Adatelemző önéletrajz – Írj profi önéletrajzot velünk!

Ha igazi adatelemzői munkakörben szeretnél elhelyezkedni, a legjobb helyen jársz, ugyanis megmutatunk mindent a szakmai önéletrajzod elkészítéséhez, hogy biztosan könnyen kitűnhess a tömegből.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Amíg ugyanis lényeges szempont lesz a munkakörben, hogy hogyan adod magad elő az interjún, mivel rengeteg jelentkezőre számíthatsz, az önéletrajz lesz az, ami igazán meghozhatja számodra a sikert.

Adatelemző önéletrajz

Éppen ezért, érdemes az alábbi mintát követned, ahol mindent részletesen is meg fogunk majd beszélni azzal kapcsolatban, hogy a munka világához mérten mire van majd szükséged. Részletesen tárgyaljuk tehát a különböző szakaszokat, de azt is eláruljuk, hogy melyek azok a területek, amiket nem szabad kihagynod az önéletrajzból, illetve mik azok, amiket opcionálisan eldönthetsz, hogy hozzáadsz-e.

Viszont, azt tudnod kell, hogy egyaránt megadjuk a szükséges információkat új pályázóknak és profi, több éves tapasztalattal rendelkező jelentkezőknek is, így tovább olvasnod mindenképpen érdemes, akkor is, ha csak tippeket és ötleteket keresel ahhoz, hogy megfelelően megírhasd a beküldött anyagokat.

Adatelemző önéletrajz

Tartalomjegyzék

Kezdjük egy profi mintával a big data világában!

Személyes adatok
Debreceni Zsolt
Adatelemző
E-mail cím: debrecenizsolt@gmail.com
Telefonszám: 0630/54-54-124
Lakcím: 2324 Budapest, Várpalota út 45.
Születési hely, idő: 1998. 01. 30. Kecskemét

Rövid bemutatkozás
Adatelemzői múltam 5 évre nyúlik vissza, ez idő alatt pedig a különböző képzés és gyűlés formájában további tapasztalatokra tehettem szert. Munkáim során képes voltam tökéletesen megadni a munkáltatóimnak a kellő adatok összességét, így a feladataimat hibátlanul voltam képes teljesíteni. Mindazonáltal emberszerető és nyílt személyiségem a vezetői pozíciókig vezetett el.

Eddigi tapasztalataim
Statisztikai vezető
Edukáció Korsz Szolg Szoc Szöv.
2020. január – 2021. február
Győr

 • Adat vezérelt döntések támogatása
 • Adatelemzés és azok továbbítása
 • Javaslatok előállítása
 • Üzleti tervezés és árazás
 • Modellezés és kampány elemzés

Data scientist
KPMG HUNGÁRIA KFT.
2015. március – 2016. április
Sopron

 • Ügyfélviselkedések vizsgálata
 • Szegmentációs adat gyártása és megvizsgálása
 • Riportok és dashboardok fejlesztése
 • Analitikai támogatás
 • Információs rendszerek kialakítása

Tanulmányok

Mérnök informatikus
Budapesti Műszaki Egyetem
2010 szeptember – 2014. május
Budapest

Adatelemzői szakértő
Siófoki Tudományegyetem
2006. szeptember – 2009. július
Siófok

Érettségi
Teleki Nagy Blanka Gimnázium
2002. szeptember – 2006. június
Debrecen

Készségek és képességek

 • Kiemelt problémamegoldó képesség
 • Proaktivitás
 • Nagy fokú önállóság
 • Prezentációs képesség
 • Erős kommunikációs készség
 • Elemzői gondolkozás
 • Angol nyelvtudás
 • Data programok ismerete
 • Vizuális formában való bemutatás képessége
 • Vezetői tudás
 • Szakértői ismeretek

Nyelvek
Angol – felsőfok
Német – középfok

Adatelemző önéletrajz

Nézzük az adatokat – Azaz milyen fizetésre számíthatsz Budapest környékén?

Most, hogy láthattad milyen egy jól összerakott adatelemző iromány, lassan ki is térhetünk a részletes bemutatásokra a különböző szakaszokra vonatkozóan. Előtte viszont, érdemes megismerkedned a fizetésekkel, amire számíthatsz ezen a területen, hogy tudd, milyen bérigényt támaszthatsz a munkáltató felé, amikor bekerülsz az interjúra. Természetesen lényeges lesz az is, hogy milyen tapasztalattal rendelkezel, ahogy figyelni fogják azt is, hogy milyen iskolákat végeztél, viszont mindig jó, ha van egy sáv, ami alapján tájékozódhatsz.

Érdemes viszont megemlítenünk, hogy messzemenően más fizetésre számíthatsz adatelemző pozícióban egy multinál és egy kis cégnél, így amennyiben sokkal fontosabb számodra, hogy magas jövedelmet biztosítson számodra a munka, érdemes lehet inkább egy multinál helyet találnod magadnak.

Ebben az esetben ráadásul a magasabb bér mellett extrákat, bónuszokat és különböző támogatásokat is kaphatsz, amennyiben a tudásod alkalmazása megfelelőnek bizonyul a választott munkakörben az adott munkáltatónál.

Adatelemző önéletrajz

Szemben ezzel viszont, egy kis cég sokkal kedvesebb fogadtatásban részesít majd, sokkal családiasabb lesz majd a hangulat, illetve biztos lehetsz abban is, hogy kisebb hajtásra is számíthatsz majd a negyedéves, féléves és év végi zárások idején.

A fizetések egyébként bruttóban 350 000 és 900 000 forint között állhat meg valahol, attól függően, hogy pályakezdő vagy, vagy éppen már a senior feladatok ellátására is bevehetnek.

Éppen ezért, ha teheted, érdemes minél nagyobb bérigénnyel megjelennek az interjún, bízva abban, hogy a közös álláspont még mindig megfelelő lesz majd számodra, akkor is, ha alkudni próbálnak majd.

Adatelemző önéletrajz

Amire mindenképpen figyelned kell a szakirányú önéletrajzod elkészítése közben

Térjünk ki most az olyan lényeges részletekre, amik nélkül nem valószínű, hogy szakmai önéletrajzot fogsz majd tudni írni. Például, az a tény, hogy nem lehetnek helyesírási hibák a szövegben, az adatelemzői munkakörbe való jelentkezés során kiemelten lényeges, ugyanis hiba hagyása esetén azt sugallhatod az olvasónak, hogy nem vagy túl szakmai a munkádban sem. Éppen ezért, érdemes inkább többször átolvasnod az önéletrajzodat a megírás során, hogy ezzel biztosíthasd a makulátlanságot és a tökéletes dokumentumot.

Illetve, minél inkább az egyszerű és letisztult szöveges részre kell hangsúlyt fektetned ezen a területen, ugyanis azon kívül, hogy a grafikusok esetében jó a kreatív önéletrajzok gyártása, ebben a szakmában ez nem feltétlenül mutat jól.

Adatelemző önéletrajz

Mindazonáltal, a személyes adat rész megadása után a bemutatkozás minden esetben lényeges, ahogy a tapasztalatokra és az iskolákra vonatkozó részt sem hagyhatod le majd. Ez pedig ugyanúgy igaz a nyelvekre vonatkozóan is, ugyanis gyakran külön fel is tüntetik az álláshirdetés alatt, hogy erős nyelvtudású jelentkezőket várnak.

Ezzel szemben például a hobbik nem igazán lényegesek a jelentkezési folyamat szempontjából, illetve a munkához nem releváns tanulmányokat is bátran kihagyhatod. Törekedj inkább egy egyszerűségre és a lényegre törő megfogalmazásra, amit várnak is tőled adatelemzőként.

Adatelemző önéletrajz

Az információ halmaz helyes feltüntetése

Ha pedig a fentieket már érted, tudnod kell azt is, hogy a külalak is lényeges az iromány beküldése szempontjából. Például, nem érdemes 1 oldalnál kevesebbet vagy többet írnod, amikor magadról beszélsz, így a legjobb, ha pont 1 oldalra kifér minden fontos információs tény. A túl rövid önéletrajzod ugyanis azt mutatja, hogy nincs elég tapasztalatod, a felesleges dokumentumok és hosszú szöveges részek pedig időrablóak, így esetükben az is lehet, hogy el sem fogják olvasni a HR területen az önéletrajzodat.

Ahogy pedig az előbb már említettük is, nem hagyhatsz hibát a dokumentumban, főleg az első részben nem, ugyanis ez fogja meghatározni az első benyomást, ami kialakul bennük veled kapcsolatban. Ráadásul, ha elrontod az email címed vagy a telefonszámod, nem sok módja lesz annak, hogy fel tudják veled venni a kapcsolatot az interjúztatók. Így az első szakaszokban hibát véteni óriási baj lenne, ahogy az is nagyon rosszul mutat, ha nem használsz nagybetűt, ahol szükséges, vagy nem írod ki a kért adatoknál a teljes dátumot vagy a cég nevét.

Adatelemző önéletrajz

Ha pedig a felsorolás résznél vagy, érdemes pár szóban meghatározni azt is, hogy mit is csináltál az adott munkakörben, amit pontokba szedve kell beleírnod majd az önéletrajzba. Végül pedig, nem szabad kihagynod egy összefoglalót a képességeidre vonatkozóan sem, hogy teljes képet mutathass arra vonatkozóan, hogy mire is vagy képes.

Ha viszont ezeket megjegyzed, máris tovább léphetünk a következő szakaszra, ahol részletesen is bemutatjuk, melyik részhez mit kell beírnod az adatelemzői munkád területén.

Adatelemző önéletrajz

A személyes adataid megfelelő módon megadva

Helyes változat
Kiss Irén
Nemzetközi szakértői vezető
Email cím: kissiren@gmail.com
Telefonszám: 0670/5863256
Lakcím: 6346 Kiskunlacháza, Nefelejcs utca 7.
Születési hely, idő: 1965. 02. 17. Budapest
Helytelen mód
Nagy Tamás
tamashkha@freemil.com
4576541245
4587 hungary,
1995. 03. 12. hungary

Gondolom már te is látod, milyen lényeges különbségek vannak a két minta között. Amíg az első egy jól összeszedett, kifejtett és megfelelő adatokkal ellátott minta, a helytelenben sok minden hibázik. Például, meg kell adnod az adott sorokra vonatkozóan, hogy azok miről is szólnak, illetve figyelned kell a helyesírási szabályokra is. Mindazonáltal, a Tamásos részben láthatod, hogy maga az email cím sem jó. Ha ugyanis egy munkára jelentkezel, minden esetben szakmai email címre van szükséged, ahhoz, hogy komolyan is vegyenek.

Adatelemző önéletrajz

Mindazonáltal elrontotta a telefonszámot is, azaz, esélytelen, hogy felvegyék vele a kapcsolatot. Miközben a címe sem jó, ami szintén “pontlevonás” az olvasó szemében.

Ha tehát szeretnéd, hogy felkeltsd az érdeklődést, nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban hogyan adod meg a kért információkat az adatelemzői munkád területén.

Az első részben látottakat kell így követned, így biztosan azt a képet mutathatod majd magadról, hogy egy olyan jelentkező vagy, akivel érdemes felvenniük a kapcsolatot azoknak, akik az interjúkat intézik.

Adatelemző önéletrajz

A bemutatkozás része Magyarország viszonylatában

Ha megvagy az első résszel, a következő szakaszban a bemutatkozásod megírása következik. Itt kell majd egy pár soros, maximum 4 – 5 mondatból álló szöveges részt megadnod magadról, amiben kiemeled az egyéniségedet, a tapasztalataidat és a végzett munkáidat.

Nem kell viszont felesleges dolgokat beleírnod és az a legjobb, ha pontosan fogalmazol. Gondolj úgy erre a szakaszra, mint az ön marketing egyik eszközére, hiszen a tartozó adatokkal nagyban befolyásolhatod azt, hogy mennyire tartanak majd szimpatikusnak a HR-es ügyintézők. Azon kívül ugyanis, hogy adsz-e meg képet vagy sem, ez fogja meghatározni, hogy milyen első benyomás alakul ki rólad bennük.

Adatelemző önéletrajz

Nézd meg tehát az alábbi jó és nem feltétlenül okés változatot.

Itt egy jó változat
6 éves tapasztalattal a hátam mögött a munkám elvégzése már senior szinten megy, a tudásomat pedig eddigiekben gond nélkül képes voltam kamatoztatni az olyan neves munkáltatóknál is, mint a Burger King és az IKEA. A végzett feladataim alatt a precizitásom és tudásom segítségével mindig a legjobb dolgozók között lehettem, a magas szintű ismereteim pedig segítettek folyamatosan előre lépni a ranglétrán.
Így ne írd meg semmiképp
A folyamatok alatt jól vézem a feladataimat. Több munkahelyen is dolgoztam már. Jól végzem a munkámat és a kapcsolódó feladatokat. Nincs velem soha probléma. Számíthattok rám ti is.

Adatelemző önéletrajz

A munkahelyek és a tapasztalatok által szerzett tudásod megfogalmazása

A big data munkádhoz szükségesnek vélt legfontosabb szakasz következik, azaz az eddigi tapasztalatok helyes megadása. Ahhoz, hogy ezt a részt is jól meg tudd írni, főleg arra lesz szükséged, hogy pár pontban kifejtsd azokat, anélkül, hogy hosszú, felesleges mondatokat adnál hozzá az irományodhoz.

Ha ezt tudod követni, nagy gondod nem lehet majd, hiszen ezen kívül minden magától értetődő. Mutatunk azért egy – egy mintát, hogy lásd mire gondolunk pontosan a munka szempontjából.

Adatelemző önéletrajz

📌Haladj visszafelé az időben, amikor hozzáadod a tapasztalatokat.
Helyes változat
BIG DATA ANALIST
Vodafone Magyarország Kft.
2017. április – 2022. augusztus
Bácsa

 • Képzés szervezése
 • Adatelemzés magas szinten
 • SQL lekérdezések
 • Informatika támogatása
 • Csoportbeli munka ellátása

INFORMATIKA SZAKÉRTŐI SZAKASSZISZTENS
MKB Bank Kft.
2014. október – 2016. november
Nyíregyháza

 • Data feladatoknak való megfelelés
 • MS Excel használata
 • Statisztikai elemző feladat
 • Adat vizualizációs programok használata
 • Különböző data riportok készítése
 • Üzleti ismereteknek a továbbadása

DATA ÜGYINTÉZŐ
KPMG Global Services Hungary Kft.
2012. december – 2013. január
Dunavarsány

 • Számviteli data munkák ellátása
 • Adatelemzés magas szinten
 • Informatika feladatainak továbbítása
 • Tervezési folyamatoknak való megfelelés
 • Jelentések készítése
 • Tartozó osztályok felügyelete
Nem jó változata
adatelemzés
D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Kft.
2009. február – 2017. március
Budapest

 • magyar programok
 • eszközök használata
 • adatelemzés
 • műszaki feladat
Azaz, azt mondhatjuk, hogy nem mindegy, hogyan is írod meg ezt a részt. Amíg például a munkahely teljes neve kell, hogy szerepeljen, addig ki is kell emelned a különböző pontokat, ha Magyarország terület alapján nézzük az önéletrajzokat. Mindazonáltal, bár nem kell hosszan, de ki kell tudnod fejteni a különböző feladatokat, amikor összeírod az adatokat.

Figyelj tehát, hogy az új ismeretek szerint a helyes mintát használd, amikor megírod az irományod, ugyanis a második sokkal inkább hasonlít egy összecsapott, át nem nézett mintára, amit nem igazán érdemes beküldened, ha valóban szeretnéd megszerezni a szakképzettség szerint a neked való munkát.

Ne feledd a helyesírást tehát és figyelj a külalakra is, a magyar nyelv szabályai szerint.

Adatelemző önéletrajz

A szakképzettség szakasza – Így tüntesd fel a tanulmányokat

Ha pedig eljutottál ehhez a részhez, szinte kijelentheted, hogy a nehezén már túl is vagy, ugyanis itt már nem is kell kifejtened a különböző pontokat. Illetve, csak akkor nem, ha tapasztalattal is rendelkezel. Ha ez nem így van és még új vagy az adatelemzés területére nézve, de szakirányú végzettséggel rendelkezel, ezt a részt érdemes kifejtened pontokba szedve, bemutatva, hogy a diploma, amit szereztél miben volt a segítségedre, azaz milyen szakmai tudást adott számodra.

Adatelemző önéletrajz

Viszont ne feledd, a fordított sorrend alkalmazása itt is fontos, akár csak felsorolod az iskolákat, akár ki is fejted azokat. Az ismeretek birtokában viszont most nézzük meg a ezt a szakaszt példákkal is👇:

HELYES
Képzések és tanulmányok

Így add meg:

Data tanulmányok BA
Károli Gáspár Big Data Egyetem
2014. szeptember – 2019. május
Zalaegerszeg

Data tervező
Big Data Katolikus Ceglédi Egyetem
2005. szeptember – 2019. június
Cegléd

Ezt inkább ne csináld

képzések

Adatelemzés
Tiszavasvári Egyetem
4 éves
Göd

Data szakértői képzés
Gábor Dénes Főiskola
3 év
Ferihegy

Fontos tehát, hogy a magyar önéletrajzodban fel kell tüntetni az időszakot dátummal, miközben a szak és a végzett iskola teljes nevét sem hagyhatod le, ha magas szintű dokumentumot szeretnél beküldeni. Nem adhatod meg ugyanis egyszerűen az évek számát, ahogy nem “csaphatod” össze az egészet annyival, hogy beírod nagyjából, hogy mit is tanultál a megírás során.

A szakmai önéletrajzodat mindazonáltal az a legjobb, ha többször is átolvasod, hogy biztos, hogy a szabályok szerint történj az adatokként bevitt infók alkalmazása.

Adatelemző önéletrajz

Készségek és személyes eszközök a munkához

Végül pedig, de természetesen nem utolsó sorban, az önéletrajzod fejlesztése és kiteljesedése érdekében a különböző képességeidet is fel kell tudnod sorolni. Az önéletrajz írása alatt meg kell adnod a Soft és a Hard skilleket egyaránt, azaz beszélned kell a szociális erősségeidről és azokról az erényeidről is, amelyek valamilyen szakmai tudások által ragadtak rád.

Nem kell viszont túl sok dologra gondolnod ez alatt, ugyanis az adatelemzés munkára viszonyítva kell mindösszesen 3 – 4 pontban megfogalmaznod, hogy pontosan milyen feladatok elvégzésében számíthatnak rád.

Fontos viszont tudnod, hogy a big data munkakörben lényegesebbek lesznek a hard skillek, így ezekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned.

Soft skillek

 • Erős emberi ismeretek
 • Precíz munkavégzés
 • Magas szociális készségek
 • Teherbírás
 • Rugalmasság
 • Önálló munkavégzésre való képesség

Hard skillek

 • Informatika magas szinten való ismerete
 • SQL feladatok könnyed ellátása
 • Data munkához szükségesnek vélt tudások magas szinten
 • Az új dolgok alkalmazása egyszerűen
 • B kategóriás jogosítvány
 • Üzleti programokban való jártasság

Adatelemző önéletrajz

Végül pedig ami még kötelező – A nyelvtudás feltüntetése

Ha pedig megírtad az előző szakaszt is, a munka szempontjából utolsó lényeges dolog következik, azaz a nyelvtudásod helyes bemutatása. Minél több nyelvet ismersz, annál jobb helyzetben vagy, behívás és fizetés szempontjából is, éppen ezért érdemes lehet akkor is mindet beleírnod, ha nem kérnek erre külön az adatelemzés munkádhoz.

Nyelvtudás nélkül viszont nem igen van esélyed a data munkák megszerzésére, éppen ezért legalább angolul közép szinten meg kell tudnod szólalni, ha ilyen munkakörben szeretnél elhelyezkedni. Illetve még egy plusz pont lehet, ha üzleti angolt tudsz beszélni, ami a munkádhoz is szükségesnek vélt.

Ne hazudj viszont semmiképp ebben a részben, ugyanis az interjún így is, úgy is ki fog majd derülni azáltal, hogy az alkalmazása érdekében bele is fognak kérdezni a nyelvi tudásodba. Mindazonáltal, ez könnyebben is kiderül, mint az, hogy mennyire vagy az üzleti életben jártas, így szinte biztosan előkerül még a felvétel előtt valamilyen szinten.

Add meg így, hogy nyert ügyed legyen:

HELYES
Nyelvtudási szint
Angol – Felsőfok – Üzleti szint
Német – Középfok – Társalgási szint

Adatelemző önéletrajz

Hobbik és az egyéb információk

A hobbik megadása csakis rajtad múlik, ugyanis informatika szakirányban nem igazán lényeges, hogy mit írsz ide, bár mindenképpen pozitív lehet abból a szempontból, hogy szimpatikusabbá tehet, ha jó adatokat adsz meg itt. Ha például van olyan hobbid, ami a munkához is kapcsolható lehet, így például, ha bármilyen képzés vagy elemzési oldalról lényeges tevékenységet végzel a szabadidődben, akkor különösen javasoljuk, hogy ide is írj valamit.

Ugyanez a helyet az egyéb tanulmányokkal is, amik szintén jobb érzetet biztosíthatnak számodra, de nem feltétlenül kötelező a munkához nem releváns képzés és szakma feltüntetése.

Adatelemző önéletrajz

Gyakori kérdések és válaszok

Diploma nélkül is van lehetőségem megszerezni egy elemzői munkát?

Sajnos nem. Ebben a munkakörben a diplomád megléte elengedhetetlen, legalábbis nagyon kevés esélyed van arra, hogy valóban be is hívnak majd egy interjúra, amennyiben csak érettségivel rendelkezel. Sőt, mi több, szakirányú diplomával kell rendelkezz a jelentkezéshez.