Orvos önéletrajz – minta és tanácsok!

Az orvosi hivatás, gyógyítás csodálatos, és mindig jelen volt az emberi történelem során. Enélkül nem fejlődhetne a civilizációnk ilyen ütemben, nem élnénk ilyen sok ideig és ilyen egészségesen. Emiatt az orvosok tekintélyt parancsolnak, és nagy megbecsülés övezi őket.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

Azt hihetnénk, hogy az orvosok számára önéletrajz nem is szükséges, hiszen olyan mértékű a hiány Magyarországon. Ettől függetlenül azonban elengedhetetlen, mint az összes többi szakma esetében. Az egészségügyi szakemberek bár sok esetben közalkalmazottnak minősülnek, mégis ugyanúgy van számukra interjú, kiválasztási folyamat.

Emiatt ha nem megfelelően mutatod be a képességeidet, szakértelmedet, akkor biztosan nem fogsz tudni elhelyezkedni. Az álommunka, a betegek gyógyítása egy profi önéletrajz segítségével karnyújtásnyira kerül!

Tartalomjegyzék

Orvos foglalkoztatottság Magyarországon

Az orvosokat vadásszák a munkaerőpiacon, és ehhez a 2020-ben meghozott jelentős bérnövelés egy hatásos fegyvernek bizonyul. Az egészségügyi dolgozók bére ugyanis jelentősen el volt maradva az őket megillető összegtől, de ez megváltozott. Az alapellátásban, egészségügyi jogviszonyban dolgozó orvosok, fogorvosok számára már 6 év szakmai tapasztalat után jár az egymillió forintos havi bruttó bér 2023-tól, akár rendelkezik szakvizsgával, akár nem.

A háromlépcsős fizetésemelés régóta ígért és igényelt bérnövekedés volt. Köztudott volt ugyanis, hogy az orvosok és más egészségügyi dolgozók fizetése a közalkalmazottak fizetésével volt egyenlő, így emiatt nem volt csábító választás a fiatalok számára.

Orvosokra ugyanis szükség van, ugyanúgy az állami, mint a magánszektorban. A Jooble oldalon láthatjuk, hogy közel 800 nyitott állás vár. A legnagyobb hiány a kisebb kórházakban van, így oda nagyobb eséllyel vesznek fel.

Emellett a magyar egészségügyi dolgozókat az Európai Unió tagállamai, köztük az élen a Skandináv országokkal is felszippantják. Az ott kínált fizetéssel nem vehette fel a versenyt a magyar fizetés, de most talán már az elvándorlás is megakadályozható.

Orvos önéletrajz minta

Személyes adatok
Név: Tóth Mihály
Születési hely, idő: 1972. 11.12.
E-mail: mihaly.toth@gmail.com
Telefonszám: +3630/345-4555
Lakcím: Debrecen, Faerdő út 12.

Szakmai tapasztalat

Háziorvos
Debrecen
1999. október – jelenleg

Rezidens
Debreceni Egyetem Klinikai Központ
1997. június – 2002. Július
Debrecen

Szaktanácsadó
Magyar Nemzeti egészségügyi Alapítvány
2005. szeptember – jelenleg
Budapest

Tanulmányok

Háziorvos szakképzés – summa cum laude
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
1999-2002
Debrecen

Általános orvos – summa cum laude
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
1991 – 1997
Debrecen

Oktatási feladatok

Graduális képzés:

Professzor, háziorvosi szeminár
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
2012. május – jelenleg
Debrecen

Professzor
Háziorvosi szakképzés
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
2014. szeptember – 2020. Június
Debrecem

Kutatási területek
Diabetes II. rizikóstátusz és intervenció gyakorlatának felismerése
Inzulinrezisztencia felismerése és prevenció

Publikációk

Tóth, M. (2010). Hogyan előzzük meg az inzulinrezisztenciát? Magyar Orvosi Szemle, 5. lapszám, 23-27. oldal

Tóth M., (2011). A diabetes II. orvosi felismerése, Magyar Orvosi Lap, 6. lapszám, 44.-55. oldal

Hogyan írjunk orvos önéletrajzot?

Az orvos önéletrajz sok esetben eltér a hagyományos önéletrajzoktól, mind felépítés, hosszúság, mind a megadott információk tekintetében. Az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy az egészségügyi önéletrajzok ritkán egy oldal hosszúságúak. Jellemzőbb inkább a 2-3 oldal, hiszen jelentősen több szekciót különítünk el.

Ennél az önéletrajz típusnál ugyanis nem az a jellemző, hogy rövid és áttekinthető, hiszen az orvosok feladata nem merül ki abban, hogy adott egy kórház, ahol 9-től 5-ig dolgoznak, majd hazamennek. A legtöbb orvos ugyanis kutatási munkát is végez, tanít, mentorál, TDK projekteken dolgozik témavezetőként, tanácsadó különböző egészségügyi szervezetekben.

Mindez nem sűríthető bele egyetlen oldalba, így ez az önéletrajz inkább hasonlítható az Europass önéletrajzhoz. Az egyetlen eltérés, amiben különbözik a két típus, hogy mi most a fordított időrendi sorrendet alkalmazó önéletrajz formátumot mutatjuk meg. Az Europass viszont időben inkább előrefelé halad, vagyis a legelső munkahelytől halad a jelenlegi felé.

A megpályázott pozíciótól természetesen itt is sok minden függ, mint ahogy magától az álláshirdetéstől is. Amennyiben egy magán egészségügyi intézményhez jelentkezel, akkor az ennél rövidebb önéletrajz is elegendő lehet, hiszen ott pontosan meg van adva, mi szerepeljen az önéletrajzban.

orvoz cv minta

Az orvosi önéletrajz elrendezése

Minden egészségügyi önéletrajz esetén elengedhetetlen a hibátlan helyesírás, valamint az, hogy könnyen áttekinthető legyen. Különösen nehéz ezt meglépni egy több oldal hosszúságú önéletrajz esetén, de nem lehetetlen. Az olvasót mindig segíteni kell az olvasásban, nincs ez másképp ennél a szakmánál sem.

Lehetőleg használjunk hagyományos betűtípust, mint amilyen a Calibri, Times New Roman vagy Arial. Az orvosok önéletrajza sosem lehet figyelemfelkeltő, giccses vagy színes. Törekedj a valódi szakember képének megformálásra, hiszen az első benyomás a legfontosabb. Egy kreatív és színes önéletrajz nem fogja a várt sikereket elhozni, ezt még a fiatal pályakezdőknek sem ajánljuk. A cél ugyanis az, hogy a szaktudást lássák, és kevésbé az orvost, mint embert – ahogy ez a legtöbb akadémikus esetén van.

Az önéletrajz sablonok közül mi a Határozott önéletrajz sablont ajánljuk, ezzel nem lehet melléfogni. Emellett ajánlott még az Europass önéletrajz sablon használata, főleg a külföldi jelentkezések esetén.

Ezeknek a szekcióknak szükséges szerepelniük az önéletrajzban:

 • A felirat, dokumentum címe, hogy Önéletrajz
 • Személyes adatok: név, email cím, születési év és hely, lakcím, értesítési cím, telefonszámok
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendi felsorolása, a pontos pozíciók és a cég/kórház nevének megjelölésével.
 • Kutatások, publikációk, mentori munka, oktatási tevékenység.
 • Egyéb képzések, amelyek nem kötelező jellegűek az orvosi munka ellátásához
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével.
 • Készségek, képességek, főleg, ha a magánszektorba pályázol.

Ebben a cikkben pedig végig vezetünk az összes szekció megírásán!

Kezdd az önéletrajzot a személyes adatokkal

Az önéletrajz legelső szekciója a személyes adatokat tartalmazza (a címadás után) és ez nem is véletlen. Ha itt valamit elrontunk, akkor hiába várjuk a megkeresést, nem fog megérkezni. Az álommunkát hiába várjuk, nem fog megtalálni minket, ha elírjuk az e-mail címet vagy telefonszámot.

Fontos, hogy soha ne használjuk a jelenlegi munkahelyi e-mail címünket, vagy ügyeleti telefonszámot, hanem csak a saját, személyes elérhetőséget adjunk meg. A megfelelő e-mail cím pedig szintén professzionalizmus kell, hogy sugalljon, valódi szakember benyomását keltve.

Példa

HELYES
Név: Tóth Mihály
Születési hely, idő: 1972. 11.12.
E-mail: mihaly.toth@gmail.com
Telefonszám: +3630/345-4555
Lakcím: Debrecen, Faerdő út 12.

Kell fotót mellékelni az orvos önéletrajzhoz?

Akármilyen egészségügyi önéletrajzot írunk, fotót érdemes mellékelni. Arra törekedj azonban, hogy olyan legyen, ami szintén megbízhatóságot sugall. A fotó csatolása az Europass esetében is elvárt, úgyhogy nem lehet vele mellélőni.

Munkatapasztalat elhelyezése az orvos önéletrajzban

A munkatapasztalat kissé nehéz egy szakmai önéletrajzban, ugyanis sok esetben az orvosok, doktorok több, különböző típusú pozícióban is helyt állnak. Ide sorolható a kutatás, oktatás, TDK versenyeken való témavezetői feladatok ellátása, esetleg mentor vagy egyéb tanácsadói, önkéntes munka. A szakmai tapasztalat esetén ebben az esetben nem szükséges a felsorolni a feladatköröket, ugyanis orvos esetén ez magától értetődő.

Amennyiben viszont valamilyen magánegészségügyi szektorba jelentkezel, ott kérhetik a feladatkörök pontos megnevezését. Ebben az esetben mindig pontosan, de mindössze 4-6 bulletponttal jelölve sorold fel. Alább láthatsz erre egy példát, ahol egy magán laboratórium keres Orvosi mikrobiológiai szakorvost. Az álláshirdetésben pontosan fel van sorolva, hogy mit tartalmaz a pozíció, és ezek kulcsszóként funkcionálnak. Tehát, ezek az információk mindenképp meg kell, hogy jelenjenek az önéletrajzodban is, ha sikeres szeretnél lenni.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Orvosi mikrobiológiai szakorvos
Lab Kft.
2017. szeptember – 2019. március
Budapest

 • Orvosi mikrobiológiai diagnosztikai kompetencia körbe tartozó laboratóriumi vizsgálatok végzése.
 • Laboratóriumi eredmények értékelése, ellenőrzése, interpretálása, validálása és kiadása.
 • Munkához kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátása.
 • Új vizsgálatok bevezetésében részvétel.
 • Kapcsolattartás és konzultálás a vizsgálatokat kérő orvosokkal és páciensekkel.
Alapvetően a szakmai tapasztalat ebben az esetben sem nyúlik vissza több, mint 15 évre, hiszen akkor akár 4 oldal hosszúságú is lehetne az önéletrajz.

Munkatapasztalat felsorolása pályakezdőknek

A pályakezdőknek, vagyis jövőbeli rezidenseknek is kifogástalan önéletrajzot kell tudniuk benyújtani, ha szeretnének megcsípni egy jó állást. Ehhez az szükséges, hogy csak a kellő és megfelelő információ szerepeljen benne. Ebben az esetben ugyanis nem állja meg a helyét az, hogy ha már volt bármilyen munkád, akkor beírhatod, mert itt kizárólag a szakmában eltöltött tapasztalat számít.

Viszont a 6. évben már közvetlenül kórházban és klinikákon dolgoznak, így ezt a fajta szakmai gyakornokságot mindenképp fel kell tüntetni. Ha már tudod, melyik szakterületen szeretnél dolgozni, akkor ezt az eltöltött szakmai gyakornokságot a megpályázott pozícióra kell szabni. A pozíció alapján készítsd el ezt a részt.

Az orvosi képzés után következik a szakképzés, és természetesen sokkal több esélyed van azon a területen elhelyezkedni, amelyben a szakképzést elvégezted. A szakképzés első két éve után ugyanis már dolgoztál ugyanúgy kórházban és klinikákon, így ezt az időt be tudod írni tapasztalatnak. Mindemellett pedig ide kerüljön a szakdolgozat témája is! Ez pedig így néz ki a gyakorlatban:

HELYES
Szakmai tapasztalat

Belgyógyászati Rezidens
Debreceni Klinika
2018. szeptember – 2021. július
Debrecen

Szakdolgozat
A magas vérnyomás jelei tinédzserkorban – summa cum laude
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
Debrecen

Belgyógyászat – Gyakornok
Debreceni Klinika
2016. október – 2017. január
Debrecen

Ilyen esetben tehát előnyben vannak az orvostanhallgatók, hiszen a képzés keretein belül belelátnak a kórházak életébe, ezáltal tapasztalatot is szereznek. A munkatapasztalat címszó alatt általában ezt a tapasztalatot kérik a pályakezdőknél.

Tanulmányok szekció az orvos önéletrajzban

A tanulmányok szekció talán még fontosabb is, mint a szakmai tapasztalat egy orvos esetében. Az orvosok nagyon sok évig tanulnak, és náluk, ugyanúgy, mint a jogászok esetén, a summa cum laude vagy kiváló minősítés elnyerése előnyt biztosít az álláskeresés során.

Fontos, hogy a tanulmányi szekcióba csak az orvos szakmával kapcsolatos képzések kerüljenek. Az első minden esetben az általános orvosi szak megnevezése lesz, utána pedig a kiválasztott szakképzés, ráépített szakképzés. A további továbbképzések, előadások ne itt kerüljenek felsorolásra.

Ebben a szekcióban is érdemes a fordított időrendi sorrendet betartani, vagyis, a legújabb képesítéssel kezdjük a felsorolást. Gimnáziumi végzettséget csak abban az esetben soroljunk fel, ha esetleg az is releváns a megpályázott pozícióhoz, például biológia szakon végeztünk.

Mindig kezdjük a szak elnevezésével, alá kerüljön az iskola/intézmény neve, vagy a kezdő és végzési dátum, illetve a város neve, ahol elvégeztük. Ha summa cum laude vagy kiváló minősítéssel végeztünk, írjuk oda!

Példa

HELYES
Tanulmányok

Háziorvos szakképzés – summa cum laude
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
1999 – 2002
Debrecen

Általános orvos – summa cum laude
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
1991 – 1997
Debrecen

Kutatások, publikációk, mentori munka, oktatási tevékenység

Egy orvos élete sok esetben a tudományos élet művelésével is jár, nem csak a beteg gyógyítás varázslatával. Ha ilyennel is foglalkozol, akkor mindenképp említsd meg, mert így fog tudni az olvasó teljes képet kapni a szakmai előéletről. A kutatások, publikációk, oktatási tevékenység kerülhet külön-külön szekcióba, ezért kérik a több oldalas önéletrajz elkészítését. Ezekre ugyanúgy az Europass önéletrajz is nyújt némi segítséget.

Ahogy az önéletrajz minta is mutatja, ezek az információk külön szekciót érdemelnek:

HELYES
Oktatási feladatok

Graduális képzés:

Professzor, háziorvosi szeminár
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
2012. május – jelenleg

Professzor
Háziorvosi szakképzés
Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar
2014. szeptember – 2020. június

Kutatási területek
Diabetes II. rizikóstátusz és intervenció gyakorlatának felismerése
Inzulinrezisztencia felismerése és prevenció

Publikációk

Tóth, M. (2010). Hogyan előzzük meg az inzulinrezisztenciát? Magyar Orvosi Szemle, 5. lapszám, 23-27. oldal

Tóth M., (2011). A diabetes II. orvosi felismerése, Magyar Orvosi Lap, 6. lapszám, 44.-55. oldal

Pályakezdők esetén ezek még elhagyhatók, de ha részt vettél TDK-n vagy OTDK-n, mindenképp szentelj neki egy külön szekciót. Ezek ugyanis meghatározzák a későbbi karrieredet.

Egyéb képzések felsorolása

Az olyan képzések, amelyek nem kötődnek erősen az orvos képzéshez, egy külön szekciót kaphatnak. Sok esetben ugyanis az orvosok elvégezhetnek mentőtiszti, ápolói, egészségügyi asszisztensi képzést, akár egyetem alatt is. Ennek egyik oka lehet az is, hogy ezáltal tudnak dolgozni az egyetem alatt, és ezzel tapasztalatra tesznek szert.

Mivel az ilyen jellegű képzések nem teljesen kapcsolódnak az orvos szakmához, ezért ezeket egy külön szekcióba érdemes sorolni. Mindenképp kerüljenek felsorolásra, mert előnyt is biztosíthatnak, emellett pedig elköteleződést és megbízhatóságot sugall, ami a profi imidzs alapja. A pályakezdők önéletrajza sokszor kihagyja, pedig jelentős előnyt jelenthet.

HELYES
Példa

Tanulmányok

Mentőtiszt – Ápolás és betegellátás alapszak
Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi szak
2016. szeptember – 2020. június
Budapest

orvos önéletrajz

A nyelvtudás megadása az orvos önéletrajz során

A nyelvtudás Magyarországon kötelező eleme minden önéletrajznak. Minél több nyelvet beszélsz, annál nagyobb az esélyed főleg a magánegészségügyben. Mindenesetre, ha megadod a beszélt nyelveket, akkor a nyelvtudás szintjét se felejtsd le. Ez lehet alap-, közép- illetve felsőfok. Az önéletrajz minta is mutatja, hogyan érdemes felsorolni a beszélt nyelveket.

Példa

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Olasz – középfok

A legjobb készségek az orvos önéletrajzban

A készségek és képességek elvárásként inkább a magánkórházak és magán egészségügyi intézményekben jelennek pedig. A megpályázott munka leírása tartalmazza azt, hogy milyen személyiségjegyekkel, munkamorállal keresnek embert. Néhányat felsorolunk, de azt a teljesség igénye nélkül.

 • Precizitás
 • Szakmailag magas minőségű munkavégzés
 • Jó munkabírás
 • Terhelhetőség
 • Megbízhatóság
 • Önálló munkavégzés
 • Csapatban való munka

A különböző készségek és technikai tudás, vagy orvosi ismeretek is megjelölésre kerülnek az álláshirdetésben. Ez pozícióról pozícióra változik, de az alábbiak gyakran előfordulnak:

 • Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
 • Laboratóriumi gyakorlat
 • Magyar Orvosi Kamara tagság
 • Érvényes működési engedély
 • Laboratóriumi rendszerek ismerete
 • Valamilyen szakképesítés megléte
 • Általános orvos

Ezek felsorolása azért fontos, mert általában kulcsszóként szerepelnek. Ilyen kulcsszó lehet akár a személyiségjegy, akár a tudás, szakmai tapasztalat. A kulcsszavakat pedig mindig keresik az önéletrajzban a felettesek.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes orvos önéletrajz megírásához

Az orvosok önéletrajza is makulátlan kell, hogy legyen, ezért sose válassz kreatív, feltűnő, harsány és színes önéletrajz sablont. Ez ugyanis biztosan nem fogja segíteni a karrieredet. Az orvosi munka akadémikus jellegű, így mindenképp egyszerűen és “monotonnak” kell lennie, tökéletes helyesírással kiegészítve.

Alkalmazz 11-12-es betűméretet, és olyan hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, vagy az Arial. Átlátható, könnyen olvasható legyen önéletrajz, abban az esetben is, ha már sok év tapasztalat van a hátad mögött.

 • Az első pont legyen, hogy szerepeljen a cím, ami az Önéletrajz.
 • A személyes adatok hibátlanok legyenek, és tartalmazza a szekció a nevet, lakcímet, születési helyet és időt, valamit egy magán email címet és telefonszámot.
 • Képzések, tanulmányok felsorolása címszavakban, fordított időrendi sorrendben történjen. Először a képzés neve, majd az egyetem, időtartam és a város következzen.
 • A szakmai tapasztalatok fordított időrendben legyenek felsorolva, a pontos pozíciók és a cég/klinika nevének megjelölésével. Pályakezdőknek is mindig van már szakmai gyakorlatuk, akár az első hat évből, akár a szakorvosi vizsga idején szerezték.
 • A kutatások, publikációk, mentori munka, oktatási tevékenység mind kapjon külön szekciót. Ha részt vettél TDK vagy OTDK versenyen, az is szerepeljen.
 • Ezután következhetnek, egy külön szekcióba az olyan egyéb képzések, amelyek nem kötődnek szorosan az orvosi munkához.
 • Nyelvi készségek a nyelv és a szint megjelölésével egyaránt. Az összes beszélt nyelvet sorold fel.
 • Készségek, képességek, amelyek kulcsszavak lehetnek az álláskeresés során. Ide tulajdonságokat és szakmai ismereteket is kell írni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Használhatok Europass önéletrajz sablont is? 

Természetesen igen. Leginkább azonban ezt akkor ajánljuk, hogy külföldi állásra pályázol. Az Europass még részletesebb, akár 4-5 oldalt is elfoglalhat, így csak akkor használd, ha ezt megpályázott pozíció álláshirdetésében külön kérik.

Hány oldal hosszúságú legyen az orvos önéletrajz? 

Mindenképp több oldal lesz, mint az általános önéletrajzok, általában pedig 2-3 oldal hosszúságú.

Előnyt jelenthet az orvos munkakeresésben bármilyen más egészségügyi képzés megléte?

A munkakeresésben nem valószínű, ugyanis teljesen eltér egy mentőtiszt, betegápoló, időskori gondozó munkája egy szakorvosétől. Éppen emiatt az orvosi egyetemre való felvételinél biztosíthat némi előnyt, de az álláskeresésben nem valószínű.

Lehet általános orvosi képzéssel is munkát találni?

IGEN! Akár általános orvos végzettséggel is lehet munkát találni, ezek általában nem teljeskörű orvosi munkák, hanem például Dializáló orvos, laboratóriumi munka, de bármilyen egészségügyi területre el lehet vele helyezkedni ideiglenesen. Hosszútávon azonban mindenképp érdemes szakképesítést szerezni.