A legjobban fizető állások Lengyelországban

A legjobban fizetett állásokat már megnéztük Ausztriában, Svédországban, Németországban és úgy általában külföldön is.

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Természetes, hogy sok az egyezés, de ideje folytatni körutunkat Európában, amelynek legújabb célpontja: Lengyelország!

Tartalomjegyzék

Lengyelország – fizetőeszköz és átlagfizetés

Lengyelország pénzneme a zloty, amely jelenleg 85-88 forint közötti árfolyamon ingadozik. Mint általában minden országban, itt is jelentős eltérés van a hivatalos átlagfizetés és a valóság között. A hivatalos adatok szerint ugyanis az átlagfizetés 5003 zloty (körülbelül 435.000 forint), míg a valódi kapott összeg csak bruttó 2380 zloty, amely most átszámolva 207.000 forint. A minimálbér azonban mindössze 2100 zloty, vagyis 182.000 forint. Az adatokból látszik, hogy alig több, mint 25 ezer forint a különbség a minimálbér és a legtöbbek által kapott fizetésekhez képest. Ráadásul Magyarországon jelenleg a minimálbér bruttó 200.000 forint, vagyis nettó 133.000 forint – vagyis, a magyar minimálbér magasabb.

Ahogy a legtöbb Közép-Európai országban, így Lengyelországban is az a jellemző, hogy óriási a bérszakadék a legjobban keresők és a legrosszabbul keresők között. Ez óriási társadalmi feszültségekhez vezet, érthető módon.

A legjobban fizetett állások Lengyelországban – toplista

A legjobban fizetett állások között most sem lesz akkora meglepetés, ha már olvastad bármelyik előző cikkünket. Vegyük is sorra azokat!

1. Orvosok és műtősök

Az orvosok és műtősök ezen a toplistán is megszerzik az első helyet, mint legjobban fizető szakma. Ugyanis átlagosan bruttó 14,900 zloty és 42,800 zloty között keresnek, amely forintba átszámolva is egy széles skálát fed le: 1,3 millió és 3,7 millió forint között várható a fizetés! Ha orvosi munkára jelentkezel, mindenképp szükséges lesz a végzettségeidet igazoló iratokra és a lengyel nyelv ismeretére!

2. A bírók

A bírók ezen a toplistán is megszerezték a második helyet, ami nem is meglepő tekintve a havi átlagfizetést. Bruttó 12.500 zloty és 35.900 zloty között várható bíróként a fizetés, ami pontosan 1 millió és 3.1 millió forint közötti bruttó összeg.

3. Ügyvédek a top 3-ban

Az ügyvédek ha magánpraxisban dolgoznak, a szakvizsgájukat követően kiemelkedően jól tudnak keresni itthon is. Nincs ez másképp Lengyelországban sem, ahol, ha megszerzel egy ügyvéd állást, akkor bruttó 10,100 zloty és 29,100 zloty (880.000 forint és 2.5 millió forint) közötti összeggel számolhatsz. Ahhoz viszont, hogy ezt megtehesd, mindenképp szükséged lesz a lengyel nyelv ismeretére és a lengyel törvényekére is! Másképp ugyanis lehetetlen elhelyezkedni, hiszen nem vagy tisztában a törvényi keretekkel. Ez azt jelenti, hogy ha ügyvéd szeretnél lenni, irány a nyelviskola!

Emellett természetesen elmehetsz egy multinacionális céghez vagy shared service céghez is dolgozni. Ebben az esetben angolul találkozol a szerződésekkel, így mindössze angol nyelvtudásra van szükséged, ám ekkor is érdemes a nyelvtudást elsajátítani.

4. Bankárok és bank menedzserek

A bankárokról legtöbben úgy gondolják, hogy szinte a semmiért kapják az igen magas fizetésüket. Ez a fizetés Lengyelországban 9,540 zloty és 27,400 zloty között mozog, vagyis forintban bruttó 830.000 és 2.3 millió forint közötti összegről beszélhetünk. A bankárok több millió befektetést és portfóliót kezelnek, így nem is csoda, ha ennyire meg vannak fizetve. Ha ugyanis valamilyen válság, recesszió jön, akkor rögtön mindenki rajtuk keresi a befektetéseket és a pénzét – ez pedig óriási stresszel és felelősséggel jár.

5. A CEO, vagyis ügyvezető igazgató

A CEO nem meglepő módon ezen a listán is szerepel, hiszen köztudottan óriási összegeket lehet keresni. Ez nem meglepő:  a CEO az, aki elsősorban felelős egy cég sikeréért vagy kudarcáért, sokszor akár több ezer ember megélhetéséért . A legjobban fizetett munkák közé a maga 8,950 zloty és 25,700 zloty közötti fizetésével került be. Ez forintban 778.000 és 2.2 millió forint között mozog. Ennek az óriási bérszakadéknak egyik oka, hogy egy kis cég CEO-jának és egy több tízezer fős multinacionális cég ügyvezetőjének bérezése között nagy különbségek vannak, természetesen utóbbi javára.

legjobban fizető állások Lengyelországban

CEO-nak lenni állandó munkát és készenlétet jelent, vagyis nem tartozik a legkönnyebben elvégezhető munkák közé. A magas fizetés hatalmas mennyiségű stresszel és felelősséggel jár, amelyet nem mindenki tud elviselni. Emellett pedig fontos tudni, hogy egy betegséget is elneveztek róla: a menedzserbetegség azt jelenti, hogy akkor betegszik le az ember, amikor már túlhajszolta magát és elmenne nyaralni. Sokan ilyenkor kapnak szívrohamot, a nyaralás alatt!

6. A fogorvosok a legjobban fizetett munkák között

A fogorvosok keresete itthon is kimagaslónak számít, így nincs ez másképp Lengyelországban sem. A várható fizetés bruttó 8,050 zloty és 23,100 zloty, vagyis bruttó 700.000 és 2 millió forint közötti összeggel lehet számolni. Ebben az esetben is biztosan elvárás a lengyel nyelvtudás!

A lengyel munkaerőpiac

A lengyel munkaerőpiacon az Europa adatai szerint 2020-ban több, mint 470.400 új pozíció jött létre. A munkaerőpiac összetétele pedig: 22.9% gyártás, 14.6% autógyártás, 10% építkezés, vagyis, ezeken a területeken hozták létre a legtöbb új állást. Az ország legnagyobb városa a főváros, Varsó, amely természetesen mint minden európai főváros, az ország szíve is. Viszont könnyebb még munkát találni Krakkóban, Poznanban és Gdanskban is. 2020-ban a 15-64 év közöttiek körében az aktív munkavállalók száma a lakosság 71 százalékát tette ki, a munkanélküliség pedig csökkenő tendenciát mutat.

Legfontosabb kulcspontok a legjobban fizetett lengyel munkákról

Ha Lengyelország a cél, akkor érdemes a felsorolt 6 szakma közül választani, bár tény, hogy mindegyikhez elvárás a diploma és a sok év tapasztalat. Azonban érdemes azzal számolni, hogy Lengyelország és Magyarország közötti a gazdasági mutatók és az életszínvonal tekintetében nincs olyan jelentős eltérés, mint a Nyugat-Európai országokkal versenyben. Tehát ha a sokkal jobb fizetés reményében szeretnél Lengyelországban letelepedni, akkor inkább másik európai országot ajánlanánk.

Hasonló cikkek