Digitális készségek – Hogyan tűnj ki a tömegből?

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Egy kiváló önéletrajz megírásához napjainkban már nem elegendő, ha tapasztalatod van, vagy épp, ha elvégezted a munkához a megfelelő iskolát. Sőt mi több, sokszor szimpatikusabb lehetsz azáltal, hogy egy jól összerakott, személyiséggel dúsított önéletrajzot készítesz, mint azzal, ha több éves tapasztalattal rendelkezel.

Ha például azt vesszük alapul, hogy a digitális készségek részt sokkal több interjúztató szemléli, mint magát az iskolát, te magad is láthatod, hogy mennyire lényeges, hogy mit adsz hozzá az irományodhoz. Ezenkívül, jó, ha azt is tudod, hogy sok esetben nem is olvassák el az összes beküldött CV-t, egyszerűen rákeresnek azokra a kulcsszavakra, amelyek a munkához a leginkább lényegesek. Ezért is fontos, hogy milyen készségeket tüntetsz fel, na és persze azért, mert így első látomásra is megmutathatod a tudásod.

Az önéletrajz digitális készségek részlegén így egyszerűen mutathatod be azon kompetenciák és ismeretek összességét, amellyel megbizonyosodhat a jövőbeli munkaadód, hogy otthonosan mozogsz a technológiák gyorsan változó világában.

A kifejezés még viszonylag újnak minősül, így alig az elmúlt pár évben kezdtek el megjelenni a digitális készségek önéletrajz készítés közben, azóta viszont elengedhetetlen részei. Köztudott tehát, hogy sokkal nagyobb eséllyel indulsz egy interjúra, ha hozzáadod az irományodhoz ezt a részt is, hiszen ezt a részt az elsők között fogják megnézni. Gondolhatsz így erre a részre úgy is, hogy ez az első benyomás, ami jó eséllyel eldönti, hogy elolvassák-e a teljes önéletrajzodat.

A digitális készségek fejlesztése így elengedhetetlen, ha egy munkát megpályázol, viszont jó, ha tudod, hogy az sem vesz el sok időt az életedből, ha esetleg most szeretnél kitanulni pár új készséget.

Ha pedig azt vesszük alapul, hogy Magyarország jelenleg a 22. helyen szerepel az EU-n belül digitális fejlettség tekintetében, te magad is láthatod, hogy mennyivel nagyobb előnyben lehetsz más jelentkezőkkel szemben, ha rendelkezel párral.

Tartalomjegyzék

A digitális készségek különböző típusai

Természetesen többféle típust is megkülönböztethetünk, ha digitális készségekről van szó. Ahogy minden munkához más-más készség lesz lényeges, úgy vannak olyan típusai is a készségeknek, amelyek közül érdemes minél többet feltüntetni az önéletrajzban. Amennyiben tehát olyan munkára szeretnél jelentkezni, amihez kevesebb tapasztalatod van, érdemes átgondolnod, hogy a lenti típusok közül melyek azok, amik a választott munkához lényegesek lehetnek.

Azt már valószínűleg te is kitaláltad, hogy nem mindegy milyen készségeket írsz be, mert bár mindegyik a digitális kompetenciához köthető, munkaterületenként más-más lesz az, ami megadja a segítséget ahhoz, hogy megkaphasd életed munkáját.

A digitális kompetencia készségek kifejezést így egyaránt alkalmazhatjuk arra, hogy képes a jelentkező kezelni a munkához szükséges programot, ahogy arra is, hogy tudja, hogyan keressen gyorsan és lényegre törően az interneten.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy többféle digitális készség is létezik, és egyaránt szükséges egy raktári munkás önéletrajzba és egy bolti eladó állást megpályázva, mintha például Social Media Menedzsernek készülnél. Természetesen munka függő, hogy mennyire mély ismeretekkel kell rendelkezned, de kihagyni ezt a részt semmiképp nem érdemes. A jó hír viszont, hogy a digitális készségek fejlesztése pofonegyszerű, így akkor sem maradtál le semmiről, ha eddig még nem rendelkezel egyikkel sem.

A digitális készségek 5 típusba sorolhatóak👇:

 • Kommunikáció: Ez, a digitális készségek szempontjából azt jelenti, hogy képes vagy az információs rendszereken keresztül kommunikálni, és folyamatos kapcsolattartásra is van elegendő tudásod. Ide sorolhatjuk például az emailben, üzenetben vagy weboldalon keresztül történő kommunikációt is.
 • Biztonság: A biztonságra vonatkozó digitális készségek azt jelentik, hogy a személy tudatában van annak, hogy miként tudja biztonságosan használni a különböző információs rendszereket. Ez azért fontos a munkaadónak, mert ezzel biztosítható, hogy figyelni fogsz a támadásokra, tudod, hogy nem szabad megbízhatatlan weboldalakról bármit letölteni, és tudatában van a tűzfal fontosságával is.
 • Adatkezelés és információgyűjtés: Ez a digitális készség főként arra vonatkozik, hogy képes vagy a különböző adatokat értelmezni, felhasználni és keresni az adott sokaságból. Ha például adatrögzítői munkára jelentkezel ez egy olyan készség, aminek feltüntetése elengedhetetlen. Mindazonáltal precízséget igényel, így minden olyan munkához lényeges lehet, ahol ez előnyt jelenthet a pozícióban.
 • Tartalom létrehozás: Ha ezt a készséget tünteted fel, azt üzened a munkáltatónak, hogy képes vagy különböző tartalmak gyártására. Ide sorolhatjuk például a tartalom készítését, azok közzétételét, legyen az videóanyag, kép, szöveg vagy akár maga a programozás vagy a grafikus anyagok.
 • Problémamegoldó készségek: Ebben az esetben pedig azokat a készségeket érthetjük, amelyek segítenek és lehetővé teszik számodra, hogy a felmerülő problémákat is meg tudd oldani, de ide sorolhatjuk a weboldalakon történő változtatásokra vonatkozó készségeket is.

A digitális készségek szakmai alkalmazási területei

A digitális készségek bár még csak pár éve terjedtek el igazán a világban, így az önéletrajzokban is alig pár éve kérik és nézik őket, egyre szélesebb körben jelennek meg azok a munkák, ahol elengedhetetlen részét képezik az önéletrajznak.

Tekintve, hogy napjainkban már az iskolákban is sok helyen tanítják ezeket a készségeket, te magad is jó eséllyel rendelkezel velünk, viszont attól függően, hogy milyen munkára jelentkezel változhat, hogy milyen mély tudásra van belőlük szükséged.

Amíg például egy betanított munkára elegendő, ha a rendszereket tudod kezelni, illetve például adatrögzítőként elegendő, ha az információ gyűjtési készségeid elégségesek, addig programozóként nem hagyhatod ki a felsorolásból a tartalom létrehozására vonatkozó készségeket sem. Ezek ugyanis azok a kulcsszavak, amelyeket kutatnak az interjúztatók. Sokszor például sokkal több esélyed van egy munkára háttértudás nélkül, ha legalább 1-2 hasonló készséggel rendelkezel, mintha hosszú mondatokban megfogalmaztad mi mindent csináltál az életben, anélkül, hogy kulcsszavakkal felsorolnád a készségeidet.

Az önéletrajz mintáink így erre is lehetőséged adnak neked, ha tehát nem igazán van ötleted, hogyan is kellene feltüntetni azokat, mindenképpen javasoljuk, hogy használd az általunk nyújtott segítségeket.

Ha pedig azt vesszük alapul, hogy ma már nem igazán van olyan munkaterület, ahol a biztonsági kérdések nem lennének első helyen, te magad is kitalálhatod, mennyire fontos, hogy valóban rendelkezz ilyen készségekkel. Ha pedig fel is tünteted őket, előre jelzed is a munkaadó felé, hogy általad semmilyen káros program nem fog letöltődni egy benti gépre.

A jó hír viszont, hogy a digitális készségek fejlesztése lehetséges, és akár otthon is lehetőséged lehet rá, a munkakeresés közben. Attól függően, hogy milyen munkaterületen szeretnél elhelyezkedni, elsősorban annak érdemes utánajárni, hogy melyek azok a készségek, amelyek lényegesek, utána pedig sok-sok anyagot találhatsz hozzájuk az interneten. Alapvetően találhatsz ezzel kapcsolatban tanfolyamokat és oktató anyagokat is, amelyek hónapokon keresztül biztosítanak számodra különböző anyagokat, de sok esetben elegendő pár videó megtekintése egy-egy készségre vonatkozóan.

Az alábbi területeken elengedhetetlenek a digitális kompetencia készségek👇:

 • Informatika
 • Marketing és online marketing
 • Programozás
 • Hálózati- és információbiztonság
 • Ügyfélszolgálat és ügyfél kiszolgálás
 • Menedzsment

💡Tipp: Napjainkban minden területen jól jön pár digitális készség, így akkor is érdemes elsajátítanod párat, ha a munkaköröd nem kívánja meg. Előnybe általunk még így is kerülhetsz.

A legkeresettebb digitális készségek

A digitális készségek jelentése tehát, hogy képes vagy a technológiát használni, legyen szó email üzenet váltásról, tartalomgyártásról vagy épp a rendszerek kezeléséről. Vannak viszont olyan készségek, amelyek a legkeresettebbek napjainkban, és olyanok is, melyek jó eséllyel a jövőben a legnagyobb előnyeid lehetnek, hiszen jó eséllyel létfontosságúak lesznek.

Mivel napjainkban egy digitális világban élünk, és szinte minden az interneten keresztül történik nem csak a fent említett munkaterületeken dolgozónak kell figyelniük a változásokra. Sőt mi több, az új tantervek szinte minden esetben kiterjednek a különböző digitális készségek megtanítására is, így pár éven belül, olyannyira lényegesek lesznek, mint a számolási vagy olvasási készségek elsajátítása.

Amíg ma már szinte annyira elterjedtnek mondhatjuk a háztartásokban az internetet, mint a vizet és a gázt, addig nemigen találhatunk olyan vállalkozást, amely nem használ informatikai rendszereket a munkafolyamatok alatt.

Épp ezért, miközben folyamatosan zajlik a régi munkahelyi eszközök korszerűsítése, addig a modern munkahelyek is egyre inkább figyelik és beveszik a munkafolyamatokba a különböző újításokat. Ezáltal pedig egy új munkaterületre való pályázó kiválasztása során is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a jelentkező képes legyen ezeket a rendszereket kezelni, azaz birtokában legyen az elvárt digitális készségeknek.

Ha például az önéletrajz mintáinkat használod, te magad is látni fogod, hogy hol érdemes ezeket a készségeket feltüntetni, de sok-sok segítséget is találhatsz azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a készségek, amelyeket mindenképpen érdemes beleírnod az önéletrajzodba.

Így, akár azt is mondhatjuk, hogy digitális készségekkel rendelkezni, még soha nem volt ennyire kifizetődő, mint napjainkban, és amennyire jó eséllyel a jövőben lesz. Ráadásul a digitális készségek fejlesztése soha nem volt még ennyire egyszerű, mint manapság.

📌Tipp: Nézz utána, hogy a munkaterületeden melyek a legkeresettebb digitális készségek.

A napjainkban leginkább keresett digitális készségek az alábbiak👇:

 • digitális vagy közösségi média marketing
 • üzleti adatelemzés
 • kódolás
 • felhő használata
 • mesterséges intelligencia
 • email és azonnali üzenetküldés
 • szövegszerkesztés
 • web alapú kutatás
 • adatbevitel és adatkezelés
 • keresőmotor optimalizálás
 • tervezési készségek

Honnan lehet tudni, hogy milyen digitális készségeket érdemes feltüntetni az önéletrajzban?

Az interjúztatók általában vegyes készségekkel rendelkező jelentkezőket keresnek, így elsősorban azokat fogják behívni egy interjúra, akik egyaránt rendelkeznek többféle digitális készségekkel is. Attól függően viszont, hogy milyen munkára jelentkeztél más készségek lesznek amire nagyobb hangsúlyt kell fektetned.

Érdemes viszont megemlíteni, hogy a digitális kompetencia készségek olyan készségek, amelyekről nem érdemes füllentened. Amennyiben így tennél, hamar kiderülne, hogy hazudtál az önéletrajzban, és akár a felmondási idő alatt is elküldhetnek ezzel az indokkal.

📌Tipp: Nézz utána, hogy milyen készségek szükségesek a munkához, és építsd be a tudásodba.

Ha valóban kitanulod azokat a készségeket, amelyek a munkához szükségesek nemcsak a jelenben, de a jövőben is előnyt élvezhetsz a többi jelentkezővel szemben. Ne feledd, hogy az interjúztatók arra vannak kiképezve, hogy felfedjék a hazugságokat, így, ha nem mondtál igazat, már az interjún jó eséllyel kiderül. Ezzel pedig csak elveszíted az esélyed a munkára, amire talán még úgy is felvennének, ha kevesebb digitális készséget sorakoztattál volna fel.

A weboldalunk elérhető blog cikkek például nagyszerű támpontok lehetnek, ha nem tudod merre indulj, vagy, ha úgy érzed jelenleg semmilyen készséggel nem rendelkezel.

Mindenekelőtt természetesen magát a munka leírását kell átolvasnod, és elemezned, hiszen itt fogják feltüntetni közvetve vagy közvetlenül, hogy milyen digitális készségeket várnak el a munkával kapcsolatban.

💡Tipp: Figyelj a kapcsolataidra. Ha van olyan ismerősöd, aki hasonló munkakörben dolgozik, érdemes lehet vele felvenni a kapcsolatot. Óriási segítség lehet, főleg, ha új vagy a digitális készségek világában.

Ahhoz pedig, hogy könnyen eldönthesd milyen készségekre van szükséged az önéletrajzodba, érdemes az alábbiakat átgondolnod, mert könnyen megadhatják a kérésedre a választ👇:

 • gondold át, mit csinálsz a jelenlegi munkádban / mivel foglalkoztál eddig
 • elemezd a tapasztalataidat, és az iskolákat, amiket elvégeztél
 • ne feledd azokat a készségeket, amiket a mindennapi életedben szereztél
 • kérdezd meg az ismerőseidet, hogy szerintük miben van erős
 • írj egy listát az erősségeidről és elemezd a leírtakat aszerint, ami a területen szükséges lehet

Arra tehát, hogy milyen készségeket érdemes feltüntetned csak te tudhatod a választ, de a fenti pontokat átgondolva, biztos lehetsz abban, hogy könnyen el tudod majd dönteni, hogy mik az erősségeid.

🎁Tipp: Létezik egy úgynevezett digitális készségek önértékelő táblázat, amit érdemes használnod, ha nem tudod, mennyire mozogsz magabiztosan a készségben.

A digitális készségek feltüntetése tehát elengedhetetlen, ha szeretnél előre kerülni a jelentkezők között. Munkaterülettől függően pedig vannak olyan helyzetek, ahol óriási hátrányt szenvedhetsz, ha készségek formájában nem írod bele a legfontosabb pontokat. Mindazonáltal, bármilyen munkát is szeretnél megpályázni, pár digitális készség mindig jól jöhet, hiszen ezáltal könnyebben kiválaszthatják majd az önéletrajzodat a több 1000 jelentkezőt számláló munkák esetén is.

Az interjún pedig szintén lényeges lehet, hiszen, ha rendelkezel digitális készségekkel, azt üzenet az interjúztatónak, hogy könnyen tanulsz, miközben megnyerő személyiségnek fognak tartani, ha a munkádhoz nem szükséges készségeket is szívesen magadra veszed.

Napjainkban pedig egyszerűen szerezhetsz új tapasztalatokat is a témában, miközben abban is biztos lehetsz, hogy a jövőben nemcsak, hogy előnyt szerezhetsz majd általuk, hanem egyenesen szükséges is lesz arra, hogy legalább az alap készségekkel rendelkezz.

A legkeresettebb digitális készségek listája viszont időről-időre változik, így érdemes figyelemmel kísérned ennek a világnak a fejlődését, hogy mindig naprakész információkkal rendelkezz a témában.

Bízunk benne, hogy cikkünkkel segítettünk megismerni a digitális készségeket, amikre szükséged lehet, ha pedig önéletrajzot is készítenél ne feledd, hogy önéletrajz sablonjaink csak rád várnak.

Gyakran ismételt kérdések

 1. Mennyi idő megtanulni egy új digitális készséget?

Az, hogy mennyi idő alatt tanulhatsz meg egy új készséget főként rajtad és a tanulási képességeiden múlik, illetve azon, hogy éppen melyik készséget szeretnéd elsajátítani. Az alapok általában 1-2 hét alatt megtanulhatóak profi szinten, de a bonyolultabb készségekre sem kell pár hónapnál többet szánnod.

 1. Pályakezdőként is szükségem van digitális készségekre?

Igen, ahhoz, hogy könnyen kitűnj a jelentkezők közül mindenképpen szükséged lesz pár digitális készség elsajátítására. Ehhez viszont csak át kell gondolnod, mi mindenre volt szükséged az iskolás éveid alatt, és máris rájöhetsz, hogy már így is rendelkezel pár digitális készséggel.

Hasonló cikkek