Csoportvezető önéletrajz minta

Csoportvezetőként fontos, hogy vezetői készségekkel és kiváló kommunikációs készségekkel is rendelkezz. Amennyiben úgy érzed, mindez megvan benned, ideje jelentkezni egy ilyen pozícióra!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

Mivel egy csoportvezetőnek számtalan készséget szemléltetnie is kell, ezért akár a magánéletben, akár interjú közben is gyorsan és egyszerűen, szinte zsigerből kell, hogy jöjjenek számodra azok.

De mit teszel akkor, ha ezekről a készségekről írásban kell tanúbizonyságot tenni? Az már lehet, hogy nagyobb kihívás lesz számodra.

Szerencsére itt vagyunk, hogy útmutatást adjunk egy biztos csoportvezető önéletrajz megírásához, csoportvezető önéletrajz példák, sablonok és néhány tipp segítségével.

Nézd meg az önéletrajz mintákat és önéletrajz szerkesztőnket itt. 

Tartalomjegyzék

Mit néz egy Csoportvezető önéletrajzban a munkáltató?

Szuper csoportvezető lehetsz, akiben minden megvan, ami szükséges ahhoz, hogy egy csoportot vezessen. Tömegeket mozgatsz meg, és inspirációt, magabiztosságot nyújtasz már akár a beszédeiddel is.

Azonban, amikor munkát keresel, akkor az összes eddigi tapasztalatodat, eredményeidet, készségeidet és képességeidet egy papírra kell vetned.

Azért írsz, hogy felkeltsd a HR-es figyelmét, és hogy kaphass egy esélyt arra, hogy élőben, egy interjú során lenyűgözhesd. Ehhez pedig először egy szuper önéletrajzra lesz szükséged.

Sok faktora van egy csoportvezető önéletrajznak, és a hatékony megírásának.

A jó önéletrajzot több szekcióra bonthatjuk. Mindegyik szekció feladata, hogy megmutassa a HR-es számára, hogy te vagy a legjobb választás a csoportvezető pozícióra, projektek menedzselésére, vagy egy építkezésen a csapat felügyeletére.

Mindegyik szekció kihangsúlyozza, hogy te jó csoportvezető vagy, és miért vagy az.

Mi a tökéletes formátum egy csoportvezető önéletrajzhoz?

Mielőtt elkezdjük megírni és formába önteni a csoportvezető önéletrajz szekciókat, fontos, hogy hangsúlyozzuk – az önéletrajzod nem lesz átütő siker a megfelelő felépítés és megjelenés nélkül.

Ahhoz, hogy valóban tökéletes legyen, érthető és logikus felépítésre van szükség. A stílus, formátum fogja biztosítani a felépítést, az oldalszámot, a betűtípust és a betűstílust.

Mi a fordított időrendi sorrendet ajánljuk, amikor megtervezed a csoportvezető önéletrajz szekciókat. Ez mindössze annyit jelent, hogy mind a szakmai tapasztalatodban, mind a tanulmányaidban a legfrissebbet írod elsőnek, a legfrissebbtől haladsz a legrégebbiig.

Itt egy pro tipp: próbálj meg minden csoportvezetői információt egyetlen oldalba sűríteni. A HR ritkán olvas végig egy önéletrajzot, és minél több oldalból áll az önéletrajzod, annál kisebb az esélye, hogy behívnak interjúra.

Emellett végig hasonló betűtípust és stílust használj, hogy egységes legyen. Csak bizonyos helyeken használj más stílust, például vastag betűt, például a munkatapasztalatnál a pozíció nevét, vagy a szekció neveket írhatod azzal.

Kezdd a megfelelő sablon kiválasztásával

A hatékony forma kiválasztása után ideje arról is gondoskodni, hogy biztosan könnyen olvasható legyen önéletrajzod. Ezt pedig úgy érheted el, hogy egy olyan szerkezetet választasz.

Egy jó szerkezet, más néven az önéletrajz sablon kiválasztása biztosan megkülönbözteti majd a te csoportvezető önéletrajzodat más jelöltekétől. A jó sablon gondoskodik arról, hogy a szekciók logikusan követik egymást.

A mi tanácsunk, hogy már előre gondold ki, hogy milyen sablont használnál, és aszerint kezdd el megírni a csoportvezető önéletrajzot. Több önéletrajz sablonért kattints ide. 

Itt egy lista az összes szekcióról, amit mindenképp bele kell foglalnod a csoportvezető önéletrajzba, hogy a lehető legerősebb legyen: Mindegyiket részletesen elmagyarázzuk még cikkünkben. Lehetőleg ebben a sorrendben is kövessék egymást a szekciók:

  • Elérhetőség
  • Szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás
  • Készségek, képességek
  • Szakmai tapasztalat
  • Tanulmányok
  • Nyelvtudás

Hogyan írd meg a tanulmányokról szóló részt a csoportvezető önéletrajzodban?

Most, hogy már tudod, hogy mennyire nagyon fontos a jelentkezésedhez a megfelelő stílus és forma, és egy szuper önéletrajz sablon használata, itt az idő az első szekció átbeszélésére – a tanulmányokra vonatkozó részről.

A tanulmányaidra vonatkozó rész kétségkívül megragadja a HR-es figyelmét és felkelti az érdeklődését irántad és a jelentkezésed iránt.

Ebben a szekcióban betekintést engedsz az akadémiai hátteredbe, amely  eredményeképp megérti az olvasó, hogy milyen iskolázottságban volt részed, és milyen tudással rendelkezel.

A tanulmányaid felsorolása egy újabb esély arra, hogy prezentáld az értékedet. Ez különösen igaz azokra a jelentkezőkre, akiknek nincs még túl sok szakmai tapasztalatuk.

Mindig írd bele a csoportvezető önéletrajzba a tanulmányaidat

Egy újabb pro tipp: legyen rövid ez a rész, és csak a legfontosabb információkat tedd bele, azokat is felsorolásszerűen, bulletpontokat használva, mint például a diplomád. Csak akkor írd bele az átlagodat, ha több, mint 3.7.

Általában a hatékony üzemeltetési csoportvezető önéletrajzban a tanulmányok a szakmai tapasztalatok alá kerülnek.

Itt találsz egy listát arról, hogy milyen információk kerüljenek ebbe a szekcióba:

  • Iskola neve és helye
  • Időtartam, amíg oda jártál
  • Alapdiploma vagy annál magasabb fokozott
  • Releváns kurzusok
  • Releváns iskolán kívüli klubok és tevékenységek

Válassz a karriercél és a szakmai bemutatkozó között a csoportvezető önéletrajzodba

Manapság jellemző, hogy a HR-sek nem bajlódnak azzal, hogy végig olvassák az összes önéletrajzot, amelyek naponta beérkeznek. Mindig ez volt jellemző a HR-sekre, mert rengeteg önéletrajzot kapnak.

Annyira sok önéletrajzot kapnak a cégek, hogy csak arra van idejük, hogy gyorsan átnézzék a beérkező önéletrajzokat.

Ahhoz, hogy nagyobb esélyeid legyenek, hogy megragadd a HR-es figyelmét, akkor érdemes egy karriarcél meghatározást és szakmai bemutatkozót írni az önéletrajzodba.

Ez a szekció általában rögtön az elérhetőségeid alá kerüljön, az önéletrajz tetejére. A szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás megengedi, hogy bemutasd magadat és az összes tapasztalatodat.

Képzeld el, hogy ezzel adod el magad a leendő munkaadódnak.

Mi a különbség a szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás között? Ezek a főbb különbségek:

Szakmai összegzés: A szakmai bemutatkozó akkor jó választás, ha már van szakmai tapasztalatod, mint csoportvezető. Röviden mesélj az elért eredményeidről, legjobb képességeidről, és hogy miért vagy te a tökéletes választás a cég számára.

Karriercél meghatározás: A karriercél meghatározás az újdonsült csoportvezetőknek ajánlott, akiknek még nincs tapasztalatuk. Ezt a szekciót használhatod arra, hogy bemutasd magad a HR-esnek. Röviden mesélj a jövőbeli céljaidról és a képességeidről. Próbáld meg az elért eredményeid és a tanulmányaidat is belefogalmazni.

Mindenképp legyenek a képességeid, készségeid, tapasztalataid, elért eredményeid megfelelőek legyen az álláshirdetéssel.

Hogyan írj tökéletes szakmai bemutatkozót vagy karriercél meghatározást

Mindenképp említsd meg a kommunikációs képességeidet, a vezetői képességeidet, mint a céljaidat, de közben csak lényegretörően és röviden.

Lentebb találsz néhány példát a hatékony és nem hatékony karriercél meghatározásra:

Karriercél meghatározás

Eredményorientált, Üzleti Adminisztráció szakon diplomázott, eredményekkel igazolhatóan 3 szakdolgozat csapat irányításában szerzett tapasztalattal. Az ambícióm, hogy Csoportvezető lehessek a Johnson Nagykereskedésnél. Magabiztos vagyok a képességeimet, hozzáállásomat, elkötelezettségemet illetően, és segítem majd a céget, hogy a 2018-as 800M forintos profitot túlszárnyalhassa.

Ez a karriercél átfogó és mindent lefed: a bemutatkozás, a célt és a képességeket.

Karriercél példa

Üzleti Adminisztrációs végzettségű pályakezdő, aki 3 szakdolgozati csapatot vezetett. Csoportvezetői állást keresek. Erős elkötelezettséggel és szenvedéllyel rendelkezem a szakmai iránt, ami a cég előnyére válhat.

Ez utóbbi karriercél meghatározás elég gyenge. Ködös és nem fest jó képet a jelölt képességeről, tapasztalatairól és a céljairól.

A szakmai bemutatkozás legyen átfogó és lényegre törő. Mindig fogalmazd bele az eredményeidet és a top készségeidet is, hogy megmutathasd az értékedet a csoportvezető önéletrajzban.

Lentebb pedig találhatsz egy hatékony és nem hatékony szakmai bemutatkozót:

Szakmai bemutatkozó

Eredményorientált csoportvezető, konfliktuskezelés, számlázás és dokumentáció kontrol és pénzügyi riport készítésében területén szerzett tapasztalattal. Napi feladatok a különböző részlegek vezetése és új munkavállalók menedzselése az üzleti célok elérésének érdekében. Pontos, precíz és hatékony munkavégzés jellemző, a csapat bátorítása, ösztönzése, és erős kapcsolatok kiépítése jellemző, jelöltek tréningelése időgazdálkodás és projektmenedzsment területen.

Ez a szakmai bemutatkozó ütős és hatékony. Kellően rövid, de leírja megfelelően a jelölt készségeket és eredményeket. Minden átlátható és világos.

Szakmai bemutatkozó

Pénzügyi riportálás területén szerzett tapasztalattal rendelkező csoportvezető. Különböző csapatok menedzselésében, irányításában szerzett tapasztalat, időgazdálkodási és projektmenedzsmenti készségekkel.

Ez a szakmai bemutatkozó több okból kifolyólag is gyenge. Nem teljesen érthető a mondanivalója: ködös, és semmilyen részlet nincs benne megmutatva. Egy ilyen önéletrajz nem jutna tovább a kiválasztáson.

Tippek, hogy kitűnjön az önéletrajzod

Most, hogy már készen vagyunk a karriercél meghatározással és a szakmai bemutatkozóval, ideje a csoportvezető önéletrajz legfontosabb részére rátérni: a szakmai tapasztalatra.

Rengeteg remek csoportvezető rendelkezik széleskörű ismeretekkel és szakmai tapasztalattal, mégsem tudnak előrébb jutni, mert ezeket a szakmai tapasztalatokat nem a megfelelő formában prezentálják az önéletrajzban.

Valójában ezt a részt jól megírni már az önéletrajz sikerének a felét jelenti.

Mindenképp sorold fel az összes fontos feladatkört. Mindehhez bulletpontokat használj, hogy minden egyes pont látható legyen.

Emellett ne felejtsd el, hogy a HR munkatársai szűrő programokat használnak a beérkezett önéletrajzokhoz. Ezek az ATS (jelölt szűrő rendszer) rendszerek a lehető legtöbb kulcsszóval rendelkező önéletrajzokat és kísérlőveleket választják ki.

Ezért nélkülözhetetlen, hogy kulcsszavakat, szakzsargont és cselekvő igéket használj, természetesen hétköznapi szavakkal kiegészítve. Azért ne tedd tele szakzsargonnal a munkatapasztalatok részt, mert nem lesz olvasható.

Emellett az is fontos, hogy megnézd az álláshirdetést, és az alapján szabd személyre az önéletrajzot.

Szakmai tapasztalat példa

A jó szakmai tapasztalat leírása minden releváns feladatkört, tapasztalatot és az elért eredményeket tartalmazza érthetően és világosan. Ne csak felsorolásszerűen írd le, hanem mutasd meg már itt a csoportvezetői képességeidet.

Itt egy hatékony szakmai tapasztalat szekció:

Szakmai tapasztalat

Műszaki Csoportvezető

Gotham Telekommunikációs Vállalat

  1. június – 2018. november

Budapest

  • A teljesítmény asszisztens segítségével az éves csapat teljesítmény értékelésének elkészítése és jóváhagyatása a felsővezetéssel folytatott megbeszéléseken.
  • Előrejelző program készítése azzal a céllal, hogy a sikertelen hívások számát csökkenthessük 80 százalékkal, így 400 százalékkal emelkedett a HR teljesítménye.
  • Minden beosztott személyes információinak elemzése gyenge pontokat keresve, majd tréningeken való átbeszélés és a lehetőségek feltérképezése, ezáltal a teljesítmény javítása.
  • Egyedi program létrehozása és ezzel a teljesítmény növelése 40 százalékkal, valamint a költség csökkentése 25 százalékkal.
  • Az új sales, menedzsment és ügyfélelégedettség számára új mérési forma létrehozása.

Ez a műszaki csoportvezető önéletrajz mindent magába foglal: a legfontosabb készségeket, képességeket és mérőszámokat említi, így létrehozva erős és hatékony szakmai tapasztalatot.

Most pedig egy nem megfelelő példát láthatsz szakmai tapasztalat bemutatására:

Szakmai tapasztalat:

Műszaki Csoportvezető

Gotham Telekommunikációs Vállalat

  1. június – 2018. november

Budapest

  • Teljesítmény riportok elkészítése a személyes információk és javasolt tréning programok alapján.
  • Előrejelző program készítése a csapat hatékonyságának növelésére.
  • Egyedi program létrehozása és ezzel a teljesítmény növelése.
  • Harmadik féllel történő egyeztetések, kapcsolattartás, hogy a belső és külső ügyfél elégedettség stabil maradjon.

Ahogy látod, nem túl sok mindent történik ebben a műszaki csoportvezető önéletrajzban. Az első példával ellentétben ez a leírás túl rövid és semmilyen mérőszámot vagy fontos képességet nem tartalmaz.

Nem látjuk, hogy a csapatokat hogyan vezette a csapatot, vagy hogyan kommunikált a csapattagokkal. Ez egy elég gyenge csoportvezető önéletrajz.

Készségek és képességek a csoportvezető önéletrajzba

A szakmai tapasztalatról szóló rész elkészítése után érdemes azzal folytatni a csoportvezető önéletrajzot, hogy a vezetői képességeidet mutatod meg a HR-es számára. Ezt pedig a készségek, képességek szekcióban teheted meg.

Ezek a top készségek, amelyekkel rendelkezik egy csoportvezető:

  • Ügyfélkiszolgálás
  • Effektív kommunikáció
  • Értékesítési szint
  • Vészhelyzetek
  • Eladási célok
  • Biztonsági folyamatok
  • Céges szabályzat
  • Service Level Agreement (SLA)
  • Folyamat fejlesztések
  • Riportok készítése
  • Tréning biztosítása
  • Üzleti Menedzsment
  • Döntéshozatal
  • Coaching
  • Erőforrás allokáció
  • Fejlesztések menedzselése
  • Teljesítményértékelés
  • Problémamegoldás

Mindenképp nézd meg az álláshirdetést, hogy ott milyen elvárásokat támasztanak a jelölt felé, és azokat írd bele a csoportvezető önéletrajzba.

Ne feledkezz meg az elérhetőségeidről

Az önéletrajzod elején, egy külön szekcióba írd az elérhetőségeidet, és írd nagyobb betűvel a nevedet és az elérhetőségeidet. Ez legyen az első szekció az önéletrajzodban.

Miután megadtad a nevedet, email címedet, telefonszámodat, még mindig beletehetsz néhány plusz elemet, amelyektől ragyogó lesz az önéletrajzod.

Itt egy pro tipp: használj profi email címet. Ne adj meg olyat, amiben vicces szavak vagy sok szám van. Az email címed is ugyanolyan stílusú legyen mint a csoportvezetői önéletrajzod. Emellett érdemes még a LinkedIn profilod URL címét is megadni, mert valószínűleg a többi jelölt is ezt teszi.

Legfontosabb tanulságok és további tippek a csoportvezetői önéletrajzhoz

Ezeket a kulcsszempontokat betartva készítsd el az önéletrajzodat:

  • Specifikusan a megpályázott csoportvezetői pozícióhoz készítsd el az önéletrajzodat.
  • A szakmai bemutatkozód vagy a karriercél meghatározásod világosan mutassa meg a képességeidet, karrier előremeneteledet, szakmai fejlődésésedet.
  • Demonstráld az értékedet azzal, hogy előző munkahelyeken elért eredményeket mutatsz meg.
  • Fordított időrendi sorrendbe írd a szakmai tapasztalataidat.
  • Megfelelő módon sorold fel a tapasztalatodat és a készségeidet, képességeidet.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az az önéletrajz?
Az önéletrajzban mutatod fel a képességeidet, készségeidet, szakmai tapasztalatodat, és szakmai előéletedet. Ezzel a dokumentummal jelentkezel a munkákra, és küldöd tovább a cégeknek.

Mik a releváns feladatkörei egy csoportvezetőnek?
A csoportvezető motiválja a csapatot és felméri a teljesítményüket és fejlődésüket. A mindennapi feladatok közé pedig a biztonsági előírások betartatása, határidők betartása és a csapat kialakítása tartozik.

Mi tesz valakit jó csoportvezetővé?
A jó csoportvezető sikeresen menedzseli és motiválja a csapatot, erős kommunikációs képességei vannak, és emellett sok feladatot képes egyszerre ellátni. A diploma megléte is erősen ajánlott.
A csoportvezető feladatkörök pedig sokszínűek lehetnek és cégenként változóak, de általában az övé a felelősség a csapat teljesítményét illetően, döntéseket hoz, coachingolja a csapattagokat és harmadik felekkel is tartja a kapcsolatot.

Szükséges referencia személyeket megadnom a csoportvezetői önéletrajzban?
Nem szükséges, de növeli az esélyeidet arra, hogy szuper munkát találj. Az irántad érdeklődő HR-es felhívhatja ezeket a referencia személyeket, hogy több információt tudjon meg rólad és a szakmai előéletedről.
Emellett legitimálja a csoportvezetői önéletrajzodat és a szakmai tapasztalatodat.

Hogyan csatoljak a csoportvezetői önéletrajzhoz kísérőlevelet?
A kísérőlevélben egy-két bekezdésben említsd meg az önéletrajzodban is feltüntetett elvárásokat és az elért eredményeidet, így össze is tudod kapcsolni a két dokumentumot. Fókuszálj a legrelevánsabb munkatapasztalatodra, képességeidre. Amikor csak lehet, akkor mérhető eredményeket prezentálj. A kísérőlevélben azonban kerüld a bulletpontok használatát.