki egy állásra jelentkezik.

Ha viszont segítőnek jelentkezel, érdemes lehet képet is csatolnod, ugyanis ez sokat segíthet abban, hogy vizuálisan is megmutasd magad. Lényeges viszont, hogy a segítő munkára való jelentkezés közben ne használj túl régi képet, ahogy érdemes az egyszerűbb hátterű, profin elkészített képeket előtérbe helyezni a szelfik és a nyaraláson készült képek helyett.

A készségek következő szakasza – Hogyan mutatkozz be helyesen?

Ha viszont a személyes adatokra vonatkozó részt elkészítetted, máris áttérhetsz a bemutatkozásra, ami mindösszesen 3 – 4 mondatnyi összefoglalót igényel rólad és a készségek és képességekről, amikben jó vagy.

Gondolj erre a szakaszra úgy, mintha egy önmarketing technika lenne, ami voltaképpen így is van.

HELYES VÁLTOZAT
Több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezek a segítő szakirányban, a munkáim alatt pedig egyaránt dolgoztam fiatalokkal és idősekkel is. Könnyen megértem magam az emberekkel, illetve pár perc alatt könnyen fel tudok építeni egy bizalmi kapcsolatot is a páciensekkel. Számomra az a legfontosabb, hogy segítsek, mindezt pedig empatikusan és együtt érzően tudom megtenni.
HELYTELEN
Régóta dolgozom segítőként ezért már mindent láttam. Segítettem fiataloknak és idősek is ezalatt. Empatikus vagyok, szeretek segíteni és könnyen megszeretnek az emberek. Van tapasztalat mögöttem és egyetemre is jártam.

Ugyanazokat a mondatok tehát máshogy is megfogalmazhatod, ha szeretnél kitűnni a segítő szakirányban. Az előbbi szakaszban például szépen összefoglalt mondatokat láthatsz, amíg a másodikban sokkal inkább egy összecsapott pár mondat az, ami megmutatkozik.

A bemutatkozás viszont kifejezetten fontos részét képezi az önéletrajznak, ugyanis, a készségek mellett ez az a rész, amire a legtöbbet figyelnek a HR-esek olvasás közben. Ha tehát ezt a szakaszt nem jól írod meg, hiába van sok tapasztalatod, nem valószínű, hogy behívnak egy interjúra.

Szakmai tapasztalatok az önéletrajzodban

Ebben a szakaszban tehát főleg azok a készségek összeírása következik, amely az eddigi munkáidat összegzi. Itt viszont azon felül, hogy leírod a munkahely teljes nevét és azt, hogy mikor dolgoztál itt, szükséges az is, hogy megadd pár pontban, hogy ott milyen tapasztalatokra tettél szert. Ezt viszont elég 3 – 5 pontban beleírni és nem is kell túlságosan kifejteni.

Ne feledd viszont, hogy itt is fordított sorrendet használunk, illetve pontozott listát, amikor a tapasztalatokról írsz.

📌A HR általában 1 – 1 szót keres az önéletrajz olvasása közben, így érdemes megvizsgálnod az álláshirdetést, hogy milyen képességeket kérnek a betöltött álláshoz.
JÓ VÁLTOZAT
Állategészségügyi asszisztens
FIORÁCS Kft.
2017. március – 2019. szeptember
Budapest

 • Adminisztratív feladatok ellátása
 • Kapcsolattartás az állatgondozókkal
 • Hiányzó termékek és gyógyszerek rendelése
 • Email cím és egyéb adat bekérése
 • Az állatok megnyugtatása

Orvosi laboratóriumi asszisztens
INTERLAB Kft.
2014. szeptember – 2017. január
Budapest

 • Vérvételek és mintavételek
 • Műszerek kezelése
 • Leletezés
 • Betegek üdvözlése és segítése
 • Orvosokkal való kapcsolattartás
 • Az állatorvos munkájának segítése

Pedagógiai asszisztens
Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ
2013. december – 2014. augusztus
Budapest

 • A tanárokkal való kapcsolattartás
 • Diákokkal való foglalkozás
 • Bemutatók és beszélgetések levezetése
 • Új technikák bemutatása az új munkavállalóknak
 • Az igazgató munkájának segítése
 • Pszichológiai tanácsadás
NEM JÓ VÁLTOZAT
Szociális segítő asszisztens
Magyar Vöröskereszt
2014. április – 2019. július
Budapest

 • segítés
 • beszélgetés
 • tanulmányok készítése
 • csoportfoglalkozások

Az első mintában tehát szépen kifejtett mondatokban szólal meg az író, a pontokat pedig pont kellően fejti ki. Nem jó ugyanis az sem, hogy mondatokat írsz minden ponthoz, ahogy az sem megfelelő, ha egy szóval lezárod. Így ugyanis az önéletrajz nem fogja visszaadni, hogy mire vagy képes, sőt mi több, még rosszabb benyomást is ad rólad, mintha a fenti mintához hasonló módon felsorolnád a lényeges információkat.

A tapasztalat rész kifejtése viszont kiemelten fontos, ha szeretnéd, hogy behívjanak egy interjúra, ráadásul ez nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy milyen jövedelemre számíthatsz majd munkavállalóként. Mindazonáltal, a második nem is néz ki jól, miközben szinte azt az érzetet is kelti, hogy sietve összecsapott munkát adtál ki a kezedből.

Ha viszont segítőnek szeretnél jelentkezni, elengedhetetlen, hogy pontosan és szépen írd meg az irományod, ugyanis maga a munkakör is ezt igényli majd tőled.

Segítő önéletrajz

A következő szakasz a tapasztalat után: Az iskolák és tanulmányok

Ebben a szakaszban kell tehát azokat az iskoláidat összegezni, ahová jártál, legyen az éppen középiskola, egyetem vagy bármilyen OKJ-s képzés. Ha van olyan iskolád egyébként, amely sokkal relevánsabb a munkakörhöz, az önéletrajz írása közben sokkal jobb lehet azzal kezdeni, mint az utolsóval. De természetesen, ha mindegyik releváns, marad ugyanaz a sorrend, azaz, az utolsó elvégzett egyetem vagy iskola kerül a legelső helyre.

Mindazonáltal, pályakezdőként az iskolákban szerzett tapasztalat az, amely pontokba szedve megmutathatja, hogy mire vagy képes, így amennyiben nincs tapasztalatod, érdemes ezt a részt úgy kifejtened, mint a fentiekben említett tapasztalatok részt.

Ennek a résznek így kell jól kinéznie👇:

Jó változat
Tanulmányok

Egészségügyi szak
Tomori Pál Főiskola
2013. november – 2017. augusztus
Budapest

Védőnői szakirány
Óbudai Egyetem
2011. szeptember – 2013. augusztus
Budapest

Rossz változat
Tanulmányok

Orvos
Magyar Testnevelési Egyetem
3 éves
BP

Asszisztens
Károli
2 éves
BP

Fontos tehát ebben a részben, hogy írd ki a település és az iskola teljes nevét. Ezenkívül lényeges az is, hogy hány évet tanultál az említett iskolában. Ezt viszont dátum fomájában kell tudnod kiírni, ahogy azt az első mintában is láttad, ugyanis így sokkal szebben is mutat és arra is utal, hogy foglalkoztál az irományoddal.

A második sablont ráadásul elütések és hibák veszik körül, ahogy az sincs meghatározva rendesen, hogy az adott szakon mit is tanult az író. A helyes minta lesz tehát az a sablon, amely a segítségedre lehet abban, hogy meg is kapd álmaid munkáját, szemben a másodikkal, amely nem különösebben fogja megfogni a HR-es olvasó figyelmét.

A következő szakasz: Képességek és készségek

Ha a fentiekkel megvagy, a következő szakaszban a képességeidet kell jól megírtan összegezned, ahol képesnek kell legyél egyaránt írni a hard és a soft skillekről is. A hard alatt azokat érthetjük, amelyek valamilyen tanulmány vagy tudás által szerezhetőek meg, amíg a második sokkal inkább a személyiséged erősségeit takarja.

Természetesen mindkettő szükséges a betöltött munkakörhöz, viszont azt mondhatjuk, hogy amennyiben segítőként szeretnél elhelyezkedni, sokkal lényegesebb, hogy milyen soft skillekkel rendelkezel.

Sőt mi több, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek sokkal fontosabbak számodra, mint a tapasztalat és az iskolák, azáltal, hogy más emberekkel szeretnél foglalkozni.

Nem kell viszont túlgondolnod ezt a szakaszt, elegendő ugyanis, ha csak pár fontos dolgot összeírsz, anélkül, hogy túlságosan kifejtenéd a gondolatokat.

A soft skillekre példa:

 • az emberek igényeinek gyors felismerése
 • azonnali reagálási képesség
 • gyorsaság és dinamikusság
 • jó emberismerő képesség
 • megfelelő kommunikációs képesség
 • empátia és együttérzés
 • az emberek problémáinak azonnali felismerése

Hard skillekre példa:

 • konfliktuskezelési tapasztalat
 • pszichológiai gyakorlat
 • B kategóriás jogosítvány
 • alapvető számítógépes ismeretek

A hobbik és a nyelvtudás

Az iskolák és a tapasztalat megadása után pedig jöhetnek az opcionális részek, amiket az alapján adhatsz hozzá, hogy szeretnéd-e, illetve, hogy kérnek-e erre az interjúztatók. Ez a két szakasz egyébként olyan, amit érdemes hozzáadni akkor is, ha külön nem kérnek rá, ugyanis pluszt jelenthet számodra, ha szimpatikus leszel általuk.

Az pedig könnyen lehet, hogy kiemel a jelentkezők közül a nyelvtudás, még akkor is, ha nem kell angolul beszélned majd munka közben. Ez egyébként a hobbikra abban a formában igaz, hogy amennyiben olyan hobbid van, amely arra utal, hogy jó vagy a munkádban, szintén hamarabb felkereshetnek a HR-esek.

Például, ha állatmenhelyen segítesz, gyerekeket tanítasz, vagy valamilyen módon segítő szerepben tetszelegsz a hobbid által, könnyen kiválaszthatják akár a hobbik alapján is a beküldött anyagodat.

A nyelvek közül pedig érdemes akár az összeset beleírnod, akkor is, ha több nyelven is képes vagy beszélni.

Így add hozzá a nyelvtudásod:

HELYES
Nyelvtudás
Angol – Felsőfok
Német – Alapfok
Olasz – Társalgási szint

Nem érdemes viszont sem a hobbikban, sem pedig a nyelvtudásban hazudnod, ugyanis bármikor belekérdezhetnek az interjúztatók, főleg, ha olyan emberrel akadsz össze, aki tud angolul és szeretné hallani a tapasztalat szintjét angolból.

Az egyéb tanulmányok és képzések

Végül pedig, ha esetleg rendelkezel olyan iskolával, tanfolyammal vagy képzéssel, amely nem releváns a munkakörödhöz, de szeretnéd beleírni, érdemes hozzáadnod az önéletrajz végéhez az erre vonatkozó információkat is. Itt egyszerűen pontokba szedve felírhatod mire vagy képes, csakúgy, mint ahogy azt a nyelvtudásra vonatkozó példánál is láthattad.

Ez a rész természetesen nem kötelező, de könnyen adhatsz általa egy bemutatót magadról és arról, hogy mit is csináltál még eddig az életed során.

Összegzésünk a segítő interjú előtt

Ha tehát ebben a munkakörben szeretnél elhelyezkedni, érdemes a fenti példákat követned annak érdekében, hogy ki tudj tűnni a tömegből. Amíg pedig vannak olyan szakaszok, mint a bemutatkozód, az adatok, a tapasztalatokra vonatkozó rész és a tanulmányok – amiket kötelező beleírnod, addig a végét akár le is hagyhatod, ha nem tartod szükségesnek.

A lényeg, hogy inkább figyelj a minőségre, mint a mennyiségre, ugyanis egy profin megírt, de nem túl hosszú önéletrajz többet érhet, mintha felesleges dolgokkal teleírnád, de az nem lenne szép.

Végül pedig, hoztunk neked egy összegzést arról, hogy a különböző szakaszoknak milyen részekből kell állnia, hogy ezáltal könnyen meg tudd nézni, hogy nem hagytál-e ki semmit az önéletrajzod megírása közben:

 • használd a fordított sorrendet
 • ne módosíts betűtípust vagy méretet
 • figyelj a hibák kijavítására
 • ne írj túl sokat, de túl keveset sem
 • használj kiemeléseket, pontokat
 • figyelj az önéletrajz kinézetére

Mindazonáltal, ne feledd azt a tényt sem, hogy minden munkához külön önéletrajzot érdemes készíteni, ugyanis az a legjobb, ha az álláshirdetés alapján optimalizálod, hogy mire van szükségük az adott munkakörhöz. Így sokkal nagyobb esélyed van megszerezni az egyik helyet az itterjúztatottak között, mintha egy adott sablont használnál, amit később mindenhova elküldesz. Természetesen ez is lehet egy út, viszont valószínűleg nem lesz kifizetődő.

Gyakori kérdések és válaszok

Magyar nyelvű önéletrajzot beküldhetek külföldi munkáltatónak?

Inkább nem javasoljuk. Ha külföldi a munkáltató érdemesebb, sőt szükséges, hogy angolul vagy az adott nyelvükön küld be, ugyanis még az is lehet, hogy magyarul el sem tudják olvasni. Ebben az esetben az a bevett szokás, hogy mind a nyelvükön, mind pedig magyarul beküldöd, főleg, ha külön kérésük, hogy magyar munkavállaló jelentkezzen hozzájuk az állásra.

Egyetem nélkül jelentkezhetek segítőnek?

Az attól függ, hogy milyen munkakört választottál. Sok esetben nem kell, hogy egyetemet is végezz, ha viszont magasabb pozíciót szeretnél megpályázni elengedhetetlen lesz.