Hogyan fejezzünk be egy motivációs levelet?

Túl vagy a motivációs levél megírásán, gratulálunk! Most azonban frappánsan be kell tudnod fejezni azt, egy tiszteletteljes, de mégis lelkes és magabiztos lezárással.
hogyan fejezzünk be egy motivációs levelet

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Ennek megírása nem egyszerű, ezt mi pontosan tudjuk – ezért készült ez az útmutató is! Átnézzük a legjobb zárásokat és befejezéseket, amelyeket biztosan használhatsz egy motivációs levélben.

Tartalomjegyzék

Elolvassa a HR-es a motivációs levelet?

Gyakran felmerülő kérdés ez, és nem véletlenül. A legtöbb HR-es ugyanis rettentően elfoglalt, így könnyen feltételezhető, hogy naponta a sok-sok adminisztrációs munka és beérkező önéletrajz mellett egyszerűen nincs ideje, kapacitása végigolvasni a motivációs levelet. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis nem véletlenül kérnek motivációs levelet! A motivációs levél fontos eleme a jelentkezésnek, és ha még nem is olvassa át elejétől a végéig a HR-es, rágja meg minden egyes szavát, biztos, hogy átfutja a szemével. Éppen emiatt nem szabad sablon motivációs leveleket küldeni, sem pedig szarvashibákat ejteni benne.

Abban az esetben is  érdemes lehet küldeni, ha egyébként az álláshirdetésben külön nem kérték . Ilyenkor ugyanis alapból előnnyel indulsz a többi jelölttel szemben, mert azt a képet mutatod, hogy nagyon elkötelezett vagy a cég és az állás iránt. Hiszen, időt töltöttél azzal, hogy elkészíts egy motivációs levelet!

A motivációs levél célja

A motivációs levél célja az, hogy rávilágítson olyan képességekre és készségekre, amelyekre egyszerűen a formája miatt az önéletrajz nem tud. Fontos megkülönböztetni még azt is, hogy a kísérőlevél és a motivációs levél nem ugyanaz. A kísérőlevél az az email, amellyel jelentkezel a pozícióra, amelybe becsatolod az önéletrajzot és a motivációs levelet. A kísérőlevél hossza nem több néhány jól megszerkesztett mondatnál. Ezzel szemben a motivációs levél hossza körülbelül egy A4-es oldal. Mondatokba szedve mesélsz magadról, a személyiségedről, a céljaidról, eredményeidről, a teljes szakmai előlétedről. A motivációs levél önmagában is elég kell, hogy legyen az önéletrajz nélkül, de mégis ki kell, hogy egészítse azt. Ide kattintva olvashatod részletes útmutatónkat arról, hogy hogyan néz ki motivációs levél, milyen a felépítése, emellett példákkal mutatjuk be azt!

A motivációs levél zárása – hogyan fejezd be és köszönj el?

A motivációs levél tehát meggyőzi a HR-est, hogy te vagy a tökéletes jelölt – de hogyan zárd le azt? A motivációs levél alapvetően több bekezdésre tagolt, így ennek megfelelően az utolsó 1-2 bekezdés lesz az, ami már megteremti a hangulatot a lezáráshoz. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg ne hirtelen zárd le azt, mert akkor olyan befejezetlennek és kuszának fog tűnni a levél – az pedig nem egy olyan munkavállaló képét mutatja, amiért sorban állnának a cégek.

Az utolsó bekezdésben alapvetően két választásod van:

  • beleírod a levélbe az elérhetőségeidet, belefogalmazod a szövegbe (email cím és telefonszám),
  • nem írod bele, hanem a neved alatt felsorolod mind a kettőt.

Azt érdemes szem előtt tartani a megírásánál, hogy a motivációs levélnek tiszteletteljesnek kell lennie még abban az esetben is, hogy ha személyes és baráti a hangvétel. Tehát olyat ne írjunk, hogy:

HELYTELEN
Köszi, hogy elolvastad a levelemet, várom a visszajelzést!

Ez nagyon rossz fényt vet rád, hiszen nem a legjobb barátodnak írod a levelet!

Ehelyett törekedj arra, hogy:

  • Felsorolod, milyen pályázati anyagokat csatolsz, vagyis mivel jelentkezel a pozícióra. Ez lehet a szakmai önéletrajz, esetleg erkölcsi bizonyítvány, végzettséget igazoló iratok. A legfontosabb, hogy mindet sorold fel.
  • Látható legyen az emailes és telefonszámos elérhetőséged.
  • Szerepeljen vagy az “Üdvözlettel” vagy a “Tisztelettel” elköszönés.
  • Írd alá a nevedet.
HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is a jelentkezéshez. Amennyiben bármi kérdése van, nyugodtan keressen a +3630/746-7469 telefonszámon, vagy emailben a kolozsvary.emilia@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Kolozsváry Emilia

A másik mód pedig az alábbi:

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat és a pszichológus végzettséget adó oklevél fénymásolatát. Remélem, hogy megfelelőnek tart egy interjúra, de ha bármi kérdése van, nyugodtan keressen a lentebb látható telefonszámon vagy emailben.

Várom válaszát!

Tisztelettel,
Kolozsváry Emilia
+3630/746-7469
kolozsvary.emilia@gmail.com

Milyen legyen a motivációs levél lezárásának a hangvétele?

Érdemes ugyanazt a formai hangvételt követni, mint a teljes motivációs levélben. Amennyiben úgy látod, hogy a cég kommunikációja közvetlen és barátságos, akkor ajánlott lehet neked is ebben a szellemben megírni a levelet. De itt is ügyelj arra, hogy továbbra sem a legjobb barátodnak írod a levelet!

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Remélem, megfelelőnek tartasz a pozícióra, ugyanis azt gondolom, hogy a cég képviseli mindazt az értéket, amelyet én magam is. Kérlek, kérdés esetén nyugodtan keress az alábbi elérhetőségeim egyikén.

Bízva a pozitív válaszban,
Asztalos Jónás
+3670/385-9484
asztalos.jonas@yahoo.com

Hova szükséged egy sor kihagyást tenni?

A motivációs levélben fontos a nyelvtani szabályokat követni, így a vessző, pont, felkiáltójel és a sorkihagyás is külön figyelmet érdemel. Ez sokaknak fejtörést okoz, így mutatjuk, hogyan helyes nyelvtanilag!

  • A levél utolsó sora után egy sor kihagyás következik.
  • Az “Üdvözlettel”, “Tisztelettel” után mindig vessző következik a magyar nyelvben!
  • Ezután, a neved előtt nincs szükség egy sor kihagyásra.
HELYES
Üdvözlettel,
Kiss Márton

A dátum megadása a motivációs levélben

A motivációs levél esetén két választásod van a dátumot illetően. Az egyik az, hogy a neved és elérhetőségeid alá kerül. A másik pedig az, hogy a címzettbe illeszted be. Mindig az a dátum szerepeljen, amelyik nap jelentkezel a pozícióra! Ha alulra kerül, akkor az ilyen formában történjen:

HELYES
Tisztelettel,
Marosi Gabriella
+3620/574-4677
marosi.gabriella@gmail.com

2022.03.04.

💡 Tipp: Ügyelj arra, hogy egy sor kihagyás következik!

Legfontosabb kulcspontok a motivációs levél zárásához

A motivációs levél legyen lelkes, magabiztos, de nem arrogáns, és fókuszáljon az erősségeidre, képességeidre. Tartsd szem előtt, hogy ne lépd túl az egy oldalas hosszúságot, és hogy akkor is küldj egyet, ha az nincs külön jelölve az álláshirdetésben, így előnyre tehetsz szert.

A zárás tükrözze a motivációs levél hangvételét, tehát ha közvetlenebb, akkor ahhoz idomuljon. Ebben az esetben sem érdemes elhagyni az “Üdvözlettel” szót, amely után mindig vessző következik. Arra is ügyelj, hogy ne maradjanak le az elérhetőségeid, se a neved. Bár manapság már nem szükséges kézzel aláírni, de azért gépelve írd oda a nevedet. Látod, hogy nem is olyan bonyolult?

Hasonló cikkek