Gyakornok önéletrajz – Légy te a legjobb!

Ha még zöldfülünek számítasz a munka világában, az nem ment fel az alól, hogy jól kell megírnod az önéletrajzodat annak érdekében, hogy téged válasszanak a megpályázott pozícióra. Bár újként nem egyszerű egyből profinak tűnni, van pár tippünk arra vonatkozón, hogy hogyan tűnhetsz jó egyszerűen a tömegből, még úgy is, hogy nem tudsz túl sok mindent hozzáadni a dokumentumhoz.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

A gyakornok önéletrajz ráadásul nem sokban különbözik egy több éves tapasztalattal rendelkező anyagától, éppen ezért, ha már most beletanulsz az önéletrajz írásának rejtelmeibe, azt a későbbiekben is könnyen tudod majd kamatoztatni.

Arra pedig, hogy fel is vesznek így nagyobb az esélyed is. Ne aggódj viszont, nem csak egyszerűen elhoztunk neked egy önéletrajz mintát, hanem részletesen ki is fejtjük a különböző részeket, hogy lásd, mire gondoltunk pontosan, illetve, hogy mik azok a lényeges pontok, amiket nem szabad kihagynod, amikor az egyes szakaszokat hozzáadod.

Maradj tehát velünk és írd meg életed talán első önéletrajzát és szerezd meg a felsőoktatás által biztosított legjobb gyakorlati helyeket!

Nézzük meg először egy teljes mintát, hogy lásd, a végén hogyan is fog kinézni a beküldött anyagod.

Gyakornok önéletrajz

Tartalomjegyzék

Gyakornok önéletrajz – Itt egy teljes minta részletesen

Személyes adatok
Vágner Eleonóra
Gyakornok
E-mail: vagnereleonora@gmail.com
Telefonszám: 06 20/46-75-568
Lakcím: 3467 Budapest, Kis János Al tábornok utca 45.
Születési hely, idő: 1998. 02. 30. Szigethalom

Rólam
Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója vagyok, ahol ösztöndíjas hallgatóként kiváló szakértelemre tettem szert. Mindazonáltal, több kisebb munkahelyem is volt már, éppen ezért képes vagyok arra, hogy helytálljak feladatok ellátásában, miközben belekóstolhattam a pénzügy és az értékesítés világába is.

Tapasztalatok
Bolti eladó
FÉLEGYHÁZI PÉKSÉG Kft.
2020. január – 2021. február
Kecskemét

 • Vásárlók udvarias kiszolgálása és tájékoztatása
 • Pénztárgép kezelése
 • Áruátvétel, árufeltöltés
 • Helyben sütés, szendvicskészítés
 • Takarítási és tisztítási feladatok ellátása

Pék segéd
BestByte Kft.
2018. március – 2019. február
Dunakeszi

 • Péntárgép kezelés
 • Árukihelyezés, -feltöltés, termékárak ellenőrzése, árazás
 • Nyitási és zárási feladatok elvégzése
 • Egyéb, adminisztratív jellegű feladatok elkészítése
 • Szakmai segítségnyújtás, kiszolgálás

Tanulmányok

Pénzügyi és számviteli szak
Budapesti Műszaki Egyetem
2019. augusztus – 2012. június
Miskolc

Ügyintéző BA
Debreceni Főiskola
2015. szeptember – 2018. július
Nyíregyháza

Érettségi
Újbudai Széchenyi István Gimnázium

2012. szeptember – 2014. május
Sopron

Képességek és készségek

 • Jó megjelenés
 • Kommunikatív személyiség
 • Csapatmunkára való képesség
 • Nagy fokú önállóság
 • Kapcsolatteremtő készségek
 • Proaktivitás
 • Erős problémamegoldó eszközök
 • Rendszerben való gondolkozás
 • Precízség és megbízhatóság
 • Monotonitástűrés
 • Kreativitás

Nyelvek
Angol nyelv – társalgási szint
Német – társalgási szint

Gyakornok önéletrajz

Minden lényeges információ amiről illik tudnod

Vannak olyan fontosabb információk, amiket mindenképpen érdemes megismerned, ha gyakornokként szeretnél elhelyezkedni, bármilyen iskolát is szeretnél ezáltal elvégezni. Például, hogy akár munkabérre is számíthatsz, attól függően, hogy hány hetet kell gyakornokként töltened. Ha ugyanis több, mint 6 egybefüggő hétről beszélhetünk, a minimálbér legalább 80%-át ki kell fizetnie a foglalkoztatónak. Ez természetesen lehet nagyobb is, illetve az is lehet, hogy már kevesebb ott töltött idő esetén is biztosít némi jövedelmet.

Bár, azt tudnod kell, hogy a legtöbb esetben bónuszra vagy egyéb juttatásra nem számíthatsz, főleg mivel pár hónapnál tovább nem leszel ott. De, természetesen megalapozhatod a siker felé az utadat, így például, ha olyan gyakorlati helyet választasz, ahol amúgy is dolgoznál, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy végül fel is vegyenek állandó munkatársként.

A gyakorlatot egyébként a megbeszéltek alapján kell elvégezned, így 8 órában, heti 40 óra által hétfőtől – péntekig, ha nem egyeztek meg ettől eltérő feltételekben. Illetve, minden esetben egybefüggőnek kell lennie a folyamatnak. A jó hír viszont, hogy több száz olyan céget találhatsz, aki diákokat keres gyakornokként, éppen ezért hamar megtalálhatod azokat a potenciális állásokat, amik megfelelőek lehetnek számodra.

Ha pedig az iskola segítségét kéred, sokkal könnyebben be is juthatsz egy – egy kiváló pozícióra. Ettől függetlenül viszont ugyanúgy lényeges az önéletrajz, hiszen csakúgy, mintha normál munkára jelentkeznél, el fogják olvasni és a legjobbat választják majd ki a HR-en.

Fontos viszont tudnod, hogy egészségbiztosítás a cég alapján nem jár majd, viszont, ha nappali tagozatos vagy, ezzel kapcsolatban nem is kell félned, ugyanis automatikusan megkapod, ahogy eddig is. Érdemes lehet viszont multinál elhelyezkednek, hogy igazán megismerd a munka világát, ugyanis a kisebb cégek bár barátságosabbak, kevesebb releváns feladatot tudnak majd rád bízni, így kevesebb lesz az is, amit megtanulhatsz ezáltal.

Illetve, bár van esélyed arra, hogy home officeban végezhesd el a gyakorlatot, a valóságban nagyon kevés cég biztosít erre lehetőséget.

Gyakornok önéletrajz

Milyen részek kötelezőek és mi nem szükséges feltétlenül?

A gyakornok önéletrajz készítése esetén is igaz az, hogy vannak olyan szakaszok, amiket mindenképpen meg kell majd adnod, illetve olyanok is, amik voltaképpen opcionálisak, azaz te döntheted el, hogy szükségesnek tartod-e az hozzáadásukat. Bár, mivel jó eséllyel kevés tapasztalattal rendelkezel, ahhoz, hogy ki tudd tölteni a lapot, érdemes lehet velük is ugyanúgy foglalkoznod.

A kötelező részek, sorrendben a személyes adatokat takarják, majd a bemutatkozást és a tapasztalatok majd az iskolákra vonatkozó részt, végül pedig a nyelvtudásodat kell ezáltal megadnod. A választható részek között pedig az egyéb, nem releváns tapasztalatokat és tanulmányokat, illetve a hobbikat érthetjük jelen esetben. Azáltal ráadásul, ha opcionális részeket is hozzáadsz, könnyebben ébreszthetsz szimpátiát is az olvasóban, éppen ezért, mi mindenképpen javasoljuk a hozzáadásukat.

Tudnod kell viszont, hogy bár nem fogsz neki örülni, minden pozícióhoz és munkához külön önéletrajzot kell készítened, mert a HR-en könnyen rá fognak jönni, ha ugyanazt küldted el mindenhova, ezáltal pedig csökkentheted az esélyed a megfelelő munka megtalálására. Illetőleg, ha esetleg új lenne ez az információ, arra készülj, hogy kulcsszó kereső szoftvereket használnak a munkáltatók, azaz érdemes megnézned a pozícióhoz releváns legfontosabb szavakat és hozzáadnod őket a dokumentumodban, hogy ezzel biztos megtaláljanak akkor is, ha sokan jelentkeznek.

Gyakornok önéletrajz

Alapvető szabályok és információk a gyakornok önéletrajz esetén

Mint minden önéletrajzban, úgy gyakornokként is vannak olyan lényeges pontok, amiket be kell tartanod, ha szeretnéd, hogy te legyél a potenciális jelentkező. Ilyen például az, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen a helyesírásod. Azáltal ráadásul, hogy nyilvánvaló, hogy egyetemi hallgató vagy, ha egy olyan dokumentumot küldesz be, ami tele van helyesírási és egyéb hibákkal, automatikusan azt az érzetet kelted, hogy át sem nézted, amit beküldtél. Ugyanez a helyzet a kis- és nagybetű használatára vonatkozón, hiszen ezek mind óriási hibának számítanak egy gyakornok önéletrajz esetén is.

Érdemes tehát, ha kell többször átolvasnod, illetve akár mással is megnézetned a dokumentumot, hogy ezzel elkerüld az alapvető hibákat és bemutathasd, hogy egy olyan diák vagy, akivel érdemes felvenniük a kapcsolatot. Enélkül ugyanis elveszíted annak az esélyét, hogy komolyan tudjanak venni, mint jelentkezőt.

Ezen kívül pedig használj pontozott listákat, kiemeléseket, miközben ne feledd azt sem, hogy 1 oldalasnak kell lennie a beküldött anyagnak. A rövidebb sem jó, a hosszabb pedig felesleges és időrabló is egyaránt.

Azt pedig te magad döntheted el, hogy hozzáadsz-e bármilyen képet. Amíg ugyanis lehetőséged van a fotó által nagyobb szimpátiát szerezni, az is lehet, hogy pont ez fogja elrontani az első benyomást, ami az egyik legfontosabb az önéletrajzok esetében. Ha viszont úgy döntöttél, hogy adsz hozzá, ne feledd, hogy a kép nem lehet 1 évnél régebbi, professzionálisnak kell legyen, fehér háttér előtt készülve. Illetve, nagyon fontos, hogy kerüld a nyaralásos képeket.

Gyakornok önéletrajz

Az első szakasz – Személyes adatok és kapcsolat felvételi információk

JÓ MEGOLDÁS
Fehér Géza
Gyakornoki állás
Email cím: fehergeza@gmail.com
Telefonszám: 06 20/457-64-43
Lakcím: 3456 Siófok, Magyar utca 57.
Születési hely, idő: 1982. 03. 15. Tatabánya
NEM JÓ VÁLTOZAT
MISKOLCZI OLÍVIA
oliviacicaa@freemil.com
568987453
4567 Kisvárda
1990. 12. 31. Szerencs

Nem mindegy tehát már az sem, hogy az első szakaszt hogyan írod meg. Amíg például a helyes változatban láthatod, hogy kiemelést használ a pályázó a nevére és megadja, hogy mire jelentkezik, ez nem mondható el a pirosban látottakra. Ezenkívül pedig meg kell jelölni, hogy milyen információ kerül hozzáadásra, ahogy a zöldben is láthatod. Mindazonáltal, kiemelten fontos, hogy egy professzionális email címed legyen, így, ha ezzel nem rendelkezel, mielőtt gyárts egyet, még azelőtt, hogy beküldenéd az anyagot. Ezen kívül pedig láthatod, hogy nem csak lehagyásra került az Olívia telefonszáma elől az előhívószám, de maga a szám is rossz, így esélytelen, hogy felhívják egy interjú miatt még akkor sem, ha eltekintenek a hibáktól és úgy érzik, hogy ő a megfelelő jelentkező.

Végül pedig lényeges az is, hogy a teljes címedet kell megadnod, hiszen ez a szabály a magyar önéletrajzokban, még akkor is, ha a jelentkezés szempontjából ez nem feltétlenül lényeges információ.

Gyakornok önéletrajz

A bemutatkozó megírása úgy mint egy hozzáértő személy!

ÍGY ÍRD MEG
Egyetemi hallgatóként elsajátítottam a pozícióhoz szükséges alapvető elméleti ismereteket, miközben különböző diákmunkák révén lehetőségem volt arra is, hogy a munka világában tevékenykedjek. A szükséges programokat gond nélkül tudom használni, miközben proaktív szemléletmódomnak köszönhetően bármilyen új szoftvert képes vagyok rövid időn belül teljeskörű felhasználóként használni.
ÍGY NE CSINÁLD
Egyetemista vagyok. Szeretnék dolgozni. Tudom hogyan kell használni a programokat, elméleti tudásom van jelenleg. Szeretnék önöknél elhelyezkedni.

Nem mindegy tehát, hogy ugyanazokat a gondolatokat hogyan fogalmazod meg. Az első esetben például hosszú, kifejtett mondatokkal találkozhatsz, ahol a pályázó megfogalmazza, hogy miért is ő a legjobb jelentkező, akivel érdemes felvenni a kapcsolatot. Ahogy azt egy profi gyakornok önéletrajz esetén el is várhatjuk. Mindazonáltal, helyesen ír és figyel arra is, hogy egészben hogyan is néz ki a bemutatkozó szakasz.

Ezek viszont egyáltalán nem mondhatóak el a rossz változatra, hiszen azon kívül, hogy alapból rosszul fogalmazta meg az “Önök” szót, nem igazán mondhatjuk azt, hogy szépen kifejtve írta meg a gondolatokat. Sőt mi több, inkább mondható lehangolónak a pirosban olvasott szakasz, így mindenképpen érdemes elkerülnöd, ha szeretnél kitűnni a tömegből.

Az a legjobb, ha képes vagy 4 – 6 sort és legalább bár mondatot írni.

Ha viszont megvagy ezzel a résszel, lássuk az önéletrajz törzsét, azaz az eddigi tapasztalataidat.

Gyakornok önéletrajz

Az eddigi munkahelyek felsorolásának módja

Ezután következnek tehát a különböző munkahelyek, ahol munkát vállaltál. Ha van ilyen jelenleg. Amennyiben nincs, azonnal át is térhetsz a következő részre és az itt szükséges 4 – 5 pontban való felsorolás általi készség bemutatást ott is megteheted gond nélkül. Ha viszont bármilyen munkatapasztalatod van, itt megadhatod, legyen az bármi, hiszen gyakornok szempontjából főleg csak az a lényeg, hogy ismerje a munka világát a jelentkező.

Fontos viszont tudnod, hogy egy gyakornok önéletrajz esetén is fordított sorrendet kell használnod, kivéve, ha vannak olyan régebben végzett munkáid, amik relevánsabban a pályázott pozícióra vonatkozóan.

HELYES VÁLTOZATBAN
PÉNZTÁROS
SZŐKE Kft. Sarki Csemege
2018. december – 2019. november
Miskolc

 • Áruátvétel és azok rendezése
 • Raktári nyilvántartás kezelése
 • Különböző termékek értékesítése
 • Polcok átrendezése kérés alapján
 • Probléma esetén vezetőknek való jelentés

Értékesítő
Sportisimo Retail Kft
2016. október – 2017. augusztus
Jászberény

 • Munka a pénztárgéppel
 • Az Ügyfelek kiszolgálása és kérdések megválaszolása
 • Panaszos ügyfelek kezelése
 • Különböző termékek értékesítése
 • Tervek elérése
 • Adminisztratív feladatok ellátása

Árufeltöltő
Penny Market Kft.
2013. február – 2015. március
Gyöngyös

 • Helyben sütött pékáru sütése
 • Göngyölegek kezelése
 • Az ügyféltér tisztán tartása
 • A vásárlók segítése
 • A termékek folyamatos rendben tartása
 • Alapvető számítógépes feladatok ellátása
ROSSZ VÁLTOZATBAN
FELSZOLGÁLÓ
KÉK LEVENDULA BT

2010. április – 2012. november
Tiszafüred

 • felszolgálás
 • egyeztetés
 • kiszolgálás
 • termék készítés

Gyakornok önéletrajz

Fontos tehát ebben a részben is a helyesírás és az, hogy pár pontban és szóban felsorold, hogy milyen tapasztalatot szereztél a munka által, még akkor is, ha nem feltétlenül releváns a megpályázott gyakornoki állás szempontjából. Mindazonáltal, tudnod kell, hogy a munkahely teljes nevét ki kell írnod, meg kell adnod a települést, ahol a munkát végezted, illetve az időszakot is, amikor ott tevékenykedtél. Ha csak egy – egy szót adsz hozzá, mint a rossz változatban, nem csak nem tudod magad bemutatni, de ellenszenvet is ébreszthetsz az olvasóban azzal kapcsolatban, hogy csak húzod az idejét egyébként.

Ez az a szakasz, ahol kiemelten lényeges a kulcsszavak használata, így, ha csak 1 – 2 kulcsszót tudsz hozzáadni, az is nagyszerű, hiszen ezzel biztosíthatod, hogy hamarabb találják meg a gyakornok önéletrajz anyagodat. De nem is kell valószínűleg többet mondanunk, hiszen jó eséllyel te magad is látod és érzed, hogy hamarabb behívnád azt a jelentkezőt, aki az első részhez tartozik, mint azt, akit a piros részben látsz.

Gyakornok önéletrajz

A tanulmányok és iskolák – Gyakornok önéletrajz

Ez a szakasz viszont már sokkal közelebb állhat hozzád, ugyanis itt kell majd megadnod azokat az iskolákat és tanulmányokat, amiket elvégeztél az idők során. Ha pedig rendelkezel a munka világában tapasztalattal, egyszerűen csak annyi a dolgod, hogy felsorold a különböző pontokat, anélkül, hogy bármit is kifejtenél hozzá.

Tudnod kell viszont, hogy itt is fordítva kell megadnod az adatokat, ahogy lényeges az is, hogy nem rövidíthetsz semmiben, mind a helyszínt, mind pedig a szak és az iskola címét teljes nevén kell megjelölnöd a magyar önéletrajz szabályok értelmében.

Hoztunk viszont természetesen mintát is, hogy lásd, mire gondoltunk pontosan.

ÍGY CSINÁLD
ISKOLÁK ÉS TANULMÁNYOK

Szoftverfejlesztő BA
Eötvös Loránd Tudományegyetem
2014. szeptember – 2018. június
Mezőkövesd

Marketing BA
Gábor Dénes Egyetem
1010. augusztus – 2014. május
Eger

Rosszul megadva
ISKOLÁK

Diploma
Károli Gáspár Református Egyetem
4 év
Salgótarján

Szakértő képzés
Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
3 év
Tiszafüred

Bár általánosságban azt mondhatjuk, hogy ez az a rész, amivel a legkevesebb időt fognak eltölteni, főleg, ha az iskoládon keresztül regisztrálsz gyakornoknak, viszont fontos követned az önéletrajzok alapvető szabályait. Így például azt, hogy nem elég, ha megadod, hogy hány évet töltöttél az adott szakon, hanem ki kell írnod, hogy pontosan milyen időszakban tanultál az említett iskolában.

Ha viszont ezt a részt nagy körültekintéssel elkészítetted, jó hír, hogy a következő részek már biztosan nem fognak problémát okozni számodra.

Gyakornok önéletrajz

Emeld ki a tulajdonságaidat jól!

Ebben a részben a készségeidet és képességeidet kell majd kiemelned, azaz azokat a soft és hard eszközeidet, amit kamatoztathatsz majd munka közben. A soft lesz az, ami a szociális eszköztáradra vonatkozik, a hard pedig az, ami sokkal inkább technikai jellegű, azaz, hogy milyen szakmai tudással rendelkezel.

Bár külön mutatunk mindkettőre példát, neked elég, ha egy azonos listában felsorolod a legfontosabb pontokat, figyelve arra, hogy a gyakornok önéletrajz szempontjából relevánsak legyenek.

Soft készségek

 • Erős szociális készségek
 • Proaktív személyiség
 • Gyakorlott munkavégzés
 • Nagy fokú önállóság
 • Empátia
 • Csoportmunkára való képesség

Hard képességek

 • Számítógépes alapvető ismeretek
 • Elméleti tudás a munkakörhöz tartozóan
 • Jogosítvány megléte
 • Excel magas fokú ismerete

Gyakornok önéletrajz

A nyelvtudásra vonatkozó adatok helyes megadása

Végül pedig, de természetesen nem utolsó sorban, meg kell jelölnöd azt is, hogy milyen nyelvi készségekkel rendelkezel, azaz, hogy milyen nyelveken tudsz megszólalni. A jó hír, hogy egyszerűen csak fel kell azokat sorolnod, de amennyiben többet is ismersz, meg kell adnod mindegyiket, ha szeretnéd a pozíciót megszerezni.

Ne hazudj viszont az erre vonatkozó adatokban, hiszen úgy is ki fog derülni, mind az interjún, mind pedig az első napokban a munkahelyen. Hazugsággal pedig könnyen elveszíted arra az esélyed, hogy te legyél a nyertes pályázó, még akkor is, ha egyébként téged választottak volna.

Ne aggódj viszont, hoztunk erre is egy példát, hogy lásd mire gondolunk az alatt, hogy csak fel kell sorolnod a különböző információkat.

Nyelvek
Angol – Középfok
Olasz – Alapfok

Gyakornok önéletrajz

A hobbik megadására vonatkozó szabályok

Végül pedig, ha szeretnéd megadhatod azokat a fő hobbikat is, amiket szeretsz űzni, feltéve, ha befér még egy lapon belülre. Ezeket az információkat viszont csak fel kell sorolnod, viszont, ha teheted tudjuk javasolni, hogy vedd előre azokat a tevékenységeket, amik relevánsak lehetnek a munka szempontjából. Így ugyanis könnyen kiemelheted magad a jelentkezők közül.

Ugyanez a helyzet akkor, ha valamilyen extrém sportot űzöl, hiszen ezzel azt az érzetet keltheted, hogy mindenképpen olyan személyiség vagy, akit kár lenne nem megismerni. Bárhogy is legyen, rajtad áll, hogy megadod-e az adatokat.