Újságíró önéletrajz példák és tippek a meggyőző jelentkezéshez

Az újságíró önéletrajz megírása nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk. Sokan úgy hiszik, az újságíró munkája, hogy írjon, akkor tudnia kell nagyszerű önéletrajzot is írni. A tökéletes önéletrajz elkészítése azonban korántsem olyan egyszerű, még abban az esetben sem, ha az írásért kapunk fizetést!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Választhatunk magunknak olyan területet, ami igazán érdekel minket, így találhatunk már nyitott pozíciót kulturális újságíró állás vagy sportújságíró állás területen is. Ahhoz azonban, hogy megcsípjünk egy újságíró állást, mindenképp elengedhetetlen egy igazán meggyőző újságíró önéletrajz.

Az újságíró előléptetés esetén szerkesztővé válhat, és így a tartalmak, cikkek korrektúrázásáért, ellenőrzéséért, publikálásáért felelős.

Egy nem jól megírt újságíró önéletrajz azonban eltántorítja a felvételiztetőt, és jelentkezésünk nem jut tovább. Ebben a cikkben végig vezetünk önéletrajz példák segítségével, hogy hogyan készüljön a tökéletes jelentkezésed.

Tartalomjegyzék

Újságíró foglalkoztatási statisztikák Magyarországon

Általános hétköznapi vélekedés, hogy ma Magyarországon már nincs is újságíró állás, sem újságírás. Azonban a digitális világ megjelenése inkább csak átformálta az újságírást, mint foglalkozást, de nem szüntette meg teljesen.

Bár a nyomtatott médiumok már ritkábbak, mint ezelőtt akár 1-2 évtizeddel, az online szaklapok, újságok, sajtó médiumok száma radikálisan megnövekedett. A magyarországi fizetesek.hu oldalon található átlagfizetési statisztikák szerint az újságíró állást betöltők 90 százaléka bruttó 460 000 forintot keres.

Amennyiben specializálódunk valamilyen irányba, akkor ennek megfelelően is választhatunk médiumot, ahol szívesebben elhelyezkednénk. Legyen pénzügyi, közéleti vagy kulturális újságíró érdeklődésünk, mindennek megfelelően találunk állást.

Akár online, akár nyomtatott sajtó termékhez szeretnénk kerülni, mindenképp szükségünk lesz egy meggyőző újságíró önéletrajz megírására.

Önéletrajz újságírónak példa

Kocsis Katalin
Oknyomozó riporter – Újságíró
katalin.kocsis@gmail.com
0630/6789-987
Budapest

Profil

Közel 10 év szakmai tapasztalattal rendelkező, szenvedélyes és szorgalmas Újságíró, aki arra törekszik, hogy mindig a legfrissebb, legőszintébb híreket prezentálhassa a nagyközönségnek. Fő területem az oknyomozás, esetek, történetek felderítése, a lehető legtöbb szempontból, hitelesen.

Szakmai Tapasztalat

Újságíró
Mediaworks Hungary Zrt.
2017. október – jelenleg

 • A havonta megjelenő XY Magazinba oknyomozó riportok készítése közéleti témában.
 • Együttműködés a többi újságíróval és grafikussal, videóssal.
 • Helyszíni megjelenés és tudósítás, interjú készítése több, mint 100 politikussal.
 • A magazin online oldalaira való riportok készítése havonta 2 alkalommal.

Riporter
HVG Extra
2013. június – 2017. október

 • Potenciális közéleti és gazdasági hírek felkutatása és elemzése.
 • Publikációk készítése megadott határidőre, szoros együttműködésben a több íróval, grafikussal.
 • Videós tartalmak készítése a weboldal social media felületeire, valamint a YouTube csatornára, havonta 2 alkalommal.
 • Új szerkesztési ütemezés kidolgozása a Szerkesztővel.

Újságíró gyakornok
HVG Extra
2012. szeptember – 2013. május

 • Anyagok összegyűjtése, kutatások és elemzése az újságírók számára.
 • Alapszintű grafikai anyagok, kimutatások készítése a megjelenő cikkekhez.
 • Riportok esetén a háttérfeladatok ellátása, mint például az ütemezés és kérdések összeállítása, háttéranyagok összegyűjtése.
 • Havonta 4 darab, rövid, maximum 500 szavas cikk megírása a havonta megjelenő magazinba, közéleti témában.
 • Online témajavaslatok felvetése.

Tanulmányok

Kommunikáció és médiatudomány
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
2010. – 2013.
Budapest

Érettségi
Nagy Lajos Gimnázium
2006. – 2010.
Pécs

Készségek, képességek

Újságírás
Kiváló kommunikációs készség írásban és szóban
Választékos nyelvhasználat
Terhelhetőség
Analitikus szemléletmód
Microsoft Office programok felhasználói szintű ismerete
Precizitás

Nyelvek
Angol – felsőfok
Német – felsőfok

Hogyan készítsünk önéletrajzot az újságíró számára?

Az első és legfontosabb lépés a meggyőző újságíró önéletrajz elkészítése során, hogy legalább ötször olvassunk át mindent ami írunk. A helyesírási hiba itt ki van zárva, ugyanis a felvételiztetőnek biztosan megakad rajta a szeme.

Gondoljunk az publicista önéletrajzra úgy, hogy az rövid, lényegretörő és átfogó legyen. A legtöbb HR-es ugyanis mindössze alig 6 másodpercet szán egy-egy önéletrajz átvizsgálására. Ha nem keltettük fel az érdeklődését ennyi idő alatt, akkor az önéletrajz a kukában végzi.

📌Tipp: Ne úgy gondoljunk az újságíró önéletrajzra, mint egy hosszú cikkre. Itt mindenképp lényegretörőnek kell maradni, nem fér bele a személyeskedés és a vélemény sem.

Lehetőleg 1 oldal hosszúságú legyen, és maximum 10 év szakmai tapasztalatra visszamenőleg írjuk meg a tapasztalatainkat. Csak azokat hagyjuk benne, amelyek relevánsak a megpályázott pozícióhoz.

Ezeknek a szekcióknak kell szerepelniük a publicista önéletrajzban, ezzel találkozhatunk az újságíró önéletrajz példában is:

 • Önéletrajz fejléc, az elérhetőségekkel
 • Bemutatkozás, profil, szakmai összegzés
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek

A következő cikkben segítünk, hogy minden szekció tökéletesre sikerüljön!

Az újságíró önéletrajz elrendezése

A legelső dolog, amit megnéz egy szerkesztő az újságíró önéletrajzban, az a megjelenés. Pont úgy, ahogy a hétköznapi életben vagy az interjún, itt is a külsőt látjuk meg először. Ha az nem győz meg, akkor biztosan nem lesz újabb interjú.

Egy önéletrajz esetében a megjelenés maga a dizájn. A dizájn legyen egyszerű, letisztult, olvasható. A lehető legszellősebb, hogy ne tűnjön az olvasó számára túlzsúfoltnak. Attól függően, hogy milyen újságíró állásra jelentkezünk (kulturális újságíró állás, sportújságíró állás, szerkesztő állás), választhatunk letisztult vagy kissé kreatívabb formát.

Kreatívabb megjelenés a kulturális újságíró állás esetén javasolt, vagy ha úgy döntünk, hogy a szabadúszó újságírást szeretnénk kipróbálni. Természetesen itt is fontos a mérték tartása, hiszen alapvetően nem olyan kreatív szakmáról beszélünk, mint a grafikus vagy marketinges.

Válaszd ki a megfelelő sablont itt.

Önéletrajz újságírónak – a legjobb struktúra

A legjobb választás az elrendezés szempontjából egy zsurnaliszta önéletrajz esetében a fordított időrendi sorrend. Ennél a felépítésnél mind a tanulmányok, mind a munkatapasztalat szekcióban a legfrissebb, akár jelenlegi munkával kezdjük a felsorolást, és innen haladunk időrendben visszafelé. Ebben az esetben a gyakornoki, legelső munka kerül legalulra.

Olvasható, egyszerű, klasszikus betűtípust használjunk, mint a Times New Roman, Calibri, Arial. A betűméret esetén pedig az újságíró önéletrajzhoz is a 11-12-es betűméret a megfelelő. Állítsuk a margót az általános másfél centiméterre mindkét oldalon.

A szekció címeket írjuk vastag és nagyobb betűvel. Minél szellősebben írjunk, mert ez segíti az olvasást. Lehetőleg PDF-ben mentsük ki és küldjük el a jelentkezést, kivéve, ha a potenciális munkaadó az álláshirdetésben máshogy kéri.

Kezdd az újságíró önéletrajzot a fejléccel

A legelső szekció a fejléc, ahova az elérhetőségeink is bekerülnek. A legfontosabbak a név, beosztás, email cím és a telefonszám. A lakóhely, cím megadása nem kötelező, de a várost és országot érdemes feltüntetni. A születési dátumot is érdemes feltüntetni, de nem kötelező.

Az email cím esetében fontos, hogy ne vicces vagy olvashatatlan email címet használjunk. Érdemes a vezetéknév és keresztnév kombinációjából összeállítani az email címet. Munkahelyi email címet és telefonszámot soha ne adjunk meg az újságíró önéletrajzban.

Önéletrajz példa újságírónak: jó és rossz fejléc

HELYES
Jó példa

Kocsis Katalin
Oknyomozó riporter – Újságíró
katalin.kocsis@gmail.com
0630/6789-987
Budapest

HELYTELEN
Rossz példa

Kocsis Katalin
katalincicaxxx@index.hu
0630/6789-987

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz?

A fénykép csatolása bár nem kötelező, még mindig ajánlott. Könnyedén felkelti az olvasó figyelmét, hogyha jól elkészített a fotó.

A megfelelő fotó professzionális ruházatban és magas minőségben készül. A különböző selfie, bulifotó csak idegennek hat bármilyen sajtómunkatárs önéletrajzban, és rossz fényt vet ránk.

Hogyan kell helyesen megírni a munkatapasztalat részt az újságíró önéletrajzban?

A szakmai tapasztalat, másnéven a munkatapasztalat rész mutatja be az eddigi munkahelyeinket és feladatainkat. A fordított időrendi sorrendet használjuk a felsorolásnál.

Mindig írjuk előre a beosztást, pozíció megnevezését, alá a munkahely nevét, alá pedig az időtartamot, hogy mettől meddig dolgoztunk ott. Ezután pedig bulletpontok segítségével soroljunk fel 4-5 feladatkört. Próbáljunk meg számokat, statisztikát is használni, nemcsak szöveget. Ezek felkeltik az olvasó figyelmét.

Példa tapasztalat nélküli újságírók számára

Úgy gondolhatjuk, hogy ha már van tapasztalatunk, akkor könnyebb megírni a szakmai tapasztalat részt, és összességében az újságíró önéletrajzot. De mit tehetünk, ha még nem rendelkezünk elegendő szakmai tapasztalattal?

Amennyiben nincs szakmai tapasztalatunk, akkor is érdemes diákmunkákat, nyári munkákat felsorolni, még abban az esetben is, ha látszólag nem relevánsak a munkához. Mindig nézzük meg az álláshirdetésben szereplő elvárásokat, és azokat építsük be a szövegbe.

HELYES
Jó példa

Szakmai tapasztalat

Irodai asszisztens
XY Kft.
2018. november – 2019. szeptember

 • Futárok, küldemények feladásának irányítása.
 • Rendelések leadása az irodai szereket illetően.
 • Utazások, események koordinálása.
 • Beérkező számlák iktatása és továbbküldése a pénzügyi osztály felé.

Szakmai tapasztalat

Újságíró gyakornok
HVG Extra
2012. szeptember – 2013. május

 • Anyagok összegyűjtése, kutatások és elemzése az újságírók számára.
 • Alapszintű grafikai anyagok, kimutatások készítése a megjelenő cikkekhez.
 • Riportok esetén a háttérfeladatok ellátása, mint például az ütemezés és kérdések összeállítása, háttéranyagok összegyűjtése.
 • Havonta 4 darab, rövid, maximum 500 szavas cikkek megírása a havonta megjelenő magazinba, közéleti témában.
 • Online témajavaslatok felvetése.
Ezekből az újságíró önéletrajz példákból láthatjuk, hogy a jelentkező jól koordinál, figyelmes, részletes és precíz, hiszen ilyen munkái voltak.

Példa vezető újságírók számára

A szakmai tapasztalattal már rendelkező újságíróknak mindig a szerint kell a munkatapasztalatokat és feladatköröket változtatni, amelyek az álláshirdetésnek megfelelnek. Az újságíró önéletrajz egyezzen a megpályázott állással.

Amennyiben szabadúszó újságíró állás megszerzése a cél, akkor számoljunk azzal, hogy nagyobb lehet a konkurencia. Ilyenkor különösen fontos a stabil munkatapasztalat megléte.

Pályakezdők számára a szabadúszó újságíró állás megpályázása még nem ajánlott, ugyanis kevés az esély, hogy tapasztalat híján felvesznek minket. Emellett pályakezdőként még a tanulás és fejlődés a cél – ezt egyedül nehezebb, mint csapatban.

HELYES
Szakmai Tapasztalat 

Újságíró
Mediaworks Hungary Zrt.
2017. október – jelenleg

 • A havonta megjelenő XY Magazinba oknyomozó riportok készítése politikai, közéleti témában
 • Együttműködés a többi újságíróval és grafikussal, videóssal.
 • Helyszíni megjelenés és tudósítás, interjú készítése több, mint 100 politikussal.
 • A magazin online oldalaira való riportok készítése havonta 2 alkalommal.

Riporter
HVG Extra
2013. június – 2017. október

 • Potenciális közéleti és gazdasági hírek felkutatása és elemzése.
 • Publikációk készítése megadott határidőre, szoros együttműködésben a több íróval, grafikussal.
 • Videós tartalmak készítése a weboldal social media felületeire, valamint a YouTube csatornára, havonta 2 alkalommal.
 • Új szerkesztési ütemezés kidolgozása a Szerkesztővel.

További önéletrajzokért kattints ide.

Iskolai végzettség leírása az újságírói önéletrajzban

Napjainkban lehet rövidebb, 1-2 éves OKJ képzés keretein belül, valamint egyetemen, főiskolán is oklevelet szerezni újságírásból. Sok helyen elvárt a legalább alapfokú diploma megléte, médiatudomány vagy kommunikáció és média, esetleg közgazdász szakon.

Az nem titok, hogy minél több végzettségünk van a területen, annál jobb, hiszen látszik, hogy rengeteg időt és energiát áldozunk arra, hogy a legjobbak lehessünk. Emellett tanúbizonyságot tesz elköteleződésünkről, és hogy szeretünk fejlődni.

Újságíró képzések tekintetében mindenképp szükséges érettségi megléte abban az esetben is, ha OKJ-s képzést választunk. Emellett bizonyos nagy cégek rendelkeznek média iskolával, ahol szintén rengeteget tanulhatunk, és óriási kapcsolati tőkére tehetünk szert. Ezek azonban már költségtérítéses opciók, míg az egyetem és az OKJ ingyenes képzés.

Képzés vs. tapasztalat: melyik legyen az első?

Az általános elvárás az, hogy először meséljünk a már betöltött feladatköreinkről és szakmai tapasztalatainkról az újságíró önéletrajzban, és utána következzenek a tanulmányok. Munkatapasztalat nélküli újságírók számára viszont a tanulmányok kerüljenek előtérbe és legyenek hangsúlyosak a publicista önéletrajzban. Mindemellett az önéletrajz sablontól is függ, hogy melyik kerül előre.

Hogyan soroljuk fel a képzéseket az újságíró önéletrajzban?

Újságíró önéletrajz példáink segítségével könnyedén megtanulhatjuk, hogyan érdemes a képzéseket felsorolni. Ugyanúgy érdemes a legutóbbi végzettséget előre írni, és azt kövessék az előzőek.

Amennyiben van diplománk, akkor mindenképp az kerüljön legfelülre. Ha rendelkezünk mester- és alapdiplomával, akkor elhagyható az középiskola. Ha azonban valamilyen OKJ képzés vagy médiaiskola keretein belül szereztünk végzettséget, akkor a középiskola is kerüljön bele a felsorolásba.

Mindig írjuk ki a megszerzett végzettséget, az iskola nevét és a dátumot.

Példa az újságírói önéletrajz tanulmányi szegmensére

Alább látható egy jó példa az újságíró önéletrajz tanulmányainak felsorolására:

HELYES
Jó példa

Tanulmányok

Kommunikáció és médiatudomány
Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola
2010. – 2013.
Budapest

Érettségi
Nagy Lajos Gimnázium
2006. – 2010.
Pécs

A legjobb készségek az újságíró önéletrajzban

Ahogy már említettük, a meggyőző zsurnaliszta önéletrajz nem rejti véka alá az írója képességeit és tudását. Érdemes legalább 5-8 képességet kiemelni. Ezek közé tartozhatnak készségek, képességek, valamint tudás.

💡Tény: A legtöbb beérkező önéletrajz egy ATS szkenneren fut át, amely bizonyos kulcsszavakat keres az önéletrajzban. Minél többet jelenítünk meg belőlük, annál valószínűbb, hogy a rendszer kiválaszt minket és újságíró önéletrajzunkat. Ezek a kulcsszavak azok a képességek lesznek, amelyek az álláshirdetésben elvárásként vannak felsorolva!

A képességeket érdemes elrejteni a munkatapasztalat részben is. Ezáltal nagyobb az esélye, hogy felkeltjük a kiválasztási munkatárs figyelmét.

Készségek, képességek:

 • Kiváló kommunikációs készség írásban és szóban egyaránt
 • Szerkesztői tudás
 • Interperszonális képességek
 • Vezetői képességek
 • Kapcsolatépítési képesség
 • Kutatás és elemzés
 • Storytelling
 • Időgazdálkodás
 • Írói véna
 • Problémamegoldó képesség
 • Nyilvános beszéd készség
 • Prezentációs képesség
 • Rendszerezés
 • Pontosság
 • Részletesség, precizitás
 • Kitűnő helyesírás

Elvárások, tudás:

 • Adobe Incopy
 • Adobe InDesign
 • Photoshop
 • Canva
 • Social media és weboldal menedzsment
 • Tartalomgyártás
 • Szövegírás
 • Korrektúrázás
 • Riportálás
 • Elemzés

Javasolt készségek egy kezdő újságíró számára

Amennyiben még pályakezdő újságírók vagyunk, ugyanúgy készíthetünk lenyűgöző önéletrajzot, mint egy profi. Valószínűleg több készség és képesség szerepel majd benne, azonban érdemes magunktól is gyakorolni a különböző képszerkesztő programok használatát.

Mindenképp olyan képességeket írjunk, amelyek valóban jellemzők ránk. Az első interjú alkalmával észreveszik, ha nem jellemző ránk valami.

Ezek a képességek lehetnek megfelelőek egy pályakezdő tudósító önéletrajzba:

Készségek, képességek:

 • Kiváló kommunikációs készség írásban és szóban egyaránt
 • Interperszonális képességek
 • Kapcsolatépítési képesség
 • Kutatás és elemzés
 • Írói véna
 • Problémamegoldó képesség
 • Rendszerezés
 • Pontosság
 • Részletesség, precizitás
 • Kitűnő helyesírás
 • Kreativitás
 • Alapvető kódolási ismeretek
 • Alapvető Photoshop ismeretek
 • Microsoft Office felhasználói szintű ismerete

Javasolt készségek egy vezető újságíró számára

Amennyiben már régóta az újságírás területén dolgozunk, akkor valószínűleg rengeteg képesség és tudás birtokában vagyunk. Itt is fontos, hogy azokat a képességeket soroljuk fel, amelyek elvárásként megjelennek az álláshirdetésben. Amennyiben az álláshirdetés egy kulturális újságíró állás, akkor lehetőleg ne soroljuk fel képességeink között, hogy politikai érdeklődésünk és tudásunk van.

Képességek, készségek:

 • Adobe Incopy
 • Adobe InDesign
 • Photoshop
 • Canva
 • Social media és weboldal menedzsment
 • Tartalomgyártás
 • Szövegírás
 • Korrektúrázás
 • Riportálás
 • Elemzés
 • Kultúra iránti fogékonyság
 • Kiváló kommunikációs készség írásban és szóban egyaránt
 • Interperszonális képességek
 • Kapcsolatépítési képesség
 • Kutatás és elemzés
 • Írói véna
 • Problémamegoldó képesség
 • Rendszerezés
 • Pontosság
 • Részletesség, precizitás
 • Kitűnő helyesírás
 • Oknyomozó attitűd
 • Kritikus gondolkodás
 • Filmmaker Pro ismerete
 • Photoshop
 • SEO jártasság

Írjuk meg a tökéletes szakmai összegzést az újságíró önéletrajzhoz

Ez az összegzés fog eladni minket az első pár másodpercben. Mindössze 4-6 mondatból, így néhány sorból áll, de átfogóan be kell hogy mutassa a szakmai tapasztalatainkat, elért eredményünket.

Gondoljuk azt, hogy ez alapján a szekció alapján vesznek meg minket. Akkor könnyebb megírni, ha már kész az újságíró önéletrajz többi része. Már látjuk, mi lehet majd kiemelésre fontos, és mi nem, így könnyebb dolgunk van az összegzés megírásában.

Ennek az összegzésnek két verziója lehet: karriercél meghatározás vagy valódi szakmai bemutatkozó. Előbbit inkább a pályakezdő újságíró önéletrajzba, utóbbit pedig a már tapasztalt önéletrajzba ajánljuk.

Karriercél meghatározás pályakezdő újságíró önéletrajzba

Önéletrajz példa újságírónak:

HELYES
Karriercél meghatározás

Szenvedélyes és lelkes Újságíró gyakornok vagyok, akit lenyűgöz az írás, hitelesség és a tájékoztatás világa. Célom, hogy a szövegírói vénámat, kutatási és elemzési képességeimet, valamint kiváló kommunikációs képességeimet kamatoztathassam az XY Kft. egyik oknyomozó újságírójaként.

Szakmai tapasztalat híján érdemes a céljainkat, és a személyiségünket kiemelni. Gondoljuk végig, mit szeretnénk elérni az adott cégnél, miért pont oda jelentkezünk, mi keltette fel a hirdetésben az érdeklődésünket, és erre szabva írjuk meg ezt a szekciót.

Szakmai összegzés munkatapasztalattal rendelkező újságíró önéletrajzba

Jó önéletrajz példa újságírónak

HELYES
Szakmai összegzés

Sikeres multimédiában jártas újságíró, több mint 10 év szakmai tapasztalattal. Fő célom a kiválóság és az integritás megőrzése. A magyar nyelv teljes ismerete, választékos nyelvezet használata, helyesírási hiba nélkülözése és több nyelvi stílusban való jártasság jellemez. Helytállok cikkek, riportok, műsor szkript írásában és szerkesztési tapasztalatokkal rendelkezem.

Nem megfelelő önéletrajz példa újságíróknak

HELYTELEN
Szakmai összegzés

Elkötelezett újságíró vagyok, aki olyan munkát keres, ahol a szerkesztőségi tapasztalataimat is hasznosíthatom.

További szekciók az újságíró önéletrajzhoz

Ahhoz, hogy valóban kitűnjünk a többi jelentkező közül, elengedhetetlen, hogy egyéb hasznos információkat is megosszunk magunkról. Az előbb látott önéletrajz példa az alapvető szekciókat tartalmazta, amelyek nélkül nem lesz önéletrajz egy újságíró önéletrajz.

Azonban ahhoz, hogy jobban felkeltsük a kiválasztási munkatárs vagy a szerkesztő érdeklődését, további szekciók szükségesek. Ide tartozhatnak a számítógépes ismeretek, beszélt nyelvek és az érdeklődési területeink is.

Számítógépes ismeretek és képesítések

A számítógépes ismereteinket hely hiányában érdemes lehet képességeink és készségeink között is felsorolni, ugyanis ide tartoznak a szerkesztői, grafikai programok is. Mindemellett azonban biztos, hogy az újságíró állás, szabadúszó újságíró állás vagy a szerkesztő állás esetén is elvárás lesz a számítógépes programok ismerete.

Képesítések alatt pedig az egyéb képesítéseket értjük, amelyek segíthetik a jelentkezést, például szerkesztő állás keresése esetén. Akár kiadványszerkesztői, könyvtáros vagy DTP operátor képzésről van szó, biztosan jól mutat az önéletrajzban. Emellett a különböző néhány napos tréningeket is meg lehet jeleníteni, mint amilyen a prezentációs technikák, vagy a beszédtechnikai tréning.

Érdeklődési kör

Az érdeklődési kört csak abban az esetben érdemes megemlíteni, ha az releváns a pozícióhoz. Ilyen eset lehet például kulturális újságíró állás vagy sportújságíró állás esetén, ahol a kulturális vagy sport érdeklődést ajánlott megadni.

Nyelvek

A beszélt nyelvek esetén a szintet is mindig adjuk meg. Választhatjuk azt a megoldást, hogy alap-, közép-, és felsőfok, vagy ketté is választhatjuk, hogy írásban és szóban hogyan állunk a nyelvvel. Az is megoldás lehet, ha azt írjuk, hogy folyékonyan vagy társalgási szinten beszéljük az adott nyelvet.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes újságírói önéletrajz megírásához

A meggyőző újságíró önéletrajz megírásához az alábbi kulcsfontosságú tanácsokat mindenképp tartsuk be:

 • Az önéletrajzunk újságíróként, eltérve a cikkeinktől, legyen rövid, tömör, lényegre törő, adjon átfogó szemléletet a tudásunkról és férjen rá egy oldalra.
 • Használjunk minél több kulcsszót, hogy felkeltsük az ATS figyelmét.
 • Használjunk 11-12-es betűméretet, ragaszkodjunk egyfajta, hivatalos betűtípushoz, és a szekciókat vastag betűvel válasszuk el egymástól.
 • Válasszunk hivatalos, kissé kreatív önéletrajz sablont, és a munkatapasztalatot valamint a tanulmányainkat fordított időrendi sorrendben soroljuk fel.
 • A személyes adataink, elérhetőségeink hivatalosak legyenek, és ne adjunk meg munkahelyi email címet illetve telefonszámot.
 • A képességeink és készségeink között soroljunk fel technikai tudást is, és ezeket a szavakat csempésszük bele a munkatapasztalatunkba is.
 • A szakmai összegzést vagy karriercél meghatározást az önéletrajz elkészítése után írjuk meg, mindössze 4-6 sorban.
 • Mindig igazítsuk az álláshirdetésben szereplő elvárásokhoz a munkatapasztalatainkat és a szakmai összegzést vagy karriercél meghatározást.

Írjunk kísérőlevelet az újságíró önéletrajz mellé

Mindig érdemes kísérőlevelet is csatolni önéletrajzunk mellé az újságíró állások esetén, ugyanis ez a professzionalizmust sugallja. Legyen rövid, tömör, lényegretörő, de már személyesebb, mint az önéletrajz. A kísérőlevél remek módja annak, hogy meggyőzzük a leendő munkáltatót arról, hogy miért mi vagyunk a tökéletes választás az újságíró állás betöltésére.