Milyen cégnél a legjobb dolgozni? Kis magyar vállalkozás, startup vagy multinacionális cég?

Ahány cég, annyi cégkultúra és annyi cégméret. Ahogy a ‘90-es években megérkeztek a multik Magyarországra, egyre több diplomásnak biztosítottak munkát és ezáltal megélhetést. Az azonban máig rejtély, hogy hol a legjobb dolgozni, és ennek oka az egyéni preferenciában keresendő.
Milyen cégnél a legjobb dolgozni

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Mi most mégis megpróbáljuk felsorolni az előnyöket és hátrányokat, hogy te magad is el tudd dönteni, mit keresel igazán.

Tartalomjegyzék

De mekkora cégek léteznek?

Mielőtt belevágnánk, nézzük is végig, hogy hogyan soroljuk be különböző kategóriákba a cégeket. Alapvetően a meghatározó a cég mérete, vagyis a munkavállalók létszáma, és az árbevétel. Ezek alapján a KKV szektorban, amely a magyar kis- és középvállalkozásokat jelenti, három fő kategória létezik.

  • Mikrovállalat, ennek létszáma 10 fő alatt van, árbevétele kevesebb, mint évi 2 millió euró.
  • Kisvállalkozás, ennek a munkavállalói létszáma 10 és 50 fő közötti, árbevétele pedig kisebb, mint 10 millió euró.
  • Középvállalkozás, amelynél a munkavállalói létszám 250 fő alatti, az árbevétele pedig évi 50 millió euró alatti.

Mindezek mellett pedig elmondható, hogy a KKV szektor cégei termelő, a kereskedelmi, bérbeadó szolgáltató, vagy közvetítő szolgáltató üzleti modellt követik. Egyébként napjainkban Magyarországon a munkavállalók 73 százaléka KKV-nál dolgozik, és csak a maradék 27% dolgozik multinacionális cégnél vagy nagyvállalatnál.

A nagyvállalat olyan vállalat, amelynek alkalmazotti létszáma meghaladja a 250 főt és az árbevétele 50 millió euró felett van. Ami megkülönbözteti a multinacionális cégektől, hogy utóbbinak több országban, akár több kontinensen is megtalálhatóak telephelyei. Legfőképp utóbbira jellemző az, hogy employer brand is jelen van, vagyis mindenki ismeri, hallott már róla, és rengeteg pénzt fordítanak a marketingre és a munkavállalók megszerzésére. Ennek oka természetesen az is, hogy sokkal nagyobb nyereségük van, így képesek is pénzt költeni a marketing tevékenységekre.

Beszéljünk a startup vállalkozásokról

A startup egy viszonylag új jelenség Magyarországon, és onnan is ismerős lehet, hogy Észtország a “startupok országa” jelzőt szerezte meg. Ennek oka, hogy kedvező adózást biztosítanak az újonnan létrejövő vállalkozásoknak, amelyek fő célja a technológiai újdonság megalkotása.

A startup ugyanis alapvetően a korai fázisú vállalkozást jelenti, azután, hogy az ötlet megszületett, a cég létrejött. A startupokra jellemző, hogy olyan újonnan alapított (3 éven belül), nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozás, amely nemzetközi piacra szeretne kilépni. Emellett ezek többsége, termék- vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. A startupok egyedülállóak a világon, ugyanis teljesen eltérő hierarchia modellt alkalmaznak, mint a legtöbb cég, és legfőképp az IT területen tevékenykednek. Rugalmas, innovatív cégek, és általában sokkal fiatalabb az átlagéletkor valamint a tulajdonosok is lehetnek mindössze a 20-as éveik elején.

A fő szempontok a munkahely megválasztásához

Ahhoz, hogy tudj jó munkahelyet választani, megvizsgáljuk, hogy a négy fő szempont alapján melyik vállalat mit tud ajánlani. Ezek a szempontok pedig:

  • Fizetés és juttatások
  • Munka mennyisége, milyensége
  • Karrier előrelépési lehetőségek, képzések
  • Stabilitás és biztonság

Vegyük is végig!

A KKV szektor mikro és kisvállalkozásai

Ezek a vállalkozások alapvetően 50 fő alatti létszámmal büszkélkedhetnek, árbevételük pedig évi 10 millió euró alatt van. Jellemzőjük, hogy gyors a felvétel, hiszen nem szükséges 4-5 körös interjúkon részt venni, általában 2 interjú alatt eldől, kit választanak. Nem is mindig van külön HR-es a cégnél, sokszor a leendő feletteseddel fogsz találkozni, amiatt személyesebb, családiasabb is a hangulat.

Fizetés 💰

A fizetés és juttatások tekintetében a kisvállalkozások jelentősen alulmaradnak multinacionális társaikkal szemben. Biztos, hogy kevesebb fizetésre számíthatsz, és a cafeteria sem igazán jellemző. Mivel nincs nagy árbevétele, ezért nem versenyképes a fizetések terén a multinacionális cégekkel szemben. Azzal is számolj, hogy nem biztos, hogy be tudnak teljesen jelenteni, hanem “fekete kifizetés” jöhet létre!

A munka mennyisége 👩‍💻

A munka mennyiségét és milyenségét tekintve biztos, hogy sehol nem lehet annyit tanulni, mint egy kis cégnél. Fontos, hogy mivel kevés az ember, ezért nem határolódnak el egymástól annyira a munkakörök, valamint jellemző, hogy “egy fizetésért 2-3 ember munkáját végzed”. Például általában az Office Manager az, aki a pénzügyekkel is foglalkozik és az alapvető HR munkákat is végzi. Emiatt hamar a mélyvízben találod magad, viszont számtalan készségre és képességre szert teszel nagyon rövid idő alatt.

Sajnos a hátránya, hogy a cég működése strukturálatlan és szabályozatlan, és nagyon gyorsan terjed minden információ. Ennek előnye, hogy ha van akarat, bármit meg lehet valósítani, hátránya, hogy nem biztos, hogy visszaér hozzád az új ötlet. Általában mindenbe mindenki be van vonva, emiatt a folyamatok is átláthatatlanok lehetnek. Sok esetben pedig a családtagok veszik át a különböző feladatokat vagy vezetői szerepet, amely így nem a szakmai döntés eredménye. Ez pedig jelentősen hat a cég stabilitására. Mindemellett nagyobb a személyes felelősséged is, hiszen egyedül végzel számtalan dolgot.

Karrier előrelépési lehetőségek 🪜

Várhatóan egy kis cégnél nem tudsz előrelépni és nincs szakmai oktatás vagy képzési lehetőség, valamint specializálódásra sincs lehetőség. Inkább több mindenben leszel jó, mint egy adott dologban kiváló szakember. Nincs helyettesítés sem, és mivel sok esetben a családtagok töltik be a vezetői szerepet, így nem tudsz a helyükre lépni. Emellett viszont rugalmasabb, nagyobb arányú a home office lehetőség, ami az egyik legfontosabb szempont napjainkban.

A cég stabilitása és a biztonság ✨

Egy kis cégnél itt is merülhetnek fel a legnagyobb hiányosságok. Hiába dolgozol jól, ha hozzá nem értő családtagok irányítják a céget, akkor nem sem növekedni, sem terjeszkedni nem fog tudni a vállalat. Emiatt viszont kevés marad az árbevétel, így fizetésemelés is ritkábban jár. A kis cégek jelentős részét elsöpörte a pandémia, hiszen nincs mögöttük valód tőke, szinte hónapról hónapra élnek.

Összegezve

A KKV szektorra jelentős hatással van bármilyen új törvény vagy korlátozás, emiatt kevésbé stabil és nem versenyképes a multikkal szemben. Mindezek ellenére viszont barátságos, családias a hangulat, és biztos, hogy rengeteget tudsz fejlődni egyszerre több területen. Ha a rugalmasság, közvetlen emberi kapcsolatok a fontosak, akkor egy KKV cégnél fogod jól érezni magad igazán.

A multinacionális cégek

A multinacionális cégekre jellemző, hogy több száz vagy több tízezer alkalmazottjuk is van a világ minden táján. Az angol a kommunikációs nyelv, tehát kötelező a nyelvtudás, és a legtöbb munkahelyen elvárás a diploma megléte. Magyarországon inkább kiszolgáló központok jönnek létre (SSC), vagyis bizonyos munkaköröket és feladatokat itt végeznek el azért, mert így sokkal költséghatékonyabb. Nagy tőke jellemző, valamint számtalan kultúrával lehet megismerkedni. Minél több nyelven beszélsz, annál nagyobb eséllyel kerülsz be.

Egy multinacionális vállalat neve pedig sokat ér, valószínűleg mindenki tudni fogja, hogy hol dolgozol pontosan, és ez fontos lehet. Nem kell magyarázni, hogy mivel foglalkozik a cég, mi a profilja, ellenben a különböző angol elnevezésű pozíciók miatt nagy zavar lehet, hogy mit is csinálsz pontosan.

Fizetés 💰

A nagy tőkének köszönhetően a multinacionális vállalatok képesek jelentősen magasabb fizetést kínálni, amelyet teljeskörű cafeteria rendszerrel is kibővítenek. Ez azt jelenti, hogy a teljesen bejelentett állásod mellett jogosult lehetsz olyan juttatásokra, mint a konditerem bérlet, SZÉP kártya, ingyenes képzések, egészségbiztosítási csomag, és a sort még hosszan lehetne folytatni.

A munka mennyisége 👩‍💻

A multinacionális vállalat, mint munkahely, arra törekszik, hogy minden egyes munkakör jól körülhatárolt legyen. Ez azt jelenti, hogy egyetlen munkakör kis szeletét látod el, és együtt kell dolgoznod másokkal. A munka mennyisége általában nagyon jól behatárolható, viszont emiatt egy kis láncszemnek érezheted magad. Sokakat pedig megrémít az, hogy mennyire kicsi a felelősség.

Karrier előrelépési lehetőségek 🪜

A multinacionális vállalatok biztosítanak különböző ingyenes képzéseket cégen belül, ráadásul lehetőséged van relokációra és karrierváltásra is. Gyakori ugyanis, hogy néhány év után szeretnél valami új pozíciót és területet kipróbálni, és ezt támogatja átképzéssel a cég és biztosíthat hozzá cégen belül pozíciót. Ha pedig új országba költöznél akkor átkérheted (tranzitálhatod) magad az adott városba, már ha van a cégnek ott telephelye. Emellett különböző gyakornoki programok, vezetőképző programok és szakmai programok, sőt nyelvórák széles skálája vár.

A cég stabilitása és a biztonság ✨

A multinacionális vállalatok egy anyagilag stabil és biztonságos választás, viszont hátulütője, hogy könnyűszerrel válnak meg a munkatársaktól. Ha ugyanis leépítés van, akkor egyszerre több száz dolgozót elbocsáthatnak vagy egész telephelyeket bezárhatnak. Ez abból adódik, hogy nincs személyes kapcsolat a vezetőkkel, így lényegében egy “szám vagy a rendszerben”. Fontos, hogy tudd, hogy ezek ritkák, ilyen mértékű leépítések ritkán történnek meg. Ezen felül pedig számolhatsz éves fizetésemeléssel, így a bevétel stabil.

Összegzés

A multik hierarchiája és bürokráciája sokaknak megterhelő lehet, valamint társulhat azzal az érzéssel, hogy csak egy kis láncszem vagy a gépezetben. Viszont stabil, biztonságos és könnyű előremenetelni a ranglétrán, valamint nagyon specializált tudásra tehetsz szert.

A startupok világa

A startupok világa merőben más, mint a többi, hiszen keveredik a kis cégek családias légköre a nemzetközi kultúrával és diverzitással. Fontos tudni, hogy ez még nem feltétlenül eredményezi a legjobb munkahely címet, de jó esély van rá! A startupoknál általában fontos azt látni, hogy nagyon sok lehet a túlóra. Itt is jellemző, hogy több munkakört végzel egyszerre, viszont lapos a hierarchia. Ugyanúgy lehet angol a hivatalos nyelv, mert nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi piacra lépésre és a munkatársak diverzitására.

Fizetés 💰

A fizetés tekintetében a startupoknál lehet sok szakmában a legjobban keresni. Ennek oka, hogy mindenképp szeretnének versenyképesek lenni a multikkal szemben is. Emellett viszont előfordulhat, hogy egyéni vállalkozóként kell beszámláznod, de sokszor ez azzal is együtt jár, hogy nagyon rugalmas a munka. Nem szükséges napi 8 órában, pontosan reggel 9 és délután 5 között ott ülnöd, hanem dolgozhatsz távmunkában is, amikor szeretnél. A startup fizetés emiatt is tud igazán kedvező lenni. Juttatásokat, például egészségbiztosítást sok esetben szintén adnak a fizetés mellé.

A munka mennyisége 👩‍💻

Ha valahol, a startup cégeknél szükség van a sok munkára. Bár munka van bőven, próbálják mindezt azzal is kompenzálni, hogy a lehető legtöbbet tanulj is közben. Sokszor lehet túlóra, erre lehet számítani is, így fontos, hogy ezzel legyél tisztában.

Karrier előrelépési lehetőségek 🪜

Léteznek belsős szakmai tréningek, valamint a ranglétrán is előre lehet jutni. Arra azonban számíts, hogy ha a lapos hierarchia miatt nincs sok szint. Általában szakmailag elismert munkavállalók kerülnek a vezetői posztokra, de lehetséges idővel a helyükbe lépni. Jellemző az is, hogy először belsőleg hirdetik meg az adott üresedést, ezzel is támogatva a munkatársak szakmai fejlődését és karrier előrelépési lehetőségét.

A cég stabilitása és a biztonság ✨

A startupok, ha jelentős tőkebefektetéshez jutnak, akkor képesek stabilak maradni anyagilag is. Ez azonban attól függ, mennyire jó szakembereket tudnak felvenni, hiszen ők a valódi, piaci alapon megélő vállalok mintaképei. Elvárják a teljesítményt, amelyeknek sokszor nem könnyű megfelelni, cserébe viszont biztonságot nyújt a cég.

Összegzés

A startupok világára jellemző, hogy több kalapot viselsz egyszerre, így ha szeretnéd a problémamegoldó képességedet fejleszteni, akkor jó lehet egy startup. Az IT szektorban kiemelkedően magas fizetésre lehet számítani, viszont elképzelhető a sok túlóra és a kissé kiszámíthatatlan időbeosztás. Közvetlen a kapcsolat a kollégákkal, és baráti hangulat jellemző még a tulajdonosokkal is, így ha a technológia és innováció érdekel, akkor ez a neked való munkakörnyezet!

Legfontosabb kulcspontok – milyen céget válassz munkahelynek?

A KKV szektor felszívja a legtöbb hazai munkavállalót, ugyanis számtalan magyar cég van jelen a piacon. A családias munkahely együtt jár az alacsonyabb fizetéssel és a sok munkával, több pozícióval, valamint az előrelépés is nehézkes. Az viszont biztos, hogy szoros barátság alakul ki a kollégákkal.

A multinacionális cégeknél specializált tudásra tehetsz szert és anyagilag biztonságos megoldás, ami számtalan juttatással jár együtt. Emellett viszont kevésbé rugalmas és nagy a hierarchia, így nehéz lehet sokszor megoldani a problémákat.

A startupoknál a kreativitás és a magas fokú problémamegoldó képesség fejlesztése lehet a kihívás, főleg akkor, ha otthon vagy a technológia világában.

Hasonló cikkek