Divattervező önéletrajz minta

Neked is a giccs és a káprázat, mindez óriási fizetéssel járva jut eszedbe akkor, amikor a divattervező karrierre gondolsz? Bár ez is a része egy divattervező munkának, sok minden más is szükséges ahhoz, hogy sikeres divattervező váljon belőled.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

A divatszakma különösen kompetitív, és ezért szükséged lesz egy igazán figyelemfelhívó divattervező önéletrajzra, amely méltó kiegészítése lehet a portfóliódnak. Emellett tartanod kell a lépést a divat trendekkel, kitalálni új ötleteket, és időt szánni arra, hogy mindent elsajátíthass ahhoz, hogy a márkád ismert lehessen.

A dizájn portfóliód segít abban, hogy megmutathasd a legutóbbi dizájn koncepcióidat is, a szakmai tapasztalataid, tanulmányaid, készségeid és képességeid bemutatására pedig önéletrajzra van szükséged.

Nézzünk meg néhány pro tippet, amelyek segítenek az új önéletrajzod létrehozásában, hogy megszerezd álmaid munkáját.

fashion designing resume

Tartalomjegyzék

Hogyan írj figyelemfelkeltő divattervező önéletrajzot?

Talán már olvastál róla, hogy egy HR-es általában kevesebb, mint 10 másodpercet szán egy-egy önéletrajzra. Ezért kell a te divattervező önéletrajzodnak pillanatok alatt felkeltenie a HR-es figyelmét, és magára vonzania azt. A divattervező önéletrajz kiemeli a képességeidet és kreatív készségeidet, mindezt úgy, hogy meg lehessen téged különböztetni a többi jelölttől. Ehhez az egyik legjobb módszer, ha a helyes formátumot használod, vagy használsz önéletrajz szerkesztőt. Emellett arra is ügyelj, hogy minden fontos információ fellelhető legyen az önéletrajzodban. Ezek a szekciók mindenképp szükségesek a divattervező önéletrajzba.

Önéletrajz fejléc

Ebben a fejlécben legyen feltüntetve a neved, elérhetőségeid és a portfóliód elérhetősége.

Szakmai bemutatkozó vagy karriercél meghatározás.

Szakmai bemutatkozót akkor érdemes írni, ha már van némi tapasztalatod a területen. Ha még csak most kezded a pályát, vagy nagyon minimális tapasztalattal rendelkezel, akkor a divattervező karriercél meghatározás lesz a jó választás.

Szakmai tapasztalat

Ebbe a szekcióba a munkatapasztalataid összefoglalása kerül. Mindig azokat a munkahelyeket sorold fel, amelyek relevánsak a megpályázott pozícióhoz is.

Tanulmányok szekció

Itt megadhatod azokat a tanulmányaidat, amelyeket befejeztél már, főleg, ha az kapcsolódik a divattervező szakmához.

Készségek, képességek

Itt érdemes, ebben a külön szekcióban megemlíteni a készségeket, képességeket, ismereteidet, amelyekkel rendelkezel.

Mindezek mellett érdemes még egyéb szekciókat beépíteni, mint a képzések, oklevelek, önkéntes munka, hiszen ezek is segítik a divattervező önéletrajzod kitűnését a többi közül.

Mi a legjobb formátum a divattervező önéletrajznak?

Az igazán jó divattervező önéletrajz segít megszerezni álmaid munkáját, a rossz típusúval pedig elveszíted a lehetőségét.. Ez azért van, mert a helyes formátum engedi, hogy megmutathasd a munkatapasztalataidat és a képességeidet úgy, hogy azok azonnal szembe tűnjenek. Bár egy vicces dizájn használata jó ötletnek tűnhet, mégis az a jó döntés, ha inkább egy szakmaibb önéletrajz formátumnál maradsz.

Összesen 3 különböző felépítést használhatsz a divattervező önéletrajzodhoz.

Fordított időrendi sorrend típus

A fordított időrendi sorrend típusú önéletrajzokat részesíti előnyben a legtöbb HR-es, mert ezt a legkönnyebb az ATS rendszernek átnéznie. A legújabb, legfrissebb munkáddal kezded a felsorolást, és akkor érdemes ezt a típust választani, ha már rengeteg divattervezői munkatapasztalattal rendelkezel.

Funkcionális önéletrajz típus

A funkcionális önéletrajz inkább a készségeidre, képességeidre fókuszál, mintsem a tapasztalataidra. Ha pályakezdő vagy, vagy karriert szeretnél váltani, így még nincs nagyon tapasztalatod a divattervező szakmában, akkor ezt a típust ajánlott használni. Az olyan képességeket helyezi a fókuszba, amelyeket bár máshol szereztél, a divattervező szakmában is tudod kamatoztatni.

Kombinált önéletrajz típus

Ez a típus az előbbi kettő önéletrajz típus legjobb tulajdonságait kombinálja. Azoknak a jelölteknek ajánlott, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal a divattervező szakmában.

fashion designing resume

Kezdd a divattervező önéletrajzodat egy figyelemfelhívó fejléccel

A fejléc esszenciális egy divattervező számára, ugyanis ide kerül a neved, lérhetőségeid, és belinkelheted a portfóliódat és a LinkedIn profilodat. Ha nem vagy biztos abban, hogy hogyan írd meg a divattervező önéletrajzodban a fejlécet, akkor nézz meg néhány divattervező önéletrajz mintát. A mi példáinkat itt találod meg.

Amennyiben a közösségi médiai oldalad is aktívak, azokat is tüntesd fel a fejlécben. A helységnév megadása opcionális, de ha külföldi a megpályázott pozíció, érdemes megadni. Nézzünk meg egy fejléc példát a divattervező önéletrajzodhoz.

Példa

HELYES
Hegyi Katalin
Divattervező
0670/123-2222
hegyikatalin@gmail.com
hegyikatalin.hu

Az elérhetőségeid egyértelműek legyenek

Az elérhetőségeid azért nagyon fontosak a divattervező önéletrajzodban, mert ha elírod azokat, akkor a HR-es nem fogja tudni felvenni veled a kapcsolatot. Ezért érdemes többször is átnézni a divattervező önéletrajzodban ezt a részt mielőtt elküldöd, hogy biztosan jól legyen feltüntetve.

A fejlécben tüntesd fel a teljes nevedet, telefonszámodat, várost, országot, irányítószámot, email címet és lakcímet (ez utóbbi opcionális). Emellett belekerülhet a LinkedIn profilod vagy a weboldalad, portfóliód linkje is.

Példa

HELYES
Szűcs Anna
szucsanna@gmail.com
0670/987-7777
Kiss Altábornagy utca 6.
Budapest, HU
linkedin.com/in/szucs-anna
HELYTELEN
Szűcs Anna
Budapest

Hogyan írj szakmai bemutatkozót a divattervező önéletrajzodba?

A divattervező önéletrajz szakmai bemutatkozó részében ragadd meg a lehetőséget, és mutasd meg magadat, összegezd a karriercélodat és az elért eredményeidet mindössze egyetlen rövid bekezdésben. Tekintsd ezt az a saját reklámodnak, amelynek meg kell igéznie a HR-est, hogy teljesen elolvassa a divattervező önéletrajzodat.

Amennyiben nincs sok tapasztalatod még, akkor mindenképp jobb döntés, ha karriercél meghatározást használsz, így arról írsz, hogy milyen értéket tudsz hozni a céghez.

A karrier tanácsadók azt tanácsolják, hogy a divattervezőknek érdemes olyan szakmai bemutatkozót írniuk, amely segítségével kiemelkednek a többi jelölt közül, vagy arról írjanak, ami megkülönbözteti őket a többiektől.

fashion designing resume

Hogyan írd meg jól a tanulmányokról szóló részt a divattervező önéletrajzodba?

A tanulmányaidról szóló rész egy elég nagy szekció, ezért ne hagyd ki a divattervező önéletrajzodból. Ha kérdéseid vannak, akkor nagy választék áll rendelkezésedre a divattervező önéletrajz mintákból. Emellett használhatsz önéletrajz szerkesztőt és sablont, hogy elkészíthesd a neked legjobban tetsző önéletrajz stílust. Nézd meg itt az önéletrajz sablonjainkat.

Egyre több divattervező munka kér specifikus tanulmányokat, ezért esszenciális, hogy megnézd a pozíció leírásában található elvárásokat, és azokat a kért kvalifikációkat tüntesd fel a divattervező önéletrajzodban.

Ha vannak releváns tanulmányaid, akkor ezeket mindenképp írd bele:

 • Diploma, szak neve.
 • Az iskola, ahol szerezted a végzettséget.
 • Mettől meddig jártál oda.

Ha nincs releváns tanulmányod, akkor a tanulmányi átlagot is érdemes feltüntetni, amennyiben az magasabb, mint 3.5, és bármilyen releváns kurzust is megemlíthetsz.

Példa

HELYES
Divattervező alapdiploma
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2011-2014

Divattervező, díszlet- és jelmeztervező
Budapesti Divatiskola
Budapest
2014-2017

HELYTELEN
Divattervező, díszlet- és jelmeztervező
Budapesti Divatiskola

fashion designing resume

Szakmai tapasztalat rész a divattervező önéletrajzban

Egy szakmai tapasztalat rész azért elengedhetetlen egy divattervező önéletrajzban, mert megmutatja a toborzó számára, hogy mire vagy képes. Ha divattervező pozícióra jelentkezel, akkor bármilyen olyan tapasztalat, mint a gyártási munka vagy a különböző kollekciós darabok összeválogatása is sokat számít.

A karrier tanácsadók szerint a profi tipp, ha csak a releváns munkáidat sorolod fel, és a mostani pozícióval kezded.

Minden egyes munka, amiről említést teszel a divattervező önéletrajzodban, legalább 3-5 bulletpontot tartalmazzon, amelyekben a feladatköreidet és az elért eredményeidet sorolod fel. Ezeknek a feladatoknak egyezniük kell azokkal, amelyeket olvashatsz az adott álláshirdetésben is. Emellett ne feledkezz meg arról, hogy számokkal is alátámaszd az eredményeidet, mert ezzel mutathatod meg igazán, hogy mit fogsz hozni az új munkahelyedre.

HELYES
Divattervező
Ritz Wear New York

 1. szeptember – jelenleg
  Divattervezési és címkézési feladatok ellátása a Ritz Wear New York-nál, vagyis az anyagok kiválasztása, mintázás, nyomtatás, vágás és bélelés.

  A dizájn csapat és a gyártási csapat támogatása a dizájn folyamatban, működési fejlesztések irányítása és vásárlói panaszok kezelése, így A-1 szintű vásárlói kiszolgálás eredményezése.

  Csoportvezetői feladatok ellátása a technikai dizájn projektekben, ahol a szoros együttműködésben az információ megosztás, elégedettségi megoldások kidolgozása volt a cél, hogy sikeresen működjenek a szolgáltatások.

fashion designing resume

Készségek és képességek a divattervező önéletrajzba

A divattervező munka nemcsak azt követeli meg, hogy szemmel tartsd a legújabb trendeket, és azt, hogy legyen stílusérzéked, hanem hogy rendelkezz olyan divattervezői készségekkel és ismeretekkel, amelyek segítségével ragyoghatsz a szakmában. Ha ezeknek a képességeknek a felsorolását kihagyod a divattervező önéletrajzodból, akkor valószínűleg nem jutsz át az ATS programok szűrőin, így nem fognak keresni.

Ezért érdemes átolvasni az álláshirdetést és az ott felsorolt készségeket és képességeket belefűzni az önéletrajzba. Vedd szemügyre a te készségeidet és képességeidet, majd válaszd szét azokat technikai tudás és képességek szerint két csoportba.

A karrier tanácsadók szerint csak olyan készségeket és képességeket írj bele a divattervező önéletrajzodba, amelyek igazak, mert a HR-sek ezeket könnyedén tesztelhetik. Leginkább bulletpontokba szedve érdemes ezeket felsorolni, mert így könnyebben átlátja azokat a HR-es.

Nézzünk meg egy ilyen listát, ami a divattervező önéletrajzba szükséges, és bulletpontokat használ.

Tudás, ismeretek:

 • Adobe Photoshop
 • Adobe Illustrator
 • Computer-aided design (CAD)
 • Adobe InDesign
 • Tech packs
 • Textilipari ismeretek
 • Kiváló színismeret és stílusérzék

Készségek, képességek:

 • Kreativitás
 • Precizitás
 • Csapatmunka
 • Analitikus szemléletmód
 • Technikai és dizájn készség
 • Szervezési képesség
 • Kommunikációs készség
 • Időgazdálkodás

Használj cselekvést sugalló szavakat a divattervező önéletrajzodban

A cselekvést sugalló igék, szavak használata magabiztosságot mutat egy divattervező önéletrajzban. A HR-sek szoftver segítségével szűrik a divattervező önéletrajzokat, azonban az ilyen szavak és igék használata növeli az esélyedet arra, hogy átmenj ezen a szűrőn.

Ezekre a szavakra a legjobb maga az álláshirdetés, hiszen ott megtalálod azokat, valamint átnézhetsz pár divattervező önéletrajz példát és mintát is, hogy ihletet kapj.

Ilyen szavakat használhatsz:

 • Vázlat
 • Dizájn
 • Analizált, elemzett
 • Vizualizált
 • Kiválasztott
 • Bemutatott
 • Rendszerezett
 • Készített
 • Kutatott
 • Kifejlesztett

fashion designing resume

Egyéb tippek a legjobb divattervező önéletrajzhoz

Ahogy már korábban említettük, a divat szakma nagyon kompetitív, így mindenképp szükséged lesz egy szuper divattervező önéletrajzra. Nézz meg néhány önéletrajz mintát, hogy tökéletes lehessen a tiéd. Az egyik módja annak, hogy kitűnjön önéletrajzod, ha olyan szekciókat adsz hozzá, amely más jelöltekében nincs meg. Például vedd fontolóra ezeket a szekciókat:

Szakmai elért eredmények és díjak

Ha nemrég kaptál valamilyen elismerést, vagy esetleg már szerepelt ruhád, kollekciód egy divatbemutatón, akkor itt érdemes feltüntetni.

Képzések, oklevelek

Amennyiben van bármilyen okleveled, díjad, akkor arra is hozz létre egy külön szekciót, így biztosan különleges lesz az önéletrajzod.

Nyelvtudás

Nagyon fontos hogy minden általad beszélt nyelvet listázz egy külön szekcióba, hogy gyorsan felkapja rá a fejét a HR-es.

Önkéntesség

Ha valaha is voltál önkéntes a divat területén, valamilyen divatházban, vagy van bármilyen egyéb önkéntes munkád, ami releváns lehet a megpályázott pozícióhoz, akkor azt is sorold fel.

Kísérőlevél

Néhány pozíció nem kér kísérőlevelet, de mindig érdemes küldeni az önéletrajzod mellé, még akkor is, ha nem volt elvárás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan soroljak fel divattervező oklevelet az önéletrajzomban?

A különböző divattervezői képzések, kurzusok, oklevelek szembetűnőek kell, hogy legyenek, hogy felfigyelhessen rá a HR-es, így a legjobb, ha külön szekcióba szeded azokat.

Milyen hosszú legyen a divattervező önéletrajzom?

Ha még nincs túl szakmai tapasztalatod, akkor az 1 oldalas önéletrajz a jó megoldás. amennyiben már több, mint 5 év szakmai tapasztalattal rendelkezel, akkor már 2 oldalas divattervező önéletrajzot is benyújthatsz.

Milyen készségekre és képességekre van szükségem, ha divattervező szeretnék lenni?

A divattervezőknek tudásra, ismeretek és készségekre is szükségük van. Néhány ezek közül, amelyeket aztán a divattervező önéletrajzban is fel kell tüntetni, az a varrás, kötés, alkalmazkodás, vezetői képességek, művészi beállítottság és számítógépes ismeretek.

Szükséges a tanulmányaimat is beleírni a divattervező önéletrajzba?

A tanulmányaidról szóló szekció kihagyhatatlan egy divattervező önéletrajzból, ugyanis a legtöbb divattervezői álláshirdetésben elvárásként szerepel.