Motivációs levél angolul

Az angol motivációs levél nem okoz akkora kihívást, ha tudod, hogyan készíts magyarul egy meggyőző motivációs levelet. Ez a kulcsa mindennek: ha tudod, miből épül fel egy szuper motivációs levél, akkor már csak át kell ültetni az angol nyelvre, és kész is vagy!

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Cikkünkben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan fogalmazd meg jól a mondanivalódat. Példák és motivációs levél minták segítségével pillanatok alatt elkészítheted te is!

Tartalomjegyzék

Mi a motivációs levél célja?

A motivációs levél célja, hogy kiegészítse az önéletrajzot, olyan információkat osszon meg rólad, amely abban nem található meg. Miközben van hely és tér a teljes karriert, eredményeket, készségeket és képességeket megmutatni, még a pályázó személyiségéről is többet tud meg a munkáltató.

A motivációs levél elolvasása után szinte olyan, mintha személyesen ismerne már a leendő főnököd. A motivációs levél akkor igazán jó, ha alátámasztja az általad az önéletrajzban megjelölt információkat! Ez nem jelent mást, mint hogy összefoglalja és alátámasztja, részletezi a szakmai életutadat, amit az önéletrajzban csak vázlatosan mutattál meg. Mindeközben pedig  a motivációdra, céljaidra, személyiségedre is rálátást biztosít! 

Motivációs levél angolul, minta

Bianka Pálma
Károli út. 123.
1111, Budapest

10 January, 2022.

Jacob Smith
Head of Creative Department
Zebra Agency
Leaf street 201.
E1 6AN London
United Kingdom

Dear Mr Smith,

My name is Bianka Pálma and I am a Marketing Team Leader. I am writing to apply for the Marketing Manager position at Zebra Agency.

I have been working in the field of marketing for 8 years. Started my career at a multinational company as a Project Manager. I had my dedicated small team, consisting of a Social Media Manager and 3 Graphic Designers, being responsible for keeping the projects on track and supporting the execution of the marketing strategy. In this position I was working closely with strategy consultants and was able to pick up this perspective. Dedication, strategy thinking, planning and keeping the deadline are main assets of this position, and as a recognition of my hard work, I had been promoted as a Team Leader. The team I was managing consisted of 6 project managers, 10 graphic designers and 5 social media managers. In this position I have acquired new skills, such as communication, negotiation skills and also the essentials of a leader: motivating the colleagues. During my years as a Team Leader, the fluctuation rate decreased from 17% to 4% and the sales record has increased by 11%.

Meanwhile, I have conducted the Facebook Blueprint, Google Ads certificate, as well as presentation and negotiation skills. In order to become a better manager, I conducted a leadership program, which I have finished with excellence. I also hold a bachelor’s degree in marketing and a master’s degree in human resources and leadership.

I hope to get the opportunity to work with you. Thank you for taking the time to review my application. Please contact me at bianka.palma@gmail.com or via phone on the +3630/654-4567 number if you have any questions for me.

I look forward to hearing from you soon.

Yours sincerely,
Bianka Pálma

Motivációs levél és kísérőlevél ugyanazok lennének?

A köztudatban sok esetben úgy él, hogy a motivációs levél és a kísérőlevél egy és ugyanaz. Ez azonban nem így van, mert míg a kísérőlevél mindössze néhány mondat, a motivációs levél terjedelme fél-egy oldal. Előbbibe csatoljuk bele a szakmai önéletrajzot és a motivációs levelet! A kísérőlevélről ide kattintva tudhatsz meg többet, többek között mintákkal, példákkal mutatjuk be a tökéletes kísérőlevelet! Útmutatónk segítségével kísérőlevelet is percek alatt írhatsz!

A motivációs levél hossza, felépítése

A motivációs levél hosszúsága 0,5-1 oldal, ennél hosszabb ne legyen, különben nem fogják elolvasni. Ez mind a magyar, mind az angol nyelvű motivációs levél esetén így van. A legfontosabb szabály, hogy könnyen olvasható, áttekinthető és szellős legyen! Az önéletrajzzal ellentétben a motivációs levélben nem vázlatszerűen, vázlatpontokban fogalmazol, hanem teljes mondatokban. Kicsit olyan, mint egy esszé, a különbség csak az, hogy itt a karrieredet és eredményeidet “meséled el”.

Érdemes arra külön odafigyelni, hogy a megjelenésre ugyanolyan legyen, mint az önéletrajz. Ehhez ajánlunk önéletrajz sablont, amiben meghatározó színek szerepelnek, és ezeket érdemes megjeleníteni a motivációs levélben is. A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás ha online önéletrajz szerkesztőt használsz.

Az esszé formátumot elhagyva pedig 4-5 bekezdésből álljon, tehát mindenképp tagold a motivációs levelet! Minél több, kisebb paragrafusra van szedve, annál könnyebb olvasni, tehát biztosan előnyt jelent. A betűtípus tekintetében a Times New Roman, Arial és Calibri az elvárt, tehát a hagyományosabbak, valamint ne legyen kisebb vagy nagyobb a betűméret 11-12-esnél.

🔴 🔴  Lehetőleg kerüld azt a megoldást, hogy lekicsinyíted a betű nagyságát 10-es méretre csak azért, hogy kiférj egy oldalra! Ebben az esetben ugyanis garantált, hogy nem fogják elolvasni a motivációs levelet.

Az angol motivációs levél felépítése

A motivációs levél terjedelme fél-egy oldal, de nem mindegy, hogy ezt hogyan osztod fel. Kiemelt fontosságú a címzés és az aláírás, emellett pedig a törzszöveget is további bekezdésekre illik bontani.

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés.

A fenti angol motivációs levél minta, amelyben a jelölt marketing menedzser pozícióra jelentkezik, segíthet abban, hogy hogyan nézzen ki a felépítés, és milyen információknak kell mindenképp szerepelniük.

Kezdd az elején – a címzés

A címzés elengedhetetlen egy motivációs levélből, és még a terjedelmi megkötésbe is beleszámít. Először a te adataidat (név, lakcím) add meg, majd jöhet a dátum, amikor írod, végezetül pedig a címzett adatai. Ennél a résznél ezekre lesz szükséged: címzett, tehát aki majd olvassa a motivációs levelet, beosztása, cég neve és a székhelye. Ha nem tudod, ki kapja meg a levelet, akkor címzheted a HR-nek vagy a cégnek is. Általában azonban a címzettet megtalálod vagy a weboldalon, vagy a LinkedIn-en!

Bianka Pálma
Károli út. 123.
1111, Budapest

10 January, 2022.

Jacob Smith
Head of Creative Department
Zebra Agency
Leaf street 201.
E1 6AN London
United Kingdom

A dátum esetén először írjuk a napot, majd a hónapot és az évszámot!

A megszólítás, köszönés

Az angol motivációs levél ezután a megszólítással kezdődik, amely minden esetben a “Dear” lesz, ezt követi a Mr./Mrs. és a vezetéknév. Ha azonban nem tudod, ki a pontos címzett, akkor a Sir/Madam kifejezést használd!

Ezek az elfogadottak:

 • Dear Sir,
 • Dir Madam,
 • Dear Mr. Jacobson,
 • Dear Mrs. Lawrence,
📌 Tény: Az angol motivációs levélben a megszólítást vessző követi!

Angol motivációs levél bemutatkozása

Mielőtt belevágnánk a tartalmi részbe, először is fontos, hogy az első mondatban bemutatkozz. Itt azt is meg kell írni, hogy miért és milyen állásra jelentkezel pontosan. Bár a kísérőlevél címében ez szerepel, de itt sem maradhat le. Nyugodtan mesélj 1-2 mondatban már a motivációról is, hogy miért ide szeretnél jelentkezni.

HELYES
Dear Mr. Johansson,

My name is László Ujvari and I am writing to apply for the IT Project Manager position at your company. As I have 3 years of experience in IT, I believe I can be a good fit for the role.

Dear Sir/Madam,

My name is Elena Tyúkos and I would like to apply for the position of Social Media Manager, which I have found on Allasokaneten.com.

Angol motivációs levél tartalmi rész

Ha mindezzel megvagy, akkor következik a legnehezebb rész: 2-3 bekezdésben bemutatni a karrieredet, eredményeidet, tanulmányaidat és képességeidet. Ezzel adod el magad, győzöd meg a céget, hogy te vagy a legjobb jelölt arra, hogy betöltsd a pozíciót.

Miről mesélj?

 • Motiváció, miért ide jelentkezel.
 • Mióta vagy a szakmában?
 • Milyen eredményeid vannak a területen?
 • Milyen releváns szakmai tapasztalatod van?
 • Milyen készségekkel, képességekkel rendelkezel?
 • Milyen végzettséged van, ami szükséges vagy jól jöhet a pozícióhoz?

Mindezekről kell maximum fél oldalban számot adni: készen állsz összefoglalni a teljes szakmai tapasztalatodat?

HELYES
I have 10 years of experience in hospitality. My first position was a Receptionist at Kensington Hotel being responsible for the bookings and the pleasure stay of the guests. During my work, the guest complaints decreased by 76%. As a part of my team’s dedicated work, the number of events which have been organized in the hotel has increased by 23%. As an acknowledgement of my hard work, I was appointed a Hotel Manager. My responsibilities included recruiting young and creative staff, managing finances and banking procedures and the customer satisfaction level was at the highest point with 98%.

During my work I honed the skills of strategic thinking, time management, democratic and agile leadership style and budget calculation. As a part of my qualification, I conducted my bachelor’s degree in tourism and management.

The reason I would like to apply for the role is that the range of clients and the names of these clients are broader and greater than I have worked before. As a hospitality worker, working in a high-class environment that represents your company can be both satisfying and honoring.

A legfontosabb, hogy lehetőleg valódi, számszerű eredménnyel is mutasd be azt, amit elértél. Ha nem tudsz ilyet felmutatni, akkor különböző szituációkkal, konfliktusok kezelésével is ugyanazt a hatást éred el. Például, ezt így teheted meg az angol motivációs levélben.

As a part of my work, I was responsible for the new implementation of the marketing strategy, which had to be implemented within 6 months.

👉 Mindemellett ne maradjon ki az sem, hogy miért is szeretnél jelentkezni a céghez. Mi a cég víziója, missziója, szemlélete, mi az, ami ennyire megfogott benne?

A konklúzió, vagyis összefoglalás

A konklúzió az utolsó két-három mondat, amivel még alátámasztod azt, hogy miért is vagy tökéletes jelölt. Itt még néhány készség képesség, további hízelgés is belefér, de mindenesetre valódi legyen minden, amit írsz!

HELYES
I would be well suited for the position as I have honed academic skills and public speaking. The communication skills and the respect and understanding of your company’s vision is essential, which do belong to my professional area.

Ilyen formában is összefoglalhod, hogy miért vagy szuper jelölt:

HELYES
Your organization is a dedicated fighter against climate change, which I am not only interested in, but also respect. Applying for the position is honorable as I would like to be a part of this environmental and perspective change.

Elköszönés, zárás

A zárás néhány utolsó mondat, ami összefoglalja azt, hogy milyen dokumentumokat csatoltál. Emellett leírod azt is, hogy mennyire nyitott vagy arra, hogy keressenek, hogy személyesen is bemutatkozhass, és hogy milyen elérhetőségeken érnek el. Ezeket a mondatokat érdemes ide írni:

HELYES
Please find attached my resumé and a proof of my language exam. I hope we will have the opportunity to personally discuss why I am a good fit for the company. I am available for any questions, therefore if you have any questions, please do not hesitate to contact me via email (gabor.koka@gmail.com) or phone (+3630/543-4566).

Looking forward to hearing from you.

Yours faithfully,
Gabor Koka

I hope I have the honor and opportunity to personally discuss the role and my potential future at the company. If you have any questions, please contact me via email (lajos.kiss@gmail.com) or phone (+3620/234-4444).

Thank you for your time and consideration.

Yours faithfully,
Lajos Kiss

Elköszönésképpp mindig így írd alá:

 • Yours faithfully
 • Sincerely

További tippek az önéletrajz megírásához

 • Mindig figyelj arra, hogy nem használunk az angolban felkiáltójelet, csak vesszőt a megszólítás és az elköszönés során is.
 • Minden egyes jelentkezés előtt írj új motivációs levelet. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a pozíciót és cégnevet kell kicserélni, hanem a kulcsszavakat is. A kulcsszavak azok készségek és képességek, amelyeket az álláshirdetésben is megemlítenek, főképp az elvárásokat tartalmazó részben.
 • A tökéletes helyesírás elengedhetetlen az angol motivációs levél esetén is!
 • Az angol motivációs levéllel nemcsak külföldi cégekhez, hanem akár magyar kis- és középvállalkozásokhoz is lehet jelentkezni. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit kérnek az álláshirdetésben.
 • Ha angol motivációs levél az elvárás, akkor az önéletrajz is angol legyen.
 • Lehetőleg ne használj túl sok “I” szót, inkább passzív szerkezetet, hiszen így kevésbé tűnsz önteltnek, ráaádásul a formai, hivatalos levél esetén ez az elvárás.

Összefoglalás – a tökéletes angol motivációs levél titka

Az angol motivációs levél tartalma megegyezik a magyarral. Érdemes ugyanolyan stílust és megjelenést választani az önéletrajznak és a motivációs levélnek, hogy konzisztens legyen a megjelenés. A motivációs levél hossza fél-egy oldal, amelyben összefoglalod a karrieredet, képességeidet, amelyek alkalmassá tesznek a megpályázott pozícióra. 4-5 bekezdésre érdemes bontani, ezzel elérve azt, hogy könnyen olvashatóvá váljon a motivációs levél.

Kezdd a motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással. A megszólítás esetén mindig vesszőt használj az angolban, valamint próbáld meg a cég weboldalán megtalálni, kihez fog érkezni a jelentkezésed. A bemutatkozás mindössze 2-3 mondat, amely tartalmazza, hogy ki vagy és milyen állásra jelentkezel. A törzsszöveg, amelyben a munkatapasztalatot, tanulmányokat, eredményeket is megmutatod, foglalja el a legnagyobb részt, és akár több bekezdésre is tagolhatod. A készségek, képességek se maradjanak ki, és a legjobb, ha valós, megtörtént szituációval és számokkal tudod alátámasztani a képességeidet, eredményeidet. Lehetőleg ne maradjon le a cégnek való hízelgés sem.

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, valamint azt, hogy hogyan érnek el (email és telefonszám kötelező). Az, hogy milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, szintén itt jelenik meg. Legyél pozitív, kedves, és semmiképp sem arrogáns, ha valóban meg szeretnéd szerezni a pozíciót. Arra ügyelj, hogy mindig frissítsd a megadott kulcsszavakkal, cégnévvel, cég víziójával és a pozíció megadásával a motivációs levelet. Minél több passzív szerkezetet használj annak érdekében, hogy nehogy önfényezésbe csapjon át a motivációs levél.

Készen állsz az angol motivációs levél megírására?