Motivációs levél egyetemre

A motivációs levél sok egyetemnél elterjedt és népszerű forma a jelentkezési procedúra során. Bár külföldön gyakoribb, mint Magyarországon, a felvételi eljárás szerves részét képezheti.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
3 vásárlói értékelésből

A sikeres felvétel kulcsa, így nagyon fontos, hogy jól sikerüljön. Sok egyetemnél a motivációs levelet a jelentkezéssel egy időben kell leadni, és ez alapján döntik el, hogy felvesznek az egyetemre, vagy behívnak személyes elbeszélgetésre is. Akárhogy is, elengedhetetlen, hogy olyat írj, ami biztosan megdobogtatja az olvasó szívét! Útmutatónk, példáink segítségével biztosan sikeres lesz a felvételid, pályázz meg bármilyen egyetemet is!

Tartalomjegyzék

A tanulmányi motivációs levél – kihez érkezik?

Az egyetemen, ha motivációs levelet is kérnek, akkor azt azért teszik, hogy lássák a céljaidat, értékeidet, személyiségedet, hogy mennyire illesz bele az egyetem atmoszférájába. A tanulmányi motivációs levelet az adott program igazgatója vagy az intézet vezetője, rektor vagy dékán fogja elolvasni. Ez azért fontos, mert majd az ő neve kerül bele az címzésbe és megszólításba is.

Mindez azt jelenti, hogy nagyon fontos mindent megtudnod az adott képzésről, főleg arról, hogy ki fogja elolvasni a motivációs levelet. Bár a felvi.hu oldalon kell leadnod a jelentkezést és a motivációs levelet is, ettől függetlenül viszont jól kell majd címezned. Ne aggódj – minden egyetem csak ahhoz a levélhez fér hozzá a rendszerben, ami neki, az ő szakára való jelentkezéshez szükséges. Így, ha a Debreceni Egyetemre is jelentkezel, azt a motivációs levelet nem fogja látni a Pécsi Tudományegyetem munkatársai!

A motivációs levél megjelenése

Talán a legfontosabb szempont a motivációs levél esetében, hogy  első benyomásra letisztult, könnyen olvasható és áttekinthető legyen.  Ehhez hozzátartozik az is, hogy a hosszúsága nem lépi át az egy A4-es oldalt. Alapvetően fél-egy oldal közötti a terjedelme, és bekezdésekre van tagolva. Természetesen a bekezdések célja is a könnyebb olvashatóság megteremtése.

Alapvetően legalább 3-4 bekezdésre tagold a mondandódat, és ehhez jön még a címzett és a feladó megnevezése, valamint a megszólítás, köszönés is, majd alul az elköszönés és aláírás.

Használj olyan betűtípust és betűméretet, amit az önéletrajz során is használtál. Bár nem minden egyetem várja el az önéletrajz csatolását, ha azonban ez mégis megtörténik, akkor érdemes hasonlóvá tenni a két dokumentumot. Az, ha külsőre, megjelenésre egyezik az önéletrajz és a motivációs levél, hatalmas előnyt biztosíthat az egyetemi felvételi során! Ezen cél elérése érdekében érdemes sablont használni, mind az önéletrajz, mind a motivációs levél elkészítése során. Megkötés szintjén pedig a Times New Roman, Arial és Calibri betűtípusok elfogadottak, valamint a 11-12-es betűméret. A kézzel írott betűtípus használata bár személyesebbé teszi a levelet, ebben az esetben inkább kerülendő, mert nem lehet könnyen olvasni!

Ajánljuk online önéletrajz szerkesztőnket, amellyel az önéletrajzot és a motivációs levelet is elkészítheted!

Egyetemi motivációs levél minta

Keresztesi Réka

Kapa utca 34.

1111, Budapest

 1. 01. 02.

Dr. Merkely Béla

Rektor

Semmelweis Egyetem

Üllői út 26.

1085, Budapest

Tisztelt Dr. Merkely Béla!

Szeretném a jelentkezésemet benyújtani a Semmelweis Egyetem általános orvos szakára, ugyanis fő célom az, hogy idegsebész lehessek. Idén tavasszal érettségizek, és emelt szintű érettségit teszek biológiából és kémiából. Középszintű érettségimet már harmadik évben letettem e két tantárgyból, előbbi esetén 94, utóbbi esetén 91 százalékot szerezve az összesített eredményként.

Fő célom, hogy az idegsebészet egyik kiválósága lehessek, ugyanis úgy gondolom, hogy ebben van a jövő. Az idegsebészet nagy precizitást, szorgalmat és odafigyelést, részletességet igényel, és ezen képességeim már gyerekkoromtól fogva megvannak, és fejlesztem is őket. Az általános orvos szakot követően idegsebészet szakképzésre szeretnék jelentkezni, hogy olyan kiválóságoktól tanulhassak, mint Dr. Cseh Ábel és Dr. Baranyai Ildikó. Célom, hogy a kutatás területén is alkothassak, így oktatói és kutatói feladatokat is szeretnék majd vállalni. A jövő orvosainak oktatása, kitanítása azért is fontos, mert vélhetően egyre nagyobb szükség lesz az orvostudományra a közeljövőben.

Országos Középiskolai Biológiai Versenyen harmadik helyezést értem el 2021 őszén, így az ott szerzett precizitást és tanulmányokat szeretném kamatoztatni és fejleszteni az egyetemen. Az ország és Európa egyik legnevesebb intézményében tanulni óriási megtiszteltetés lenne, hiszen tudom, hogy itt minden tudást megszerezhetnék ahhoz, hogy a jövőben gyógyíthassak és a tudományt szolgálhassam.

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvasta a levelemet és a jelentkezésemet. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén. Örömmel válaszolok bármilyen megkeresésre.

Tisztelettel,

Keresztesi Réka

A motivációs levél szerkezete

Azt már tudod, hogy a motivációs levél 3-4 bekezdésből épül fel, de nézzük mit tartalmaz egy-egy bekezdés:

 • Címzett és feladó, valamint a dátum megnevezése.
 • Bemutatkozás, jelentkezés mögötti motiváció, értékek, amelyeket tudsz nyújtani az egyetem számára.
 • Az eddigi tanulmányi teljesítményed, eredményeid.
 • Jövőbeli céljaid, akár rövid- akár hosszú távon.
 • Készségek, képességek, amelyek téged jellemeznek.
 • Konklúzió, rövid összefoglalása a felsoroltaknak.
 • Elköszönés, aláírás.

Vegyük is sorra ezeket egyesével!

Címzett és feladó

A címzés nagyon fontos, hiszen ide kerül az, hogy tudod, kihez kerül a leveled. Ehhez mindig tüzetesen vizsgáld át az egyetem honlapját, ahol leginkább a munkatársak menüpontban találod meg azt a személyt, akihez kerül a motivációs levél. Ez alá kerüljön a dátumozás, vagyis, amikor megírod a levelet!

A motivációs levél esetén felülre kerüljenek a te adataid: név, lakcím. Ezután következzenek a címzett adatai, vagyis a neve, beosztása, egyetem neve, épület/intézet címe. Mindig nézd meg azt, hogy az a szak pontosan melyik egyetemi épületben található meg, és oda címezd a motivációs levelet!

HELYES

Koklács Krisztina

Jónás utca 43.

1108, Budapest

 1. 01. 02.

Benedek Géza

Intézetvezető

Budapesti Gazdasági Egyetem

Egyetem körút 8.

1008, Budapest

A megszólítás, köszönés

A megszólítás mindig csak   “Tisztelt” szóval történhet, ugyanis ez egy hivatalos és formai levél!   A kedves, szia köszönések egyáltalán nem megengedettek, hiszen, nem ismered az illetőt, és egyetemi felvételi jelentkezésről van szó. Ezután következik az intézetvezető, programvezető megszólítása, majd felkiáltójel.

📌 Tény: A magyarban mindig felkiáltójelet használunk a megszólításnál, vesszőt csak az angolban használunk.

HELYES

Tisztelt Marosi Dániel!

Ez a köszönési mód nem elfogadott:

HELYTELEN

Kedves Dániel!

Bemutatkozás, és hogy miért jelentkezel az egyetemre

A következő néhány sorban jön az, ahol bemutatkozol, és röviden összefoglalod azt, hogy mia terved (az egyetemi jelentkezés), milyen szakra, egyetemre és miért szeretnél jelentkezni. Itt kell először hogy konkrét megnevezése legyen a szaknak!

Mesélj arról, mi a motivációd a jelentkezéssel, mit szeretnél elérni, miért pont ide jelentkezel. Erre példát is itt láthatsz, vagy a motivációs levél minta is bemutatja:

HELYES

Szeretném jelentkezésemet benyújtani az Eötvös Lóránd Tudományegyetem matematika szakára. Júniusban fogok érettségizni, és eddigi tanulmányaim során példátlan érdeklődéssel rendelkezem a természettudományok, főképp a matematika iránt. Célom, hogy elméleti matematikussá váljak, ezzel hozzá segítve a tudományt a világ megértéséhez.

A motivációs levéllel szeretném jelentkezésemet benyújtani a Pécsi Tudományegyetem óvodapedagógus képzésére. Idén érettségizem, de már előrehozott érettségivel rendelkezem történelemből és angolból, valamint emelt érettségire készülők utóbbiból. A gyermekek nevelése, mentális és fizikai egészsége engem régóta motivál, mert úgy gondolom, óriási felelősséggel tartozunk a jövő generációjáért.

Előbbi jelentkező matematika szakra, utóbbi pedig óvónő szakra jelentkezik. Nagyon fontos, hogy az itt bemutatott motiváció és cél releváns legyen a megpályázott szakhoz, de biztosan téged is prezentáljon!

A motivációs levél törzse, vagyis a tanulmányok, eredmények felsorolása

A motivációs levél legnagyobb része következik. Ez az a bekezdés, amelyben  el kell tudnod adni magad . Ha minden igaz, már az első két mondattal felkeltetted a figyelmet – most ideje megtartani, és bebizonyítani, miért illesz az egyetemre!

Ezt többféleképpen is teheted. Az egyik, hogy a tanulmányaiddal támasztod alá azt, hogy már régóta szeretnél ezen a területen dolgozni, ehhez pedig csak és kizárólag a megpályázott egyetem a jó ugródeszka.

💡 Tipp: A legfontosabb, hogy mindig emeld ki 1-2 mondatban, hogy miért is ez a legjobb egyetem! A hízelgés egy ilyen motivációs levélben elengedhetetlen!

👉 Ehhez viszont érdemes jobban utána nézned az egyetemnek. Például, ha az egyetem benne van a 10 legjobb egyetem között, akkor mindenképp kerüljön bele, mint indok!

A másik módja az, hogy az eredményeidet, esetleges, már meglévő szakmai tapasztalataidat építed be. Ez utóbbi inkább abban az esetben lehetséges, ha már rendelkezel konkrét szakmai tapasztalattal, tehát például már mesterképzésre jelentkezel. Emellett az önkéntes munka is biztosan előnyt jelent, és sikeres lesz tőle a felvételi motivációs levél!

Ez a rész kissé személyes kell, hogy legyen. Nem szükséges magadról túlzottan személyes információkat megosztanod, de azt, hogy már milyen régóta vágysz az adott pályára, mi a jelentkezés célja, elengedhetetlen. Próbálj meg az érzelmekre és a racionalitásra is hatni kicsit!

HELYES

Gimnáziumi tanulmányaimat a Berzsenyi Dániel Gimnázium matematika-fizika szakán végeztem, ami azt jelenti, hogy emelt óraszámban tanultam ezt a két tantárgyat. Olyan kiváló oktatóim voltak, akik megszerettették és megértették velem a matematika fontosságát a világegyetemben, és hogy a világunk matematikai összefüggésekre épül. Emiatt úgy gondolom, hogy a rendszerszemléletem és az analitikus készségeim jelentősen javultak, valamint a problémamegoldási képességem is fejlődött.

Különböző városi majd országos matematikai versenyeken vettem részt, többet között az Arany János Tehetséggondozó Programban is, ahol második helyezést értem el matematikában, és negyedik helyezést fizikában. Úgy gondolom, ezek az élmények is tovább erősítették bennem azt, hogy a matematika lenne számomra a kijelölt út.

Hosszútávú célom az, hogy a matematika területén alkothassak, valamint a jövő generációjának oktatása egyetemi körülmények között. Célom, hogy részt vegyek már a neves intézmény hallgatójaként OTDK versenyen, többek között a játékelmélet és a kommunikáció információelméleti alapjai tartoznak az érdeklődési körömbe.

Láthatod a motivációs levél mintában is, hogy készségek, képességek is felsorolásra kerülnek. Ahhoz, hogy pontosan milyen jellemzők kerülnek ide, ahhoz szükséges megnézni a felvi.hu szakleírását. Arra azonban törekedj, hogy mindenképp jellemzőek is legyenek rád, hiszen ha nem, akkor biztosan kiderül a felvételi elbeszélgetés során.

👉 Mindemellett érdemes versenyeket, vagy konkrét feladatokat is megemlíteni, amelyek szintén alátámasztják azt, hogy miért vagy ideális jelentkező.

💡 Tipp: A legtöbb hasznos információt mindig az egyetem, a kar és a szak honlapjáról, valamint a Felvi szakleírásából szerzed!

A konklúzió

Ez az összefoglalása annak, amit eddig is írtál, vagyis a motivációd, és hogy miért vagy tökéletes jelölt a szakra. Emellett említsd meg azt, hogy milyen egyéb szükséges jelentkezési anyagot csatoltál (például önéletrajzot). Mindez így fog kinézni:

HELYES

A tanári pálya régóta szerepel a vágyaim között, hiszen a szüleim is ezt a csodálatos szakmát választották. Fontosnak tartom, hogy a színvonalas oktatás megvalósuljon Magyarországon, ehhez elengedhetetlen a gyerekek kreativitásának és kritikus gondolkodásának fejlesztése. Célom, hogy ezt megvalósíthassam majd, mint történelem pedagógus.

A jelentkezéshez csatoltam az önéletrajzomat, valamint az érettségi bizonyítványom fénymásolatát is. Mivel az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Európa legjobb 100 egyeteme között van, így igazán nagy megtiszteltetés lenne, ha bekerülhetnék.

Zárás, elköszönés

Ennél a résznél mindig pozitív legyen a hangvétel, hogy örömmel várod a megkeresést, vagy ha bármilyen kérdés merül fel, szívesen válaszolsz. Fontos, hogy magabiztosnak és önbizalommal telinek tűnj, de ez ne csapjon át arroganciába. Mindenesetre a felvételiztető fog dönteni arról, hogy megfelelsz-e követelményeknek, de neked kell megmutatnod azt, hogy minden vágyad, hogy bekerülhess.

📌 Tény: Az elköszönés minden esetben a “Tisztelettel” szó legyen, hiszen hivatalos levélről beszélünk!

HELYES

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvasta a levelemet és a jelentkezésemet. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén. Örömmel válaszolok bármilyen megkeresésre.

Tisztelettel,

Mincs Kinga

🖊️ Végszóként írd alá a levelet, természetesen nem szükséges kinyomtatni és aláírni!

További tippek az egyetemi jelentkezéshez

 • Mindig nézz utána a szaknak és az egyetemnek. 

Ahhoz, hogy igazán meggyőző és sikeres motivációs levelet írj, fontos, hogy mindent tudj a megpályázott egyetemről. Csak ebben az esetben fog hitelesnek és egyedinek, valamint komolynak tűnni a jelentkezésed.

 • A motivációs levél legyen specifikus minden egyes egyetem esetén. 

Itt nem szabad abba a hibába esni, hogy egy sablon levelet küldesz minden jelentkezéshez. Nem elég csak a címzettet és a megszólítást kicserélni, ugyanis minden egyetemnek más az erőssége, más a képzése.

 • A kulcsszavak cseréje. 

A kulcsszavakat is cseréld annak tekintetében, hogy milyen benyomásod van az egyetemről. Vannak egyetemek, amelyek jobban támogatják például a kreativitást, míg mások inkább a precíz és szorgalmas tanulókat keresik. Az egyetem profiljának megfelelő legyen a motivációs levél!

 • Próbáld meg az egyéniségedet és a képességeidet hangsúlyozni. 

Minden egyes jelentkező más – más képességekkel, tudással rendelkezik, így különösen fontos, hogy hangsúlyozd azt, aki te vagy. Némi személyiség megmutatása elengedhetetlen ahhoz, hog kitűnhess a többi jelentkező közül. Lehet, hogy nem te vagy szakmailag a legjobb, de lehet, hogy olyan kvalitásokkal rendelkezel, ami sokkal fontosabb, mint a jelenlegi tudás. 

 • Többször is olvasd át a levelet. 

A feddhetetlen helyesírás elengedhetetlen, így nemcsak te kell, hogy sokszor átolvasd, hanem másokat is kérj meg erre. Egyetlen helyesírási hiba is a sikeres jelentkezés, majd későbbi karrier útjába állhat!

Összefoglalás – a sikeres motivációs levél egyetemre

A motivációs levél a felvételi eljárás során bekért fél-egy oldalas dokumentum. Ebben tudod meggyőzni a szak vezetőjét vagy az intézetvezetőt arról, hogy miért téged válasszanak. Az első és legfontosabb lépés, hogy böngészd át az egyetem honlapját, hogy a lehető legtöbb információt megtudd az egyetemről. Kövesd az önéletrajz stílusát, amennyiben kértek azt is, kerüld a harsány megjelenést, használj hagyományos betűtípust és 11-12-es betűméretet. 

A címzés során fontos, hogy tudd, pontosan kihez kerül a levél, kire fogod tenni az első benyomást. A jelentkezési procedúra során kiemelt fontosságú az, hogy mi a motivációs levél tartalma. Ez minden esetben a motivációd, a jövőbeli céljaid, némi hízelgés az egyetemnek, és hogy az eddigi tanulmányok, eredmények miért tesznek téged a tökéletes jelöltté.

A képességek, készségek, egyediség prezentálása azért is fontos, mert sokszor nagyobb hangsúlyt kapnak ezek, mint a szaktudás. Lehet, hogy nem jártál a legjobb gimnáziumba, de biztos, hogy ha elhivatott és szorgalmas vagy, és ez látszik a motivációs levélben is, akkor előnyre teszel szert!

Zárásként írd meg, milyen egyéb jelentkezési dokumentumokat csatoltált, és hogy örömmel vennéd, ha felvételt nyernél az egyetemre. A “tisztelettel” elköszönés megengedett sőt elvárt, majd írd is alá a nevedet. Végig tartsd szem előtt, hogy hivatalos, formális levelet írsz, így többször olvasd át, és legyen minden egyes egyetemre szabva a levél. Kerüld a sablonos kifejezéseket és közhelyeket, valamint azt, hogy egy levelet küldesz el minden egyes intézménynek.