Üzleti Elemző önéletrajz példák

Mint üzleti elemző, te segíted a céget a profit és a növekedési ráta növelését. Tudod, hogyan kell az elemzésed adatait bemutatni a kollégáidnak, valamint képes vagy különböző típusú adatokkal dolgozni.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Bár maga a pozíció rengeteg különböző készséget és képességet megkövetel, a jó üzleti elemző önéletrajzának a megírása nem tartozik közéjük. Szerencsére emiatt már nem kell aggódnod. A csapatunk végigkísér a megfelelő business analyst önéletrajz megírásán.

Cikkünkben megtanítunk, hogyan írj hatékony motivációs levelet az üzleti elemző önéletrajz sablonunk segítségével. Garantáljuk, hogy a tanácsaink és a példák segítségével több interjúra bejutsz, mint eddig.

Küldetésünkké tettük, hogy leendő munkáltatód lássa, hogy milyen értékeket tudsz hozni a cégükhöz.

Tartalomjegyzék

Amit mindenképp szükséges az Üzleti Elemző önéletrajzba beleírni

Legtöbbünk a karrierje során legalább egyszer végigmegy egy jelentkezési procedúrán. Elég nagy kihívásnak tűnhet első látásra, de vannak arra módszerek, hogy kicsit meggyorsítsuk a folyamatot. Szerencsére az üzleti elemzői önéletrajz a segítségünkre lehet ebben.

Én magam is business analyst vagyok, így látom, hogy mennyi felelősséggel jár ez a munka. Egyik nap Excel adatvizualizációt készítesz, másik nap pedig különböző adat beállításokat végzel az SQL rendszerében. Egyetlen papírra leírni az összes tapasztalatodat kissé nehézkes lenne, hiszen annyi mindenhez kell érteni egyszerre. Ezért azt kell megmutatni a cégnek, hogy a te érkezésed mekkora hatással lenne a cég növekedésére.

Tudva, hogy hogyan is kell egy sikeres, átfogó önéletrajzot megírni a legjobb módja annak, hogy leendő munkaadót magadhoz csábítsd, és felkeltsd az érdeklődését a képességeid iránt. Ez a pályakezdő és a senior üzleti elemző pozícióknál egyaránt így van.

A jelentkezésed erősen kötött: a tanulmányok, munkahelyi tapasztalatok és a bemutatkozó megjelenítése mind szükséges, mindemellett pedig a képességeidet is meg kell villantanod. Rengeteg tényezőt érdemes fontolóra venned, amikor írod az üzleti elemző önéletrajzot.

Egy jó önéletrajz növeli az esélyeidet, hogy állásajánlatot kapj álmaid üzleti elemző munkájára, és segít, hogy gyorsabban elhelyezkedj.

Ahhoz, hogy kiemelkedjen a business analyst önéletrajzod, ezt a 3 faktort kell számításba venned:

 • Szakszavakkal kell leírnod az elért eredményeket és a készségeidet. A cégek automatizált kulcsszó szűrőkkel szortírozzák a jelölteket. Az igazán népszerű vállalatok naponta akár több száz jelentkezést is kaphatnak. Ahhoz, hogy a kiválasztási folyamatot hatékonnyá tegyék, a HR egyedi programokat használ, hogy megtalálja a legtöbb kulcsszóval rendelkező önéletrajzot.
 • Az önéletrajzod formázása kihagyhatatlan. A jelentkezésed szekciókra bontva érthetőnek, olvashatónak és szakmainak tűnik. Próbálj meg minden információt egy oldalra összegyűjteni, hiszen fontos, hogy rövid és lényegre törő legyen önéletrajzod.
 • Keltsd fel az érdeklődést azzal, hogy az előző munkahelyeden szerzett tapasztalataidat meggyőzően írod le. Meséld el, milyen előnye származott az előző munkáltatódnak abból, hogy te a csapat tagja voltál. Mutasd meg a HR-es számára, hogy milyen értékekre tettél szert az előző tapasztalataid során.

Üzleti Elemző önéletrajz szakmai bemutatkozója

A cégek nap mint nap rengeteg jelentkezést kapnak olyanoktól, akik szeretnék betölteni az üzleti elemzői nyitott pozíciókat. Elmondhatjuk, hogy a HR-es kollégák nem olvasnak el részletesen minden egyes önéletrajzot. Egy kutatás szerint ma mindössze 6 másodpercet szánnak minden önéletrajzra.

Egy tipp ahhoz, hogy gyorsan és hatásosan bemutasd magad az olvasónak, ha egy szakmai bemutatkozóval kezded azt.

Ez a rész az önéletrajzod tetejére kerül, pontosan az elérhetőségeid és neved alá, és mindössze pár mondatos.

Egyszerre be kell mutatnod a készségeidet, képességeidet és elért eredményeidet, valamint azt az értéket, amit te hoznál a céghez. Gondolj erre úgy, mintha el kellene adnod magadat.

A szakmai bemutatkozó elengedhetetlen egy üzleti elemző önéletrajzhoz, hiszen erős pozitív benyomást tehet a HR-es döntésére, hogy behívjon-e. Próbáld meg oda beilleszteni a karrier céljaidat is.

Hatásos szakmai bemutatkozó példa

Szakmai bemutatkozó

5 éves, banki és információs technológiai tapasztalattal rendelkező Üzleti Elemző. Eddigi legnagyobb eredmények közé tartozik az éves hitelkártya bevétel 15 százalékos emelése az SQL ügyfél adatbázis optimalizálásával. Üzleti Adatelemzői alapdiploma megléte, valamint szeretném az analitikus készségeimet arra használni, hogy növeljem az XY Bank üzleti értékét.

Ez egy üzleti elemzői önéletrajz szuper szakmai bemutatkozója. Bemutatja az elért eredményeket, mindezt számokkal alátámasztva. A szakmai bemutatkozó megemlíti azt is, hogy egy projektcsapatban vett részt az illető, amiben üzleti optimalizációs feladatokat kellett ellátni.

Emellett még azt is megemlíti, hogy milyen tanulmányokat végzett, és hogy milyen célból jelentkezik a bankhoz. Minél átfogóbb és rövidebb ez a bekezdés, annál hatásosabb lesz.

Szakmai bemutatkozót nehéz írni, de arra figyelj, hogy ne legyen túl rövid és ködös.

Rossz szakmai bemutatkozó példa:

Summary

Üzleti Elemző több éves szakmai tapasztalattal, amelybe beletartozik cég megvalósítások üzleti elemzése és költségkímélő stratégiák kifejlesztése.

Ez egy igazán rossz business analyst szakmai bemutatkozó. Minden részlettől és értékes információtól mentes. A HR-es nem fogja tudni, hogy hol és milyen feladatokkal foglalkozott ezelőtt, mint üzleti elemző. A szakmai bemutatkozó nem árul el róla sok mindent, túlságosan ködös.

Mindig figyelj arra, hogy a szakmai bemutatkozó értelmezhető legyen, és átfogó képet mutasson arról, hogy te magad milyen üzleti elemző vagy.

Szakmai tapasztalat rész az Üzleti Elemző önéletrajzban

Most, hogy már kész is vagy a szakmai bemutatkozóval, itt az ideje önéletrajzod legkritikusabb részét kézbe venni – a szakmai tapasztalataidat. Itt írod le az előző, releváns, ide kapcsolódó munkahelyi tapasztalataidat, és az ott elért eredményeidet részletesen és érthetően.

Ebben a részben több mindent tudhat meg rólad munkáltató, és meggyőződhet arról, hogy megfelelsz a pozícióra. Még egy pályakezdő üzleti elemzői önéletrajz is kell, hogy tartalmazzon egy átlátható szakmai tapasztalat részt.

Ha most kezded a karrieredet, mint üzleti elemző, akkor se aggódj: más munkahelyi tapasztalatokat is beírhatsz. Ezzel megmutatod, hogy hogyan használhatod majd fel a más pozíciók során elsajátított képességeidet üzleti elemzőként.

Példának okáért, ha eddig pénzügyesként dolgoztál, akkor beszélhetsz arról, hogy milyen képességek birtokában vagy, amelyek mindkét szakmában szükségesek. Mindkettőnél fontos az analitikus szemléletmód és az adatkezelési és rendszerezési tudás.

Nézd meg a business analyst önéletrajz sablonjainkat és a motivációs leveleket is, hogy jobban átlásd a formázását.

Szerencsére itt vagyunk, hogy segítsünk a megírásában és a megformázásában is a következő tanácsainkkal:

Találjuk meg az egyensúlyt a szakzsargon és a laikus ember szavai között.

Kihívásokkal teli úgy megírni az önéletrajzot, hogy pontosan leírja az előző munkahelyi tapasztalatokat. Azonban muszáj, hogy érthetővé tedd mindenki számára azt, hogy mivel foglalkoztál eddig.

A szakzsargont és a mindenki számára érthető kifejezéseket egyszerre kell használnod. Az egyenes, átfogó, a szakmához kapcsolódó kulcsszavakkal teli önéletrajz felhívja a HR-es figyelmét, de nem szabad túlzásba vinni.

Egy szakmai tipp, hogy a céget és az üzleti elemző szakterületet is járd körbe a jelentkezés előtt, amikor épp kitöltöd a tapasztalataidról szóló részt. A szakzsargon megértése és a szakmára jellemző kulcsszavak használata kiemelhet a többi jelentkező közül.

Egyes cégek úgynevezett szűrőprogramokat használnak a jelentkezésekhez, amelyek kulcsszó alapján keresnek, más HR részlegek pedig ténylegesen, nap mint nap jelentkezéseket olvasnak. Mindenképp tegyél arról, hogy a szakmai tapasztalatod koherens és könnyen olvasható maradjon, miközben használsz szakma-specifikus kifejezéseket is.

Mutasd meg a sokszínűséget és a képességeidet

Egy üzleti elemző vagy tanácsadó számára rengeteg felelősséggel bír a munka, és mindez cégről – cégre és iparágról-iparágra változik.

A pénzügyi világban dolgozó üzleti tanácsadók például teljesen eltérő feladatokkal birkóznak meg, mint azok, akik az egészségügyben dolgoznak. Mindez azonban ne akadályozzon meg abban, hogy minél több ágazatban kipróbáld magad.

Mint üzleti elemző, az egy pozíció során elsajátított képességeid, készségeid egy másik pozíciónál is előnyt jelentenek, akkor is, ha teljesen más üzleti területen dolgoztál eddig. Például az IT szektorban dolgozó üzleti elemzők a kereskedelmi hálózatban is használt képességekre tesznek szert, így mindig van átfedés.

Be kell mutatnod azt a megszerzett tudást, amelyik más üzleti elemzői pozíciókban is hasznos. Itt találhatsz néhány képességet, amelyek bármelyik cégnél megállják a helyüket:

 • Statisztikai és előretervező elemzés
 • Részletes riportok készítése a cég jelenlegi teljesítményéről, céljairól,erőforrásairól és a köztük lévő teljesítmény szakadékról
 • Piaci trendek és fellelhető lehetőségek elemzése
 • Adatvizualizáció készítése bármilyen céges adathalmazból
 • Üzleti elemzések készítése

Demonstráld az értékeidet

Amikor az üzleti elmező pozícióról beszélünk, akkor a feladatköröd néhány mondatos leírása nagy kihívásnak tűnhet. Ezért neked a teljesítményeid bemutatására kell fókuszálnod a munkahelyi tapasztalataid bemutatása során, mindezt számokkal is alátámasztva.

A cég olyan jelöltet keres, aki előnyt jelent számukra, és pozitív hatással lesz a cég pénzügyeire és hatékonyságára. Ezt az előnyt mutathatod, ha az eredményeidet belefoglalod ebbe a részbe.

Nézd meg az önéletrajz sablonjainkat itt.

Néhány példa az előző eredményeidre, amelyekkel alátámaszthatod az elért eredményeidet:

 • A karácsonyi kampány során a hitelkártya keret nettó eladásainak 15 százalékos növelése
 • A vásárlói pénzvisszafizetések 10 százalékos csökkentése
 • Az ügyfél adatbázis SQL rendszerben történő optimalizálása
 • Egy optimalizációs stratégia bevezetésével a csapat hatékonyságának növelése

Hatékony Business Analyst szakmai tapasztalatok példa:

Mint tudjuk, a szakmai tapasztalatok rész a legfontosabb egy önéletrajznál. Meg kell, hogy mutassa az elért eredményeidet és az eddigi munkahelyeidet egyaránt.

Egy kitűnő megoldás ehhez, hogy kulcsszavakat használj, miközben írod a munkahelyi tapasztalataidat, amiben szakzsargon is szerepel, valamint a képességeid és készségeid, elért eredményeid is felsorolásra kerülnek, miközben bemutatod, hogy milyen értékes munkaerő vagy.

Itt van erre egy remek példa, ahol hatásos az üzleti elemzői szakmai tapasztalatok bemutatása:

Szakmai tapasztalat
Business Analyst
XY Bank
06/2015 – 11/2018
Budapest

  SQL rendszer alapú ügyféladat gyűjtésének felgyorsítása, ezzel az elemzői csapat hatékonyságának növelése 15 százalékkal, hibák számának csökkentése

  Az internetes bankolás felhasználói felületének javítása, ezzel 12 százalékra növelve az új ügyfelek számát

  A marketing csapat részére új Excel adatbázis bevezetése. A marketing kampányok során történő VISA hitelkártya aktiválások számának növelése 7 százalékkal

A gyenge Üzleti Elemző önéletrajz szakmai tapasztalat része

Amikor a tökéletes részt készítenéd el a jelentkezéshez, akkor az is felmerülhet lehetőségként, hogy a végén túl kevés információt adsz meg. Figyelj arra, hogy az írásod világos legyen, és egyértelműen kiderüljön, hogy mit csináltál az előző munkahelyeden és tedd kissé eladhatóvá azt.

Így ne írj munkatapasztalatot:

Szakmai Tapasztalat
Business Analyst
XY Bank
06/2015 – 11/2018
Budapest

  A céges adatbázis és egyéb üzleti folyamatok fejlesztése

  Az internet bankolás felhasználói felület javítása

  A marketing kampány során használt hitelkártyák használatának

Hogyan írd meg a tanulmányaid felsorolását

A tanulmányaid azok, amelyek a HR-es szemében hatékonyan növelik a te rátermettségedet. A szakmai tapasztalat után következik a második legfontosabb, vagyis a pozícióval összefüggő tanulmányok, végzettségek, amelyek felkeltik a HR-es figyelmét.

Ha senior pozícióra pályázol, és már van jó pár év mögötted a szakmában, akkor a tanulmányaidat csak szinte említés szintjén írd meg. Ha viszont pályakezdő üzleti elemző vagy, akkor mindenképp az összes ide illő tanulmányt részletesen sorold fel, hiszen ezek tesznek téged megfelelő jelöltté.

Tanulmányok az önéletrajzban

Egy pályakezdő önéletrajza így kell, hogy kinézzen:

Tanulmányok
Közgazdaságtan alapszak
Budapesti Műszaki Egyetem
2015 – 2019

  Releváns kurzusok: Pénzügy-számvitel, Közgazdaságtan, Mikroökonómia, Makroökonómia, Játékelmélet, Nemzetközi Közgazdaságtan, Adatelemzés

  Átlag: 3.78

Nagyon fontos, hogy a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező jelöltek már nem sorolják fel az ideillő kurzusokat. Csak sorold fel az iskola nevét, a diploma nevét és azt, hogy pontosan milyen szakon végeztél.

Tüntesd fel a legfontosabb képességeidet az üzleti elemző önéletrajzon

Általában más és más feladatkörökkel jár a különböző cégeknél végzett üzleti elemző pozíció, de a képességek és készségek ugyanazok kell, hogy maradjanak. Elemzőként tudnod kell nagy mennyiségű adatbázissal dolgozni, rendszerezni azokat a különböző adatkezelő programok segítségével.

Ezek a programok azok, amelyeket ismerned kell manapság. Adatelemző programok, mint amilyen az SQL, Excel, Power BI az alap ismereteid részét kell, hogy képezzék, mert minden pozíciónál kérni fogják.

Ezek mellett statisztikai elemzésekkel is érdemes tisztában lenned.

Az üzleti elemző önéletrajzában ezen programok ismeretének és képességeknek szerepelniük kell:

 • SQL (MySQL, PostgreSQL, SQLite, SQL Server)
 • Microsoft Excel
 • Powerpoint, Google Slides
 • Tableau, Power BI
 • R, Python
 • Lineáris regressziós analízis és A/B tesztelés
 • Üzleti csapatok vezetése

További tippek, hogy tökéletes üzleti elemző önéletrajzot készíthess

Most, hogy már kész az önéletrajzod, ideje elkezdeni különböző álláshirdetésekre jelentkezni. Azonban, ha magasabb szintre emelnéd a jelentkezést, akkor néhány egyéb végzettséget is illene megszerezni.

Bár ezen végzettségek megszerzése pénzbe kerül, be tudod építeni az önéletrajzodba. Ez egy elég erős üzenetet közvetít a HR-es számára arról, hogy tudod, hogy ez kötelező ebben a szférában.

A végzettségek megszerzése közelebb hozhat álmaid munkájához. Ezeket kurzusokat érdemes elvégezni:

 • Java S8 programozó
 • Üzleti elemzés képességének tanúsítványa
 • Üzleti elemző képzés
 • Senior Üzleti Elemző képzés

Összefoglalás

 • Az üzleti elemzők széleskörű ismeretekkel rendelkeznek, így ne félj attól, hogy túl sok oda illő képességet sorolsz fel az önéletrajzodban
 • Ha kezdő is vagy, mindenképp írd bele az előző pozíciókban szerzett tapasztalatodat is
 • Mutasd meg az elért eredményeidet, amelyek által profitált belőled a cég: ez biztosan kiváltja az önéletrajzod iránti érdeklődést, és megnöveli az állásajánlatok számát

GYIK

 • Milyen hosszú legyen az üzleti elemző önéletrajzom?

A hosszúságnál próbáld meg tartani az egy oldalt. Ha ennél hosszabb, akkor a HR-es nagy valószínűséggel átsiklik majd felette, így csökkenti az esélyeidet, hogy felvegyenek az álommunkádra. Nézd meg az üzleti elemző önéletrajz sablonjainkat.

 • Tüntessek fel valódi projekteket is az üzleti elemző önéletrajzba?Igen, a projekt leírások is belekerülhetnek a szakmai tapasztalat részbe. Írd le, hogy mit és hogyan dolgoztál a projekten, és mit értél el, mindezt bulletpontokba szedve. Nézd meg az üzleti elemző önéletrajz sablonjainkat.
 • Mit keresnek a HR-esek az üzleti elemző önéletrajzokban?

Sok HR-es kulcsszó szűrő programokat használ. Éppen ezért kulcsszavakat és szakszavakat érdemes használnod a megírásban, hogy felkeltse a HR-es érdeklődését. Arra azért figyelj, hogy ne használd túl ezeket a szakszavakat. Nézd meg egyéb önéletrajz sablonokat itt.