A motivációs levél formai követelményei

Sokan kétségbe eshetnek attól, hogy mégis hogyan kell kinéznie a motivációs levélnek. Természetesen maga a tartalom megírása is hatalmas kihívás, főleg azért, mert minden egyes pozíció esetén más lehet a motiváció.
motivációs levél formai követelményei

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Máshogy kell alátámasztani szakmai tudásunkat, kvalitásainkat, így nem meglepő, ha a tartalom megírása sem megy könnyen. Mielőtt azonban megírod a motivációs levelet, érdemes elgondolkodni azon: egyáltalán, hogy néz ki? 

Tartalomjegyzék

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél formai követelményei erősen kötöttek. Egyrészről ugyanúgy épül fel, mint egy hagyományos levél, amelyet küldünk ismerőseinknek. Na nem úgy, mint az emailek, hanem mint a valódi, kézzel írott levelek! Ez azt jelenti, hogy rendelkezik címzettel, megszólítással és csak ezután következik maga a tartalom.

Megjelenésre a legfontosabb, hogy a  hosszúsága ne lépje át a fél-egy oldalt . Ez azt jelenti, hogy mindennek rá kell férnie erre egy A4-es oldalra, címzéssel együtt! Ha ennél hosszabb, akkor szinte biztos, hogy a HR-es nem fogja elolvasni. Gondolj csak bele: naponta több tucat érkezik be a HR-es email fiókjába egy pozícióra jelentkezve – természetes, hogy azt a jelöltet keresi, akinek rövid, ütős és lényegre törő mind az önéletrajza, mind a motivációs levele.

Ami ezek után nagyon fontos, hogy formailag megegyezzen az önéletrajzzal. A motivációs levél megírásánál is hagyományos betűtípus használata szükséges, mint amilyen a Times New Roman, Arial és Calibri. Elismerjük, hogy nagyon szépek a különböző kézírást imitáló betűtípusok, csak éppen olvashatatlanok. Ezért is fontos, hogy olyan betűtípust válassz, ami könnyen olvashatóvá teszi a motivációs levelet! A betű nagysága pedig ne legyen 11-12-esnél kisebb, hiszen nem lehet akkor elolvasni. Mindemellett akkor tudod igazán dekoratívvá tenni, hogy ha ugyanolyan a betűtípus, mint az önéletrajz esetén. Használd ugyanazt a betűtípust, és biztos a siker!

Ha igazán meggyőző önéletrajzot szeretnél készíteni, akkor ajánljuk az online önéletrajz szerkesztő használatát. Először az önéletrajzot tudod elkészíteni, és kiválasztani hozzá egy sablont, valamint színeket is, ha használnál. Ha kész, akkor tudod a motivációs levelet is elkészíteni, ezáltal ugyanolyan stílus, design és színek jelennek meg mind a két dokumentumban, így alkotva egy szuper dekoratív csomagot!

Elkészítem az önéletrajzomat

Motivációs levél minta

Címzett
Aranyosi Annamária
Head of Marketing
Power Kft.
Központi utca 34. 7/45.
1011, Budapest

Feladó
Kaktusz Kristóf
kristof.kaktusz@gmail.com
0670/724-644
Terebélyes utca 16.
1033, Budapest

Tisztelt Aranyosi Mária!

Kaktusz Kristóf vagyok, és az Allasokaneten.hu oldalon talált Szerkesztő-Újságíró pozícióra szeretnék jelentkezni.

Közel 10 év szakmai tapasztalattal rendelkező, szenvedélyes és szorgalmas újságíró vagyok, aki arra törekszik, hogy mindig a legfrissebb, legőszintébb híreket prezentálhassa a nagyközönségnek. Fő területem az oknyomozás, esetek, történetek felderítése, a lehető legtöbb szempontból, hitelesen.

Jelenleg a HVG.hu újságírója, szerkesztő helyettese vagyok, főbb feladataim közé tartozik a potenciális közéleti és gazdasági hírek felkutatása és elemzése, publikációk készítése megadott határidőre. Szerkesztő helyettesként az én feladatom a szerkesztési ütemterv készítése, egyeztetés az újságírókkal. Kreativitásom és szakértelmem jeléül pedig videós tartalmakat is készítek a weboldal social media felületekre, valamint a YouTube csatornára, havonta 2 alkalommal. Munkám során fontosnak tartom a személyes adatok védelmét, azt, hogy mindig hitelesen, megbízható forrásból tájékoztassam az olvasókat, és a nehezen emészthető közéleti vagy gazdasági témákat is közérthető formában tálaljam. Azért is jelentkezem a Válaszonline laphoz, mert szeretnék többet tanulni a gazdasági témákról, mert úgy gondolom, hogy a magyar oktatásból ez kimaradt, így edukációs céljaim is vannak. Emellett a kiváló problémamegoldó képességem, precizitásom, szorgalmam által úgy gondolom, hogy a szerkesztői folyamatok átlátása sem okozna problémát. A Microsoft Excelt és a WordPress-t magas szinten ismerem, valamint kiváló kommunikációs és szövegírói vénám miatt bizakodom abban, hogy megfelelőnek tartanak a pozícióra.

Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat, és amennyiben bármilyen kérdésük van, nyugodtan keressenek az alábbi elérhetőségeim egyikén. Őszintén bizakodom abban, hogy lesz lehetőségem egy személyes interjú keretein belül is beszélgetni a potenciális együttműködés lehetőségeiről.

Várom szíves visszajelzésüket!

Üdvözlettel,
Kaktusz Kristóf
kristof.kaktusz@gmail.com
0670/724-644

Budapest, 2022. 03. 23.

A motivációs levél felépítése

A motivációs levél felépítése során tehát figyelj arra, hogy ezek szerepeljenek benne:

 • Címzett
 • Feladó
 • Dátum
 • Megszólítás
 • Tartalom
 • Elköszönés
 • Aláírás

Nézzük is végig mindezt külön-külön!

A címzett megadása

Ebben a tekintetben hasonlít leginkább a motivációs levél egy valódi levélhez. A címzett az, akinek küldöd a levelet, vagyis a HR-es, a vezető, a cég tulajdonosa, az intézményvezető vagy kórházigazgató – attól függően, milyen pozícióra jelentkezel. Ez sajnos nem mindig derül ki az álláshirdetésből, de arra is mutatunk példát. Először azonban nézzük, mire is van szükséged a címzett megadásához:

 • Címzett neve
 • Beosztása
 • Cég/intézmény neve
 • Cég/intézmény címe, iroda címe

Ez tehát így néz ki:

HELYES
Címzett

Aranyosi Annamária
Head of Marketing
Power Kft.
Központi utca 34. 7/45.
1011, Budapest

Ha nincs meg az, hogy kinek kell küldened a levelet, mert nincs címzett, akkor több lehetőséged is van. Akár a HR osztálynak, az ügyvezetőnek vagy a cégnek magának is címezheted. Tehát, a fenti példa így néz ki:

HELYES
Címzett
Head of Marketing
Power Kft.
Központi utca 34. 7/45.
1011, Budapest

Címzett
Power Kft.
Központi utca 34. 7/45.
1011, Budapest

Címzett
HR Osztály
Power Kft.
Központi utca 34. 7/45.
1011, Budapest

A feladó megjelölése

A feladó le leszel, és a te adataid közül pedig szükséged lesz a nevedre, email címedre, telefonszámodra és a lakcímedre/levelezési címedre.

HELYES
Feladó

Jakab Mária
maira.jakab@gmail.com
+3630/456-3456
Kiss Gábor utca 14.
1119, Budapest,

Ezután érdemes a dátumot felírni, de választhatsz hogy vagy itt írod fel, vagy a motivációs levél legalján, az aláírás alatt.

A megszólítás formai követelményei

A megszólítás nagyon fontos, hiszen megteremti az a formai viszonyt, amiben folytatódik a levél. Ha úgy látod, hogy a cég kommunikáció is magázódó és hivatalos, akkor csak a “Tisztelt” megszólítás megengedett, majd a teljes név. Ha viszont barátságos és tegeződő, akkor használhatod a “Kedves” megszólítást is, de ezt is a teljes név kövesse! Egyszerű a dolgod, ha tudod, kinek szól a levél, de más opciók is léteznek:

 • Tisztelt Narancsos Katalin!
 • Tisztelt Hölgyem/Uram!
 • Tisztelt HR!
 • Tisztelt Ügyvezető!
 • Kedves Eszterházy Emese!

👉 Emellett a magyarban felkiáltójel követi a megszólítást, nem pedig vessző, erre külön figyelj.

A motivációs levél tartalmi követelményei

A motivációs levél mindenképp több bekezdésre legyen tagolva. Ez azért is fontos, mert így sokkal könnyen átlátható, olvasható, így segíted a HR-est az olvasásban. Aminek mindenképp szerepelnie kell benne, az így osztható fel:

 • Bevezetés: bemutatkozás, miért jelentkezel a pozícióra, hol találtad azt.
 • Tárgyalás: ebbe írod meg a motivációs, a szakmai tapasztalatot, tanulmányokat, készségeket és képességeket.
 • Befejezés: itt írod meg, hogy milyen dokumentumokat csatoltál, és hogy mennyire nyitott vagy a személyes interjúra, valamint hogy hogyan érnek el.

👉 A bevezetés során arra törekedj, hogy rövid legyen, körülbelül 2-3 mondat. Ez így néz ki:

HELYES
Tisztelt Bogár Emilia!

Kanalas Máté vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Étteremvezető állásra szeretnék jelentkezni.

Akár az alábbi is megfelelő lehet, amikor már rögtön alátámasztod azt, hogy miért lennél ideális választás:

HELYES
Tisztelt Bogár Emilia!

Kanalas Máté vagyok és az Allasokaneten.hu oldalon talált Étteremvezető állásra szeretnék jelentkezni. Jelenleg 8 év szakmai tapasztalattal rendelkezek és Étteremvezető helyettesként dolgozom a Luxury Étteremben.

A motivációs levél tartalma a tárgyalásban

A motivációs levél tartalmi követelményei eltérhetnek a szerint, hogy melyik céghez jelentkezel. Általában azonban elmondható, hogy a motivációt szükséges bemutatni, és főleg a szakmai képességeket. A szakmai tapasztalatot már elmesélted magában az önéletrajzban, így azt elég pozíció szintjén megemlíteni, majd példákkal bizonyítani, hogy milyen képességekre tettél szert. Amennyiben szeretnél bővebben olvasni arról, hogy pontosan mi szerepeljen, olvasd el részletes útmutatónkat a motivációs levél írásáról.

Az alábbiak kapjanak mindenképp hangsúlyt:

 • Szakmai ismeretek, tudás, készségek és képességek.
 • Munkahelyi példák, amelyek a fentieket alátámasztják.
 • Motiváció, hogy miért az adott céghez szeretnél jelentkezni, legyen az a cég víziója, küldetése, a management, vagy a cég hierarchia.
 • Szakmai tapasztalat és tanulmányok összegzése, fordított időrendi sorrendben, vagyis a jelenlegi vagy a legfrissebb legyen elől.
HELYES
4 év szakmai tapasztalattal rendelkező pörgős, jó kommunikációs készségekkel és problémamegoldó képességgel bíró, terhelhető felszolgáló vagyok. Szakmai tapasztalatomat a borok és francia konyha területén szereztem, így sommelierként is nagy tapasztalattal rendelkezem. A vevői visszajelzések alapján 97 százalékos az elégedettségi rátám.

Felszolgálói képesítésemet a Sipkay Barna Vendéglátó Szakközépiskolában szereztem pincér szakon, az érettségivel együtt. Ezután elhelyezkedtem a Vegán Élet étteremben, ahol a vendégek számára felszolgálni, fogadni, leültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni és a számla és fizetés tartozott a főbb feladataim közé. Eközben elvégeztem a Sommelier képzés a Vendéglátó Akadémián, így munkahelyet váltottam, és már a borok és ételek ismerete tartozott a főbb feladataim közé. Sommelierként a vendégek elégedettsége volt a fő motivációs tényező, hiszen nagyon fontosnak tartom, hogy az étterem egy élmény legyen akár egy pár, egy család vagy egy egyedül étkező ember számára is.

Célom, hogy étteremvezetőként ellenőrizhessem az étterem szolgáltatásának minőségét, egyeztethessek a beszállítókkal, és ezért jelentkezem az Étteremvezető állásra. Az Önök országosan is elismert, és Magyarország Top 50 étterme közötti éttermében dolgozni óriási megtiszteltetés lenne. Precíz munkavégzésem és szervezési készségem miatt bizakodom abban, hogy önéletrajzom és motivációs levelem felkelti az érdeklődését.

A motivációs levél tartalmi követelményei az elköszönésnél

A tartalmi követelmények között mindenképp meg kell említeni, hogy az aláírás hogyan történik. Kétféleképpen készülhet el, de az  elköszönés mindenképp az “Üdvözlettel” vagy a “Tisztelettel” legyen . Az egyik az, hogy megírod a nevedet, alá pedig az email címedet és a telefonszámodat, tehát így:

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen az elérhetőségeim egyikén. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Nagy Ádám
+3630/391-3689
nagyadam@gmail.com

A másik, pedig az alábbi a motivációs levél minta, amikor a szövegbe foglalod bele az elérhetőségeket.

HELYES
Csatolva küldöm szakmai önéletrajzomat is. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456 telefonszámon, vagy emailben a nagyadam@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkehedtünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Nagy Ádám

Budapest, 2022. 04. 31.

Legfontosabb kulcspontok a motivációs levél formai követelményeihez

A motivációs levél terjedelme lehetőleg ne lépje túl az egy oldal hosszúságot, és válassz hagyományos betűtípust, mint a Calibri, Arial és a Times New Roman. Emellett maradj a 11-12-es betűméretnél, és ha önéletrajz és motivációs levél sablont használsz, akkor biztosan nem lőhetsz mellé. Törekedj arra, hogy könnyen olvasható és átlátható legyen a motivációs levél, ehhez pedig azt ajánljuk, hogy legalább 4-5 bekezdésre oszd fel.

Ügyelj arra, hogy ne maradjon le a címzett és a feladó, valamint a megszólítás. Ezután 2-3 mondatban mutatkozz be, majd példákkal alátámasztva indokold meg, miért te vagy az ideális jelölt az állásra. Ne felejtsd el megemlíteni, miért jelentkezel, és azt, hogy hogyan érnek el, ha szeretnék veled felvenni a kapcsolatot. Arra különösen figyelj, hogy a magyarban a megszólítás után felkiáltójelet, az elköszönésnél pedig vesszőt használunk! Aláírni nem szükséges kézzel, kinyomtatva, elegendő ha oda írod a nevedet, majd az email és telefon elérhetőséget.

Hasonló cikkek