Motivációs levél egyetemi felvételihez – mesterképzésre

A motivációs levél különösen fontos lehet a mesterképzés esetén. A legtöbb egyetemi képzés során nem szükséges az alapképzésre, de a mesterképzésre már igen. Ennek egyik oka, hogy mesterképzésen már jelentősen kevesebb hely van, így a cél, hogy csak a legjobbak kerüljenek be.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

A másik ok pedig az, hogy csak azok jelentkezzenek mesterképzésre, akik tényleg “mesteri szinten” szeretnék űzni a szakmát, tehát valóban elhivatottak. A mester diploma megléte nem kötelező, így azok tanulnak tovább, akik igazán el szeretnének mélyülni az adott területen. Nézzük, hogyan írj megkapó motivációs levelet a felvételihez!

Tartalomjegyzék

A motivációs levél megjelenése

A motivációs levél ebben az esetben is, akár csak a hagyományos motivációs levelek esetén, fél-egy oldal terjedelmű, bekezdésekre tagolt dokumentum. Word vagy PDF fájlt érdemes küldeni, de sok esetben ezt az egyetem határozza meg. Ha igazán szép dokumentum elkészítése a cél, akkor a PDF lesz a nyerő választás. Megjelenésre legyen könnyen olvasható és áttekinthető, sorkizárt, 11-12-es betűméretű és hagyományos betűtípus használva, mint a Times New Roman, Arial és Calibri.

Törekedj arra, hogy  sugározzon belőle egyszerre a személyiséged és a professzionalizmus . Ehhez az szükséges, hogy válassz egy sablont, amely alapján elkészíted az önéletrajzodat és ahhoz igazítod a motivációs levelet is. Az egyetem ugyanis kérhet önéletrajzot is, és ha a két dokumentum megjelenése, színei hasonló, akkor biztos, hogy előnyre teszel szert, kitűnsz a többi jelölt közül.

Az online, ingyenes önéletrajz szerkesztővel egymás után tudod elkészíteni az önéletrajzot és a motivációs levelet is!

Motivációs levél egyetemi felvételihez mesterképzésre minta

Nánási Teodóra
Hauszmann Alajos utca 43.
7600, Pécs

2022. 03. 04

Dr. Habil László
Rektor
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
7624 Pécs, Ifjúság útja 6.

Tisztelt Dr. Habil László!

Szeretném benyújtani jelentkezésemet a Pécsi Tudományegyetem emberi erőforrás tanácsadó mesterszakra. 2021. júniusában szereztem meg alapdiplomámat szociológiából a Pécsi Tudományegyetemen, így igazán megtisztelő lenne, ha e neves és népszerű intézményben tanulhatnék tovább.

A szociológiai tanulmányaim során volt szerencsém olyan szakemberektől tanulni, mint Dr. Cser János, aki a konzulensem is volt. Szakdolgozatom témája a Munkaerőpiaci elégedettség volt, specifikusan a 20 fős alatti kis- és középvállalkozásokat vizsgálva a HR tanácsadás területén. A kutatásmódszertan alapjait (kvalitatív és kvantitatív módszerek, statisztika és számítógépes adatelemzés, terepkutatás) elsajátítva úgy gondolom, hogy magabiztos rálátással rendelkezek az emberi erőforrások területén, azonban tudom, hogy egy ilyen intézetben tudnám tovább mélyíteni a tudást.

Fő célom, hogy a stratégialkotás, változásmenedzsment terén, valamint a pályaorientáció, a pályalélektan és az életúttervezés területeken fejlődhessek. Szeretnék olyan multinacionális cégeknek támogatást nyújtani tanácsadás formájában, ahol gyakori a munkavállalói kiégés. Emberközpontú, elemzői attitűddel és szociális érzékenységgel rendelkezek, amelyek mind tovább mélyültek tanulmányaim során.

A jelentkezéshez csatoltam az önéletrajzomat, valamint az alapdiplomám és a kötelezően teljesített kurzusok és a két felsőfokú nyelvvizsgám fénymásolatát. A Pécsi Tudományegyetem az egyik legrégebbi, így legnagyobb nívóval rendelkező egyetem Magyarországon, amely európai szinten is kiemelkedő,  ezért igazán nagy megtiszteltetés lenne, ha bekerülhetnék.

Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvasta a levelemet és a jelentkezésemet. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén. Örömmel válaszolok bármilyen megkeresésre.

Tisztelettel,
Nánási Teodóra

motivációs levél egyetemi felvételihez mesterképzésre minta

Motivációs levél felépítése

A motivációs levél felépítése egy formai levélhez hasonlít. Van címzés, majd köszönés/megszólítás, ezután következik a tartalmi rész. Ebbe a részbe kerül a motiváció, hogy milyen értéket tudsz nyújtani az egyetemnek, miért ide jelentkezel, milyen tanulmányaid, képességeid és készségeid vannak. Ez a rész az, ami elad téged, a képességeidet, és aminek meg kell győznie a felvételiztetőt, hogy neked az egyetemen van a helyed.

Végezetül következik a konklúzió rész, amiben mindezt összefoglalod, majd a zárás, elköszönés, és az aláírás.

Ez azt jelenti, hogy 4-5 bekezdésre tagolhatod a motivációs levelet, attól függően, hogy mennyi mesélnivalód van. Nézzük meg egyesével a szekciókat!

Hogyan kezdd el a motivációs levelet megírni?

Az első és legfontosabb lépés az, hogy megírod a címzettet és a feladót, valamint a dátumot. Előbb írd a te adataidat (mint a feladó), amely a neved és a lakcímed. Ezután következik az, akinek küldöd a motivációs levelet, vagyis a címzett. Ehhez szükséged lesz az intézetvezetőre vagy a program igazgatójára, a pozíciója nevére, majd az egyetem nevére, végül pedig az egyetem címére. Arra különösen ügyelj, hogy annak az épületnek add meg a címét, ahova járni is fogsz!

📌 Tény: Annak a nevét, akihez beérkezik az önéletrajzod, megtalálod az egyetem honlapján, ha nem, akkor mindig az intézet vezetőjének vagy a rektornak, dékánnak címezd a levelet!

Ez így fog kinézni:

HELYES
Farkas Gizella
József András út 39.
1207, Budapest

2022. 02. 04.

Dr. Hegyes Béla
Rektor
Budapesti Műszaki Egyetem
Műegyetem rakpart 3.
1111, Budapest

A fenti példában, ahol a jelölt építészmérnök mesterképzésre jelentkezik, a rektornak címzi a levelet.

A megszólítás

A megszólítás esetén csak a “Tisztelt Név!” formátum a megfelelő. Mindig felkiáltójelet használunk, nem vesszőt, és mivel formális, hivatalos levélről van szó, ezért csak a tisztelt megszólítás jöhet szóba.

HELYES
Tisztelt Dr. Hegyes Béla!

Ezt viszont kerüld lehetőleg:

HELYTELEN
Kedves Dr. Kiss Gábor,
📌 Tény: A motivációs levél hivatalos levél, így tegeződésnek helye nincs!

A bemutatkozás, motiváció megmutatása

Ezután egy kissé nagyobb lélegzetvételnyi rész következik, amely még így is csak 2-3 mondat hosszúságú. Itt írhatod le, hogy pontosan melyik egyetem melyik szakára szeretnél jelentkezni, miért pont oda, mi a motivációd, és hogy ki vagy.

Ezek az elfogadottak:

HELYES
Szeretném jelentkezésemet benyújtani a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnök mesterképzésre. Célom, hogy műemlékvédelem és rekonstrukció specializáción tanulhassak tovább, és ehhez úgy gondolom, az ország első számú egyeteme adhat tökéletes alapokat.

A motivációs levéllel szeretném jelentkezésemet benyújtani a Pécsi Tudományegyetem marketing mesterképzésére. Okleveles közgazdász vagyok, valamint jelenleg is Piackutatóként dolgozom egy multinacionális cégnél, így szeretnék még kiterjedtebben megismerkedni a marketing világával.

💡 Tipp: Fontos, hogy mindig szabd személyre ezt a részt is, valamint a szakhoz kapcsolódó legyen!

A tartalom, vagyis a tanulmányok, eredmények, munkatapasztalat

Természetes, ha az alapképzés elvégzése után szeretnél továbbtanulni mesterképzésen, de manapság gyakori az is, hogy néhány évig dolgozol a két egyetem között. Bármelyiket is választod vagy választottad, mindenképp előnyt jelent a felvételi során.

A motivációs levélben ugyanis a törzsszövegben tudod megadni azt, hogy milyen tanulmányokat, milyen eredménnyel szereztél. Emellett azt is be tudod mutatni, hogy milyen szakmai tapasztalatokra tettél szert. Ebben az esetben valóban olyan lesz, mint az önéletrajz kiegészítése, hiszen az önéletrajzban csak vázlatszerűen van alkalmad felsorolni az eddigi eredményeket. Itt viszont, egész mondatokban mutathatod be magad.

💡 Tipp: A legfontosabb, hogy mindig emeld ki 1-2 mondatban, hogy miért is ez a legjobb egyetem! A hízelgés egy ilyen motivációs levélben elengedhetetlen!
🖊️ Gondold át, hogy mi az, ami miatt jelentkezel, milyen tapasztalatok, tanulmányi eredmények, érdeklődés támasztja ezt alá!

Emellett próbáld meg kissé személyesebbé is tenni. Nem szükséges magadról túlzottan személyes információkat megosztanod, de az, hogy már milyen régóta vágysz az adott pályára, mi a jelentkezés célja, elengedhetetlen. Próbálj meg az érzelmekre és a racionalitásra is hatni kicsit, így meggyőzve a címzettet, hogy te vagy a tökéletes jelölt.

HELYES
Okleveles közgazdász vagyok, diplomámat marketing specializáción szereztem meg a Budapesti Corvinus Egyetemen. Jelenleg Piackutatóként dolgozom egy multinacionális cégnél, és szeretném tovább mélyíteni ismereteimet a területen. A piacelemzés tervezése, végrehajtása, marketingkutatás tervezése, módszertana, a fogyasztáselmélet és vásárlói magatartás elemzése tartozik az érdeklődési körömbe, és úgy gondolom, hogy ez az egyetem tudja megadni ehhez az ideális alapokat.

Precíz vagyok, analitikus személetmóddal, nagyfokú szorgalommal és alázattal rendelkezek egy olyan szakmai iránt, amely állandóan változik. Ez a fajta változás, innováció az, amely elsősorban megfogott, amikor választanom kellett közgazdászként a specializációk között. Ma már úgy gondolom, hogy a marketing a mindennapjaink része, amelyben egyszerre találkozik a kreativitás, innováció és az elemzési módszerek. Célom, hogy a képzés után a PhD képzésben is részt vehessek, ugyanis szeretnék majd az egyetem neves Közgazdasági Intézetének hallgatójává válni. Kutatási érdeklődéseim főképp a fogyasztói magatartás és viselkedés, valamint a döntéselméletek. Szakdolgozatom címe Döntéselméletek az impulzív vásárlás során, és  Dr. Nagy Ilona volt a konzulensem. Az államvizsgát és a védést is kiváló eredménnyel zártam, így hatalmas megtiszteltetés lenne, ha elindulhatnék ezen a pályán már a mesterképzésem alatt.

Természetesen  minél többet mesélsz a céljaidról , legyenek azok rövid- vagy hosszútávúak, annál jobb! A motiváció, lelkesedés, ambíció az, amit legtöbbször keresnek a motivációs levélben. Olyan készségeket és képességeket jeleníts meg, amelyek elengedhetetlenek a mesterképzés alatt, valamint mesélj néhány mondatban a szakmai tapasztalatodról is. Érdemes átnézni az intézet honlapját, hogy legyen egy benyomásod arról, hogy mit is várnak pontosan a motivációs levélben. Vannak iskolák, amelyek inkább kreativitást, vannak, amelyek kritikus gondolkodást vagy éppen elhivatottságot várnak. Ez mindig az egyetemtől és a szaktól függ.

Alapképzés elvégzése miatt már van némi fogalmad arról, hogy pontosan milyen részterület érdekel, így azt ne felejtsd ki! Minél pontosabban határolod be az érdeklődési körödet, így a motivációt is, és azt minél jobban tudod összekapcsolni az egyetemmel, annál nagyobb előnyre teszel szert.

🖊️ Mesélj a diplomamunkádról is! Lehetőleg nevezz meg néhány neves professzort, aki a konzulensed vagy tanárod volt, írd le a diplomamunkád címét, 1-2 mondatban, hogy miről szólt, és az államvizsgád, védésed eredményét!

motivációs levél egyetemi felvételihez mesterképzésre minta

A konklúzió, zárás

Ez a bekezdés a rövidebb összefoglalása annak, amit eddig is írtál, vagyis a motivációdnak, és hogy miért vagy tökéletes jelölt a szakra. Röviden foglald össze még egyszer, miért ez a tökéletes iskola számodra, miért ide jelentkezel, és hogy miért téged válasszanak. Ha bármilyen más anyagot is csatolni kell a jelentkezéshez, akkor említsd meg azokat is (például önéletrajz).

HELYES
A jelentkezéshez csatoltam az önéletrajzomat, valamint az alapdiplomám és a kötelezően teljesített pénzügy-számvitel és közgazdaságtani tantárgyak és kurzusok fénymásolatát. A Budapesti Gazdasági Egyetem az egyik legnívósabb pénzügyi és közgazdász egyetem,  így igazán nagy megtiszteltetés lenne, ha bekerülhetnék.
⚠️ Figyelem: Sok helyen kérik valamilyen tantárgyak teljesítését is a jelentkezéshez, azokat is itt sorold fel!

Amennyiben meg van jelölve, hogy például 30 kreditet kellett teljesíteni pénzügyi vagy gazdasági tantárgyból, akkor az ebbe a bekezdésbe kerüljön említés szintjén.

Zárás, elköszönés

Ennél a résznél emeld ki, hogy örömmel várod a megkeresést, vagy ha bármilyen kérdés merül fel, szívesen válaszolsz. Fontos, hogy érezzék, hogy nyitott vagy akár a kritikára is, és hogy várod a felvételi elbeszélgetést. A motivációs levél teljes tartalma magabiztosságot kell, hogy sugározzon, de ne felejtsd el közben, hogy az intézetvezető dönti el, felvesznek-e vagy sem. Emiatt nem szabad arrogánsnak, túl magabiztosnak tűnnöd. Az elköszönés, mint minden formális és hivatalos levél esetén, tartalmazza a Tisztelettel szót és az aláírást.

HELYES
Nagyon szépen köszönöm, hogy elolvasta a levelemet és a jelentkezésemet. Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, kérem, keressen az elérhetőségeim egyikén. Örömmel válaszolok bármilyen megkeresésre.

Tisztelettel,
Petrovics Máté

Tippek a motivációs levél megírásához

  • Ahogy az önéletrajz esetén, a motivációs levelet is többször olvasd át, az összes helyesírási hibát kijavítva.
  • Mindig figyelmesen olvasd át az egyetem honlapját, hogy a motivációs levél stílusa illeszkedjen az egyetem stílusához.
  • Minden egyes jelentkezéshez új motivációs levelet írj, ne sablont küldj mindenhova, amiben csak az egyetem nevét cseréled ki. Legyen személyre szabott minden jelentkezés!
  • Figyelj arra, hogy mennyire sokat használod az egyes szám első személyt és az én szót. Lehetőleg inkább kerüld, mert nem tesz jó első benyomást az olvasóra.
  • Az erősségeid felsorolása kötelező, de arra ügyelj, hogy nehogy önfényezés váljon belőle. Inkább alázattal állj a megpályázott egyetemhez.

motivációs levél egyetemi felvételihez mesterképzésre minta

Összefoglalás – kulcspontok a mesterképzés motivációs levélre

A mesterképzésre szánt motivációs levél célja az, hogy megállapítsa az egyetem vezetője, hogy alkalmas vagy-e a továbbtanulásra. Ehhez a motivációdat, szakmai tapasztalatodat és tanulmányaidat, eredményeidet kell tudnod megfelelően tálalni. Mindezt pedig szerényen, alázattal tedd! A  motivációs levél hossza fél-egy oldal, letisztult és könnyen olvasható . Először a címzést add meg, vagyis a saját nevedet és lakcímedet, valamint a rektor/intézetvezető nevét, pozícióját, az egyetem nevét és címét.

A bemutatkozásnál 2-3 mondatban mesélj arról, hogy miért erre az egyetemre jelentkezel, és hogy miért vagy tökéletes jelölt. Ezzel kelted fel az olvasó figyelmét, majd a tartalmi részben meg is kell tartanod azt! Legyen személyes és mindig személyre szabott a törzsszöveg, amelyben elmeséled a karrieredet, ha van, és az előző tanulmányaidat. Mesélj a céljaidról, kicsit hízelegj az egyetemről, és hogy milyen kapcsolatban állnak a mesterképzéssel az előző tanulmányaid.

A konklúzió során mesélj a képességeidről, készségeidről, és hogy milyen egyéb, a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat csatolsz még. Legyen pozitív és magabiztos a hangvétel, és hangsúlyozd, milyen megtiszteltetés lenne az egyetemen tanulni. Elköszönésként ajánld fel, hogy nyitott vagy a kérdésekre, és hogy reménykedsz a felvételi elbeszélgetés lehetőségében.

A motivációs levél lehet közhelyes és unott, vagy igazán egyedi és figyelemfelkeltő. Az, hogy hogyan sikerül, csak rajtad áll!