Kamionsofőr önéletrajz – Tűnj ki a tömegből a CV-d segítségével!

Cikkünk értékes információkkal szolgál arról, hogyan fejlesztheti önéletrajzát egy kamionsofőri pozícióra, és hogyan különböztetheti meg magát a többi pályázótól. Olyan önéletrajzmintát kínálunk, amely növelheti az esélyét a felvételre, valamint gyakorlati tippeket adunk arra vonatkozóan, hogyan tegye kiemelkedővé a jelentkezését.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ha arra törekszik, hogy bekerüljön az interjúra, az önmarketing művészetének elsajátítása kulcsfontosságú. Akár kezdő, akár tapasztalt szakember, mi segítünk Önnek, hogyan készítsen egy csiszolt és meggyőző önéletrajzot a jövőbeli karrierjéhez.

Először is nézzük meg egy teljes mintát arról, hogy miként fog kinézni a szakmai önéletrajza, utána pedig részletesen is megvizsgáljuk a különböző szakaszokat.

Kamionsofőr önéletrajz

Tartalomjegyzék

Egy jól megírt önéletrajz minta!

A szakmai adatok
Virág Gábor
Sofőr
E-mail: viraggabor@gmail.com
Mobiltelefon: 06 70/ 52 – 21 – 124
Cím: 2421 Sopron, Magyar Dénes utca 56.
Születésem: 1981. 04. 21. Kecskemét

Bemutatkozás
Több, mint 7 éves tapasztalattal rendelkezem így megfelelő tudást szereztem ebben a szakmában. A munkáltató minden esetben meg volt velem elégedve, miközben a cég igényeit teljes egészében tudtam teljesíteni. Személyes sofőr is voltam, de árukiszállítóként is dolgoztam már az elmúlt évek alatt.

Munkahelyek
Gépjármű vezető
SZIKRAI BORÁSZATI KFT.
2020. január – 2021. február
Debrecen

 • Rakományrögzítés elősegítése
 • Gépkocsivezetés és szabályok betartása
 • Áru eljutattás A-ból B-be az áruk védelmével
 • Szállítmányozás és adatok rögzítése a szállítmányokkal kapcsolatban
 • Megfelelő kommunikáció az ügyintézőkkel

Auto mentő
Biró Autómentés
2018. március – 2019. április
Nyíregyháza

 • Autók szállítása és az autó lerobbanásának helyén való megjelenés
 • Kisebb autó és gumi szerelés
 • Közlekedési szabályok betartása
 • Munkatapasztalat továbbadása az újaknak
 • Nehéz feladatok megbeszélése és segédkezés benne

Tanulmányok

Külkereskedelmi ügyintéző
Károli Gáspár Református Egyetem
2012. szeptember – 2015. július
Szeged

Személyi sofőrködés
Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem
2008. szeptember – 2011. július
Cegléd

Érettségi
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium
2004. szeptember – 2006. július
Gyál

Készségek

 • Kommunikációs erősségek
 • Szakmai tudás
 • Jogosítványok megléte
 • Tanításra való képesség
 • Ismeretek a pozícióval kapcsolatban
 • Műszaki tudás
 • Vezetés magas szinten
 • Nagy fokú önállóság
 • Egyszerű és nehéz feladatok ellátása
 • Csapatban való munkaképesség
 • Könnyen megjegyzem az információkat

Nyelvtudási szint
Angol – középfok
Német – alapfok

Kamionsofőr önéletrajz

Milyen fizetésre számíthatsz mint sofőr?

Ahhoz, hogy sikeres sofőrré váljon, elengedhetetlen a tudás és a tapasztalat, és a nyelvtudás is nagyra értékelt. Bár a hasonló pozíciókért nagy lehet a verseny, egy jól összeállított önéletrajz versenyelőnyt jelenthet.

A sofőr feladatok jellemzően szigorú határidők betartásával járnak, de a munkáltatótól függően bónuszokat, év végi jutalmakat és további juttatásokat, például egészségügyi csomagokat, kedvezményeket és SZÉP-kártyákat kínálnak. A junior pozíciók fizetése 350 000 forinttól 800 000 forintig terjed havonta, míg a senior szakemberek 600 000 forinttól 1 000 000 forintig kereshetnek, szaktudásuktól és teljesítményüktől függően. Így az interjú során nyújtott jó teljesítmény lényeges a magasabb fizetés biztosításához.

Szerencsére vannak módok arra, hogy kitűnjünk a jelentkezők tömegéből. Vizsgáljunk meg néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehetsz meggyőző jelölt erre a pozícióra. A munkavégzés egyébként lehet magyar cégnél is, illetve külföldön is, ami szintén befolyással lesz majd arra, hogy milyen fizetésre számíthatsz.

Például, ha országon belüli sofőr vagy biztos, hogy kevesebb lesz a fizetésed, mintha nemzetközi szinten szállítasz különböző árukat, így fontos, hogy az ezzel kapcsolatos alapokat eldöntsd magadban még a munkahelyekre való jelentkezés előtt.

Kamionsofőr önéletrajz

Nézzük meg egy szakmai önéletrajz alapjait

Ahhoz, hogy növelje az esélyét annak, hogy észrevegyék egy sofőr pozícióra, fontos, hogy megértse, milyen alapvető elemeket kell tartalmaznia az önéletrajzának. A személyes résznek hibátlannak kell lennie, hogy ne keltsen nyugtalanságot az olvasóban, és ne csökkentse az esélyét annak, hogy felvegyék Önnel a kapcsolatot egy interjúra.

A marketingrész (vagy bemutatkozás) azonban lényeges ahhoz, hogy megragadja a HR-es figyelmét. Ahelyett, hogy egyszerűen felsorolná a készségeit, úgy kell megírnia, hogy bemutassa a képességét arra, hogy miért is Ön a legjobb választás. Egy erős bemutatkozás maradandó benyomást kelthet, és arra ösztönözheti az interjúztatót, hogy tovább olvassa az Ön tapasztalatait és készségeit.

A formátumot illetően az egyszerűség a legfontosabb. Az önéletrajzának világosnak és könnyen olvashatónak kell lennie, olyan pontokkal és kiemelésekkel, amelyek bemutatják az Ön szakértelmét. Kerülje a felesleges információk beillesztését, és tartsa be a munkaköri leírásban felsorolt követelményeket.

Összességében használjon alap betűméretet, így például 11 vagy 12-es méretet maximum, kövesse a mintánkban szereplő formátumot, és fordítson nagy figyelmet a pozíció konkrét követelményeire.

Lényeges az is egyébként, hogy bár eldöntheti, hogy hozzáad-e bármilyen képet az irományhoz, gyakran jobban teszi, ha nem ad hozzá. Így ugyanis az első benyomás érzése a kép alapján fog eldőlni, nem pedig a szerzett tudás szerint, azaz attól függően, hogy mennyire jó. Ha viszont mindenképpen szeretne az állásra vonatkozóan hozzáadni képet, vagy külön kérik erre, figyelnie kell arra, hogy a kép nem lehet 1 évnél régebbi és egyszerű fehér háttér előtte kell elkészüljön. Természetesen az a legjobb, ha elkerüli a nyaralós képeket és a szelfiket is.

Tudnia kell egyébként, hogy közben általában a HR-en különböző kulcsszó kereső eszközöket használnak, így a gyors munkaszerzés igénye esetén jól teszi, ha megnézi, hogy az álláshirdetésben milyen szavak szerepelnek és azokat, ha tudja, adja is hozzá az önéletrajzhoz.

Ne feledje viszont, hogy minden munkához külön önéletrajz megírása a cél, hiszen a HR-en tudni fogják, ha egy azonos sablont használ.

Kamionsofőr önéletrajz

A kötelező és az opcionális részek

Nagyon fontos, hogy bizonyos szakaszok szerepeljenek az önéletrajzban, míg mások nem feltétlenül szükségesek egy sofőr pozíció esetében. Bár ezeket a szakaszokat hozzáadhatja, ha szeretné, az sem baj, ha úgy dönt, hogy kihagyja őket, különösen, ha még kezdő.

A bemutatkozás és a személyes adatok résznek mindig a legelején kell szerepelnie, ezt követik az oktatás és a munkatapasztalat részek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megállapítsák az Ön alkalmasságát a munkakör betöltésére. Emellett egy sofőr szempontjából fontos a nyelvtudásának feltüntetése, még akkor is, ha az álláshirdetés nem írja elő kifejezetten.

A hobbi és a nem releváns készségek részt azonban elhagyhatja, mivel ezek csak kevesebb előnyt jelenthetnek azzal, hogy az olvasó számára rokonszenvesebbé teszik Önt.

A fenti lista szerinti történő CV írás sokat segíthet Önnek abban tehát, hogy megszerezze a pozícióhoz szükséges szimpátiát.

Kamionsofőr önéletrajz

Az önéletrajz minta első szakasza – A személyes adatok megadása

Helyes változat
Kecskés Ádám
Cég adatok rögzítője
Email: kecskesadam@gmail.com
Telefon: 06 70 /5423124
Lakcím: 2411 Gödöllő, Pöttyös labda utca 65.
Születési adatok: 1984. 04. 11. Zalaegerszeg
Nem jó változat
Almási Sándor
sandorkaaaa@freemil.com
432 52 642
4211 Siófok, Kis János 11.
1985. 12. 06. balatonlelle

Összefoglalva, az önéletrajz adatrészének hatékonysága a jó benyomás keltésében döntő fontosságú, ezért van jelentősége annak, ahogyan megírja. Kerülje a helyesírási hibákat, világosan fogalmazza meg a bemutatott adatokat, és ügyeljen az ékezetekre és a nagybetűs írásmódra vonatkozó szabályokra, még akkor is, ha önéletrajzát mobileszközön tölti ki. Ezek a kezdeti lépések elengedhetetlenek a professzionális önéletrajz elkészítéséhez, a professzionális e-mail cím használatával és a telefonszám helyes írásával együtt.

Mint ahogy láthatja, a szakmai önéletrajzban az író megad mindent, ezzel szemben a nem jó változatban az önéletrajzot nem is igazán tudják használni. Ez pedig főleg annak köszönhető, hogy a telefonszám sem jó, így, ha a jelölt a munka szempontjából tökéletes, akkor sem tudja a cég felvenni vele a kapcsolatot.

A bemutatkozás kiváló módon történő megírása

A következő rész a bemutatkozás, amely marketingeszközként szolgál, hogy meggyőzze a potenciális munkaadókat arról, hogy Ön az ideális jelentkező a munka szempontjából. Ezt tarthatja tömörnek és egyszerűnek, de kiemelheti a vonatkozó tapasztalatai általános megfogalmazás és információ részében és készségeit is.

Mindazonáltal nem csak a megfogalmazásról van szó. Leíró mondatokkal kell részleteznie tapasztalatait, és be kell mutatnia, hogyan járult hozzá korábbi munkáltatói sikereihez, bizonyítva ezzel személyi szakmaiságát és alkalmasságát az ismeretek által a feladatra.

Mondanunk sem kell tehát, hogy a végzettséggel szemben ez a szakasz fog sokat mondani a személyiségéről, de összességében még sem mondhatjuk, hogy egy nehéz rész az alábbi, ha követi a lenti mintát.

JÓ VÁLTOZAT
B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem, az elmúlt évek alatt pedig vezetői képességeimet főleg VIP utasok szállításával kamatoztathattam. Külföldi munkáim is voltak, viszont magyar cég is volt már a munkáltató és vezetőm pár évvel ezelőtt. Új feladatok esetén könnyen megértem a feladatokat, a munkavégzés alatt pedig profiként látom el a munka szempontjából kért feladatokat.
NEM JÓ
Kiváló munka vállaló vagyok, aki tapasztalattal rendelkezik, mint sofőr. Vezető vagyok tehát, de bármilyen cég szempontjából sikerre tudom vinni a kért feladatokat. A kocsik ismerete alap nálam így az önéletrajzot annak reményében küldöm be, hogy meggyőzi Önöket.

Kamionsofőr önéletrajz

Milyen tapasztalattal rendelkezel mint sofőr?

Mielőtt elkezdenénk listázni a munkákat, van néhány fontos részlet, amit figyelembe kell vennünk. Ennek a szakasznak az egyik kritikus szempontja, hogy fordított időrendi sorrendben kell felsorolnia munkatapasztalatát, beleértve a teljes munkakör megnevezését, a munkaviszony időtartamát, és néhány pontba szedve a feladatköreit és a szerepkörben elért eredményeit. Fontos, hogy a felsorolás tömör legyen, és 4-5 kulcsfontosságú elemre korlátozza.

📌Kerülje el a hosszú mondatokat, mivel ezekre nincs szükség.
ÍGY ÍRD MEG KREATÍV MÓDON
Irodai asszisztens
Adecco Kft.
2017. október – 2018. február
Gyöngyös

 • Fizikai és szellemi kölcsönzött munkavállalók anyagának adminisztrálása
 • Szkennelés, fénymásolás, nyomtatás
 • Szerződések előkészítése szakmai módon
 • Foglalkozás egészségügyi vizsgálatok megszervezése
 • Tapasztalattal rendelkező új jelentkezők megtalálása

Számlázó
SIÓMENTE KERESKEDŐHÁZ Zrt.
2013. augusztus – 2015. május
Sóstó

 • Hó végi óraadatok előkészítése a bérszámfejtés felé
 • TB-vel összeköthető dokumentáció kezelése, kiléptetés
 • Probléma esetén jelentés a vezetői csapat felé
 • Személyes segítségnyújtás az újaknak
 • Általános irodai feladatok ellátása
 • Közlekedési szabályokkal kapcsolatban ppt-k gyártása

Irattári munkatárs
Dr. Bihari Nóra Krisztina Végrehajtói Irodája
2011. január – 2012. február
Zugliget

 • Külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartás
 • Szükséges anyagok előállítása
 • Tulajdonságok megvizsgálása az új jelentkezőkre vonatkozóan
 • Egyszerű feladatok kiosztása
 • Szakma támogatása különféle eszközökkel
 • Az aktuális vezető személy támogatása
EZT INKÁBB FELEJTSD EL
ÜZEMELTETŐ
MVM Next Energiakereskedelmi Zrt cég.
2009. június – 2010. május
Szigethalom

 • egyszerű feladatok
 • minimális segítség
 • gyors megodás
 • összes dolgozó figyelése
Az első bekezdés példája azt mutatja, hogy hatékonyan el tudja magyarázni a tapasztalatait anélkül, hogy hosszú és felesleges sorokat fűzne hozzá. A projektek alatt megszerzett szakmai ismereteinek felsorolásos pontokban való bemutatása remek módja annak, hogy kiemelje a legfontosabb pontokat, és vizuálisan is hangsúlyossá tegye azokat. Így ez mutatja meg jól, hogyan írjunk helyesen CV-t a tulajdonságok szerint.

A rossz mintában megjelenő szakasz esetben azonban nem emlékezetes, és nem segít kiemelkedni. Az üzleti életben nem csak a tapasztalatairól van szó, hanem arról is, hogy önéletrajzával bizonyítsa szakmai készségeit. Ezért az olyan részletek, mint akár a pontok száma (3-4 vagy több), döntő fontosságúak, ha meg akarja ragadni a toborzó figyelmét, és meg akarja szerezni az állást. Így ugyanis megmutathatja, hogy Ön komoly jelentkező, olyan, akik a munkáltatói csapat is keres.

Kamionsofőr önéletrajz

Tanulmányok helyes megjelölése a sofőr munka szempontjából kiemelkedő módon

Ebben a részben ajánlott a vezetői szempontjából releváns egyetemi végzettségeket fordított időrendi sorrendben felsorolni, a legutóbbi diplomával kezdve. Ha kettőnél több diplomával rendelkezik, az érettségi bizonyítványt elhagyhatja. Ezen kívül feltüntethet bármilyen üzleti vonatkozású tanulmányt, amelyet akár egyetemen, akár más oktatási úton végzett.

Ha van munkatapasztalata, nem lényeges minden egyes oktatási intézményről részletes magyarázatot adnia, amelyben részt vett. Ha azonban nincs szakmai tapasztalata, hasznos lehet, ha ezt megteszi, mivel javíthatja az egyoldalas önéletrajz kiváló áttekinthetőségét.

Ha követi ezeket az iránymutatásokat, biztosíthatja, hogy a tanulmányokra vonatkozó szakasz szakmai szemmel profi és csiszolt hangnemben íródjon.

Az önéletrajz ezen szakasza jól megírva
Iskolák és végzettségek

Utazási irányító
Magyarországi Képzőművészeti Egyetem
2004. szeptember – 2006. július
Balatonalmási

Angol ügyintéző
Magyarországi Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
2006. szeptember – 2009. június
Városmajor

Az önéletrajz rossz változatban
iskolák

Vezetés tervezés
Óbudai Egyetem
4 éve
kecskemét

Utazási szakember
Moholy Nagy Művészeti Egyetem
2 éves
Zalaszentgrót

Lényeges szem alatt tartani, hogy ebben a részben lényeges a szakmai megjelenés és a végzett iskolák bemutatása, ha egy kiválónak mondható helyen szeretne dolgozni.. Feltétlenül tüntesse fel a tanfolyam teljes nevét, a dátumot és az iskola teljes nevét. Egy helytelen vagy hiányos minta benyújtása nem győzheti meg a HR-eseket arról, hogy Ön képzett szakember, még akkor sem, ha korábban rangos iskolákba járt. Ezért ajánlatos többször is átnézni ezt a részt, hogy biztosítsa a pontosságot és a tervezett részleghez való kapcsolódást. Ezzel a minimális tudással máris tökéletesen megírhatja úgy az önéletrajz ezen szakaszát, ahogy az alábbi mintában is láthatja azt.

Kamionsofőr önéletrajz

Készségek és képességek – Az önéletrajz minta egy lényeges része

Ha eléri ezt a szakaszt, akkor az álláspályázathoz lényeges tapasztalat és információk többségét már megadta. A következő lépés az, hogy felsorolja a munkavégzés szempontjából lényeges hozzáértését bizonyító alapvető készségeket, és röviden összefoglalja a nyelvtudását. Bár ezeknek az ismerete is fontos, nem lényeges túlbonyolítani ezt a részt, ahogy az az önéletrajz minta szerint is látni fogja majd. Elegendő 4-5 olyan pont felsorolása, amelyek mind a puha, mind a kemény készségeit bemutatják.

A munkavégzés világban a kemény képességek nagyobb súllyal esnek latba, de a szociális készségek is kulcsfontosságúak, ha hatékonyan keres munkát és szeretne másokkal is együttműködni a munkavégzés alatt.

A szociális készségeid:

 • Személy ismerete könnyen
 • Minimális segítség kell az elején
 • A cég profiljának teljes ismerete és alkalmazása
 • Munkavégzés szempontjából lényeges szociális képességek
 • Erős empátia és további szociális ismereteket

Hard készségeid lehetnek:

 • Tapasztalat és cég ismerete
 • Munkavégzés szempontjából lényeges programok használata
 • B kategóriás jogosítvány
 • Külföldi tapasztalat és erős nyelvtudás

Egyszerű megadása a nyelvtudásodra vonatkozó adatoknak

Most pedig vizsgáljuk meg az utolsó lényeges részt, amelyet a kapcsolódó önéletrajzában szerepeltetnie kell – a nyelvtudás ismerete. Meg kell adnia, hogy mely nyelveket beszéli, és fel kell tüntetnie a nyelvtudásának tapasztalat szempontjából a szintjét is.

A mai üzleti világban a nyelvtudás alapvető fontosságú, így lényeges az önéletrajz szempontjából is. Minél több nyelvet beszél, annál jobb önéletrajzot tud beküldeni a cég felé. Ha több nyelvet is beszél az alapszinten túl, jelentős előnye lesz a többiekkel pályázóval szemben. Éppen ezért, ha külföldi tapasztalata is van, ebben az esetben nagyobb lesz az esélye, hogy a HR-es olyan személyt keres, mint Ön. Ráadásul, több nyelv ismerete nagyobb munkabért is eredményezhet.

Ebben az esetben így adja meg az adatokat
Nyelvek
Angol – középfok
Német – középfok

Az önéletrajz minta nem kötelező érvényű szakaszai

Az oldal alján a hobbikról és a nem ideillő tanulmányokról szóló részt is felveheti az önéletrajz alatt. Ez a szakasz az önéletrajz szempontjából inkább a bemutatkozásra szolgál, és bármilyen további információt hozzáadhat, amit szükségesnek tart a munkavégzés szempontjából.

Lényeges, hogy semmit se túlozzon el, mivel a HR-esek pszichológiai képzettséggel rendelkeznek, és könnyen észreveszik, ha hazudik a hobbijairól, csak azok ismerete mellett adjon meg hasonló adatokat az önéletrajz alatt. Ha a hobbijai nem illeszkednek a munkaköri követelményekhez, a legjobb, ha kihagyja őket. Ha nem mond igazat, azzal megbízhatatlannak tűnhet, és ronthatja az esélyeit arra, hogy felvegyék Önnel a kapcsolatot munkavégzés céljából.

Ha több hobbija is van, jobb kiemelni minden olyan releváns készséget vagy tapasztalatot az önéletrajz szempontjából, amely előnyére válhat az állás betöltése alatt. Elég azonban, ha röviden tájékoztat ezekről a területekről, és nem megy bele a részletekbe, amikor megírja az önéletrajzot.

Összegzésünk az önéletrajz mintánkkal kapcsolatban

Ahhoz, hogy álmai állását elnyerje, nemcsak a lényeges képesítések és tudás meglétéről van szó, hanem arról is, hogy professzionális és vonzó módon mutatkozzon be. Ennek eléréséhez erősen ajánljuk, hogy használja a megadott sablonokat és mintákat, hogy biztosítsa az interjút.

Ezenkívül ne felejtse el beépíteni az általunk megosztott további adatokat, hogy javítsa önéletrajz minőségét. Bár vannak meghatározott irányelvek az önéletrajz szempontjából, vannak olyan alapvető elemek is, amelyeket mindig be kell tartania ahhoz, hogy önéletrajzot kiemelkedő módon írhassa meg.

Lényeges az is, hogy a munkaköri leírásnak megfelelő, releváns részleteket tartalmazzon. Gondosan tekintse át a meghirdetett munkaköri követelményeket, és fontolja meg, hogy ezeket a pontokat beépíti önéletrajz irományába.