A tökéletes kreatív önéletrajz titka

A kreatív önéletrajz elkészítése egyre több területen, szakmában jelenik meg igényként a munkáltató részéről. Titka, hogy több rálátást biztosít a munkáltató számára a jelölt egyéniségére, személyiségére.
kreatív önéletrajz

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Napjainkban ugyanis már nem csak egy robotot keresnek a cégek, akik elvégzik a napi feladatokat, kézben tartják a cég ügyeit – olyasvalakit keresnek, aki reprezentálja a cég vízióját, arculatát és egyéniségét!

A kreatív önéletrajzzal pedig mindezt meg tudod mutatni. Cikkünkből elsajátíthatod a tökéletes kreatív önéletrajz titkát, megmutatjuk az elrendezését, felépítését, és hogy milyen plusz információ kerüljön bele.

Tartalomjegyzék

Hogyan válassz kreatív önéletrajzot?

A kreatív önéletrajz kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell venned: a pozíciót, a céget, a cég vállalati kultúráját, a személyes márkaépítésedet és önmagadat. Vegyük sorba, hogy mindez mit jelent.

A pozíció esetén ugyanis tudnod kell, hogy a  konvencionális, hagyományos, kötött pozícióknál nem fog működni egy kreatív önéletrajz . Választhatsz akármilyen gyönyörű önéletrajz sablont, lehet egyedi és lenyűgöző, amely kiemel téged a tömegből, de nem fog átütő sikert hozni. Ennek oka, hogy maga a pozíció ezt nem követeli meg, sőt, nem is részesíti előnyben. A bankár, pénzügyi, elemzői, adattal foglalkozó, középvezetői vagy felsővezetői pozíciók esetén egyáltalán nem ajánlott egy olyan önéletrajzot használni, ami kreatív.

Ezeknél a pozícióknál a szakmai tudásodra, megbízhatóságodra, vezetői és elemzői képességeidre kíváncsiak. Az, hogy mennyire vagy egyedi vagy kreatív, a monoton munkából adódóan nem jelent előnyt.

A cég esetén érdemes átböngészni a cég weboldalát, álláshirdetéseit, vízióját. Általánosságban elmondható, hogy inkább az ügynökségek keresnek kreatív önéletrajzot. A KKV és multinacionális szektorban kevésbé jellemző, de mindig érdemes akár a Facebook és LinkedIn céges profilt is megnézni!

💡 Tipp: Ha azt látod, hogy magázó, formális stílusban kommunikálnak a felületeken, akkor inkább ne válassz kreatív önéletrajzot.

A személyes márkád és maga a személyed is összefügg: fontos meghatározni, hogy milyen benyomást akarsz tenni a munkáltatókra. Ha úgy érzed, téged egy kreatív és egyedi önéletrajz határoz meg, akkor használd azt. Ezáltal a HR-es is biztos megismerhet! Ebben az esetben viszont figyelj arra, hogy ez a személyes márka jelenjen meg az interjún is. Ha eladod magad egy kreatív önéletrajzzal, majd visszahúzódó és szótlan vagy az interjún, akkor rengeteg kérdőjel marad utánad a munkaadóban.

Kreatív önéletrajz sablonok

Az önéletrajz sablonok közül van néhány olyan, amely azonnal kiemel a tömegből. Mi ehhez a hatáshoz legfőképp a Riga sablont ajánljuk, de bármelyiket is választod, tudd, hogy tudod a színeket változtatni! Fontos, hogy olyan színeket válassz, amelyeket a személyiségedet tükrözik. A sablonokat az ingyenes önéletrajz szerkesztőben tudod szerkeszteni, majd Word és PDF formátumban is letöltheted. Mi inkább a PDF-et ajánljuk, de mindig nézd meg, mit kérnek az álláshirdetésben, és annak megfelelő fájltípust válassz.

Az önéletrajz szabályai

Amennyiben kreatív és egyedi önéletrajzot is választod, akkor is meg kell felelnie néhány alapvető szabálynak. Ha ezeket ugyanis nem tartod be, biztosan nem jutsz tovább a kiválasztási folyamatban.

Az alap szekciók

Az alapvető elemek, amelyeknek meg kell jelenniük egy önéletrajzban az alábbiak:

  • Személyes adatok, elérhetőség
  • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás
  • Szakmai tapasztalat
  • Tanulmányok
  • Készségek és képességek
  • Nyelvtudás

Bármilyen jelölt önéletrajzát is olvassa egy HR-es, ha ezek a szekciók nincsenek meg benne, akkor nem beszélhetünk szakmai önéletrajzról. Ez pedig azt jelenti, hogy nem jut tovább a jelölt, vagyis könnyen eleshetsz álmaid állásától. Természetesen további szekciók belekerülhetnek az önéletrajzba, de ennél kevesebb ne legyen benne!

Az első benyomás fontossága

Az első benyomás dönt el mindent: önéletrajzodnak ki kell állnia az 5 másodperces próbát. Ha 5 másodperc után a HR-es úgy dönt, hogy nem olvassa tovább, akkor nem jutsz tovább a kiválasztási folyamatban. Miért? Mert az önéletrajz nem volt átlátható, könnyen olvasható, és első látásra meggyőző. Ugyanis bármilyen egyedi is az önéletrajz, és tükrözi a személyiségedet, egy valamit nem hagyhatsz figyelmen kívül: hogy egy állásra jelentkezel.

A megbízhatóság, professzionalizmus kell, hogy sugározzon belőle, vagyis látható legyen, hogy te egy szakember vagy. A tudásodat, képességeidet, szakmai előéletedet és karrieredet kell, hogy összefoglalja. Ha ez nem teljesül, biztos, hogy kiestél.

A grafikai alapelvek

A grafikai elemek közül talán a legfontosabb az, hogy lehetőleg kerüld a nehezen olvasható betűstílusokat, típusokat. Ez azt jelenti, hogy a kézzel írott szöveget utánzó típusok azonnal kiesnek. Inkább válassz könnyen olvasható, hagyományos betűtípust, mint a Times New Roman, Calibri, Arial. Mindemellett törekedj arra, hogy el lehessen olvasni az önéletrajzot, úgyhogy 11-12-es betűméretnél kisebbet ne használj!

Talán a legkevésbé ismert grafikai alapelv az, hogy  kerüld a háromnál több betűstílus használatát, és ebbe a vastag illetve dőlt betű is beletartozik . Ha ezt nem tartod be, akkor zsúfoltnak fog tűnni az önéletrajz, még abban az esetben is, ha átláthatónak készült.

Az elrendezés

A sablon alapjaiban meghatározza az önéletrajz elrendezését és felépítését, mindemellett pedig a megjelenést, stílust is meghatározza. Arra törekedj azonban, hogy szellős legyen, a szekciók jól el legyenek választva egymástól. A legtöbb pozíciónál az egy oldalnál hosszabb önéletrajzok azonnal kiesnek, legyen bármilyen szakmai előélete is a jelöltnek.

Törekedj arra, hogy a szekció címek nagyobb és esetleg vastagabb betűvel legyenek elválasztva egymástól. Válassz olyan sablont, amely az adott pozícióhoz is releváns, és szépen sorba tudja szedni azt, hogy mivel rendelkezel a megpályázott pozícióhoz.

Funkcionális, kombinált és klasszikus típusú önéletrajz

Az önéletrajzoknak 3 fő típusa van. A funkcionális önéletrajz a jelölt készségeire, képességeire helyezi a hangsúlyt. Ez tűnik a legkreatívabb önéletrajznak, ugyanis a karriercél meghatározás vagy szakmai összegzés után nem a szakmai tapasztalatok felsorolása következik, hanem 3-4 kompetencia, készség felsorolása, és azokhoz tartozó bulletpontos bemutatás.

Az eredmények kapnak ebben a formában kiemelt figyelmet, amely biztosan segít, hogy szuper önéletrajz készüljön.  Az önéletrajz sablonok között kutatva láthatod, hogy nincs külön sablon erre: ennek oka, hogy bárhogyan variálhatod az önéletrajz szekciókat, így bármelyik sablont választod, át tudod alakítani funkcionális típusúvá! Ez egyébként a pályakezdők számára ajánlott, ha még nincs szakmai tapasztalat – ez a szekció ugyanis ki is hagyható.

A klasszikus önéletrajz azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek legalább 2-3 év szakmai tapasztalattal. Az önéletrajzok közül ez a leghagyományosabb, de a legtöbb vállalat ezt részesíti előnyben. A szakmai összegzés alá a munkatapasztalat szekció kerül, ahol a munkahelyek fordított időrendi sorrendet követve kerülnek felsorolásra.

A kombinált önéletrajz típus a felsővezetők számára ajánlott, ugyanis itt is a készségek és képességek kerülnek az előtérbe. A különbség viszont, hogy utolsó szekcióként már bekerül a munkatapasztalat is, de így is egyedi önéletrajz varázsolható.

A kulcsszavak használata

A kulcsszavak azok a szavak, készségek és képességek, amelyek nélkülözhetetlenek az önéletrajzból. A kreatív önéletrajzban könnyedén el lehet rejteni ezeket. A kulcsszavakat mindig megtalálod az álláshirdetés elvárásokat tartalmazó részében, ilyen lehet a “vezetői képesség”, “kiváló kommunikációs készség” vagy a “rugalmasság”. De akár szoftverek, programok neve is ide kerülhet, mint az AutoCad vagy Photoshop.

💡 Tipp: A kulcsszavak kerüljenek bele a szakmai összegzésbe, tapasztalatba és a készségek és képességek szekcióba.

Ezek célja, hogy a beérkező önéletrajzokat átvizsgáló ATS (jelentkezés szűrő szoftver) tudja szűrni. Ha ugyanis hiányoznak a megadott kulcsszavak az önéletrajzból, akkor garantált a kiesés a kiválasztási folyamatból. Ha fel kell áldoznod a kulcsszavak oltárán a kreativitást, inkább tégy úgy! Lehet gyönyörű önéletrajzod, de ha nem is kerül a HR-es szeme elé, mert nem jut túl a kulcsszó kereső szoftveren, akkor lemaradsz álmaid állásáról!

Hogyan találd meg tehát az egyensúlyt a kreatív önéletrajzban?

A legfontosabb az, hogy a hagyományos önéletrajzokra vonatkozó alap elvárásokat is tartsd be, miközben tükrözi a személyiségedet a kreatív önéletrajz. Ha grafikus, marketinges, sales, PR területen helyezkednél el vagy fotós, esetleg még diák vagy, akkor nyugodtan használj kreatív önéletrajzot. Mindazonáltal ne legyen túl zsúfolt, harsány vagy feltűnő, és mindenképp professzionalizmust és megbízhatóságot sugározzon.

A kulcsszavak használata kötelező, azokat cseréld minden jelentkezés előtt, és tartsd be a design alapelveket. Használj hagyományos betűtípust és 11-12-es betűméretet, a szekciók jól elkülöníthetők legyenek, és kerüld a háromnál több betűstílust. Ha a kreatív önéletrajz beleillik a vállalat és a pozíció képébe, valamint téged is hűen bemutat, akkor elő vele! Nézz szét szakmák szerinti önéletrajzaink között, és indulhat az álláskeresés!

Hasonló cikkek