Ipari tervezői motivációs levél

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ezenkívül pedig ezt használhatod arra, hogy kifejtsd hol találtad az állást, hogy miért szeretnél jelentkezni és azt is, hogy miért te vagy a legjobb jelentkező a munkára.

Ha tehát szeretnéd, hogy profi légy a jelentkezés alatt, azaz, hogy a motivációs leveled is tökéletes legyen, olvass tovább, mert megmutatjuk hogyan érheted azt el.

ipari tervezői motivációs levél

Tartalomjegyzék

Motivációs levél minta

Címzett

Kiss Ádám
HR Menedzser
STRABAG ÉPÍTŐipari ZRT.
Kiss János Altábornok u. 11
1111 Budapest

Feladó

Kiss Adél
adel.kis@gmail.com
+3620/555-2233
Szondi utca 3.
1051 Budapest

Tisztelt Kiss Ádám!

Kiss Adél vagyok, és motivációs levelemmel a Jooble weboldalán talált Ipari tervezői pozícióra jelentkezek. Tanulmányaimmal, tapasztalataimmal úgy érzem, hogy ideális jelölt lehetek a meghirdetett állásra, az önmotivációm pedig csak segít ebben. Jelentkezésemben főként a szakmai előrelépés, a nagyszerű hírnévvel rendelkező cégük, és maga az ipari tervezői munkakör végzése motivált.

Tanulmányaimat az Óbudai Egyetemen alapszakon, majd szintén az Óbudai Egyetemen mesterszakon végeztem, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon belül. Így az alap tudásomat mindösszesen 5 és fél év alatt megszereztem, mivel az egyetemet kihagyás nélkül sikerült befejeznem.

Az egyetemen szerzett tudásomat pedig még tovább kamatoztathattam a gyakorlati helyemen, ami később egyben az első munkahelyemmé is vált. Később pedig több, mint 3 hasonló munkahelyen dolgoztam évekig, mielőtt még Önökhöz jelentkeztem volna. Ez alatt pedig természetesen a munkámhoz kapcsolódó tapasztalatokat tovább is fejlesztettem, további képzéseknek köszönhetően pedig a mai napig meg is teszem. Ezen kívül pedig mind a magánéletemben, mind pedig a munkahelyeken folyamatosan használtam az angol nyelvtudásom, így ma már felsőfokú szinten képes vagyok használni szóban és írásban is.

Ezen kívül pedig természetesen felhasználói szintű MS Office ismeretekkel rendelkezem és könnyen kiismerem magam a számomra eddig ismeretlen programokban is. Motiváltnak és precíznek tartom magam, amihez hozzájárul az is, hogy a projektek során mindig a legjobb megoldásokra törekszem. Önállóan és csapatban is egyaránt hatékony munkavégzésre vagyok képes, miközben proaktív munkavégzésemnek köszönhetően könnyen segítek az új kollégáknak is. Precíz és odaadó személyiségemnek hála pedig minden munka, amit kiadok a kezemből hiba nélkül kerül továbbításra. Mindazonáltal empatikus jellemmel rendelkezem és erős a kommunikációs készségem is.

Nem csak nagy kihívást jelentene számomra, ha az Önök sikeres cégénél dolgozhatnék, de úgy gondolom, hogy az eddigi tapasztalataimnak köszönhetően én is sokat tudnék adni ahhoz, hogy a cégük még jobb legyen.

Mellékelve küldöm szakmai önéletrajzomat is és bízom benne, hogy motivációs levelem elnyeri tetszésüket, így a későbbiekben lehetőséget biztosítanak egy személyes interjúra is. Az alábbi elérhetőségeim egyikén bármikor elérnek, amennyiben bármilyen kérdésük van.

Várom üzenetüket.

Üdvözlettel,
Kiss Adél
kiss.adel@gmail.com
+3620/555-2233

Mire figyelj főként, ha motivációs levelet írnál?

Azt elsősorban érdemes tudnod, hogy a motivációs levél egy lényeges része a jelentkezésnek, és akkor sem érdemes lehagynod, ha esetleg nem kérnek. Ha ugyanis akkor is írsz, ha ez külön nincs feltüntetve, biztos lehetsz benne, hogy könnyen előre kerülsz majd a sorban, illetve sokkal szimpatikus leszel majd az interjúztatónak, azaz könnyebben meg is fog jegyezni.

Ráadásul, ha kevés tapasztalattal rendelkezel, vagy amennyiben kevés olyan munkát végeztél, ami releváns a munkához, akkor is több eséllyel indulhatsz, ha mellékelsz egy motivációs levelet. Itt fogod tudni ugyanis bemutatni magad, ahogy a képességeidet és készségeidet is sokkal jobban megcsillogtathatod majd az olvasó felé.

Így, egyrészt erre azért is van szükség, hogy jobban megmutasd mire vagy képes, illetve azért is, hogy saját magad jobban eladhasd a leendő munkáltatódnak. Ráadásul, ha egy jól megírt motivációs levelet továbbítasz, biztos lehetsz benne, hogy akkor is behívnak majd egy interjúra, ha a valóságban nem sok esélyed lenne.

Azt viszont érdemes megjegyeznünk, hogy a motivációs levél nem egyenlő a kísérőlevéllel, bár Magyarországon sokan keverik a kettőt. A második ugyanis csak egy pár soros levél, amivel mellékelheted a kért anyagokat.

Most pedig nézzük meg, melyek a tartalmi elemei főként egy motivációs levélnek, azaz, hogy milyen sorrendben kell majd összeírnod az anyagokat:

 • Eredmények és fő szakmai tudás
 • Erősségek és képességek
 • Feladatok, amiket az előző munkahelyeden elláttál
 • A motivációd oka, azaz, hogy miért szeretnél pont ide jelentkezni
 • Célok, amiket szeretnél majd elérni a munkádban
 • Képzések és tanulmányok

Most pedig nézzük meg, hogy egy motivációs levél milyen részekből áll, és hogy mire kell figyelned.

A motivációs levél kinézete

Arra például érdemes figyelned, hogy nem szabad a motivációs levelednek egy oldalnál hosszabbnak lennie, viszont az sem jó, ha fél oldalnál kisebb terjedelmű. Fontos ezenkívül az is, hogy több bekezdésre oszd fel az irományt, amiből legalább 5-6 szakasznak összesen kell lennie. A betűtípus, csakúgy, mint az önéletrajzban Arial, a Calibri vagy a Times New Roman legyen, a betűméretből pedig a 11 vagy a 12 a legjobb.

Ha pedig a fenti pontokra figyeltél, érdemes arra is figyelned, hogy amennyiben kérnek motivációs levelet, milyen nyelven kérelmezik azt. Vannak ugyanis olyan munkahelyek ahol az angol tudás ellenőrzése miatt két nyelven kérik, de például akkor is angolul érdemes megírnod, ha külföldi céghez jelentkezel.

A formátumra vonatkozó elvárások pedig annyiban kerültek meghatározásra, hogy Wordben vagy PDF-ben érdemes továbbítani a munkáltató felé az anyagot a biztos siker érdekében.

Alapvetően tehát ezekre a pontokra kell figyelned, ha viszont bármi más kérésük lenne, azt előre feltüntetik az álláshirdetésben, így érdemes azt tüzetesen átolvasni még az elküldés előtt.

A levél felépítése

Most pedig vegyük végig lépésről lépésre, hogy milyen felépítéssel rendelkezik egy motivációs levél:

 • Címzett és feladó feltüntetése
 • Megfelelő megszólítás
 • Bemutatkozás, ahol elárulod, hogy hol találtad az állást, mi volt a jelentkezés oka és mi volt a motivációd
 • Ezután következnek a tanulmányaid, a tapasztalatod és az eredményeid
 • Majd az önbemutatás, azaz, hogy milyen sajátos értékeid vannak
 • Lezárás, azaz egy 1, maximum 2 mondatos befejezés
 • Végül pedig köszönj el, és írd alá

Most pedig lássuk részletesen, hogy a különböző részekben mit kell majd feltüntetned.

A címzett és a feladó

Ebben a részben úgy kell tenned, mintha valódi kézzel írott levelet küldenél. A legtöbb esetben az álláshirdetésben látni fogod, hogy ki a pontos címzett, illetve itt feltüntetik az ő pozícióját és alapvető adatait is, amire szükséged lesz. A feladó pedig természetesen te magad vagy, így itt a telefonszámod, az email címed és a saját alapvető adataid feltüntetése szükséges.

HELYES
Címzett

Kiss Ádám
HR Menedzser
STRABAG ÉPÍTŐipari ZRT.
Kiss János Altábornok u. 11
1111 Budapest

Feladó

Kiss Adél
adel.kis@gmail.com
+3620/555-2233
Szondi utca 3.
1051 Budapest

Abban az esetben pedig, ha nem ismered a címzettet, egyszerűen hagyd le a nevet:

HELYES
HR Menedzser
STRABAG ÉPÍTŐipari ZRT.
Kiss János Altábornok u. 11
1111 Budapest

A következő rész: A megszólítás

A megszólítás pedig az egyik legfontosabb része a motivációs levélnek, hiszen ez az első, amire rápillantanak az olvasók. Főként a “Kedves” és a “Tisztelt” közül tudsz majd választani, amit az alapján dönthetsz el a legkönnyebben, hogy mennyire hivatalos a cég, azaz mennyire merev szabályokat ismersz meg velük kapcsolatban.

Ha viszont nem találsz pontos információkat javasoljuk, hogy nézz utána a különböző portálokon vagy a hivatalos weboldalon a cégnek, hogy több információt szerezhess róla.

Az alábbi megszólításokat viszont bátran használhatod:

 • Tisztelt Kiss Ádám!
 • Tisztelt Uram!
 • Tisztelt HR osztály!
 • Kedves HR osztály!
 • Kedves Kiss Ádám!
 • Kedves Uram!

A bemutatkozó rész

Természetesen, ha most írsz először motivációs levelet nincs egyszerű dolgod, de a fő, hogy önmagad tudd adni a levél megírása közben. A legnagyobb hangsúlyt pedig az első pár mondatra kell majd raknod, hiszen ez lesz az, ami eldönti, hogy elolvassák-e a teljes motivációs levelet a HR-esek. Azaz, az első pár mondat a motivációs levélből azt is eldöntheti, hogy előkerül-e majd az önéletrajzod egyáltalán.

A fő tehát, hogy add önmagad, hogy légy őszinte és foglald össze, hogy mi minden motivál a jelentkezésben.

HELYES
Tisztelt Kiss Ádám!

Kiss Adél vagyok, és motivációs levelemmel a Jooble weboldalán talált Ipari tervezői pozícióra jelentkezek. Tanulmányaimmal, tapasztalataimmal úgy érzem, hogy ideális jelölt lehetek a meghirdetett állásra, az önmotivációm pedig csak segít ebben. Jelentkezésemben főként a szakmai előrelépés, a nagyszerű hírnévvel rendelkező cégük, és maga az ipari tervezői munkakör végzése jelentette.

A motivációs levél fő része

Ez az a rész ahol a tanulmányaidat és a tapasztalataidat kell jól megfogalmaznod. Fontos viszont, hogy ez a rész is átlátható legyen, hiszen ez alapján fogja majd eldönteni a HR-es, hogy te leszel-e a megfelelő jelölt. Ha sűrítve írsz bele mindent, nem valószínű, hogy el fogják olvasni, legalábbis sokkal kevesebb esély van rá.

Érdemes itt arra is figyelned, hogy olyan kulcsszavakkal töltsd fel ezt a részt, ami az álláshirdetésekben is szerepel. Így, ha például az elvárásoknál látsz olyan pontokat, amik igazak rád, érdemes neked is belefogalmaznod a motivációs levélbe, csakúgy, mint az önéletrajzba is.

A motivációs levelet vizsgálva erre a részre gondolunk:

HELYES
Tanulmányaimat az Óbudai Egyetemen alapszakon, majd szintén az Óbudai Egyetemen mesterszakon végeztem a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon végeztem el. Így az alap tudásomat mindösszesen 5 és fél év alatt megszereztem, mivel az egyetemet kihagyás nélkül végeztem el.

Az egyetemen szerzett tudásomat pedig még tovább kamatoztathattam a gyakorlati helyemen, ami később egyben az első munkahelyemmé is vált. Később pedig több, mint 3 hasonló munkahelyen dolgoztam évekig, mielőtt még Önökhöz jelentkeztem volna. Ez alatt pedig természetesen a munkámhoz kapcsolódó tapasztalatokat tovább is fejlesztettem, további képzéseknek köszönhetően pedig a mai napig meg is teszem. Ezen kívül pedig mind a magánéletemben, mind pedig a munkahelyeken folyamatosan használtam az angol nyelvtudásom, így ma már felsőfokú szinten képes vagyok használni szóban és írásban is.

Ezen kívül pedig természetesen felhasználói szintű MS Office ismeretekkel rendelkezem és könnyen kiismerem magam a számomra eddig ismeretlen programokban is. Motiváltnak és precíznek tartom magam, amihez hozzájárul az is, hogy a projektek során mindig a legjobb megoldásokra törekszem. Önállóan és csapatban is egyaránt hatékony munkavégzésre vagyok képes, miközben proaktív munkavégzésemnek köszönhetően könnyen segítek az új kollégáknak is. Precíz és odaadó személyiségemnek köszönhetően pedig minden munka, amit kiadok a kezemből hiba nélkül kerül továbbításra. Mindazonáltal empatikus jellemmel rendelkezem és erős a kommunikációs készségem is.

Nem csak nagy kihívást jelentene számomra, ha az Önök sikeres cégénél dolgozhatnék, de úgy gondolom, hogy az eddigi tapasztalataimnak köszönhetően én is sokat tudnék adni ahhoz, hogy a cégük még jobb legyen.

ipari tervezői motivációs levél

Az elköszönés és a motivációs levél lezárása

Ha pedig ezzel a résszel teljesen megvagy, egyszerűen csak le kell zárnod a motivációs levelet, azaz most jön a legkönnyebben megírható rész. Itt más csak meg kell említened, hogy csatolva küldöd az önéletrajzot is, rá kell erősítened, hogy miért érdekel a munka, és miért te vagy a legjobb jelentkező rá, de érdemes azt is megemlíteni, hogy reménykedsz a találkozóban.

Elköszönéskor egyszerűen köszönj el úgy, ahogy egy levelet is befejeznél, majd az aláírásod szükséges, ami jelen esetben a neved lesz majd a levél végén. Érdemes itt is feltüntetni a telefonszámod és a címed, ahogy az email címed is érdemes itt is megjelölnöd majd.

Érdemes ezután még párszor átolvasnod a levelet mielőtt elküldöd, hogy elkerült a különböző helyesírási hibákat és kellemetlenségeket. Illetve, jó, ha figyelsz arra is, hogy az adatokkal minden rendben legyen, hiszen csak így fognak tudni elérni a munkáltatók.

A lezáró szakasz tehát:

HELYES
Mellékelve küldöm szakmai önéletrajzomat is és bízom benne, hogy motivációs levelem elnyeri tetszésüket, így a későbbiekben lehetőséget biztosítanak egy személyes interjúra is. Az alábbi elérhetőségeim egyikén bármikor elérnek, amennyiben bármilyen kérdésük van.

Várom üzenetüket.

Üdvözlettel,
Kiss Adél
kiss.adel@gmail.com
+3620/555-2233

Tippek, amikre érdemes figyelned

Vannak olyan tippek és trükkök, amikre érdemes figyelned, hiszen általuk könnyen kitünhetsz majd a tömegből úgy is, hogy közben lehet, hogy máshoz jobban illik az adott munka.

 • Minden álláshirdetéshez külön önéletrajzot és motivációs levelet érdemes írni
 • Ne feledd a kulcsszavak fontosságát, használj belőlük minél többet
 • Többször olvasd át az anyagot, hogy elkerülhesd az helyesírási hibákat

Mire kell tehát figyelned?

 • Ne feledd a betűtípust: Times New Roman, a Calibri vagy az Arial, és a betűméretet: 11-12-es
 • Ne írj 0,5 – 1 oldalnál többet, össszesen kb 4-5 bekezdést kell írnod
 • Figyelj arra, hogy összhangban legyen az önéletrajzod és a motivációs leveled
 • Lényeges, hogy az adatokat helyesen add meg
 • Ügyelj arra, hogy a levél törzse ugyanolyan fontos, mint a megszólítás vagy a lezárás
 • Az aláíráshoz mindig add meg az alapvető adataidat

Ha tehát a fentiekre figyelsz, és számításba veszed, hogy önmagadat is adod, már csak annyi a dolgod, hogy bebizonyítsd, hogy tényleg érdekel a munka. Így tehát, ha a fentiekre figyelsz, szinte biztos, hogy nyert ügyed van. 🙂