Tanársegéd önéletrajz – Írj velünk profin!

A szakszerűen megírt dokumentum elengedhetetlen, ha tanársegédi állásra pályázol, és növeled az esélyeidet arra, hogy meghívjanak egy interjúra. Bár az interjún való helytállás és a kezdeti hónapokban való bizonyítás fontos, az első lépés a cél elérése felé egy lenyűgöző önéletrajz elkészítése, amely bemutatja képességeidet és szakértelmedet az adott területen.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Hogy segítsünk Neked ebben a fontos feladatban, egy jól megtervezett sablont kínálunk, amely tartalmazza az önéletrajz minden lényeges részét. Emellett ebben a cikkben kitérünk az egyes szakaszok sajátosságaira, hogy segítsünk kitűnni a többi pályázó közül.

Ezenkívül javasoljuk, hogy vizsgáld meg más önéletrajz sablonjainkat is, hogy megtaláld azt, amelyik a legjobban illik a képzettségedhez és a hátteredhez.

Minden további nélkül először is bemutatunk egy szakmai dokumentum mintát, hogy képet kapj arról, hogyan nézhet ki a saját önéletrajzod. Ezt követően részletesen, bekezdésről bekezdésre elemezzük az önéletrajz különböző részeit.

Tanársegéd önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy tökéletesen megírt önéletrajz minta

Személyes adatok
Ödön Zsolt
E-mail: odonzsolt@gmail.com
Telefonszám: 06 20 – 57 – 47 – 468
Lakcím: 2345 Budapest, Nagy Bertalan utca 67.
Születési hely, idő: 1993. 03. 21. Kecskemét

Rólam
Egyetemi tanárként végeztem a munkáimat az elmúlt 3 évben, előtte pedig általános iskolásokat segítettem a matek és fizika felkészülésben magántanárként. Egyaránt dolgoztam állami és privát iskolákban, miközben olyan is előfordult, hogy egy osztályt angol nyelven tanítottam a megfelelő felkészítés érdekében. Különös figyelmet fordítok a gyerekek fejlődésére és magas empátiámnak köszönhetően a fiatalok is szeretnek.

Tapasztalatok
Oktatási ügyintéző
Business Class Education Centre Kft.
2019. január – 2022. február
Pécs

 • Folyamatos kapcsolattartás a tanárokkal, hallgatókkal, ügyfelekkel
 • Képzésszervezés előkészítése, felmérések koordinálása
 • Képzések megvalósításhoz szükséges technikai előkészületek koordinálása
 • Tanárok szerződésének előkészítése, technikai felkészítése az online oktatásra
 • Online tanári felülettel kapcsolatos ügyfélszolgálat ellátása

Pedagógia
Tyco Electronics Hungary Kft.
2016. március – 2019. április
Ráckeve

 • Folyamatos kapcsolattartás a fejlesztőkkel
 • Modulzáró tesztek/vizsgák szervezése, előkészítése, rendszerbe történő feltöltése
 • Képzési/nyilvántartási rendszer precíz vezetése
 • A képzésekhez tartozó rendszeres és ad hoc képzési riportok, beszámolók készítése
 • Új kollégák kiválasztásában és integrálásában való részvétel

Tanulmányok

Magyar tanár
Budapesti Műszaki Egyetem
2012. augusztus – 2015. június
Szekszárd

Külkereskedelmi ügyintéző
Dunaújvárosi Egyetem
2007. szeptember – 2012. július
Kecskemét

Érettségi
Öveges József Középiskola

2003. szeptember – 2006. május
Zugló

Képességek és készségek

 • A kapcsolódó programok ismerete
 • Erős kommunikációs készségek
 • Önállóságra való hajlam
 • Nagy odafigyelés
 • Megbízhatóság
 • Szakmai tudás
 • Igényesség
 • Szervezőkészségek
 • Magas nyelvismeret
 • Felhasználói szintű számítógépes ismeretek
 • Csapatmunkára való képesség

Nyelvek
Angol nyelv – középfok

Tanársegéd önéletrajz

A tanári fizetések Magyarországon

Mielőtt belemerülnénk a mintánkon alapuló szakmai dokumentum elkészítésének sajátosságaiba, először vizsgáljuk meg a tanársegédi állások bértartományát. Jellemzően ezek a munkakörök nettó 250 000 és 300 000 forint közötti fizetést kínálnak, beleértve a pótlékokat és bónuszokat is, egy nyolcórás munkanapért. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár egészségbiztosítást általában biztosítanak, nem biztos, hogy megkapod a Magyarországon a normál állásokban megszokott kiegészítő juttatásokat, mint például a SZÉP-kártyát és az extra pótlékokat.

Érdemes megemlíteni, hogy a felajánlott fizetés a megpályázott pozíciótól függően változhat. Például az ének- vagy testnevelő tanári munkakörök alacsonyabb fizetést kínálhatnak, míg az idegennyelv tanár segédi állások, amik általában magasabb fizetést biztosítanak még a közszférában is.

Emellett fontos megjegyezni, hogy hasonló pozíciót magántanárként is biztosíthatsz magadnak, és akár 1 000 000 forintnál is többet kereshetsz, ha önfoglalkoztatóként dolgozol. Ebben az esetben azonban a fizetésed nem fix, hanem a munkaórák és a diákok számától függ.

Ezzel együtt térjünk át a tanári szakmában a szakmai dokumentum elkészítésének alapvető elemeire.

A kötelező és az opcionális részek – Tanári állás

Míg a tanári dokumentum bizonyos részei kötelezőek, vannak olyan opcionális részek is, amelyeket szabadon eldönthetsz, hogy hozzáadod-e. Mindazonáltal erősen javasoljuk, hogy lehetőség szerint ezeket a részeket is csatold, mivel ezek a részek megfelelőek lehetnek, és növelhetik az esélyeidet arra, hogy figyelembe vegyenek egy pozícióra.

Lényeges megjegyezni, hogy a személyes adatokat tartalmazó résznek mindig az első helyen kell állnia a megírás során, amelyet egy bemutatkozó rész követ, ami röviden kiemeli a pedagógiai asszisztensi állásra pályázó jelöltként szerzett képességeidet és tapasztalataidat. Ha figyelmen kívül hagyod ezeket a részeket, azzal korlátozhatod az esélyeidet arra, hogy meghívjanak egy interjúra.

Ezen túlmenően a tapasztalati rész létfontosságú, mivel bizonyítja az alkalmasságodat a munkakör betöltésére, és képet ad az ismereteidről. Bár az iskolai végzettség és a nyelvi szakaszok nem tűnhetnek azonnal relevánsnak, nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, mivel sok pozícióban legalább középfokú nyelvtudást kell szerezni, és a végzettség jelentős tényező lehet.

A választható részek, mint például a hobbi vagy a kiegészítő képzések, a legtöbb esetben nem feltétlenül kapcsolódnak közvetlenül a szakmához, mégis érdemes lehet beilleszteni őket, különösen, ha relevánsak a munkakör szempontjából.

Az átfogó és professzionális sablon elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy ezekre a kritikus szakaszokra összpontosíts az anyag megírásakor, akár nyomtatott formában, akár elektronikusan nyújtod be azt.

Érdemes megemlíteni, hogy a fénykép csatolása az önéletrajzhoz nem kötelező. Ha azonban mégis úgy döntenél, hogy mellékelsz egyet, lényeges megjegyezni, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a fénykép háttérbe szorítja a képzettségeidet, amiket képzés keretében szereztél és a tudásodat, mivel ebben az esetben ez lesz az elsődleges, amit majd megnéznek. Ezért azt javasoljuk, hogy hagyd el a fényképet, hacsak a munkáltató kifejezetten nem kéri.

Ha viszont hozzáadod figyelj arra, hogy egyszerű képre van szükség, ami nem lehet 1 évnél régebbi és nem lehet túl hivalkodó sem az önéletrajz mellékleteként. Ne használ ezen kívül szelfiket és nyaraláshoz kapcsolódó képet sem.

A tanár önéletrajzod alapvető szabályai

A tanár dokumentum szerkezetének meghatározása után az abban szereplő információk elrendezése is döntő fontosságú. A helyesírási hibák, a nagybetűs írásjelek és az írásmódbeli hibák elvonhatják az olvasó figyelmét, és a szakmai doksi elutasításához vezethetnek. Még az olyan hibák is, mint a helytelen e-mail címek vagy telefonszámok, elszalasztott lehetőségeket és negatív benyomást eredményezhetnek.

A Times New Roman betűtípus és a 11 és 12 közötti betűméret használata ajánlott, és a pályázóknak ezzel tisztában kell lenniük. Emellett a felsoroláspontok, listák, kiemelések és a tömör írásmód kiemelheti az önéletrajzodat. A dokumentumnak egyébként egy oldalra kell korlátozódnia, és tartalmaznia kell minden lényeges információt, beleértve a választható részeket is.

A túl hosszú önéletrajzot nem biztos, hogy elolvassák, a túl rövid önéletrajz viszont nem nyújt elegendő információt, vagy azt a benyomást kelti, hogy nincs elég tapasztalatod. Ezen irányelvek betartása segíthet lenyűgözni a potenciális munkaadókat.

Az alapok megállapítása után elengedhetetlen, hogy gondosan átnézd az álláspályázati dokumentum minden egyes szakaszát, hogy biztosítsd, hogy a megadott információk hatékonyak és pontosak legyenek.

Ezen kívül pedig érdemes megemlíteni, hogy a tanszék általában kulcsszó kereső szoftvereket használ, amikor próbálja leszűrni az iskola jelentkezőit, éppen ezért, ha teheted próbáld meg azokat a fő szavakat használni te magad is, amiket az álláshirdetésben látsz.

Illetve, tudnod kell, hogy minden munka esetében különböző önéletrajzot kell készítened, ugyanis azonnal látni fogják, ha egy sablont használsz, amit mindenhova elküldesz.

Most viszont, hogy már tudod az alapokat, nézzük meg részletesen is a tanárként megírt részeket.

Tanársegéd önéletrajz

A Tanár önéletrajzod első szakasza – A személyes adatok

JÓ MEGOLDÁS
Lenti Károly
Általános tanító
Email cím: lentikaroly@gmail.com
Telefonszám: 06 30/56 23 436
Lakcím: 4221 Siófok, Fő utca 12.
Születési hely, idő: 1976. 09. 15. Balatonlelle
NEM JÓ MEGOLDÁS
Péczeli György
gyorgyikeee@freemil.com
6896423
5678 Kemecse
1964. 12. 05. Dunaharaszti

A tanári dokumentum felülvizsgálatának első lépése a hibák ellenőrzése. Az egyik probléma az, hogy a pályázó neve nincs félkövér betűvel szedve, és a pozíció, amelyre pályázik, nincs egyértelműen feltüntetve. Ezenkívül a megadott e-mail cím nem az álláspályázatokhoz szükséges formátumú. Ha tanársegédi állásra pályázol, elengedhetetlen, hogy professzionális e-mail címet használj, és ha nincs ilyen címed, akkor a legfontosabb, hogy létrehozz egy ilyen címet.

Egy másik lényeges részlet a telefonszám feltüntetése körzetszámmal együtt, mivel e nélkül a potenciális munkaadók nem tudják felvenni veled a kapcsolatot egy interjú céljából. Győződj meg róla, hogy kétszer is ellenőrizd ezt az információt a pontossága érdekében, különösen azért, mert ez a pozíció magában foglalja a gyerekekkel való munkát.

LÉnyeges, hogy a cím esetében add meg a teljes címét, beleértve az irányítószámot és a házszámot is. Végül a hibás személyes adatokat tartalmazó minta helyesírási hibákat tartalmaz, ami nem okés egy kiváló tanár pályázó számára. Az ilyen típusú hibák elkerülése érdekében alaposan le kell lektorálni a dokumentumot, mielőtt benyújtod azt egy magas szintű állásra.

Mutatkozz be profin – Pedagógia!

ÍGY CSINÁLD
Tanár munkakörben dolgozom, mióta kijöttem az egyetemi képzésemből, éppen ezért már már tökéletes gyakorlat és elméleti tudás áll mögöttem. A gyerekekkel könnyen megértem magam és egyaránt tudok nekik segíteni oktatással kapcsolatos anyagok elsajátításában és vizsgákra való felkészülésben. Pozitív szemléletemnek köszönhetően pedig a legtöbb gyerek szeret is velem együtt dolgozni.
EZT INKÁBB FELEJTSD EL
Tanár vagyok. Tudom hogyan kell tanítani és vizsgáztatni. Nem gondolom, hogy problémám lesz, amikor új állást találok magamnak. Hívjanak, ha szeretnének velem dolgozni.

A tanársegédi önéletrajznak a munkatapasztalattal foglalkozó részének nem kell hosszúnak vagy összetettnek lennie. A megadott információknak azonban jól megírtnak és vizuálisan vonzónak kell lenniük. A hatás érdekében hasznos, ha megemlíted, hogy hány éve dolgozol az adott ágazatban, és milyen típusú projekteket végeztél, miközben a tartalmat tömören tartod, és ahol lehet, számokat használsz, ahogyan azt a zöld rész mutatja. Ezenkívül elfogadható, ha megemlíted azokat a jól ismert szervezeteket, amelyekkel együtt dolgoztál.

Ezzel szemben a tanársegédi dokumentum esetében pedig láthatod, hogy a rossz példája jól mutatja, mi történhet, ha ezt a részt kapkodva vagy átgondolatlanul írják meg, ami nem ajánlott. Még ha rendelkezel is a szükséges képesítésekkel, a rossz formátum használata elriaszthatja a potenciális munkaadókat.

A leghosszabb rész – Pedagógia és az eddigi tapasztalatok

Ahhoz, hogy hatékonyan mutathasd be profi tapasztalataidat az önéletrajzod esetében, lényeges, hogy fordított időrendi sorrendben rendezd őket, a legutóbbi munkahelyeddel kezdve. Ha azonban van olyan régebbi munkád, amely relevánsabb a pozíció szempontjából, akkor az szerepelhet az első helyen. Kerüld a munkaviszony pontos dátumainak feltüntetését, csak a hónapot add meg.

Ezenkívül ajánlatos kerülni a hosszú, teljes mondatokból álló felsorolásokat, mivel azok túlterhelőek és feleslegesek lehetnek. Ehelyett használj felsorolásszerű pontokat, hogy kiemelje erősségeit, és azt, hogy miért te vagy az ideális jelölt az állásra.

Csináld ezt
Asszisztens
AUTONET Import Magyarország Kft.
2017. október – 2019. december
Siófok

 • Osztályon felmerülő adminisztrációs feladatok elvégzése
 • Adatrögzítés a cég vállalatirányítási rendszerébe
 • Kapcsolattartás a társosztályokkal
 • Adatbázis kezelés
 • Képzés kapcsolódóan felmerülő ügyek intézése

Felszolgáló
Balaton Company Kft.
2014. május – 2016. november
Kikőre

 • Gondoskodás heti 3-5 brunch, vagy vacsora szervízben
 • 5 csillagos világszínvonalú, mosolygós vendéglátás
 • Általános feladatok elvégzése
 • Felszolgálók támogatása
 • Felszolgálók, pult és konyha közötti zökkenőmentes folyamatok elősegítése
 • Képzés szervezése, amikor szükséges

Könyvtáros
Richter Gedeon Nyrt.
2012. február – 2013. március
Miskolc

 • A könyvtári beszerzésekben való részvétel
 • Nyomtatott és elektronikus könyvek bevételezése és feldolgozása
 • Folyamatos kapcsolat tartás az ügyfelekkel szóban és írásban
 • Adatbázis építés richteres publikációkból
 • Marketing aktivitásokban való részvétel
 • Könyvek visszaadására és kölcsönzésére irányuló feladatok ellátása
NEM JÓ MINTA
Értékesítő
EngAme Akadémia Kft.

2002. június – 2011. április
Sárvár

 • hideghívások
 • értékesítés
 • dokumentálás
 • stb
A helyes tanársegédi példában szereplő jelölt jól szervezett módon, világos címszavakkal és határidőkkel mutatta be munkatapasztalatát, így a HR-es könnyen áttekintheti a releváns részleteket a dokumentum értékelése esetén. A fő feladatokat felsorolásszerűen, pontok segítségével vázolja fel, elkerülve a hosszadalmas és lényegtelen információkat, például a felmondás dátumát. Alapvető fontosságú, hogy egyensúlyt találjunk a rövidség és az elegendő információ megadása között.

Ezzel szemben a rossz tanársegédi példa szervezetlennek tűnik, és nem tisztázza a munkaköri feladatokat.

Nemcsak az elegendő információ megadása elengedhetetlen, hanem az is, hogy a dokumentum professzionálisan és vonzóan nézzen ki, mivel ez ugyanolyan lényeges egy hasonló munkakör világában. Ráadásul az önéletrajzokat gyakran kulcsszó ellenőrzésnek vetik alá, hogy kiszűrjék a releváns álláspályázatokat. Ezért ajánlatos áttekinteni az álláshirdetésben szereplő kulcsszavakat, és ezeket felhasználva kiemelni a releváns készségeket és tapasztalatokat, miközben a valóságnak megfelelőek maradnak.

Ezzel a munkatapasztalattal foglalkozó rész végére értünk. Folytasd tehát az olvasást, hogy a következő szegmensben megtudd, hogyan írd meg az önéletrajzod iskola és végzettségi szakaszát.

Tanársegéd önéletrajz

Iskola és tanulmányok – Így add meg az adatokat

írja át a következőket:

Ha van korábbi munkatapasztalatod, akkor egyszerűen felsorolhatod az tanulmányi intézményeidet az időszak és a tanulmányi terület részleteivel. Ha azonban még új vagy a tanársági állások világában, érdemes megfontolni, hogy a fenti pontokat is beilleszd ebbe a részbe, vagy kiemeld a tanulmányaid alatt megszerzett készségeidet, hogy hatékonyan bemutathasd a lehetőségeidet.

Ellenkező esetben érdemes lerövidíteni ezt a szakaszt, és a pedagógiai dokumentumban a következő szakaszra lépni.

Ettől eltekintve lényeges, hogy a dokumentumban szereplő információk beírása esetén helyes nyelvtant és fordított időrendi sorrendet használj, mivel ez növelheti a siker esélyeit. Ha nem tudod, mit jelent a fordított időrendi sorrend, ne aggódj, hiszen példákat adtunk a helyes és helytelen formára is, hogy segítsünk a kezdésben.

Lényeges megjegyezni, hogy ha van diplomai végzettséged, akkor azt ebben a részben kell feltüntetned, ahogyan az okj is lényeges lehet. Általában egy vagy két információ elegendő ebben a részben, de, ha például több diplomád is van, semmiképp ne add meg az érettségit is, mert felesleges.

Így csináld
ISKOLÁK ÉS TANULMÁNYOK

Marketing szakember
Magyarország Képzőművészeti Egyetem
2014. október – 2016. július
Budakalász

Mérnökinformatikus
Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem
2009. szeptember – 2011. május
Solymár

EZT NEM ÉRDEMES
ISKOLÁK

DIPLOMA
Gábor Dénes Egyetem
5 év
Zugliget

Külkereskedelmis
Óbudai Egyetem
4 év
Csobánka

A megfelelően megírt dokumentum elkészítéséhez elengedhetetlen a kurzus és az egyetem nevének megadása, adott esetben nagybetűvel. Emellett fontos, hogy a tanulmányok időtartamát és a város nevét is tartalmazza. Szerencsére ez a rész általában rövid áttekintést kap, és más létfontosságú részekhez képest kevesebb erőfeszítést igényel. A fő cél a megfelelő helyesírás és formázás biztosítása a megadott struktúra betartásával, hogy megelőzzük a problémákat.

A legfőbb pedagógia képességek és készségek

Az önéletrajzának ezt a részét arra használhatod, hogy világos és tömör formában bemutasd egyedi képességeidet és erősségeidet. Lényeges, hogy olyan felsorolásos listát készíts, amely tartalmazza mind a kemény, mind a puha készségeket. Bár ajánlott mindegyik típusból négy-öt készséget felsorolni, alapvető fontosságú, hogy ne csak egyet vagy kettőt sorolj fel. Ha a képességeidet a munkaköri követelményekhez igazítod, nagyobb az esélyed arra, hogy felkeltsd a potenciális munkáltatók figyelmét.

A kemény készségek az olyan műszaki ismeretekre és jártasságra utalnak, mint például a szoftveres szakértelem vagy a speciális képzések, és ebben a szakaszban kell kiemelni őket.

Másrészt a puha készségek olyan személyes tulajdonságok, amelyek az interperszonális kapcsolatokra vonatkoznak, és elengedhetetlenek a hatékony együttműködéshez és kommunikációhoz. A puha készségek kiemelésével bizonyítani tudod, hogy jól tudsz csapatban dolgozni.

Mi most két külön listában hoztunk el neked párat, de neked elegendő, ha egy listán belül felsorolod a főbb készségeket.

Soft készségek:

 • Könnyen szót értek bárkivel
 • Pozitív személyiség vagyok
 • Értek a gyerekek nyelvén
 • Proaktív személy vagyok
 • Támogató személyiség
 • Önállóságra való hajlam

Hard képességek:

 • Tanári programok ismerete
 • Számítógépes tudás alap szinten
 • Jogosítvány megléte
 • A legfontosabb programok használata
 • Releváns szakmai tapasztalat

A nyelvek és a tudásod belőle

Az önéletrajzod utolsó szakaszában lényeges, hogy a nyelvtudásodról is adj tájékoztatást. Sorold fel az összes nyelvet, amelyet beszélsz, anélkül, hogy részleteznéd. Az összes beszélt nyelv feltüntetése javíthatja a felvételi esélyeit, és magasabb fizetést is eredményezhet. Ne felejtsd el azonban, hogy sok álláshirdetés legalább középfokú nyelvtudást igényel, ezért ügyelj arra, hogy pontosan tüntesd fel a nyelvtudásod szintjét.

Rendkívül lényeges, hogy őszintén nyilatkozz a nyelvtudásáról, mivel azt az interjú során értékelni fogják. Sőt mi több, biztos, hogy a szóbeli teszt mellett írásbeli is lesz belőle.

Add meg így
Nyelvek
Német – felsőfok

Hobbik és az egyéb opcionális részek

Ha pedig a fentiekkel megvagy, már csak annyi a feladatod, hogy egy listában felsorolt milyen hobbijaid vannak, illetve megadhatod a nem releváns szakmai tapasztalatokat is. Ez viszont már rád van bízva.