Esztétikus önéletrajz – Mire kell figyelned az önéletrajzod megírása közben?

Ha grafikusként szeretnél karriert befutni, a szakszerűen megírt önéletrajz elkészítése a legfontosabb követelmény, hogy növeld az esélyeidet egy interjúra való meghívásra. Bár az interjún való jó szereplés és a hatékony munkavégzés képességének bizonyítása az első hónapokban kulcsfontosságú, a kezdeti lépés egy meggyőző önéletrajz elkészítése, amely bemutatja a területen szerzett képességeidet és tapasztalataidat.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Hogy segítsünk ebben a fontos feladatban, egy jól kidolgozott sablont adtunk neked, amely az önéletrajz minden kötelező szakaszát tartalmazza. Ebben a cikkben az egyes szakaszok sajátosságaiba is bele fogunk merülni, hogy segítsünk kitűnni neked a versenytársak közül.

A cikkünkben található sablonon kívül javasoljuk, hogy nézz meg más önéletrajz mintáinkat is, hogy megtaláld az egyedi képzettségedhez és hátteredhez legjobban illeszkedő változatot.

Minden további nélkül merüljünk el a legfontosabb elemekben, amelyekre érdemes összpontosítanod önéletrajzod elkészítése során.

Esztétikus önéletrajz

Tartalomjegyzék

Az önéletrajz megírásának egy tökéletes mintája

Személyes adatok
Molnár Etelka
E-mail: molnaretelka@gmail.com
Telefonszám: 06 20/45 – 56 – 689
Lakcím: 4577 Budapest, Varga Eleonóra utca 66.
Születési hely, idő: 1984. 04. 30. Kecskemét

Rólam
Több, mint 10 éves szakmai tapasztalat van mögöttem, miközben egyaránt képes vagyok helytállni az esztétikával kapcsolatos különböző munkákban is. Kreatív szemléletemnek köszönhetően pedig a hagyományos és a modern projektekben is képes vagyok teljesíteni, miközben a nyelvtudás szintje is majdnem natív szinten áll esetemben angolból.

Tapasztalatok
Irodavezető
European Car Data House Zrt.
2022. január – 2023. februá
Zalakaros

 • Teljes körű irodavezetői feladatok ellátása
 • Az iroda működésével, irodai beszerzésekkel kapcsolatos ügyek intézése
 • Házipénztár kezelése, banki és hivatali ügyintézés
 • A vezetők napi munkájának támogatása
 • Kapcsolattartás partnercégekkel, megrendeléseik fogadása, azok kezelése

Social Media Menedzser
MiniCRM Zrt.
2018. március – 2019. április
Ráckeve

 • Riportok, kimutatások készítése
 • Napi adminisztrációs feladatok ellátása, számlázás
 • Levelezés, fordított anyagok továbbítása
 • Elektronikus dokumentum-, és adatbázis kezelés
 • Szerződések, egyéb dokumentumok nyilvántartása, iktatása

Tanulmányok
Marketing MA
Pécsi Tudományegyetem
2016. augusztus – 2017. június
Pécs

Grafikus szakember BA
Károli Gáspár Református Egyetem
2012. szeptember – 2015. július
Sopron

Érettségi
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium
2008. szeptember – 2011. május
Budapest

Képességek és készségek

 • Rövid határidőkkel való munka
 • Általános ismeretek a témában
 • Magas empátia
 • Gyorsaság és dinamikus munkavégzés
 • Nagy önállóság
 • Emberismeret
 • B kategóriás jogosítvány
 • Könnyen értelmezem az információkat
 • Social Media programok ismerete
 • Átlátható munkavégzés
 • Lojalitás és megbízhatóság

Nyelvek
Angol nyelv – felsőfok

A legfontosabb információk az önéletrajzod megírása közben

Mielőtt belemerülnénk egy profi önéletrajz elkészítésének sajátosságaiba a mintánk alapján, először nézzük meg a szakma fizetési tartományát. Átlagosan kreatív munkát végezve nettó 250 000 forint és 500 000 forint közötti keresetre lehet számítani, plusz juttatásokkal és bónuszokkal kiegészítve. Mindazonáltal, ha 8 órás munkát vállalsz, kaphatsz SZÉP kártyát és természetesen a jól ismert egészségbiztosítás sem marad ki a felsorolásból.

Esztétikus önéletrajz

Fontos megjegyezni, hogy a kínált fizetés a cégtől és a megpályázott pozíciótól függően változhat. Míg például egy kisebb cég akár több éves tapasztalat esetén is alig pár százezer forint körüli fizetést kínálhatnak, addig egy nagyobb, nemzetközi vállalat ugyanilyen szintű tapasztalatért akár több mint nettó 500 000 forintot is kaphatsz, főleg, ha rendelkezel tapasztalattal.

Azt pedig külön érdemes megjegyezni, hogy hasonló pozícióra lehetőséged van akár szabadúszóként is, ahol könnyen kereshetsz 1 000 000 forint fölött is, ha képes vagy vállalkozóként is működni. Ebben az esetben viszont nem járnak extrák, illetve számítanod kell arra is, hogy projekt alapon kapsz majd fizetést, szemben azzal, hogy havonta fix béred lenne.

Most pedig térjünk rá a professzionális önéletrajz elkészítésének alapvető elemeire.

Nézzük a kötelező és az opcionális részeket a HR es szemével

Míg az önéletrajz bizonyos részei kötelezőek, vannak olyan opcionális részek is, amelyek beillesztését fontolóra veheted. Ezek a szakaszok előnyt jelenthetnek anélkül, hogy bármilyen szituációban hátrányos helyzetbe kerülnél miattuk, ha úgy döntesz, hogy kihagyod őket.

Esztétikus önéletrajz

Fontos megjegyezni, hogy a személyes adatokat mindig az önéletrajz elején kell feltüntetni, amelyet egy bemutatkozás szakasz követ, amely röviden összefoglalja a képességeidet és tapasztalataidat. Ezen szakaszok nélkül korlátozottak lehetnek az esélyeid arra, hogy figyelembe vegyenek egy pozícióra.

A tapasztalati rész szintén kulcsfontosságú, mivel ez bizonyítja a munkakör betöltésére való alkalmasságodat. Emellett az önéletrajzban nem szabad figyelmen kívül hagyni a tanulmányi és a nyelvi részeket sem, hiszen amíg az egyik lényeges lehet munka szempontjából, mert több helyen kérnek legalább középfokú nyelvtudást, addig a tanulmányokat még akkor is fel kell tüntetni, ha elsőre úgy tűnik, hogy lényegtelenek az információ.

A választható részek tartalmazhatnak olyan hobbikat vagy kiegészítő képzést, amelyek nem feltétlenül kapcsolódnak közvetlenül a szakmához, de mégis érdemes lehet beilleszteni őket.

Az átfogó és professzionális önéletrajz elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy ezekre a kulcsfontosságú szakaszokra koncentrálj. Függetlenül attól, hogy nyomtatott vagy elektronikus változatot adsz be a portfólióddal együtt, egy jól megírt önéletrajz elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres lehess ma Magyarországon.

Illetve igen, jól hallottad, egy portfólióra is szükséged lesz, ami bemutatja az eddigi munkáidat.

Nézzük az önéletrajzba kerülő leglényegesebb alapokat

Az önéletrajz szerkezetének ismeretében vizsgáljuk meg a benne szereplő információk elrendezését. Nagyon fontos, hogy ellenőrizzük a helyesírási hibákat, mivel a helytelen helyesírás, a nagybetűs írásmód hiánya, valamint a pontok és az írásjelek elmaradása gyakran megszakíthatja az olvasó kapcsolatát az önéletrajzzal. Ez különösen igaz az elsőbb néhány bekezdésre, ahol a hibák tönkretehetik az elsőbb benyomást, és csökkenthetik a kapcsolatfelvétel esélyét, például az email vagy a mobilszám elírása estén, ami lehetetlenné teszi számukra, hogy elérjék a jelentkezőt.

Esztétikus önéletrajz

Fontos tudnod azt is, hogy Times New Roman betűtípust érdemes használnod, illetve nem szabad betűméret szempontjából 11, 12-nél nagyobbat vagy kisebbet használnod.

A felsorolások és listák használata, az aláhúzás, valamint a szöveg tömör és jól megírt megfogalmazása szintén lényeges részletek, amelyeket figyelembe kell venned. A legjobb például, ha az önéletrajzot egy oldalra korlátozod, és minden lényeges információt tartalmaz a személyes adatoktól a választható adatokig. Ha egy oldalnál többet írsz, azt valószínűleg nem fogják elolvasni, de fél oldalnál kevesebbet sem ajánlott. Ha ezeket az irányelveket követed, egyszerűen lenyűgözheted az olvasót.

Most, hogy már tisztában vagy az alapvető dolgokkal, merüljünk el mélyebben a különböző részekbe. Itt az ideje, hogy különös figyelmet fordíts az általunk megadott információkra, amelyek végigvezetnek a folyamaton.

Mindazonáltal, te magad döntheted el, hogy szeretnél-e bármilyen képet hozzáadni magadról, de mi inkább azt mondhatjuk, hogy nem feltétlenül érdemes, ugyanis ezzel azt éred el, hogy az elsőbb benyomás érzése nem az anyagod alapján fog eldőlni, hanem a kép alapján. Így, ezzel bár növelheted is az esélyedet, könnyebben el is veszítheted az esélyed az adott pozícióra.

A személyes adatok megadásának helyes módja

JÓ VÁLTOZAT
GÁBOR EDE
Kommunikációs szakember
Email cím: gaborede@gmail.com
Telefonszám: 06 30/46 75 235
Lakcím: 6543 Cegléd, Ady Endre utca 543.
Születési hely, idő: 1975. 12. 06. Göd
NEM JÓ VÁLTOZAT
KISS GÉZA
gezacskaaa@freemil.com
6577899
6543 Gödöllő
1971. 02. 03. zugló

Vizsgáljuk meg a hibákat. A hibás változat első hibája, hogy a pályázó neve nincs félkövér betűvel szedve, és nincs feltüntetve a megpályázott pozíció. A következő hiba az emailre címre vonatkozik. A hibás formátumban megadott email nem alkalmas az állásra való jelentkezéshez. Az önéletrajz készítése során elengedhetetlen tény az, hogy professzionális email címet kell megadni ahogyan azt a helyes minta is mutatja. Főleg mivel ez az egyetlen útja annak, hogy komolyan is tudjanak venni.

A következő hiba a telefonszámra vonatkozik, ahol nemcsak a szám hiányzik, hanem maga a körzetszám is. Következésképpen, még ha sikerül is felkeltenie az olvasó figyelmét a jelentkezőnek, akkor se tudják felvenni vele a kapcsolatot, hogy meghívást kapjon egy interjúra.

A cím esetében a teljes címet, az irányítószámtól a házszámig, fel kell tüntetnünk. A hibás személyes adatokra vonatkozó példa helyesírási hibákat is tartalmaz, így több oldalról is használhatatlannak bizonyul egy profi pályázó esetén.

Használj kiváló bemutatkozást!

HELYES VÁLTOZAT
Több, mint 5 éves tapasztalattal rendelkezem a pozíció irányában, miközben szakérő tudásomat képes vagy kamatoztatni vezetői szinten is. Mindazonáltal pályakezdők segítségére is könnyebben tudok lenni, mint az átlag, ugyanis nagyon erős emberismerő képességek birtokában képes vagyok bármivel megtalálni a közös hangot. A cég profilját pedig mindig figyelembe veszem, hogy a lehető legjobban visszaadhassam a kért üzenetet.
NEM TÚL JÓ MEGOLDÁS
Van szakmai tapasztalatom. Tudom mire van szüksége a munkáltatónak. Ha esetleg úgy döntenek, hogy behívnak egy interjúra szívesen megyek. Legyenek szívesek így tenni. Köszönöm.

Amint látod, ez a rész nem igényel bonyolult vagy hosszú írást, de amit beleírsz, annak jól megírtnak és vizuálisan vonzónak kell lennie. Hasznos, ha feltünteted, hogy hány éve vagy az iparágban, és milyen típusú projekteken dolgoztál. Érdemes tehát számokban beszélni és lényegre törően fogalmazni, pont, mint a zöld részben.

Ezzel szemben a helytelen mintában láthatod, hogy milyen, ha valaki kapkodva írja meg ezt a szakasz, ami nem igazán mondható jónak. Ez ugyanis úgy néz ki, mintha különösebb megfontolás és erőfeszítés nélkül írták volna az egészet, miközben nem is arról szól, amiről az önéletrajzok esetén ennek a szakasznak szólnia kellene.

A rossz formátum használata pedig el is riaszthatja a potenciális munkaadókat, még akkor is, amennyiben esetleg pont olyan jelentkezőt keresnek, mint amilyen te is vagy.

Esztétikus önéletrajz

A szakmai tapasztalat bemutatása mint az önéletrajzod törzse

Amikor a tapasztalatok felsorolására kerül sor, fontos, hogy fordított időrendi sorrendben írd le őket, vagyis a legutóbbi munkahelyed legyen az elsőbb. Ez alól csak az a kivétel, ha van egy régebbi munkahelyed, amely relevánsabb a pozíció szempontjából, ebben az esetben ez elől is szerepelhet.

Fontos, hogy minden egyes munkakör esetében tüntesd fel az időszakot, és kerüld a túlságosan hosszú, egész mondatokból álló felsorolásokat, mivel ez felesleges.

📌 Sorold fel pár pontban, hogy miért érdemes veled foglalkozniuk.
ÍGY CSINÁLD
Szakmai asszisztens
Lamitrade Kft.
2016. október – 2018. december
Pécel

 • Számlák, pénzügyi bizonylatok precíz kezelése
 • Üzleti levelezés partnerekkel, szervekkel, kapcsolattartás a vevőkkel
 • Szakmai támogatás nyújtása az új jelentkezőknek
 • Cég honlapjának napi frissítése, karbantartása, tartalomfeltöltés és tanulmányok
 • Postai ügyintézés és az adatok bevitele

Adatrögzítő

Contact Developments Kft.
2014. május – 2015. november
Siófok

 • Telefonok kezelése
 • Ügyfelek, vendégek fogadása, vevők kiszolgálása
 • Nyelvtudás használata fordítások alatt
 • A szükséges adatok bevitele
 • Az iroda működésével kapcsolatos ügyek koordinálása
 • Kapcsolattartás a franchise partnerekkel

HR es és back office munkatárs

DHL Supply Chain Hungary Limited
2012. február – 2013. március
Tápiószecső

 • Bérszámfejtés előkészítése, betegszabadságok adminisztrálása
 • A kollégáktól érkező szükséges kérések és kérdések megválaszolása
 • HR projektek kivitelezésében való részvétel
 • Az önéletrajzban foglaltak ellenőrzése
 • Belső backoffice (munka)folyamatok hangolása, új folyamatok kitalálása és kivitelezése
 • Belső kommunikációs tevékenységek, pl. belső hírlevél szerkesztése, tájékoztató emailek írása
NEM JÓ VÁLTOZAT
Kreatív tervező
CE DYNAMIC Kft.
2010. június – 2011. április
Balatonlelle

 • kreatív munkák
 • nyelvtudás használata
 • Fontos ügyek
 • stb

A helyes példán megfigyelhető, hogy a jelölt jól szervezett formában, megfelelő címsorokkal és határidőkkel mutatta be munkáját. Ez lehetővé teszi a HR-esek számára, hogy az önéletrajz átnézése közben gyorsan áttekintsék a releváns részleteket.

A pályázó ezután felsorolásszerűen felvázolta a fő feladatokat, anélkül, hogy hosszadalmas és lényegtelen részleteket fűzött volna hozzá. Fontos megtalálni az egyensúlyt a tömörség és az elegendő információ megadása között.

Ezzel szemben egy rossz minta véletlenszerűen összeállítottnak tűnik, anélkül, hogy tisztázná a munkakörben betöltött feladatokat.

Ezért kulcsfontosságú, hogy ne csak a szükséges információkat add meg, hanem gondoskodj arról is, hogy a dokumentum megjelenése professzionális és vonzó legyen, mivel ez ugyanolyan fontos.

Azt érdemes megjegyeznünk, hogy az önéletrajzok általában egy kulcsszó ellenőrző rendszeren futnák át, hogy ezzel leválogassák a releváns papírokat a munkahelyek. Éppen ezért, érdemes neked is megnézned, hogy milyen fő szavakat használnak az álláshirdetésben és azok alapján rávilágítani arra, hogy mit is tudsz valójában. Lényeges viszont, hogy marad a valóság talaján, hiszen csak így lehetsz olyan jelölt, aki valóban érdemes is lesz az adott munkára.

A munkatapasztalat résszel viszont ezzel meg is vagyunk, de ettől függetlenül figyelj továbbra is, ugyanis a következő részben bemutatjuk, hogy mit írj a tanulmányok részhez.

Esztétikus önéletrajz

Tanulmányok a pozíció megszerzéséhez

Ha van munkatapasztalatod, egyszerűen csak sorold fel az oktatási intézményeidet a tanulmányi időszak és a tanulmányi terület részleteivel együtt. Ha azonban nincs semmilyen szükséges tapasztalatod nélküli pályakezdő vagy, megfontolhatod, hogy a fenti pontokat is beilleszd ebbe a részbe, avagy, megadod, hogy például milyen készségeket szereztél az adott szakon, ahol tanultál, mivel így hatékonyan mutathatod be a benned rejlő lehetőségeket.

Egyéb esetben viszont pár egyszerű adat megadása után az önéletrajzot máris fojtathatod a következő szakasszal.

Ettől eltekintve nincs sok teendőd, kivéve a helyes nyelvtanra való ügyelést és a visszafelé megadott sorrend használatát az információk beírásakor, mivel ez növeli a siker esélyét. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit értünk visszafelé megadott sorrend alatt, ne aggódj, mivel példákat adtunk a helyes és helytelen formátumokról, hogy egyszerűen eligazodj.

Lényeges tudnod, hogy amennyiben rendelkezel egyetemi tanulmányokkal leginkább ezeket kell megadnod. Általában egy – két iskola hozzáadásán kívül így nem fog több időt elvenni tőled az oda illő szakasz.

A MEGPÁLYÁZOTT MUNKÁHOZ ILLŐ TANULMÁNYOKRA VONATKOZÓ RÉSZ:
ISKOLÁK

KÜLKERESKEDELMI SZAKEMBER
Magyar Képzőművészeti Egyetem
2011. október – 2014. július
Budakeszi

Grafikus
Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem
2008. szeptember – 2010. május
Dunaharaszti

LEGINKÁBB EZT NE CSINÁLD:
ISKOLÁK

Kreatív DIPLOMA
Moholy Nagy Művészeti Egyetem
5 év
Dorog

Tanárképző
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
4 év
Fót

Egy jól megírt önéletrajz elkészítéséhez lényeges, hogy tartalmazza a kurzus és az egyetem nevét, és az szükség szerint nagybetűvel szerepeljen. Emellett a tanulmányi időszak és az adott település nevének feltüntetése is elengedhetetlen. Szerencsére ezt a részt sokszor átfutják, így kevesebb erőfeszítést igényel, mint a többi kötelező rész. Egyszerűen csak ügyelni kell a megfelelő helyesírásra és elrendezésre és a problémák elkerülése érdekében követni kell a megadott mintát.

A személyes adatok után a leglényegesebb: Az önéletrajz képességek része

Ez az a rész, ahol kiemelheted egyedi képességeidet és tehetségedet egy rövid lista formájában. Legyen egyszerű, és készíts egy felsorolásszerű listát mind a puha, mind a nehéz képességeidről. A sikerhez általában elegendő, ha mindkettőből négy – ötöt hozzáadsz egy összesített lista formájában, de a fő, hogy ne csak egy – két dolgot adj meg. Minél pontosabban fogalmazol viszont a munkára vonatkozóan, annál hamarabb fogja felkelteni az érdeklődést az önéletrajzok közül az irományod.

Esztétikus önéletrajz

A kemény készségek az általad elsajátított technikai képességek és szakmai tudás, például a szoftverek ismerete és az iskolában vagy a munkahelyen tanult egyéb készségek, így ebben a részben ezekről írj.

Másrészt a puha készségek olyan belső tulajdonságok, amelyek elsősorban az interperszonális kapcsolatokra vonatkoznak. Ezek olyan alapvető tulajdonságok, amelyek támogatják a hatékony együttműködést és kommunikációt. Így ez fogja meghatározni, hogy a csapatban mennyire illesz majd oda a hr -es szemében.

Soft készségek

 • Magas fokú önismeret
 • Proaktív személyiség
 • Kreatív szemléletmód
 • Vállalkozó szellem
 • Monotonitástűrés
 • Csapatban való munkaképesség

Hard készségek

 • A szükséges programok ismerete
 • Kreatív programok használata
 • Szakmai eszközök elsajátítása
 • Jogosítvány megléte
 • Az adott munkához lényeges technikai tudás
 • Egyszerűen tudok információkat keresni

Végül pedig – A nyelvtudás az önéletrajz feltüntetésében

Az önéletrajz utolsó részében a nyelvi ismeretekről adj tájékoztatást. Egyszerűen sorold fel azokat a nyelveket, amelyeket beszélsz, további információk hozzáadása nélkül.

Esztétikus önéletrajz

Még ha csak alapszinten is beszélsz egy nyelvet, előnyös lehet, ha a listában szerepel, még akkor is, amennyiben több nyelven is meg tudsz szólalni. Azonban vedd figyelembe, hogy az angol nyelv alapszintű ismerete általában követelmény a legtöbb kreatív állás betöltéséhez, viszont cserébe az idegen nyelv alapos ismerete magasabb fizetést is eredményezhet.

Nagyon lényeges, hogy a nyelvtudásoddal kapcsolatban őszinte legyél, mivel a hamis állítások az interjú alatt kiderülhetnek, és a jelentkezésből való kizárást eredményezhetik. Ha egyébként azt állítod, hogy nagyon jól beszélsz angolul, holott egyáltalán nem vagy csak alapszinten azzal jó eséllyel elveszíted a szimpátiát, még akkor is, amennyiben az önéletrajzban megadott adatokban nincs még egy eltérés.

Így érdemes megadni:
Nyelvek
Német – Alapfok

Ezután pedig a nem releváns feladatok feltűntetése jöhet, ami kommunikációs szempontból lehet előnyös.