Csapos önéletrajz – Ha az éjszakai életben vállalnál állást!

Amennyiben csapos szeretnél lenni napjainkban Magyarországon, jó eséllyel nem kell sokat tenned annak érdekében, hogy megtaláld a munkahelyet, ahol el tudnál helyezkedni, ugyanis egy sok betöltetlen állással találkozhatsz a különböző munkaközvetítő weboldalakon.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Bár, ahhoz, hogy erre egy jól fizető és megfelelő feltételekkel rendelkező cégnél tudd megtenni, már szükséged lesz arra, hogy kitűnj a jelentkezők közül, éppen ezért lényeges, hogy miként is írod meg az önéletrajzodat. Ebben a cikkben ezért is hoztunk el neked mindent arról, hogy milyen készségek szükségesek majd, ha szeretnél bejutni az interjúra.

A személyes bemutatkozás előtt viszont az a cél, hogy a dokumentumod bemutassa azt, hogy nem csak egy egyszerű csapos vagy, hanem az egyik legjobbnak számítasz a szakmában.

Első közben hoztunk egy teljes mintát, később pedig kifejtjük az összes szakaszt, hogy lásd mire kell majd figyelned főleg.

Tartalomjegyzék

Csapos önéletrajz – Így fog kinézni a beküldött anyagod

Személyes adatok
Kiss Gábor
Csapos
E-mail: kissgabor@gmail.com
Telefonszám: 0620/43-15-264
Lakcím: 2563 Sopron, Pöttyös utca 65.
Születési hely, idő: 1980. 02. 15. Győr

Rólam
10 éves tapasztalat van mögöttem csapos munkakörben, ez idő alatt pedig Budapest legjobb helyein kamatoztathattam a tudásomat. Egyaránt dogoztam az éjszakai élet központjában, ahol angol tudásom révén gond nélkül teljesíthettem az italok felszolgálására vonatkozó kéréseket, illetve olyan helyeken is vállaltam munkát, ahol üzleti megbeszélések közben szolgálhattam ki a betérőket.

Tapasztalatok
Bolti eladó
EZÜSTHAJÓ Kft.
2021. január – 2022. április
Gyula

 • Pénztár precíz kezelése
 • Vásárlók tökéletes kiszolgálása a lehető legkedvesebben
 • A csapat munkáját segítése ahogy csak lehetséges
 • A bolt töltése, a kész sorok rendben tartása
 • Értékesítés és a hozz kapcsolódó eszközök használata

Pultos
Opis-Med Kft.
2018. március – 2020. február
Ráckeve

 • Vendég orientált felszolgálás
 • Angol nyelven történő kommunikáció
 • Megfelelően elkészített italok felszolgálása
 • Borok ismeretének bemutatása
 • Elkötelezettség a cég irányába

Tanulmányok
Borbár szakértő
EFEB Felnőtt képző Iskola
2015. augusztus – 2017. június
Nyíregyháza

Felszolgáló alapismertek BA
Károli Gáspár Katolikus Egyetem
2012. szeptember – 2014. július
Debrecen

Érettségi
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium
2008. szeptember – 2012. május
Kisvárda

Képességek és készségek

 • Vendég orientált munkavégzés
 • Precizitás
 • Megbízhatóság
 • Gyorsaság
 • Jó megjelenés
 • Kommunikatív személyiség
 • Csapatban való munkaképesség
 • Professzionális kiszolgálás
 • Extrovertált munkamorál
 • Igényesség
 • Lojalitás

Nyelvek
Angol nyelv – középfok – társalgási szint

Milyen fizetésed lesz ha ilyen munka érdekel?

Mielőtt viszont részletesen is belemegyünk a különböző szakaszokba, nézzük meg először, hogy milyen fizetésre és anyagi juttatásokra számíthatsz, amennyiben olyan jelentkező vagy, aki végül fel is vesznek.

Csapos önéletrajz

Jó hír például, hogy csaposként jattra is számíthatsz, így a normál fizetéseden kívül nagyobb, akár a duplája is lehet a munkabéred egyes hónapokban. Ez főleg például a nyári időszakokra igaz, amikor sok külföldi és magyar fiatal keresi fel a vendéglátóhelyeket kikapcsolódás céljából. Átlagosan a normál fizetésed bruttó 250 000 és 600 000 forint között lehet, erre pedig nettóban még könnyen kaphatsz akár plusz 200 000 forintot is, ha olyan helyen dolgozol, ami azok közé a helyek között szerepel, ahol gyakran adnak jattot.

Ezenkívül felmerülhet havi vagy év végi bónusz és természetesen egészségbiztosítás is jár majd, ha 8 órás bejelentett munkaviszonyod lesz. Fontos lesz viszont az, hogy milyen tapasztalattal rendelkezel, amíg viszont kevésbé lesz lényeges az, hogy milyen iskolákat végeztél. Ha viszont nem szeretnél 8 órában dolgozni, tudnod kell, hogy bár lehetőséged van rá, kisebb lesz az a munkabér, amit majd készhez kaphatsz jövedelem címszó alatt.

Most viszont, hogy ismered az alapokat, ideje bemutatni azokat a lényeges részeket is számodra, ami csapos munkakörben beadott önéletrajzhoz elengedhetetlen lesz.

Kötelező és opcionális részek – Csapos önéletrajz

Az önéletrajzod megírása közben vannak olyan szakaszok, amiket bátran kihagyhatsz, ugyanis nem kötelező hozzáadnod a dokumentumhoz, illetve vannak olyanok is, amiket mindenképpen tartalmaznia kell a beküldött anyagnak. Például, a kötelező szakaszok között említhetjük sorrendben a személyes adatokat, a bemutatkozást, a tapasztalatokat és az iskolákat.

Csapos önéletrajz

Ezek olyan információk, amelyek semmilyen csapos önéletrajzból nem hiányozhatnak, hiszen ezek fogják meghatározni azt, hogy van-e esélyed arra, hogy megkapd a munkát. A nem kötelező részek között pedig az angol nyelvtudás olyan, ami bár nem feltétel, nagyobb esélyt biztosíthat arra, hogy megszerezd az állást.

Végül pedig, azok a részek, amelyek teljesen rajtad múlnak, hogy hozzáadod-e azokat, a hobbikra és az egyéb, nem releváns tapasztalatokra és tanulmányokra vonatkozó rész. Ezek az információk arra jók, hogy jobban megismertesd magad az olvasóval, így például szimpátiát ébreszthetsz vele, de ha nincsenek benne, akkor sem szenvedsz majd semmilyen hátrányban. Így, ezekre főleg csak akkor kell figyelned, ha nem éred el a kért mennyiségű információt és szeretnéd kicsit jobban megmutatni magad.

Nézzük meg a professzionális dokumentum alapvető szabályait

Mielőtt viszont vadul belekezdenél az önéletrajz megírásába, tudnod kell, hogy vannak olyan feltételek, amiknek mindenképpen meg kell felelned, ha szeretnéd megszerezni a munkát.

Például, bár te döntheted el, hogy hozzáadsz-e bármilyen képet és jó eséllyel meg is fognak nézni a különböző Social Media felületeken, tudnod kell, hogy a kép hozzáadása esetén azt éred el, hogy maga a fotó fogja eldönteni az első benyomást. Így, bár könnyen megszerezheted a HR-es szimpátiáját általa, az is lehet, hogy hátrányból indulsz, ha nem ilyen jelentkezőt keresnek, vagy nem tud veled azonosulni az olvasó. Így, ha ránk hallgatsz, nyugodtan ki is hagyhatod akár.

Mindazonáltal, bár csapos munkában nem feltétlenül lényeges, hogy miként tudsz írni, a helyesírás és a külalak olyan dolgok, amik hamar elvehetik az esélyed attól, hogy behívjanak egy interjúra. Éppen ezért, jobban teszed, ha inkább többször átolvasod a dokumentumot még azelőtt, hogy beküldenéd, hogy ezzel javíthasd a felmerülő problémákat. Ugyanez a helyzet a kis és a nagybetű használata közben, ahogy lényeges az is, hogy szerkeszd, használj kiemeléseket és fejtsd ki a gondolataidat. Ne hagyd le az írásjeleket és a pontokat, főleg ne az első szakaszokban, amit részletesebben is meg fognak vizsgálni a munkáltatók.

Fontos tudnod, hogy érdemes minden munka szempontjából új dokumentumot készítened, ugyanis minden munkához más szükséges. Ha ugyanazt a papírt küldöd be, kevesebb esélyed van arra, hogy valóban fel is vegyék veled a kapcsolatot. Mindazonáltal 1 oldalnál többet ne írj, ahogy kevesebbet sem érdemes. Az első ugyanis felesleges és időrabló, a második pedig arra utalhat, hogy nincs elég szerzett tapasztalatod a munkakörben.

Most viszont, hogy már tudod az alapokat, nézzük meg részletesen is, hogy egy csapos munkához mérten jó eséllyel mit szeretne látni a HR-es.

Csapos önéletrajz

A hasonló munkához kapcsolódó adatok helyes megadása

JÓ MEGOLDÁS
ZSOMBORI GÉZA
BARISTA
Email cím: zsomborigeza@gmail.com
Telefonszám: 0620/5778543
Lakcím: 2678 Siófok, Katona János utca 67.
Születési hely, idő: 1990. 03. 15. Balatonfenyves
ROSSZ MEGOLDÁS
MISKOLCZI ZSOLT
zsoltikaaamickolczi@freemil.com
56733456
7643 Székesfehérvár
1974. 05. 24. Karcag

Jó eséllyel, már az első pillantással láttad a különbségeket a két iromány között. Például, az első, azaz Géza, azt teszi, amit a fentiekben említettünk. Kiemelte ugyanis a nevét, megadta a pozíciót és felsorolta azt is, hogy melyik adat esetén mit szeretne közölni. Ezzel szemben, Zsolti nem igazán volt az iránt, hogy mit írtunk le fent. Nincs megadva például, hogy milyen pozícióra jelentkezik és a kiemelésekben és magyarázatokban sem volt profi.

Lényeges például, hogy normális email címet kell használod, hiszen ez lesz az egyetlen módja annak, hogy a jelentkezőre vonatkozóan azt érezzék az olvasók, hogy valóban komolyan érdemes vele felvenni a kapcsolatot. Mindazonáltal, a cím esetén a teljeset kell megadni, így az utca és a házszám is kell, ahogy a telefonszámnál is mindent ki kell írni.

A második jelentkezőt például jó eséllyel fel sem tudják majd keresni, hiszen nincs előhívó, így kérjük, figyelj a számokra, amiket megadsz, ugyanis, ha rosszul adod meg, esélytelen, hogy fel tudják veled venni a kapcsolatot. Ha viszont ezzel a résszel készen vagy, át is térhetünk a bemutatkozásra.

A szakmai bemutatkozó jól megadva

HELYES MÓD
Több, mint 7 éves tapasztalat mellett van tudásom a munka világában, miközben egyaránt dolgoztam kisebb pubokban és elegáns felszolgáló helyiségekben is. Képes vagyok bármikor mosolygós és extrovertált formában kiszolgálni a vendégeket, miközben nem okoz problémát az sem, amikor hosszabb rendeléseket kell megjegyeznem. Alkalmazkodó képességem miatt pedig akkor is számíthatnak rám, ha változatos helyszíneken kell ellátni a feladatokat.
HELYTELEN MÓD
Csapos vagyok. Tudok dolgozni és felszolgálom, amit kell. Több munkahelyen is dolgoztam már, többféle embertípussal. Nem gond az sem, ha több helyen kell dolgoznom. Tudok alkalmazkodni, ha muszáj.

Láthatod tehát, hogy nem kell túlgondolni ezt a szakaszt, viszont 4 – 6 sort legalább tudnod kell írni. A fő, hogy be tudd mutatni, hogy mire vagy képes, miközben számadatokkal kell bizonyítanod a rátermettséged, mint csapos. Amíg ugyanis a két minta voltaképpen ugyanazt mondja el, az elsőben szépen kifejtett mondatokat olvashatsz, lényegre törően és használva az önmarketing erejét, addig a második csak egy összecsapott, semmilyen pár mondat, amivel nehéz lesz bárkit meggyőzni arról, hogy jól teszi, ha felvesz téged.

Érdemes tehát akár több időt is rászánnod és több mintát is elolvasnod tőlünk, hogy biztosan a best benyomást nyújthasd magadról az önéletrajz megírása közben, hiszen ez lesz az első olyan rész, amit elolvasnak, illetve ez fogja azt is eldönteni, hogy elolvassák-e a lenti szakaszokat.

Az alábbiakban pedig kitérhetünk az önéletrajz törzsére, azaz a tapasztalatokra.

A következő fontos rész – A munkahelyek

Ha szeretné a Magyarországon elvárt módon beküldeni az önéletrajzát egy leendő munkavállaló, javasoljuk, hogy kövesse az alábbi mintát, ahol részletesen is bemutatunk minden fontosat. Addig viszont tudnod kell azt, hogy fordított sorrendet kell használnod, azaz utolsó munkahely kerül legelőre ebben a részben.

Csapos önéletrajz

Ez alól az az egyetlen eset a kivétel, amikor egy régebbi munkád során relevánsabb tapasztalatot szerzett a jelölt, ugyanis ebben az esetben bátran előre is vehető, minden, ami erre vonatkozik.

📌 Sorold fel 4-5 pontban fel kell tudnod sorolni a készségek listáját.
HELYES MÓD
Pultos
AD-NO 3 Kft.
2019. december – 2020. november
Veszprém

 • Magas minőségű italok készítése és kiszolgálása
 • Alkoholos koktélok, frissítők elkészítése
 • Bar és Barista pult napi feltöltése
 • Készlet kivételezes, ellenőrzés
 • Napi zárás és leltári feladatok

Csoportvezető bárban
Kuzama Trade Kft
2014. október – 2016. augusztus
Ferihegy

 • Minden felmerülő felszolgálói feladat elvégzése
 • A munkakörnyezet folyamatos tisztán tartása
 • A vendéglátó területek feltöltésének elősegítése
 • A friss termékek és italkészlet hozzáadása
 • Rendelések pontos közvetítése a munkatársak és a konyha felé
 • Csoport igazgatása és rendezése

Pincér
Worklife Kft.
2013. február – 2014. március
Miskolc

 • Részvétel az asztalok újra rendezésében
 • A rendelések hibátlan állapotban lévő felszolgálása
 • Közreműködés a nyitási és zárási feladatoknál
 • Az érkező vendégeink fogadása
 • Kávégép kezelése
 • A vendégek udvarias kiszolgálása
HELYTELEN VÁLTOZAT
CSAPOSI FELADATOK
Párizs Property Kft
2010. április – 2012. november
Kecskemét

 • italok
 • ételek
 • felszolgálás
 • kommunikáció

Nem mindegy tehát, hogy miként fogalmazod meg a különböző pontokat. Amíg például a munka szempontjából lényeges részeket kifejtve, pár szóban adod hozzá, bajod biztosan nem lehet majd, ha viszont csak egy szóval próbálod megmagyarázni, hogy miben vagy jó, nem sok jóra számíthatsz. Láthatod te is, hogy kifejtve, kiemelve és bemutatva sokkal könnyebben átadja az iromány, hogy a jelölt mire képes, amíg a helytelen változat szinte nem mond semmit az elvégzett feladatokkal kapcsolatban.

Sőt mi több, a második sokkal inkább azt mutatja, hogy csak összecsapták az egészet, anélkül, hogy komolyan kifejtették volna az egyes lényeges információkat. Érdemes tehát arra is figyelned, hogy miként néz ki a dokumentum, azon felül, hogy milyen adatokat adtál meg, így a külalak legalább annyira lényeges, mint az, hogy lássák a tapasztalataidat.

Hogyan add meg az önéletrajzodban az iskolákra vonatkozó részt?

Végül pedig lassan a végére érünk, így ebben a részben szinte megbeszéljük az utolsó kötelező szakaszt, azaz az iskolákra vonatkozó adatokat. Ebben a részben már csak egyszerűen fel kell sorolnod az önéletrajz megadásához lényeges iskolákat, amiket elvégeztél, anélkül, hogy túl sok minden mást is hozzá kellene írnod. Tudnod kell viszont, hogy amennyiben pályakezdő vagy, a fenti részhez nem tudsz tapasztalatként pontokat hozzáadni, megteheted azt is, hogy ebben a részben adod hozzá azt, hogy milyen pluszokat kaptál, azaz milyen készségekkel rendelkezel.

Csapos önéletrajz

A tanulmányok rész helyesen
ISKOLÁK ÉS TANULMÁNYOK

Bartenderi oklevél
Nyíregyházi Főiskola
2011. szeptember – 2013. június
Nyírpalota

Ügyfélkezelési szakember
Győri Tudomány Egyetem
2009. augusztus – 2012. május
Győr

ÍGY NE CSINÁLD:
ISKOLÁK

DIPLOMA
Semmelweis Egyetem
5 év
Kiskőre

Képzés
Báthory Erzsébet Felnőttképzés
2 év
Kiskunhalas

Lényeges tehát az, hogy kiírd a szak teljes nevét, ahogy az is, hogy az iskolát is nevezd meg normálisan. Ezenkívül pedig nem jó, ha csak egy időszakot írsz oda, a teljes dátumot meg kell adnod, amikor ott töltötted a tanulmányaidat. Mindazonáltal pedig meg kell adnod a település nevét is, amit nem hagyhatsz le, ha egy profi önéletrajzot szeretnél beküldeni.

Tudnod kell ezenkívül viszont, hogy ezt a részt a legtöbb esetben csak átfutják, így nem feltétlenül az adatok számítanak, hanem a külalak, amennyiben csapos önéletrajz készítése közben vagy. Így, bár energiát még így is kell bele fektetned, nem különösebben ez az a részt, amivel a legtöbb időt kell majd töltened.

A képességek és a készségek megadása jól

Végül pedig, az utolsó kötelező részben már csak fel kell tudnod sorolni a különböző készségeidet. Egyaránt szükséged lesz viszont soft és hard képességek felsorolására, ha csapos szeretnél lenni, ugyanis mind az emberek nyelvén értened kell, mind pedig szakértői szemmel kell tudnod állni a dolgokhoz.

Csapos önéletrajz

A soft skillek fogják meghatározni, hogy milyen vagy az emberekkel szemben, amíg a hard skillek pedig arra jók, hogy megadják milyen szakértelemmel rendelkezel a szakmában.

Ha viszont nem lenne érthető miről is beszélünk, csak nézd meg az alábbi listát, ahol mindkettőre hoztunk példákat is.

Soft készségek

 • Erős emberismeret
 • Jó kommunikációs képesség
 • Könnyű felfogás
 • Új dolgok könnyű megtanulása
 • Strapabíró munkavégzés
 • Lojalitás a munkadó felé

Hard képességek

 • Szükséges programok ismerete
 • Pénztárgépi tapasztalat
 • Jogosítvány
 • Alapvető számítógépes ismeretek

A nyelvtudásra vonatkozó legfontosabb információk

Most pedig, nézzük meg azt, hogy miként kell jól megadnod a nyelvtudásodra vonatkozó információkat. Például, tudnod kell, hogy még akkor is érdemes megadnod, ha tudsz más nyelven, ha egyébként nem kérnek erre a munka leírásában. Így ugyanis könnyen előre tudsz kerülni a ranglétrán.

Ha pedig több nyelven is tudsz, az a legjobb, ha mindet megadod, hiszen hátrányod semmiképp nem származhat belőle, előnyöd viszont annál több.

Elég viszont, ha egyszerűen csak felsorolod és megadod a tudás szintjét, anélkül, hogy bármit is kifejtenél mindeközben. Ha egyébként hozzáadod, számíthatsz arra, hogy magasabb lehet a béred, mint egy normál jelentkezőnek, illetve olyan helyeket is megpályázhatsz és nagyobb lehet az esélyed a sikerre, ahol sok külföldi megfordul. Így nem csak magasabb lehet az alapbéred, de jobb jattokra is számíthatsz, ha ismersz legalább egy nyelvet magas szinten.

Tudnod kell viszont, hogy az interjún tesztelni fogják a tudásodat, így semmiképp ne hazudd azt, hogy magasabb szinten tudsz egy nyelven, mint ami a valóság.

Nézzük meg viszont hogyan add meg az adatokat jól:

Az adatok megadása így történjen:

Nyelvek
Angol – Középfok
Olasz – Alapfok

Minden további opcionális rész

Ha pedig megvagy a nyelvek hozzáadásával, minden mást opcionálisan eldönthetsz, hogy hozzáadsz-e. Például, a hobbikat, amiket elég felsorolásszerűen megadni, kiemelve azokat, amiket úgy érzed, hogy valamilyen módon köthetsz a munkakörhöz. Mindazonáltal a további szakmai tapasztalatokat is megadhatod, ha szeretnéd. Nem kötelező, bár azt sugallhatod az olvasó felé, hogy több lábon állsz, miközben a hobbik azt mutathatják, hogy olyan ember vagy, akivel érdemes felvenni a kapcsolatot, főleg, ha esetleg valami extrém sportban is jeleskedsz.

Gyakori kérdések és válaszok

Diploma mindenképpen kell, ha csapos szeretnék lenni?

Nem. Általában nem kérnek diplomát semmilyen formában, ha ebben a munkakörben szeretnél elhelyezkedni. Fontos viszont tudnod, hogy kiemelten lényeges az, hogy milyen tapasztalatokat szereztél, ez ugyanis sokkal fontosabb, mint bármelyik iskola, ahol tanultál, vagy bármilyen papír, amit elvégeztél a múltban eddig.