Hogyan legyünk hatékonyak az otthoni irodában? A home office kihívásai

Az otthoni munkavégzés a pandémia idején került a fókuszba. Első reakcióként sokan érezték úgy, hogy végre nem kell bejárni a munkahelyre, lehet szabadidő ruhában, pizsamában becsatlakozni a megbeszélésekre, és munkaidő kezdete előtt 10 perccel felkelni.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Ez az ideális álomkép hamar szertefoszlott, amikor rájöttünk: otthonunk nincs felkészülve arra, hogy napi 8 órában itt végezzük a munkánkat. Nincs helyünk, terünk a home officeban, és folyton megszakítanak minket a koncentrálásban. Ahhoz ugyanis, hogy júl teljesítsünk az otthoni munkavégzés során, kötelező néhány dolgoz betartani!

Hogyan legyünk hatékonyak az otthoni irodában

Tartalomjegyzék

Mit mondanak a kutatások a home office hatékonyságáról?

Egy 2022 végén megjelent kutatás szerint azok, akiknek teljesen rugalmas a munkaidejük, 29 százalékkal nagyobb teljesítményről számoltak be. Emellett a fókuszálási képességükben is növekedést figyeltek meg, amely önmagáért beszél: 53 százalékkal nőtt. Mindezek ellenére azonban a vezetők 49 százaléka arról számolt be, hogy kevésbé tud megbízni az alkalmazottakban, hogy azok hatékonyan elvégzik a munkát. Ha összehasonlítjuk azokat, akiknek kötelező minden hétköznap bejárni az irodába azokkal, akik teljesen távmunkában vagy kevert módban dolgoznak, akkor utóbbiak 52 százalékkal nagyobb eséllyel mondták, hogy javult a cégkultúra az elmúlt 2 évben.

Hogyan legyünk hatékonyak az otthoni irodában?

Azt látjuk tehát, hogy a home office növelheti a teljesítményt az irodai munkavégzéshez képest, ugyanakkor rontja is a bizalmat a munkáltató és munkavállaló között. Mi lehet akkor a megoldás, és hogyan küzdj meg az otthoni munka kihívásaival?

Szentelj egy dolgozósarkot magadnak!

A legegyszerűbb és egyben legnehezebb tanács az, hogy alakíts ki magadnak egy kisebb dolgozó sarkot. Ehhez viszont nem csak annyi tartozik, hogy odaülsz az ebédlőasztalhoz. A megfelelő munkavégzés alapeleme az ergonomikus szék, illetve kényelmes asztal. Ez azt jelenti, hogy szükséged lesz egy állítható magasságú íróasztalra valamint irodai székre. Fontos szem előtt tartani, hogy az ideális testtartás ülőmunka esetén a combjaid a földdel párhuzamosak, tehát a térded 90 fokos szöget zár be. Ha esetleg túl magas a szék, akkor érdemes lábtámaszt is berendelni.

💡 Tipp: Mindehhez keresd meg a cég HR-esét, hiszen lehet, hogy bizonyos részét vagy akár a teljes költségét állja a cég ezeknek a felszereléseknek!

Lehetőleg kerüld a kanapán való munkavégzést – nem csak, hogy nagyon rosszat tesz a testtartásnak, vagyis a hátadnak és derekadnak, de könnyebben elcsábulsz a TV felé. A home office-ban ugyanis talán ez jelenti a legnagyobb kihívást: nem takarítani, főzni, mosni, mosogatni és TV-t nézni, hanem effektíven dolgozni.

A zavaró tényezők megszüntetése az otthoni munkavégzés során

Ahhoz, hogy fókuszáltan és elmélyülten tudj dolgozni, a lehető legtöbb zavaró tényezőt ki kell iktatni. Az otthoni munka sajátossága, hogy betehetsz egy kis zenét vagy bekapcsolhatod a TV-t hogy szóljon a háttérben, hiszen nem zavarja a munkatársakat. A Facebook chat folyton meg van nyitva és a Slack vagy Microsoft Teams is, így váltogatsz a munkák között.

🖊️ Tévhit ugyanis, hogy a multitasking jobb eredményeket hozna, sőt – valójában csak lassítja a munkavégzést és hamarabb lefáraszt.

A multitasking csak abban az esetben működik, ha két teljesen különböző dolgot végzel egyszerre, amelyekért a felelős agyi területek nincsenek szoros összefüggésben. Ha például főzöl és közben zenét hallgatsz, az működni fog, de ha zenét hallgatsz és közben emailt írsz, az nem. A beszédközpont, amely a hallott beszéd (zene esetén a dalszöveg) feldolgozásáért felelős, illetve azon agyi területek, amelyek az írásért felelősek, túlságosan szorosan dolgoznak együtt. Ilyen esetekben nem egyszerre végzel több feladatot, hanem hihetetlenül gyorsan váltakozik a figyelmed a kettő között – vagyis, folyton megszakítod az egyikkel a másikat és a másikkal az egyiket. Ez pedig semmiképp sem a hatékony és gyors munka módja.

Hogyan legyünk hatékonyak az otthoni irodában

A home office során a hatékony munkavégzés érdekében érdemes kikapcsolni az összes közösségi média oldalt, az értesítéseket, de ajánlott lehet a munkahelyi chatet is elnémítani. A telefont pedig szintén lenémítani és “ne zavarjanak” állapotba tenni. Az azon felvillanó Facebook, Instagram vagy privát email értesítések azonnal kizökkententenek a fókuszált állapotból. Ha tehát ezeket nem tartod be, akkor meg sem adod magadnak az esélyt, hogy koncentrálni tudj! Mire ugyanis eljutsz odáig, hogy belemerülnél a feladatba, már ki is zökkensz – így pedig egyik feladat sem lesz hatékonyan ellátva.

Az irodai munkavégzés pontosan ezért ideális – nap mint nap rá vagy kényszerítve, hogy ne a telefonodat nyomkodd és chatelj, hiszen az irodában ezt nem nézik jó szemmel. Ahhoz tehát, hogy a megfelelő mennyiségű munkát el tudd látni, érdemes egyszerre egy feladatra koncentrálni, nem pedig két vagy három között egyensúlyozni!

Időmenedzsment home office-ban

Sokan kaphattuk magunkat azon a home office során, hogy valahogy kifolyik az idő a kezeink közül. Az irodában van egy megszokott rutin: bemegyünk 8 vagy 9 órára, délben ebéd, háromkor egy kávészünet a kollégákkal, a többi időben pedig hatékony munka folyik. Otthonról viszont már mintha nem lenne ilyen egyszerű dolgozni – elmosogatunk, megreggelizünk, ebbe is belekapunk meg abba is.

Ennek oka, hogy nincs egy állandósult rutinunk. Igazán kényelmes 9 óra előtt 15 perccel felkelni és kávéval az asztal elé ülni, de ez nem segít abban, hogy produktívak legyünk. Még ha maga az utazással töltött idő ki is esik, fontos lenne, hogy mégis időben felkeljünk és elkészüljünk. Ha ugyanis elkészülünk, felöltözünk, akkor már az ad egy keretet a napnak, és kevésbé érezzük azt, hogy csak úgy repül az idő.

Érdemes az irodában betartott rutint követni otthonról is, hiszen a munka mennyisége nem kevesebb. Ha nem akarjuk, hogy még este nyolckor is az asztalnál üljünk, akkor elengedhetetlen az, hogy keretet szabjunk a napnak.

Néhány tipp a rutin kialakításához:

  • Kelj fel munkavégzés előtt egy órával, hogy legyen időd kávézni, megreggelizni, esetleg sportolni vagy jógázni.
  • Öltözz fel, hagyd el a pizsamát, meglátod, máris sokkal jobban érzed magad!
  • Tartsd magadat ahhoz, hogy ugyanabban az időpontban ebédelsz, mintha az irodában dolgoznál.
  • Ha otthon is vagy egész nap, ne használd ki azt a lehetőséget, hogy majd két meeting között megfőzöl. A munkanap kerete nem áll meg ott, hogy pontban 5 órakor leteszed a munkát. Ugyanúgy, ahogy az átlagos irodai napon, a távmunka során is készítsd el a másnapi ebédet a munkaidő letelte után.
  • Ha van időd, ebédidőben sétálj 20-30 percet, így némi testmozgás is kerül a napba!

A szünetek ereje a home office során

Ha otthon dolgozunk, előfordul, hogy leülünk az íróasztal elé, és fel sem állunk addig, amíg nem végeztünk mindennel. Ez nagyon rossz szokás, hiszen így semmilyen szünetet nem kap agyunk. Fontos, hogy ilyenkor is tartsunk 10-15 perces szünetet óránként. Ezekben a szünetekben érdemes lehet nyújtani, tornázni, esetleg kinyitni az ablakot vagy kimenni az erkélyre, így lehetünk aktívabbak. Hidd el, csodákat tesz pár perc pihenés!

Hogyan legyünk hatékonyak az otthoni irodában

Arról nem beszélve, hogy az emberi test nem az egész napos ülésre van tervezve. Különösen fontos, hogy legyen némi testmozgás beépítve a napba, még akkor is, ha az csak annyi, hogy óránként felállsz 10 percre. A gerinced hálás lesz érte.

A rendszeres edzés előnyei – akár otthon is

Ha otthon vagyunk, nehezebb eljutni az edzőterembe – a munkahelyről sokkal egyszerűbb! Reggel bedobjuk a kocsiba az edzőcuccot, majd az iroda után nyomás is az edzőterem. Ha azonban az otthon az iroda, akkor mire észbe kapunk, már egy újabb hét telt el anélkül, hogy egyáltalán kitettük volna a lábunkat a lakásból.

Mivel ilyenkor a kollégák is eltávolodhatnak tőlünk, azért, hogy szorosabbra fűzzük a szálakat, érdemes lehet együtt eljárni edzeni. Végre lehetőségetek nyílna arra, hogy ne csak a munkára fókuszáljatok, hanem jobban megismerjétek egymást! Az edzés különösen fontos az egészséges életvitelben, a depresszió, szorongás és kiégés ellen – amelyek lássuk be, veszélyeztetnek, ha csak otthon tartózkodsz.

Milyen hátrányai lehetnek a home office-nak?

Az előnyeit már felmértük, de nézzük, mely hátrányokkal szembesülhetünk a home office során.

  • A motiváció hiánya: Ha a kollégák közelben vannak, akkor a feladatok átbeszélése is sokkal egyszerűbb, ráadásul kiváló ötletek juthatnak az eszedbe. Ez nem csak a munkához segítség, de akár ahhoz is, hogy célokat állíts fel. Amennyiben nincs meg ez a lehetőség, könnyen ott találhatod magad, hogy nincsenek céljaid és elfogyott a motivációd. Ugyanez igaz arra is, ha nincs a vezető a közelben: természetesen senki sem szereti, ha a nyakára jár a főnök, viszont ha teljesen eltűnünk a csapatban, akkor nem kapunk semmilyen támogatást a vezetőtől, így szintén a motiváció eltűnése jelentkezhet.
  • A kiégés megnövekedett esélye: A kutatások szerint azok, akik leginkább home-office-ban dolgoznak, hosszú távon nagyobb eséllyel tapasztalják a kiégés tüneteit. A tünetek között találjuk az állandó fáradtságot, motiválatlanságot. Ennek oka részben a megnövekedett munkaórákban keresendő (főleg, ha nem tartunk napi rutint), valamint abban, hogy nem vagyunk emberek között. Utóbbi ugyanis a létfenntartásunk alapja, kell, hogy emberek között legyünk, kapcsolatba kerüljünk, interaktáljunk!
  • A visszajelzés hiánya: Azok a munkavállalók, akik otthon végzik a munka egészét, kevesebb visszajelzést kapnak a munkájukra és teljesítményükre vonatkozóan. Ez pedig motiválatlansághoz, majd akár kiégéshez, a meg nem becsültség érzéséhez vezet!

Hogyan legyünk hatékonyak az otthoni irodában

A munka otthonról történő ellátása szuper lehetőség, és ha sikerült kialakítani a megfelelő környezetet hozzá, akkor csak nyerni lehet vele. Ehhez viszont tartsd szem előtt azt, hogy legyen egy napi rutin, hogy hasznos legyen a munkaidő, legyenek rendszeres szünetek, próbálj meg a lehető legtöbb időt tölteni a kollégákkal például közös edzések formájában.

Az elmagányosodás ugyanis egy nagyon veszélyes faktor lehet, és egy olyan tényező, amely ronthatja a teljesítményt és az élettel való elégedettséget. Éppen ezért, ha már otthon van berendezve az irodád, akkor figyelj arra, hogy ergonómikus legyen az asztal és szék, és tartsd magad ahhoz az időbeosztáshoz, amelyet az irodában is tartanál. Ne feledd: a túl hosszúra nyúlt munkaidő kerülendő, hiszen nem attól lesz hasznos a munkaidő, hogy minél tovább tart!