A legjobb építész önéletrajz minta

Lenyűgöző épületek, csodálatos utcák, hatalmas belső terek - legfőképp Budapest látképét határozza meg megannyi építészeti stílus. Ybl Miklós Magyar Állami Operaháza, a Fővámház, a Várkert Bazár, a Szent István-bazilika, a Halászbástya vagy Steindl Imre Parlamentje meghatározza az egész ország képét. Akár magyarként, akár turistaként gondolunk Magyarországra, különösen Budapestre, akkor ezen épületek egyike juthat legelsőként eszünkbe.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

Az építész tervező szakma gyerekként sokak álma, felnöttként azonban nem kis kihívást jelent. Nyomot hagyni magunk után a világban, a kezünk lenyomatát otthagyni nagy felelősség, és keveseknek adatik meg, hogy maradandót alkothassanak. Mindehhez azonban először a legjobb építész önéletrajzra lesz szükséged, és mi meg is mutathatjuk, hogyan készítheted el!

Tartalomjegyzék

Építész foglalkoztatottság – Budapest előnyben

Az építészek foglalkoztatottsága felívelőben van Magyarországon, de legfőképp a főváros, Budapest van előnyben. Közel 1300 állás közül válogathatunk a jooble oldal szerint, és ebből több, mint 900 a fővárosban található. Általában építész tervező, építész tervező mérnök vagy építészmérnök szakszavakkal találjuk meg a nyitott állásokat.

Egy 2020-as felmérés alapján a tervezők bruttó 460 000 forintot, a kivitelezők 551 000 forintot visznek haza, a vezető tervezők pedig 637 000 forintot. Itt is jellemző, hogy minél több szakmai tapasztalattal rendelkezel, annál magasabb lesz a fizetés is, de pályakezdőként sem elérhetetlen a nettó 300 000 forintos fizetés, ami kiemelkedőnek mondható.

A tapasztalat azonban csak munkával szerezhető, munka pedig – egy tökéletes önéletrajzzal!

Építészmérnök önéletrajz minta

Kollár Máté
Vezető Tervező
Email: kollar.mate@gmail.com
Telefonszám: +3630/123-4321
Születési hely, idő: 1983.11.11., Budapest
Lakcím: 1107, Budapest, Kiss Lajos köz 8.

Magamról

Közel 15 éves tapasztalattal rendelkezem az építészet területén, specializáltan magasépületek tervezésével foglalkozom. A beruházási pályázatokhoz tervdokumentációk elkészítése, építtetői jogok és kötelezettségek képviselete, szükséges engedélyek beszerzése tartozik a főbb feladataim közé. 24 százalékos csökkenés elérése a költségekben a legutolsó, irodaház építési projekt során. Precíz, kreatív és egyben rendszerszemlélettel rendelkezem, önállóságra való törekvéssel.

Szakmai Tapasztalat

Vezető Tervező
BAU Kft.
2016. június – 2021. október

Feladatkörök:

 • Folyamatban lévő és új beruházások teljeskörű ügyintézése.
 • A beruházási pályázatokhoz tervdokumentációk elkészítése.
 • Építtetői jogok és kötelezettségek képviselete.
 • Beruházások megvalósítása során szükséges adatszolgáltatás.
 • Szükséges engedélyek beszerzése, műszaki-pénzügyi lezárás folyamatban való közreműködés.
 • 24 százalékos csökkenés elérése a költségekben.

Építész tervező
Ingatlan Vállalat Zrt.
2009. december – 2016. május

Feladatkörök:

 • Koncepció, kiviteli és engedélyezési tervezés.
 • Szakágakkal történő folyamatos egyeztetés.
 • Vezető tervező irányítása alatt történő, önálló tervezési feladatok elvégzése.
 • Megrendelőkkel való kapcsolattartás.
 • Társtervezőkkel való együttműködés, kapcsolattartás.
 • Kivitelezőkkel, partnerekkel való egyeztetések.

Építész előkészítő
Ingatlan Vállalat Zrt.
2008. szeptember – 2009. december

Feladatkörök:

 • Induló projektek műszaki előkészítése.
 • Tervdokumentációk műszaki felülvizsgálata, mennyiségi ellenőrzése.
 • Költségvetési terv készítése.
 • Ajánlatkérések összeállítása, bekérése, kiértékelése.

Tanulmányok

Építész mesterképzés
2006 – 2008
Budapesti Műszaki Egyetem, Építészmérnök Kar
Budapest

Építészmérnök alapképzés
2002 – 2006
Budapesti Műszaki Egyetem, Építészmérnök Kar
Budapest

Nyelvtudás
Angol – tárgyalóképes nyelvtudás

építész önéletrajz

Hogyan írjunk építész önéletrajzot?

Az önéletrajz írásának vannak olyan általános szabályai, amelyeket minden önéletrajz esetén be kell tartani. Ilyen az, hogy lehetőleg ne legyen hosszabb egy oldal hosszúságúnál, és áttekinthető, könnyen olvasható legyen. Könnyen és érthetően írjuk le a tapasztalatainkat, főleg azért, mert lehetséges, hogy HR-es nem ismeri annyira a szakzsargont.

Egy építész valódi mérnökember, így professzionalizmust, megbízhatóságot kell sugallnia az interjún és az önéletrajzán keresztül is. Éppen emiatt nélkülözhetetlen a kitűnő helyesírás, valamint az, hogy kerüljük a feltűnő színeket. Természetesen használhatunk a személyiségünknek megfelelő színt a szekciók kiemelésére, de azok inkább visszafogottabb, pasztell vagy sötétebb színek legyenek. Emellett használjunk hagyományos betűtípust, amely könnyen olvasható, mint a Calibri, Arial vagy a Times New Roman.

A szekció címeket emeljük ki nagyobb és vastagabb betűvel, és ugyanez igaz a nevünkre is.

Az önéletrajz felépítése

Az önéletrajz felépítését alapvetően a sablon határozza meg. Lehet két oszlopos, amely esetén bal oldalon találhatóak a személyes adataink, elérhetőségek, jobb oldalon pedig a tapasztalat, tanulmányok, szakmai összegzés. Azonban választhatunk fejléc megoldást is, amelyben a fejléc tartalmazza a fotónkat, személyes adatainkat.

Mindenképp tartsuk szem előtt azt, hogy milyen képet, első benyomást szeretnénk kialakítani magunkról, és hogy mennyi tapasztalatunk van. Önéletrajz sablont ugyanis ennek megfelelően kell választani.

Amennyiben pályakezdő vagy, olyan formátumot használj, ami elrejti a tapasztalatbeli hiányosságokat, és a képességekre, készségekre helyezi a hangsúlyt. Ez leginkább a funkcionális önéletrajz formátum használatával megoldható. Ha azonban már van némi szakmai tapasztalatod, akkor arra helyezd a hangsúlyt, így a klasszikus magyar önéletrajz formátum az ideális választás.

Sablonaink közül a Modern stílusút vagy a Chicago-t ajánljuk, ezekkel biztosan nem lőhetsz mellé! A sablonok szekciót lehet törölni, a sorrendet módosítani, így bármelyiket választhatod!

Szekcióként pedig ezek kerüljenek bele:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Karriercél meghatározás, szakmai bemutatkozás, profil
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvtudás

Kezdd az önéletrajzot a személyes adataiddal

A személyes adatok közül vannak kötelező jellegűek és opcionálisak. Kötelező a név, pozíció, email cím, telefonszám, esetleg a lakcím. Ha nem szeretnéd a teljes lakcímet megadni, elég a várost feltüntetni. Opcionális pedig a születési hely és idő, weboldal címed, ha van. Teljesebb képet kap a HR-es, amennyiben ezeket is megadod, és még fotót is csatolsz.

Az adatok pontossága azonban kritikus, hiszen másképp nem fognak tudni elérni, ha téged választanának az álommunkádra. Email cím és telefonszám esetén olyat adj meg, amin ténylegesen elérnek, és semmiképp se munkahelyi, céges elérhetőség legyen Az email cím esetén pedig a legjobb, ha a vezeték-, illetve a keresztneved adja, és nem pedig becenevek, számok vagy vicces szavak.

Példa

HELYES
Kollár Máté
Vezető Tervező
Email: kollar.mate@gmail.com
Telefonszám: +3630/123-4321
Születési hely, idő: 1983.11.11., Budapest
Lakcím: 1107, Budapest, Kiss Lajos köz 8.
HELYTELEN
Kollár Máté
kollarmate@ingatlan.hu
+3630/6543-456

Láthatod, hogy az utóbbi céges email címet használ. Ez csak abban az esetben megengeded, ha egyéni vállalkozóként dolgozol, és ezért van weboldalad és céges postafiókod! Sok építész ugyanis egyéni vállalkozóként dolgozik ügyfelekkel, mint építőipari szakember, ami természetesen rendben van, csak akkor ezt tüntesd is fel az önéletrajzodban, például így:ng>

HELYES
Kollár Máté
Vezető Tervező
Egyéni vállalkozó

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz?

Magyarországon általában előnyben részesítik azt a pályázót, aki fényképet is tesz az önéletrajzba, hiszen így teljes képet kap a jelöltről a HR-es. Az azonban nem mindegy, hogy milyen a fotó minősége, és hogyan ábrázol minket: a bulifotók semmiképp nem elfogadottak. Törekedjünk inkább egy egységes, megjelenésre, amely professzionalizmust sugall. Természetes testtartás, haj és smink, félmosoly, nyitott testtartás, egyszínű felső vagy ing. A kép fehér fal előtt készüljön, és elég, ha mellkasig ér.

Munkatapasztalat elhelyezése az építész önéletrajzban

A munkatapasztalat, szakmai tapasztalat mindig az építészmérnök önéletrajz éke, ugyanis ezzel lehet rávilágítani a bennünk rejlő potenciálra.  Általában nem ajánlott 10-15 évnél régebbi munkákat felsorolni, ugyanis akkor biztosan nem férünk rá egy oldalra.

Minél részletesebben mutassuk be a tapasztalatokat, azonban erre nem adódik, mindössze pár sorunk. A hatékonyság érdekében ezért ajánlott a feladatokat, elért eredményeket bulletpontokba szedve felsorolni. Így könnyen átlátható, olvasható, és mégis teljes képet mutat a munkakörről. A bulletpontok száma ne haladja meg az 5-6-ot.

A tapasztalatok esetén először a betöltött pozíciót írjuk, alá a munkahely, cég, vállalat nevét, majd az ott töltött időtartamot. Ennél a pontnál nem szükséges megadni a pontos dátumot, elég az év és a hónap.

Ezután jöhetnek a feladatkörök és eredmények, és a legjobb, ha ezek bemutatására számokat vagy statisztikát is használunk, hiszen semmi sem meggyőzőbb, mint a kézzelfogható eredmények! A felsorolásnál a fordított időrendi sorrendet tartsuk be, vagyis legújabb, vagy akár aktuális munkánkkal kezdjük a felsorolást.

építész önéletrajz

Nagyon fontos azonban egy stratégia fejben tartása a munkatapasztalatok megadásánál. Ez pedig nem más, mint a kulcsszavak megadása.

💡Tény: A kulcsszavak azok a szavak, szakzsargon, amelyeket az ATS program keres egy önéletrajzban. Minél többször találja meg, annál biztosabb a továbbjutás az interjúra.

Az ATS egy jelentkezés szűrő program, amelybe előre megadhatja a HR-es, hogy milyen kulcsszavakat keressen a program egy önéletrajzban. Ha nincs ezekből a elegendő, akkor biztosan nem hívnak be interjúra, hiszen lehet, hogy a HR-es nem is látta az önéletrajzodat.

Az ATS az a rendszer egyben, amelyen keresztül beadod az önéletrajzot, így azonnal kiszűrhet. A kulcsszavakat mindig az álláshirdetésben keresd, hiszen nem véletlenül vagy úgy megírva, ahogy. Az elvárások rész hemzseg a kulcsszavaktól, ráadásul a szakzsargont is használd bátran.

⚠️ Vigyázat! Vigyázz azonban, hogy ha túl sok a szakszó, akkor a HR-es nem fogja érteni az önéletrajzodat!
HELYES
Szakmai Tapasztalat

Vezető Tervező
BAU Kft.
2016. június – 2021. október

Feladatkörök:

 • Folyamatban lévő és új beruházások teljeskörű ügyintézése.
 • A beruházási pályázatokhoz tervdokumentációk elkészítése.
 • Építtetői jogok és kötelezettségek képviselete.
 • Beruházások megvalósítása során szükséges adatszolgáltatás.
 • Szükséges engedélyek beszerzése, műszaki-pénzügyi lezárás folyamatban való közreműködés.
 • 24 százalékos csökkenés elérése a költségekben.

Építész tervező
Ingatlan Vállalat Zrt.
2009. december – 2016. május

Feladatkörök:

 • Koncepció, kiviteli és engedélyezési terv elkészítése.
 • Szakágakkal történő folyamatos egyeztetés.
 • Vezető tervező irányítása alatt történő, önálló tervezési feladatok elvégzése.
 • Megrendelőkkel való kapcsolattartás.
 • Társtervezőkkel való együttműködés, kapcsolattartás.
 • Kivitelezőkkel, partnerekkel való egyeztetések.
HELYTELEN
Építész tervező
Ingatlan Kft.
2019-2020

Példa pályakezdők számára

Biztosan egyszerű a szakmai tapasztalatról mesélni, ha van – de mi történik akkor, ha pályakezdő vagy? Pályakezdőként is biztosan van munkatapasztalatod, még, ha nem is feltétlenül a szakterületen. Frissen végzettként nyugodtan bekerülhet az önéletrajzba a szakmai gyakorlat, diákmunka, de akár olyan munka is, ami nem ezen a területen volt.

Mindig érdemes azonban az utolsó félévben már elkezdeni gyakornokoskodni az építészet területén. Emellett készülj fel arra is, hogy milyen specializáció érdekel igazán: lakóépületek tervezése, iroda épületek, ingatlanok. A diákszövetkezetek oldalán találsz számtalan gyakornoki munkát, amelyek mellé ráadásul fizetés is jár, így az ismeretek megszerzése és a belső képzések mellett biztosan anyagilag is gazdagodsz!

Nézd meg alábbi példánkban:

HELYES
Építész gyakornok
Lakóépület Kft.
2020. július – 2020. október

Feladatkörök:

 • Engedélyezési tervek elkészítésében való részvétel.
 • Kiviteli tervezésben való részvétel az ​​ArchiCAD program használatával.
 • Épületfelmérés a Vezető Tervezővel.
 • Felmérési dokumentáció, terv elkészítése.
HELYES
Műszaki adminisztráció
Épület Kft.
2010. július – 2010. december

Feladatkörök:

 • Vagyonértékelők jegyzetei alapján a helyszíni szemle során felmért ingatlanok műszaki paraméterek rögzítése, fényképek rendezése.
 • Alaprajz készítés felmérési vázrajz alapján.
 • Alapterület kimutatás készítése.
 • Előzetes számítások elkészítése.
Kattints ide, amennyiben több önéletrajz minta érdekel.

Tanulmányok szekció az építész önéletrajzban

Az alapdiplomád vagy mesterdiplomád mellett különböző szakirányú, egyetemi továbbképzések is elérhetők, ekkor szerezhető meg valamilyen szakmérnöki végzettség. Ilyen lehet például Építésztervező, Műemlékvédelmi, Tartószerkezeti rekonstrukciós, Tűzvédelmi tervezési szakmérnök. Ezek ráépülő, tehát alapdiplomát elváró képzések.

Minél több egyetemi továbbképzésben veszel részt, annál specializáltabb lesz a tudásod, és annál magasabb fizetés várható. A tanulmányokról szóló szekció tehát elengedhetetlen a megfelelő tudás és építőipari ismeretek bizonyításátására.

A tanulmányokat úgy listázhatjuk, hogy először az elvégzett szak nevét írjuk, majd az iskola nevét, képzés időtartamát, és esetleg a város nevét, ahol elvégeztük. Mindig tartsuk be a fordított időrendi sorrendet, tehát ha az egyetemi képzés után végeztünk újabb, szakirányú képzéseket, akkor azok kerüljenek előlre.

Példa

HELYES
Épületszigetelő szakmérnök
Budapesti Műszaki Egyetem
2018 – 2020
Budapest

Építészmérnök
Budapesti Műszaki Egyetem
2014-2018
Budapest

Képzés vs. tapasztalat: melyik legyen az első?

Általános szabály, hogy amennyiben van már tapasztalatod a szakmában, akkor a klasszikus magyar önéletrajz formátumot használd, és a tapasztalat kerüljön előlre. Ha azonban még nincs, akkor a funkcionális önéletrajz sablon használata ajánlott. Ebben az esetben ki is hagyhatod akár a munkatapasztalat részt, és fókuszálj a képességeidre, valamint a tanulmányokra.

Példa pályakezdő építész önéletrajzra

A tanulmányok felsorolásánál, ha pályakezdő vagy, így híján vagy a szakmai tapasztalatnak, akkor a tanulmányaidra fókuszálj. Sorolj fel tantárgyakat, jelenítsd meg a tanulmányi átlagot, hiszen akár ezek is lehetnek kulcsszavak. A szakzsargon ugyanis mindig meggyőző. Ha pedig esetleg volt valamilyen iskolai projekt, ahol tervezni kellett, vagy a Hallgatói Önkormányzat tagja voltál, mindenképp írd bele.

Példa a tanulmányaink bemutatására 

HELYES
Építészmérnök
Budapesti Műszaki Egyetem
2014-2018
Budapest

Főbb tantárgyak:

 • Épülettervezés, építészettörténet, várostörténet, településtervezés, tartószerkezetek, épületszerkezetek, építőanyagok, épületgépészet, építéskivitelezés-szervezés, épületfizika és energetika, építészeti ábrázolás, építészeti informatika
 • Tanulmányi átlag: 3.8
 • A Hallgatói Önkormányzat tagja voltam 2016 és 2018 között, és a gólyatáborok szervezői csapatának voltam tagja.

Nyelvtudás

A nyelvtudás sok esetben elvárt az építőipari felsővezetés részéről, hiszen előfordulhat, hogy külföldi a beruházó. Ebben az esetben ezt a nyelvtudást tartalmazó szekcióban tudod feltüntetni, azonban ne maradjon le a nyelvtudás szintje se.

HELYES
Nyelvtudás

Angol – felsőfok
Francia – középfok

Készségek, képességek az önéletrajzban

A készségek és képességek legnagyobb részt személyiségünkből ered, azonban vannak olyan részei, amelyeket megtanulhatunk. A soft skillek meghatározzák a beilleszkedési-, motiválhatósági-, kezelhetőségi-, kreativitási tulajdonságainkat, vagyis, hogy a szakmai ismereteken túl milyen emberek vagyunk.

A hard skillek közé pedig a szakmai ismeretek, technikai tudás tartozik, vagyis a különböző programok, szoftverek, gépek kezelése. Ezek a készségek és képességek mindig kulcsszóként funkcionálnak az álláshirdetésben, így nagyon oda kell figyelni rájuk.

A legfontosabb, hogy először gondold végig, mi jellemző rád: szeretsz-e csapatban dolgozni, vagy inkább önállóan, kreatív vagy vagy inkább elemző. Ha ezekre és hasonló kérdésekre megvan a válasz, akkor írd le azokat, és amennyiben van egyezés az álláshirdetésben írottakkal, nyugodtan belekerülhet az önéletrajzba.

Készségek, képességek

 • Jó kommunikációs készség
 • Szervezői képesség
 • Tárgyalókészség
 • Pontosság
 • Precizitás
 • Önálló döntéshozatal
 • Csapatmunka
 • Rendszerszemlélet
 • Tervezői képesség
 • AutoCAD
 • Microsoft Office
 • Terc
 • ArchiCAD
 • BIM
 • DataCAD
 • Planner 5D

Írjuk meg a tökéletes szakmai összegzést

A szakmai összegzés, bemutatkozás az a 3-5 soros, mondatokba szedett szöveg, ami el fog adni téged, mint jelöltet, hiszen ezt fogja először elolvasni a HR-es. Éppen ezért szerepeljenek benne a karriered fontos pontjai, elért eredmények, készségeid, képességeid. Gondolj erre úgy: hogyan mutatnád be magadat, mint szakembert, mindössze 4 mondatban?

Példa szakmai összefoglalóra

HELYES
Magamról

Közel 15 éves tapasztalattal rendelkezem az építészet területén, specializáltan magasépületek tervezésével foglalkozom. A beruházási pályázatokhoz tervdokumentációk elkészítése, építtetői jogok és kötelezettségek képviselete, szükséges engedélyek beszerzése tartozik a főbb feladataim közé. 24 százalékos csökkenés elérése a költségekben a legutolsó, irodaház építési projekt során. Precíz, kreatív és egyben rendszerszemlélettel rendelkezem, önállóságra való törekvéssel.

Karriercél meghatározás pályakezdők számára

A karriercél meghatározás a pályakezdők számára ajánlott, hiszen itt nincs annyira még munkatapasztalat, amit ki lehetne fejteni. Ebben az esetben a képességekre kell helyezni a hangsúlyt, valamint, hogy milyen előnye származik belőled a cégnek.

Példa karriercél meghatározásra 

HELYES
Cél

Precíz és pontos, rendszerszemlélettel rendelkező Építész gyakornok vagyok. Szakmai gyakorlatom alatt sikerült már fejlesztenem az ArchiCAD-ban szerzett tudást és ismereteimet, most pedig célom, hogy az XY Kft.-nél a tervezés területén szerezzek tapasztalatot. Jártas vagyok az építőipari ismeretek területén, és részt vettem az ZXC irodaház tervezésében a gyakornoki munkám során.

További szekciók az önéletrajzban

Amennyiben van különleges, említésre méltó projekt, amit ki szeretnél emelni, vagy a Magyar Építész Kamara tagja vagy, akkor mindenképp hozz létre ennek külön szekciót. Az építész kamara nagy megbecsülésnek örvend, és azt mutatja, elkötelezett vagy a szakma iránt, így mindenképp említsd meg. Ugyanígy megemlítheted, ha önkéntes munkát végeztél, vagy esetleg vendég oktatóként számíthat rád valamelyik egyetem.

Példa

HELYES
Alelnök
Magyar Építészeti Kamara
2012 – 2015.

Összefoglaló: kulcspontok a tökéletes építész önéletrajzhoz

Az önéletrajzok esetén mindig törekedjünk arra, hogy koherens, rövid, lényegretörő legyen, így lehetőleg egy oldal hosszúságú. Hagyományos betűtípust, sablont használjunk minden esetben.

 • A személyes adatok helyességét többször ellenőrizzük.
 • A tapasztalatokat és a tanulmányokat is fordított időrendi sorrendben írjuk meg, és ahol lehet, számokkal támasszuk alá az elért eredményeket.
 • A készségek, képességek mindig kulcsszavak, így a felsorolás mellett szőjük bele a tapasztalatokba és a szakmai összegzésbe vagy karrier célba.
 • A szakmai összegzés és karriercél az a néhány mondat, ami elad minket, hiszen ez fogja először elolvasni a HR-es.
 • A nyelvtudás sose maradjon el, mert főleg felsővezetői pozíció során elengedhetetlen legalább egy tárgyalóképes nyelvismeret.

A kísérőlevél

A kísérőlevél célja, hogy maximum egy oldalban, mondatokba szedve is bemutatkozzunk. Itt van lehetőség többet mondani magunkról, motivációnkról, és bővebben mesélni az elért eredményekről. Arra figyeljünk, hogy a lehető legpozitívabb és hivatalosabb legyen.

A megszólítás ne maradjon el, amit sokszor megtalálhatunk az álláshirdetésben, valamint alulra írjunk dátumot. Érdemes lehet sablonszöveget használni, de mindig frissítsük a megpályázott pozíciónak megfelelően.

Az elrendezés és a megjelenés legyen összhangban az önéletrajzzal. Használjunk egységes betűtípust, színeket, így biztos a profi benyomás.

epitesz

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan lehetek építész?

Az építész végzettség csakis építész egyetemi alapdiploma megszerzésével lehetséges. Magyarországon ez a szak több város egyetemén is elérhető, például a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen.

Jelezzem, ha a Magyar Építészeti Kamara tagja vagyok?

Amennyiben a Magyar Építészeti Kamara tagja vagy, mindenképp jelezd az önéletrajzban, hiszen ez megbízhatóságot és valódi elkötelezettséget sugall a szakma iránt.

Mi a különbség az építész, belsőépítész és az építőmérnök között?

Az építész lakóépületek tervezésével foglalkozik, míg az építőmérnök utak, hidak, ipari létesítményekkel. Mind a kettő lehet inkább tervező vagy kivitelező specializációjú, és gyakran együtt is dolgoznak. A belsőépítész pedig az épületek belső tereit rendezi át, alakítja ki, így ő nem tervezi meg az épület megjelenését.