Oktató önéletrajz – Az elejétől a végső gondolatokig!

Az gyakorlati oktató döntő szerepet játszik az ismeretek átadásában, a hallgatók irányításában és mentorálásában a különböző tanulmányi területeken. Akár tantermi környezetben, akár online platformon, akár speciális képzési környezetben, az oktató elsődleges feladata a tanulás elősegítése és a lebilincselő oktatási élmény megteremtése.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
1 vásárlói értékelésből

Ők készítik elő és tartják a leckéket, magyarázzák el az összetett fogalmakat, és példákkal és bemutatókkal segítik a megértést. Emellett az oktatók értékelik a hallgatók előrehaladását a feladatok, vizsgák és megbeszélések révén, és konstruktív visszajelzést adnak a fejlődésük támogatására. Támogató és befogadó tanulási környezetet teremtenek, aktív részvételre ösztönöznek és elősegítik a szellemi kíváncsiságot.

A tanár szakmában dolgozó emberek naprakészen követik a szakterületük legújabb fejleményeit, és az új információkat és oktatási módszereket beépítik az oktatásba. Végső soron az oktatókat a tanulás szeretetének elősegítése és a diákok szellemi fejlődésének elősegítése iránti elkötelezettségük teszi felbecsülhetetlen értékké bármely oktatási környezetben.

Szakmai szempontból a tanár karrier megingathatatlan elkötelezettséget és odaadást igényel. A jó hír az, hogy gyakran versenyképes díjazással jár, így ez egy kifizetődő pályaválasztás, amennyiben magán oldalról indul el és nem állami iskolát választ magának. Azonban nagyon fontos, hogy bölcsen válasszuk meg a cégeket, biztosítva, hogy pozitív munkakörnyezetet biztosítsanak, ami nagyban befolyásolja a munkával való elégedettséget. A negatív munkahelyi légkörrel való találkozás elkeserítő lehet. Ezen túlmenően létfontosságú felismerni a lenyűgöző önéletrajz elkészítésének jelentőségét, mivel ez jelentősen növeli az interjú elnyerésének esélyét.

Az interjúk sikere a figyelemre méltó önéletrajzon múlik, amely hatékonyan mutatja be az egyén készségeit és szakértelmét az adott területen. Ennek a kritikus törekvésnek a segítésére gondosan megtervezett önéletrajz sablonokat kínálunk, amelyek minden lényeges elemet tartalmaznak.

Ez a cikk az egyes részek sajátosságait mutatja be, lehetővé téve a jelöltek számára, hogy megkülönböztessék magukat a versenytársaktól. További késlekedés nélkül vizsgáljuk meg az önéletrajzírás kulcsfontosságú szempontjait, kezdve egy átfogó és professzionálisan elkészített minta dokumentummal, amely jól példázza a kívánt eredményt.

Oktató önéletrajz

Tartalomjegyzék

A szakmai önéletrajz egy jól bemutatott változata

Személyes adatok
Varga Ákos
Tanár
E-mail: vargaakos@gmail.com
Telefonszám: 06 30 / 70 – 20 – 4232
Lakcím: 4232 Budapest, Kiss Bertalan utca 64.
Születési hely, idő: 1994. 01. 23. Kecskemét

Személyes bemutatkozás
Több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem, mint tanár. A tanulmányok, amiket biztosítottam elsősorban általános iskola szinten voltak esetemben, ahol magyar és történelem szakos tanárként tanítottam az első időkben. A későbbiekben viszont diploma szerzés után angol nyelven is tanítani kezdtem, a Budapesti Gazdasági Iskola egyik karán. 2008 óta vagyok magántanár is.

Eddigi tapasztalatok
Projekt menedzser
Profession Services
2019. március – 2021. november
Zugliget

 • Kapcsolatot tart és kommunikál a támogatottakkal
 • Közreműködik a pályázatok iktatásában, hiánypótlásában
 • Vezeti a pályázati nyilvántartást és részt vesz a monitoring tevékenységben
 • Támogatja az ügyvezető és a kommunikációs munkatárs munkáját
 • Összekötő szerepet lát el a projekt szereplői között

Online marketing
ALDI MAGYARORSZÁG ÉLELMISZER Bt.
2017. április – 2018. március
Pécs

 • A szpot kampányok kapcsán kreatívok ellenőrzése, szövegírás
 • Szövegírás, új megjelenési lehetőségek keresése
 • Marketingkommunikációs anyagok elkészítésében való aktív részvétel
 • Heti reklámanyagokkal kapcsolatos adminisztratív ügyintézés
 • Konkurenciafigyelés, valamint kiértékelések elkészítése

Tanulmányok
Biomérnök
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
2015. március – 2016. április
Nyíregyháza

Nővér
Eötvös Loránd Tudományegyetem
2008. május – 2009. június
Debrecen

Érettségi
Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium

2010. augusztus – 2011. július
Rákosfalva

Készségek és képességek

 • Kiváló kommunikációs készség
 • Magyar nyelvű tökéletes tudás
 • Szakmai ismeretek
 • Számítógépes ismeretek alap fokon
 • Nagy fokú önállóság
 • Csapatban való munkaképesség
 • Oktatói tudás
 • Terhelhető személyiség
 • Megbízhatóság és lojalitás
 • Remek szervezőképesség
 • Jogosítvány megléte

Nyelvtudás és nyelvismeret
Német nyelv – alapfok
Angol nyelv – középfok

A fizetési sáv amire számíthat az oktatói munka során

Mielőtt belemerülne a hatékony önéletrajz stratégiákba, elengedhetetlen, hogy feltárja a fizetési kilátásokat az oktatói területen. Magyarországon a tanárok, akik állami helyen dolgoznak átlagosan 200 0000 és 300 000 forint közötti keresetre számíthatnak, figyelembe véve a bónuszokat és a különböző juttatásokat, például túlórákat. Ráadásul ez több éves munkaviszony után is hasonlóan alakul. Ha viszont magántanárként helyezkedik el, akár 700 000 forint és 900 000 forint között is kereshet egyes szakmákban.

A kereseti lehetőségei azonban nagyban függnek az Ön által választott cég méretétől és hírnevétől. Jellemzően a kisebb cégek alacsonyabb fizetést kínálnak, míg a nagyobb cégek magasabb kereseti lehetőségeket kínálnak. Ráadásul a nemzetközi szerződések megszerzésével akár a hazai fizetés tízszeresét is megkeresheti.

Emellett a különböző vállalatok kiegészítő juttatásokat is kínálhatnak, például SZÉP kártya kedvezményeket, egészségbiztosítási fedezetet vagy egyéb kedvezményeket.

Fontos megjegyezni, hogy a végzettsége és a tapasztalata is jelentősen befolyásolja a kereseti lehetőségeket.

A megpályázott pozíció esetében azonban elengedhetetlen, hogy felismerje a prezentáció fontosságát. Magabiztossága jelentősen befolyásolhatja az Ön által kapott fizetést az oktatói szakmában. Ezért célszerű hangsúlyozni azokat a releváns készségeket, amelyek elengedhetetlenek a munkakör betöltéséhez, és amelyek segítenek kitűnni az interjúkon. Érdemes előzetesen megismerkedni az egyes cégek konkrét követelményeivel és normáival is, mivel ezek a pozíciók között eltérhetnek.

Alternatívaként választhatja azt is, hogy egy vállalathoz való csatlakozás helyett szabadúszóként dolgozik. Ebben az esetben az indulás nagyobb kihívást jelenthet, és nem lesz fix fizetése. Hosszú távon azonban a szabadúszás anyagilag kifizetődőbb lehet, mint egy adott vállalatnál dolgozni, mint például egy általános iskolai tanító.

Nézzük meg most a szakmai szemmel kötelező és elhanyagolható részeket

Egy hatékony önéletrajz elkészítésekor alapvető fontosságú, hogy tisztában legyen a lényeges és a választható összetevőkkel. Míg egyes szakaszok elhagyhatók, másokat érdemes beilleszteni, különösen, ha azok segítenek a szakmai hiányosságok pótlásában. A nyitó szakasznak mindig a vezető szerepet kell betöltenie, amelyet egy tömör, a személyiségét tükröző bemutatkozás követ. A szakmai tapasztalatra vonatkozó rész beillesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy bemutassa az Ön alkalmasságát a pozícióra, és megragadja az olvasó figyelmét.

Továbbá az oktatásra és a nyelvekre vonatkozó szakaszok jelentős jelentőséggel bírnak egy minta önéletrajzban. Ne feledje, hogy egy idegen nyelv folyékony ismerete gyakran követelmény, és további nyelvek ismerete előnyös lehet. Bár a hobbi rész nem kötelező, a hobbik és a szakmához nem kapcsolódó munkán kívüli tevékenységek beillesztése előnyös lehet. Ezek az elemek képezik a jól felépített önéletrajz alapját, akár nyomtatott formában, akár elektronikusan nyújtják be.

Ami az önéletrajz formátumát illeti, célszerű egyszerű és praktikus megközelítést alkalmazni, mivel az oktatói szakma általában az egyszerű dokumentumokat részesíti előnyben a bonyolult dokumentumokkal szemben. Ezért az önéletrajz esetében is hasonló megközelítés ajánlott. Fontos azonban, hogy kerülje az Europass alapsablonok használatát, mivel ezek széles körben ismertek, és azt a benyomást kelthetik, hogy az önéletrajzra nem fordítottak elegendő figyelmet.

Mire kell figyelni a magyar CV-k esetén?

Vizsgáljuk meg az önéletrajz néhány lényeges szempontját. A pontos helyesírás, a nagybetűs írásmód és az írásjelek elengedhetetlenek az olvasó érdeklődésének felkeltéséhez. Az első résznek jelentős súlya van, mivel ez alkotja az első benyomást, és az itt elkövetett hibák az olvasó figyelmének teljes elvesztéséhez vezethetnek.

Az egyértelműség, a tömörség és a jól szervezett írás alapvető fontosságú, a formázási technikák felhasználásával és az optimális hosszúságra való törekvéssel. Ideális esetben törekedjen egyoldalas önéletrajzra, amely tartalmazza a kötelező és a választható részeket is. E hossz túllépése az alapos olvasás hiányát eredményezheti, míg a lényegesen rövidebb önéletrajz korlátozott tapasztalatot közvetíthet, aláásva a kívánt képzettséget.

Továbbá az információk bevitele alatt ajánlott 11-es betűméretet használni, és a Times New Roman betűtípus használatával fenntartani a következetességet az egész dokumentumban.

Gyakran kérik azonban, hogy a dokumentumhoz fényképet és portfóliót is csatoljanak. Ügyeljen arra, hogy a legjobb képeket válassza ki, amelyek bemutatják a kiemelkedő munkáját, mivel ezek a szakmában a legnagyobb jelentőséggel bírnak a leírt szakaszokhoz képest.

Bár a fénykép csatolása pozitív eredményeket hozhat, negatív következményekkel is járhat. Éppen ezért, ha nem kérik arra, hogy küldjön azt is, érdemes lehet akár el is hagyni. Ha viszont megteszi, 1 éven belül készült képet adjon hozzá, illetve lényeges az is, hogy profi háttér előtt készüljön.

Bíztató hír, hogy az idegen nyelvtudás különösen fontos, ha nemzetközi szinten nem szeretne érvényesülni. Ha viszont igen, ilyenkor célszerű angolul is elkészíteni az önéletrajzot.

Az önéletrajz és a személyes adatok

Így írja például
Vágner Etelka
E mail cím: vagneretelka@gmail.com
Telefonszám: 06 30 46 76 123
Lakcím: 1245 Sátoraljaújhely, Gréta Gizella utca 76.
Szül. hely és idő: 1997. 06. 20. Nyírbátor
Így viszont nem érdemes
Gáborhegyi Zoltán
zolikaaaa@freemil.com
24 12 5421
1235 Zalaegerszeg
1976. 03. 22. Mór

Határozzuk meg a hibákat az adott példában. Először is, a pályázó neve nincs kiemelve, és nincs feltüntetve a megpályázott pozíció. Továbbá, a használt e-mail cím helytelen és alkalmatlan egy mintaszerű álláspályázathoz. Önéletrajzíráskor elengedhetetlen, hogy professzionális e-mail címet használjunk.

Emellett a telefonszámban az országkód hiánya olyan hiba, amely elszalasztott lehetőségekhez vezethet, még akkor is, ha az olvasó érdeklődik a kapcsolatfelvétel iránt. Továbbá a megadott címből hiányoznak olyan létfontosságú információk, mint az utcanév és a házszám. A példa számos helyesírási hibát tartalmaz, és a cím, a hónap és a név is hibás.

Ahhoz, hogy jól megírt és figyelemfelkeltő dokumentumot nyújtson be az álláspályázatokhoz, elengedhetetlen, hogy elkerülje ezeket a kirívó hibákat.

Oktató önéletrajz

Bemutatkozás jól megadva az önéletrajz szempontjából

Helyes módja a megadásnak
A Budapesti Nemzeti Egyetem Történelem kar egyik tanára voltam diploma után, viszont általános iskola szinten is van tudásom, ahol magán tanárként segítettem a diákokat. 2008 elején pedig külföldre költöztem, ahol egy neves egyetemi tanárként szerepelhettem. 2011 óta pedig állami helyen dolgozom mint történelem tanári oktató. Így, a hely számomra mindegy, munka szempontjából.
Helytelen módja az adatoknak
2008 óta vagyok oktató. Szakmai tapasztalattal rendelkezem. A hely nekem mindegy, de jobb lenne Budapest a munkavégzés helyeként. Küldöm az önéletrajz mintámat, hívjanak, ha szeretnének, be tudok menni egy interjúra, amikor szükséges.

A tanári szakma szakértőjeként létfontosságú, hogy világos és letisztult módon, felesleges elemek nélkül mutatkozzon be. Törekedjen arra, hogy tömör áttekintést adjon a vonatkozó szakmai tapasztalatairól, kiemelve a neves cégekkel való együttműködéseit.

Ha azonban ez a rész rosszul van kivitelezve, elsietettnek tűnhet, és jelentősen csökkentheti a önéletrajz általi munka lehetőségek megszerzésének esélyeit. Amikor csak lehetséges, emelje ki a konkrét számadatokat és adatokat. Ez magában foglalhatja olyan esetek bemutatását, amikor az Ön hozzájárulása mérhető X%-os eredményjavulást eredményezett, vagy amikor nemzetközi vállalatoktól kapott elismerést munkájáért. Az ilyen számszerűsíthető eredmények feltüntetése erősíti önéletrajzát. Illetve, ha teheti használjon dátumokat, így például, ha 2008-ban díjat nyert, ezt így adja meg.

A diploma után – A CV törzse

Ha önéletrajzában részletezi releváns munkatapasztalatait, célszerű fordított időrendi sorrendben, a legutóbbi munkahelyével kezdve bemutatni. Ez alól azonban kivételt lehet tenni, ha egy korábbi munkakör nagyobb jelentőséggel bír a megpályázott pozíció szempontjából. Ilyen esetekben ügyeljen arra, hogy a munkaköri előzmények elején kiemelten emelje ki a pozíciót.

Adja meg az egyes állások időtartamát, és kerülje a felesleges mondatokat. Ehelyett törekedjen 4-5 tömör felsorolásra, amelyek hatékonyan mutatják be az egyes szerepkörökben szerzett tapasztalatát az iskola világában.

Fontos azt is megjegyezni, hogy ha korlátozott általános tapasztalattal rendelkezik, akkor az iskolai tevékenységek alatt szerzett tudást is beépítheti. Ez magában foglalhatja a gyakorlatokat, különböző képzéseket és az egyetemi tanulmányokat, amelyek összhangban vannak a munkaköri követelményekkel.

Továbbá, amikor arra kérik, hogy jelezze fizetési elvárásait, mindenképpen forintban adja meg, kivéve, ha a munkaköri leírás kifejezetten más pénznem használatát írja elő.

Egy jó példa a hely alapján
Kommunikációs referens
KITE Zrt.
2008. január – 2009. június
Nádudvar

 • A cég belső kommunikációjának támogatása
 • Intranet oldal szerkesztése, belső tájékoztatók megírása, hírlevelek, hirdetőtáblák tartalmának összeállítása
 • Videós tartalmak előállításában való aktív közreműködés
 • Belső kommunikációs kampányok koordinálása
 • Vállalati márkamenedzsment, munkáltatói márkaépítés támogatása

Személyi asszisztens
Geis Logistics Hungary Kft.
2008. július – 2010. augusztus
Salgótarján

 • Klasszikus titkársági feladatok ellátása: levelezés, megbeszélések és találkozók koordinálása és vendégek fogadása
 • Prezentációk, statisztikák, jelentések készítése
 • Telephely vezetőjének támogatása a mindennapi üzleti tevékenységben
 • Részvétel megbeszéléseken, eredmények dokumentálása és nyomon követése
 • Különleges feladatok ellátása, pl. találkozók és rendezvények szervezése
 • Pénzügyi adminisztráció (számlázás) kezelése; előkészítése; ellenőrzése
 • A hely rendben tartása adatok szempontjából

Webfejlesztő
Shiwa Force Zrt.
2010. március – 2011. december
Tiszakécse

 • Webfejlesztői feladatok (HTML5, CSS3, SASS, LESS, postCSS) végzése
 • Nagyvállalati ügyfelek portáljain új funkciók bevezetésében való részvétel
 • Agilis csapatban való hatékony munkavégzés, határidők betartása
 • A legmodernebb technológiák kipróbálása, elsajátítása
 • Látványterv alapján sitebuild feladatok elvégzése
Ezt viszont ne csinálja
Menedzser
ALSTOM Hungary Kft.

2010. február – 2013. november
Budapest

 • Az Alstom magyarországi kommunikációs stratégiájának, tervének és költségvetésének kidolgozása
 • A cég arculatának fejlesztése a külső (média, érdekelt felek, intézmények) és belső érdekelt felek (közvetlen és közvetett alkalmazottak) felé
 • A vállalat hírnevének és válságkommunikációjának kezelése
 • Az Alstom üzeneteinek meghatározása Magyarországon
A tanári készségek hatékony bemutatása az önéletrajzban kiemelkedő fontosságú, hogy hangsúlyozza alkalmasságát a pozícióra, még akkor is, ha más munkaterületeken nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel. Ismerje el önéletrajzában ennek a szakasznak a jelentőségét, mivel a kiválasztási folyamat alatt jelentős figyelmet és vizsgálatot fog kapni.

Ezenfelül döntő fontosságú megjegyezni, hogy az interjúztatók gyakran használnak kulcsszavas keresőmotorokat, hogy azonosítsák azokat a potenciális jelölteket, akik megfelelnek egy adott munkakörre vonatkozó konkrét kritériumoknak. Annak érdekében, hogy önéletrajzát ne hagyják figyelmen kívül, ajánlatos figyelmet fordítani erre a szempontra is. Az álláshirdetésben szereplő releváns kulcsszavak beépítésével önéletrajzának ebbe a részébe kiemelheti magát a versenytársak közül, és növelheti esélyeit a kívánt pozíció megszerzésére.

Általában ajánlott, hogy a jelöltek három közelmúltbeli munkatapasztalatot soroljanak fel, bár négy is elfogadható. Öt tapasztalatot meghaladóan azonban nem tanácsos.

Az iskola vár – A tanulmányai megadásának helyes módja

Így érdemes megadni
Festő
Magyarország Képzőművészeti Iskola
2002. augusztus – 2004. július
Szigetbecse

Külkereskedelmi szak
Károli Gáspár Református Iskola
1998. szeptember – 1999. október
Siófok

Ezt pedig felejtse el
Iskolák

Cipész
Gábor Dénes Egyetem
3 éves
Szekszárd

Vágó és rendező
Óbudai Egyetem
1 év
Szigetszentmiklós

Önéletrajzának ebben a részében feltétlenül írja nagybetűvel a tanulmányai nevét, és adja meg az oktatásának részleteit. Emellett fontos feltüntetni az egyetemi tanulmányainak konkrét időtartamát, beleértve az éveket és az időtartamot is (míg a pontos dátum nem szükséges egyik kar esetében sem, ahogyan a tanulmányok példájánál is látható).

Az iskolája székhelyének városának feltüntetése értékes eleme egy jól összeállított önéletrajznak, amelyet be kíván nyújtani.

Szerencsére a toborzók jellemzően az önéletrajz ezen részének áttekintésére összpontosítanak, amely a többi lényeges elemhez képest kevesebb erőfeszítést igényel. Ezen információ bemutatásakor tekintse a fenti példát, és helyezze előtérbe a pontos helyesírást és az írásjeleket, hogy elkerülje a problémákat e szakasz kitöltése során.

Ha azonban Ön kezdő, kevés tapasztalattal rendelkezik, akkor is hasznos felsorolni a releváns munkaköri feladatokat, még akkor is, ha nem tud részletes napi feladatokat megadni. Ezenkívül a gyakorlati készségek listáját is csatolhatja, hogy professzionális módon mutassa be magát.

A képességek és a legfontosabb készségek

Ahhoz, hogy egy tanár átfogó önéletrajzot tudjon készíteni, elengedhetetlen, hogy a kemény és a puha készségek sokszínűségét egyaránt tartalmazza. Az alábbiakban bemutatjuk a releváns készségek összevont listáját, amelyet figyelembe vehet. Ebben a részben célszerű körülbelül 5-7 pontot szerepeltetni, így tömör, de átfogó áttekintést nyújtva az önéletrajzban a tanári pályafutáshoz szükséges készségekről.

Kemény készségek:

 • Jártasság az oktatási szoftverekben és a tanulásmenedzsment rendszerekben.
 • Képesség a tantervek kidolgozására és végrehajtására
 • Az értékelési módszerek és technikák ismerete
 • Jártasság az osztálytermi technológiában és a multimédiás eszközökben
 • Az oktatási szabványok és előírások ismerete

Soft skills:

 • Erős interperszonális készségek, pozitív kapcsolatok ápolása a diákokkal, szülőkkel és kollégákkal.
 • Hatékony kommunikációs és aktív hallgatási képességek
 • Problémamegoldó és kritikus gondolkodási készség az osztályteremben felmerülő kihívások kezeléséhez.
 • Alkalmazkodóképesség és rugalmasság a tanulók eltérő igényeinek kielégítése érdekében.
 • Empátia és megértés, támogató és befogadó tanulási környezet megteremtése.

A nyelvtudás és a nyelvismeret

A beszélt nyelvek egyszerű felsorolása nem elegendő; alapvető fontosságú, hogy részletes információkat adjon a nyelvtudás szintjéről, különbséget téve az alap- és a felsőfokú nyelvtudás között. Az anyanyelv nem igényel külön bejegyzést.

Még ha nem is kifejezetten szükséges, a munkáltatók értékelhetik a nyelvtudást. A kevésbé elterjedt nyelvek ismerete bővítheti a munkalehetőségeket és növelheti a kereseti lehetőségeket.

Adja meg így az adatokat
 • Angol nyelv – Felsőfok
 • Német nyelv – Alapfok