Szaktanácsadó önéletrajz – Cikkünkben mindent megtudhatsz egy profi önéletrajzról!

Ne hagyd ki cikkünket, ha te magad is szaktanácsadó szeretnél lenni, aki azon gondolkodik, hogy ezen a területen szeretne karriert befutni. De akkor sem, ha már van tapasztalatod ebben az iparágban. Átfogó útmutatónk a professzionális önéletrajz elkészítéséről megérdemli a figyelmedet.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Útmutatónk nemcsak a szakmai szempontból lényeges tudnivalókkal foglalkozik a tanácsadó önéletrajzhoz, hanem bennfentes tippeket és trükköket is ad az önéletrajz tökéletesítéséhez.

Reméljük, hogy önéletrajz mintánk enyhíti a stressz egy részét, és lehetővé teszi, hogy az interjúra való felkészülésre koncentrálhass.

Akár új vagy a munkaerőpiacon, akár szakmai portfóliódat szeretnéd bővíteni, cikkünket mindenképpen el kell olvasnod.

Szaktanácsadó önéletrajz

Tartalomjegyzék

Így néz majd ki a szakmai önéletrajz miután elkészültél vele

Személyes adatok
Varga Etelka
Tanácsadó
E-mail cím: vargaetelka@gmail.com
Telefonszám: 06 30/56 -63 – 356
Lakcím: 2345 Kecskemét, Balog János utca 34.
Születési hely, idő: 1994. 02. 04. Budaörs

Rövid bemutatkozás
Több, mint 3 éve dolgozom, mint tanácsadó, munkáim alkalmával pedig nagyobb cégeknek is tudtam segíteni az ismeretekkel, amiket szereztem az évek alatt. Vezetői készségekkel is rendelkezem, így képes vagyok kisebb és nagyobb csapatok irányítására egyaránt. Mindeközben pedig precízségem és szakértelmem miatt minden munkahelyemen könnyen feljebb tudok lépni a ranglétrán, ha lehetőségem van rá.

Tapasztalatok
Nemzetközi program koordinátor
Siemens Gamesa Renewable Energy Kft.
2020. január – 2021. február
Göd

 • Az Erasmus + KA107 és KA171 programok intézményi megvalósításának koordinálása
 • A Diaszpóra felsőoktatási ösztöndíjprogrammal összefüggő fő koordinátori tevékenységek
 • Külföldi hallgatók ügyintézésével kapcsolatos teendők ellátása
 • Részvétel hallgatói programok szervezésében
 • Beiskolázási kampány koordinációja

Marketing szakember
Reflexshop Kft.
2018. március – 2019. április
Sopron

 • Közösségi média felületek (Facebook, Instagram, YouTube) kezelése
 • Részvétel az angol nyelvű honlap menedzselésében
 • Kapcsolódó adminisztrációs és fordítási feladatok ellátása
 • A kampányok során az eredmények figyelése
 • Marketing kampányok tervezése, indítása

Tanulmányok

Külkereskedelmi diploma
Dunaújvárosi Egyetem
2015. szeptember – 2017. július
Dunakeszi

Európai ügyek BA
Miskolci Egyetem
2011. szeptember – 2014. július
Debrecen

Érettségi
SZÁMALK – Szalézi Technikum és Szakgimnázium
2007. szeptember – 20010. május
Gödöllő

Készségek és képességek

 • Dinamikus munkavégzés
 • Magas empátia
 • Szakmai tudás
 • Csapatjátékos
 • B kategóriás jogosítvány
 • Vezetői képességek
 • Számítógépes ismeretek
 • Mosolygós, kedves személyiség
 • Kiemelt excel tudás
 • Rendszerszemléletű gondolkozás
 • Jártasság a digitális analitikában

Nyelvismeretek
Angol – felsőfok

Szaktanácsadó önéletrajz

Nézzük meg a fizetéseket szaktanácsadói állás esetén

Mielőtt belemerülnénk az önéletrajz elkészítésének részleteibe, hasznos lehet áttekinteni néhány alapismeretet, például a választott szakma várható fizetési tartományát.

Ennek ismerete segíthet kedvező benyomást kelteni a leendő munkaadókban, mivel a túl magas vagy alacsony fizetés kérése a szakmaiság hiányára utalhat.

Szerencsére ebben a szakmában számos kereseti lehetőség kínálkozik, és a potenciális jövedelem nagyban függ attól, hogy milyen típusú munkát vállalsz.

Ráadásul, nagy eltérések lehetnek a fizetések akkor, ha pályakezdő vagy és akkor, ha már szerzett tudással és tapasztalattal rendelkezel.

Ha például egy multinacionális vállalatnál dolgozol, az lényegesen magasabb fizetést eredményezhet, mint egy kisvállalkozásnál.

Emellett a kiváló munka extra juttatásokra és bónuszokra is jogosíthat téged.

Mindezek mellett pedig kaphatsz SZÉP kártyát is, mindenképpen kapsz egészségbiztosítást és bátran számíthatsz még ezeken felüli bónuszokra is.

Azok számára, akik hagyományos állást keresnek, és nem szabadúszóként dolgoznak, átlagos bruttó 500 000 és 900 000 forint közé esik fizetésük.

Szabadúszóként azonban akár 3 000 000 forintot is kereshetsz ezen a területen, ha tényleg jó vagy abban, amit csinálsz és tudod menedzselni is magad azon felül, hogy egyszerűen elvégzed a munkát.

Fontos megjegyezni, hogy a fizetési lehetőségeket olyan tényezők is befolyásolhatják, mint az iskolai végzettség és az önéletrajzod minősége.

Emellett az, hogy az interjú során hatékonyan tudod-e bizonyítani a képességeidet, jelentős szerepet játszhat a magasabb fizetés elérésében.

Nézzük meg a dokumentumok közül a kötelező és az opcionális részeket

Az alábbiakban bemutatunk néhány kritikus pontot, amelyet figyelembe kell venned a profi önéletrajz elkészítésekor. Ha egy kiemelkedő pályázatot szeretnél benyújtani, figyelj az alábbi ajánlásokra.

Ügyelj például arra, hogy az önéletrajzod világos és tömör legyen, és ne tartalmazzon helyesírási hibákat, mivel ez elvonhatja a figyelmet arról, hogy mire vagy képes és automatikusan a kukában landolhat a dokumentum.

Feltétlenül tartalmazzon egyébként egy bemutatkozó részt, amely röviden kiemeli képzettségét és személyiségét. De még ez előtt fel kell tudnod tüntetni a személyes adatokat is, figyelve arra, hogy biztosan ne írj el semmit és minden benne is legyen.

Emellett fordíts nagy figyelmet a készségek részre, mivel ezeket ebben a szakmában nagyon fogják figyelni. A bemutatkozás után egyébként a tanulmányok és a tapasztalatok rész maradt, amit viszont részletesen ki is fejtünk a későbbiekben.

Ha viszont megvagy a kötelező részekkel, rajtad múlik, hogy hozzáadod-e a hobbikra és az egyéb szakmai tapasztalatokra vonatkozó szakaszokat, amik mindenképpen jól mutatnak, de opcionálisan választhatóak, főleg, ha nem érted el a kért hosszúságú dokumentumot.

Fontos megjegyeznünk azt is, hogy bár te magad döntheted el, hogy hozzáadsz-e képet az önéletrajzodhoz, ha ránk hallgatsz inkább nem teszed meg. A megjelölt kép ugyanis automatikusan azt fogja elérni, hogy a kép határozza meg az első benyomást, nem pedig az, hogy milyen tudásod van.

Ezzel ugyan növelheted is az esélyeidet, de könnyen rosszabbra is fordulhat a helyzet, ha esetleg nem vagy szimpatikus az olvasónak.

Ha viszont úgy döntenél, hogy mégis azt hozzá, vagy az álláshirdetés során azt olvasod, hogy mindenképp szükséges, figyelj arra, hogy 1 évnél nem lehet régebbi a kép, egyszerű, fehér háttér előtt kell készüljön és nem lehet selfi vagy nyaralós fotó, amit hozzáadsz.

Nézzük meg viszont most részletesen is hogy milyen alapvető szabályokkal kell számolnod

Fontos tehát, hogy helyesírás szempontjából mindenre figyelj, így például a kisbetű, nagybetű pontos használatára, arra, hogy nem hagyhatsz rövidítéseket a szövegben, sem pedig helyesírási hibákat.

Ezenkívül viszont érdemes azt is tudnod, hogy Times New Roman betűtípust érdemes használnod, illetve átlagosan 1 oldalnyi dokumentum szükséges. Ha ennél kevesebbet írsz, azt érezhetik, hogy nincs elég tapasztalatod, ha viszont kevesebbet, akkor az azt üzenheti, hogy feleslegesen rabolod az idejüket.

Tudnod kell azt is, hogy érdemes kiemeléseket, pontozott listákat és felsorolásokat használnod az oda illő helyeken. Illetve, hogy sok esetben kulcsszó kereső programokat használnak a Hr-esek, így az álláshirdetésben megjelölt szavakat figyelembe véve érdemes felsorakoztatnod ezeket a fő kifejezéseket neked is az önéletrajzodban.

Ne írj egyébként 11 vagy 12-es betűméretnél nagyobbal, hiszen ez is felesleges és fura is.

Most viszont, hogy már ismered az alapokat, máris áttérhetünk a különböző szakaszok részletes bemutatására a tanácsadó önéletrajzok esetén.

Szaktanácsadó önéletrajz

Így add meg a személyes adatokat

HELYES MEGOLDÁS

Láczi Lili
Tanácsadó
Email cím: laczilili@gmail.com
Telefonszám: 06 70/56 – 76 – 753
Lakcím: 1357 Szolnok, San Andres utca 64.
Születési hely, idő: 1980. 06. 21. Cegléd

NEM JÓ MEGOLDÁS
GŐGÖS ÁDÁM
adammkaaaa@freemil.com
568 86 353
4467 zalaegerszeg, 79
1985. 12. 27. Zalaszentgrót

Teljesen nyilvánvaló, hogy a második mintával van némi probléma. Az önéletrajz nyitó szakasza kritikus jelentőségű, mivel ez kelti az első benyomást. Ha nem követed az első szakaszban említett irányelveket, akkor nem tudsz profi hatást kelteni. A második mintában látható ilyen kialakítás könnyen elriaszthatja az olvasót a munkatapasztalattal foglalkozó rész áttekintésétől.

Ezzel szemben az első minta jól kidolgozott, változatos és részletes tervezést mutat, amelyet érdemes használni, ha lenyűgöző önéletrajzot szeretnél készíteni.

Ráadásul a második minta tartalmaz néhány hibát, például egy helytelenül feltüntetett telefonszámot, ami megakadályozhatja a munkáltatót abban, hogy felvegye a kapcsolatot a pályázóval, még akkor is, ha tetszik neki az önéletrajz egésze.

Ezenkívül a piros mintában szereplő e-mail cím nem szakszerű, és nem szabad használni. Nagyon fontos, hogy professzionális e-mail címmel rendelkezz, hogy növeld az esélyeidet az állás megszerzésére.

A bemutatkozásod mint tanácsadó

Miután megadtad a személyes adataidat, a következő rész a bemutatkozás, a képességeid és munkatapasztalatod rövid áttekintése. Ez kiváló lehetőség arra, hogy megmutasd képességeidet, de nagyon fontos, hogy tömören fogalmazz, és kerüld a felesleges információkat.

Annak illusztrálására, hogy mit értünk jó és rossz megoldás alatt, az alábbiakban példákat mutatunk helyes és helytelen mintákra egyaránt.

Így csináld
Mint tanácsadó, több, mint 4 éve dolgozom, azóta pedig egyaránt segítettem Marketing, Pénzügy és Utazási szolgáltatásokat biztosító cégnek. Mindazonáltal képes vagyok a határidőket könnyen tartani, a mindig jókedvű személyiségemnek köszönhetően pedig bármilyen csapatba egyszerűen be tudok illeszkedni. A szerzett tudásomat pedig szükség esetén át is tudom adni az új kollégáknak.
Így inkább ne
Tanácsadó vagyok. Képes vagyok teljesíteni a feladataimat, bármi is legyen a kérdés. Amennyiben szeretnének behívni egy interjúra, kérem írjanak vagy hívjanak, reagálok rá, amint tudok. Köszönöm.

Láthatod tehát, hogy milyen lényeges különbségek vannak a két minta között. A helytelen igazából nem is mond semmit a jelentkezőről, miközben a helyes szépen kifejti, hogy miért is ő a legjobb jelentkező. Ha teheted, használj pontos adatokat és számokat, ez ugyan nagy előnyöd lehet.

Milyen ismeretekkel rendelkezel? – A tapasztalatok rész

A bemutatkozás után az önéletrajz következő szakaszának a munkatapasztalatnak kell lennie, amely tartalmazza a munkahely címét és a munkaviszony időtartamát. Fontos, hogy kronológiai sorrendben sorold fel az összes eddig betöltött pozíciót, ahogyan azt a mintánk is mutatja, hogy professzionális megjelenésű dokumentumot alkothass.

Kerüld a hosszú mondatok használatát, de igyekezz néhány bekezdésben röviden ismertetni az egyes munkaköröket.

Mindazonáltal, érdemes felsorolásszerűen összeírnod a szerzett tapasztalatokat, nem túl hosszú, de nem is 1 – 2 szóban megjelölve.

JÓ VÁLTOZAT
SOCIAL MEDIA
Vodafone Magyarország Zrt.
2016. április – 2017. november
Balatonfenyves

 • A tartalomterv fejlesztése és végrehajtása együttműködve a marketing csapat többi tagjával
 • A digitális marketing kampányok eredményeinek felügyelete, elemzése
 • A szerzett eredmények vizsgálata és mérése
 • Javaslattétel a fejlesztendő területek vonatkozásában
 • Dokumentumok rendben tartása

Titkárnő
Sikos Klinika
2013. március – 2015. április
Szeged

 • Személyi asszisztencia a vezetőség részére
 • Adminisztráció, nyilvántartások vezetése
 • Páciensekkel való kapcsolattartás magyar, ill. angol/német nyelvtudással
 • Páciensek személyes fogadása, betegirányítás
 • Bejövő és kimenő telefonhívások kezelése
 • E-mailen és más platformokon érkező kérések megválaszolása, kezelése

Ügyvezetői Asszisztens
DELTAKON Kft.
2010. május – 2012. július
Hajdúszoboszló

 • Műtéti tájékoztatás orvos irányításával
 • Egyéb, páciensekkel és a klinikával kapcsolatos irodai tevékenység
 • Az ügyvezető munkájának napi szintű támogatása
 • Iktatni a beérkező és kimenő dokumentumokat
 • Aktív közreműködés döntések alatt
 • Más osztályokkal való kapcsolattartás
ROSSZ MEGOLDÁS
TERVEZŐ
DSS Technologies Kft
2015. augusztus – 2018. február
Eszergom

 • tervezés
 • előkészítés
 • támogatás
 • dokumentálás
Fontos, hogy az önéletrajzban hangsúlyozd a munkakörök megnevezését, és használd a megfelelő nagybetűs írásmódot. Emellett lényeges, hogy ne csak néhány szóval sorold fel a munkaköri feladatokat és a megszerzett készségeket. Ehelyett adj meg néhány jól megírt bekezdést, amelyek bemutatják a tapasztalataidat. A rendszertelenül megírt önéletrajzok gyorsan elveszíthetik a potenciális munkaadók figyelmét, ezért a megfelelő tervezés kulcsfontosságú ebben a részben.

Ne felejtsd el profi módon bemutatni magad, ügyelve a megjelenésre, a formázásra és a releváns készségeid kiemelésére. Ezek az elemek segíthetnek abban, hogy nagyszerű benyomást kelts az olvasóban.

A tanulmányok és az iskolák – Tanácsadó szakmában

Az önéletrajz következő szakaszában meg kell említened az iskolai végzettségedet. Itt elegendő, ha egyszerűen felsorolod a tanfolyam nevét, amelyen tanultál. Ha azonban új vagy az iparágban, és nincs sok munkatapasztalatod ezen a területen, akkor érdemes a korábban említett pontok alapján felsorolnod a képességeidet. Ez lehetővé teszi, hogy legalább egyoldalas önéletrajzot nyújts be.

Az iskolai végzettséggel kapcsolatos információk megadásakor ügyelj arra, hogy fordított időrendi sorrendben sorold fel azokat. Ha több releváns végzettséggel rendelkezel, elhagyhatod az érettségire vagy bizonyítványra vonatkozó információkat. Csak az utolsó egy-két elvégzett tanulmányát tüntesd fel viszont.

Az adatok jól megadva
Tanulmányi adatok

Mérnökinformatikus
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2007. szeptember – 2009. május
Jászberény

Bölcsész
Budapesti Corvinus Egyetem
2002. szeptember – 2005. június
Mezőkövesd

Ezt inkább felejtsd el
sulik

Marketinges
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
2 éves
Nagykőrös

Művész
Eötvös Loránd Tudományegyetem
5 év
Tiszafüred

Amikor az önéletrajzban beírod a tanulmányaidat, mindenképpen tüntesd fel a kurzus és az iskola teljes nevét, és hangsúlyozd ki a tanulmányaid pontos időtartamát, ne csak az évek számát.

Ez a részletekre való odafigyelés professzionálisabb megjelenést kölcsönöz az önéletrajzodnak, ami pozitívan befolyásolhatja azt, ahogyan az interjúztatók értékelnek téged. Ezért célszerű többször is átnézni az önéletrajzot, hogy az jól megírt és pontos legyen, és bizonyítsa, hogy te vagy az ideális jelölt az adott tanácsadó pozícióra.

Képességek és készségek – Szakmai dokumentum

Ha már eljutottál erre a pontra, talán azon tűnődsz, hogyan mutathatod be hatékonyan a tanácsadó pozícióhoz szükséges készségeket, amelyre pályázol. Bár ez egyénenként változhat, összeállítottunk egy listát arról, hogy egy jól megírt önéletrajznak jellemzően mit kell tartalmaznia.

Fontos megjegyezni, hogy mind a puha, mind a kemény készségekre szükség van. Míg a kemény készségek, például a különböző programok ismerete nagyobb súllyal esik latba, a kommunikációs készségek is fontosak. Ezért fontos, hogy az önéletrajz elkészítésekor mindkét készségre koncentrálj.

Szerencsére általában elegendő néhány tömör pontot hozzáadni egy adott listán belül, még akkor is, ha most mi külön felsorolásban mutatjuk be, hogy mire gondolunk pontosan.

Soft skillek

 • Kiváló emberismerő készségek
 • Pozitív hozzáállás
 • Lojalitás és megbízhatóság
 • Rugalmasság
 • Erős kommunikációs képesség
 • Empátia

Hard skillek

 • Tanácsadói programok ismerete
 • Megfelelő számítógépes ismeretek
 • Erős angol nyelvtudás
 • Jogosítvány megléte
 • Photoshop használata

A nyelvtudásod és a nyelvismereted bemutatása

Fontos, hogy a önéletrajzban szerepeljenek a nyelvtudásról szóló információk, mivel ez előnyt jelenthet a munkaerőpiacon, és a munkáltatók gyakran megkövetelik. Ha ezeket az információkat megadod, akkor önéletrajzod alapvető részét befejezted.

Ha több nyelven is beszélsz, ajánlott ezeket is feltüntetni, még akkor is, ha nem tűnik közvetlenül relevánsnak az állás szempontjából. Ez előnyt jelenthet a szakmai életben. Ráadásul, magasabb bérre is számíthatsz, ha több nyelven is képes vagy megszólalni, főleg, ha az releváns is a munkakör szempontjából.

Fontos azonban, hogy ne túlozd el a nyelvtudásodat vagy bármilyen más információt az önéletrajzodban, mivel az interjú során rákérdezhetnek erre, ami könnyebben mérhető, mint az olyan technikai képességek, mint a programok ismeretének szintje.

Írd meg így
Nyelvek
Angol – középfok
Német – középfok

A hobbik és az egyéb nem releváns szakaszok

Végül, az önéletrajzban a hobbikról szóló rész is szerepelhet. Bár ez az információ nem kötelező, pozitív hatással lehet a jelentkezésére.

Ha vannak olyan hobbijaid, amelyek tanácsadói oldalhoz kapcsolódnak, például olyan hobbikat választottál, ahol valamilyen hasonló szerepben tetszelegsz, mindenképpen érdemes ezeket is feltüntetni ebben a részben.

Ugyanakkor bármilyen más hobbit vagy érdeklődési kört is megoszthatsz, amelyet szívesen feltüntetsz az önéletrajzodban. Ezáltal ugyanis szimpátiát is ébreszthetsz az olvasóban, főleg, ha úgy érzi, hogy hasonló az érdeklődési körötök. Ráadásul, ha valamilyen különleges hobbid van, azt éreztetheted, hogy mindenképpen érdemes veled felvenniük a kapcsolatot.

Ne mondj egyébként valótlant, mert ez is könnyen kiderülhet az interjún, ami pedig egyenesen azt eredményezi, hogy nem fognak visszahívni akkor sem, ha egyébként tökéletes lennél a pozícióra. Illetve, inkább hagyd ki azokat a hobbikat, amik visszások lehetnek, így például, ha bármilyen politikai pártban tevékenykedsz.

Ezt követően a nem releváns iskolákról szóló részt is beillesztheted, hogy önéletrajzodnak átfogó jelleget adj. Egy egyszerű összefoglaló lista elegendő ahhoz, hogy további magyarázatok nélkül is megadhasd a szükséges információkat. Ez szintén opcionális, de például, ha csak ezzel együtt van meg az egy oldalnyi dokumentum, inkább javasoljuk, hogy add meg, minthogy kevesebb legyen a kért karakterszám.

Összességében tehát használhatod ezt a szakaszt úgy is, hogy kitöltheted vele a lapot, akkor is, ha szakmai oldalról már nincs mit mondanod.

Összefoglalás az önéletrajzokkal kapcsolatban

Ahhoz, hogy maximalizáld az esélyeidet, a legjobb, ha követed a fent megadott sablont, és a vállalat követelményeihez igazítod a jelentkezésedet. Ez növeli az esélyeket az állás elnyerésére, szemben azzal, hogy egy csiszolatlan dokumentumot küldenél be a HR-nek. Bár vannak kötelező részek, mint például egy rövid bemutatkozás, pontos személyes adatok és a tanulmányok fordított időrendi felsorolása, érdemes tehát a nem kötelező részeket is beleírnod, ha teheted.

Ne feledd viszont azt a tényt, hogy mennyire fontos a nyelvhelyesség, a pontozott listák és a felsorolások, mivel ezzel könnyen kiemelheted a tudásodat akkor is, ha esetleg csak átfutják az irományokat. Hanyagold viszont a hosszú felesleges mondatokat.