Tanácsadó önéletrajz Most mi adunk neked tanácsot!

A tanácsadó önéletrajz nagyon hasonlít a szabadúszó önéletrajzhoz, hiszen ebben az esetben is fontos, hogy a képességek, visszajelzések legyenek az előtérben.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

Legyél pénzügyi, marketinges, HR-es, üzleti vagy bármilyen tanácsadó, az önéletrajzodnak biztos, hogy a weboldaladon is meg kell jelennie. Bár munkahelyre nem nagyon küldöd, viszont sok új, potenciális ügyfél kérhet tőled önéletrajzot, hiszen, mégis egy olyan dokumentum, ami rávilágít mindenre. Ezért is állítottuk össze neked ezt az útmutatót, amelyben lépésről-lépésre lebontjuk, hogy pontosan mire van szükséged ahhoz, hogy szuper önéletrajzot írj. Ideje elkápráztatni az ügyfeleket!

Tartalomjegyzék

Tanácsadó önéletrajz minta

Személyes adatok

Miskolczi Laura

HR Tanácsadó

Telefonszám: 0620/467-2947

Email: kapcsolat@tanacsadas.hu

Weboldal: www.hrtanacsadas.hu

LinkedIn:www.linkedin.com/hu/miskolczi-laura

Rólam

8 év szakmai tapasztalattal rendelkező HR tanácsadó vagyok, végzettségemet emberi erőforrások mesterszakon szereztem. Több, mint 54 cégnek segítettem eddig szervezetfejlesztésben, tréningek szervezésében és megtartásában, előadások szervezésében, valamint 1200 magánszemélynek tartottam karrier tanácsadást. Vezetési ismeretek, időgazdálkodás  asszertív kommunikáció tréningekkel foglalkozok, de ezen kívül több, mint 35 témában rendelkezek tapasztalattal. Stratégiai, fejlesztési és menedzsment feladatokat látok el szervezetfejlesztőként, így elemzői, stratégiaalkotói képességekkel és kreativitással rendelkezek. Szervezetfejlesztőként célom, hogy mind a cég, mind a munkavállalók kölcsönösen jól érezzék magukat és megbízzanak egymásban.

Készségek, képességek

Tanácsadás, vezetői képességek

 • Több, mint 54 cégnek tartott szervezetfejlesztés, 1400 tréning megtartása különböző témákban.
 • Életvezetési és karrier tanácsadás több, mint 1200 magánszemélynek.
 • Előadás témák: vezetési képességek, asszertív kommunikáció, hatékonyságnövelés, teljesítménynövelés, időgazdálkozás, tárgyalástechnika, és még 30 téma, angolul és magyarul.

Elemzői szemléletmód

 • Munkavállalói életciklus követése és menedzselése, rendszerek kialakítása, üzemeltetése és fejlesztése, valamint beszállítók és eszközök kezelése.
 • Bérezési és juttatási koncepciók és rendszerek kialakítása és felépítése.

Kapcsolattartás erős kommunikációs készséggel és szervezési képességgel

 • Employer branding tevékenységek tervezése és megvalósítása.
 • Csapatépítő és céges események szervezése, támogatása.
 • Szövegírás, tartalomgyártás és grafikai munka elvégzése.

Szakmai tapasztalat

HR tanácsadó

Miskolczi Laura Tanácsadó Iroda

2019 – jelenleg

Budapest

HR Menedzser

Communications Kft.

2010 – 2019

Budapest

Tanulmányok

Emberi erőforrások

Budapesti Gazdasági Egyetem

2008 – 2010

Budapest

Emberi erőforrások

Budapesti Gazdasági Egyetem

2005 – 2008

Budapest

Nyelvismeret

Angol – tárgyalóképes nyelvtudás

Német – középszintű nyelvtudás

Hogyan kezdj hozzá a tanácsadó önéletrajzhoz?

A tanácsadó önéletrajz titka, hogy kissé egyedibb, mint az átlag önéletrajz, hiszen másra kell helyezni a hangsúlyt. Minden ügyfél mást és mást kér, ezért lehet, hogy sokkal több verziód lesz önéletrajzból, mint a hagyományos munkavállalóknak. Például, ha HR tanácsadó vagy, mint ahogy az önéletrajz minta is mutatja, akkor lesz olyan önéletrajz, ami a szervezetfejlesztésre helyezi a hangsúlyt, és lesz, ami a tréningek, képzések megtartására. Éppen emiatt a legjobb, ha mindegyik megjelenésben ugyanolyan, hogy legyen némi stabilitás. Mindemellett viszont vannak bizonyos alapszabályok, amelyek be kell tartani:

 • Ne legyen hosszabb, mint egy oldal, különben túl részletessé válik.
 • Elengedhetetlen a kifogástalan helyesírás, főleg, mivel ügyfeleket kell megszerezned!
 • Olvasható legyen a betűtípus, tehát Times New Roman, Calibri, Arial az elfogadottak és a 11-12-es betűtípus.
 • Átfogóan be kell tudnod mutatni a tapasztalatodat és a képességeidet, a szolgáltatásaidat.
 • Ugyanazoknak a szekcióknak szerepelniük kell, mint minden más önéletrajzban.
 • Csak olyan adatok szerepelhetnek, amelyek valósak.
 • Válaszd a hibrid önéletrajz típust.

A kombinált vagy hibrid önéletrajz típus a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, miközben a munkatapasztalatoknak is helyet szorít. Érdemes azt előrevenni, hogy mégis mi az, amiben igazán jó vagy, milyen eredményeid vannak. Emellett lehet kreatívabb, színesebb, jobban reflektálhat a személyiségre, de ez se legyen túl harsány, hiszen szakember vagy. Ez egyébként iparágtól is függ: üzleti tanácsadóként, pénzügyi tanácsadóként inkább legyen tradicionálisabb a megjelenés, tehát szürke, fekete, fehér színeket használj. A sablon pedig mindig segíthet a megvalósításban, úgyhogy érdemes használnod ingyenes önéletrajz szerkesztőnket. A Rotterdam önéletrajz sablonnal biztosan nyert ügyed lesz.

A szekciók tehát ugyanazok, mint a hagyományos önéletrajzokban, csak a hangsúly más:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés
 • Készségek és képességek
 • Tanulmányok
 • Szakmai tapasztalat
 • Nyelvtudás

Nézzük is végig egyesével a szekciókat!

A személyes adatok, elérhetőség

Ebben a szekcióban nincs nagy eltérés: pontosnak, részletesnek kell lennie. A saját weboldal fontos a márkaépítés szempontjából, amely kulcspont lehet az ügyfélszerzés során, így az alapvető adatok mellett ez is szerepeljen. Tehát ide kerül a neved, alá a pozíció, email cím, telefonszám és weboldal/portfólió címed. A lakcím, születési hely és idő nem szükséges, nem ez fogja kiemelni az önéletrajzodat.

💡 Tipp: Különösen fontos, hogy ha van weboldalad, akkor arra mutató email cím legyen megadva, amelyet akár a weboldalon is megtalálnak – ez így bizalomkeltőbb.

Így fog tehát ez a szekció kinézni az önéletrajzban:

HELYES

Személyes adatok

Miskolczi Laura

HR Tanácsadó

Telefonszám: 0620/467-2947

Email: kapcsolat@tanacsadas.hu

Weboldal: www.hrtanacsadas.hu

LinkedIn:www.linkedin.com/hu/miskolczi-laura

Kell-e fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Röviden: igen, kötelező, ráadásul csak a profi minőség a megengedett, így ajánlott elmenni egy profi fotóshoz. Fontos, hogy azonnal, első látásra szimpatikus legyél az ügyfélnek, és szakember benyomását keltsd, és erre nem jó bármilyen kép. Mindamellett, az elkészült képeket majd a weboldaladon is fel tudod használni, így tényleg csak egyszer kell befizetni egy fotózásra.

Készítsd el a tökéletes szakmai összegzést

A szakmai összegzés vagy bemutatkozás itt is elengedhetetlen, és az adott projekt vagy ügyfél határozza meg, hogy mit szükséges benne kiemelni. Ezért is javasoljuk, hogy több változatot is készíts el önéletrajzodból.

Ezeket tudod belefoglalni:

 • Elért eredmények, főleg, ha azok számszerűsítve vannak.
 • Készségeid, képességeid.
 • Céljaid, főleg, ha azok egyeznek a leendő ügyfél céljaival.

Ez a szekció már önmagában is el kell hogy adjon téged, mint tanácsadót, és meg kell mutassa, hogy valóban értesz ahhoz, amiben tanácsot adsz.

Példa üzleti banki tanácsadó állásra:

HELYES

Több, mint 16 év tapasztalattal rendelkezek a banki tanácsadás világában. Szakmai képzések szervezése, több, mint 170 rendezvény és ügyféltalálkozó szervezése, lebonyolítása áll mögöttem. Olyan partnereim voltak, mint a K&H és az Unicredit Bank, és a sales tevékenység támogatása, konkurencia elemzés és figyelés is a feladataim közé tartozott. Pénzügyi és közgazdasági diplomával rendelkezek, emellett elvégeztem a mérlegképes könyvelő szakot is, mert célom, hogy a lehető legjobban kiszolgálhassam az igényeket, és teljes rálátásom legyen a banki és pénzügyi területre. A tanácsadás során fontosnak tartom, hogy az ügyfél elégedettség és az értékesítés is ugyanolyan maximális teljesítményt jelezzen vissza a munkámról, ezért folyamatosan képzem magam a legújabb marketing és pénzügyi trendekkel.

Készségek és képességek elhelyezése a tanácsadó önéletrajzban

Ezután következik a készségek és képességek szekció, amely kissé máshogy néz ki, mint egy átlagos önéletrajzban. Az önéletrajzot ezzel tudod igazán egyedivé tenni: rá kell találni azokra a kulcsszavakra, amelyek biztosan betalálnak az adott ügyfélnél. Mivel biztosan először megkeres, és kér önéletrajzot, vagy jelentkezel rá online, ezért érdemes tüzetesen átvizsgálni azt, mire van szüksége. Ezután pedig ennek megfelelően írd meg az önéletrajz szekciót. Nézzük például ezt a példát, amely IT tanácsadó pozícióra szól.

CORRECT

Készségek, képességek

Kiváló együttműködési és kommunikációs képesség

 • Nagyvállalati ügyfelek problémáinak felderítése, folyamatainak felmérése, megoldási javaslatok kidolgozása, vezetői prezentálása.
 • Ügyfél elégedettségi visszajelzés: 97%.

Üzleti érzék

 • Angol és német tárgyalóképes nyelvtudás.
 • Új üzleti ág kiépítése a Közép-Kelet-Európai piacon, és már az első évben 6 százalékos profit elérése.
 • Felhasználói elvárások letisztázása, üzleti problémák elemzése, riportok készítése.

Projektmenedzsment

 • Kapcsolattartás angolul, németül és magyarul beszerzőkkel, ügyfelekkel, valamint a sales és a marketing üzletággal.
 • IT projektek megvalósításának szakmai támogatása, tanácsadás nyújtása angol, magyar és német nyelven.

👉 Legalább 3-4 készségek és képességet sorolj fel, majd még ezek alatt is néhány bulletpontban írj hozzá feladatkört és eredményt, válogatva a már meglévő szakmai tapasztalatodból. Ezáltal válsz hitelessé és szakmailag kompetenssé.

Fontos a kulcsszavak használata, akár ügyfeleket szereznél, akár állásra jelentkeznél, máskülönben nem fogsz tovább jutni. Mindezt pedig az állásinterjúra is vidd magaddal, ugyanis ezekkel az eredményekkel fogod lenyűgözni a munkáltatót és szerzed meg az állást.

Tanulmányok megadása a tanácsadó önéletrajzban

A tanulmányok alátámasztják a szakmai hitelességedet és emelik az önéletrajz fényét. Ezért is fontos, hogy mindenképp megjelenjen az önéletrajzban! Érdemes kiemelni a különböző plusz képzéseket, továbbképzéseket is annak érdekében, hogy  szakmailag hiteles maradj.   A tanulmányok felsorolása esetén kezdd először a szak nevével, majd az iskola nevével, végül pedig hogy mikor jártál oda, és hogy melyik városban végezted. 

HELYES

Tanulmányok

Pénzügy-számvitel

Budapesti Gazdasági Egyetem

2010 – 2014

Budapest

Ha pedig egyéb továbbképzésed is van, akkor így tüntesd fel:

HELYES

Mérlegképes könyvelő

Minerva Oktatási Intézmény

2019

Budapest

Szakmai tapasztalat a tanácsadó önéletrajzban

Természetesen itt is nagyon fontos, hogy az előző munkahelyeidet és az ott végzett feladatokat is felsorold. A felsorolásnál a fordított időrendi sorrendet tartsd be, vagyis legújabb munkáddal kezdd a felsorolást. A tapasztalatok esetén először a betöltött pozíciót írd fel, alá a munkahely, cég, vállalat nevét, majd az ott töltött időtartamot és a város nevét. Itt nem szükséges megadni a pontos dátumot, elég az év és a hónap, vagy akár csak az év is. Mivel már bemutattad azt, hogy milyen sikereid voltak a tanácsadás terén, ezért egyáltalán nem kötelező újra megadni a feladatköröket, ha emiatt nem fér ki az önéletrajz egy oldalra. Viszont ha igen, akkor 2-3 bulletpontban megadhatsz még magadról olyan információt, amit eddig nem. Ismételni viszont nem érdemes!

HELYES

Munkatapasztalat

Befektetési tanácsadó

UniCredit Bank

2017 – 2022

Budapest

 • Minőségi befektetési tanácsadás, ügyfélkör bővítés, aktív akvizíció.
 • Értékpapír számlavezetési szolgáltatás nyújtása, befektetési jegyek, állampapírok és egyéb értékpapírok adás-vétele.
 • Ügyfelek megbízása alapján tőzsdei és tőzsdén kívüli ügyletek bonyolítása.
 • Ügyfél elégedettségi visszajelzés 96%.

Junior tanácsadó

MKB Bank 

2015 – 2017

Budapest

 • Lakossági termékek és mikroszámlák értékesítése a meglévő és az új ügyfeleknek. Ügyfélszerzési ráta 75%.
 • Szerződések és az ehhez kapcsolódó dokumentumok előkészítése és kezelése
 • Meglévő ügyfelekkel való kapcsolattartás magyar és angol nyelven egyaránt.

👉 Ha pedig inkább a képességekről és készségekről mesélnél, vagy karrier váltó vagy, és nem ide kapcsolódó állásban dolgoztál eddig, akkor ennyi is elég:

HELYES

Befektetési tanácsadó

UniCredit Bank

2017 – 2022

Budapest

Nyelvtudás feltüntetése az önéletrajzban

A nyelvtudás természetesen elengedhetetlen ebben az esetben is, hiszen minél több nyelven beszélsz, annál jobban bővülhet az ügyfeleid köre. Nagyon fontos azonban, hogy szakmai nyelvtudásra van szükség, nem feltétlenül elég az általános. Ha felsorolsz egy nyelvet, akkor a nyelvtudás szintjét is jelöld, ne csak azt, hogy milyen nyelven beszélsz.

HELYES

Nyelvismeret

Angol – tárgyalóképes nyelvtudás

Német – Középszint

További szekciók a tanácsadó önéletrajzhoz

Amennyiben még van helyed, és szeretnél több információt magadról és a munkádról megosztani, akkor azt egyéb szekciók formájában megteheted. Például, ha eredményeket, díjakat, elismeréseket szeretnél felsorolni, vagy hobbit, érdeklődési kört is megadnál. Természetesen mindezt akkor érdemes megemlíteni, ha még ráfér az egy oldalra.

Eredmények, díjak, elismerések

Az eredmények, díjak és elismerések számtalan formában megjelenhetnek, ha a tanácsadás területén dolgozol. Akár kerülhet ide is az ügyfél elégedettség, visszajelzések, vagy ha még munkatársként nyertél valamilyen díjat. Ebben az esetben elég csak a díj/elismerés nevét felsorolni, esetleg a céget/ alapítvány/szervezetet, akiktől kaptad, és alá a dátumot.

HELYES

Elismerések, díjak

Év Vállalkozója 

Vállalkozók Hete 

2019

Hobbi és érdeklődési kör

Az ügyfélszerzés során nem árt, ha kissé megmutatod az emberi oldaladat is, és erre nincs is jobb választás, mintha felsorolsz érdeklődési kört és hobbit. Akár extravagáns hobbit is megadhatsz!

HELYES

Hobbi, érdeklődési kör

Jóga

Sziklamászás

Pszichológiai témájú könyvek olvasása

Kertészkedés

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes tanácsadó önéletrajz megírásához

A tanácsadó önéletrajz megírása során is illik betartani az olyan szabályokat, mint hogy egy oldal hosszúságú legyen, és olvasható betűtípussal írd. Érdemes több önéletrajzot is elkészíteni annak érdekében, hogy minden ügyfél számára a megfelelő változatot tudd küldeni. Megjelenésre lehet kreatívabb, merészebb, mint egy átlagos önéletrajz, de lehetőleg illeszkedjen a weboldalad stílusához, ha ez van. Ha van weboldalad, akkor harmonizáljon azzal, ráadásul fizess be egy profi fotózásra annak érdekében, hogy ütős és profi képek készüljenek rólad.

 • Használj kombinált önéletrajz típust, így biztos, hogy minden eredmény és tudás bemutatásra kerül. Ennél a típusnál ugyanis a képességek kerülnek előtérbe, a munkatapasztalat pedig inkább említés során.
 • A szekciók sorrendje tehát: személyes adatok, szakmai összegzés, készségek és képességek, tanulmányok, munkatapasztalat és a nyelvtudás.
 • A személyes adatok között szerepeljen a név, titulus, email cím, telefonszám, weboldal cím. Az email cím és telefonszám legyen a sajátod, vagy az email cím lehet a weboldaladé is.
 • A szakmai összegzés mindössze néhány mondat, ami elad téged, mint tanácsadót. Említsd meg benne, hogy milyen tanácsadás a szakterületed, legyen tömör, rövid, lényegre törő. Mesélj benne arról, hogy miben tudod támogatni a potenciális ügyfelet, és milyen képességekkel, szakmai ismeretekkel rendelkezel.
 • A készségek és képességek azt jelentik, hogy sorolj fel 3–5 átfogó készséget és képességet, amelyet alátámasztasz ugyanennyi bulletponttal. A bulletpontban pedig az szerepeljen, hogy milyen feladatkörökben jelent meg az adott képesség, valamint kerüljön bele eredmény is.
 • A tapasztalatokat és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben írd meg.
 • A nyelvtudás a szakmai nyelvre összpontosítson, amelyen tényleg tudsz szakmai tanácsadást is vállalni.
 • Egyéb szekciót is választhatsz, például elismerést és a hobbikat. Ezeket is átláthatóan írd!

Gyakran Ismételt Kérdések

Miben tér el a tanácsadó önéletrajz a többi önéletrajztól?

Leginkább megjelenésében, stílusában, ugyanis egyéni vállalkozóként te alakíthatod ki a saját arculatot, megjelenést. Emellett különösen ajánlott a kombinált önéletrajz típus használata, hogy lássa a potenciális ügyfél, hogy mennyi mindenre vagy képes.

Milyen hosszú legyen az önéletrajz?

Ebben az esetben is próbáld meg tartani az egy oldal hosszúságot, az Europass-t pedig felejtsd el.

írjon tanácsadói önéletrajzot

tanácsadói önéletrajz tapasztalattal Tanácsadói önéletrajz példák
tapasztalat nélküli önéletrajz tanácsadónak tanácsadói önéletrajz sablon letöltése