Kombinált önéletrajz példa: sablonok és tippek

Alapvetően 4 különböző önéletrajz típust különböztetünk meg egymástól: a kronologikus, vagyis fordított időrendi sorrend típust, a funkcionális önéletrajzot, a kombinált, más néven hibrid önéletrajzot, és az Europass önéletrajzot.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A 4 típus között szemmel láthatóak a különbségek. A kronologikus önéletrajz esetén, amelyet klasszikus vagy amerikai típusnak is nevezünk, a személyes adatok után a szakmai tapasztalatokra irányul a figyelem. A funkcionális önéletrajz esetén inkább a képességekre, elsajátított tudásra, mintsem a munkatapasztalatra. A kombinált önéletrajz pedig valójában a kettő ötvözete.

Egyfajta kompromisszum a másik kettő között, és megpróbálja mindkét típus előnyeit megjeleníteni, a hátrányait pedig kiküszöbölni. Előnye, hogy könnyen igazítható bármilyen megpályázott álláshoz. Nagyon rugalmas, és bár ugyanúgy a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, így a funkcionális önéletrajzhoz hasonló, de emellett a munkatapasztalatokat is átláthatóan rendszerezhetjük.

Amennyiben inkább a klasszikus magyar önéletrajzról szeretnél többet tudni, akkor kattints ide, ha pedig a funkcionális önéletrajz formátum érdekel, akkor ide. Ebben a cikkben végigvezetünk a tökéletes, figyelemfelkeltő hibrid önéletrajz megírásához, úgyhogy elő az önéletrajz szerkesztőt!

Tartalomjegyzék

Mi a kombinált önéletrajz?

Mint már olvashattad, a kombinált önéletrajz formátum az egyik a 4 közül. A klasszikus önéletrajz a szakmai tapasztalatokban bővelkedőknek ajánlott, a funkcionális a pályakezdőknek vagy visszatérő kismamáknak, a kombinált pedig a nagy tapasztalattal rendelkező szakma váltóknak. Az Europass előfordulása igen ritka, általában a munkáltató külön megjelöli, ha ezt a típust kéri.

A kombinált önéletrajz leginkább a funkcionális formátumhoz hasonlít, mert itt is a képességek és készségek szekció következik a személyes adatok, fejléc, majd a szakmai összegzés után. Azonban a tanulmányokat, illetve a szakmai tapasztalatokat akkor írjuk bele, ha azok a hőn áhított pozícióhoz kapcsolódnak.

Általában olyanok számára ajánljuk, akik:

 • Szakmát szeretnének váltani, de már jelentős munkatapasztalattal rendelkeznek más területről.
 • Szakmát szeretnének váltani, és már többször megtették, így nem lenne egységes, egy karrierívet képviselő a munkatapasztalat szekció. A kombinált önéletrajzban ki lehet választani azt, amely kapcsolódik a megpályázott álláshoz, így nem szükséges minden más munkahelyet felsorolni.
 • Azoknak, akik szeretnék, hogy a szerteágazó képességeiket mutassa az önéletrajz, azokra helyezze a fókuszt.
A kombinált önéletrajz előnye, hogy mivel biztosít helyet a munkatapasztalatoknak, ezért nem marad a munkaadókban hiányérzet, miután átnézik. Rugalmas, könnyen igazítható, személyre szabható az adott pozícióra. Egyetlen hátránya, hogy mivel rengeteg adatot bele lehet sűríteni, ezért terjedelme átlépheti az egy oldalt.

Hogyan írjunk kombinált önéletrajzot?

A kombinált önéletrajzra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint minden más önéletrajzra. A legfontosabb szempontok az áttekinthetőség, egyértelműség és a professzionalizmus. Ahhoz, hogy ezeknek megfeleljünk, az szükséges, hogy hagyományos betűtípust használjunk, mint a Times New Roman, Arial vagy Calibri. Szépek a különböző betűtípusok, főleg, ha olyanok, mintha kézzel írtuk volna, de sok esetben olvashatatlanok.

Betűnagyság esetén törekedjünk a 11-12-es nagyságra, használjuk vastag betűket a szekció címek esetén. A szekciók általában ugyanazok az összes önéletrajz formátumnál:

 • Elérhetőségek, személyes adatok, amely a nevünket, beosztásunkat, e-mail címünket, weboldalunkat, telefonszámunkat tartalmazza.
 • Szakmai összegzés, bemutatkozás vagy karriercél megfogalmazása.
 • Készségek, képességek bemutatása címszavakban.
 • Szakmai tapasztalat részletes bemutatása.
 • Tanulmányok.
 • Nyelvismeret
 • Érdeklődés és hobbi (opcionális).
Az érdeklődési körök, hobbi megadása opcionális, azonban a munkatapasztalat esetén mindig kissé bővebben fogalmazzunk, mint ahogyan egy funkcionális önéletrajz esetén tennénk.

Kombinált önéletrajz minta

Kesze Enikő

Toborzási Specialista

Születési hely, idő: Budapest, 1996.12.03.

Email cím: eniko.kesze@gmail.com

Telefonszám: +3670-9876/678

Lakcím: 1123, Budapest, Kiss Géza utca 56. 4/34.

Magamról: 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Toborzási, kiválasztási specialista vagyok. Karrieremet egy fejvadász cégnél kezdtem, ahol elsajátítottam az adatbázisok használatát, előszűrést, majd a jelenlegi munkahelyemen már az interjú technikákat is elsajátítottam. Kiváló kommunikációs készségemnek, szervezési képességemnek köszönhetően célom egy olyan munkahely megtalálása, ahol egy kisebb csapat koordinálásával, menedzselésével foglalkozhatok.

Készségek, képességek

 • Toborzás
 • Kiválasztás
 • Szűrés
 • Ügyfél kapcsolattartás
 • Kiváló kommunikációs készség
 • Szervezési, koordinálási képesség
 • Vezetői képesség
 • SAP
 • Adobe Photoshop
 • Microsoft Excel

Szakmai tapasztalat

Toborzási Specialista

Hayden Kft.

 1. február – jelenleg
 • Gyakornokok, diákmunkások betanítása, jelenléti ívek gyűjtése, leadása, vezetése.
 • Ügyfelek számára informatikus jelölt keresése adatbázisból, kiválasztása, kapcsolatfelvétel.
 • Interjú technikák, logikai tesztek alkalmazása, azok kielemzése.
 • Ügyfelekkel való kapcsolattartás, évi 80-90 informatikus elhelyezése az ügyfeleknél.

HR Gyakornok

Hayden Kft.

 1. szeptember – 2019. február
 • Adatbázis használata a jelöltek kiválasztására.
 • Előszűrés, ATS program használata, kapcsolatfelvétel az informatikus jelöltekkel.
 • A céges fogadóórák tartása hetente három alkalommal.

Tanulmányok

Emberi erőforrások

Budapesti Corvinus Egyetem

 1. – 2018.

Budapest

Nyelvtudás

Angol – felsőfok

Német – középfok

Az önéletrajz elrendezése, megjelenése

Egy pályázó önéletrajzát átlagosan 6 másodperc  alatt átfutja szemével egy tapasztalt HR-es. Ez nagyon rövid idő, arra, hogy az eddigi karrierünket megismerhesse. Ezért az önéletrajz amolyan első benyomás az álláskeresés során. Éppen emiatt úgy kell gondolnunk rá, mintha minket képviselne. Gondolkodjunk el azon, hogy milyen benyomást szeretnénk tenni? Valószínűleg olyannak akarunk tűnni, aki komolyan vehető, jártas a területen, gyorsan tanul és megbízható.

Ahhoz, hogy ezt az oldalunkat megmutassuk, professzionális önéletrajzra van szükségünk. Az olyan szakmák, mint a grafikus, marketinges, sales, kézművesség, divat esetén nyugodtan választhatunk kreatívabb, színesebb dizájnt. Azonban arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl harsány, és átlátható maradjon.

A többi szakmánál azonban inkább modernebb és letisztultabb formát használjunk.

Kombinált önéletrajz példa

Mi a különbség a kronológiai, funkcionális és kombinált formátum között?

Elrendezés esetén a legfontosabb különbség a klasszikus önéletrajzokhoz képest, hogy az elérhetőségek után rögtön a képességek bemutatása következik. A funkcionális önéletrajz esetén a képességeket bulletpontokkal, egész mondatokkal is kiegészítjük. A kombinált önéletrajz viszont csak címszavakkal sorolja fel a képességeinket és technikai tudásunkat, mert így tud elegendő hely maradni arra a munkatapasztalat részre.

A tanulmányainkban szintén csak a legfontosabb információkat javasolt jelezni, és főleg abban az esetben, ha az a pozícióhoz kapcsolódó. A kombinált önéletrajz célja ugyanis az, hogy könnyen formázható legyen az állások leírásának megfelelően, a szerint, hogy mit szeretne a jelölt a legjobban megmutatni magából.

A korábbi típusú önéletrajzok inkább bővebb információt adtak a pályázó tapasztalatáról és képességeiről, itt viszont törekedjünk arra, hogy csak a fontos, érdemi információk legyenek benne.

Kezdjük a fejléccel

A fejléc kinézete attól függ, hogy melyik sablont választjuk, A Riga sablon esetében ez valóban a teljes fejléc, sok sablonnál azonban egy külön szekció.

Egy álláskereső akkor toborozható sikeresen, ha a legfontosabb adatait, elérhetőségeit megtaláljuk. Ez nem más, mint a név, e-mail cím, lakcím, telefonszám LinkedIn profil vagy egyéb weboldal, portfólió, és egy fénykép, opcionálisan születési idő, hely.

Ha ez a szekció elmarad, akkor nem fog tudni egyetlen HR-es sem elérni. A hibátlan elérhetőségekért mindig többször olvasd át az e-mail címet és a telefonszámot. Ha csak egyetlen elírás is van benne, biztosan nem fogják tudni felvenni veled a kapcsolatot.

Példa:

HELYES

Kesze Enikő

Születés hely, idő: Budapest, 1996.12.03.

Email cím: eniko.kesze@gmail.com

Telefonszám: +3670-9876/678

Weboldal: linkedin.com/hu/enikokesze1

Lakcím: 1123, Budapest Kiss Géza utca 56. 4/34.

HELYTELEN

Kesze Enikő

1996.12.03.

cicalany@gmail.com

+3670-9876/678

1123, Budapest

A példákból láthatjuk, hogy sokkal kevésbé olvasható egy szép, kalligrafikus betűtípus, mint egy hagyományos, így ajánlott kerülni. Sok esetben a HR-es nem veszi komolyan a pályázót, ha ilyen játékos betűtípust lát. Emellett hivatalos, professzionális email címet adjunk meg, kerüljük a vicces beceneveket, vagy a túl sok szám használatát.

A helységnevet akkor mindenképp javasolt megadni, amennyiben külföldi pozícióra jelentkezünk. Ebben az esetben a leendő munkaadónak feltétlenül tudnia kell, hogy nem tudunk személyesen jelen lenni az interjún.

A hibrid önéletrajzhoz csatoljunk fényképet?

A fénykép csatolása általában sokat dob az önéletrajz megjelenésén, amennyiben professzionális fotót használunk. Ebben az esetben nem kell semmilyen speciális dologra gondolni, elég, ha a fehér fal előtt, természetes hajjal, sminkkel készítünk néhány fotót magunkról. A bulifotó vagy csoportkép használata szigorúan tilos, hiszen ki szeretné, ha állandóan bulizó, felelőtlen jelöltnek tartanák?

A fotó általában a személyes adatok mellett, a jobb vagy a bal oldalon szerepel. Törekedjünk arra, hogy nyitott legyen a testartásunk, amellyel a nyitottságunkat tudjuk megmutatni.

⚠️Figyelem: Ne használjunk akár 10-20 évvel ezelőtt fényképet, mert biztosan kiderül az első interjún, és rögtön nem jó színben tüntet fel minket!

Képességek: a kombinált önéletrajz esszenciája

Elérkeztünk a legfontosabb részhez, amely a különféle képességeket, készségeket jelenti. Alapvetően megkülönböztetünk két fajta készségek és képességet, ezek a soft skills, vagyis “lágy készségek”, és a hard skills.

Előbbi a személyiségbeli, motivációs tulajdonságokat jelenti, amelyek általában vagy megvannak bennünk, vagy nincsenek, inkább csak fejleszteni lehet azokat. Utóbbi pedig inkább a technikai tudást, jártasságot, ismereteket jelenti, amelyeket könnyedén elsajátíthatunk, például a különböző programok ismerete.

Ez szekció adja a hibrid önéletrajz erejét, több szempontból is. Egyrészt, ezek a szavak kulcsszavak is egyben, amelyekre a már említett ATS rendszer is rászűr és ami alapján tovább enged. Másrészt pedig erre alapul az önéletrajz. A kulcsszavakat úgy találhatja meg egy átlagos álláskereső, ha elolvassa az elvárásokat tartalmazó részt, ugyanis ott vannak elrejtve.

Esszenciális készségek, amelyeket a kombinált önéletrajzban szerepeltetni kell

Mivel egy önéletrajz formátumról van szó, ezért nehéz meghatározni, hogy pontosan milyen készségekre van szükség. Ez ugyanis álláshirdetésenként vonatkozik, minden pozíció esetében speciális. Éppen ezért felsorolunk párat, amelyek különféle területeket fednek le. Az önéletrajznak körülbelül a harmadát foglalják el:

 • Kiváló kommunikációs készség
 • Kreativitás
 • Szervezői képesség
 • Vezető képesség
 • Precizitás
 • Alkalmazkodóképesség
 • Együttműködés
 • Önállóság
 • Elemzői attitűd
 • Adobe Photoshop
 • SQL
 • Canva
 • SEO
 • SAP
 • CAD
 • Python
 • Framework
 • Microsoft Excel

A soft skillek

A soft skillek személyes, szociális készségek, amelyek megmutatják az ember motiválhatóságát, karakterjegyeit, kezelhetőségét. A legtöbb munkahelyen elvárás a nyitottság, kreativitás, önálló döntéshozatal, csapatmunkában való részvétel, könnyen kezelhetőség, gyors tanulás, alkalmazkodóképesség. Amennyiben a megpályázott pozícióhoz keresel önéletrajz példákat, kattints ide.

Néhány soft skill:

 • Kiváló kommunikációs készség
 • Kreativitás
 • Szervezői képesség
 • Vezető képesség
 • Precizitás
 • Alkalmazkodóképesség
 • Együttműködés
 • Önállóság
 • Elemzői attitűd

A hard skillek

A hard skillek pedig a technikai tudás, jártasság, a szakmára jellemző ismeretek átadása. Leginkább ezek különböznek a területtől függően. Sokszor azonban, főleg a pályakezdő pozíciók esetén inkább a soft skill részesül előnyben, hiszen mit érünk egy olyan kollégával, aki nem tud másokkal kommunikálni és együttműködni, bár a munkáját kirázza a kisujjából. Inkább olyan kollégát választanak a HR-sek, aki könnyen betanul, beillik a csapatba, de lehet, hogy még nem sajátította el az összes rendszert.

Néhány soft skill:

 • Adobe Photoshop
 • SQL
 • Canva
 • SEO
 • SAP
 • CAD
 • Python
 • Framework
 • Microsoft Excel

allasinterju

Hogyan írjuk le a tapasztalatainkat a funkcionális önéletrajzban?

A tapasztalataink részletes megadása elengedhetetlen az önéletrajzban, ugyanis nem elegendő a jelölt készségeit és képességeit megadni. Ez az önéletrajz formátum ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy minden korábbi munka fel legyen sorolva, amelyet elvégeztünk, és az lehetőleg kapcsolódó legyen a megpályázott pozícióhoz.

A tapasztalatok megadása itt inkább alátámasztja a megemlített képességeket, mintsem fordítva. A tapasztalatok megadása esetén először a pozíció nevét, majd a cég nevét, utolsó sorban pedig a dátumot, időtartamot adjuk meg, a fordított időrendi sorrendet itt is betartva.

💡 Teny: A HR-sek az ATS, vagyis jelentkezés szűrő programokkal kulcsszavakat keresnek az önéletrajzban, amelyeket mi magunk a tapasztalatok és a készségek szekcióban rejthetünk el.

Példák pályakezdők számára

A pályakezdők számára inkább ajánlott a funkcionális önéletrajz használata, azonban a kombinált sem rossz választás. Mindig, minden gyakornoki munkát, diákmunkát soroljunk fel, még akkor is, ha úgy gondolnánk, hogy az nem számít. A diákmunka, szakmai gyakorlat ugyanis azt mutatja meg, hogy tényleg volt honnan megszereznünk a képességeket, amelyeket feltüntetünk. Az elért eredményeket ne hagyjuk ki, főleg, ha azokat számokkal, statisztikával együtt fel lehet sorolni.

Amennyiben tényleg nem rendelkezik a jelölt semmilyen típusú munkával, akkor hagyjuk ki ezt a részt, és töltsük ki mással, amiről később olvashatsz.

Pályakezdő önéletrajzát így érdemes megírni, a jelölt marketing asszisztensnek jelentkezik:

HELYES
Bolti eladó

H&M AB.

 1. december – 2020. december
 • Vevők, vásárlók kiszolgálása a maximális vásárlói élmény megteremtésével.
 • Kasszakezelés, pénztárkezelés, számlázó rendszerek (Számlázz.hu) használata.
 • Kirakatrendezés, leltározás.
Ebből a példából láthatjuk, hogy bolti eladóként is több olyan készségre tett szert, amely marketingesként is fontos. Ilyen például a számlázási rendszer használata, a vevőkiszolgálás, kapcsolattartás. Amennyiben a képesség közé is beírja a pályázó, hogy rendelkezik ezekkel az ismeretekkel, akkor ezzel kiemeli önéletrajzát a többi jelölt közül.

Példa

HELYES

Lelkisegély szolgálat, önkéntes

SOS vonal

 1. március – 2021. június
 • Betelefonáló segítségkérők egészségügyi veszélyeztetése esetén a különféle szolgáltatások riasztása.
 • A segítségkérőkkel való lelki munka, amely során a cél az, hogy komfortos, bizalmas kapcsolatot alakíthassunk ki.
 • Adminisztrációs feladatok ellátása.

A fentebbi példából láthatjuk, hogy a pályázó szociálisan érzékeny, lojális, hiszen hosszabb ideig dolgozott egy helyen, és kiváló kommunikációs készséggel rendelkezik. Hiába önkéntesként dolgozott, ugyanúgy megadható szakmai tapasztalatként, hiszen a HR-es számára fontos információkat rejt magában.

Tanulmányok, végzettségek a hibrid önéletrajzban

A tanulmányok megadása esetén is elengedhetetlen, hogy a kronologikus sorrendet betartva soroljuk fel a tanulmányokat. A legfrissebbel kezdjük, és a legrégebbivel, maximum az érettségiig visszamenőleg zárjuk a felsorolást.

Amennyiben tanulók vagyunk, akkor ajánlott azzal jelezni, hogy “jelenleg” is az adott intézmény hallgatói vagyunk. Amennyiben az álláshoz elvárt képesítés birtokában vagyunk, akkor mindenképp soroljuk azt fel.

Bővebben, vagyis a kurzusainkat, tanulmányi átlagokat, iskolai projekteket csak akkor adjuk meg, ha nincs munkatapasztalatunk. Ebben az esetben a tanulmányaink kell, hogy alátámasszák a készségeinket.

Példa

HELYES

Tanulmányok

Emberi erőforrások

Budapesti Corvinus Egyetem

 1. – 2018.

Budapest

Mesterképzés megléte esetén már ne adjuk meg az érettségit, és ha csak alapdiplomával rendelkezünk, akkor is csak abban az esetben érdemes, ha már az is szakirány volt, mint ez alább is látható.

Példa

HELYES

Tanulmányok

Informatika

Budapesti Műszaki Egyetem

 1. – 2018.

Budapest

Informatika szak – érettségi

Kiss Károly Gimnázium

 1. – 2014.

Budapest

Képzés vs. tapasztalat: melyik legyen az első?

Mivel az önéletrajz formátuma a képességekre és készségekre helyezi a hangsúlyt, ezért utána a sorrend attól függ, mi az, ami nyomatékosabb. Ha a munkatapasztalat kiemeli, még jobban hangsúlyozza a képességeket, akkor az. Amennyiben pedig nem rendelkezünk egyáltalán munkatapasztalattal, akkor pedig a tanulmányok. Ami a közös, hogy mindkét esetben a kronológiai sorrendet szükséges betartani.

munkara jelentkezo

A tökéletes összefoglaló ereje

Az összefoglaló más néven szakmai bemutatkozó az elérhetőségek alatt szerepel, és a teljes karriered, céljaid, munkatapasztalatod összegzése. Mindössze 3-5 mondat, és mégis szinte egy teljes életrajz. Tömör, egyszerű, jól érthető, és a legfontosabb információk találhatók meg benne. Az eddigi szekciók összefoglalása, ezért ajánlott a legvégén megírni.

Példa:

HELYES
Magamról: 3 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Toborzási, kiválasztási specialista vagyok. Karrieremet egy fejvadász cégnél kezdtem, ahol elsajátítottam az adatbázisok használatát, előszűrést, majd a jelenlegi munkahelyemen már az interjú technikákat is elsajátítottam. Kiváló kommunikációs készségemnek, szervezési képességemnek köszönhetően célom egy olyan munkahely megtalálása, ahol egy kisebb csapat koordinálásával, menedzselésével foglalkozhatom.

Pályakezdőknek: karriercél meghatározás

Karriercél meghatározás írása ajánlott a pályakezdők részére, hiszen ebben ugyanúgy el lehet rejteni a kulcsszavakat, valamint a jelentkezés mögötti motivációt mutatja meg. Javasolt minden cég esetén személyre szabni, hiszen csak úgy van valódi hozzáadott értéke. A karriercél meghatározás és az összegzés is azt mutatja meg a cég számára, hogy milyen előnyre tesz szert azzal, ha minket választ.

Példa

HELYES
Cél: Célorientált, lelkiismeretes, ambiciózus gyakornok vagyok, aki már elsajátította a Facebook Hirdetéskezelő használatát és SEO alapismereteket a szakmai gyakorlata alatt. A célom, hogy egy olyan cégnél dolgozhassak, ahol ezeket bővíthetem, és ahol a stratégiai gondolkodásmódomat és elemzési készségemet fejleszthetem.
HELYES
Cél: A 2 éves eladói tapasztalatomból kiindulva nagyon jó érzékem van az emberekhez, a vevőkhöz, ügyfél kapcsolattartáshoz. Azért jelenkeztem az XY Kft-hez Ügyfélkapcsolati Menedzsernek, mert fontos számomra a kommunikáció, a szervezés és tervezés, valamint egyetértek a cég missziójával, vagyis a legmagasabb minőséget képviselem.

Nyelvtudás

A nyelvtudás megadása elengedhetetlen egy jó önéletrajzhoz. Mindamellett, hogy felsoroljuk a nyelveket, a szintet és mindig meg kell jelölni. Általában 3 szintet különböztetünk meg, ezek az alapszint, középszint, és felsőfok. Maga a nyelvtudás is kulcsszó lehet az ATS szűrőjében, főleg akkor, ha az elvárások között is szerepel.

Az egyetemeken sokszor elvárás szakmai nyelvvizsga letétele, ilyen lehet például a gazdasági nyelvvizsga. Természetesen ezt is külön soroljuk fel, ahogy az alábbi példában is látható.

Nyelvtudás

Angol – felsőfokú nyelvvizsga, gazdasági nyelvvizsga

Német – középszint

További szekciók az önéletrajzban

Amennyiben úgy érezzük, hogy még mindig nem a legjobban mutattuk be önmagunkat, akkor érdemes további szekciókat beemelni. Figyeljünk azonban, hogy ha hosszabb, mint egy oldal az önéletrajz, nem biztos, hogy a HR-es el fogja olvasni.

Érdeklődési kör, hobbi

Ezek meglehetősen személyes információk, azonban, ha releváns az álláshoz, akkor biztosan jót tesz az önéletrajznak. Ilyen lehet például, ha például bármilyen pozíciót pályázunk meg egy környezetvédelmi cégnél, akkor feltüntetjük, hogy a dokumentumfilm nézés illetve a környezetvédelem beletartozik az érdeklődési körünkbe. Természetesen csak akkor jelöljük, ha valóban így van. Sose állítsunk olyat az önéletrajzban, ami nem igaz ránk!

Képzések, tréningek, kurzusok

Amennyiben elvégeztünk céges tréningeket, vagy külön kurzusokat, és az releváns a pozícióhoz, akkor mindenképp jelöljük. Ezzel támasztjuk alá, hogy valóban érdekel minket az adott terület, és szeretnénk dolgozni benne.

Összefoglaló: tökéletes kombinált önéletrajz írása

A kombinált önéletrajz az egyén képességeit, készségeit helyezi az előtérbe, így megpályázva az állásokat. Mint minden más önéletrajz esetén, itt is elengedhetetlen a hagyományos betűtípus használata, 11-12-es betűméret, szekciókat elválasztani egymástól, és az, hogy lényegre törő, átlátható és pontos legyen.

 • A dizájn ne legyen harsány, válasszunk visszafogottabb, de modernebb megjelenést, esetleg halványabb színeket.
 • Válasszunk olyan sablont, amelynél a készségek kapják a nagyobb hangsúlyt. A szekciók ugyanis így következnek: Elérhetőség, személyes adatok, szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás, tapasztalat, tanulmány, nyelvtudás.
 • Az elérhetőségeink legyenek pontosak, professzionális megjelenésűek, és olyan fotót használjunk, amely megmutatja, hogy milyenek vagyunk a szakmai életben.
 • A képességek és készségek lehetőleg az önéletrajz harmadát foglalják el, így biztosan hangsúlyos lesz. Ezek kulcsszóként szerepelnek, így keressük őket az elvárások között az álláshirdetésben.
 • A munkatapasztalatok fordított időrendi sorrendben szerepeljenek, lehetőleg 2-3 bulletponttal jelöljük a feladatkört is. Csak azokat a munkahelyeket soroljuk fel, amelyek relevánsak a pozícióhoz.
 • A szakmai összegzés legyen rövid, 3-5 mondat hosszúságú, és szerepeljenek benne a kulcsszavak.
 • A tanulmányainkat mindig fordított időrendi sorrendben írjuk, és ügyeljünk arra, hogy legkésőbb a középiskoláig soroljuk fel.
 • A nyelvtudás esetén mindig jelöljük meg a szintet is.
 • Egyéb szekciókat is hozzáadhatunk, például hobbit, érdeklődési kört, képzéseket, kurzusokat, amennyiben azok kapcsolódnak az álláshoz.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen hosszúságú legyen a hibrid önéletrajz?

Lehetőleg ne legyen több, mint egy oldal. Az ennél hosszabbakat már nem olvassák el a HR-sek.

Kötelező további szekciókat megadni?

Nem, amennyiben azok nem kapcsolódnak a kinézett álláshoz.

Here, before the questions, there should be an H2 about writing a cover letter. It should be short, around one or two paragraphs.