Bárista önéletrajz – A-tól Z-ig minden ami lényeges!

A barista olyan képzett szakember, aki a kávéfőzés és -felszolgálás művészetére specializálódott. Szerepük túlmutat a kávé egyszerű elkészítésén; szenvedélyük az, hogy kellemes élményt nyújtsanak a vásárlóknak. A baristák aprólékosan őrlik a kávébabokat, szakszerűen kezelik az eszpresszógépeket, és gondosan elkészítik a különféle kávéalapú italokat, például a lattét, a cappuccinót és a macchiatót.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Alapos ismeretekkel rendelkeznek a különböző kávébabokról, főzési technikákról és ízprofilokról, ami lehetővé teszi számukra, hogy személyre szabott ajánlásokat tegyenek a vásárlók preferenciái alapján. A baristák a latte artban is jeleskednek, ügyesen öntik a gőzölt tejet, hogy bonyolult mintákat hozzanak létre a hab tetején.

Technikai képességeik mellett a baristák az ügyfélkiszolgálásban is jeleskednek, barátságosan beszélgetnek a vendégekkel, felveszik a rendeléseket, és gondoskodnak arról, hogy a kávézóba tett látogatásuk minden vendég számára élvezetes és emlékezetes legyen.

Ez a szakma viszont elkötelezettséget igényel, de gyakran versenyképes fizetést is biztosítanak, ami vonzó és kifizetődő karrier lehetőséget jelent. A pozitív munkakörnyezet és a munkával való elégedettség biztosítása érdekében azonban elengedhetetlen a vállalatok alapos vizsgálata. Egy negatív munkahely feltárása frusztrációhoz és elégedetlenséghez vezethet. Ezen túlmenően fontos hangsúlyozni a lenyűgöző önéletrajz elkészítésének fontosságát, mivel ez jelentősen növeli az interjú elnyerésének esélyét.

Bár az interjúkon való kiváló szereplés kiemelkedő fontosságú, minden egy kivételes önéletrajzzal kezdődik, amely hatékonyan mutatja be az illető készségeit és szakértelmét az adott területen. Ennek a fontos törekvésnek a segítésére olyan, aprólékosan megtervezett önéletrajz sablonokat kínálunk, amelyek minden szükséges elemet tartalmaznak.

Ez a cikk az önéletrajz egyes részeinek sajátosságait is bemutatja, lehetővé téve a jelöltek számára, hogy kitűnjenek a versenytársak közül. További késlekedés nélkül vizsgáljuk meg az önéletrajzírás alapvető szempontjait, kezdve egy átfogó és szakszerűen elkészített minta dokumentummal, amely jól példázza a kívánt eredményt.

Bárista önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy jól megírt barista CV csak Önnek!

Személyes adatok
Vincze Abigél
Barista
E-mail: vinczeabigel@gmail.com
Telefonszám: 06 30 / 46 – 23 – 5467
Lakcím: 2332 Sopron, Nyíregyházi út 65.
Születési hely, idő: 1994. 04. 11. Győr

Bemutatkozás
Az egyik legnevesebb magyar akadémia tagjaként sajátíthattam el a barista művészetet, így rövid időn belül a legjobb lehettem a szakmában. Több cégnél is dolgoztam már, ahol mindig a hónap dolgozója lehettem többszöri alkalommal, így, ha egy top dolgozóra van szükséged, én egy tökéletes választás lehetek.

Tapasztalatok
Titkárnő
BAKI AGROCENTRUM Kft.
2019. május – 2021. február
Zugló

 • A cégcsoporthoz beérkező posta szétválogatása, szkennelése, iktatása dokumentumkezelőben
 • Postakönyv elkészítése, ajánlott, tértivevényes, külföldi levelek kezelése
 • Belföldi/külföldi csomagok feladása (Fedex, DHL)
 • Időpontok, tárgyalások egyeztetési, üzleti levelezés folytatása
 • Tárgyalási jegyzőkönyvek professzionális elkészítése

Értékesítő
Hufbau Építőanyag- és Barkácsáruház
2016. április – 2017. március
Kecskemét

 • Minőségi vevőkiszolgálás szinten tartása és folyamatos fejlesztése,
 • Új dolgozók betanítása
 • Vevők elképzeléseinek megismerése, termékek bemutatása és szakmai tanácsadás
 • Árajánlatok elkészítése, utókövetése
 • Beszállító partnerekkel kapcsolattartás

Tanulmányok
Informatikus
Budapesti Metropolitan Egyetem
2014. március – 2015. április
Debrecen

Cipész
Debreceni Református Hittudományi Egyetem
2011. május – 2013. június
Nyíregyháza

Érettségi
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Gimnázium

2006. augusztus – 2009. július
Nyírbátor

Készségek és képességek

 • Jogosítvány megléte B kategóriára
 • Változatosságra való igény
 • Szakmai tudás
 • Tanfolyam könnyű elvégzése
 • Gyors munkavégzés
 • Magas fokú empátia
 • Könnyen szót értek bárkivel
 • Önállóságra való hajlam
 • Csapatban is jól működöm
 • Stapabíróság és fizikai erő
 • Art iránti hajlam

Nyelvtudás és nyelvismeret
Angol nyelv – alapok

Nézzük meg a fizetéseket a szakmában

Beszélgetésünk megkezdéséhez először vizsgáljuk meg a területen belüli fizetési kilátásokat, mielőtt belemerülnénk az önéletrajzírás hatékony stratégiáiba. Ha az átlagfizetést tekintjük, egy barista jellemzően 250 000 és 400 000 forint között keres, figyelembe véve a bónuszokat és a különböző juttatásokat is.

Mindazonáltal a kereseti lehetőségeket jelentősen befolyásolja az Ön által választott cég mérete és hírneve. Általában a kisebb cégek alacsonyabb fizetést kínálnak, míg a nagyobb cégek nagyobb lehetőséget biztosítanak a magasabb keresetre.

Továbbá az egyes cégek további juttatásokat is kínálhatnak, mint például SZÉP kártya kedvezményeket, egészségbiztosítást vagy egyéb juttatásokat.

Fontos megjegyezni, hogy a végzettség és a tapasztalat jelentős szerepet játszik a kereseti lehetőségek meghatározásában.

Ezen túlmenően, a megpályázott pozícióval összefüggésben a személyes bemutatkozás fontosságának felismerése kulcsfontosságú. Az önbizalma nagyban befolyásolhatja a kapott fizetést. Ezért célszerű olyan releváns készségeket előtérbe helyezni, amelyek elengedhetetlenek a munkakör betöltéséhez, és amelyek segítenek kitűnni az interjúkon. Emellett érdemes előzetesen megismerkedni az egyes cégek sajátos szabályaival és követelményeivel, mivel ezek pozícióról pozícióra változhatnak.

Milyen kötelező és opcionális részeket tartalmazhat az önéletrajzod?

A hatékony és bizalmas önéletrajz elkészítéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy tisztában legyen a lényeges és a választható összetevőkkel. Egyes szakaszok elhagyhatók, míg másokat hangsúlyozni kell, különösen akkor, ha az esetleges foglalkoztatási hiányosságokat érinti. A nyitó résznek mindig a vezető szerepet kell betöltenie, amelyet egy tömör, a személyiségét bemutató bemutatkozó rész követ. Az átfogó tapasztalati rész beillesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy bizonyítsa a pozícióra való alkalmasságot, és megragadja az olvasó figyelmét.

Ezenkívül a barista önéletrajzának az iskolai végzettség szakasza is nagy jelentőséggel bír. Ne feledje, hogy általában legalább egy idegen nyelv ismerete szükséges, de további nyelvek ismerete is előnyös lehet, azt viszont általában nem kell magas szinten beszélni a sikeres munkavégzés érdekében. Bár a hobbi rész nem kötelező, a szakmájához nem kapcsolódó iskolán kívüli tevékenységek feltüntetése előnyösnek bizonyulhat. Ezeknek az elemeknek egy jól felépített önéletrajz alapját kell képezniük, akár nyomtatott formában, akár elektronikusan nyújtják be.

Ami az önéletrajz formátumát illeti, az egyszerű és praktikus megközelítés ajánlott, mivel a szakma általában az egyszerű dokumentumokat részesíti előnyben a bonyolult dokumentumokkal szemben. Ezért az önéletrajz elkészítésekor a hasonló megközelítés választása az optimális megoldás.

A barista CV és a legfontosabb elemek amire figyelnie kell

Vizsgáljuk meg az önéletrajz néhány kulcsfontosságú elemét. A pontos helyesírás, a nagybetűs írásmód és az írásjelek betartása elengedhetetlen a magabiztos CV elkészítéséhez, amely felkelti és fenntartja az olvasó érdeklődését. A kezdeti résznek jelentős súlya van, mivel ez alkotja az első benyomást, és az itt elkövetett hibák az olvasó figyelmének teljes elvesztését eredményezhetik.

A világosság, a tömörség és a jól szervezett írás alapvető fontosságú, a formázási technikák felhasználásával, a hossz optimális szinten tartása mellett. Célszerű egyoldalas önéletrajzra törekedni, amely kötelező és választható részeket egyaránt tartalmaz. Az ilyen hosszúság túllépése az alapos olvasás hiányához vezethet, míg a lényegesen rövidebb CV korlátozott tapasztalatot közvetíthet, ami potenciálisan alááshatja a kívánt képzettséget.

Ezenkívül az információk beírásakor ajánlott 11-es betűméretet használni, és a dokumentumban a Times New Roman betűtípus használatával fenntartani a következetességet.

Hacsak nincs külön kérés, általában nem tanácsos fényképet mellékelni. A fénykép hozzáadása elterelheti a figyelmet a képesítések kezdeti értékeléséről, és az értékelés korai szakaszában elfogultságot okozhat.

Bár a fénykép csatolása pozitív eredményeket hozhat, negatív következményekkel is járhat. Ha úgy dönt, hogy fényképet csatol, győződjön meg arról, hogy a fénykép friss, lehetőleg az elmúlt egy évben készült, és kerülje az elavult vagy szakszerűtlen képeket.

A jó hír az, hogy a tapasztalatnak kisebb súlya van, ha idegen nyelv tudásról van szó.

Bárista önéletrajz

A személyes adatok megadásának helyes módja

Így írja meg
Varga Gábor
E mail cím: vargagabor@gmail.com
Telefonszám: 06 30 57 34 231
Lakcím: 1234 Siófok, Kis Keresztes utca 65.
Szül hely és idő: 1995. 12. 20. Balatonlelle
Így viszont ne csinálja
Kiss Tamás
tamaskaaaa@freemil.com
11 23 7643
231 Göd
1984. 08. 09. Vargánya

Határozzuk meg a hibákat az adott példában. Először is, a pályázó neve nincs kiemelve, és a megpályázott pozíció sincs feltüntetve. Továbbá a használt e-mail cím helytelen, és nem alkalmas egy hasonló magyarországi álláspályázatra. Önéletrajzíráskor elengedhetetlen a professzionális e-mail cím használata.

Továbbá az országkód kihagyása a telefonszámból olyan hiba, amely elszalasztott lehetőségeket eredményezhet, még akkor is, ha az olvasó érdeklődik a kapcsolatfelvétel iránt. Ráadásul a megadott címről hiányoznak az olyan lényeges információk, mint az utcanév és a házszám. A példa több helyesírási hibát is tartalmaz, a cím, a hónap és a név is hibás.

Ahhoz, hogy az álláspályázatok jól megírtak és figyelemfelkeltőek legyenek, elengedhetetlen, hogy elkerülje ezeket a kirívó hibákat.

Az önéletrajzba így jó ha bekerül a bemutatkozás

Ez jó lehet
Barista vagyok több, mint 5 éve. A célom, hogy a lehető legjobb élményeket biztosítsam a vásárlóknak, ezt pedig nem csak a kávéval de a személyiségemmel is megteszem. Német nyelven is jól beszélek, miközben tudom mi a különbség az egyes kávék között, azáltal, hogy egy tanfolyam részeként minden fontosat megtanultam a munka világából.
Ez viszont nem
A szakma ez, amit választattam. Tudok dolgozni, ha kell. A latte a kedvencem. Az italokat felszolgálom, ha muszáj. Dolgoztam például mekiben és kfc-ben is. Hívjanak az interjú miatt, ha tudok be fogok menni egy megbeszélésre, de szólok előre, hogy hétvégén nem vagyok hajlandó dolgozni.

Amikor egy hasonló munkához professzionális CV-t készít, alapvető fontosságú, hogy az áttekinthetőséget helyezze előtérbe, és kiküszöbölje a felesleges elemeket. A cél az, hogy tömör áttekintést adjon a releváns tapasztalatairól, kiemelve a figyelemre méltó vállalatokat, amelyekkel együttműködött.

Ha azonban ez a rész rosszul van kivitelezve, elsietettnek tűnhet, és jelentősen csökkentheti az állás elnyerésének esélyeit. Amikor csak lehetséges, emelje ki a konkrét számadatokat és adatokat. Ez olyan eseteket mutat be, amikor az Ön hozzájárulása mérhető javulást eredményezett, például az eredmények százalékos növekedését vagy két csapattag előléptetését. Az ilyen számszerűsíthető eredmények feltüntetése fokozza önéletrajza hatását.

Bárista önéletrajz

A barista CV és a tapasztalatok rész

Amikor az önéletrajzban bemutatja a releváns munkatapasztalatát, ajánlott fordított időrendi sorrendben, a legutóbbi munkakörrel kezdve. Kivételt képezhet azonban, ha egy korábbi munkakör nagyobb jelentőséggel bír a megpályázott pozíció szempontjából. Ilyen esetekben ügyeljen arra, hogy az adott pozíció jól láthatóan a munka története elején szerepeljen.

Adja meg az egyes munkakörök időtartamát, és kerülje a túlzott részletezést. Ehelyett törekedjen 4-5 tömör bejegyzésre, amelyek hatékonyan kiemelik az egyes szerepkörökben szerzett tapasztalatait.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a tapasztalata korlátozott, akkor az iskolai tevékenységekkel kapcsolatos gyakorlati ismereteket is beépítheti. Ez a rész magában foglalhatja a szakmai gyakorlatokat, a gyakorlati képzést és a kívánt munkakör követelményeihez igazodó egyetemi törekvéseket.

Továbbá kérjük, szíveskedjen megadni fizetési elvárásait magyar forintban (ft), ha nem kéri másra.

A biztos siker érdekében
Telekommunikációs szakember
Palmy Team Kft.
2008. január – 2010. május
Jánosfalva

 • Élményt nyújtó ügyfélkiszolgálás
 • Telekom termékeinek és szolgáltatásainak ismertetése, értékesítése
 • Konzultatív, ügyfél igényeire szabott tanácsadás
 • Eszközök, online szolgáltatások bemutatása
 • Panaszok, reklamációk kezelése

Expedíciós munkatárs
Iron Mountain Magyarország Kft.
2006. július – 2007. augusztus
Sajószentgyörgy

 • Egyes Show műsorok intézése
 • Irattár rendezése és felügyelete
 • Akadémia tagjaival való kapcsolattartás
 • Egyes egyéb feladat ellátása
 • Új munkatársak sikeres integrálása
 • Kis és nagy vállalkozások keresése
 • Az ügyfelekkel való kapcsoalttartás a rendszer alapján

Webáruház manager
WhiskyNet Kft.
2004. március – 2005. december
Tiszavasvári

 • Webshop működésének felügyelete
 • Webshop rendszerek átfogó ismerete
 • Webshop környezet rendben tartása
 • Felmerülő hibák javítása és/vagy jelentése fejlesztőknek
 • Kapcsolattartás a fejlesztőkkel
Ez pedig felejtős az önéletrajzba
Fogorvos
Medicover Egészségközpont Zrt.

2002. február – 2003. november
Dunakeszi

 • Leletek vizsgálata
 • Gyors reakció
 • Különbség a problémák között
 • Szakmai tudás használata
Az önéletrajzban a barista készségeket hatékonyan kell bemutatni, ami kulcsfontosságú az Ön alkalmasságának hangsúlyozása szempontjából, még akkor is, ha korlátozott munkakör specifikus tapasztalattal rendelkezik. Feltétlenül fel kell ismernie önéletrajza ezen szakaszának jelentőségét, mivel a kiválasztási folyamat során jelentős figyelmet és vizsgálatot fog kapni.

Továbbá fontos megjegyezni, hogy az interjúztatók gyakran használnak kulcsszavas keresőprogramokat a meghatározott kritériumoknak megfelelő potenciális jelöltek azonosítására. Ha aggódik amiatt, hogy nem veszik észre, célszerű ezzel a szemponttal is foglalkozni. Ha az álláshirdetésben szereplő releváns kulcsszavakat beépíti önéletrajzába, megkülönböztetheti magát a versenytársaktól, és növelheti esélyeit a kívánt pozíció megszerzésére.

Általános iránymutatásként három közelmúltbeli munkatapasztalat felsorolása ajánlott a jelöltek számára, bár négy tapasztalat felvétele is elfogadható, öt tapasztalatot meghaladóan azonban nem tanácsos.

A cafe munkahely és a tanulmányok megadása – Azaz mit tudsz az iskola által felmutatni?

A szakma szempontjából jó lehet
Mixer
Magyar Táncművészeti Egyetem
2001. augusztus – 2004. július
Vásárosnamény

Kávé art művész
Apor Vilmos Katolikus Főiskola
1999. szeptember – 2000. október
Balatonföldvár

Ez biztos hogy nem jó így
Iskolák

Mérnök
Wesley János Lelkészképző Főiskola
2023
Szigetbecse

Külkereskedelmi kar
Pünkösdi Teológiai Főiskola
2020
Cegléd

Önéletrajzának ebben a részében különösen fontos, hogy tanulmányainak és képzési programjainak nevét nagybetűvel írja. Emellett elengedhetetlen az egyetemi tanulmányainak pontos időtartamának megadása, beleértve az éveket és az időtartamot is (míg a pontos dátum megadása nem szükséges egyik kar esetében sem, ahogy a példában is látható).

Az oktatási intézménye székhelyének városának feltüntetése értékes eleme egy jól összeállított önéletrajznak, így ezt is érdemes hozzáadni, ha tudsz pontos infókat.

Szerencsére a toborzók általában kevesebb erőfeszítést fordítanak a szakmai CV ezen részének áttekintésére, mint más lényeges összetevőkre. Ezen információ bemutatásakor hivatkozzon a fenti példára, és helyezze előtérbe a pontos helyesírást és az írásjeleket, hogy elkerülje a problémákat e szakasz kitöltésekor.

Ha azonban Ön kezdő, kevés tapasztalattal rendelkezik, akkor is hasznos, ha felsorol néhány releváns állítást, még akkor is, ha nem volt lehetősége részletes napi feladatokkal foglalkozni. Ez lehetővé teszi, hogy beépítse a gyakorlati készségek listáját, és professzionális megjelenést sugározzon.

Nézzük meg most a legfontosabb készségek listáját

Amikor egy barista pozícióra pályázik, elengedhetetlen, hogy átfogó önéletrajzot készítsen, amely kiemeli a szerepkörhöz kapcsolódó kemény és puha képességeket egyaránt. Íme a figyelembe veendő adatok összesített listája:

Kemény képességek:

 • Jártasság az eszpresszó gépek kezelésében és a kávéfőzési technikákban
 • A különféle kávébabok, kávékeverékek és íz profilok biztos ismerete
 • Hatékony munkafolyamat menedzsment és több megrendelés egyidejű kezelésének képessége
 • Készpénzkezelésben és POS rendszerben szerzett tapasztalat
 • Az élelmiszer- és italfelszolgálással kapcsolatos egészségügyi és biztonsági előírások ismerete
 • Képesség kávéitalok készítésére és esztétikus italok bemutatására
 • Készletgazdálkodás és készletellenőrzés a termékek elérhetőségének biztosítása érdekében
 • Mixer akadémia megléte hivatalos papírral igazolva

Soft skillek:

 • Kiváló ügyfélszolgálati és személyközi kommunikációs képességek
 • Aktív hallgatás a vásárlói preferenciák megértéséhez és személyre szabott ajánlások nyújtásához
 • Képesség a nyomás alatti munkavégzésre és a nyugalom megőrzésére a forgalmas időszakokban
 • Figyelem a részletekre a mixer rendelések pontossága, valamint a tiszta és szervezett munkaterület fenntartása terén
 • Csapatmunka és együttműködés a baristatársakkal és a személyzet többi tagjával
 • Problémamegoldó készség a vásárlói panaszok vagy a berendezéssel kapcsolatos problémák megoldására
 • Rugalmasság és alkalmazkodóképesség a változó vevői mixer igények és munkarendek kezeléséhez

Ne feledje, hogy ebben a részben körülbelül 5-7 pontot ajánlott szerepeltetni, hogy az önéletrajzban tömör, de átfogó áttekintést nyújtson a karrierjéhez szükséges készségekről, így hogy viszont már mindent tudsz erről, át is léphetünk a következő személyes szakaszra.

Milyen nyelveken kell tudnia a barista munkakör alatt?

A nyelvtudás szakasz jelentős szerepet játszik a karrier orientált CV elkészítésében, különösen a kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek esetében. A beszélt nyelvek puszta felsorolása nem elegendő; alapvető fontosságú, hogy részletes információkat adjon az egyes nyelvek ismeretéről, különbséget téve az alap- és a haladó szintű ismeretek között. A magyar nyelvtudást azonban nem feltétlenül kell feltüntetni a barista CV esetén.

Hivatalos bizonyítvány nélkül is bemutathatja nyelvtudását külföldi ügyfelekkel folytatott releváns projektekben szerzett tapasztalatokkal. Azok a munkáltatók, akik nem követelik meg kifejezetten a nyelvtudást, mégis értékelhetik és értékelhetik a barista képességeket.

Bár az olyan nyelvek, mint a német, gyakran nagy keresletnek örvendenek, elfogadható a kevésbé ismert nyelvek szerepeltetése is. Valójában a többnyelvűség bővíti a munkalehetőségeket és növeli a magasabb bérek lehetőségét. A munkáltatók gyakran felismerik a több nyelven kommunikálni tudó szakemberek értékét, és ennek megfelelően hajlandóak versenyképes bérezést kínálni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a munkáltatók ellenőrizhetik a nyelvtudásra vonatkozó állítások pontosságát. A készségek túlbecsülése az érdeklődés elvesztéséhez vezethet, még akkor is, ha más területeken kivételes képzettséggel rendelkezik. Sok esetben írásbeli tesztek vagy szóbeli interjúk segítségével lehet pontosan felmérni a nyelvtudást. Ezért alapvető fontosságú, hogy önéletrajzában őszintén és átláthatóan nyilatkozzon nyelvtudásáról, különösen, ha hasonló állásokra pályázik.

A nyelveket az alábbi módon érdemes feltüntetni
 • Angol nyelv – Felsőfok – C1
 • Német nyelv – Középfok – B2
Ha viszont ezzel is megvan, hivatalosan is elkészült a CV megírásával, illetve, ha szeretné hozzáadhat még egy hobbik részt is.