Vegyész önéletrajz minta

Vegyészként hatalmas tudás és szerteágazó ismeretek birtokában vagy. Egy profi vegyésznek értenie kell a kémia minden részéhez, a legkisebbtől, az atomoktól az szerves szintézisekig, és hogy különböző elemek hogyan lépnek reakcióba egymással. Valójában a vegyész pozíció megköveteli, hogy sok kémiai faktorral és a szakma minden részletével tisztában legyél.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
4 vásárlói értékelésből

Azonban a szakma legjobbjai is elveszettnek érezhetik magukat, amikor írásban kell megmutatniuk, hogy mennyire jók is a területen.

Nem mindenki tudja, hogyan lehet igazán jó kísérőlevelet és önéletrajzot írni, ami hitelesen átadja a vegyészek tudását, képességét, készségekeit, mindezt pedig úgy, hogy még érdekes is legyen az olvasó számára.

Szerencsére mi itt vagyunk és segítünk, hogy a lehető legjobb vegyész önéletrajzot készíthesd el, mindezt pedig a vegyész önéletrajz sablonjainkkal tesszük.

Tartalomjegyzék

Mit szükséges beleírni a vegyész önéletrajzba?

Vegyész önéletrajzot írni elég nehéz. Nemcsak, hogy meg kell tudnod mutatni a tudásodat és a képességeidet egy érthető és mégis érdekes módon, de emellett átfogónak és pontosnak is kell lenned, hogy kiválaszthasd azok közül a legjobbakat, amelyek beleillenek a vegyész önéletrajzodba.

Akárcsak a vegyész kísérletek során, a vegyész önéletrajz esetén is néhány meghatározó elemet kell kellő odafigyeléssel és óvatossággal elhelyezned, hogy jó dolog süljön ki belőle. Természetesen a megfelelő elemeket használva!

A hatásos és nem hatékony önéletrajz közötti különbség pedig óriási, és nagy hatással van arra, hogy felfigyel-e rád a HR-es vagy sem.

Ebben a cikkben azokra a fontos szempontokra fókuszálunk, amelyek nagyon félremehetnek egy vegyész önéletrajzban – kezdve a formán és megjelenésen át a különböző szekciók megírásához, amelyeket bele kell írni egy vegyész önéletrajzba.

Figyelj nagyon arra, hogy jól írd meg ezeket a kiemelt szekciókat, hogy garantáltan munkát találhass!

Mielőtt elkezdjük, itt találod azokat a szekciókat, amelyeket mindenképp fel kell tüntetned a vegyész önéletrajzban, és amelyekről ebben a cikkben olvashatsz majd:

 • Elérhetőség
 • Tanulmányok
 • Szakmai tapasztalat
 • Oklevelek
 • Készségek, képességek, ismeretek

A kulcs egy jó karriercél meghatározás, hogy a HR-es tényleg elhihesse, hogy te rendelkezel a feltüntetett képességekkel és szakmai tapasztalattal. Megmutatjuk, ezt hova és hogyan írd.

Több vegyész önéletrajzhoz pedig kattints ide, vagy nézd meg a vegyész kísérőleveleket.

Hogyan formázzuk a vegyész önéletrajzot?

Most, hogy itt az idő elkezdeni megírni a vegyész önéletrajzot, biztosan azon gondolkodsz, hogy hogyan kezdd el.

Ne aggódj, az útmutatónkban lépésről-lépésre végig vezetünk a szuper vegyész önéletrajz felé vezető úton!

Az első dolog, amelyet át kell gondolnod, az a vegyész önéletrajz struktúrája, felépítése: pontosan milyen kinézete legyen az egyes szekcióknak.

Ez az úgynevezett formázás. A vegyész önéletrajz, ha jó a megjelenése, akkor mérföldekkel megnöveli az esélyedet a HR-esnél.

Kiválasztani a jó sablont és formát nagyon nehéz, de ezért vagyunk most itt. A dizájn, betűtípus és méret legyen a középpontban.

Ezeket ajánljuk egy hatékony vegyész önéletrajzhoz:

 • Használj fordított időrendi sorrendet a vegyész önéletrajzodban. Ez azt jelenti, hogy a legfrissebb pozíciódat írod legfelülre majd (akárcsak a tanulmányaidnál), és a legrégebbi, első munkádat pedig utoljára – ez az átlagosan elfogadott formátum a vegyész önéletrajzban.
 • Hivatalos, szakmai betűtípust használj lehetőleg, és ugyanazt az egész önéletrajzban. Mi a 11-12-es betűméretet ajánljuk. Ezt használva biztosan szakmainak tűnik majd az önéletrajzod.
 • Azt javasoljuk, hogy egyetlen oldalra férjen el a vegyész önéletrajzod. A toborzók általában nem olvassák el a teljes önéletrajzot, így az egy oldalnál hosszabb önéletrajz elkészítése felesleges.
 • Legalább 3 szekciót tartalmazzon az önéletrajzod. Ezek lehetnek a személyes adataid és elérhetőségeid, a tanulmányaidról szóló, a szakmai tapasztalatokról szóló, és a képességeidet, készségeidet bemutató szekciók.
 • PDF-ben mentsd el az önéletrajzot. Általában ezt kérik a vegyész jelentkezések esetén.

Kezdd a vegyész önéletrajzot az elérhetőségeiddel

Miután megtervezted, hogy milyen formátuma lesz a vegyész önéletrajzodnak, akkor ideje az alapelemeket beletenni.

Először is, azért küldöd el az önéletrajzodat különböző cégeknek, hogy felfigyeljenek rád, behívjanak interjúra, és végül megkapd az állást.

Ahhoz, viszont, hogy ez megtörténhessen, szükséged lesz arra, hogy megfelelően bemutasd a munkatapasztalatokat, tanulmányokat és a képességeidet, plusz az elérhetőségeidet, mindezt egyértelműen és profin kivitelezve.

A vegyész önéletrajzod legtetején először is nagyobb betűmérettel írd fel a nevedet – ez mindenképp nagyobb legyen, mint a szöveg többi része, hogy azonnal észre vehető lehessen.

A neved alá kerüljenek az elérhetőségeid. Ide tartozik az email címed és a telefonszámod. Ezek nélkül a HR-es nem fog tudni elérni, nem fogja tudni felvenni veled a kapcsolatot.

Itt láthatsz néhány szakértői tippet: vicces email cím helyett inkább szakmait válassz, ami profinak mutat téged. A vegyész önéletrajz legyen profi és szolid egyszerre. A LinkedIn profilod linkjének megadása szintén előnyt jelent, hiszen valószínűleg mások is megadják.

Ahhoz, hogy tökéletes önéletrajzot készíthess, és mindenképp kiemelkedj a többi jelölt közül, kattints ide, hogymegnézhesd a vegyész önéletrajzainkat.

El ne felejtsd a tanulmányaidat a vegyész önéletrajzodba beírni!

Miután már megadtad a személyes adataidat, ideje az önéletrajzod igazán fontos részére koncentrálnunk.

A hitelességedet kell tudnod megmutatni, mindezt itt úgy, hogy még nem a szakmai tapasztalatodat sorolod fel – így biztosan megnő az esélyed a felvételre. Ezt pedig már itt, a tanulmányaidra vonatkozó résznél megteheted!

A cégeknél ma már alapvető elvárás a vegyészmérnöki diploma, bármilyen vegyész állásra is jelentkezel.

A tanulmányaidra vonatkozó rész zavarosnak tűnhet először. Lehet, hogy nem vagy teljesen tisztában azzal, hogy pontosan milyen adatokat kellene itt megadnod ahhoz, hogy ragyogó vegyész önéletrajzod lehessen.

A legjobb felépítési mód az, ha megadod a diplomád nevét, az intézmény nevét, ahova jártál és a kezdésed, valamint végzésed dátumát.

Ha lehetséges, ebbe a részbe az iskolán kívüli tevékenységeket is sorold fel, mindezt bulletpontokba foglalva.

Ne felejtsd el, hogy ez a rész is rövid legyen de értékes!

Tanulmányokra vonatkozó rész a vegyész önéletrajzban:

Itt találhatsz egy tanulmányokra vonatkozó szekciót a vegyész önéletrajz példánkból:

Vegyész önéletrajz példa – Tanulmányok

Tanulmányok
Vegyészmérnök
Eötvös Lóránd Tudományegyetem

 1. – 2019.
 • A labormunka során óriási szenvedélyre tettem szert az szerves szintézis iránt.
 • Az Alkímiai Társaság aktív tagja (vegyész és élelmiszertudományi társaság).

Ahogy már korábban is említettük, itt törekedj arra, hogy minél rövidebb, de annál hatékonyabb legyen ez a szekció. Ezt láthatod a vegyész önéletrajz példánkban. Ha több információt szeretnél felsorolni, akkor azt a bulletpontok segítségével tedd.

Amennyiben több vegyész önéletrajzot és példát szeretnél látni, esetleg egy tökéletes kísérőlevelet, akkor kattints ide.

Szakmai tapasztalat és gyakornoki tapasztalat

Készen is vagyunk a tanulmányok megadásával, jöhet a legfontosabb rész – a munkatapasztalataid bemutatása.

Ez a szekció a legfontosabb rész a vegyész önéletrajzodban, hiszen minden kulcsfontosságú információt tartalmaz, ami a munkatapasztalataidról tud mesélni. Ezen áll vagy bukik a jelentkezésed, és ezt minden túlzás nélkül mondhatjuk.

Nélkülözhetetlen a kulcsfontosságú elemek beépítése ahhoz, ragyogjon az önéletrajzod. Ha jól csinálod, akkor percek alatt megszerzed a hőn áhított munkát.

Minden olyan munkatapasztalatot bele kell építeni ebbe a szekcióba, ami releváns a megpályázott pozícióhoz, ahhoz, hogy a szakmai tapasztalat rész világos és hatékony lehessen.

Vastag betűvel írd a beosztásod nevét, ezután pedig következik a cég, ahol dolgoztál, majd az, hogy mennyi ideig dolgoztál ott.

A feladatköreidet, feladataidat pedig szintén bulletpontokkal sorold fel. Ezek használata megkönnyíti az olvasást, és érthetővé teszi, hogy pontosan milyen feladataid voltak az előző munkahelyeiden.

Emellett, mivel ez egy vegyész önéletrajz, próbáld meg statisztikával és számokkal alátámasztani az eredményeidet – ezzel tudod bizonyítani, hogy a munkád miatt a cég mekkora profitra tett szert, vagy mennyivel nőtt egy projekt hatékonysága.

Példa
Alább láthatsz egy jó és egy rossz példát a szakmai tapasztalat bemutatására:
HELYES
Szakmai tapasztalat
Vegyészmérnök
ChemCo Vegyipari Társaság

 1. június – 2018. november

Budapest

 • Az szerves szintézis tesztelési eljárás költségének 25 százalékos csökkentése egy új folyamat kifejlesztésével.
 • Több, mint 20 különböző folyadék és gáz kalibrációs standardjának analizálása és minősítése a gázkromatográfia használatával, az Amerikai Vegyész Társaság iránymutatása alapján.
 • A meglévő formulák termelési költségének 8 százalékos csökkentése.

Ez egy hatékony munka leírás, hiszen minden fontos információt láthatunk a feladatkörökről és az elért eredményekről. Továbbá még mérőszámokat is használtunk, hogy a lehető legnagyobb rálátást biztosíthassuk a jelentkező képességeire, és szakzsargont használtunk, mint amilyen az szerves szintézis.

Lentebb pedig egy nem igazán hatékony munkatapasztalat példát láthatsz:

HELYTELEN
Szakmai tapasztalat

Vegyészmérnök
ChemCo Vegyipari Társaság

 1. június – 2018. november

Budapest

 • Az szerves szintézis tesztelési folyamatainak költségcsökkentése.
 • Komplex folyadékok és gázkalibrációs standardok analizálása és minősítése.
 • Minőségellenőrzési tesztelés.
 • Termelési ár csökkentése.
Ez sajnos nem sokat mond el a jelentkező képességeiről és eredményeiről.

Mindig tüntesd fel az ösztöndíjat, kitűntetéseket és díjakat a vegyész önéletrajzodban

Miután elkészült a szakmai tapasztalataidról szóló rész, talán most azon gondolkodsz, hogy hogyan tudnád még jobban növelni a jelentkezésed értékét, hogy tűnhetnél még jobbnak a HR-es szemében.

Ezt úgy teheted meg, ha különböző díjaknak, egyéb képzéseknek szentelsz még egy szekciót a vegyész önéletrajzodban. Ez kétségtelenül növeli a felvételi esélyeidet, és még több rálátást nyújt a vegyész ismereteidre és tudásodra.

Manapság a versenytársaid is hozzád hasonlóan biztosan szereztek már valamilyen szakmához kapcsolódó diplomát. Ahhoz, hogy kitűnhess közülük, díjak vagy egyéb oklevelek megléte lehet a kulcs. Így plusz előnyre tehetsz szert a többi jelölttel szemben.

Az egyéb oklevelek megszerzése azt mutatja a HR-nek, hogy időt és energiát nem kímélve fektetsz a tudásodba és a képességeidbe, csak azért, hogy mélyebb ismereteid legyen, mint más vegyészeknek.

Ezeket a képzéseket érdemes elvégezned még vegyészként:

 • Vegyész technikus
 • Orvosi biotechnológus
 • Környezetmérnök
 • Kutató vegyész

Képességek és készségek a vegyész önéletrajzba

Mit a teendő, ha elkészült a tanulmányokra és munkatapasztalatokra vonatkozó szekció? Itt az ideje még egy kulcsfontosságú szekció beépítésének, hogy még értékesebbé váljon a vegyész önéletrajzod.

A vegyész önéletrajzod készítése nem áll meg az oklevelek és egyéb képzések megadásával. A képességeid és készségeid, technikai tudásod megadásával további előnyre tehetsz szert.

Ezek megadása jelenti ugyanis a szakmai tudásod tökéletes bemutatását is az olvasó számára, főleg, ha nem mindent tudtál megmutatni a többi szekcióban.

Azokat a képességeket és készségeket sorold fel, amelyek meg vannak adva az álláshirdetésben is, az elvárások résznél.

Körülbelül 5-10 képességet és technikai ismeretet sorolj fel, de ehhez nagyon figyelmesen olvasd el az álláshirdetést, mert tökéletesen tükrözniük kell az ott találhatóakat.

Ezeket a képességeket érdemes általában felsorolni a vegyész önéletrajzban:

Szakmai tudás

 • Dokumentáció
 • Eszköz előkészítés
 • Protokoll optimalizálás
 • Szerves szintézis
 • Kémiai analitika
 • Mérgező anyagok kezelése és ártalmatlanítás
 • Folyadék kémia
 • Statisztikai analitika
 • Számítógépes ismeretek
 • Adatbevitel

Képességek, készségek

 • Kritikus gondolkodás
 • Interperszonális készségek
 • Időgazdálkodás
 • Adatbázis kezelés
 • Kommunikációs készség
 • Betanítás
 • Együttműködés
 • Pozitív hozzáállás
 • Deduktív érvelés
 • Induktív érvelés

Tedd és ne tedd a vegyész önéletrajzban

Most, hogy már kész vagy az összes önéletrajzi szekcióval, amely annak hatékonyságát növeli, ideje végigmenni néhány további, de mégis esszenciális ajánláson.

A Foglalkoztatási Hivatal előrejelzése szerint a 2019 és 2029 között a vegyészmérnökök iránti kereslet 5 százalékkal nő, ami magasabb, mint az összes többi foglalkozásra jellemző átlag.

Mivel a cégekhez nap mint nap megszámlálhatatlan mennyiségű önéletrajz érkezik be, a leendő munkaadónak valamilyen módon szűrnie kell a jelentkezéseket. Ha ezen átjut az önéletrajzod, akkor kerül a HR-es elé, aki gyorsan átnézi.

Ehhez a potenciális munkaadók szűrőprogramokat használnak, mint amilyen az ATS (applicant tracking system – jelentkező szűrőprogram), amely kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy a lehető legtöbb kulcsszóval rendelkező önéletrajzokat válassza ki és továbbítsa.

Elengedhetetlen, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt a kulcsszavak, szakzsargon és a cselekvésre felszólító igék között, és mindeközben hétköznapi szavakat is használj. Nem ajánlott csak szakszavakkal teletűzdelni az önéletrajzodat, mert akkor nem lesz olvasható.

Figyelj arra, hogy a vegyész önéletrajzod tele legyen értékes információval, kulcsszavakkal és szakzsargonnal, ahhoz, hogy tökéletes lehessen.

Legfontosabb tanulságok

A vegyész önéletrajzod legfontosabb tanulságai:

 • Mindig a megpályázott pozícióhoz mérten készítsd el a vegyész önéletrajzodat.
 • Anélkül töltsd meg releváns szakmai tapasztalattal, kulcsszavakkal és szakzsargonnal az önéletrajzi szekciókat, hogy túlzsúfolttá válna.
 • Demonstráld az értékedet azáltal, hogy a kulcspontokra és az elért eredményeidre rámutatsz.
 • Fordított időrendi sorrendet használj a tapasztalataid felsorolásához.
 • A készségeidet és képességeidet kösd össze a szakmai tapasztalataiddal, jelenítsd meg azokat a feladataid során.
 • A még hatékonyabb vegyész önéletrajz eléréséhez az egyéb elvégzett kurzusokat is sorold fel.

Gyakran Ismételt Kérdések

– Hogyan írjam bele az önéletrajzba a vegyész munkám során elvégzett feladatokat?

Próbálj meg listát készíteni a legfontosabb és megpályázott pozícióhoz legjobban illő feladatköreidről és elért eredményeidről. Mindehhez érdemes bulletpontokat használni.

– Szükségem van diplomához ahhoz, hogy vegyészmérnök lehessek?

A vegyészmérnöki munkákhoz legalább a 4 éves vegyész/vegyészmérnöki alapdiploma megszerzése szükséges, de ezek után is érdemes tovább tanulni.

A Foglalkoztatási Hivatal szerint a magasabb iskolázottsággal, például doktori címmel rendelkező vegyészek jobb lehetőségeket kapnak.

– Milyen hosszú legyen a vegyész önéletrajz?

Mi azt ajánljuk, hogy egy oldalas hosszúságú legyen, hogy a lehető legeredményesebben mutathasson be téged és a tudásodat. A toborzók általában ezt a hosszúságot részesítik előnyben.

Találd meg a karrier tanácsadó által készített önéletrajz sablonunkat itt.

– Hogyan mutassam be a kutatói munkámat a vegyész önéletrajzban?

Ezt az információt a munkatapasztalatok résznél sorolhatod fel egy vagy több bulletpont segítségével.