Könyvelő önéletrajz – Ha jóba vagy a számokkal!

Könyvelőként elhelyezkedni egy igazi szép szakmának számít, miközben ma Magyarországon lehet is esélyed arra, hogy nagyszerű munkahelyeket találj, viszonylag jó fizetés mellett. Amíg viszont a felvétel után hamar bizonyítanod kell majd a tudásodat, addig az első és legfontosabb lépés, hogy az önéletrajz, amit beküldesz tükrözze mindazt, amire képes vagy. Ebben a cikkben éppen ezért bemutatunk minden lényegeset, amiről tudnod kell, ha ez az állás érdekel, miközben egy egyszerű minta után részletesen is kifejtjük, hogy mit kell megadnod a professzionális kinézet eléréshez.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Szólunk előre, hogy nem kell bonyolult lépésekre számítanod, miközben főleg csak arra kell hangsúlyt helyezned majd, hogy minden kiemelj, amire képes vagy az önéletrajz megalkotása során.
Nézzük meg először egybe, hogy hogyan is fog kinézni a dokumentumod, ha elkészültél vele.

Tartalomjegyzék

Könyvelő önéletrajz – Nézd meg egészben hogyan is néz majd ki az önéletrajzod

Személyes adatok
Varga Adél
Könyvelő
E-mail: vargaadel@gmail.com
Telefonszám: 06 70/64-57-876
Lakcím: 3467 Budapest, Váralja utca 57.
Születési hely, idő: 1960. 04. 30. Dunaharaszti

Rólam
Lassan 20 éves tapasztalattal rendelkezem, mint könyvelő, éppen ezért minden fontos programot ismertek, legyen az régi vagy új, modern változatú szoftverhez köthető. Képes vagyok papír alapon könyvelni is, miközben bármilyen pénzügyi vagy számítási feladatot is képes vagyok ellátni, ami egy cég szempontjából lényeges lehet.

Tapasztalatok
Pénzügyi munkatárs
City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet
2020. január – 2022. február
Veszprém

 • Ügyviteli programok ismerete
 • Excel használata maga szinten
 • Számítógépes alapok elsajátítása
 • Gazdasági folyamatok naprakész ügyintézése
 • A kapcsolódó analitikus nyilvántartások vezetése

Számviteli ügyintéző
Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
2017. március – 2029. február
Kecskemét

 • Pénzgazdálkodási feladatok elvégzése
 • Fizetési határidők betartása
 • Az adók, járulékok, fuvardíj elszámolások ügyintézése
 • Szállítói kötelezettségek határidőben történő fizetése
 • Kintlévőségek behajtása

Tanulmányok
Financial BA
Budapesti Gazdasági Egyetem
2016. augusztus – 2018. június
Debrecen

Mérlegképes könyvelői szak
Debreceni Egyetem
2011. szeptember – 2013. július
Nyíregyháza

Érettségi
BMSZC Petrik Lajos Két tanítási Nyelvű Technikum
2006. szeptember – 2010. május
Sopron

Képességek és készségek

 • Határidőre való megfelelés
 • Számokkal való jó kapcsolat
 • Analitikus gondolkozás
 • Megbízhatóság
 • Pontosság
 • Nyitottság új ismeretek szerzésére
 • Önállóság
 • Csapatmunkára való képesség
 • Rendszerben való gondolkozás
 • Pontos információ szolgáltatás
 • Jogosítvány

Nyelvek
Angol nyelv – alapfok

A legfontosabb információk könyvelőként

Amennyiben ilyen munkahelyen szeretnél elhelyezkedni, külön jó hír, hogy több ezer munka várhat rád, akármelyik álláskereső portálon nézelődsz majd. Amíg viszont sok állás betöltetlen napjainkban, ez főleg annak is köszönhető, hogy nem számíthatsz túl nagy fizetésre. Átlagosan ugyanis 200 000 és 250 000 forint között kapnak bruttóban a pályakezdő munkatársak, illetve, a már tapasztalattal rendelkezők is alig bruttó 400 000 vagy 500 000 forintra számíthatnak majd.

Könyvelő önéletrajz

Ezenkívül viszont vannak év végi bónuszok, egészségbiztosítás és a különböző cégeknél akár SZÉP kártya is, amit megszerezhetsz, így amennyiben ez a munka érdekel főleg a juttatásokra kell majd figyelned, ha magas jövedelemre szeretnél szert tenni.

Fontos tudnod, hogy a kis cégeknél lazább munkamenetre számíthatsz, viszont kisebb bérre is, szemben például a multikkal, ahol megkövetelik a szoros határidőket, viszont cserébe több bónuszt és extra juttatást is adnak számodra.

Viszont, nagyobb lehetőséged van ebben a munkakörben arra, hogy 4 vagy 6 órás munkát vállalj, ahogy arra is lehetőséged lehet akár, hogy home office-os munkavégzésben helyezkedj majd el. Éppen ezért, ha vannak különleges igényeid, érdemes figyelned rájuk már akkor, amikor megteszed a jelentkezésedet.

Nézzük meg most a legfontosabb szakaszokat és szabályokat, amik lényegesek az önéletrajzod megfelelő beküldése előtt.

Mit írj bele kötelező jelleggel és mit hagyhatsz le?

Vannak olyan részek, amiket mindenképpen hozzá kell adnod az irományodhoz, így például minden esetben felülre kerül a személyes adatok kifejtése, ezután jön a bemutatkozás, illetve sorban a tapasztalatok és az iskolák. Ezután írd bele a nyelvtudásra vonatkozó ismereteidet. A nem kötelező részek között pedig megemlíthetjük a hobbikat és az egyéb, munkához nem feltétlenül releváns papírokat, diplomákat és egyebeket, amikről már te döntheted el, hogy hozzá fogod-e adni.

Könyvelő önéletrajz

Fontos megjegyeznünk, hogy általában a HR-esek különböző programot használnak arra, hogy kiszűrjék a legjobb jelentkezőket, így érdemes az álláshirdetésben feltüntetett fő kulcsszavakat hozzáadnod a dokumentumhoz, hiszen minél több szerepel benne, annál nagyobb esélyed van arra, hogy a kezük közé akad majd a te önéletrajzod is.

Ellenben, az opcionális részek szempontjából csak azt kell tudnod, hogy szimpátiát kelthetsz a megadásukkal, így hátrányod semmiképpen nem származik majd belőle, viszont akkor sincs semmi baj, ha inkább kihagynád, ugyanis egy könyvelő szempontjából talán a legkevésbé fontos az, hogy milyen hobbikkal rendelkezel például.

Van viszont pár szabály, ami minden önéletrajzra igaz, bármelyik munkáltatónál is szeretnél elhelyezkedni, így most nézzük meg ezeket.

Egy profi önéletrajz alapvető szabályai

Egy könyvelő önéletrajz megírása közben, nem mindegy, hogy helyesen írsz-e, illetve, hogy milyen a dokumentum külalakja. Éppen ezért, érdemes lehet akár többször is átolvasnod a beküldött anyagot, hogy ezzel ellenőrizhesd, hogy biztosan minden helyesen szerepel-e a beküldött anyagban. De, természetesen ez nem minden, így még mielőtt valóban belekezdenél az adatok hozzáadásába, nézd meg az alábbi részeket, ahol kifejtünk minden fontosat.

Például, lényeges az, hogy használj felsorolásokat. Azaz, ahol szükséges pontozott listában add meg az adatokat, ahogy az is jó, ha kiemeled a fő gondolatokat, hogy átlátható és jól olvasható formában biztosítsd a dokumentumodat.

Ha ránk hallgatsz ezenkívül, inkább kihagyod a kép hozzáadását, mert amíg van, hogy jót teszel vele és szimpátiát ébresztesz általa az olvasóban, ugyanennyi esélyed van arra is, hogy pont nem leszel szimpatikus, így az első benyomás elrontásával akár azt is elérheted, hogy azonnal félretegyék az önéletrajzodat. De, ha mindenképpen szeretnéd képet hozzáadni, tudnod kell, hogy nem lehet 1 évnél régebbi a fotó, egyszerű, fehér háttér előtt kell készüljön és mindenképpen kerülnöd kell a nyaralós vagy szelfi képeket.

Lényeges ezen kívül az is, hogy bár nagyon hasonló leírásokkal találkozhatsz a különböző könyvelői munkakörökben, az a legjobb, ha képes vagy minden álláshoz új önéletrajzot készíteni, ugyanis észre fogja venni a munkáltató, ha ugyanazt a dokumentumot küldted be több helyre is, ezzel pedig szintén elveheted a saját esélyed attól, hogy behívjanak egy interjúra.

Könyvelő önéletrajz

A személyes adatok megadása a könyvelői önéletrajznak

JÓ VÁLTOZAT
Kecskés Abigél
Könyvelői munkatárs
Email cím: kecskesabigel@gmail.com
Telefonszám: 06 30/6789875
Lakcím: 3577 Székesfehérvár, Magyar János utca 67.
Születési hely, idő: 1956. 11. 21. Zugló
ROSSZ VÁLTOZAT
BAUKÓ KLÁRA
klarikacicaaaa@freemil.com
67897865
4578 Vásárosnamény
1964. 07. 15. Salgótarján

Gondolom nem is kell sokat magyaráznunk, hogy mi a jó az első és mi a rossz a második mintában. Amíg például az első, azaz jó változatban szépen kifejtették a kért pontokat és kiemelték a nevet, illetve megadták, hogy milyen munkakörre szeretnének jelentkezni, ez a rossz változatról egyáltalán nem mondható el. Ráadásul, ahhoz, hogy olyan jelentkező legyél, akit komolyan is vesznek, főleg, ha könyvelő szeretnél lenni, egy professzionális email címre lesz szükséged. Klárát ráadásul akkor sem tudnák felhívni, ha akarnák, ugyanis nem csak előhívószám nincs a mobilhoz, hanem maga a szám is rosszul van megadva. A cím esetén pedig a teljes címet kell megadni, még akkor is, ha a jelentkezés folyamata alatt nem feltétlenül mondható egy lényeges információnak.
Az összképen így nagyon látszik, hogy az első jelentkező foglalkozott az önéletrajzával, a második viszont nem különösebben erőltette meg magát, hiszen még az adatokat is rosszul adta meg.

Most viszont, térjünk át az egyik legjobb részre, azaz a bemutatkozás helyes megadására.

Így add meg a bemutatkozásod az önéletrajz írás közben

JÓ VÁLTOZAT
Több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem, mint könyvelő, ez idő alatt pedig egészen a fő könyveli szintre léphettem fel. Dolgoztam mindeközben pénzügyi és számviteli ügyintézőként is, miközben a számlázással kapcsolatos információk birtokában is vagyok. Ma már bármilyen munkához köthető programot ismerek, legyen az régi módszer, vagy modern, új szoftver, így nem okoz problémát az önálló munkavégzés.
NEM JÓ VÁLTOZAT
Könyvelő vagyok, több mint 20 éve. Ismerem a programokat és tudom hogyan kell jól elvégezni a feladatokat. Bármi is a terv, azt el tudom látni, így számíthattok rám ki is gond nélkül.

Nem mindegy tehát, hogy ugyanazokat a gondolatokat hogyan fogalmazod meg. Az a jó, ha 4 – 5 sorban, hosszú és kifejtett mondatokban fejted ki a gondolatokat, úgy, hogy képes vagy megmutatni egy szeletét annak, hogy miben vagy jó. A nem jó változatban a pályázó nem mond semmit arról, hogy mit is csinált eddig, csak önmagát ismételve összedobott pár mondatot.

Könyvelő önéletrajz

Ezzel nem igazán lehet meggyőzni az olvasót, így biztos, hogy nem fogja felkelteni a figyelmet, de még az is lehet, hogy eléri, hogy félretegyék az irományát. Ha tehát szeretnéd az állást, használd a bemutatkozást úgy, mint egy önmarketing eszközt, ahol megmutatod, miért is vagy te a legjobb jelentkező az adott munkára. Használj pontos számokat és időszakokat és ne feledd, hogy nem kell bonyolult, több oldalas részt megadnod itt.

Nézzük meg most viszont, hogy miként is néz ki a tapasztalatok rész.

A munkahelyek és tapasztalati rész mintája

Ezután következik tehát az önéletrajzban a tapasztalatokra vonatkozó szakasz, amit fordított sorrendben kell majd megadnod. Lényeges ezenkívül az is, hogy mindegyik munkahelyet 4 – 5 pontban kifejts, azaz, hogy hozzáadd, hogy milyen készségeket szereztél azáltal, hogy ott dolgoztál az adott munkahelyen.

Ez alól egyébként kivételt az képez, ha van olyan volt állásod, ami relevánsabb a mostanihoz, ugyanis ebben az esetben bátran előre is veheted a listában azokat. Hoztunk viszont mintát is, hogy követhesd mit kell tenned:

HELYES VERZIÓ
HITELBIZTOSÍTÓ
Metróvas Kft.
2018. december – 2029. november
Göd

 • Kimenő számlák rendszeres összeállítása
 • Elektronikus úton történő bankolás előkészítése
 • Bankkivonatok beolvasása
 • Az ügyfél folyószámlák figyelemmel kísérése
 • Fizetési felszólítások, behajtások iránti intézkedések megtétele

Banki szakértő
L & P Magyarország Kft.
2016. október – 2017. augusztus
Tarján

 • Szankciók alkalmazása a határidőre nem fizető adósok számára
 • Az integrált pénzügyi rendszerek kezelése
 • Adózási, tb, nyilvántartási feladatainak folyamatos ügyintézése
 • Bérszámfejtésre történő előkészítése
 • Adatszolgáltatások szükség szerinti összeállítás
 • Áfa bevallások elkészítése

Gyakornok
MMV ZRt.
2011. február – 2013. március
Hódmezővásárhely

 • BHR dokumentumok kezelése
 • Cafeteria és más analitikus munkaügyi nyilvántartás vezetése
 • Eszközgazdálkodási feladatok ellátása
 • Tárgyi eszközök analitikus nyilvántartásának figyelése
 • Leltározás
 • Eredmények kiértékelésében való részvétel
ÍGY NE CSINÁLD
PÉNZÜGYES
Hódmezővásárhelyi Műk. és Szolg. NPZrt.
2009. április – 2011. november
ZALA

 • rögzítés
 • figyelés
 • részvétel
 • megbeszélések

Lényeges tehát, hogy kifejted-e, amit megadsz, hiszen, ha csak egy szót adsz hozzá minden ponthoz nem sok esélyed van arra, hogy valóban fel is vegyék veled a kapcsolatot. Ráadásul, nem is tudod ezáltal bemutatni, hogy miért te vagy a legjobb jelentkező. Ezzel szemben a zöld részben összeírt adatok alapján jó eséllyel te magad is szívesebben vennéd fel a kapcsolatot a jelentkezővel, hiszen megad minden lényeges feladatot, amit végzett az adott munkakörben.

Ez az a rész egyébként, ahol főleg lényegesek lesznek a kulcsszavak, így érdemes összefésülnöd az álláshirdetést azokkal a képességekkel, amivel te is rendelkezel.

Mindazonáltal, külalak szempontjából is jobb a helyes változat, így, ha csak átfutnák az adatokat nem azt fogják látni, hogy csak összecsaptad az egészet, idő és energiaráfordítás nélkül.

A tanulmányok és iskolák megadására vonatkozó információk és minta

Lassan egyébként a dokumentum végére érünk, de még ki kell tartanod pár bekezdés erejére, ha szeretnéd minden szakaszt profi módon hozzáadni. Ebben a részben részletesen is megnézzük például, hogy mi az elvárás a tanulmányok és iskolák megadására vonatkozóan.

Könyvelő önéletrajz

A jó hír, hogy ebben a szakaszban már csak meg kell adnod, hogy milyen iskolákat végeztél és azt mikor tetted, anélkül, hogy részletesen is ki kellene fejtened a különböző pontokat. Ha viszont, ez az első munkád és a fenti részhez nem sokat tudsz írni, ez lehet a megfelelő szakasz arra vonatkozóan, hogy egy pontozott listában bemutasd a készségeidet, amit az adott szakon szereztél.

A tanulmányok jól megadva
ISKOLÁK ÉS TANULMÁNYOK

Pénzügyes BA
Eötvös Loránd Tudományegyetem
2000. szeptember – 2003. június
Szekszárd

Ügyintézői készségek BA
Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem
1997. augusztus – 1999. május
Svábhegy

Nem jó módja a megadásnak:
ISKOLÁK

Oklevél
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
4 év
Budakeszi

Diploma
Wekerle Sándor Üzleti Főiskola
3 év
Üröm

Írd ki tehát a szak nevét, a megszerzett képesítéssel és a település nevével egyetemben. Mindazonáltal, nem jó, ha csak egy évet adsz meg arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tanultál az adott iskolában, meg kell tudnod jelölni a pontos időszakot. Ez interjú szempontjából nem feltétlenül lényeges információ, viszont ez a szabály a magyar önéletrajzokkal kapcsolatban, így neked sem érdemes eltérned ettől.
Bár, általában nem ez lesz az a rész, amivel a legtöbb időt eltöltened, itt is érvényes a fordított sorrend és az, hogy helyesen írj és figyelj a külalakra, hiszen még úgy is könnyen elveszítheted az érdeklődést, hogy már a dokumentum végén jársz.

Képességek és készségek – Mit is jelentenek ezek a szavak pontosan az önéletrajzban?

Egy könyvelő önéletrajz szabályai értelmében hozzá kell adnod a soft és a hard skilleket is, amikben jeleskedsz, bár ebben a munkakörben főleg a hard lesz az a rész, amire kiemelt hangsúlyt kell fektetned, ugyanis kevésbé lényeges, hogy miként bánsz az emberekkel. Természetesen mindkettőből kell írnod, de a legjobb, ha a hard skilleket gondolod át jobban, azaz azt, hogy szakmai oldalról milyen programokat és szoftvereket ismersz.

A soft ebben az esetben azt jelöli, hogy milyen szociális készségekkel rendelkezel.

Mutatunk viszont mindkettőre példákat, hogy neked viszont elegendő, ha egy listán belül felsorolod azokat 6 – 8 pontban, mindenféle magyarázat vagy kifejtés nélkül.

Soft készségek

 • Csapatban való munkaképesség
 • Mosolygós személyiség
 • Nyitott az új dolgokra
 • Nem retten meg a furcsa feladatoktól
 • Önállóság
 • Együttérzés a munkatársak problémájára

Hard képességek

 • Könyvelői programok ismerete
 • Képesség a számlák kezelésére
 • Könyvelés papír alapon is
 • Pénzügyi irányból minden számítógépes ismeret

A nyelvismeret és annak fontossága könyvelőként

Amennyiben könyvelő szeretnél lenni, tudnod kell, hogy nem feltétlenül szükséges az, hogy bármilyen nyelven beszélj, ugyanis itt a lényeg inkább a számokra kerül. Ha viszont rendelkezel angol vagy német nyelvtudással, azt mindenképpen érdemes hozzáadnod, ugyanis ettől függetlenül előnyödre válhat a jelentkezés alatt. Miközben, ha bármilyen nyelvet is ismersz a magyaron kívül, magasabb bérre is számíthatsz. Éppen ezért, érdemes lehet akár a nem szokványos nyelveket is megadnod, sőt mi több, az a legjobb, ha az összeset beleírod.

Könyvelő önéletrajz

Elég viszont egyszerűen felsorolnod, így nem lesz nagy feladat az az adatok megadása. Mindazonáltal, azt tudnod kell, hogy nem érdemes semmiben nagyobbat mondanod, ami, nyelvtudás szempontjából, azaz hazudnod bármilyen nyelvről, amit nem ismersz, vagy nem olyan szinten beszéled, ahogy megadod, mert szinte biztos, hogy az interjú alatt bele is fognak kérdezni a tudásodba.

A hazugság pedig egyenesen vezet majd ahhoz, hogy nem hívnak fel soha többé és nem te kapod majd meg az állást, még akkor sem, ha minden másban jól teljesítettél.

Így add meg a nyelvtudásra vonatkozó adatokat:

Nyelvek
Angol – Középfok
Német – Alapfok

A hobbijaid és a nem releváns tapasztalatok

Végül pedig, eldöntheted, hogy szeretnéd-e megadni a további részeket, illetőleg, beférnek-e még az egy oldalas dokumentumba. Itt viszont már csak fel kell sorolnod az információkat, anélkül, hogy bármilyen kontextusba helyeznéd őket.

Azt tudnod kell, hogy sokszor meg sem nézik ezeket az adatokat, de, ha mégis megteszik, akkor is csak átfutják egyszerűen. Viszont, hátrányod nem származhat belőle, előnyöd viszont abból a szempontból igen, hogy így lehet, hogy sokkal szimpatikusabb leszel az olvasónak, főleg például, ha hasonló hobbikkal rendelkeztek. Így tehát, ez a szakasz főleg már csak arra jó, ha bemutasd megad.

A különböző, munkához nem releváns iskolák és tapasztalatok, ha több mindent is tudsz ide írni, azt az érzést kelthetik, hogy képes vagy különböző feladatokat is ellátni, miközben látszik általuk, hogy több lábon állsz. Amíg ráadásul elolvassák, gondolhatják azt is, hogy képes vagy és szeretsz új dolgokat megtanulni, ami szintén előnyös lehet a jelentkezés folyamata alatt számodra is.