Séf önéletrajz minta

Minden, a gasztronómiában keményen dolgozó jelölt legalább egyszer szeretné az alábbi mondatot hallani a karrierje során: “Adja át üdvözletem a séfnek!”. Ennek a pillanatnak az eljövetele időt és kitartást igényel, és az első lépés egy hatékony séf önéletrajz elkészítése.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Ahhoz, hogy ismert séf lehess, nem elég az, hogy a rengeteg összetevőt összekeverd és alacsony lángon megfőzd. Az önéletrajzodnak is többet kell ennél tudnia, vagyis ugyanígy kövesd a tökéletes önéletrajz receptjét is.

Hasonlóan a jó receptekhez, az önéletrajzodhoz sem csak össze kell dobálni mindent, amit az elmúlt években összeszedtél, hanem apránként, a legjobb anyagokat kell hozzáadni, hogy megszerezhesd vele az álommunkát.

Egy étel lehet mennyei, de ha nem néz ki jól, nem fogod megenni.

Egy séf önéletrajz ugyanígy működik, egy valódi marketing eszköz. Nem tartalmazza a menü, mert valójában a séf ajánlatának számít. Minden, amit feltüntetsz az önéletrajzodban, azt kell sugallja, hogy jól teljesítesz és szuper munkaerő vagy.

Tartalomjegyzék

Legfontosabb elemek egy séf önéletrajzba

A séf önéletrajz lehet, hogy ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik önéletrajz, de a hotelek és éttermek azonnal kiszúrják, ha nem fektettél sok energiát a tervezésébe, és csak lemásoltál egy már meglévő önéletrajzot, amit az interneten találtál.

A séf önéletrajz szekciók az egyedi fűszerezését adják az önéletrajzodnak. Megfelelő sorrendben kell adagolni azokat, hogy olyan ízt varázsolj, amilyet te szeretnél.

A séf önéletrajz ezeket a szekciókat mindenképp tartalmazza:

 • Szakmai bemutatkozó
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek, szakmai tudás
 • Egyéb oklevelek, tanfolyamok
 • Projektek (ha van)
 • Hobbi és érdeklődési kör
 • Referencia

Amennyiben sok szakmai tapasztalattal rendelkezel már, akkor ebben a sorrendben írd meg a saját séf önéletrajzodat. Ha még új vagy a pályán, akkor cseréld meg a tanulmányok és a munkatapasztalatok szekciót. Ezáltal a benned rejlő potenciális lehetőségeket és a meglévő képességeidet hangsúlyozod.

Bölcsen válaszd ki a séf önéletrajz sablont

Az önéletrajz sablon olyan, mint egy recept, de a végeredmény, az étel számít. Nem számít, mennyire vagy tapasztalt, egy rossz sablon sajnos nagyon lehangoló lesz az interjúztató számára, úgyhogy biztosan csökkenti az esélyeidet az állás megszerzésére.

Megtalálni a megfelelő sablont nehezebb, mint gondolnád! Több száz önéletrajzot találhatsz online, így ez biztosan össze fog zavarni.

Ahhoz, hogy ettől a fáradtságtól megkíméld magadat, a szakértőink segítenek abban, hogy néhány séf önéletrajz mintával a tökéletes séf jelöltet varázsoljuk belőled. A séf önéletrajz sablonok megnézése inspirálhat. Nézd meg őket itt.

Emellett nézz rá az önéletrajz szerkesztőnkre is.

Séf önéletrajz formátum

Most, hogy tiéd a sablon, most már felteheted főni az önéletrajzodat. De mindig egyenletes lángra teszed, nem?

Ehhez jön a formázás! A formázás segít rendet tenni az önéletrajzodban, és hozd ki a legtöbbet az üres részekből is.

Ezeket a formátumokat használhatod a séf önéletrajzban:

  Margók – Az alapbeállítás során az önéletrajz szerkesztő szoftverek elég nagy helyet hagynak ki a dokumentumban, ami miatt viszont kicsit elpazaroltnak tűnik az önéletrajz.
  Szekciók – Az önéletrajz szekcióknak a már megemlített sorrendet kell tartaniuk, mindezt lehetőleg harmonikusan. Emellett ne hagyd ki a szekció címek nagybetűvel vagy vastag betűvel történő megkülönböztetését, így könnyen észrevehetőek lehetnek.
  Bulletpontok – Ne írj hosszú bekezdéseket az önéletrajzodban. Ez egy kezdők által elkövetett hiba, mert ezek a hosszú bekezdések rendetlennek fogják feltüntetni az önéletrajzodat, így nehezen olvashatóvá és emészthetővé válik. Ha szeretnéd nagyobb részletességgel leírni az adott tartalmat, akkor inkább bulletpontokat használj a megjelenítéshez.
  Felosztás – A felosztás általában akkor szükséges, ha az önéletrajz hosszabb, mint egy oldal. Emellett azonban mindenképp azt ajánljuk, hogy az egy oldalt ne lépje túl az önéletrajzod. Ha mégis, akkor egyenlően oszd fel a teret, például hogy mindig fejezd be az első oldal végén a mondatot és bekezdést, ne törd félbe azokat.
  Harmónia – Önéletrajz írás közben mindig legyél konzisztens a betűtípust és méretet illetően, és ugyanazokat használd végig az önéletrajzban. A túl sok stílus és méret használata zavaró lesz és a bizonytalanságról, döntésképtelenségről árulkodik.

Szakmai bemutatkozó a séf önéletrajzban

Tekints úgy a szakmai bemutatkozóra, mint ami elad téged és a képességeidet.

Egy kicsit mélyebben bemutathatod magad a kísérőlevélben, de a szakmai bemutatkozót is erre a célra használjuk.

A szakmai bemutatkozó önmagában is egy mini önéletrajz, egy állítás magadról. Szinte minden fontos információt tartalmaz, és megfogalmazza a célodat is, ami miatt jelentkeztél az adott séf pozícióra.

Mindig az álláshirdetés szerint frissítsd mind a séf önéletrajzodat, mind a kísérőleveledet.

Egy jól megírt szakmai bemutatkozó nem több, mint 5 sor, mert a rövidségben van az ütőereje.

Általában azzal kezdődik, hogy mennyi szakmai tapasztalatod van (már amennyiben van konyhafőnök, séf helyettes és séf tapasztalatod) és utána belefoglalod, hogy mire jelentkezel, a karriercélodat, majd a legfőbb képességeid felsorolásával zárod.

Konyhafőnök szakmai bemutatkozó példa

Nem számít, mennyi tapasztalatod van, ha elrontod a hozzávalókat, akkor kicsúszik az irányítás a kezedből.

Az alábbiakban 1-1 példát találhatsz egy jó és egy rossz konyhafőnök szakmai bemutatkozóra. Az elsőtől biztosan eláll a HR-es lélegzete:

HELYES

7 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Séf és Konyhafőnök. Magas teljesítményű csapatok vezetése, elkötelezett a kivételes vendégkiszolgálás, a működés ellenőrzése és a konyhaművészeti értékének átadása iránt. A minőségi anyagok és az élelmiszerbiztonság a prioritás. Kiemelkedő teljesítmény az eladásösztönzés, a költségek csökkentése és a profit növekedése területén.

HELYTELEN
Gyakorlott Séf. Szorgalmas, együttműködő csapatjátékos keres új lehetőséget. Motivált és elkötelezett, mindez számokkal bizonyítható. A fizetés megegyezés kérdése.
HELYES
Lelkes Séf a legmagasabb minőségű kiszolgálás elkötelezettje. Mély ismeretekkel rendelkezik a nemzetközi konyha területén, és folyamatos teljesítés megléte erős nyomás alatt és gyorsan változó éttermi környezetben is, ahol a vendégek a legmagasabb minőséget várják el. Gyakorlott az organikus eredetű hozzávalók felkutatásában, a megszokott minőség biztosításának érdekében.

Leendő séfek és séf helyettesek! Nem hagyunk cserben titeket sem. Itt találhattok egy olyan séf önéletrajz példát, amelyikben még kevés vagy egyáltalán nincs is szakmai tapasztalat, de az előbbiekhez hasonlóan motivált és lelkes személyiséget takar.

HELYES
Tehetséges és kreatív Séf, aki a grillezés, sütés és roston sült húsok és zöldségek specialistája. Ambíciózus, különleges szakértelemmel felvértezve az etnikumok konyhaművészetéből. Kreatív és neves a nemzetközi konyhaművészet terén. A főzés biztonsági szabályzatában és a jelenlegi rendszer stratégiákban szerzett tudás megléte. Jelenleg olyan új pozíció keresése, ahol a márkaismertség építésének lehetősége megadatik.

A pályakezdők számára, vagy azoknak, akiknek még kevés a szakmai tapasztalatuk, ajánlott a készségek és képességek hangsúlyozása, és hogy erőn felüli az akaraterőd, hogy a hotel vagy étterem hűséges dolgozója lehess, és azzal együtt fejlődhess.

A HR-esnek azt kell látnia, hogy hiteles vagy, és valóban 100 százalékosan fogsz teljesíteni és helytállni, és a munkahelyet nem csak egy újabb megállónak fogod tekinteni.

Mesélj a séf területén szerzett szakmai tapasztalatodról

Konyhafőnökként vagy kezdő séfként minél több szakmai tapasztalatod van, annál értékesebb lesz az önéletrajzod, így nagyobb az esélye, hogy észrevesznek.

Kicsit térjünk vissza a receptes példánkhoz. Ha úgy tekintünk a tapasztalataidra, mint a fűszerekre, akkor itt is igaz, hogy a túl sok sajnos elrontja az ételt.

A rengeteg munkatapasztalat megléte szuper, de ha az összeset felsorolod az önéletrajzban, akkor a fontos információk elvesznek. Inkább itt is legyél tökéletes séf, és csak annyi fűszert használj, amennyi szükséges.

Így jogosan felmerül a kérdés: milyen tapasztalatot mutass be a séf önéletrajzodban, hogy több esélyed legyen, akár egy hotelben, akár egy étteremben való elhelyezkedés a célod?

Teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy a munkatapasztalatod, mindig a legfrissebb szakmai tapasztalatot mutasd be elsőnek, akár séf, akár gyakornoki pozícióra jelentkezel. Mindig kövesd az időrendi sorrendet.

Figyelj arra, hogy minden részlet felsorolásnál az adott információ férjen ki egy sorba.

Feladatok és feladatkörök

Az előző munkahelyed pontos bemutatása trükkös, mert lehet, hogy annyira sok feladatot elláttál a konyha működésétől az étkezési szolgáltatásig, hogy ezzel elég nagy dilemma elé állít, hiszen nem tudni, melyik mindezek közül az igazán fontos. Nézd meg, jelöltként hogyan tudod bemutatni hatékonyan a feladataidat és a feladatköreidet a séf önéletrajzodban:

 • Mindig használj bulletpontokat az egyes feladatok bemutatására.
 • Ne lépd túl a 2 sor hosszúságot 1-1 feladatkör esetén.
 • Legyél precíz, akárcsak a receptjeid során.
 • Próbálj meg számokkal bebizonyítható eredményeket feltüntetni, hogy ezzel hangsúlyozd az értékedet.
 • Ezt követően pedig olyan feladatot mutass meg, amelyben szükség volt a vezetői képességeidre, például egy csapattag mentorálása, vagy egy taktika kidolgozása a konyhai személyzet számára, esetleg amikor az egészségbiztonsági ügyekkel foglalkoztál.
 • Ha volt valamilyen nagyobb eredményed, például menü összeállítása, akkor azt írd be harmadiknak.
 • Általában a negyedik sorba érdemes feltüntetni azokat az innovatív ötleteket, amelyek megmutatják a vezetői készségedet és a kreativitásodat.

Tanulmányokra vonatkozó szekció a séf önéletrajzban

A séffé válás kikövezett útja inkább a tapasztalatokon múlik, mintsem a tanulmányaidon, nem véletlenül nevezik “konyhaművészetnek” is. Éppen ezért manapság már rengeteg tanfolyam és képzés közül választhatsz, például az The World Association of Chef Societies (Nemzetközi Gasztronómiai Társaság), American Culinary Federation (Amerikai Konyhaművészeti Társaság) vagy a The Culinary Institute of America (Amerikai Gasztronómiai Intézet).

A tanulmányokra vonatkozó rész az egyik legfontosabb egy konyhafőnök esetén, de nem kell a jelöltnek az összes tanulmányt részletesen felsorolni a séf önéletrajzban, csak azért, hogy elég elkötelezettnek és képzettnek tűnjön. Mindezt inkább tedd a kísérőlevélben.

Ahogy a szakmai tapasztalat is egy hozzávaló a séf önéletrajzodhoz, a tanulmányaid is azok. Szinte a szósz az ételed mellett, a kulcsfontosságú összetevőkkel együtt alkotja a tökéletes ételt.

Ahhoz viszont szintén külön képesség szükséges, hogy jól megmutasd ezeket.

Nézd meg az alábbi példákat, amelyekből tanulhatsz:

Tanulmányok

Culinary Institute of Europe
Gasztonómiai képzés
Budapest, 2018.

vagy:

Tanulmányok:
Gasztonómiai képzés, 2016-2018.
Budapest, Culinary Institute of Europe

A tanulmányaidra vonatkozó szekció általában az interjún kerül bővebb kifejtésre, így a HR-es csak arra kíváncsi a séf önéletrajzodból, hogy hol tanultál, és majd az interjún dönti el, hogy megfelelőek-e a képességeid a pozícióra. A tanulmányaid inkább válságos időkben, munkaerő megtartásnál fontosak.

Hogyan mutasd be a készségeidet, képességeidet a séf önéletrajzban?

A séf hivatás önmagában egy művészet, és semmilyen elmélet nem tudja tökéletesíteni azt, csak a gyakorlás.

Mindig 4-5 bulletpontot szentelj a készségeidnek, képességeidnek, és azok megtalálhatóak legyenek a munkatapasztalataidnál is. Ez megmutatja, hogy nem olyan jelölt vagy, aki dobálózik a nagy szavakkal, hanem alá is támasztod azokat.

Néha a legegyszerűbbek, mint a menü összeállítása, élelmiszerbiztonság, élelmiszer raktározás, kommunikációs készség, csapattag segítése a legjobb választás.

Első helyre azt tedd, ami a legjellemzőbb rád, és válogass azok közül, amelyek az álláshirdetés elvárásainál szerepelnek.

További tippek a séf önéletrajzhoz

Önéletrajz tippek

 • Amennyiben elsajátítottál különleges főzési módszert, ne hagyd ki a séf önéletrajzodból.
 • Minden egyéb technikai tudást is sorolj fel, például, ha cukrászséfként is van tapasztalatod.
 • Bármilyen új, általad feltalált módszert említs meg.
 • Mesélj arról is, ami a saját innovációd volt az előző munkahelyen, mert ezzel is kitűnsz a többi jelölt közül.
 • Ha összeállítottál menüt, semmiképp ne hagyd ki.
 • Linkeld be a portfóliódat vagy weboldaladat, ha van, mert ezzel is bizonyítod a tehetségedet a konyhaművészet területén.
 • Amennyiben úgy gondolod, hogy a rengeteg feladatkör felsorolásával már túl hosszú lenne az önéletrajzod, akkor használd az esernyő technikát, például, hogy csoportosítod a feladatokat: az “étterem vezetése” kifejezéssel lefedsz több feladatkört is.
 • Mindig említsd meg azokat a képességeket, amelyeket írnak az álláshirdetésben is.
 • Használj olyan kifejezéseket, mint hogy élelmiszerbiztonság, költségvetés, nyersanyag költség, stb.
 • Minden egyes jelentkezésnél az álláshirdetésnek megfelelően frissítsd az önéletrajzot és a kísérőlevelet is.
 • Egyszer egy férfi az interneten azt mesélte, hogy úgy szerezte meg az állást, hogy általa készített sütit vitt az interjúztatónak. A tanulság? Ne félj más lenni.
 • A vendégelégedettség mindig élvezzen prioritást.
 • A social media profiljaidat is add meg.

Mi nemcsak az elindulásban segítünk, de a befejezésben is! – Vess egy pillantást a séf önéletrajz példáinkra itt.

Legfontosabb tanulságok

 • Válaszd ki a lehető legjobb sablont.
 • A szakmai bemutatkozó legyen átfogó és informatív.
 • Jól formázd meg az önéletrajzodat.
 • A séf önéletrajz legfontosabb hozzávalói a szakmai tapasztalat és az iskolázottság.
 • A készségeid, képességeid és szakmai tudásod mindig nagyon keresettek a séf önéletrajzban.
 • Ne becsüld alá egy jól megírt kísérőlevél erejét.
 • Kövesd lépésről-lépésre az önéletrajz formátumot.

Gyakran Ismételt Kérdések

  Milyen feladatai vannak egy séfnek?

Az alábbiak tartoznak általában, de nem kizárólag a séf feladatai közé:

 • Menü összeállítása
 • A konyhai személyzet irányítása
 • A konyhai személyzet ellenőrzése
 • Időgazdálkodás
 • A legjobb íz és legmagasabb minőség biztosítása
 • Nyersanyag rendelés és leltározás
 • Költségvetés tervezés és a hulladék mennyiségének minimalizálása
 • A konyhai személyzet jelenlétének és feladatainak szervezése
 • Munkaerő megtalálása, képzése és fejlesztése

  Milyen hosszú legyen a séf önéletrajz?

Amennyiben nincsen túl sok szakmai tapasztalatod a területen, akkor törekedj az egy oldal hosszúságra.

  Szükségem van képesítésre ahhoz, hogy séf lehessek?

Technikailag nincs szükség képzésre ahhoz, hogy séf váljon belőled, de képzések, gasztronómiai tanfolyamok százai találhatóak a piacon, amelyek elvégzése mindig jobb pozíciót eredményez a jövőben. Például már egyből konyhafőnök helyettes pozíciót célozhatsz meg egy releváns tanfolyam után, és nem szükséges a ranglétrát végigjárni.