Szerver önéletrajz professzionális módon – Figyelj és tanulj!

Ha bármilyen munkát szeretnél megpályázni szerver irányában, fontos tudnod, hogy sokkal nagyobb lesz a verseny, mint bármilyen másik szakmában, ugyanis, aki hasonló munkára jelentkezik, erős tapasztalat mellett teszi azt meg.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

De, ne aggódj, ha profi vagy még így is nagy esélyed van arra, hogy nyertes helyet szerezz magadnak a jelentkezők között, miközben az önéletrajz mintánk segítségével segítünk megmutatni azt, hogy miért is te vagy a legjobb pályázó.

Ezután természetesen az interjún is jól kell majd bemutatnod magad, viszont a fő, hogy bejuss oda, ahol már sokkal egyszerűbben tudod bemutatni magad úgy, hogy valóban szimpatikus is légy a munkáltatónak. Cikkünkben mi pedig segítünk abban, hogy szakmai oldalról hogyan lehetsz a legjobb, megerősítve a meglévő tapasztalatod megfelelő megadását.

Bemutatjuk a későbbiekben részletesen is az adott szakaszokat, előtte viszont nézzük meg egyben, hogy hogyan is fog majd kinézni az önéletrajzod, amikor megírod azt.

szerver önéletrajz

Tartalomjegyzék

A szakmai önéletrajzodra egy tökéletes példa

Adatok
Nagy Melani
Linux szakértő
E-mail: nagymelani@gmail.com
Mobil: 0670/723-54-65
Lakcím: 1346 Budapest, San Marco 54.
Születési hely, idő: 1990. 12. 01. Szolnok

Rólam
Végzettség szempontjából 2 diplomával rendelkezem, mint szakértő, miközben 10 éves tapasztalat van a hátam mögött a szerverhez köthető munkákra vonatkozóan. Ismeretekkel rendelkezel Linux és fejlesztés szakirányban, miközben vezető készségeimnek köszönhetően egy 15 fős csapat irányítására is képes vagy.

Tapasztalatok
Szerver üzemeltető
4iG Nyrt.
2020. január – 2021. február
Budapest

 • Adatközponti rendszer üzemeltetése
 • Osztályok támogatása
 • Részvétel az incidensmenedzsment során felmerülő feladatokban
 • Új módszerek és technikák bevezetésére való javaslatokban való részvétel
 • A meglévő programok fejlesztése

Fejlesztő
STRUSOFT Kft.
2018. március – 2019. április
Szeged

 • Design programok fejlesztése
 • Marketing osztály fejlesztői támogatása
 • Szakmai tudás továbbadása
 • Windows platformok igazgatása
 • Programozási feladatok elvégzése

Tanulmányok
Műszaki szakember
Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2013 szeptember – 2017. május
Zalaegerszeg

Linux fejlesztői szak
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2011. október – 2012. június
Nyíregyháza

Érettségi
BGSZC Öveges József Technikum és Szakképző Iskola

2000. szeptember – 2004. július
Debrecen

Képességek és készségek

 • Angol nyelvtudás
 • Önálló munkavégzés
 • Tapasztalati ismeretek
 • Térbeli látás
 • Vezetői képességek
 • Megbízhatóság
 • Precíz munkavégzés
 • Tanulás utáni vágy
 • Rendszerszemléletű gondolkozás
 • Adatbázis ismeretek
 • Gyors tanulási képességek

Nyelvek
Angol nyelv – felsőfok
Német nyelv – középfok
Török – alapfok

szerver önéletrajz

A jelentkezés alapján szükséges információk

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy milyen bérigényt támaszthatsz a munkáltatód felé, illetve, hogy magyar viszonylatban milyen egyéb juttatások illetnek meg. Azt viszont előre leszögezhetjük, hogy teljesen más munkakörre és fizetésre számíthatsz attól függően, hogy milyen irányba indulsz el. Például, egy multinál biztos, hogy magas fizetésre számíthatsz, viszont sokkal kevesebb esélyed van a nyugodt munkavégzésre bármilyen mérnöki ismereteket igénylő munkában.

Ezzel szemben, egy kisebb, maximum 15 fős cégnél vagy kft esetén sokkal több időd lesz az egyes feladatok ellátására, viszont a munkabéred is ilyen arányban kisebb lesz majd, akár több százezer forinttal is. A legmagasabb munkabért szabadúszóként szerezheted, amely nemcsak arra ad lehetőséget, hogy te magad választ ki a projekteket, de nagyobb rálátást is biztosít a dolgokra.

A munkabéred nettóban átlagosan 300 000 forint és 2 000 000 forint között helyezkedhet el, attól függően, hogy ismeretek szempontjából milyen szinten állsz jelenleg. Mindazonáltal, 8 órás alkalmazottként egészségügyi biztosításra, bónuszokra és egyéb juttatásokra is számíthatsz, illetve, ha ügyes vagy könnyebben fogsz tudni lépegetni a ranglétrán, mint bármelyik másik szakmában.

Lényeges lesz egyébként az is, hogy milyen iskolákat végeztél, ahogy a tapasztalat is fontos lehet, az állás megszerzésének szempontjából. Éppen ezért, ha teheted, minél több dolgot írj bele az önéletrajzba, biztos, ami biztos alapon.

szerver önéletrajz

A munka szempontjából lényeges és opcionális szakaszok

A jelentkezés alatt vannak olyan részek, amiket mindenképpen hozzá kell majd adnod az önéletrajzhoz és vannak olyanok is, amikről te magad dönthetsz majd. Így például, a bemutatkozás, a személyes adatok, a tanulmányok és az iskolák egy olyan rész, amit nem hagyhatsz ki semmilyen formában. De, ugyanez a helyzet a nyelvtudásra vonatkozóan is, ami szintén lényeges, sőt mi több, elengedhetetlen a munka szempontjából.

Viszont, például a hobbikat és az egyéb, nem releváns tanulmányokat vagy munkahelyeket bátran kihagyhatod, tekintve, hogy ebben a munkakörben sokkal fontosabb az, hogy mire vagy képes, mint az, hogy több irányban is szereztél tapasztalatot.

Arra egyébként külön érdemes ráerősíteni, hogy ebben a munkakörben általában nem csak diplomát, vagy akár többet is kérhetnek, de kiemelten lényeges az is, hogy milyen nyelveken tudsz megszólalni.

Most viszont, nézzük meg azokat a lényeges információkat, amiket számításba kell venned, még az önéletrajz megírásának elkezdése előtt.

szerver önéletrajz

Egy szakmai önéletrajz legfontosabb ismérvei

Nézzük meg most, hogy milyen kötelező jellegű információkkal kell szembenézned, amikor megírod az önéletrajzodat. Például, jó eséllyel azt tudod és figyelsz is rá, hogy nem maradhatnak helyesírási hibák a szövegben, ugyanis ezzel azonnal elveszíted az érdeklődést az olvasó részéről. Mindazonáltal, figyelned kell a külalakra is, illetve arra, hogy ahol nagybetűt kell használod, ott valóban használj is nagybetűt, ha szeretnéd, hogy komolyan is vegyenek.

Éppen ezért, érdemes akár többször is átolvasni az irományt és kijavítani mindent, ami nem illik oda. Ugyanez a helyzet az írás jelekkel is, amiket szintén nem hagyhatsz majd le. Ha például hibát vétsz az első, azaz a személyes adatokra vonatkozó részben, még az is lehet, hogy a munka egyből elvész, tekintve, hogy fel sem tudják veled venni a kapcsolatot, ha nem jól adod meg az email címedet vagy a telefonszámodat.

Írj inkább egyszerűen és letisztult formában, ugyanis ezzel jársz a legjobban a jelentkezésed folyamata alatt. Használj ezen kívül kiemeléseket és pontozott listákat, ahol kifejted a különböző szakaszokat. Illetve, azt is jó, ha tudod, hogy 1 oldalnyi szöveget érdemes beküldened. Ha ugyanis ennél többet írsz, jó eséllyel nem fogják elolvasni a dokumentumot, ha pedig ennél kevesebbet, az nem fog túl jó fényt vetni rád. Figyelj inkább a minőségre, mint a felesleges, nem kért adatok megadására.

Most viszont, hogy már ismereted a legfontosabb szabályokat, akár át is térhetünk a következő szakaszra, azaz részletesen is bele mehetünk abba, hogy az egyes részeket hogyan is kell jól megírnod a szakmai önéletrajzodban.

szerver önéletrajz

A személyes adatok feltüntetése a mérnöki önéletrajzban

HELYES MINTA
Laczi Fanni
Műszaki szakember
Email: laczifanni@gmail.com
Telefonszám: 0620/6742156
Lakcím: 2467 Balatonalmási, Rézfű utca 35.
Születési hely, idő: 1980. 10. 24. Balatonlelle
HELYTELEN MINTA
Kiss Ágoston
agosthonkapicike@freemil.com
56742577
2456 németvölgy
1972. 05. 17 Biatorbágy

Nézzük meg tehát most részletesen is. Amíg a Fannis mintában egy jól megírt, összeszedett és kiemelt önéletrajzot láthatsz, ahol minden pontot megadnak helyesen, hiba nélkül, addig ez a helytelen mintára nem igazán mondható el. Fontos tehát, hogy a magyar nyelv szabályait mindenképpen figyelembe vedd és nagybetűt és írásjeleket használj ott, ahol erre szükség van. Mindazonáltal egy profi email címre is szükséged van, enélkül ugyanis nem sok esélyed van arra, hogy felvegyék veled a kapcsolatot. Mindazonáltal, ha nem jól adod meg a telefonszámod, szintén esélytelen a kapcsolatfelvétel.

Írd ki a teljes címedet is, ez ugyanis bár nem feltétlenül olyan információ, amit használni fognak, azt sugallja, hogy foglalkoztál az írás közben a helyes megfogalmazással.

Ha tehát, azt szeretnéd, hogy a HR-es tovább is olvassa a dokumentumot, érdemes a helyes minta alapján haladnod, bemutatva azt, hogy valóban érdemleges jelentkező vagy. Ezzel biztosíthatod, hogy át fognak lépni a következő szakaszra és el fogják olvasni majd a tapasztalat részre vonatkozó adatokat is, a hogy a bemutatkozódat is, amivel hamar megnyerheted magadnak az állást.

Mutatkozz be jól és használd a marketing erejét!

Példa a helyes bemutatkozása
9 éves tapasztalat van a hátam mögött ebben a szakmában, éppen ezért a régi és új programokat is gond nélkül képes vagyok kezelni. Új helyzetekben is könnyen helyt tudok állni, illetve kiemelt figyelmet fordítok a visszajelzésekre is. Szakirányú végzettség az, amivel rendelkezem, az elmúlt időszakban pedig vezető képességeket is szereztem azáltal, hogy egy 5 fős csoportot irányíthattam.
Így ne csináld semmiképp
Van tapasztalatom és ismerem a programokat. Műszaki végzettségem van. Vezettem is csapatot és ha új dolgokat kell megtanulni arra is hajlandó vagyok. A rendszereket is ismerem.

Láthatod tehát, hogy jól kell kinéznie ennek a szakasznak, miközben figyelned kell arra is, hogy a lényeges információkat meg is add közben. Gondolj úgy erre a részre, mint egy ön marketing eszközre, ahol megmutathatod magad a világnak. Ha felkelted az érdeklődését az olvasónak, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy megnyerd az interjúra a helyet.

Érdemes egyébként számokban beszélni, ahogy a jó mintában is láthatod, hogy ezzel megmutasd, hány éves tapasztalattal rendelkezel, miközben hosszú, kifejtett mondatokban kell megírnod ezt a részt.

A helytelen mintában látottakat semmiképpen ne csináld, ez ugyanis úgy néz ki, mintha a kommunikációs képességeid sem lennének jók, illetve nem is mond sokat a jelentkező arról, hogy miért ő a legjobb jelölt a munkára.

Az eddigi ismeretek és tapasztalatok

Az alábbi részben a munkahelyekre vonatkozó adatokat kell majd összeírnod, illetve mindegyikhez lényeges, hogy 4 – 5 pontban megadd azt is, hogy az adott munkakörben milyen feladatokban vettél részt.

📌Fordított sorrendet használj, azaz időben visszafelé haladj az adatok megadása során.

Nem kell viszont mondatokban megfogalmaznod a pontokat, elég ha pár szóban bemutatod a tudásodat. Ha egyébként van olyan munkakör, amit régebben végeztél, de relevánsabb a munkához, azt nyugodtan előre is veheted akár.

HELYES PÉLDA
LINUX MUNKATÁRS
TRENDENCY ONLINE Zrt.
2016. október – 2018. november
Zalaegerszeg

 • Adatbázis kezelés
 • Linux fejlesztés
 • Pályázatkezelő rendszerek tervezése
 • Rendszer aktiválása
 • Informatikai eszközök használata

Szakmai felügyelő
Magyar Államkincstár Kft.
2012. április – 2015. december
Békéscsaba

 • Webes és felhő alapú alkalmazások fejlesztése
 • Hibajavítás és tesztelés
 • Csoport teljes körű irányítása
 • Nemzetközi projektekben való részvétel
 • Különböző programozási nyelvek használata
 • Automatizálások felügyelete

Vezető szoftverfejlesztő
ALPHA-VET Kft.
2009. február – 2011. március
Szombathely

 • Szakrendszeri programok igazgatása
 • A marketing csapat támogatása
 • Fejlesztés önálló részének elvégzése
 • Dolgozóknak való segítségnyújtás
 • Feladatok végrehajtása
 • Anyagok és programok felügyelete
HELYTELEN MINTA
Backend munkatárs
Kulcs-Soft Kft.

2014. április – 2015. október
Budapest

 • fejlesztés
 • tervezés
 • vezetői feladatok
 • figyelés
Ha tehát szeretnéd a munkát lényeges, hogy pár szóban megadd, hogy milyen feladatokat láttál el. Mindazonáltal érdemes kiemeléseket használnod ebben a részben, ahogy arra is figyelned kell, hogy a teljes nevét megadd a cégnek.

A helytelen változatban feltüntetett példa pedig szemmel láthatóan nem megfelelő, ugyanis az egész inkább arra mutat tanúbizonyságot, hogy a jelentkező nem sokat foglalkozott azzal, hogy helyesen adja meg az adatokat.

Miután viszont ezzel a résszel elkészültél, már csak sokkal egyszerűbb feladatok várnak rád az önéletrajz későbbi szakaszaiban.

Lássuk tehát a tanulmányokra vonatkozó információk megadására vonatkozó szabályokat.

szerver önéletrajz

A végzettség és a tanulmányok

Ebben a részben már csak fel kell sorolnod az elvégzett iskolákat és egyetemeket, szintén fordított sorrendben, anélkül, hogy bármit is ki kellene fejtened. Ez ugyanis csak abban az esetben fontos, ha semmilyen tapasztalattal nem rendelkezel, így a munkahelyek helyett ebben a részben tudod bemutatni a tudásodat.

A jó hír viszont, ezt a részt sokkal inkább csak átfutják, így neked is kevesebb időt érdemes csak eltöltened az adatok megadásával és még úgy is nyert ügyed lehet.

Hoztunk természetesen egy jó és egy rossz példát erre a szakaszra is, hogy tisztán láthasd, hogy mire gondolunk pontosan👇:

JÓ PÉLDA
ISKOLÁK ÉS TANULMÁNYOK

Tervezői BA
Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem
2013. szeptember – 2015. május
Villány

Szakértő BA
Óbudai Egyetem
2008. október – 2012. július
Gyula

ROSSZ MINTA
Sulik

Kreatív fejlesztő
Fényes Elek Közgazdasági Egyetem
4 év
Tatabánya

Linuxos építő
Agrár- és Élettudományi Egyetem
3 év
Bánkút

Lényeges tehát, hogy mind a szak nevét, mind pedig az iskolát teljes címében add meg, ahogy az is, hogy ne csak egy évet írj oda, hanem a teljes időszakot, amikor az egyetem vagy az egyéb iskola elvégzése került. Figyelj egyébként a település vagy város megadása közben is, hogy biztosan ne legyen hiba az adatok bevitele közben, vagy amennyiben akad, azt javítsd ki, amint tudod, nehogy egy ilyen súlyos vétés mellett ad be a dokumentumot.

Ha viszont ezt a részt megírod, egy még könnyebb szakasz következik, ahol már csak a készségeket kell bemutatnod kötelező jelleggel, illetve végül a nyelvtudásod lesz még szükséges.

szerver önéletrajz

A képességek és készségek megfelelő bemutatása

Itt, ebben a részben már csak felsorolás szerűen össze kell majd írnod, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel, azaz azokat a Soft és Hard skilleket kell megadnod, ami a személyiségedet képviseli.

A soft skillek lesznek azok a tulajdonságok, amelyek a személyes lényedet reprezentálják, így például az, hogy miként viselkedsz emberek között, a hard pedig arra vonatkozik, hogy milyen tapasztalatokat szereztél, azaz milyen szakmai tudással rendelkezel jelenleg programok és egyéb szempontok alapján.

Ezt egyébként elég egy listában összeírni, de hoztunk egy külön összefoglalót, hogy lásd, milyen tulajdonságokról van szó pontosan.

Soft készségek

 • Erős kommunikációs készség
 • Emberismeret
 • Rendszerszintű látás
 • Lojalitás
 • Proaktivitás

Hard képességek

 • Linux teljes fokú ismerete
 • Angol nyelvtudás
 • Programok magas szintű használati készsége
 • B kategóriás jogosítvány
 • Fejlesztői programok használata

szerver önéletrajz

A nyelvtudásodra vonatkozó adatok

Végül pedig, de természetesen nem utolsó sorban, az utolsó kötelező szakaszban a nyelveket kell megadnod, amiben remekelsz jelenleg.

Azt tudnod kell, hogy ebben a munkakörben külön kérés is, hogy ismerj legalább egy nyelvet középszinten, így semmiképp nem hagyhatod le azt a szakaszt. Ha viszont többet is tudsz, érdemes lehet akár az összeset megadnod, annak reményében, hogy szimpatikusabbá válsz az interjúztató szemében.

Ez főleg azért is lehet fontos, mert ezáltal magasabb jövedelemre is számíthatsz, ahogy az esélyed is nagyobb arra, hogy megkapd álmaid állását.

Lényeges viszont, hogy szinte biztos, hogy megkérdeznek a beszélgetésen, így semmiképp ne állíts valótlant, mert hamar ki fog majd derülni.

Így add meg
Nyelvtudás
Angol – Felsőfok
Német – Alapfok

szerver önéletrajz

Adj hozzá hobbikat ha igényét érzed

Ha pedig szeretnél, bátran megadhatsz pár hobbit is, egy rövid lista formájában, hogy bemutasd azt, hogy milyen személyiségre számíthatnak, amikor téged felvesznek. Itt bármit felsorolhatsz, amit fontosnak érzel, de ha van olyan hobbid, ami a munkához is kapcsolódik, azt mindenképpen írd be. Így ugyanis könnyen szimpátiát ébreszthetsz az olvasóban.

Egyéb szakmai tapasztalatok

Végül pedig, megadhatod egy listában azokat az egyéb tanulmányokat is, amik nem feltétlenül tartoznak a munkához, de szeretnéd beleírni. Ezzel azt mutathatod meg, hogy több lábon is képes vagy teljesíteni, ami szintén pozitív képet adhat rólad a HR és a munkáltató felé.

Összefoglaló a szerver önéletrajzod megírásával kapcsolatban

Ha tehát szeretnéd a munkát, amit megpályázol, a fenti minta alapján érdemes haladnod a biztos siker érdekében. Tudnod kell viszont, hogy sokkal nagyobb esélyed van akkor, ha minden munkára külön önéletrajzot készítesz, az adott munka leírásában megadott kulcsszavak alapján.

Mindazonáltal a kötelező részeket nem hagyhatod ki, ha szeretnéd megkapni a munkát, ugyanis ezek mindegyike nagy jelentőséggel bír a jelentkezés folyamata alatt.

A kötelező szakaszok a következők:

 • Személyes adatok
 • Bemutatkozás
 • Munkahelyek
 • Tanulmányok
 • Képességek és készségek
 • Ismert nyelvek

Az opcionális részekről viszont te magad dönthetsz, bár hátrányod nem származhat belőle, ha megadod. Azt mondjuk érdemes figyelembe venned, hogy egy oldalnál nem szabad többet írnod, így amennyiben közel jársz hozzá, érdemes rövidre venni ezeket a szakaszokat.

A választható részek:

 • Hobbik
 • Egyéb tanulmányok
 • Nem releváns tapasztalatok

Végül pedig ne feledd azokat a szabályokat, amik nem maradhatnak el. Így például azt, hogy fordítva kell megadnod az információkat, vagy azt, hogy a cég és az egyéb nevek teljes egészben kell, hogy feltüntetésre kerüljenek.

Gyakori kérdések és válaszok

Egyetem nélkül is megkaphatom a pályázott állást?

Sajnos ebben a szakmában kevés esélyed van arra, hogy egyetemi végzettség nélkül is felvegyenek, de természetesen, ha nagyon szeretnél ott dolgozni, érdemes lehet beküldened egy önéletrajzod. Használj kulcsszavakat és a fenti mintát, hogy nagyobb esélyed legyen a munka megszerzésére.

Hol találok kulcsszavakat a munkához?

Az álláshirdetésben érdemes megnézned azokat a szavakat, amiket kiemelnek, mint kért tudás és ha látsz olyat, ami rád is igaz, add hozzá az önéletrajzhoz.