Hogyan öltözz egy interjúra?

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Az, hogy hogyan öltözz fel egy állásinterjúra kétségkívül egy valódi dilemma. Rengeteg tényező befolyásolja, olyanok is, amelyekre nem is gondolnál, és ezek közül a céges dress code csak egy a sok közül! Cikkünkben rávilágítunk néhány szempontra, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha végre a tökéletes önéletrajzzal sikerült egy személyes interjút megcsípni! Kezdjük is a legelejétől!

Tartalomjegyzék

Az alapszabály – elegáns és egyszerű

Az állásinterjúra elegáns, egyszerű és letisztult legyen a megjelenés. Fontos, hogy ápolt, igényes legyél, és ez a ruha mellett a hajra, körmökre, nőknél a sminkre is igaz. A lepattogzott körömlakk biztos, hogy negatív első benyomást eredményez. A smink legyen természetes, a túl sok alapozó, túl erősre festett szemöldök, rúzs, vagy a túl világos szemhéjfesték az éjszakai életbe való, nem egy állásinterjúra.

Az öltözködés során nőként és férfiként is próbáld meg a minimalista, elegáns és letisztult vezényszavakat követni. Ez azt jelenti, hogy a  farmer és póló nem megengedett, mint ahogy a baseball sapka sem.  

👉 Férfiak esetén: világos, általában fehér ing, nyakkendő (semmiképp nem csokornyakkendő), sport zakó, aminek a színe lehetőleg egyezzen a nadrággal. A nadrág esetén nyugodtan lehet kord nadrág vagy akár egy sötét/fekete farmer, de kerüld a szaggatott, lyukas nadrágokat! A legtöbb helyen ma már állásinterjúra sem szükséges az öltönynadrág. Figyelj arra, hogy ha nagyon meleg van vagy izzadós vagy, akkor olyan inget válassz, amin ez nem látszik, különben kényelmetlenül fogod érezni magad!

👉 Nők esetén: egy csinos fehér, bézs vagy fekete blúz (lehet rövid ujjú is, csak ne pántos) egy egyenes szárú fekete farmerral és magassarkúval már csinos lehet. Ha még elegánsabbra törekedsz, akkor válassz ceruzaszoknyát, ahhoz viszont kötelező a harisnya! Egy blézer, amelynek színe egyezik a szoknyával szintén legyen nálad. Ami még elengedhetetlen, egy csinos kistáska. Ez a táska ne legyen nagy, tehát ne férjen bele laptop. Arra is ügyelj, hogy amint leülsz, azt magad mellé tedd le, ne az öledbe vagy magad elé az asztalra, mert ezzel falat húzol fel közted és az interjúztató között. Mindazon túl pedig önbizalomhiányt és bizonytalanságot sugallsz! A haj tekintetében nyugodtan hordd kiengedve vagy copfban, esetleg kontyban, ha azt szereted. Ne változtasd meg teljesen a hajadat csak az interjú kedvéért!

A tetoválások és piercingek

Napjainkban már szinte mindenkinek van valamilyen tetoválása. Azok, akiknek irodai karrierjük van, a legtöbb esetben olyan helyre tetováltatnak, ahol nem látszik, mint a felkar belső felülete vagy a hát. Ennek ellenére szerencsére már a munkáltatók is jóval megengedettek a tetoválásokkal és piercingekkel szemben, így nem is szükséges eltakarni azokat. Ma már nem kötelező télen-nyáron hosszú ujjú ingben járni csak azért, mert van egy tetoválás az alkarodon! Elvileg ezért és a piercingek miatt nem diszkriminálhatnak, úgyhogy nem kell aggódnod!

👉 Amennyiben viszont szeretnéd eltüntetni, akkor ajánljuk a következő tippet: élénk piros rúzzsal kend be, majd erre tedd a bőrszínednek megfelelő alapozót és korrektort, és így biztosan egész nap láthatatlanná válik!

 1. Személyes vagy online interjú lesz

2020-tól az online állásinterjú lett a befutó, teljesen érthető okokból. Mindannyian az otthonunk négy fala közé szorultunk, így a munka és a magánélet többé nem két külön területe volt az életünknek. Ennek egyik természetesen velejárója volt, hogy már nem csak az álláshirdetés olvasásának és a jelentkezésnek, hanem maga az interjúztatásnak is a saját lakásunk biztosította a helyszínt. Ez pedig megjelenik abban is, hogy milyen ruhát viselj az állásinterjún.

Otthon például nagy valószínűséggel nem lesz szükség cipőre, de az igazán belevaló emberek még nadrágot sem húztak, hiszen úgyis deréktól felfelé látszódunk a kamerában. Ezt mi nem igazán tanácsoljuk. Egyrészt, plusz stresszt okozhat, ha esetleg végig azon gondolkodsz, mikor kérik, hogy állj fel, másrészt pedig az öltözködési stílust és az első benyomást is elrontja.

Férfiaknál ekkor is érdemes egy sötét vagy világos kord nadrágot egy fehér inggel felvenni. A tökéletes megjelenés így garantált! A nyakkendő viszont otthon nem feltétlenül hiteles, de természetesen ez attól is függ, hogy mennyire elvárás ez a cég részéről. Nőknél pedig ugyanúgy a világos színű, lenge blúz, egyenes ceruzaszoknya vagy nadrág. Érdemes ebben az esetben is teljesen felöltözni, csak a cipőt, a harisnyát lehet elhagyni.

Amellett, hogy hogyan öltözz fel egy állásinterjúra, arra is fektess hangsúlyt, hogy milyen a háttér. Az online interjú esetén ugyanis fontos, hogy a háttér is rendezettnek tűnjön! A legjobb, ha a fal felé fordítod a kamerát, így te háttal a fehér falnak ülsz, esetleg könyvespolc előtt. Ha azonban nem így van beállítva az asztal, akkor nézz körül az interjú előtt. Minden szekrényajtó legyen zárva, legyen összepakolva a háttérben lévő ágy, kanapé! A legapróbb dolog is felkelthető az HR-es figyelmét a háttérben! 

A személyes állásinterjúra már a cipő is elengedhetetlen kellék. Nőknél általában a sötét körömcipő, télen a sötét magassarkú csizma az ajánlott. A bakancs semmilyen esetben nem megfelelő, mert nem elegáns! Amennyiben nagyon hivatalos és formális a cég, akkor különösen fontos, hogy harisnya is legyen rajtad, mert az hozzá tartozik a dress code-hoz! 

 1. A céges kommunikáció

Természetes, hogy az   interjú előtt már átolvasod a cég weboldalát, átböngészed a közösségi felületeket.  Ebből ugyanis képet kaphatsz abból, hogy mennyire laza és közvetlen a cég. Ha a kommunikációs stílus barátságos és tegeződő, akkor biztos, hogy nem ragaszkodnak az öltönyhöz az interjún sem! Emellett a feltöltött munkahelyi fotókon lévő kollégák öltözéke is elárulja, van-e dress code érvényben. Egyébként vannak közismerten nagyon erősen dress code párti cégek, mint például a Morgan Stanley, ahol kötelező a munkahelyen is az öltöny viselete! Ez azonban már a közösségi média felületükről és a weboldalról is kivehető, hiszen magázódó, formális és hivatalos a használt nyelv.

Ha azonban azt látod, hogy tegeződő a viszony, akkor kissé lazábban is öltözködhetsz. Férfiaknál az egyszerű fehér ing és kord nadrág, nőknél pedig ceruzaszoknya helyett a sötét nadrág is megengedett, nyáron pedig akár valamilyen nyári ruha is. Arra azonban figyelj, hogy a nagyon vékony, úgy nevezett spagetti pántos felsők és ruhák nem megengedettek, általában irodában sem, nem hogy állásinterjún! Ezeket inkább kerüld.

 1. Kérdezd meg az egyik ott dolgozó ismerőst!

Érdemes lehet megkérdezni egy ott dolgozó ismerőst, hogy mi a dress code, vagy hogy egyáltalán van-e valamilyen öltözködési elvárás. Így első kézből szerezhetsz valóban megbízható információ!

 1. A megfelelő színek az állásinterjúra

Az, hogy milyen színű ruhát kapsz elő a szekrényből, meghatározza a hangulatodat és az első benyomást is. Vagy, pont a hangulatod határozza meg, hogy milyen színű ruhát veszel fel? Akárhogy is legyen, érdemes alapszinten tisztában lenned azzal, hogy melyik szín mit jelent és mit közvetít.

 • Például a piros és vörös nem ajánlott interjúra, mert agresszívnak és tolakodónak tűnhet, ami így nem túl jó fényben tüntet fel.
 • A “szürke kisegér” mondás sem véletlen, ugyanis unalmas, nem feltűnő szín, így lehetőleg kerüld.
 • Bármilyen élénk szín viselete sem ajánlott, inkább használj pasztell színeket!
 • Ajánlott a kék, amely megnyugtató hatású, a pasztell zöld, ami a természetet idézi fel, de a fehér, bézs, fekete mindig szuper választás!
 • Idén nagyon divatos a pasztell sárga és a levendula lila, ezeket inkább kiegészítőkben használd!
 1. A kényelem legyen az első!

Akármennyire is szeretnéd magad csinosnak és elegánsnak érezni, biztos, hogy nem lesz megfelelő az összhatás, ha kényelmetlenül érzed magad. Ha folyton felcsúszik a szoknyád, és emiatt igazítani kell, akkor biztos, hogy nem fogsz magabiztosságot sugározni. A körömcipő gyönyörű és elegáns megjelenést kölcsönöz, de ha közben nem tudsz benne járni, akkor inkább kellemetlen élményben lesz részed. A fő cél ugyanis az, hogy olyat viselj, ami illik az öltözködési stílusodhoz, ápoltnak hat, és javítja a megjelenésedet, miközben magabiztosságot sugároz. 

 1. Banki, közigazgatási és állami szféra – a kosztüm kötelező!

A banki, közigazgatási és állami szférában még a mai napig elvárás a kosztüm, a férfiak számára pedig az öltöny viselete, és ez minden pozícióra érvényes. Gyakran látni, hogy munkába járáshoz már nem kötelező, de az első benyomás csak így lesz pozitív. A blézert se hagyd otthon!

Néhány plusz tipp a tökéletes állásinterjú megjelenésért:

 • A fehér és bézs blúzok alá testszínű melltartót ajánlott felvenni, mert a fehér is átlátszik! A csipkét pedig ilyen esetben felejtsd el.
 • Férfiaknál a fehér nadrág esetén szintén testszínű alsó ajánlott!
 • A körömcipő esetén ajánlott talpbetétet és sarokvédőt használni, hogy a lehető legkényelmesebb legyen, és ne állásinterjú közben törje fel a lábadat.
 • A cipőt tisztítsd meg, mielőtt elindulsz otthonról.
 • Ékszerek terén a kevesebb az több elvét követve elég egy nyaklánc, gyűrű.
 • A hajgumi lehetőleg a hajszíneddel megegyező legyen.
 • A kivágott blúz, túl rövid szoknya és a rövidnadrág tiltólistás egy állásinterjú esetén.
 • A cipő mindig zárt orrú legyen, a szabad lábujjak nem éppen minősülnek elegánsnak az állásinterjún.
 • A blézert a nők a vállra terítve is hordhatják, így is az öltözék koronája lesz.

Legfontosabb kulcspontok az állásinterjú öltözékre vonatkozóan

Az elegáns viselet elvárás minden állásinterjú esetén, ezért nem hagyhatod ki te sem, ha meg akarod szerezni álmaid munkáját. Figyelj arra, hogy ápolt, igényes legyen a megjelenésed a cipőtől a körmökig. Az állásinterjúra készülvén böngészd át a cég weboldalát és közösségi felületeit azért, hogy lásd, milyen elvárások lehetnek. Ha tegeződő, laza és közvetlen a céges kommunikáció, akkor az ing és sötét farmer elegendő lehet, de egy plusz blézer (főleg hűvösebb időben) sosem árthat. A banki, állami szféra megköveteli a hivatalos és formális megjelenést, tehát öltöny vagy kosztüm kötelező. 

A színeket illetően ügyelj arra, hogy ne legyen túl harsány és feltűnő. A kiválasztott ruhák elsődleges szempontja, hogy kényelmesek legyenek. Például hiába néz ki jól a körömcipő, ha nem tudsz benne járni. Természetes haj és smink legyen, és az olyan tiltólistás megjelenést, mint a rövid szoknya, rövidnadrág, pántos felső és ruha, lehetőleg kerüld. Mindezeket betartva biztos, hogy olyan első benyomásra leszel szert, amilyet elképzeltél! Légy magabiztos magadban, a tudásodban, és vedd le a munkáltatót a lábáról!

Hasonló cikkek