Zenész önéletrajz – Tippek és trükkök hogy te légy a legjobb!

A jól megszerkesztett dokumentum elengedhetetlen, ha zenészi állásra pályázol, és növelni szeretnéd az esélyeidet arra, hogy behívjanak egy interjúra. Bár az interjún való megfelelés és a kezdeti hónapokban nyújtott jó teljesítmény kulcsfontosságú, az első lépés a cél elérése felé egy lenyűgöző dokumentum elkészítése, amely rávilágít a szakértelmedre és a szakterületen szerzett képességeidre.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Hogy segítsünk neked ebben a fontos feladatban, megalkottunk egy átfogó sablont, amely az önéletrajz minden szükséges szakaszát lefedi. Emellett ebben a cikkben az egyes szakaszok sajátosságait is részletezzük, hogy segítsünk abban, hogy kitűnj a többi jelentkező közül.

Javasoljuk viszont, hogy nézd át más önéletrajz sablonjainkat is, hogy megtaláld azt, amelyik megfelel a képzettségednek és a hátterednek.

Minden további nélkül vizsgáljuk meg azokat a létfontosságú elemeket, amelyeket az önéletrajzod elkészítésekor hangsúlyoznod kell. Először egy professzionális dokumentumot mutatunk be példaként, majd bekezdésről bekezdésre részletesen elemezzük az egyes szakaszokat.

Zenész önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy Szakmai önéletrajz bemutatása egészben

Személyes adatok
Kiss Zoltán
E-mail: kisszoltan@gmail.com
Telefonszám: 06 30/67 – 32 – 457
Lakcím: 5421 Budapest, Nagy Sándor utca 67.
Születési hely, idő: 1997. 06. 21. Zalaszentgrót

Rólam
2007 óta az életem a zene, éppen ezért Magyarországon több koncert is volt, amit előadtam már. Mindeközben pedig Nemzetközi szinten is képes voltam megállni a helyem. Budapesti egyetemen végeztem, a művészeti egyetemek közül a legjobb iskolában. Viszont már 2 éves korom óta próbálok megtenni mindent azért, hogy a legjobb legyek ebben a szakmában.

Tapasztalatok
Intézményvezető
Nyergesújfalu Város Önkormányzata
2009. január – 2010. február
Szolnok

 • Az önkormányzat vagyonának megőrzése
 • Közművelődési célok és programok megvalósítása
 • Rádió műsorok irányítása
 • A helyi ünnepségek lebonyolításának, a helyi klubok, önszerveződő közösségek tevékenységének koordinálása
 • Kiállítások megszervezése, kulturális versenyek szervezése, lebonyolítása

Művészeti Tanácsadó
OMSZI Nonprofit Kft
2007. március – 2009. április
Göd

 • Pályázatok elkészítése
 • Az intézmény szakszerű, jogszerű és hatékony működésének biztosítása
 • Budapesti fiatal művészek támogatása
 • Különböző díj kikiáltása és átadása
 • Számos program megszervezése

Tanulmányok

Zenei Ba
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
2002. augusztus – 2009. június
Göd

Produkciós asszisztens
Zeneművészeti Szakközépiskola
1998. szeptember – 2003. július
Rákosfalva

Érettségi
Budapesti Művészeti Iskola

1996. szeptember – 1997. május
Nyíregyháza

Képességek

 • Zenekarral való együttműködés képessége
 • Nemzetközi sikerek
 • Megbízhatóság és lojalitás
 • Megfelelő hely ismeret
 • Erős empátia
 • Két megszerzett magyar díj
 • Zongora tudás
 • Proaktivitás
 • Jogosítvány megléte
 • Kiváló szervezési képesség
 • Magas önismeret

Nyelvek
Angol nyelv – középfok

Zenész önéletrajz

A liszt Ferenc Zeneművészeti után – Milyen fizetésre számíthatsz?

Mielőtt belemerülnénk a szakmai dokumentum létrehozásának sajátosságaiba a mintánk segítségével, először vizsgáljuk meg a szakma fizetési tartományát. Jellemzően a kereset ebben a munkakörben nettó 400 000 és 600 000 forint között mozog, pótlékokkal és bónuszokkal együtt, nyolcórás napi munkaidőben. Fontos azonban megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy egészségbiztosításra jogosult vagy, nem biztos, hogy megkapod az ország ban megszokott, normál munkakörökhöz tartozó juttatásokat, mint például a SZÉP kártyát és az extra pótlékokat.

Érdemes megemlíteni, hogy a megajánlott fizetés a megpályázott munkakör alapján eltérő lehet. Többek között azt mondhatjuk, hogy a kisebb tapasztalatot igénylő állások alacsonyabb fizetéssel járhatnak, addig a kiemelt munkakörök, még a kisebb cégeknél is, magasabb fizetést jelenthetnek.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy hasonló pozíciót szabadúszóként is betölthetsz, ahol akár több mint 1 000 000 forintot is kereshetsz, ha önfoglalkoztatóként dolgozol. A fizetésed azonban ebben az esetben az óraszámodtól és a tudásod szintjétől függ, mivel ebben az esetben nincs fix fizetés, így ebben az esetben az, hogy milyen ismeretséggel rendelkezel többet jelent.

Most pedig térjünk át a szakmában a dokumentum elkészítésének kritikus elemeire.

Az első és legfontosabb – Az önéletrajzod kötelező és opcionális elemei

Akár 1998 óta dolgozol hasonló munkakörben, akár csak 2019 ben kezdted az, hogy milyen részeket kell mindenképpen hozzáadnod az irományodhoz nem változik.

Bár a dokumentum bizonyos szakaszai kötelezőek, vannak olyan opcionális szakaszok is, amelyeket te dönthetsz el, hogy hozzáadod-e. Mindazonáltal javasoljuk, hogy lehetőség szerint ezeket a szakaszokat is add jozzá, mivel relevánsak és hasznosak lehetnek az önéletrajzod szempontjából ben.

Lényeges szem előtt tartani, hogy mindig a személyes adataid résznek kell az elsődleges helyen állnia, amelyet egy bemutatkozó rész követ, amely röviden kiemeli a vonatkozó készségeket és tapasztalatokat. Ezen szakaszok elhanyagolása csökkentheti az esélyeket arra, hogy figyelembe vegyenek egy pozícióra ben.

Emellett a tapasztalati rész kulcsfontosságú, mivel bemutatja a munkára való alkalmasságodat, és betekintést nyújt a szaktudásodba. Bár az iskolai végzettséggel és a nyelvtudással kapcsolatos részek nem tűnhetnek azonnal relevánsnak, nem szabad kihagyni őket, mivel sok állás legalább középfokú nyelvtudást igényel és az iskolai végzettség is szempont lehet ben.

A választható szakmai részek, mint például a hobbi vagy a kiegészítő képzések, nem feltétlenül kapcsolódnak közvetlenül a szakmához, de ettől még érdemes lehet beilleszteni őket, különösen, ha valamilyen módon kapcsolódnak a munkakörhöz.

Az átfogó és professzionális magyar dokumentum elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy ezekre a kritikus szakaszokra összpontosíts. Akár nyomtatott, akár elektronikus változatot nyújtassz be, ez növeli az esélyeidet arra, hogy felvesznek az interjúra, és bizonyítja a képességeidet.

Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy bár fényképet is mellékelhetsz, a fényképekkel ellátott önéletrajzoknál fennáll a veszélye annak, hogy az elsőbb benyomás a képzettséged és tudásod helyett a megjelenésén alapul ban. Így ha az álláspályázat nem írja elő kifejezetten a fényképet, akkor lehet, hogy jobb, ha elhagyod.

Zeneművészeti szakközépiskola – A legfontosabbak amire figyelned kell

Miután kialakítottad a CV keretét, fontos, hogy átgondold a benne foglalt információk megjelenítését. Létfontosságú, hogy ellenőrizd a helyesírási hibákat, a nagybetűket és az írásjeleket, mivel ezek megzavarhatják az olvasó kapcsolatát az önéletrajzzal, és potenciálisan az magyar CV elvetéséhez vezethetnek. A rosszul írt e-mail címek vagy telefonszámok szintén elszalasztott lehetőségekhez vezethetnek és negatív elsőbb benyomást kelthetnek.

Lényeges megjegyezni azt is, hogy a Times New Roman betűtípus és a 11 és 12 közötti betűméret használata ajánlott, és a jelölt felelőssége, hogy ezt betartsa aktív módon.

Ezenkívül a felsorolások, listák, kiemelések és a tömör, jól megírt szöveg használata kiemelheti az önéletrajzot. Célszerű az önéletrajzot egy oldalra korlátozni, és minden lényeges információt feltüntetni, a lényeges részletektől a nem kötelező részekig.

Ha az önéletrajzod túl hosszú, előfordulhat, hogy nem olvassák el, ha pedig túl rövid, nem adhat elég információt, ami a munkáltatókat arra késztetheti, hogy megkérdőjelezzék a tapasztalatodat. Ha követed ezeket az iránymutatásokat, lenyűgözheted a potenciális munkáltatókat.

Ha már megértetted az alapelveket, alaposan meg kell vizsgálnod az álláspályázati dokumentum minden egyes szakaszát. Az egyes szegmensekben bemutatott információkra való odafigyelés kritikus fontosságú a siker szempontjából.

Lényeges például tudnod, hogy egy született önéletrajzíró arra is figyel, hogy a legtöbb esetben az interjúztatók különböző kulcsszó kereső programokat használnak, hogy ezzel leszűrjék azokat a magyar önéletrajzokat, amiket érdemes ben megnézni.

Éppen ezért, az a legjobb, amit tehetsz, hogy a munka leírásából összegyűjtve további kulcsszavakat adsz hozzá a CV-hez, hogy ezzel növeld a ben esélyeidet.

Zenész önéletrajz

Így add meg a személyes adatokat többek között

Akár 2008 ban, akár 2006 ban születtél, vagy épp 2013 ben, akkor is hasonlóképpen kell majd megadnod az önéletrajzodban a személyes adatokat. Mutatjuk mire gondolunk:

JÓ VÁLTOZAT
Péter István
Zenészi tehetség
Email cím: peteristvan@gmail.com
Telefonszám: 06 30/57 63 3422
Lakcím: 3456 Zoltán Szállás, Zoltán köz 75.
Születési adat, idő: 1984. 11. 24. László lelle
NEM JÓ VÁLTOZAT
ISTVÁN LÁSZLÓ
istvanlaszlooookaaa@freemil.com
57784322
6532 György szent péter től
1976. 06. 15. Budapest

A professzionális és hibamentes dokumentum biztosítása érdekében fontos, hogy alaposan megvizsgáld az önéletrajzot. Először is győződj meg arról, hogy a neved félkövérrel van-e szedve és a pozíció, amelyre jelentkezel, egyértelműen fel van-e tüntetve a tetején. Emellett ügyelj arra is, hogy az e-mail cím az álláspályázatokhoz megfelelő formátumban szerepeljen, mivel a személyes vagy nem professzionális e-mail cím használata ronthatja az esélyeket arra, hogy komolyan vegyenek mint jelöltet.

A helyes körzetszámmal ellátott telefonszám feltüntetése szintén kulcsfontosságú, mivel ez lehetővé teszi a potenciális munkáltatók számára, hogy felvegyék veled a kapcsolatot egy interjú céljából. Győződj meg róla, hogy ezeket az információkat többször is megnézd, mielőtt elküldöd a pályázatodat, hogy megbizonyosodj a pontosságról.

A cím mező kitöltésekor add meg a teljes címedet, beleértve az irányítószámot és a házszámot is. Végezetül ellenőrizd a helyesírási hibákat és egyéb hibákat a személyes adataid részben, mivel ez a jelentkezésed kulcsfontosságú része, és a hibák miatt nem tűnhetsz szakszerűtlennek. Az CV alapos lektorálása elengedhetetlen a magas szintű álláspályázatok sikeréhez.

Így mutatkozz be helyesen – Szerezd meg a díjat azaz a munkát!

JÓ MEGOLDÁS
Díjak szempontjából több, mint 5 darabot szereztem Budapest területén, miközben több hangszeren, köztük például zongora segítségével is képes vagyok játszani. 2005 óta dolgozom hasonló munkakörben, de már 1997 ben is több díj nyertese lehettem a tudásomnak köszönhetően. Zenei karrierem fejlesztésén pedig nap mint nap dolgozom.
ÍGY NE CSINÁLD
Díjak is voltak, amiket nyertem. Két darab is. A zongora az életem, de tudok más hangszeren is játszani. 2008 óta foglalkozom zenével, 2014 óra pedig másnak sem élek. Erre született lélek vagyok.

A CV készségekre és tapasztalatokra vonatkozó részének nem szabad hosszúnak vagy bonyolultnak lennie, de jól megírtnak és vizuálisan vonzónak kell elkészülnie. Ajánlott megemlíteni, hogy hány éve dolgozol az adott szakmában, és milyen típusú projekteket végeztél, számokkal és tömören, ahogyan azt a zöld rész is mutatja. Ha neves szervezeteknek dolgoztál, előnyös, ha ezeket is megemlíted.

A önéletrajzok hibás példája azonban jól mutatja, milyen következményekkel jár, ha ezt a szakaszt elhamarkodottan írod meg, ami messze nem ideális. Úgy tűnik, hogy a piros úgy néz ki, mintha különösebb átgondolás és erőfeszítés nélkül íródott, ami nem az a benyomás, amit a Cv segítségével közvetíteni szeretnél az önéletrajzodban.

Az tehát lényeges, hogy a megfelelő formátumot használd, mivel a rossz formátum használata elriaszthatja a potenciális munkaadókat, még akkor is, ha rendelkezel a kívánt képesítésekkel.

Zenész önéletrajz

A munkatapasztalat hatékony bemutatása érdekében fontos, hogy fordított időrendi sorrendben, a legutóbbi munkahelytől kezdve rendezd őket. Ha azonban van olyan régebbi állásod, amely relevánsabb a megpályázott pozíció szempontjából, akkor az első helyen szerepelhet. Ne felejtsd el, hogy csak a hónapot tüntesd fel, ne a pontos dátumot, amikor elkezdted és amikor otthagytad a munkát.

A hosszú, teljes mondatokból álló felsorolásokat is ajánlatos elkerülni, mivel felesleges és túlterhelő lehet. Ehelyett inkább néhány pontból álló felsorolással emeld ki, hogy miért te vagy az ideális jelölt az adott pozícióra.

HELYES MEGOLDÁS
Műtárgyfotós referens
MAGYARORSZÁGI MŰVÉSZETI AKADÉMIA TITKÁRSÁGA
2015. október – 2018. december
Sopron

 • Zongora használata
 • Képző-és iparművészeti alkotások igényes fotózása
 • Fényképek, könyvek, nyomtatványok, egyedi dokumentumok, műtárgyak szkennelése
 • Digitális képek utómunkájának elvégzése
 • Adatbázisba töltés, kereshetővé tétel, adatbázis tesztelése és ellenőrzése

Muzeológus
MNB EduLab Kompetencia Központ Kft.
2005. október – 2011. november
Debrecen

 • A gyűjtemény papír alapú műtárgyainak a digitalizálása
 • 2000 -től régebbi műalkotások keresése
 • A 1998 as évek vizuális bemutatása
 • A 2008 as válság képek formájában való kézbesítése
 • A gyűjtemény gyarapításával kapcsolatos feladatok ellátása
 • A gyűjtemény leltározása

Színész
MKUK Nonprofit Kft.
2003. február – 2017. március
Budapest

 • 1996 től népszerű darabok előadása
 • A próbákon való személyes megjelenés
 • A szöveg határidőre történő megtanulása
 • 2010 előtt angol nyelven történő előadás is
 • Üléseken való megjelenés
 • Zenei aláfestés elkészítése
EZT NEM ÉRDEMES CSINÁLNOD
KÖNYVTÁROS
Richter Gedeon Nyrt.

2012. január – 2016. április
Budapest

 • Könyvek dátum szerinti szelektálása pl. 1996, 2018 vagy 2013, 2012
 • A 2002 előtti könyvek digitalizálása
 • Könyvtári beszerzésekben való részvétel, amikor kell
 • Marketing aktivitások is 2016 után
A helyes példában a jelölt jól szervezett módon, világos címszavakkal és határidőkkel mutatta be munkatapasztalatát, így a HR-esek könnyen áttekinthetik a releváns részleteket. A főbb feladatokat felsorolásszerűen, pontokba szedve vázolta fel, elkerülve a felesleges és hosszadalmas részleteket, például a felmondás időpontját. Alapvető fontosságú, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a rövidség és az elegendő információ megadása között.

Ezzel szemben a rossz minta szervezetlennek tűnik, és nem tisztázza a munkaköri feladatokat.

Az elegendő információ megadása mellett ugyanilyen fontos, hogy a dokumentum professzionális és vonzó megjelenésű legyen. Érdemes beleírnod egyébként azt a díjat is, amit esetleg kaptál.

Ezzel a munkatapasztalattal foglalkozó rész végére értünk. Olvass tovább, hogy a következő szegmensben megtudd, hogyan írd meg az önéletrajzod oktatással kapcsolatos részét.

A tanulmányok és iskolák beiktatása

Ha van korábbi munkatapasztalatod, akkor egyszerűen felsorolhatod az oktatási intézményeidet, olyan részletekkel, mint a tanulmányi időszak és a tanulmányi terület. Ha azonban újonnan kezdted a munkát, érdemes megfontolni, hogy kiemeld a tanulmányaid során elsajátított készségeidet, hogy hatékonyan bemutathasd a lehetőségeidet ebben a részben.

Alternatív megoldásként ezt a szakaszt rövidre is foghatod, és továbbléphetsz a következő szakaszra a dokumentumodban.

Ezenkívül kulcsfontosságú, hogy az oktatási szakaszba való beíráskor a megfelelő nyelvtant és fordított időrendi sorrendet használd, mivel ez növelheti a siker esélyeit. Ha nem ismered a “fordított időrendi sorrend” kifejezést, ne aggódj, mivel példákat adtunk a helyes és helytelen formátumokról, hogy segítsünk a kezdésben.

Fontos megjegyezni, hogy ha rendelkezel egyetemi diplomával vagy szakképesítéssel, akkor azt is szerepeltesd ebben a részben. Általában egy vagy két információ elegendő oktatási adatokra vonatkozóan.

ÍGY CSINÁLD
ISKOLÁK

Marketing
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
2012. október – 2015. július
Sátoraljaújhely

Értékesítő
Károli Gáspár Egyetem és Iskola
2000. szeptember – 2012. október
Szigethalom

Ez egy rossz minta
ISKOLÁK

Zenészmérnők
Budapesti Gazdasági Egyetem
2 év
Szolnok

Énekes
Debreceni Egyetem
1 év
Miskolc

A magas színvonalú dokumentum elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy a tanfolyam és az egyetem neve nagybetűvel, valamint a tanulmányi időszak és a város neve is szerepeljen a CV oktatással kapcsolatos részében. Szerencsére ez a rész általában gyorsan átnézhető, és kevesebb erőfeszítést igényel, mint a dokumentum más, kulcsfontosságú részei. A fő cél a helyes helyesírás és a formázás biztosítása a megadott sablon betartásával, hogy elkerüljük a problémákat.

Képességek és készségek – Ide írd a díjat amit kaptál

Ebben a részben lehetőséged van arra, hogy bemutasd egyedi képességeidet és tehetségedet egy rövid és egyszerű felsorolással. Javasoljuk, hogy négy-öt kemény és puha képességet vegyél fel, de mindenképpen kerüld el, hogy csak egyet vagy kettőt adsz hozzá. Minél pontosabban igazodnak a képességeid a munkaköri követelményekhez, annál nagyobb az esélyed arra, hogy megragadod a HR-esek figyelmét.

A kemény készségek olyan technikai tanítási képességeket foglalnak magukban, mint a szoftverek ismerete és a munkakör specifikus képzés, ezért fontos, hogy ezeket emeld ki ebben a részben. Ide írhatod bármilyen díj nevét, ha rendelkezel vele. Például így: “György díj nyertes vagyok”.

Ezzel szemben a puha készségek olyan személyes tulajdonságok, amelyek az interperszonális kapcsolatokra vonatkoznak, és elengedhetetlenek a hatékony együttműködéshez és kommunikációhoz. A puha készségek kiemelése azt mutatja, hogy képes vagy jól együttműködni egy csapatban.

Készségek

 • György Díj nyertes vagyok
 • Számítógépes ismeretekkel rendelkezem
 • Képes vagyok bárkivel megértetni magam
 • Több éves szakértelem áll mögöttem
 • Erős empátiás képességekkel rendelkezem
 • Nem okoz gondot a csapatmunka
 • Több hangszeren is játszom

Nyelvtudás és a nyelvek amiket ismersz

Az CV utolsó részében a nyelvtudásról kell tájékoztatást adni. További részletek megadása nélkül egyszerűen felsorolhatod az általad beszélt nyelveket. Ajánlott, hogy az összes nyelvet, amelyet ismersz, feltünteted, mivel ez javíthatja az állás elnyerésének esélyeit, és potenciálisan magasabb fizetést eredményezhet. Ne felejtsd el azonban, hogy sok álláshirdetés legalább középfokú nyelvtudást követel meg, ezért győződj meg róla, hogy megfelelsz ennek a követelménynek.

Rendkívül fontos, hogy őszinte legyen a nyelvtudását illetően, mivel azt az interjú során értékelni fogják. Ráadásul, nem csak szóban kérdezhetnek meg, hanem akár írásban is. Ha pedig nagyot mondtál, hiába szereztél például György díjat, biztos lehetsz benne, hogy nem fognak már visszahívni.

Így add meg az adatokat
Nyelvek
Német – felsőfok
Angol – középfok
Olasz – alapfok

Ha pedig ezzel is megvagy, jöhetnek az opcionális részek, ahol már csak felsorolásszerűen meg kell adnod, hogy milyen egyéb iskolákat végeztél, illetve, hogy milyen hobbikkal rendelkezel. Ezeket már nem kell kifejtened, illetve csak akkor írd bele a CV-be, ham ég mindig beférsz az egy oldalba és szeretnéd is feltüntetni. Ugyanis, ez egyáltalán nem kötelező számodra.