Funkcionális önéletrajz példa: sablonok és tippek

A funkcionális önéletrajz napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, bár még mindig nem tudja letaszítani a trónjáról a klasszikus, fordított időrendi sorrendet használó önéletrajzot. Ennek a típusnak az ereje abban rejlik, hogy a képességekre, készségekre, erősségekre helyezi a hangsúlyt.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

4.0
Rated 4 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ma már akár online is több fajta önéletrajz típus közül is választhatunk, legyen szó amerikai, Europass, funkcionális vagy hibrid megoldásról. Bár a HR-sek kedvelt típusa a klasszikus önéletrajz, azonban vannak olyan helyzetek, amikor számunkra nem az az ideális választás.

Az önéletrajz célja ugyanis az, hogy mi magunk, mint jelöltek a lehető legjobb benyomást tegyük a felvételiztető kollégára. Az önéletrajz ugyanis az, ami röviden, lehetőleg egy oldalban összefoglalja azt, kik vagyunk, milyen képességekkel rendelkezünk, és miért leszünk jó választás a pozícióra.

Amennyiben úgy érzed, hogy ezt nem egy klasszikus, kronologikus sorrendet használó CV nyújtja számodra, akkor vess egy pillantást a funkcionális önéletrajz formára!

Tartalomjegyzék

Funkcionális önéletrajz minta

Személyes adatok

Kiss János
1999.10.13.
1111, Budapest, József utca 16.
06 30/345-4567
kiss_janos@gmail.com

Célok

Erős analitikus szemléletmóddal, szorgalommal és precizitással rendelkezem. A diplomámat Pénzügy és számvitel szakon szereztem, majd a szakmai gyakorlat során Pénzügyi gyakornokként volt lehetőségem belelátni egy kisvállalkozás pénzügyeibe. Megismerkedtem a számlázás és az adózások formáival. Magas szintű Microsoft Excel  tudás, és SAP ismeret jellemz. Célom a Financial Kft.-nél Pénzügyi asszisztensként a már meglévő képességeimet fejleszteni.

Kompetenciák

Analitikus szemléletmód

 • Az adózási formák gyors átlátása, az SAP rendszer és Microsoft Excel használata a beérkező számlák iktatására.
 • Havi záráshoz kapcsolódó feladatok előkészítése
 • Heti, havi riportok készítése

Problémamegoldó képesség

 • Új riportálási módszer és képlet kidolgozása, amely segített abban, hogy valós és könnyen átlátható eredményt kapjunk.
 • Kapcsolatfelvétel a számlát kiállító alvállalkozóval vagy partnerrel, amennyiben a számla formátuma és adatai nem megfelelőek.

Készségek, képességek

 • Empátia
 • Analitikus szemléletmód
 • Szorgalom
 • Problémamegoldó képesség
 • Jó kommunikációs készség
 • SAP
 • Microsoft Word
 • Microsoft Excel

Tanulmányok

Pénzügy és számvitel
Budapesti Corvinus Egyetem
2018-2021.

Főbb tantárgyaim:

 • Adózás, Vállalkozásmenedzsment, Statisztika I-IV., Pénzügyi ismeretek, Külkereskedelem.
 • Tanulmányi átlag: 4.0

Közgazdaságtan – érettségi
Széchenyi István Gimnázium
2014-2018.

Nyelvtudás

Angol – felsőfokú nyelvtudás
Olasz – középfokú nyelvtudás

Szakmai tapasztalat

Pénzügyi gyakornok
Billing Kft.
Budapest
2021.06.30. – 2021.10.01.

Mi az a funkcionális önéletrajz?

Amikor ránézünk egy önéletrajzra, akkor rögtön az ragadja meg a figyelmünket, hogy meddig és hány helyen, hány feladatkörben dolgozott az illető. Ezt nyújtja a klasszikus önéletrajz. Ezzel ellentétben a funkcionális önéletrajz során a képességek, készségek kerülnek az előtérbe. Ebben a típusban nem fogjuk megtalálni a hagyományos évszámos szakmai tapasztalatot. Sokkal inkább azt hangsúlyozzuk, hogy mi az, amire képesek vagyunk.

Ebben az esetben nem az a legfontosabb, hogy egy karrier ívet végig követhessünk, hanem hogy lássa az olvasó, a leendő munkaadó, hogy mit tudunk ellátni. Mindemellett nagyon jól el lehet rejteni benne a kihagyásokat, ami akár munkanélküliség, akár gyermekszülés miatt történt. Ha pedig még pályakezdők vagyunk, akkor is ideális választás. A HR-sek általában nem szeretik ezt az típust, azonban pályakezdőként vagy visszatérő kismamaként hasznos!

Kinek ajánlott?

 • Azoknak, akiknek a klasszikus önéletrajza alapján szembetűnő lenne, hogy volt pár év kihagyás a karrierjükben. Legyen szó szülésről vagy munkanélküliségről, esetleg alkotói válságról.
 • Azoknak, akik még híján vannak a szakmai tapasztalatnak, azonban biztosak a képességeikben.
 • Azoknak, akiknek több, rövidebb munkahelyük volt, úgynevezett job-hopperek. A funkcionális önéletrajzban ez nem látható, hiszen csak a megszerzett tudás és jártasság szembetűnő.
 • Azoknak is tökéletes megoldás, akik szeretnének szakmát, karriert váltani.

A legtöbb munkához hasonló képességek, készségek szükségesek, azonban a munkáltatók szeretnek olyat felvenni, aki eddig is ezen a területen dolgozott. Sokszor előfordul azonban, hogy például abból is lehet tökéletes csoportvezető, aki eddig más területen dolgozott, de megvannak azok a kommunikációs, vezetői készségei, amelyek minden csoportvezetőnél elvárásként szerepelnek.

klasszikus CV

Hogyan írjunk funkcionális önéletrajzot?

A funkcionális önéletrajz előnye, hogy nem is feltétlenül fontos feltüntetni a munkahelyeinket. Természetesen ebben az esetben is a megfelelő sorrendet betartva kell a szekciókat egymás után írni.

 • Személyes információk, adatok, elérhetőség
 • Szakmai bemutatkozás, profil, karriercél meghatározás
 • Kompetenciák
 • Készségek, képességek
 • Tanulmányok
 • Nyelvtudás
 • Szakmai tapasztalat

Ne használjunk 3-nál több betűstílust, válasszuk a hagyományos betűtípusokat, mint amilyen a Times New Roman, Calibri, Arial. Általában a 11-12-es betűméret az ideális, valamint törekedjünk arra, hogy ne használjunk harsány színeket.

Az önéletrajzunk mindig professzionalizmust sugalljon, konkrét adatokat, információkat tartalmazzon.

Az elrendezés

A funkcionális önéletrajz elrendezése könnyen olvasható és átlátható legyen. Ez azért igazán fontos, mert a letisztultság a fő irány. Önéletrajz sablonjaink közül kedvedre válogathatsz, de tartsd szem előtt azt, hogy milyen pozícióra jelentkezel. Az olyan kreatív szakmáknál, mint a grafikus, marketinges, sales nyugodtan választhatsz kissé színesebb sablont, de itt sem érdemes túlzásba esni.

Az önéletrajz hossza általában egy oldal, ha ennél hosszabb, akkor kisebb a valószínűsége, hogy elolvassa a HR-es. A szekció címeket érdemes nagyobb betűmérettel írni, hogy jobban elkülöníthetőek legyenek a részek egymástól, valamint ez segíti az olvasást is.

Mi a különbség a kronologikus és a funkcionális formátum között?

A kronologikus önéletrajz esetén, amelyet más néven amerikai vagy klasszikus önéletrajznak is hívunk, előre kerül a szakmai tapasztalat. Ebben az esetben az kap hangsúlyt, hogy hol és milyen munkakörben dolgoztunk, nem pedig a szert tett tudás és képesség. Az önéletrajz típusa leginkább a sorrendben  tér el, és abban, hogy mire fektetjük a hangsúlyt.

Amennyiben van elegendő szakmai tapasztalatod, vagy nincs nagyobb lyuk az önéletrajzodban, akkor a klasszikus önéletrajzot ajánljuk, amelyről egy korábbi cikkünkben már olvashattál. Ezzel szemben a funkcionális önéletrajzban épp hogy csak említésre kerülnek az előző, korábbi munkahelyek, a hangsúly a megszerzett képességeken van. Különböző területek esetén szintén remek választás ez a típus, ugyanis így azokat az ismereteket domborítod ki, amelyeket más-más területen szereztél meg, de a megpályázott pozícióban elvártak.

Kezdd az önéletrajzot a fejléccel

A fejlécbe érdemes minden olyan adatot megadni magadról, amely segíti a HR-est abban, hogy elérjen és beazonosítson téged. Ide tartozik tehát a név, telefonszám, e-mail cím, LinkedIn elérhetőség, pozíciód, amennyiben most van állásod, születési dátum és a lakhely.

A lakhelynél opcionális az, hogy feltüntetjük-e a teljes lakcímünket, vagy csak az országot és várost. Amennyiben külföldre szeretnél jelentkezni, mindenképp meg kell adnod a jelenlegi tartózkodási helyedet.

Példa a fejlécre

HELYES
Személyes adatok

Kiss János
1999.10.13.
1111, Budapest, József utca 16.
06 30/345-4567
kiss_janos@gmail.com

HELYTELEN
Személyes adatok

Kiss János
Budapest
2303454567
jancsibaba@gmail.com

A telefonszám esetében mindig válasszuk szét a számokat, hogy könnyebben olvashatóvá váljon. A hivatalos formátum ez: 0630/345-4567, amennyiben külföldre pályázunk akkor pedig ez: +3630/345-4567.

Az e-mail cím esetén mindig törekedjünk arra, hogy professzionális verziót használjunk. A következő két e-mail cím tehát nem jó, mert gyerekes, és a jelölt nem vehető komolyan: jancsibaba@gmail.com, kiss_janos@hotelsofia.com. Számokat, beceneveket és értelmetlen szavakat lehetőleg ne tartalmazzon soha, és ne a munkahelyi e-mail címünket adjuk meg.

Csatoljunk fényképet a funkcionális önéletrajzhoz?

Magyarországon általában elvárás a fotó csatolása, hiszen így még személyesebbé válik az önéletrajz. A fotó azonban legyen professzionális, vagyis fehér háttér előtt készült, természetes hajjal és sminkkel, és mellkastól felfelé. A teljes alakos kép vagy bulifotó használata nem megengedett.

A kompetenciák

A kompetenciák megírása előtt nézzük, meg hogy mit ír az álláshirdetés. Az álláshirdetésben megfogalmazottak mindig kulcsszóként funkcionálnak. Ezeket a kulcsszavakat nekünk is használnunk kell ahhoz, hogy bármilyen típusú önéletrajzunk sikeres legyen.

💡 Tény: A HR-sek ATS rendszert, vagyis jelentkező szűrő programot használnak az önéletrajzok átvizsgálására. Ez a program az előre megadott kulcsszavakat keresi a CV-ben.

Ebbe a szekcióba tartozik minden olyan készség, képesség, ismeret vagy tudás, amelyet érdemes kiemelni. Az álláshirdetés pozíció leírásában és az elvárásokban általában megemlítik azokat a kulcs képességeket, amiket keresnek egy adott jelentkezőben. Először írd össze ezeket a kompetenciákat, majd vesd össze azokkal, amelyek rád illenek, amit magadról gondolsz.

Ha megtaláltad azt a 3-4 kulcskompetenciát, akkor gondold végig, mivel tudod ezeket alátámasztani. Ahogy az önéletrajz mintában is láthatod, végig kell gondolni, hogy a szakmai tapasztalatod vagy a tanulmányaid során mi volt az, ami alá tudja támasztani ezeket a kompetenciákat.

Alább láthatsz néhány példát, önéletrajz mintát, amely megfelel ezeknek a kitételeknek. Amennyiben több önéletrajz mintát szeretnél megnézni, kattints ide.

HELYES
Kompetenciák

Analitikus szemléletmód

 • Az adózási formák gyors átlátása, az SAP rendszer és Microsoft Excel használata a beérkező számlák iktatására.
 • Havi záráshoz kapcsolódó feladatok előkészítése.
 • Heti, havi riportok készítése.

Problémamegoldó képesség

 • Új riportálási módszer és képlet kidolgozása, amely segített abban, hogy valós és könnyen átlátható eredményt kapjunk.
 • Kapcsolatfelvétel a számlát kiállító alvállalkozóval vagy partnerrel, amennyiben a számla formátuma és adatai nem megfelelőek.

Kompetenciák

Vevőkiszolgálás

 • Kedves, barátságos, professzionális légkör megteremtése a vevők számára.
 • A kiszolgálás visszajelzései szerint a vevők 98 százaléka volt elégedett a teljesítményemmel.
 • A hűségprogram menedzselése, amely során a vásárló minden ötödik kávé rendelése után ajándék szendvicset kapott.

Vezetői képességek

 • A betanuló diákok betanítása, munkájának folyamatos felügyelete.
 • A diákok jelenléti ívének összegyűjtése, ellenőrzése, a beosztások összeállítása és szerkesztése.

Tervezői képességek

 • Egy új koncepció kidolgozása arra, hogy a fiatalabb generációt is be tudjuk vonzani a munkahelyre.
További önéletrajz mintákért kattints ide.

felveteli eljaras

Képességek: a funkcionális önéletrajz lényege

A készségek és képességek közé mindenképp még érdemes felsorolni további erősségeket, amelyek szintén kulcsszavak lehetnek a munka leírásában. Minél többet nevezünk meg, annál biztosabb lesz az, hogy átjutunk a szűrőn.

A keresés során a HR-es azt nézi, hogy ki az, aki rendelkezik a munkakör betöltéséhez szükséges képességek teljes palettájával.  Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy felsoroljuk a képességeinket és készségeinket, valamint a technikai tudásunkat. Minden pozíciónak vannak olyan részei, amelyeknél készségekre van szükség, és olyanok, amelyek technikai jártasságot igényelnek.

Készségek, képességek, jártasságok

 • Kiváló kommunikációs készség
 • Szervezési képesség
 • Kreativitás
 • Vevőkiszolgálás
 • Türelem
 • Vezetői képességek
 • Analitikus szemléletmód
 • Precizitás
 • SAP rendszer
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Office
 • Adobe InDesign
 • Adobe Illustrator
 • Python
 • Facebook Ads
 • Google Analytics

A soft skillek

A soft skillek tulajdonságok, motivációs és személyiségbeli jellemvonások, amelyeket lehet fejleszteni. Ezek olyan jellemvonások, amelyekkel rendelkeznünk kell, és tanulni nem lehet. Például, amennyiben nem vagyunk elemző típusúak, hanem inkább kreatívak, akkor nem biztos, hogy az üzleti elemző pozíció nekünk való.

Ide tartoznak az alábbiak, a teljesség igénye nélkül. Amennyiben szeretnél a megpályázott pozícióhoz megfelelő önéletrajzot átnézni egy kis ihletért, kattints ide.

Készségek, képességek

 • Kiváló kommunikációs készség
 • Szervezési képesség
 • Kreativitás
 • Vevőkiszolgálás
 • Türelem
 • Vezetői képességek
 • Analitikus szemléletmód
 • Precizitás

A hard skillek

A hard skillek közé tartoznak azok a technikai jártasságok, ismeretek, tudás, amelynek pályakezdőként még kevésbé vagyunk birtokában. Ennek ellenére azonban néhányat érdemes elrejteni az önéletrajzban, amennyiben tényleg rendelkezünk azokkal. Az önéletrajzban nem szedjük külön a soft és hard skilleket, hanem egy pontba soroljuk fel azokat. Általában 6-7 skill felsorolása elég.

Készségek, képességek

 • SAP rendszer
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Office
 • Adobe InDesign
 • Adobe Illustrator
 • Python
 • Facebook Ads
 • Google Analytics

Tanulmányok az önéletrajzban

A tanulmányaink felsorolása nélkülözhetetlen az önéletrajzban, ugyanis ezzel még jobban alá tudjuk támasztani a kompetenciánkat. Emellett azt a célt is szolgálja, hogy a diplomával, mesterdiplomával rendelkezők pályakezdőként magasabb fizetést kaphassanak. A tanulmányaink részletezése azonban csak akkor ajánlott, ha teljesen megegyezik a szak a betölteni kívánt pozícióval, illetve pályakezdő, frissen végzett egyetemista hallgatóként lehet rá szükségünk.

Amennyiben karrierváltásban vagyunk, de van már munkatapasztalatunk, nem szükséges a tanulmányi eredményeinket, tantárgyainkat, kurzusainkat és projekteket felsorolni. Ezek megnevezése pályakezdőként előnyös. Ahhoz, hogy megfelelő legyen az önéletrajz, az szükséges, hogy a tanulmányainkról is rendelkezésre álljon minden információ.

Hogyan listázzuk a tanulmányainkat?

A felsorolásnál először az elvégzett szakot írjuk fel, majd az egyetemet, és alá kerüljön az, hogy mettől meddig jártunk oda. Ha esetleg több évet is csúsztunk az egyetemen, akkor érdemes lehet csak a végzés évét feltüntetni. A fordított időrendi sorrendet alkalmazzuk, vagyis a legfrissebb tanulmányainkat vesszük előre, és haladunk időben visszafelé, maximum az érettségiig. Mesterképzés elvégzése esetén nem szükséges az érettségi feltüntetése, elég az alap-, illetve mesterdiploma megjelölése.

Amennyiben szakirányon végeztük el a középiskolát, és egybevág a megpályázott pozícióval, akkor ajánlott felsorolni. Ez is azt a dedikált elkötelezettséget mutatja, amire pályakezdőként, vagy visszatérő kismamaként szükségünk van.

Példa

HELYES
Tanulmányok

Pénzügy és számvitel
Budapesti Corvinus Egyetem
2018-2021.

Főbb tantárgyaim:

 • Adózás, Vállalkozásmenedzsment, Statisztika I-IV., Pénzügyi ismeretek, Külkereskedelem.
 • Tanulmányi átlag: 4.0

Közgazdaságtan – érettségi
Széchenyi István Gimnázium
2014-2018.

Nyelvtudás a funkcionális önéletrajzban

A nyelvtudás minden önéletrajzban elengedhetetlen, ugyanis ez is magasabb fizetéshez vezet. Mindig emeljük ki vastag betűvel a nyelvet, és mellé kötelező odaírni azt, hogy milyen szinten beszélünk és írunk. Europass önéletrajzokban erre egy egész táblázat adott, amelybe külön megmutathatjuk, hogy írásban, illetve szóban milyen szinten állunk, más önéletrajzokban elég, ha összesített szintet írunk.

Ha van nyelvvizsgánk a nyelvből, akkor jelölhetjük a nyelvvizsga meglétét, ha nincs, akkor pedig a nyelvtudás szót használjuk. Alapvetően négy szintet különböztetünk meg, ezek az alapszint, középszint és a felsőfok, valamint az anyanyelv.

Példa

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfokú nyelvtudás
Olasz – középfokú nyelvtudás

Lehetőleg ezt pedig kerüljük el, hiszen nem látható, hogy milyen szinten beszéljük az adott nyelvet, így megtévesztő:

This is box title
Nyelvtudás

Angol
Olasz

Hogyan írjuk le a tapasztalatainkat a funkcionális önéletrajzban?

Az önéletrajz típus lényege, hogy a munkatapasztalat kissé el van rejtve. Ennek ellenére azonban kihagyhatatlan az önéletrajzból. A keresés közben ugyanis kulcsszavakat mutat a HR-es számára.

Az előző munkáinkat szintén fordított időrendi sorrendben soroljuk fel, vagyis a legújabbal kezdjük. 3-5 bulletpontban bemutatjuk az elvégzett feladatokat is, ezeket lehetőleg számokkal és statisztikával alátámasztva. Ezekben is ajánlott az álláshirdetésben megtalálható kulcsszavakat elrejteni.

Példák pályakezdők számára

Pályakezdők esetén ajánlott bármilyen munkát beírni, legyen az pár hónapos szakmai gyakorlat, diákmunka, nyári munka, önkéntesség, stb. Még akkor is írjuk bele, ha egyébként nem kapcsolódik a megpályázott pozícióhoz, mert megmutatja, hogy valahonnan szereztük a képességeinket és ismereteinket.

HELYES
Szakmai tapasztalat

Pénzügyi gyakornok
Billing Kft.
Budapest
2021.06.30. – 2021.10.01.

Szakmai tapasztalat

Marketing gyakornok
Marketer Kft.
Budapest
2019-2020

Főbb feladatok:

 • A projektmenedzserek munkájának támogatása a beérkező briefek átnézésével, anyagok összegyűjtésével.
 • Részvétel a céges karácsonyi party szervezésében 400 fő részére, valamint sales rendezvények megtervezésében, lebonyolításában.
 • Kapcsolattartás a külföldi leányvállalatok marketing menedzsereivel angol nyelven.

További szekciók

Érdeklődés, hobbi

Az érdeklődési területek és hobbik megadása további előnyt jelenthet, ha az egybeesik a kívánt pozícióval. Ilyen lehet például, ha az informatikus érdeklődik a mesterséges intelligencia iránt. Ajánlott megadni főleg pályakezdők esetében, hiszen így biztosan jobban megismerik őket a HR-sek.

Számítógépes ismeretek

A számítógépes ismeretek felsorolása akkor ajánlott, ha előtte nem szerepelt a képességek között. Például a marketing állásoknál nem szükséges külön kiemelni a különböző Microsoft programok ismeretét a képességek között, de jó lehet egy külön szekciót létrehozni rá.

Képzések, kurzusok

Amennyiben végeztünk egyéb más képzéseket, kurzusokat, tréningeket akár előző munkahelyen belül, akkor arra is hozzunk létre külön szekciót. Ilyen lehet, például ha elvégeztük a Google vagy Facebook saját képzéseit, esetleg részt vettünk OKJ tanfolyamon a szülést követően azért, mert karriert váltanánk.

Ez arra szolgál, hogy bebizonyítsuk, hogy bár nagy karrierváltásra készülünk, már tettünk azért, hogy felkészültebbek legyünk az új területen is.

Önkéntesség

Amennyiben dolgoztunk önkéntesként, mindenképp mutassuk meg, ugyanis az emberi, humánus oldalunkra világít rá. A szociálisan érzékeny, empatikus dolgozó sok munkáltató álma, hiszen azt jelenti, hogy könnyedén kijön a munkatársakkal, és vezető is lehet belőle a későbbiekben.

Összefoglaló: tökéletes funkcionális önéletrajz összefoglalása

Az önéletrajz minta elején olvashattad, közvetlenül a fejléc alatt a karriercél meghatározást, vagy szakmai tapasztalat esetén a profilt, szakmai bemutatkozót. Ennek célja, hogy mindössze 3-5 sorban összefoglalja a szakmai előéletedet, képességeidet, céljaidat, tanulmányaidat. Amennyiben ide is elrejtesz néhány számadatot, biztos a siker!

📌Tipp: Rejtsd el az elvárt kulcsszavakat a karriercél meghatározásban is!

A szakmai bemutatkozás, profil írása valójában a kulcs része az önéletrajzodnak. Ezen akad meg a HR-es szeme a leghamarabb, és miután mindössze 6 másodperced van megragadni a figyelmét, tökéletesnek kell lennie. Ehhez az szükséges, hogy ne legyen túl hosszú, vagyis 3-5 sor, és minden benne legyen, amit tudni kell rólad.

Példa

Profil

Emberközpontú, jó kommunikációs készséggel rendelkező Ügyfélszolgálati asszisztens, 4 év szakmai tapasztalattal. Kiváló értékeléseket kaptam az ügyfelektől, és a Hónap Dolgozója lettem 2 alkalommal. Kitűnő kapcsolattartási készségek, angol középfokú nyelvtudás, gyűjtőszámlázási ismeretek.

A karriercél meghatározás – pályakezdők részére

A pályakezdők esetén a karriercél meghatározás a helyes döntés, ami szintén a készségek, képességek és tanulmányok megfogalmazását jelenti, néhány mondatban. Azt kell bebizonyítani, hogy mit tudunk nyújtani a cégnek, mi az az érték, ami miatt mi lennénk a tökéletes választás.

Példa

Célok

HELYES
Erős analitikus szemléletmóddal, szorgalommal és precizitással rendelkezem. A diplomámat Pénzügy és számvitel szakon szereztem, majd a szakmai gyakorlat során Pénzügyi gyakornokként volt lehetőségem belelátni egy kisvállalkozás pénzügyeibe. Megismerkedtem a számlázás és az adózások formáival. Magas szintű Microsoft Excel tudás és SAP ismeret birtokában vagyok. Célom a Financial Kft.-nél Pénzügyi asszisztensként a már meglévő képességeimet fejleszteni.

Legfontosabb pontok a funkcionális önéletrajzodhoz

A funkcionális önéletrajzot csak akkor használjuk, ha pályakezdők vagyunk, nagy szakma váltáson vagyunk, vagy tartósabb ideig nem volt munkánk. Ez a típus a képességeinkre helyezi a hangsúlyt, így a kitöltése is ennek megfelelő.

 • Használjunk hagyományos betűtípust és 11-12-es betűméretet, a szekciókat válasszuk el szekció címekkel, és egy oldalnál ne legyen hosszabb az önéletrajz.
 • A fejléc legyen átlátható, világos, tartalmazza a nevünket, címünket, életkorunkat, telefonszámunkat és e-mail címünket.
 • A karriercél meghatározás vagy szakmai összefoglaló mindössze 3-5 soros legyen, és tartalmazza a kulcsszavakat, amelyeket az álláshirdetésben találunk meg.
 • A kompetenciákat mutassuk be címszavakkal, majd fejtsük ki 3-4 bulletpont segítségével.
 • A készségek között általában 5-7 képesség és technikai jártasság szerepeljen.
 • A tanulmányokat és a munkatapasztalatot is fordított időrendi sorrendben adjuk meg, a feladatköröket mutassuk be 3-5 bulletponttal.
 • A nyelveket a nyelvtudás szintjével együtt adjuk meg.
 • Egyedi akkor lehet önéletrajzunk, ha további szekciókkal egészítjük ki, mint például az önkéntes munka, érdeklődés, hobbik megadása.

GYIK

Ajánlott-e a funkcionális önéletrajz használata olyannak, aki terjedelmes munkatapasztalattal rendelkezik?

Nem, annak ajánlott, aki pályakezdő, vagy tartósan nem dolgozott, akár munkanélküliség, akár szülés miatt. A szakmai tapasztalattal rendelkezőknek a klasszikus önéletrajz használata ajánlott.

El lehet rejteni nagyobb időkihagyást is?

Igen, mivel a képességekre és kompetenciákra helyezi a hangsúlyt az önéletrajz típus, ezért könnyedén el lehet rejteni, ha hosszabb ideig nem dolgoztunk.