Értékesítési munkatárs önéletrajz – Így írd meg jól!

Ha értékesítési állást szeretnél találni, az önéletrajzod megírása kiemelkedő jelentőségű, mivel ebben a szakmában nagy a verseny. Ráadásul nincs annyi álláslehetőség, mint elsőre gondolnád, ezért jól kell tudnod magadat bemutatni az interjún, és előtte az önéletrajzodban is.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

De ne aggódj, segítünk úgy megírni a dokumentumot, hogy biztosan kitűnj a tömegből, és biztos helyed legyen azok között, akiket behívnak egy interjúra. Ráadásul, ha nálunk maradsz, nem csak mintát fogsz látni, hanem részletesen elmagyarázzuk a különböző részeket, így minden információt megkapsz ahhoz, hogy megértsd, hogyan néz ki egy jól megírt magyar önéletrajz.

Szóval szedd össze a gondolataidat, gondold át, miben vagy jó, mi pedig megmutatjuk, hogyan tudod ezt a lehető legjobb formában papírra vetni.

Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe, nézzük meg, hogyan fog kinézni az önéletrajzod a végén, hogy lásd, miért is érdemes figyelned a cikkünkben feltüntetett és összeírt információkra.

Értékesítési munkatárs önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy jól megírt minta egy értékesítő számára

Személyes adatok
Varga Edit
Értékesítő
E-mail: vargaedit@gmail.com
Telefonszám: 06 20/87-62-526
Lakcím: 3567 Budapest, Nincstelen utca 72.
Születési hely, idő: 1974. 05. 14. Szeged

Rólam
A kereskedelmi szférában való munkám után hamar rájöttem, hogy sokkal inkább érdekel az értékesítés, éppen ezért, amint lehetőségem volt rá, ki is próbáltam magam benne. Ma pedig már 10 éves tapasztalat mellett vagyok képes ellátni a feladataimat, miközben a legnagyobb sikereimnek köszönhetően, egyes cég 40%-os növekedést tapasztalt a munkám által.

Tapasztalatok
Marketing szakember
HILTI (HUNGÁRIA) Kft.
2020. február – 2022. január
Kecskemét

 • Termékleírások, kommunikációs anyagok, hírlevelek fordítása
 • Kimutatások, PowerPoint prezentációk, videóanyagok készítése
 • Weboldal karbantartási munkáinak támogatása
 • Szórólapok, nyomtatványok szerkesztése
 • Céges rendezvényeken és az előkészületekben való aktív részvétel

Bolti eladó
GÖDÖLLŐ COOP ZRT.
2017. március – 2019. április
Sopron

 • Eladó pénztárosi feladatok ellátása
 • Árufeltöltés, takarítás
 • Vásárlók segítése és kiszolgálása
 • Problémák megoldása
 • Kereskedelmi szabályok betartása

Tanulmányok

Online ügyintéző
Budapesti Műszaki Egyetem
2014. augusztus – 2018. június
Jánosfalva

Értékesítési menedzser BA
Károli Gáspár Református Egyetem
2012. szeptember – 2015. július
Nyíregyháza

Érettségi
Öveges József Középiskola

2008. szeptember – 2011. május
Budakeszi

Képességek és készségek

 • Értékesítő szemléletmód
 • Pozitív személyiség
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Problémamegoldó képességek
 • Ügyfelekkel való gondos kapcsolattartás
 • Alapvető számítógépes ismeretek
 • Rábeszélő készség
 • Maximalista életmód
 • Asszertív kommunikáció
 • Igény a fejlődésre
 • Irodai környezetben való megfelelés

Nyelvek
Angol nyelv – középfok
Orosz – középfok

Értékesítési munkatárs önéletrajz

Önéletrajz minta – A leglényegesebb információk

Ha értékesítési karrierre törekszel, körülbelül 500 álláslehetőség közül válogathatsz. Az ilyen pozíciókért folyó verseny azonban intenzív lehet, ezért kulcsfontosságú, hogy kitűnj a jelentkezők közül. Az önéletrajz kulcsfontosságú tényező ennek elérésében, mivel ez határozza meg a szakmaiság szintjét és a potenciálisan magasabb fizetést, amelyet elnyerhetsz. Szakértelmed szintjétől függően bruttó 350 000 és 500 000 forint közötti keresetre számíthatsz, valamint olyan juttatásokra, mint a bónuszok, az egészségbiztosítás és az év végi juttatások, attól függően, hogy melyik céget választod. A multinacionális cégek gyakran magasabb fizetést kínálnak, de szigorúbb határidőkkel és magasabb számokkal, míg a kisebb cégeknél családiasabb lehet a környezet, de alacsonyabb bérekkel.

Ráadásul, akár egyéni vállalkozó is lehetsz, aki 1 000 000 forint felett is kereshet, de a fizetések a tapasztalati szintedtől függően változnak. Ebben az esetben ugyanis saját ügyfélkört kell kialakítanod, nem pedig hideg vagy meleg hívások által lépsz majd kapcsolatba az ügyfelekkel. Te magad leszel, aki megtalálja őket, úgy, hogy értékesíted a tevékenységed. Végezetül pedig fontold meg a home office vagy a távmunka lehetőségét a nagyobb rugalmasság érdekében, ugyanis ebben a munkakörben akár még erre is lehetőséged lehet. A következő részekben arról fogunk beszélni, hogy mit érdemes beleírni az önéletrajzodba, hogy növeld a siker esélyeit.

Értékesítési munkatárs önéletrajz

A fontos és a kihagyható részek a dokumentumodban

Vannak olyan részek, amelyek feltétlenül szükségesek az önéletrajzban, de vannak olyanok is, amelyek elhagyhatók, ha nem relevánsak az állás szempontjából, vagy ha kevés a hely. Lényeges, hogy az önéletrajz elején személyes adatokat kell megadni, majd a bemutatkozás következik. A szükséges részek közé tartozik a munkatapasztalat és az iskolai végzettség, egy hasonló pozíció esetében pedig a nyelvtudás is sok esetben kiemelkedően fontos. Hozzáadhatsz olyan opcionális részeket, mint a hobbi vagy egyéb megfelelő tapasztalatok, de ne feledd, hogy a munkáltatók kulcsszavas keresőmotorokat használnak a jelöltek megtalálására, ezért előnyös, ha releváns kulcsszavakat tartalmaz az önéletrajzod.

Éppen ezért, ha igazán szeretnél kitűnni, mindenképpen javasoljuk, hogy a fontos kulcsszavakat keresd ki az álláshirdetésből és add meg azokat, ezáltal ugyanis könnyebben megtalálják majd az önéletrajzot, amit beküldtél.

Itt pedig külön érdemes azt is megemlítenünk, hogy bár alapesetben te döntheted el, hogy hozzáadsz-e bármilyen képet az irományodhoz, ha a sales világában szeretnél elhelyezkedni, viszont mi sokkal inkább nem javasoljuk ennek meglépését, mint azt, hogy csatolj egyet a jobb oldali sarokban. Ha viszont ezt megteszed, használj egy éven belüli képet, legyen profi, amit hozzáadsz és légy magabiztos. Felejtsd el például a nyaralásos képeket viszont.

Így ugyanis tudat alatt is az első benyomás a kép alapján fog eldőlni, nem pedig az alapján, hogy milyen CV-t küldtél be, illetve milyen tapasztalattal rendelkezel az adott szakmában.

Mindeközben pedig azt is tudnod kell, hogy a legjobb, ha külön önéletrajzokat gyártasz minden munkára, ugyanis így növelheted a legkönnyebben az esélyed arra, hogy kiválasszanak egy interjúra. Hiszen, a HR-en tudni fogják, ha egy fix sablont használsz, amit mindenhova beküldesz.

A profi önéletrajzod és annak legfontosabb tulajdonságai

A helyesírás és a megfelelő formázás kulcsfontosságú a professzionális megjelenésű önéletrajz elkészítéséhez, függetlenül attól, hogy kezdő vagy szakértő vagy. Még az alapvető hibák is elvonhatják a figyelmet az átfogó bemutatásról. Ezért elengedhetetlen a magyar helyesírási szabályok betartása, beleértve a kis- és nagybetűk helyes használatát, mivel ezek nagy különbséget jelenthetnek a potenciális munkaadók szemében.

A helyesírási hibák elkerülése érdekében célszerű többször lektorálni a pályázatot, lehetőleg egy barát segítségével, aki friss szemlélettel tud szolgálni. Ezenkívül a felsoroláspontok, a kiemelések és az egyértelmű formázás használatával olvashatóbbá és vizuálisan vonzóbbá tehető az önéletrajz, így mi azt javasoljuk, hogy élj ezekkel az extrákkal.

Mindazonáltal, tudnod kell, hogy tulajdonságok közé tartozik az is, hogy 1 oldalasnak kell lennie beküldött anyagnak. Ha ennél többet írsz, azt éreztetheted, hogy unalmas a papír, így akár ellenszenvet is kiválthat a cégből. Ráadásul, ha nem írsz legalább 1 lapnyit, anélkül, hogy elolvasnák azt, azt gondolhatják, hogy nincs elég tapasztalatod ahhoz, hogy ott tudj dolgozni náluk, így bár lehet, hogy ez nem igaz, az első benyomás érzése akkor is elromlik azonnal.

Most viszont, hogy már ismereted az leendő dokumentumod pontos adatait, nézzük meg részletesen is, hogy az egyes szakaszokat hogyan tudod tökéletesen megírni.

Értékesítési munkatárs önéletrajz

A pozíció megpályázása – A személyes adatok

JÓ MEGOLDÁS
Vincze Rafael
Termékek eladója
Email cím: vinczerafael@gmail.com
Telefonszám: 06 30/542-26-42
Lakcím: 6422 Némedi, Kecske Pásztor út 91.
Születési hely, idő: 1994. 03. 09. Szeged
NEM JÓ MEGOLDÁS
KISS LÁSZLÓ
lacikaaaa@freemil.com
5434677
3214 Salgótarján
1970. 10. 24. Ferihegy

Az elsőbbi szakasz útmutatást nyújt a szükséges információk pontos beviteléhez az önéletrajzban. Illetve, hogy minden egyes pontot világosan fogalmazz meg, a bekezdés elején a téma rövid összefoglalásával. Emellett a megpályázott állás megjelölése, bár látszólag triviálisnak tűnik, kulcsfontosságú. Lényeges továbbá, hogy professzionális e-mail címmel rendelkezz, mivel ez tükrözi, hogy egy valódi, komoly jelölt vagy, akivel érdemes kapcsolatba lépni, mert szakmai szemmel nézve érdekes lehet a cég számára. Mindeközben pedig olyan lényegesen fontos pontok is vannak, mint az, hogy a teljes címet, születési helyet és telefonszámodat, beleértve az előhívószámot is, szintén fel kell tüntetni.

Ha nem adod meg pontosan ezeket az adatokat, az azt eredményezheti, hogy a jelentkezésed figyelmen kívül hagyják. A rosszul megírt és szakszerűtlen dokumentum negatív benyomást kelt, és csökkenti a kiválasztás esélyét. Ezzel szemben a jól megírt és professzionális szakmai papír azt mutatja, hogy elkötelezett a minőségi munka iránt. Azt pedig már ne is említsük meg, hogy a helytelen mintában látott jelentkezőt fel se tudják hívni, ha úgy döntenének, hogy mindennek ellenére mégis szeretnének vele beszélni, ugyanis rosszul adta meg a telefonszámát.

Ráadásul, már ránézésre sem mindegy, hogy mit sugall ez a rész, főleg, hogy ezt a szakaszt fogják először meglátni az olvasás esetén.

A következő részben viszont részletesen elmagyarázzuk, hogyan írj hatékony bemutatkozást.

Értékesítési munkatárs önéletrajz

Az értékesítési munkakörben való bemutatkozás

HELYESEN
Sales munkatársként már több, mint 5 éve tapasztalattal rendelkezem, miközben több nagyobb cégnél is sikerült óriási sikereket elérnem. Többször voltam osztályelső, miközben, ha lehetőség volt rá, az új munkatársak betanításában is segédkeztem. Ezt főleg oktatások formájában tehettem meg, de prezentációkat és segédanyagokat is továbbítottam a szakmai csoport felé, ezzel is segítve az újak beilleszkedését.
HELYTELENÜL
Szakmai tudással rendelkezem. Érdekesítő vagyok. Szeretnék ebben a szakmában elhelyezkedni továbbra is. Elérhető vagyok bármilyen interjúra a napokban.

Nyilvánvaló, hogy ugyanazokat a gondolatokat különböző módon lehet kifejezni. Míg a jól kidolgozott változat hosszú mondatokkal világítja meg a felvételiző eredményeit és erősségeit, addig a nem okés szöveg nem emeli ki azokat az okokat, amelyek miatt a jelölt ideális választásnak bizonyul. Ráadásul, az utóbbi esetben nem is tudunk meg semmit a személyről, így nehezen tudná bármi érdeklődést felkelteni egy ilyen szöveggel, főleg nem ebben a szakmában.

Tekintsd ezt a szegmenst önreklámozó eszköznek, amely jelentősen növelheti az esélyeidet arra, hogy további értékelésre kiválasztanak. Ne felejtsd el azonban, hogy a kifejtésnek tömörnek kell lennie, körülbelül 5-6 sorból kell állnia. Kerüld a túl szókimondó vagy nyers beszédet, mivel egyik sem lesz előnyös az önéletrajz szempontjából. Legyél pontos a dátumokkal és időtartamokkal, és ne csak utalj a képességeidre.

Ha ezt teljesítetted viszont, a nehezebbik rész már mögötted van, hiszen a következő szakasz a munkatapasztalatra vonatkozik.

Értékesítési munkatárs önéletrajz

A munkahelyekre és a tapasztalatokra vonatkozó rész

Térjünk át az szakmai anyag központi elemére, arra a részre a sales dokumentumodban, amelyben a korábbi munkahelyeidet kell felvázolnod. Fontos megjegyezni, hogy a munkatapasztalatokat fordított időrendi sorrendbe kell rendezned, és 4-5 pontba szedve tömören le kell írni a felelősségi köreidet.

Ez a szabály minden körülmények között érvényes az önéletrajzod megírása során, kivéve, ha pályakezdő vagy, ebben az esetben ezeket az információkat részletezheted az iskolai végzettségre vonatkozó részben helyette. Ezenfelül a tanulmányaid alatt végzett gyakornoki vagy részmunkaidős munkákat is feltüntetheted.

Jó megoldás
Vezető szervező
FIBAU Kft.
2016. december – 2018. november
Zalaegerszeg

 • A közép- és nagyvállalati hitelezési és kockázatkezelési folyamatok
 • Eltérés elemzése bankcsoport szintű egységes elvek mentén
 • A szükséges anyagok továbbítása
 • Modern eszközök használata
 • A cél támogatása

Adminisztráció
ABC CONSULTING KFT.
2014. október – 2016. augusztus
Tatabánya

 • Irodai működésének teljeskörű támogatása
 • Bejövő hívások kezelése, érkező ügyfelek fogadása/kiszolgálása
 • Megbeszélésekre a tárgyalók előkészítése, kávé, frissítők felszolgálása
 • Cégről alkotott kép erősítése
 • Elért eredmények bemutatása
 • Leendő munkatársak betanítása

Recepciós
”ÓZON” Kft.
2010. február – 2012. március
Szolnok

 • Napi adminisztratív események ellátása
 • Dokumentumok készítése, kezelése, fénymásolás, iratrendezés
 • A recepció zavartalan működésének biztosítása
 • A vezető munkájának támogatása
 • Könnyen teljesíthető események menedzselése
 • Részt vettem megbeszéléseken is
Nem igazán jó
Irodavezető
Worklife Kft.

2006. április – 2008. november
Eger

 • vezetés
 • munka
 • megbeszélések
 • üdvözlés
Bár a kulcsszavak döntő szerepet játszanak ebben a részben, nem elegendő, ha csak egy – két szót írsz a szakértelmedről. Amint azt a nem okés változat is példázza, ez a megközelítés nem mutatja be hatékonyan a képességeidet, ellentétben a jó változattal, amely rövid, de részletes magyarázatot ad minden egyes pontra. Könnyen felismerheted, hogy az utóbbi jelölt miért kap nagyobb valószínűséggel meghívást, és ezt a tudást alkalmazhatod a saját adataidra vonatkozóan is.

Emellett a pontos helyesírás is létfontosságú, ezért feltétlenül kerüld el a hibákat az adataid beírása során. Emellett emeld ki a betöltött pozíciót, és ügyelj arra, hogy a munkahelyi település helyét is tüntesd fel.

Az a jelentkező tehát, aki tényleg szeretne egy állást megkapni, elengedhetetlen ebben a szakmában, hogy jól fogalmazza meg a gondolatait a siker érdekében.

Értékesítési munkatárs önéletrajz

Az adott dokumentumban feltüntetésre kerülő tanulmányok

Ezen a ponton a feladat viszonylag egyszerű, mivel csak fel kell sorolnod azokat az iskolákat, amelyekbe jártál, anélkül, hogy részletes magyarázatokba bocsátkoznál. Mindenképpen fontos azonban, hogy az információkat fordított időrendi sorrendbe rendezd, és mind az intézmény, mind a szak teljes nevét megadd, kerülve a rövidítéseket vagy kihagyásokat. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akik csak most kezdik a munkába állást.

Vizsgáljunk meg egy példát ennek illusztrálására, a dolgozni vágyó személyek számára.

Például így add meg
ISKOLÁK ÉS TANULMÁNYOK

Képzőművész
Budapesti Mérnök és Gazdaságtudományi Egyetem
2004. szeptember – 2007. június
Szentendre

Termék menedzser Ba
Moholy Nagy Művészeti Egyetem
1995. augusztus – 2001. május
Jászapáti

Így például ne csináld
ISKOLÁK

Ügyintézői szakirány
Gábor Dénes Egyetem
2 éves
Budapest

Pszichológia
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium
4 év
Ráckeve

Általában ez a szakasz kapja a legkevesebb figyelmet, és bizonyos esetekben még csak nem is vizsgálják felül. Ennek ellenére kulcsfontosságú az információk pontos bevitele és a formázás fontossági sorrendbe állítása, mivel ez azonnal látszik. Például a munkaidő teljes időtartamát adjuk meg, ne csak az évet, hiszen ez a magyar önéletrajzok elvárt szokása.

Abban az esetben egyébként, amikor nincs lehetőség arra, hogy munkahelyeket tüntess fel, ez lesz az a rész, ahol megmutathatod a tudásodból azt a részt, amit keresnek.

Ha ezt a szegmenst hatékonyan elkészítetted viszont, máris tovább léphetsz a következő részre, ami a profi önéletrajzod elkészítésének utolsó szakaszát jelöli, ha a kötelező részeket vizsgáljuk.

Értékesítési munkatárs önéletrajz

A képességek és a készségek az állás szempontjából

Az utolsó előtti kötelező részbe a különböző kemény és puha készségeidet kell beírnod. Az előbbi elsősorban a szakemberként megszerzett szaktudásra vonatkozik, és magában foglalja az iskolában és a munkahelyen elsajátított készségeket. Ezzel szemben a puha tulajdonságok a személyközi képességeire vonatkoznak, amelyek ebben a szakmában szintén fontosak, sőt mi több, kritikusak, különösen, ha szeretnél valami nagyobb céghez bekerülni.

Mindegyik kategóriára adunk néhány illusztrációt, de neked egyszerűen csak fel kell sorolnod őket ugyanabban a felsorolásban, összesen 6-8 ponton belül, anélkül, hogy bármelyikre túlzottan és hosszú megfogalmazásokban kitérnél.

Soft készségek

 • Egyszerűen kapcsolódok bárkivel
 • A cégről alkotott képet tudom továbbítani
 • Empatikus vagyok
 • Az első számomra az ügyfél
 • Az adott helyzethez mérten tudok reagálni
 • Ki tudom emelni a legfontosabb pontokat

Hard képességek

 • Elért és valós tudásom van
 • Rendelkezem számítógépes ismeretekkel
 • A cég programjait egyszerűen elsajátítom
 • Sales tapasztalatt mellett végzem a munkám

Értékesítési munkatárs önéletrajz

A szakmai nyelvismeret és tudás

A legtöbb cég számára mindazonáltal lényeges az is, hogy a munka elvégezhető-e az alkalmazott által akkor is, ha esetleg angol nyelven kell azt megtenni. Éppen ezért, a munkatárs választás folyamata alatt hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az munkatárs milyen szakmai nyelvtudással rendelkezi. Éppen ezért, az önéletrajzban neked akkor is érdemes erre kitérned, ha egyébként a megpályázott sales munkakör esetében nem kérnek erre külön.

Azon felül ugyanis, hogy könnyebben lehetsz így munkatárs, a legtöbb esetben személyes előnyei is vannak ennek, ugyanis magasabb bérre számíthatsz, főleg Budapest térségében, ahol sok külföldi megfordul.

Éppen ezért, ha esetleg olyan személyes előnyeid is vannak, mint az, hogy több nyelven is képes vagy megszólalni, érdemes lehet az összeset beleírni, még akkor is, ha csak alap szinten ismerted. Lényeges viszont tudnod, hogy erről a szakmai adatról semmiképpen nem érdemes hazudnod, ugyanis a személyes interjún jó eséllyel bele is fognak kérdezni, mind írásban, mind pedig szóban. Így, ha a munkatárs nem mondott igazat és nem tud olyan szinten beszélni, mint ahogy azt említette, esélytelen, hogy a választott sales munkában el tudjon helyezkedni.

A megadása viszont egyszerű, ugyanis csak fel kell sorolnod a legfontosabb adatokat:

Add meg így a biztos siker érdekében
Nyelvek
Angol – Középfok
Olasz – Középfok

Az egyéb személyes adatok, hobbik és tapasztalatok

Végül pedig, a szakmai anyag beküldéséhez a munkatárs lehetőséget kap arra is, hogy a sales világától eltérő információkat is megadjon magáról. Itt ugyanis az önéletrajzot felfrissítheted a hobbikkal és tevékenységekkel, ami szakmai szemmel nem relevánsak, de úgy érzed, hogy a személyes bemutatás érdekében érdemes lehet beleírni.