Önéletrajz bérigény – Beleírjuk az önéletrajzba?

Az önéletrajz legkrompromittálóbb része kétségkívül a bérigény, fizetési igény megadása. Biztos, hogy benned is felmerülnek ezek a kérdések (teljesen jogosan), hogy mennyit, mire alapozva, hogyan adj meg, na és persze, hogy honnan szerezd meg ezt az információt.
önéletrajz bérigény

Készítse el önéletrajzát percek alatt

Mindemellett pedig munkáltató válogatja, hogy mit akarnak látni pontosan, bruttót vagy nettót, és hogy egy konkrét számot vagy fizetési sávot kérnek. Az, hogy ennyire irtózol ettől pedig teljesen reális: általában nem tudni az álláshirdetésből, hogy milyen egyéb juttatásokat biztosítanak, vagy, hogy pontosan milyen feladatok lesznek. Így viszont fizetési igényt is elég nehéz belőni.

Mutatunk néhány tippet és trükköt, amivel könnyebb lehet az, hogy meghatározd, mennyi az annyi. Hiszen, ez is felfogható egy tesztnek, amire lehet gyakorolni és fel lehet készülni!

Tartalomjegyzék

Miért kérik a fizetési igény megjelölését?

A fizetési igényt több okból kifolyólag is kéri a munkáltató. Az egyik ilyen ok, hogy lássák, hogyan viszonyulsz magadhoz, a tudásodhoz, ismered-e a saját értékedet. Ugyanis ha túlbecsülöd azokat és túl magas összeget kérsz, a bérigény nem reális, így nem látod tisztán a képességeidet.

💡 Szögezzük le: minden cégnek minden pozícióhóz meg van adva egy fizetési sáv, amelyen belül mozoghatnak.

Ezeket nagyon ritkán lépik át, a sávon belül pedig aszerint tudsz mozogni, hogy mennyi a szakmai tapasztalattal rendelkezel, milyen elvárásai vannak az állásnak, milyen szakmai tudással rendelkezel.

Sok cégnél ezeket betű és szám kódokkal is jelölik. Általában a betű azt jelenti, hogy milyen területen dolgozol, a szám pedig azt, hogy mennyire vagy tapasztalt. A pályakezdők általában nullát vagy egyest kapnak, a seniorok pedig háromtól felfelé kezdődnek.

👉  Minél magasabb a szám, annál magasabb a fizetés is.

A másik ok pedig a bértárgyalás. A legtöbb jelentkező nincs tisztában azzal, hogy az “offer”, vagyis az ajánlat, amelyet tesz nekik a cég, valójában egy kezdő pozíció. Vagyis, innen indul az alku, lehetséges feljebb tolni a fizetést. Amennyiben ugyanis tisztában vagy az értékeiddel, szakmai tudásoddal, akkor bárhogy is kérik, nem fogsz lejjebb adni az igényből. Ha pedig már az elején nem állsz ki magadért, akkor a későbbiekben sem fogsz – már ami a fizetésedet illeti. 

önéletrajz bérigény

A jelentkezés menete – kiesel, ha nem jól adod meg a bérigényt

A harmadik fontos ok pedig, hogy lássák, mennyire vagy tisztában a piaci helyzettel. Természetesen ezalatt a munkaerőpiaci helyzetet értjük: felmérted-e, utánanéztél-e annak, hogy mi az átlag a piacon, a szakmádban, a te területed, vagy irreális elképzeléseid vannak. Utóbbi esetben ugyanis jogosan merülhet fel a munkáltatóban az, hogy nincs valódi érték, amit adhatnál a cég számára.

Nagyon nehéz lehet az a helyzet is, ha megvan a tökéletes választás a pozícióra már az első körben az önéletrajz alapján, de annyira magas összeget kér, hogy lehetetlen a cégnek ezt kifizetnie. Ebben az esetben már az első körben ki kell szórniuk a jelentkezőt, hiszen így sajnos felesleges lenne a teljes kiválasztási folyamatot végigvinni.

A HR-es sok esetben ugyanis több száz önéletrajzot kap már az első 1-2 nap alatt az álláshirdetés közzétételét követően, így ez is egy szűrési szempont lehet. Ez pedig jelentősen megkönnyítheti a dolgát. Gondolj csak bele: az állás közzététele után megrohamozzák a jelöltek a pozíciót, és küldik a jelentkezést. Ha valaki nem figyel oda az álláshirdetésben írtakra, és nem adja meg a bérigényt, az valószínűleg nem elég precíz, vagy sablon szöveget és önéletrajzot küld mindenhova.

Egy igazán jó jelölt ugyanis minden egyes jelentkezés előtt nagyon figyelmesen megnézni, mi szerepel az álláshirdetésben, és ezek után javítja, módosítja az önéletrajzot az ott leírtaknak megfelelően.

Ha nem teszed meg, csak mindenhova ugyanolyan vagy hasonló önéletrajzot küldesz, akkor nincs esélyed! Ugyanez történik a bérigény megadása esetén is. Ha nem az adott állásra reálisat adod meg, vagy meg sem adod, akkor az azt jelenti, hogy nem is olyan fontos neked az álláskeresés.

Nettó vagy bruttó?

Nettó és bruttó összeget is meg lehet adni a fizetési igény esetén. Itt elsősorban két dolgot érdemes figyelembe venni. Az első, hogy mit kér a cég, hiszen ezt általában megírják az álláshirdetés alján. A másik dolog, hogy milyen adózások érvényesek rád.

Ha például különleges  adó kedvezményekben részesülsz  (például, hogy 25 év alatti fiatal vagy, így nem kell utánad SZJA-t fizetnie a munkáltatónak), akkor a bruttó összeg mellé írd oda ezt az információt is. Ezzel adhatsz teljes átláthatóságot a munkáltató számára. Mindamellett, hogy ezzel teljes rálátást és transzparenciát mutatsz, még akár előnyt is szerezhet neked! Ilyen információt a jelöltek nem szoktak megadni, így különösen jó benyomást tehetsz a HR-esre, és szerezheted meg az állást!

Hogyan írd be a fizetési igényt?

Általában arra, hogy hova kerüljön a fizetési igény,  3 módszer létezik: vagy az önéletrajzba, az aljára írod, vagy a kísérőlevélbe, vagy pedig a motivációs levélbe. Mind a három megengedett, természetesen erre sok esetben találsz utasítást az álláshirdetésben. A legegyszerűbb megoldás azonban, ha a kísérőlevélbe írod.

Ennek oka, hogy területtől függetlenül változhat az, hogy hol mennyit kérsz, így ha több különböző szakmára, pozícióra is beadod az önéletrajzot, és abba írod bele, akkor benne maradhat. Így, megkímélve magad a sok erőfeszítéstől, a legkönnyebb, ha csak a kísérőlevélben tünteted fel.

Nézzük, mennyi az annyi!

Ahhoz, hogy meg tud becsülni, körülbelül mi az a bérigény, ami belefér, érdemes elsősorban körbenézni az olyan oldalakon, amelyek kifejezetten erre specializálódnak. Első körben a fizetesek.hu oldalt ajánlanánk erre a célra, valamint a különböző HR portálokat. Ha ezzel megvagy, akkor a következő tippeket érdemes még megfontolni.

 • Kutass fel a cégnél dolgozó ismerőseidet. Bár, ha megkérdezed őket, nem fogják pontosan megmondani, hogy mennyit keresnek, de arra adhatnak útmutatást, hogy a piaci árhoz képest jobban fizet-e az adott cég, vagy hogy mennyit hajlandó fizetni. Érdemes rákérdezni a cafeteria rendszerre is, ugyanis, ha az elég magas, akkor hajlandó lehetsz te is alacsonyabb árat megadni.
 • Mindig olyan összeget adj meg, ami neked személyesen is elég. Ha megtudod, hogy a cég mindig a legolcsóbb munkaerőt választja, akkor csak azért ne add le a reális igényeidet, hogy téged válasszanak. Végső soron, meg kell tudnod élni a havi fizetésből.
 • Olvass utána Glassdoor-on is a cégnek, ugyanis ott az előző munkatársak megadhatják a fizetési sávot!
 • Gondold át, hogy a te szakmai tudásod mennyit érhet a piacon, mennyit lehet hajlandó érte fizetni egy cég. Senior pozíció esetén biztos, hogy sokkal többet, mint a piaci átlag.
 • Nézz szét a szakma szerinti önéletrajz mintáink között, ugyanis azokban van 1-1 szekció a magyarországi foglalkoztatottságról. Keresd meg a saját pozíciódat, és olvass utána!

Ha mindezzel megvagy, akkor ideje jól megírni a fizetési igényt!

A fizetési igény meghatározása

A bérigény egy nagyon nehéz téma, mi magyarok nem is igazán szeretünk beszélni se róla. Legtöbbünk nem is tudja, hogy a legjobb barátja, vagy sok esetben a partnere mennyit is keres valójában. Ez a fajta diszkréció viszont nagyon megnehezíti az álláskeresők életét. Ahhoz, hogy jól meg tudd fogalmazni a bérigényt, a következő tippeket ajánljuk:

 • Érdemes a fizetést havi bontásban meghatározni, nem éves szinten – ez utóbbi inkább az USA-ban használatos.
 • Sok álláskereső használja azt a módszert, hogy a jelenlegi fizetéséhez hozzáad még 30 százalékot. Ez amolyan aranyszabály is lehet, érdemes lehet neked is használni!
 • A bért meghatározni kissé nehéz anélkül, hogy tudnánk, milyen egyéb kedvezmények vagy cafeteria jár. Nyilvánvalóan teljesen más bért mondunk, ha fizetik a közlekedést, vagy plusz tízezreket juttatnak cafeteria elemként. Emiatt, ha beírod a fizetési igényt, írd oda, hogy ez alkuképes a cafeteria elemek és juttatások fényében!
 • Mindig sávos rendszert használj. Ha ugyanis azt írod, hogy bruttó 445.500 forint, akkor rugalmatlannak és túl vaskalaposnak fogsz tűnni. A bérigény megjelölése esetén a bérsáv körülbelül 30 ezer – 50 ezer forint között mozogjon. Ez a sáv viszont kissé becsapós! A cégek ugyanis szinte biztos, hogy az alját fogják felajánlani, ezért azt mindig emeld meg egy kicsit. Csak olyan összeget adj meg, amivel tényleg boldog lennél!
 • Azt is írd bele, hogy nyitott vagy az összeget tekintve, és mindenképp szeretnél megoldást találni.
 • A konkrét összeg megadása is lehetséges, viszont arra figyelj, hogy ez lehetőleg a piaci értéked közepén helyezkedjen el.

Mi történik, ha elutasítanak?

Sokszor már ennél a körnél elutasítja a HR-es a jelöltet: vagy azért, mert túl magas összeget kért, vagy mert a -tól -ig nem fedte le azt a sávot, amire gondoltak. Azt viszont vedd figyelembe,  hogyha nem hajlandók érted annyit fizetni, amennyit érsz, a minimum összeget sem, akkor az annyit is ér .

Valószínűleg nem éreznéd jól magad a munkahelyen, így pedig nem is éri meg ezen rágódni. Ha biztos vagy abban, hogy a szakmai tapasztalatod, szakmai tudásod, képességeid szerint ez a jogos elvárás, amit be kell írni az önéletrajzba, akkor ebből ne engedj.

Sokan ugyanis azt rontják el, hogy a bértárgyalás során annyira nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi az annyi, hogy a minimum összeget szinte azonnal elfogadják. Így, a te igényeid sincsenek figyelembe véve, és emiatt valószínűleg hamarabb le fogsz lépni, és új állást keresel.

❌ Ha tehát megajánlanak neked egy olyan fizetést, ami szerinted túl alacsony, akkor inkább ne fogadd el.

A bértárgyalás nem mindig vezet eredményre, hogyha annyira különbözik a két fél elképzelése. Ebben az esetben fogd fel úgy, hogy szereztél egy kis plusz tapasztalatot, ami biztos, hogy a későbbiekben még jól jöhet.

A tökéletes állásra várni kell, de az biztos, hogy a bérigény megjelölése előny jelent, és ha igazán megvan mindkét oldalról az akarat, akkor meg lehet találni a megoldást. Ne hagyj ki tehát egy állást csak a bér megadása miatt. Ha kérik, legyél pontos, reális, kérdezz körbe, és nézz szét az interneten – így garantáltan közös nevezőre juttok majd a céggel!

Hasonló cikkek