Önéletrajz németül

Cikkünkben bemutatunk egy általános, jól használható önéletrajz típust, amelyet az önéletrajz szerkesztőnk segítségével percek alatt elkészíthetsz.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

2.1
Rated 2.1 out of 5
11 vásárlói értékelésből

Lépésről-lépésre bemutatjuk, mire kell odafigyelni a megírása közben, valamint a kísérőlevélről is ejtünk pár szót annak érdekében, hogy tökéletes legyen a jelentkezésed. Ha még nem jött szembe veled a tökéletes önéletrajz minta, akkor reméljük, most abbahagyhatod a keresést.

Tartalomjegyzék

A németül beszélők foglalkoztatási aránya

A német, mint magas szinten beszélt nyelv hatalmas előnyt jelent a munkaerőpiacon. Ha beírjuk a legnagyobb álláskereső portál keresőjébe kulcsszóként a németet, több, mint 5000 munkát jelenít meg nekünk, a logisztikustól az informatikuson át a segédmunkásig.

Magyarországon óvodás kortól tanulhatunk nyelveket, és bár általában többen választják az angolt, mivel első számú világnyelvnek számít, a német is egyre gyakoribb. Az angol, bár globális kommunikációs nyelv, gyakoribb, több ember beszéli, ezért a munkaerőpiacon a konkurencia is nagyobb.

Ezzel szemben a német nyelv sokkal ritkább, így megbecsültebb is. A német nyelvtudással inkább az SSC-k világában lehet elhelyezkedni, de nem ritka, hogy kisebb hazai cégek is keresnek szakembert. Akár egy német nyelvtanári diplomával is lehet jelentkezni bármilyen pozícióra egy multinacionális céghez. Magasabb fizetéssel jár, de sokszor ajánlott az angol nyelvtudás is, mivel a céges kommunikációs nyelv angol lehet.

Német önéletrajz sablon

Lebenslauf

Katalin Doboz
Business Manager
+3630 8988 678
Email: katalin.doboz@gmail.com
LinkedIn: Katalin Doboz
Adresse: Budapest, Hungary
Geburtsdatum: 1986.12.04.

Berufliches Profil

Master in International Business mit 10 Jahren Erfahrung in der Zusammenarbeit mit transnationalen Unternehmen bei der Verhandlung von Handelsgeschäften auf dem internationalen Markt. Mehr als 25 Marken aus verschiedenen Teilen der Welt haben sich mir anvertraut, um Handelsvereinbarungen zur Steigerung ihres Absatzes zu schließen. Ein erfolgreicher Fall, der meine Laufbahn geprägt hat, war, die Marke Volkswagen dazu zu bringen, ihre Produkte nach Indonesien zu exportieren.

Berufserfahrung

Business Manager
Budapest, Ungarn
März 2018 – Juni 2021
Volkswagen, Fahrzeug- und Kfz-Teile-Sektor

  • Abschluss von internationalen Handelsabkommen.
  • Internationale Marktforschung.
  • Projektnachbereitung.

Berater für Handel und Marketing
Juni 2015 – März 2018
Budapest, Ungarn
Coca Cola, Industrie- und Handelssektor

  • Internationale Marktforschung für die Produkteinführung.
  • Entwurf einer internationalen Produkteinführungsstrategie.
  • Prozessanalysen durchführen: Zeitfaktor, Ziele, Schnittstellen, Abläufe bestimmen
  • Projektmanagementaufgaben

Außenhandelsassistentin
Juni 2011 – Januar 2015
Budapest, Ungarn
Deutsche Telekom IT & Telecommunications Hungary

  • Unterstützung bei der Analyse, Erkundung und Untersuchung internationaler Märkte.
  • Unterstützung bei der Untersuchung und Planung von internationalen Messen.
  • Unterstützung bei der Verwaltung, Ausführung und dem Abschluss von Aufträgen.

Bildungshintergrund

Master in Internationaler Wirtschaft
Corvinus-Universität Budapest
Budapest, Ungarn
Januar 2009 – Dezember 2011

Fertigkeiten

  • Entscheidungsfindung.
  • Unternehmenskommunikation.
  • Verhandlungsmacht.
  • Numerische Fähigkeiten.
  • Grundlagen der Verwaltung.
  • Beherrschung der technischen Hilfsmittel.

Sprachen

  • Englisch (B2).
  • Deutsch (C2).
  • Ungarisch (Muttersprache).

Budapest, Ungarn. 30. Oktober 2021. (unterzeichnet)

Hogyan kell sikeres önéletrajzot írni németül?

A német önéletrajz esetében is  a megengedett hosszúság 1 oldal  – ha ennél hosszabb, a HR-es kisebb valószínűséggel fogja elolvasni. Az iskolában általában olyan németet tanítanak, ami német nyelvterületen kevésbé használatos. Ebből adódóan a helyesírást nagyon jól megtanítják, és ez önéletrajz írásnál alap elvárás. Bűnténynek minősül egy helyesírás hibáktól hemzsegő önéletrajz.

önéletrajz németül

A német nyelvben ugyanúgy elkülönül az ön és a te, mint a magyar nyelvben, így fontos, hogy ezt tartsuk tiszteletben. Általában az álláshirdetésben szereplő hangnemet válasszuk az önéletrajz és kísérőlevél írásánál is. Ha ott tegezik a jelöltet, akkor ezt mi magunk is megtehetjük, de figyeljünk arra, hogy hivatalosak és udvariasak maradjunk.

📌 Tipp: Ne feledd, az önéletrajzod a névjegyed, így annak megfelelően kezeld.

Mindig használjunk 11-12-es betűméretet, és könnyen olvasható, hagyományos betűtípust, mint a Calibri, Arial, Times New Roman. Lehetőleg ne a kreatív, ámde olvashatatlan betűtípus segítségével próbáljuk meg felhívni magunkra a figyelmet. Az önéletrajznak ugyanis elsődleges célja, hogy könnyen olvasható és átlátható legyen. Ha már itt elbukunk, akkor garantáltan hosszú ideig leszünk álláskeresők.

A margókkal kicsit játszhatunk, ha esetleg nem férünk ki egy oldalra, de próbáljunk meg legalább 1-1 centi helyet hagyni mindkét oldalon. A HR-es ugyanis ki fogja nyomtatni az önéletrajzunkat, és ha azt látja, hogy nem elcsúszik, vagy lemaradnak szavak az oldalról, akkor dönthet úgy, hogy mégsem hív be minket interjúra.

A német önéletrajz elrendezése

A német önéletrajz abban hasonlít a magyarra, hogy ugyanolyan szekciók szerepelnek benne, ugyanabban a sorrendben. Természetesen, attól is függ, hogy milyen önéletrajz sablont választunk, valamint, hogy milyen önéletrajz típust. A funkcionális önéletrajz típusnál például előbb jönnek a képességek és készségek, és csak utána, már ha egyáltalán a szakmai tapasztalat. A szekciók a következők legyenek a német nyelvű önéletrajzban:

  • Személyes adatok (Persönliche Daten).
  • Szakmai bemutatkozó, összegzés, karriercél meghatározás (Kurzprofil)
  • Szakmai tapasztalat (Berufserfahrung).
  • Tanulmányok (Ausbildung).
  • Készségek, képességek (Kenntnisse und Fähigkeiten).
  • Hobbi, érdeklődési kör (Interessen und hobbys) – opcionális.

A dizájn kiválasztása szintén kritikus pont. Mindenképp a megbízhatóságot kell sugallnia, és az átláthatóságot szorgalmaznia. Törekedjünk arra, hogy maximum 3 típusú betű legyen, és ebben a nagyság változtatása ugyanúgy beleszámít, mint a vastag vagy dőlt betű használata. A szekció címek legyenek vastagabb és nagyobb betűtípussal kiemelve.

Az önéletrajzokat általában Word vagy PDF formátumban kérik, így mindenképp nézzük meg, mit írnak az álláshirdetésben. A PDF formátummal biztosan nem lövünk mellé, ugyanis azt mindig elfogadják.

nemetul 1

Írjunk világos és tömör fejlécet – Persönliche Daten

Az elérhetőségeket, vagyis a név, lakcím, születési hely, idő, telefonszám és e-mail cím megadása kötelező. A név mindig az angol formátumban szerepeljen, vagyis keresztnév kerül előre, és csak utána a vezetéknév. Abban az esetben, ha a személyes adatok között nem tüntetjük fel a telefon számot és az e-mail címet, a HR-es nem fog tudni elérni minket.

Amennyiben külföldi német nyelvű pozícióra jelentkezünk, akkor mindenképp a +36-os országos előhívó számmal kezdjük a telefon számot. Itt is érvényes, hogy ne adjunk meg munkahelyi, céges telefonszámot, vagy céges e-mail címet. Amennyiben az álláshirdetés leírásában elvárás a jogosítvány (Führerschein), akkor mindenképp írjuk bele azt is, hogy rendelkezünk vele. A megfelelő formátum az, ha a jogosítvány kategóriáját is megadjuk. Külföldi munka esetén az állampolgárságot is adjuk meg.

Példa

HELYES
Katalin Doboz
Business Manager
+3630 8988 678
Email: katalin.doboz@gmail.com
LinkedIn: Katalin Doboz
Adresse: Budapest, Hungary
Geburtsdatum: 1986.12.04.
Geburtsort: Budapest
Führerschein: Klasse B
Staatsangehörigkeit :Ungar
HELYTELEN
Katalin Doboz
Business Manager
30 8988 678
Email: katalin.doboz@resumedone.io
LinkedIn: Katalin Doboz
Adresse: Budapest, Hungary
Geburtsdatum: 1986.12.04.

Utóbbiban láthatjuk, hogy a munkahelyi email címet adta meg, valamint a telefonszám esetén nem adta meg az előhívószámot.

Fotóval vagy anélkül?

A fotó csatolása a német nyelvterületen általában segíti a HR-est, hogy teljes képet kaphasson rólad, ezért bár opcionális, mégis ajánlott a használata. Amennyiben csatolsz, mindenképp jó minőségű legyen, ne nyaralás közben készült vagy alulöltözött, esetleg bulifotót használj, és ajánlott oldalra tenni, a személyes adatokat kiegészítve.

📌Tipp: Egyszer érdemes lehet befizetni műtermi fotóra, azonban egy fehér háttér előtt, természetes hajjal és sminkkel, ingben vagy blúzban is remek fotót lehet készíteni.

Hogyan írjuk le tapasztalatainkat németül?

A legnagyobb kihívás a német nyelvben a munkatapasztalat helyes megfogalmazása. Alapvető szabály, hogy mindig adjuk meg először a beosztás nevét, alá a cég nevét, majd azt, hogy mikor dolgoztunk ott. Ezután 3-5 bulletpontban soroljuk fel, hogy milyen feladatokat láttunk el, milyen feladatköreink voltak.

Ez azonban akkor lesz igazán ütős, ha statisztikát, számokat is tudunk használni benne. Mennyivel nőtt az ügyfél elégedettség, heti hány projektet vittünk, hány százalékkal lett hatékonyabb a csapatmunka az új rendszernek köszönhetően, amit bevezettünk? Minél jobban alá tudjuk támasztani azt, hogy kihagyhatatlan munkaerő vagyunk, annál jobb, hiszen így győzzük meg a HR-est, hogy erre a pozícióra születtünk.

A német nyelvben a dátumok esetén előre írjuk a hónapot, amelyet mindig nagy kezdőbetűvel írunk, utána az évszámot, ami után nem teszünk pontot. Mindig fordított időrendi sorrendet használjunk, vagyis a jelenlegi munkahelyet soroljuk fel elsőnek. Ezzel a módszerrel könnyedén áttekinthető a teljes karrierünk.

Berufserfahrung

HELYES
Berater für Handel und Marketing
Budapest, Ungarn
März 2018 – Juni 2021
Volkswagen, Fahrzeug- und Kfz-Teile-Sektor

  • Abschluss von internationalen Handelsabkommen.
  • Internationale Marktforschung.
  • Projektnachbereitung.
HELYTELEN
Berufserfahrung
Grafiker
Budapest, Hungary
Mai 2017 – September 2020

Példa, ha még nincs szakmai tapasztalatod

Természetesen könnyű a munkatapasztalatot úgy felsorolni, ha rendelkezünk vele, azonban egyetemistaként, vagy frissen végzett hallgatóként biztosan nehezebb dolgunk van. A szakmai tapasztalathoz nyugodtan sorolhatunk önkéntes munkát, diákmunkát, a lényeg, hogy lássa a HR-es, hogy már dolgoztunk. Lehetőleg ne titkoljunk semmilyen munkatapasztalatot.

HELYES
Berufserfahrung

Verkäuferin
Budapest, Hungary
Mai 2017 – September 2020
H&M Hennes & Mauritz AB

  • Kundenservice, Hilfe.
  • Entwickeln Sie ein Treueprogramm, um die Zahl der Stammkunden um 15 Prozent zu erhöhen.
  • Gestaltung des Schaufensters.
  • 2 Mal den Titel „Mitarbeiter des Monats“ gewinnen.

Tanulmányok: hogyan kell megfelelően megjeleníteni egy német nyelvű önéletrajzban (Bildungshintergrund)

A tanulmányok felsorolása esetén is mindig törekedjünk arra, hogy a  fordított időrendi sorrendet alkalmazzuk . Amennyiben rendelkezünk mesterdiplomával, ne soroljuk fel az érettségit. Abban az esetben, ha a gimnáziumi tanulmányok is azon a szakon történt, amely irányba később tovább tanultunk, akkor soroljuk fel, mert céltudatosnak mutat minket.

Képzés vs. tapasztalat: melyik legyen az első?

Azt érdemes mindig szem előtt tartani, hogy akárcsak a magyar önéletrajzban, a németben is a szakmai tapasztalat adja az önéletrajz esszenciáját. Így amennyiben már rendelkezel szakmai tapasztalattal, mindenképp azzal kezdd a felsorolást. A legtöbb HR-es szeme szinte azonnal a munkatapasztalatokra vetül, azt keresi az önéletrajzban. Ha diákmunkára jelentkezel, akkor pedig a tanulmányaiddal kezdd, mert lehet, hogy még nincs munkatapasztalatod.

Hogyan írjuk bele a CV-be a tanulmányainkat?

A tanulmányok esetén mindig kezdjük először a szak megnevezésével, majd az iskola megnevezésével, végül pedig azzal, hogy hol végeztük, és hogy mikor. Pályakezdőként, tapasztalat hiányában érdemes a tanulmányi átlagot, esetleg projekteket is felsorolni.

Sok egyetemen kell különböző projekteket elkészíteni akár önállóan, akár egyénileg, így az mindenképp segíti az önéletrajzunkat. Emellett a kurzusokat is felsorolhatjuk, vagy, ha esetleg a Hallgatói Önkormányzat tagjai voltunk.

HELYES
Bildungshintergrund

Master in Internationaler Wirtschaft
Corvinus-Universität Budapest
Budapest, Ungarn
Januar 2009 – Dezember 2011

  • Ich bin seit mehr als zwei Jahren Mitglied des Veranstaltungs Organisationsteams der Studenten Regierung.
  • Kurse in Marketing, Business Analytics, Statistik.
  • Studiendurchschnitt: 4,0.

Készségek, képességek (Kenntnisse, Fertigkeiten): hogyan mutassuk meg képességeinket németül

A készségek, képességek megjelenítése a magyar nyelvű önéletrajzban is nagy kihívás, mert a legtöbb jelölt nem tudja, hogy mire is szolgál valójában.

📌Tipp: A készségek és képességek kulcsszóként vannak elrejtve az álláshirdetésben, így neked is használnod kell pontosan ugyanazokat, hogy átmenj az ATS szűrőjén.

Az ATS egy jelentkezés szűrő rendszer, amely a kulcsszavakat keresi az önéletrajzban, legyen az Word vagy PDF formátumú. Ha elég megadott kulcsszót talál benne, akkor kerül önéletrajzod a HR-eshez, és már túl is vagy az első szűrésen.

Az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó részében találod meg ezeket a kulcsszavakat, és javasolt a szakmai bemutatkozásban, illetve a munkatapasztalatban is elrejteni néhányat a biztos siker érdekében.

Hard skills & soft skills

A hard skillek és soft skillek, vagyis a Kenntnisse és a Fertigkeiten azt jelenti, hogy milyen technikai tudás birtokában vagyunk és milyen személyiségjegyek jellemzők ránk. A technikai tudások mindig elsajátíthatók, a személyiségjegyek, a munkához való hozzáállás és a munkamorál pedig fejleszthető. Magyarul utóbbit készségeknek, képességeknek nevezzük, előbbit pedig ismereteknek, tudásnak.

Mutatunk néhány példát, amelyet te is használhatsz. Az ismeretek esetén sokszor angol szavakat használunk, mivel a legtöbb programnak angol neve van.

Kenntnisse, Fertigkeiten

  • Entscheidungsfindung.
  • Unternehmenskommunikation.
  • Verhandlungsmacht.
  • Numerische Fähigkeiten.
  • Grundlagen der Verwaltung.
  • Beherrschung der technischen Hilfsmittel.
  • Adobe Photoshop
  • Adobe Illustrator
  • SAP
  • Python
  • Microsoft Excel
  • Google Analytics
  • Facebook Business

A szakmai összegzés, bemutatkozás, Kurzprofil

Az egyik legnehezebb része az önéletrajznak az, amikor objektíven, röviden, tömören, de lényegre törően le kell írnunk azt, hogy kik vagyunk és mi a célunk. Ez a profil, vagyis Kurzprofil azért fontos, mert ezt fogja először elolvasni a HR-es. 4-6 sor áll rendelkezésünkre, hogy megmutassuk, mit tudunk adni a cégnek, miért mi vagyunk a legjobbak.

Ezek az adatok mindenképp legyenek benne a profilunkban:

  • Mióta dolgozunk a területen?
  • Statisztika, számok használata az elért eredményeinket bemutatva.
  • Milyen tanulmányaink vannak?
  • Mit tudunk hozni a cég számára, ami érték?
  • Készségek, képességek, amelyeket kulcsszóként is is elrejtünk.

Példa

HELYES
Marketingfachmann, spezialisiert auf den gastronomischen Sektor mit mehr als 8 Jahren Erfahrung. Ich habe mit bedeutenden Marken des spanischen Gastgewerbes zusammengearbeitet, unter anderem mit dem renommierten Intercontinental, für das ich eine Relaunch-Strategie für sein Fünf-Sterne-Restaurant entwickelt habe, das allein in der ersten Woche eine Umsatzsteigerung von 82 % erzielte. Ich bin geübt im Verfassen von überzeugenden und kommerziellen Botschaften.
HELYTELEN
Ich bin ein Marketingexperte, der beste der Welt, derjenige, der die besten Strategien entwirft, und deshalb würde ich gerne in Ihrem Unternehmen arbeiten, um Ihnen all meine brillanten Fähigkeiten zur Verfügung zu stellen.

Ez utóbbi értéket nem mutat, sem készségeket, hanem inkább tűnik nagyképűnek, így semmiképp nem ajánljuk a használatát.

A karriercél meghatározás, vagyis Berufliches Ziel

A karriercél meghatározás az olyan frissen végzett egyetemisták, hallgatók számára ajánlott, akik még nem tudnak tapasztalatot megmutatni. Ugyanis akármennyire nincs még az adott területen tapasztalataink, biztosan vannak készségeink és képességeink, amelyeket megmutathatunk a karriercél meghatározásban is.

Törekedjünk arra, hogy  olyan karriercélt adjunk meg, ami a cégre és a pozícióra szabott , ne pedig egy sablon összegzést írjunk. Hidd el, a HR-es messziről kiszagolja a sablon szövegeket.

Példa

HELYES
Absolventin des Gastronomiemarketings mit herausragenden Fähigkeiten in den Bereichen Marktforschung, Influencer Marketing, Social Media, Überzeugungsarbeit, Präsentation von Lebensmitteln und Gestaltung von gastronomischen Räumen. Mein Abschlussprojekt befasste sich mit dem Einfluss von Influencern auf die Werbung für europäische Restaurants, ein Projekt, das für seine Innovation mit stehenden Ovationen bedacht wurde. Ich möchte ihre Marke zu einer der bekanntesten auf dem deutschen Gastronomiemarkt machen, indem ich ihre Produkte und ihren Kundenservice hervorhebe.

Ezt a szekciót javasoljuk a legvégére hagyni, ugyanis ha már megírtad az önéletrajzot, sokkal könnyebb lesz összefoglalni az eddigi karrieredet vagy a céljaidat.

Nyelvek felsorolása a német mellett

Bár maga az önéletrajz is más nyelven íródik, azért fontos felsorolni a nyelvtudást, valamint annak szintjét. A magyart mindig jelöljük meg, és írjuk mellé, hogy az az anyanyelvünk, akár itthon, akár külföldön zajlik a munka keresés.

Sprachen

  • Englisch (B2).
  • Deutsch (C2).
  • Ungarisch (Muttersprache).

Érdeklődési kör, hobbi, vagyis Interessen und hobbys

A hobbi és az érdeklődési kör megadása egy rövid bemutatását jelenti a személyiségünknek. Ezáltal a HR-es azt érezheti, hogy jobban megismeri az emberi oldalunkat, ezért javasolt megadni. Emellett azonban azt is elősegíti, hogy eldöntse a HR-es vagy a leendő felettesünk, hogy beleillünk-e a csapatba.

önéletrajz németül

Összefoglaló: Kulcspontok a német nyelvű önéletrajz megírásához

Mint minden önéletrajz esetén, itt is döntsük el, hogy a tapasztalatunk alapján milyen formátumra és sablonra van szükségünk. Akár a funkcionális, klasszikus vagy hibrid sablon választása mellett döntünk, biztosan nem lövünk mellé dizájn és kreativitás, áttekinthetőség szempontjából. Válasszunk hagyományos betűtípust és 11-12-es betűméretet, a szekciókat pedig különítsük el egymástól azáltal, hogy vastag és nagyobb betűt használunk.

  • Ezek a szekciók kötelezők egy önéletrajzba: Személyes adatok (Persönliche Daten), Szakmai bemutatkozó, összegzés, karriercél meghatározás (Kurzprofil), Szakmai tapasztalat (Berufserfahrung), Tanulmányok (Ausbildung), Készségek, képességek (Kenntnisse und Fähigkeiten), Hobbi, érdeklődési kör (Interessen und hobbys) – opcionális.
  • Mind a tapasztalatok, mind a tanulmányok felsorolásánál használjunk fordított időrendi sorrendet, és 3-5 bulletpontban mutassuk be a feladatainkat, lehetőleg számokkal alátámasztva
  • A képességek és készségek mindig kulcsszóként szerepelnek az álláshirdetésben, így nekünk is lehetőleg ugyanazokat kell felsorolnunk.
  • A profil, összegzés akkor ajánlott, ha nagy munkatapasztalattal rendelkezünk, a karriercél meghatározás pedig abban az esetben, ha pályakezdők vagyunk. Tartalmazza a céljainkat, készségeinket, elért eredményeinket.
  • A nyelvtudás felsorolása elengedhetetlen, és mindig mutassuk meg a szintet is.
  • A hobbi és érdeklődési kör megadása opcionális, de megadásával megkönnyítjük a HR-es dolgát.

A kísérőlevél megírása

A kísérőlevél kissé nagyobb szabadságot ad, mint az önéletrajz. Bár vonatkoznak rá elvárások, mégis könnyebb lehet mondatokban megfogalmazni a tapasztalatainkat és tanulmányainkat. Leírhatjuk benne, hogy miért lennénk mi a legalkalmasabbak a pozícióra, valamint azt is, hogy milyen motiváció hajt minket. Mindig szabjuk személyre, ne használjunk sablon szöveget, és ne küldjük el ugyanazt a kísérőlevelet minden pozícióra. Annál biztosan nincs lehangolóbb, mint a benne felejtett cégnév, egy előző jelentkezésből.

Lehetőleg  ugyanolyan dizájnja és elrendezése legyen mint az önéletrajznak , ugyanolyan színeket használjunk. Emellett törekedjünk itt is arra, hogy könnyen olvasható és átlátható legyen, és maradjon fél, maximum egy oldal hosszúságú.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen hosszúságú legyen az önéletrajz?

Mindig törekedjünk az egy oldal hosszúságra. Amennyiben bár évtizedek óta a pályán vagyunk, akkor redukáljuk le a felsorolt szakmai tapasztalatot az elmúlt 15 évre, ezzel is spórolva a helyen.

Milyen személyes adatokat szükséges mindenképp megadnom?

A név, beosztás, születési hely, idő, lakcím, telefonszám és email cím megadása minden esetben kötelező. Ha azonban egyéb elvárások is szerepelnek az álláshirdetésben, akkor azokat is tüntessük fel. Ilyen lehet a jogosítvány, vagy külföldre való jelentkezés esetén az állampolgárság