Operatőr önéletrajz: példák és tippek

Operatőrként sok területen kell jártasnak lenned, és az operatőri munkában pedig pláne hatalmas tudással kell rendelkezned. A képességeid felsorolása egy papírra vetve azonban elég nagy kihívás.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

Szóval hogyan szerezzen operatőri állást egy feltörekvő filmkészítő?

A válasz az, hogy írj egy ütős operatőri önéletrajzot.

Ha pedig problémás számodra az operatőri képességeidet papírra vetni önéletrajz formájában, akkor se aggódj!

Itt vagyunk és segítünk, hogy ütős operatőr önéletrajzot írj, és még operatőr önéletrajz sablonjainkat is használhatod.

Tartalomjegyzék

Mit írjak bele az operatőr önéletrajzomba?

Az operatőrök szorosan együtt dolgoznak a film rendezőjével, fénytechnikusokkal és a stábbal, a film vizuális megjelenéséért felelnek. Az operatőr felelős a film kinézetéért, hangulatáért, és ebből áll össze végül maga a film anyaga.

Valójában az operatőri munka ijesztő is lehet. Nem mindenki tudja betölteni ezt a pozíciót.

A sok technikai tudás mellett még az operatőr jelöltek száma is elég magas, nagy a harc egy-egy pozícióért.

Az online platformok egyre nagyobb elterjedésével, mint amilyenek a streaming szolgáltatók is, egyre több produkció kerül legyártásra, így több munkájuk van a szerkesztőknek és az operatőröknek.

A Foglalkoztatási Hivatal statisztikái szerint a teljes foglalkoztatottsági ráta előreláthatóan 18 százalékkal fog nőni 2019 és 2029 között.

Ahhoz, hogy a növekvő versenyhelyzetben előnyre tehess szert, egy erős operatőr önéletrajzra lesz szükséged, így észrevehetnek a munkaadók is.

Azért pedig, hogy az önéletrajzod tartalma praktikus és patinás lehessen, erős struktúrát és szuper megjelenést kell adnod neki azzal, hogy kisebb szekciókra bontod az önéletrajzod mondanivalóját. Ezáltal olvashatóbbá válik, valamint egyértelműbb lesz az olvasó számára.

Alább láthatsz egy listát az összes szekcióról, amelyet érdemes belefoglalnod az operatőr önéletrajzodba: ebben a cikkben az összeset részletesen kielemezzük. Próbáld meg ezt a felépítést követni:

 • Személyes adatok, elérhetőség
 • Szakmai bemutatkozó
 • Tanulmányok
 • Munkatapasztalat
 • Készségek és képességek, technikai tudás

Operatőr önéletrajz formátum

A videó és filmgyártás világa óriási verseny. Minden jelölt próbálja túlragyogni a másikat a saját szakértelmével és képességével.

Ahhoz, hogy kitűnhess a többi jelölt közül, az első lépés az, hogy kiválasztod a megfelelő önéletrajz típust, amelyet használni fogsz.

A kreatív és elemzői csapatban dolgozó HR-esek mindössze 6 másodpercet szánnak a jelöltekre és az önéletrajzok átolvasására.

Mivel ennyire kevés időd van megmutatni az önéletrajzodat, fontos, hogy valóban megértsd, hogy minek kell szerepelnie az önéletrajzodban, és az vizuálisan is kellemes látvány legyen.

A megfelelő formázás gondoskodik arról, hogy az operatőr önéletrajz strukturált legyen és a lehető legnagyobb hatással legyen az olvasóra.

A megfelelő önéletrajzról esszenciális elemeiről egy rövid listát találhatsz itt:

  Frissítsd az önéletrajzodat: A filmkészítés világa folyton változik. Meg kell mutatnod, hogy képes vagy lépést tartani ezekkel a változásokkal, trendekkel és új ismeretekkel. Rendszeresen frissítsd az önéletrajzodat.
  Használj fordított időrendi sorrendet. Manapság már az elfogadott formátum az, ha az előző munkáidról készített felsorolásra fordított időrendi sorrendet alkalmazol. A legrégebbi szekcióktól a legújabbig formázd meg a tapasztalataidat, hogy kitűnhess a többi jelölt közül.
  Használj kulcsszavakat: Nem titok már, hogy a HR-esek kulcsszó kereső programokat használnak, más néven ATS rendszereket, vagyis jelentkező szűrő programokat. Ezek arra vannak fejlesztve, hogy pillanatok alatt átnézzék az önéletrajzokat, és bizonyos kulcsszavakat keressenek azokban.

A program átszkenneli a jelentkezést, és keresi a megfelelő kulcsszavakat, mint például a filmiparra jellemző szakzsargon jelenlétét.

Arra azonban ügyelj, hogy egészséges egyensúlyt találj a szakszavak és a hétköznapi szavak között. Ne használj túl sok szakzsargont, mert inkább jelent hátrányt, mint előnyt.

Fejléccel kezdd az operatőr önéletrajzodat

Arra figyelj, hogy a fő ok, ami miatt elküldöd az operatőr önéletrajzodat, az az, hogy észrevegyen a HR-es.

A jelentkezés legtetejére írd a nevedet. Ez lesz az önéletrajzod címe.

Mindenképp az önéletrajzod legtetejére írd a nevedet.

Legyen a neved nagyobb betűtípussal és vastag betűvel írva, hogy valóban egy nagy címként szerepeljen. A betűméret nyugodtan lehet 14-16-os.

Legyen világos az elérhetőséged

Miután kész vagy a megfelelő stílussal az operatőr önéletrajzodat illetően, ideje végig menni a további szekciókon. Az első szekcióba tartozik az elérhetőségeid, személyes adataid megadása.

Ügyelj arra, hogy megnöveld a neved betűméretét az önéletrajz tetején, és alá kerülhet is az elérhetőséged. Ez lesz az első szekció az operatőr önéletrajzodban.

Miután megadtad a nevedet, email címedet, telefonszámodat, még mindig van néhány olyan adat, amit nyugodtan feltüntethetsz, hiszen ezáltal több mindent tudhatnak meg rólad.

Azt ajánljuk, hogy használj hivatalosnak tűnő email címet. Ne használj vicces, mindenféle számokkal telit. Az email címednek hangsúlyoznia kell az önéletrajzod hivatalos hangszínét.

HELYES

adam_kiss@gmail.com
akiss@gmail.com

NEM MEGFELELŐ

AdamFilmLover@gmail.com
ViccesAdamxxx@gmail.com

Hogyan írj operatőr önéletrajzodba szakmai bemutatkozót

Egy ütős önéletrajz azon is múlik, hogy milyen a benne található tartalom: ennek is fel kell keltenie az érdeklődést. Végülis, ahogy már említettük, a HR-es mindössze 6 másodpercet szán arra, hogy a szemével átfussa az operatőr önéletrajzodat.

Egy hatékony módszer ahhoz, hogy felkeltsd az érdeklődést az, ha írsz egy profi szakmai bemutatkozót az elérhetőségeid alá.

Néhányan inkább a karriercél meghatározást választják a szakmai bemutatkozó helyett, azonban mi úgy gondoljuk, hogy utóbbi jobban demonstrálja a képességeidet és a tudásodat, ezért inkább azt ajánljuk.

Ez a szakmai bemutatkozó több célt is szolgál.

Ebben a szekcióban úgy mutathatod be magad, mint szakember, aki részt vesz a film gyártásában.

Néhány perc alatt kell leírnod a legjobb képességeidet, legnagyobb eredményeidet, és hogy mi motivál a karriered során.

Említsd meg a korábbi szakmai tapasztalatodat, amelyet egy gyártási csapat részeként szereztél, vagy a kamera túloldalán.

Mindez azonban csak néhány mondat hosszúságú legyen. Gondolj erre a szakmai bemutatkozóra úgy, mintha ezzel a néhány mondattal kellene eladnod magadat és a tudásodat a HR-esnek.

Alább láthatsz példát egy igazán jó szakmai bemutatkozóra. Amennyiben még több operatőr önéletrajz példát és mintát keresel, vagy szeretnéd használni az önéletrajz szerkesztőnket, kattints ide.

cinematographer resume

A tanulmányokról szóló szekció az operatőr önéletrajzban

Amennyiben befejezted a szakmai részt az önéletrajzodban, térjünk is át arra, hogy demonstrálod a HR-es számára a tanulmányi hátteredet.

Ma már szinte minden cég, ahova jelentkezel, kérni fog egy diplomát vagy a középiskolánál magasabb végzettséget.

Éppen emiatt szükséges feltüntetni a tanulmányi hátteredet.

A tanulmányaidra vonatkozó szekció megmutatja a HR-es számára, hogy a megfelelő oktatás keretein belül sajátítottad el a szakmát.

Emellett megnöveli az érdeklődést is operatőr önéletrajzod iránt, mivel még jobban alátámasztod a segítségével a meglévő a kvalifikációdat.

Ezeket a szabályokat tartsd be, amikor megírod a tanulmányaidra vonatkozó részt:

 • A legmagasabb iskolai végzettséggel kezdd a felsorolást. Mindig a legmagasabb végzettségedet írd fel elsőként, így itt is a fordított időrendi sorrend betartása ajánlott. A középiskolai érettségi feltüntetésére már nincs is szükség, ha van diplomád.
 • Add meg a diplomád nevét, az iskola nevét, címét, és hogy mettől meddig jártál az adott oktatási intézménybe.
 • Bármilyen egyéb információ, mint például szakmához kapcsolódó iskolán kívüli tevékenység, vagy iskolai projekt felsorolható a bulletpontok segítségével.
 • Csak akkor add meg a tanulmányi átlagodat, ha az magasabb, mint 3.6.
 • Amennyiben nincs BA diplomád, akkor csak írd fel a középiskola nevét, ahol végeztél.
HELYES

Tanulmányok

 1. – 2018. Filmrendező Művész alapképzés, Színház- és Filmművészeti Egyetem

Végzés éve: 2018.

HELYTELEN
Filmrendező Művész alapképzés

A figyelemfelkeltő munkatapasztalat

Amikor már kész vagy a szakmai tapasztalattal, akkor abból következik is a szakmai tapasztalatod.

A munkatapasztalatok megadása elengedhetetlen egy operatőr önéletrajzban. Ez nemcsak a több év szakmai tapasztalattal rendelkezőkre, hanem a pályakezdőkre is ugyanúgy igaz.

Ebben a részben le kell tudnod írni, hogy milyen tudással és eredményekkel rendelkezel, amelyeket az előző munkahelyeiden vagy projekteken szereztél.

Azt ajánljuk azonban, hogy mindezt közérthetően tedd, és használj bulletpontokat, hogy sokkal átláthatóbb lehessen.

Minden egyes bulletpont különböző információt tartalmazzon arról, hogy hogyan fejlesztetted ki és tovább a készségeidet, és hogy milyen előnye származott az előző munkáltatódnak abból, hogy téged a csapatában tudhatott.

Ehhez is, ahogy az előző szekcióknál is, a fordított időrendi sorrendet ajánljuk, vagyis a legújabb munkahelyeddel kezdd a felsorolást. A pozíciód, megnevezésed és az ott töltött idő is látszódjon a munkaköreid megadása felett.

Használj elegendő szakzsargont és kulcsszót, azonban hétköznapi nyelvezetet is, hogy laikusok számára is érthető legyen önéletrajzod. Próbáld mindegyik bulletpontot egy erős igével vagy szóval indítani, hogy még nagyobb hatást válthass ki az olvasóból.

Ne írj kétértelműen semmit. Törekedj arra, hogy az elért eredményeid is logikusan és átláthatóan legyenek felsorolva. Ezáltal fogod tudni felkelteni önéletrajzod és a személyed iránt az érdeklődést.

cinematographer resume

Itt láthatsz egy operatőr önéletrajzban található szakmai tapasztalatot:

HELYES

Szakmai tapasztalat

Videó Produkció Felelős
Gotham Film Zrt.

 1. június – 2018. december

New York, New York

  • A gyártás utáni feladatok elvégzése és megegyezések kötése 4 különböző televíziós produkcióhoz

   Légi videó felszerelés használata a komplex zenei videók készítéséhez.

   Sikeres megoldások megszervezése a produkciós csapat audió szolgáltatásaihoz, a videós produkciós csapat rövid szegmenseit használva.

   A fotózás vezetőjével, a kreatív csapat tagjaival és külső kreatív ügynökségekkel való szoros együttműködés, hogy megvalósíthassuk a kreatív ötleteket és művészi víziókat.

Ez pedig egy elég gyenge szakmai tapasztalat példa:

HELYTELEN

Szakmai tapasztalat
Operatőr
Gotham Films Zrt.

 1. június – 2018. november

New York, New York

  • Magas minőségű videó készítése.

   HD kamerák használatával kreatív narratívák készítése.

   Ipari standard kamera használata az egyszerű és komplex videók készítésére.

Készségek és képességek az operatőri önéletrajzban

Ahhoz, hogy még vonzóbb legyen operatőri önéletrajzod és garantálja a sok hívást az operatőri állásokra, érdemes a tudásodat és a képességeidet is felsorolni!

Ez a szekció egy jó módja annak, hogy prezentáld a képességeidet az olvasónak.

Minden, ami az alap videó szerkesztéshez szükséges, mint a légi kamera rendszerek használata, a ipari standard hardverek kezelése és videó kampányok szerkesztése, mind ide illik.

Azt ajánljuk, hogy nézd meg az álláshirdetés leírását, különös tekintettel az elvárások részt, és azok alapján írd be az ismereteket, hiszen így biztosan a munkáltató által keresett tudás és elvárt készségek lesznek benne.

Itt találsz egy listát az általában az álláshirdetésekben kért operatőri képességekről:

 • Gyártási ismeretek
 • Fénytechnika
 • Kamera kezelési ismeretek
 • Együttműködési ismeretek
 • Művészi filmkészítési ismeretek
 • Videó szerkesztés
 • Adobe Premier Pro használat
 • Kreatív fénytechnika

Használj cselekvésre felszólító szavakat, igéket az operatőr önéletrajzban

Ahogy már említettük, a nagy mennyiségű naponta beérkező önéletrajzok miatt a cégek és a HR-sek kulcsszó kereső programot használnak, mint amilyen az ATS, vagyis jelölt szűrő program.

Az ATS kiszűri azokat az önéletrajzokat, amelyek nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű kulcsszót. Ezek a kulcsszavak lehetnek szakszavak vagy valamilyen ismeret, képesség. Az ATS szűrő kiválasztja ezeket a szavakat, és így dönti el, hogy az adott önéletrajz átmegy-e a szűrön, és továbbküldésre kerül-e.

Egy hatékony módszer ahhoz, hogy az ATS tovább küldje az önéletrajzodat, ha a megfelelő szavakat használod benne. Ezek a felszólító, cselekvésre felszólító igék jobban megmutatják a szakértelmedet, természetesen itt is bulletpontok használata ajánlott.

Ezek a szavak például a Szervezett, Kezelés, Karbantartás, Irányítás, és mindegyik bulletpontot ezekkel indítsd, hogy biztosan átmenjen a szűrőn az operatőr önéletrajzod.

A felszólító igék azért vannak, hogy még vonzóbbá tegyék az önéletrajzodat. Dinamikus energiát kölcsönöznek a tartalomnak.

Ügyelj arra, hogy az önéletrajzod egyszerre legyen szakmai és hétköznapi is, tartalmazzon elegendő cselekvő igét, valamint technikai tudást és készséget, képességet. Az egyensúly megtalálása a sikeres önéletrajz egyik esszenciális része.

cinematographer resume

További tippek hogy a lehető legjobb operatőr önéletrajzot készítsd el

Itt találsz még néhány további tippet ahhoz, hogy a lehető legjobb operatőr önéletrajz készüljön:

 • Dizájnold úgy az önéletrajzodat, hogy az adott álláshirdetésnek és ott található elvárásoknak megfeleljen.
 • A szakmai bemutatkozónak pontosan és precízen demonstrálnia kell a képességeidet, karrier motivációdat és a szakmához kapcsolódó tudásodat.
 • Mutasd be a munkatapasztalatokról szóló részben és a képességeid bemutatásában az eredményeidet is.
 • Fordított időrendi sorrendben listázd a szakmai tapasztalatodat.
 • Kösd össze az álláshirdetés elvárásait a szakmai tapasztalatoddal és az ismereteiddel, képességeiddel.
 • Menj át az ATS szűrőn úgy, hogy betartod a megfelelő egyensúlyt a kulcsszavak, szakzsargon és a hétköznapi nyelvezet között.

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tegyem bele a filmkészítést az operatőr önéletrajzomba?

A különböző szekciókba foglalva tudod bemutatni a filmkészítési szakértelmedet és ismereteidet. Minden egyes projektet külön munkatapasztalatként mutass be, azidőrendi sorrendet betartva.

Hogyan néz ki az operatőr önéletrajz?

Az operatőr önéletrajz tartalmazzon minden fontos információt a filmkészítői jártasságodról, a produkciós felszereléseket nevezd meg, mesélj arról, hogy hogyan tervezted meg a a márka arculatát, és persze további készségeidet.

Ahhoz, hogy a képességeidet meg tudd mutatni, azt ajánljuk, hogy szekciókra bontsd fel az önéletrajzodat. Ezek pedig a következők:

 • Elérhetőség
 • Szakmai bemutatkozó
 • Tanulmányok
 • Szakmai tapasztalat
 • Képességek, készségek

Milyen hosszú legyen az operatőr önéletrajz?

Azt ajánljuk, hogy az operatőr önéletrajzod 1 oldalas hosszúságú legyen.

Melyek az operatőr feladatkörei?

Elég széleskörű a szakmai tapasztalat szekció egy szenvedélyes operatőr önéletrajzában. A kamera és fénytechnikus csapat vezetője leszel. Az operatőr felelős azért, hogy jól működjön a gyártási procedúra, a kreatív dizájn, vizuális stílusok, márkamegjelenés szabályait kövesse a csapat, emellett pedig felelős a médiamegjelenésért és a vizuális megjelenésért, és a film minden egyes jelenetét megszerkeszti.

Milyen kvalitásokra van szüksége egy jó filmkészítőnek?

Mint operatőr, nagy technikai tudásra van szükséged a kamera mögötti munkáról. Ezért a filmkészítési rendszerekről, kamera beállításokról és kamera használatról kell tudással rendelkezned, valamint az Adobe Creative Suite használata is biztosan elvárás. Fontos még, hogy megtudj valósítani komplex vágóképeket a filmekben.

Emellett részt kell tudnod venni az animáció készítésben és értened kell a gyártás utáni grafikai programok használatához, valamint vezetői érzékkel és szakértelemmel kell rendelkezned, mivel a produkciós vezetővel, forgatókönyvíróval és fénytechnikusokkal, kamera kezelőkkel kell együtt dolgoznod.