Klasszikus magyar önéletrajz minta: tippek és sablonok

A klasszikus magyar önéletrajz alatt a kronologikus, időrendi sorrenden alapuló önéletrajzot értjük, más néven amerikai önéletrajznak. Ez a legelterjedtebb önéletrajz típus, és ma már felváltotta a hagyományos önéletrajzokat. Ennek oka, hogy a hagyományos típus sokkal nehezebben olvasható és emészthető, mint a klasszikus géppel írott.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

3.2
Rated 3.2 out of 5
9 vásárlói értékelésből

A hagyományos típusú önéletrajz az, amelyben kézzel írott vagy Word dokumentumban írt, egybefüggő mondatokat írunk, mintha az egy esszé lenne. Ebből láthatjuk, hogy sokkal kevésbé áttekinthető. Napjainkban is előfordul, hogy a bolti eladói, takarítónői állásoknál még ezt kérik, de egyre ritkább.

Modern világunkban a gyors technológiai fejlődés magával hozta azt is, hogy mindent minél gyorsabban és egyszerűbben akarunk. Ez alól az önéletrajz olvasása sem kivétel, oka pedig az egyre rövidülő figyelmi intervallum.

💡Tény: Ma a profi HR-sek és a cégek mindössze 6 másodpercet szánnak egy-egy önéletrajz első, gyors átfutására. Éppen ezért fontos, hogy minél több információ férjen bele ebbe a 6 másodpercbe, ezért megfelelő választás az amerikai önéletrajz típus.

Tartalomjegyzék

Klasszikus magyar önéletrajz minta

Személyes adatok

Kiss Viktória
Pénzügyi asszisztens
1111, Budapest, Nagy Lajos utca 43.
1994.10.13.
viktoria_kiss@gmail.com
0630/123-3456

Profil

Több mint 4 év szakmai tapasztalattal rendelkezem pénzügy területen. A számlák iktatása, számlázás, bérjegyzék nyilvántartása, bérek és kifizetések, havi illetve éves pénzügyi riportok készítése tartozik a fő feladataim közé. Precizitás, elhivatottság, szorgalom jellemez, illetve az SAP, Nexon és Excel mindennapos használata. Olyan munkahelyet keresek, ahol van lehetőségeim jobban elmélyülni a könyvelés területén.

Szakmai tapasztalat

Pénzügyi asszisztens
Cashflow Kft.
2018. – 2021.
Feladatok:

 • A beérkező számlák iktatása SAP rendszerben, a kimenő számlák elkészítése a Számlázz.hu rendszerében.
 • Szoros együttműködés a könyvelővel.
 • Új havi riport kitalálása az Excelben, amely segítségével a csapat hatékonyság növelése 11 százalékkal.
 • Alvállalkozói kifizetések menedzselése, a szerződések átnézése.
 • Bérjegyzék nyilvántartás frissítése, bérek utalása.
 • Nexon rendszeren belül a cafeteria támogatások nyilvántartása, igénylése, frissítése.

Pénzügyi gyakornok
Cashflow Kft.
2017. – 2018.
Feladatok:

 • A beérkező számlák iktatása Excel fájlban.
 • Az alvállalkozói szerződések pénzügyi részének átnézése, szoros együttműködés a jogi osztállyal.
 • A pénzügyi asszisztens támogatása a cafeteria elemek könyvelésében.

Tanulmányok

Pénzügy és számvitel
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapest
2014 – 2017
Közgazdaságtan szak – érettségi
Nagy Lajos Közgazdasági Gimnázium
Budapest
2011- 2014

Képességek, készségek

 • Precizitás
 • Szorgalom
 • Analitikus szemléletmód
 • Pénzügyi ismeretek
 • Adórendszerek ismerete
 • SAP rendszer
 • Nexon
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Word
 • Számlázz.hu

Nyelvismeret
Angol – gazdasági felsőfokú nyelvvizsga
Német – középszin

Milyen a klasszikus, magyar önéletrajz?

A klasszikus magyar önéletrajz alatt általában a kronologikus, vagyis időrendi sorrend típusú önéletrajzot értjük. Ez abból áll, hogy mind a tanulmányokat, mind a szakmai tapasztalatot a jelenlegitől indulva, időben visszafelé haladva soroljuk fel. Ez azért nagyon fontos, mert így az olvasó rögtön látja azt, hogy most mit és hol dolgozunk. Letölthető formátumban megtalálod ide kattintva.

A klasszikus típusú önéletrajzot akkor válasszuk, amennyiben már több év szakmai tapasztalattal rendelkezünk. Amennyiben rendelkezel némi munkanélküli időszakkal, esetleg épp karrierváltáson gondolkodsz, akkor a funckionális vagy teljesítmény alapú önéletrajz típust ajánljuk.

💡Tény: Egy korábbi cikkünkben már találkozhattál az angol nyelvű önéletrajz megírásának segédletével. Ha multinál dolgozol, vagy multinacionális céghez szeretnél jelentkezni, esetleg megjelölik, hogy angol nyelvű önéletrajzot kérnek, akkor érdemes azt használni. Erről szóló cikkünket ide kattintva találod.

Az önéletrajzban törekedjünk arra, hogy egy oldal hosszúságú legyen, betartva a formátumot. Ebben az esetben is érvényes, hogy amennyiben több, mint 10 év szakmai tapasztalatunk van, akkor csak az elmúlt 10 évre visszamenőlegesen soroljuk fel azokat, kivéve, ha ugyanannál a cégnél és pozícióban dolgozunk ennyi ideje.

A klasszikus önéletrajz elrendezése

Az amerikai önéletrajz esetében jó választás az itt található önéletrajz sablonjaink közül a Határozott, Letisztult vagy Modern stílus – ezek letölthető sablonként is használhatók. Ezek azok, amelyek könnyen olvashatók, átláthatók és egységes képet adnak. Mindez azért fontos, mert mindenféle kreativitástól, extravagáns megjelenéstől mentesek és betartják a kronologikus sorrendet.

A szekciók esetén ugyanazokról beszélhetünk, mint az összes többi önéletrajz típusnál:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Profil, bemutatkozás vagy karriercél meghatározás
 • Szakmai tapasztalat, munkatapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek
 • Nyelvismeret – mivel magyarul íródik, ezért szükséges a nyelvtudást is feltüntetni.

Az önéletrajz egységes megjelenése arról ad tanúbizonyságot, hogy milyenek vagyunk mi magunk. Amennyiben nem kreatív szakmában dolgozunk, kerüljük a színes betűket és sose használjunk háromnál több betűstílust. Ebbe beletartozik a dőlt és a vastag betű is. A betűméret 11-12-es legyen, és használjunk Arial, Calibri vagy Times New Roman, klasszikus betűstílusokat.

A szekció címei legyenek nagyobb betűmérettel és akár vastag betűvel kiemelve, ugyanis így jobban elválasztódik két szekció, jobban átlátni a dokumentumot. Egy ilyen önéletrajzzal nem foghatsz mellé!

Hogyan kezdd a klasszikus önéletrajzot? A fejléccel!

Ahogy önéletrajz példánkban is láthatod, ebben az esetben is a legelső szekció az elérhetőségeinket, adatainkat tartalmazza. A legfontosabb a nevünk, amely mindig legyen vastag betű és kicsit nagyobb betűméret. Ez alá kerülhet a pozíciónk megnevezése, majd a lakcímünk, vagy legalábbis a város, valamint az email címünk és telefonszámunk. A LinkedIn profilunk, saját weboldalunk megadása mindig előnyt jelent a többi jelölttel szemben.

A telefonszám esetén figyeljünk arra, hogy semmiképp se a munkahelyi vagy céges telefonszámunkat tüntessük fel. Egyáltalán nem vall professzionalizmusra, így óvakodjunk ettől.

Az email cím esetén pedig mindenképp hivatalosat használjunk. A vicces, számokkal, rövidítésekkel, becenevekkel teli email cím nem sugall professzionalizmust, de a HR-sek gyakran találkoznak vele.

Példa egy jó/rossz fejlécre

HELYES

Személyes adatok

Kiss Viktória
Pénzügyi asszisztens
1111, Budapest, Nagy Lajos utca 43.
1994.10.13.
viktoria_kiss@gmail.com vagy k_viktoria@gmail.com vagy kviktória@gmail.com
0630/123-3456

HELYTELEN

Személyes adatok

Kiss Viktória
Pénzügyi asszisztens
Nagy Lajos utca 43.
vikicica@gmail.com vagy kviktoria199310032567@gmail.com
1/222-3456

A klasszikus magyar önéletrajz esetén figyeljünk arra, hogy a várost is adjuk meg, kiváltképp akkor, ha másik városban lakunk, mint ahova jelentkezünk. Nagy Lajos utca például valószínűleg minden nagyobb magyar városban létezik.

Kell-e fényképet mellékelnem az önéletrajzomhoz

A fénykép csatolása még mindig elterjedt Magyarországon, így a klasszikus magyar önéletrajzban ajánlott a használata. A HR-esek szeme általában először a fotón akad meg, hiszen az eltér a szövegtől, valamint a fénykép maga többet mondhat el a pályázóról, mint a teljes önéletrajz.

A fénykép ugyanis nem lehet partifotó vagy homályos, elmosódott. A fényképen érdemes egy blúzt vagy inget, egyszínű felsőt viselni, emellett mellkastól felfelé látszódjunk rajta. A haj, smink legyen természetes, és magabiztos, mosolygós gesztikuláció ajánlott.

A fényképet akkor nem ajánlatos csatolnunk, ha extrém külsővel rendelkezünk. Ebben az esetben ugyanis sajnos negatív sztereotípia áldozatává válhatunk, így érdemes az önéletrajz tartalmával felhívni magunkra a figyelmet.

Hogyan kell helyesen megírni a munkatapasztalat részt?

A munkatapasztalatokról, vagy másnéven szakmai tapasztalatról szóló résznél jelenik meg a klasszikus, fordított időrendi sorrend. Ennek értelmében tehát a jelenlegi, legfrissebb munka kerül a legelső helyre, és innen haladunk életünk első, akár gyakornoki állása felé. Ebben az esetben könnyen és gyorsan átlátható a karrierívünk.

Ahhoz, hogy részletes rálátást kaphasson a HR-es és a leendő munkaadó a munka minőségéről, mindig használjunk bulletpontos felsorolást. Ennek módja, hogy a pozíciónk neve, cég neve, munkaviszonyunk időtartama alá beillesztünk egy Feladatok címszavas részt. Ebbe a szekcióba 4-6 bulletponttal ismertetjük a munkánkat, napi szintű feladatainkat. A legjobb megoldás, ha számokat, statisztikát is használsz a munkád, teljesítményed bemutatására, mert azon hamarabb megakad a HR-esek szeme.

📌Tipp: A legtöbb HR-es egy jelentkezésszűrő rendszert, vagyis ATS-t használ az önéletrajzok gyors átvizsgálására és szűrésére. A rendszer mindig kulcsszavakat keres, amelyeket érdemes a feladatkörök, feladatok ismertetésébe, az állás leírásába is belefogalmazni!

Példa

Szakmai tapasztalat
Pénzügyi asszisztens
Cashflow Kft.
2018. – 2021.
Feladatok:

 • A beérkező számlák iktatása SAP rendszerben, a kimenő számlák elkészítése a Számlázz.hu rendszerében.
 • Szoros együttműködés a könyvelővel.
 • Új havi riport kitalálása az Excelben, amely segítségével a csapat hatékonyság növelése 11 százalékkal.
 • Alvállalkozói kifizetések menedzselése, a szerződések átnézése.
 • Bérjegyzék nyilvántartás frissítése, bérek utalása.
 • Nexon rendszeren belül a cafeteria támogatások nyilvántartása, igénylése, frissítése.

Pénzügyi gyakornok
Cashflow Kft
2017. – 2018.
Feladatok:

 • A beérkező számlák iktatása Excel fájlban.
 • Az alvállalkozói szerződések pénzügyi részének átnézése, szoros együttműködés a jogi osztállyal.
 • A pénzügyi asszisztens támogatása a cafeteria elemek könyvelésében.

Példa pályakezdők számára

Amennyiben pályakezdő vagy, biztosan legszívesebben kihagynád ezt a részt, hiszen nincs szakmai tapasztalatod. Azonban ha már dolgoztál diákmunkásként, részt vettél szakmai gyakorlaton, akkor biztos, hogy ezeket a tapasztalatokat be tudod írni. Ha nincs, akkor pedig a funkcionális önéletrajz formátumban írjuk a klasszikus típusú helyett.

Alább láthatsz néhány klasszikus önéletrajz példát pályakezdőknek.

Szakmai tapasztalat
HR gyakornok
Consulting Kft.
2020. – 2021.
Feladatok:

 • A beérkező önéletrajzok átvizsgálása, előszűrés elvégzése.
 • Telefonos illetve emailben történő kapcsolatfelvétel a jelöltekkel.
 • Képességtesztek eredményének kielemzése, pályázók értesítése.
 • Adminisztrációs munkavégzés, amelybe a havi riport elkészítése is beletartozott.

Szakmai tapasztalat
Telefonos ügyfélszolgálati asszisztens
CallCenter Kft.
2019. – 2019.
Feladatok:

 • A telefonon vagy emailben beérkező panaszok rendszerbe történő felvitele, kezelése.
 • A beérkező hívások továbbirányítása a megfelelő személyhez.
 • Segítségnyújtás az ügyfeleknek, 2 alkalommal a Hónap Munkatársa díj elnyerése.
 • Új diák munkatársak betanítása, tréningelése.

A tanulmányok megjelenítése a klasszikus önéletrajzban

A klasszikus magyar önéletrajzban a tanulmányok részt szintén fordított időrendi sorrend jellemzi. A tanulmányaidat tehát ebben az esetben úgy sorolod fel, hogy a jelenlegi vagy legfrissebb végzettséget veszed előre.

Általános szabály, hogy diploma vagy egyéb felsőfokú tanulmányok megléte esetén csak a középfokú, vagyis gimnáziumi végzettséget soroljuk fel. Ha azonban rendelkezel mind alapképzésen, mind mesterképzésen szerzett diplomával, akkor elhagyható a középfokú végzettség.

A gimnáziumi végzettséget akkor írjuk hozzá, ha az releváns a pozícióhoz és egybevág az egyetemi szakirányoddal. Erre példát itt láthatsz:

Tanulmányok
Pénzügy és számvitel
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapest
2014 – 2017

Közgazdaságtan szak – érettségi

Nagy Lajos Közgazdasági Gimnázium
Budapest
2011- 2014

Láthatod, hogy a szakirány és a gimnáziumi osztály, szak megegyezik, ezért érdemes felsorolni. Ezzel némi előnyre tehetsz szert, hiszen látható, hogy milyen célirányosan tanultál tovább.

Mindig szerepelnie kell először a szak/szakirány nevének, alatta az iskolának, a városnak, ahol végezted, és a dátumnak, hogy mettől-meddig jártál oda.

Képzés vs. tapasztalat: melyik legyen az első?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi szerepeljen hamarabb a klasszikus önéletrajzban: a tanulmányaink vagy a szakmai tapasztalat. Ennek megoldásra azt javasolnánk, hogy gondoljuk át, melyik relevánsabb a pozícióhoz.

Amennyiben olyan karriered, tehát munkatapasztalatod van, amely eltér a tanulmányaidtól, akkor a szakmai tapasztalaid legyenek elől. Ha egyáltalán nincs szakmai tapasztalatod, akkor pedig érdemes a tanulmányokat előre venni. Mindemellett azonban a választott önéletrajz sablon is meghatározza, hogy pontosan melyik szekció következzen.

Hogyan mutassuk be a tanulmányainkat?

A tanulmányok felsorolása esetén is elengedhetetlen az, hogy ne hagyjunk ki semmilyen releváns adatot. Amennyiben nincs még szakmai tapasztalatod, akkor a kulcsszavakat elrejtheted a tanulmányaid között is. Ilyen esetekben ne hagyd ki a tanulmányi átlagodat se, ha az 4.0 felett volt.

Ha speciális díjat nyertél vagy akár iskolai projekten dolgoztál, azok se maradjanak ki, amennyiben frissen végzett hallgató vagy. A legjobb, ha minden releváns dolgot beleírsz, annal nem lőhetsz mellé. További önéletrajz tippeket pályakezdőknek ide kattintva találhatsz.

Ezeket foglald bele pályakezdőként az önéletrajzodba:

 • OTDK eredmények, amennyiben részt vettél rajta.
 • Tanulmányi átlag
 • Erasmus vagy cserediák program
 • Elnyert ösztöndíj, például a Köztársasági Ösztöndíj, amelyet szorgalomért, kiemelkedő teljesítményért kaphatunk.
 • Szakmai versenyen való szereplés
 • Iskolai rendezvényen vagy az újságban való szervezés, publikációs feladatok ellátása
 • Releváns hobbik, például informatikus esetén nyílt forráskódú oldalakban való közreműködés, vagy újságírás esetén online blogolás.

Példa

Informatika
Budapesti Műszaki Egyetem
2016. szeptember – 2020. június
Budapest

 • A Hallgatói Önkormányzat technikai csapatának tagja voltam, ahol egészen az csoportvezető pozícióig jutottam.
 • Tanulmányi átlag: 4.1.

Ahogy ebben az egyszerű példában is láthatod, amennyiben aktív voltál az egyetem alatt, az csak előnyödre válhat, ugyanis azt mutatja, hogy szereted a kihívásokat és képes vagy együttműködni másokkal.

A legjobb készségek a klasszikus önéletrajzban

A készségek és képességek megjelenítése elengedhetetlen a klasszikus önéletrajzban is. Mint már említettük, a kulcsszavakat keresi az önéletrajzban a jelentkező szűrő program, és ezekből a lehető legtöbbet ebben a szekcióban lehet megjeleníteni.

A készségek közé olyan képességeket, ismeretet és tudást szükséges felsorolni, amelyek relevánsak a pozícióhoz.

📌Tipp: A kulcsszavakat megtalálod elrejtve az álláshirdetés elvárásait összefoglaló szekcióban.

Csak olyan képességeket és ismereteket adj meg, amelyek tényleg jellemeznek téged! Érdemes először összeírni néhányat, majd összevetni az álláshirdetésben megfogalmazottakkal, vagy az elvárásban találhatóakat átgondolni, hogy valóban igazak-e rád.

Milyen készségeket szerepeltessünk a klasszikus önéletrajzban?

A készségeknek és képességeknek széles tárháza a szerint szűkül, hogy milyen pozícióra jelentkezünk. Felsorolunk azonban néhányat, amelyek általában jók lehetnek a legtöbb pozícióra. Nézz szét a szakma szerinti önéletrajzaink között, és találd meg a számodra relevánsat!

 • Kommunikációs készség
 • Szervezési képesség
 • Kreativitás
 • Projektmenedzsment
 • Időgazdálkodás
 • Fegyelem
 • SAP rendszer
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Office
 • Adobe Photoshop
 • HTML
 • Java
 • C##
 • SEO
 • QBS
 • Betegápolás

A soft skillek, vagyis “lágy készségek”

Megkülönböztetünk motivációs, személysiégbeli készségeket és képességeket, amelyek szintén fejleszthetők, valamint ismeretet, tudást. Az előbbi inkább személyiségjegy, és az alábbiak tartozhatnak ide:

Készségek, képességek:

 • Kommunikációs készség
 • Szervezési képesség
 • Kreativitás
 • Projektmenedzsment
 • Időgazdálkodás
 • Fegyelem

A hard skillek, vagyis ismeret, tudás

Az ismeretek közé a különböző technikai ismereteinket, jártasságainkat soroljuk fel általában. Ide lehet írni azoknak a programoknak az ismeretét, amelyek elengedhetetlenek a munkánkhoz. Általában ezeket is megtaláljuk az álláshirdetésben, így biztosan találunk némi segítséget az átolvasásában.

Technikai tudás, jártasság:

 • SAP rendszer
 • Microsoft Excel
 • Microsoft Office
 • Adobe Photoshop
 • HTML
 • Java
 • C##
 • SEO
 • QBS
 • Betegápolás

Írd meg a tökéletes összefoglalót az önéletrajzodhoz

Az összefoglalás alatt most nem arra gondolunk, hogy az önéletrajz aljára összefoglalod az önéletrajzodat. Éppen ellenkezőleg! Az összefoglaló, más néven profil vagy szakmai bemutatkozó az önéletrajz tetejére, pont a fejléc alá kell, hogy kerüljön! Mindenképp akkor kezdd el írni, ha kész vagy az önéletrajz többi részével.

Ennek oka pedig nem más, hogy ez az, amit a HR-es át fog gyorsan futni a szemével, így igazán ütősre kell sikerülnie. Ez az összefoglalás valóban az azért fontos neked, mert önéletrajzod, vagy inkább a karriered összefoglalása mindössze 3-5 mondatban. Lehetőleg számokkal, statisztikával támaszd alá, olyanokkal, amelyek fontosak az állás betöltése szempontjából. Különböző módszert kell alkalmaznod, ha pályakezdő vagy, és ha már rendelkezel szakmai tapasztalattal.

Ebben a szekcióban szintén érdemes a keresett kulcsszavakat elrejteni, és általában ezek az információk szerepeljenek benne:

 • Miért jelentkezel a munkára?
 • Milyen képességeid vannak.
 • Hány év szakmai tapasztalatod van.
 • Mit tudsz te adni a cégnek, milyen értéket képviselsz?

Ezek közül a legutolsó a legfontosabb a cég számára, hiszen minden cég ugyanazt akarja: hogy minél gyorsabban, hatékonyabban végezd el a munkát, hamar töltsd be az állást.

Példa

HELYES

Profil

Több mint 5 év szakmai tapasztalattal rendelkezem az informatika és fejlesztés területén. A programnyelvek közül a C##, Java, Python és a HTML tartozik a főbb ismereteim közé. Az utóbbi két évben a gyakornokok betanítását is én végzem, valamint már több, mint 6 darab web alapú applikáció megtervezésében és fejlesztésében vettem részt. Célom, hogy jobban elmélyülhessek a frontend világában.

Láthatod, hogy ebben a részben a jelölt kevesebb, mint 5 sorban megosztotta magáról a legfontosabb információkat.

Példák a pályakezdőknek karriercél meghatározására

Amennyiben még pályakezdő vagy, ajánlott inkább karriercél meghatározással kezdeni az önéletrajzot. Ez azt jelenti, hogy magadról, a képességeidről és készségeidről mesélsz, kiemelheted benne a tanulmányi eredményeidet, valamint a karriercélodról mesélj.

Példa

Lelkes és elkötelezett Építész gyakornok vagyok, és úgy gondolom, hogy rengeteget tanulhatnék az Építésvezető asszisztensi pozícióban. Az egyetemen építészetet tanultam és építészmérnökként végeztem, emellett a Hallgatói Önkormányzat elnöke voltam egy éven át. Gyakornokként már megismerkedhettem az építkezésekre vonatkozó törvényekkel és szabályokkal és a minőségellenőrzési szaktudással. Ezeket szeretném kamatoztatni a megpályázott pozícióban is.

Példa

Tehetséges és kreatív szakács gyakornok vagyok, gyakorlatomat az XY Étterem konyhájában szereztem. Kreatív és precíz vagyok, kedvenc területem a vegán konyhaművészet, ahol hiszem, hogy lehet igazán finomakat is alkotni. A főzés biztonsági szabályzatában is jártas vagyok, és tudásomat a 3 éves Szakács képzésen, valamint szakmai gyakorlaton szereztem.

Nyelvismeret

A nyelvismeretet mindig fogalmazzuk bele önéletrajzunkban, amennyiben az magyarul íródik. A klasszikus önéletrajzban is fontos, hogy a nyelvtudás szintjét is meghatározzuk. Amennyiben nyelvvizsgával rendelkezünk, akkor használjuk a nyelvvizsga kifejezést.

Nyelvismeret

Angol – gazdasági felsőfokú nyelvvizsga

Német – középszint

További lehetséges szekciók

A fentieken túl további szekciókat is ajánlott lehet megadni, amennyiben azok relevánsak a megpályázott pozícióhoz. Szakmai tapasztalat híján az önkéntes munkát is nyugodtan soroljuk fel egy külön erre szánt szekcióban. Emellett a számítógépes ismereteinket, egyéb végzettségeket (tanfolyamok, kurzusok) vagy a hobbit is megadhatjuk.

Számítógépes ismeretek

A számítógépes ismereteket abban az esetben tüntessük fel, ha nem programozó vagy informatikus pozícióra jelentkezünk, illetve ha még nem szerepelt a felsorolt technikai ismeretek között. Ide tartozhatnak a különböző grafikai programok, Microsoft Office programcsomag vagy akár a számlázási rendszerek ismerete.

A hobbi és érdeklődés a klasszikus önéletrajzban

A hobbi és érdeklődés felsorolása csak abban az esetben ajánlott, ha egyébként is releváns az adott pozícióhoz. Ilyen eset lehet, ha szakács pozícióra jelentkezel, és hobbiként megadod a különböző gasztronómiák megismerését vagy a sütést.

Összefoglaló: Hogyan írjunk klasszikus magyar önéletrajzot a semmiből?

A klasszikus magyar nyelvű önéletrajzhoz hozzátartozik az, hogy a lehető legletisztultabb önéletrajz sablont használjuk, és személyre szabjuk. Mindig hat szekcióból áll, ezek pedig az elérhetőségek, tanulmányok, szakmai tapasztalat, képességek és készségek, szakmai bemutatkozó illetve a nyelvtudás.

 • Az önéletrajz designja legyen visszafogott és mind a munkatapasztalat, mind a tanulmányok felsorolásánál használjuk a fordított időrendi sorrendet.
 • Használjunk hagyományos, például Arial, Calibri, Times New Roman betűtípust, 11-12-es betűméretet, és a szekciók címét írjuk vastag betűvel, hogy jól elkülöníthetőek legyenek.
 • A szakmai bemutatkozót írjuk a fejléc alá, és fogalmazzuk meg benne céljainkat, képességeinket, és hogy mit tudunk nyújtani a cégnek.
 • A szakmai bemutatkozás esetén a legújabb munkahelyünktől kezdjük a felsorolást, és tartalmazza a feladatainkat és 4-5 bulletpontban.
 • A tanulmányok esetén kezdjük a legmagasabb végzettséggel a felsorolást, és a középiskolait csak akkor adjuk meg, ha releváns a pozícióhoz vagy nem rendelkezünk felsőfokú végzettséggel.
 • A képességek között a legkönnyebb elrejteni a kulcsszavakat, amelyeket megtalálunk az álláshirdetésben is.
 • A nyelvismeret felsorolása a nyelvtudás szintjével együtt történjen, külön szekcióban.

Írjunk kísérőlevelet önéletrajzunkhoz

Kísérőlevelet mindig érdemes küldeni önéletrajzunk mellé, még akkor is, ha ezt a munkáltató nem kéri külön, és online jelentkezünk. A kísérőlevél vagy más néven motivációs levél azt jelzi, hogy tényleg szeretnénk az adott pozícióra jelentkezni, hiszen időt szántunk a kísérőlevél megfogalmazására.

A kísérőlevél vagy motivációs levél mindig sokkal személyre szabottabb és ajánlott a HR-esnek címezni, hogy személyessé tehessük. Emellett hosszabban, mondatokban kifejtve írhatunk a tanulmányainkról, szakmai tapasztalatunkról, és akár a motivációnkról is. Befejezésként pedig mindig utaljunk egy potenciális személyes interjúra, találkozásra, ezzel javítva esélyeinket a valódi megkeresésre.