Óvodai dajka motivációs levél

Az óvodai dajka igazán nagy segítség az óvónő és pedagógus számára. Amolyan segítőtárs, aki az óvodapedagógusok munkáját egészíti ki vagy épp könnyíti meg. Feladatai közé tartozik a gyermekek gondozása, balesetvédelmi feladatok ellátása, étkezés biztosítása és játék a gyermekekkel.

Átlagos értékelés ehhez a sablonhoz

5.0
Rated 5 out of 5
2 vásárlói értékelésből

A 3-7 éves korú gyermekek ellátása valódi hivatás, amelyet szenvedélyesen kell szeretni – nemcsak az önéletrajz, hanem a motivációs levél is ezt kell, hogy sugallja. Nézzük, hogy írd meg óvodai dajka motivációs levelet, ha szeretnél te is kiváló óvodai dajka pozíciót szerezni!

Tartalomjegyzék

Miért van szükség motivációs levélre?

Gondolhatod azt, hogy mégis mi szükség a motivációs levélre, ha küldesz önéletrajzot. Az önéletrajz ugyanis megmutatja a szakmai hátteredet, előéletedet, és a tanulmányaidat is, de mindezt vázlatosan teszi. A motivációs levél célja tehát, hogy kiegészítse az önéletrajzot, olyan információkat osszon meg rólad, amely abban nem található meg. A motivációs levél segít abban, hogy olyan oldaladat mutasd meg, amelyet másképp az óvoda vezetője nem látna. A készségeket, képességeket, mentalitást, nevelési attitűdöt és a szakmai iránti szenvedélyt és elhivatottságot engeded láttatni az, ha egy szuper motivációs levelet készítesz.

Óvodai dajka motivációs levél minta

Orosz Ivett
Gumigyár utca 48. 3/45.
1001, Budapest

2022.04.25.

Szöllő Mariann
Intézményvezető
Szivárvány Óvoda
Kerekerdő utca 22.
1004, Budapest

Tisztelt Szöllő Mariann!

Orosz Ivett vagyok, és szeretném megpályázni az óvodai dajka állást, amit az Allasok.hu weboldalon találtam.

Jelenleg 5 év szakmai tapasztalattal rendelkezem óvodai dajkaként, amelyet ugyanannál az óvodánál töltöttem. Pályafutásomat pedagógiai asszisztens beosztásban kezdtem 2014-ben a Sashegy óvodában, ahol a szülői értekezletek, különböző óvodai szavalóversenyek, természeti napok megrendezésében is a feladataim közé tartozott az általános adminisztráció mellett. Ekkor döbbentem rá, hogy szeretnék még jobban a gyermekek mindennapjainak a részévé válni, ezért elvégeztem az óvodai dajka képzést a Best-Work Oktatási Intézményben. A tanulmányaim során jobban elmélyedtem az óvodáskorú gyermekek fejlődésében és pszichológiai jellemzőiben, emiatt képes vagyok ellátni a nevelésüket. 2017-ben óvodai dajkává léptettek elő, és empatikus, nyitott, toleráns és segítőkész dajka vált belőlem.

Szeretnék további óvodai dajka feladatokat ellátni, ugyanis a számomra ez nem munka, hanem hivatás. A gyermekek jólléte, fejlődése, folyamatos játszva tanulása számomra nem kérdés, mint ahogy az sem, hogy empatikus, szeretetteljes közegben nevelődjenek. A kreativitás, magas érzelmi intelligencia, rugalmasság és terhelhetőség elengedhetetlen ezen a pályán, és úgy gondolom, mindezt személyként és a munkám során is tudom képviselni.

Pályázati anyagom tartalmazza az önéletrajzomat, ezen motivációs levelet és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. Köszönöm az időt, amit pályázati anyagom átnézésére szán, és remélem, lesz időnk személyesen is bemutatkozni. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/456-3456 telefonszámon, vagy emailben az oroszivett@gmail.com email címen. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Orosz Ivett

A motivációs levél hossza, felépítése

A motivációs levél terjedelme nem több, mint 0,5-1 oldal. Ha ezt a hosszúságot meghaladod, sajnos kicsi az esély, hogy elolvassák. Ez ugyanolyan formai megkötés,  mint az, hogy a betűtípus a Times New Roman, Arial és Calibri az elvárás, tehát a hagyományosabbak, valamint a betűméret esetén pedig a 11-12-es.

Könnyen olvasható és áttekinthető legyen, hiszen ezzel a dokumentummal próbálod meggyőzni a leendő munkáltatót, hogy te vagy az ideális munkaerő az állás betöltésére. A szakma iránti elhivatottságnak, alázatnak és a professzionalizmusnak kellene hangoznia a motivációs levélből, tehát ezeket tartsd szem előtt. 

Érdemes arra külön odafigyelni, hogy a megjelenése ugyanolyan legyen, mint az önéletrajzé. Ehhez önéletrajz sablont használatát ajánljuk, így elérve azt, hogy ugyanolyan stílusú legyen a két dokumentum, valamint ugyanolyan színek is megjelenjenek. Ugyanis lehet színeket használni mind az önéletrajz, mind a motivációs levél megjelenítése során. A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás, ha ehhez online önéletrajz szerkesztőt használsz.

🔴 🔴  Lehetőleg kerüld azt a megoldást, hogy lekicsinyíted a betű nagyságát 10-es méretre csak azért, hogy kiférj egy oldalra! Ebben az esetben ugyanis garantált, hogy nem fogják elolvasni a motivációs levelet.

Az óvodai dajka motivációs levél felépítése

A felépítés szempontjából 4-5 bekezdésből álljon a motivációs levél, tehát mindenképp tagold. Minél több, kisebb paragrafusra van szedve, annál könnyebb olvasni, tehát biztosan előnyt jelent a kiválasztási folyamat során. Azt a megoldást azonban kerüld, hogy 1-2 mondatos bekezdésekre osztod fel, mert az megint csak hátráltatja az olvasót.

A bekezdések tartalma:

 • Bemutatkozás, jelentkezés módja, hol találtad a jelentkezést, mi a motivációd.
 • Az önéletrajz összefoglalása, benne a szakmai tapasztalat, eredmények, tanulmányok.
 • Motiváció, milyen értéket tudnál nyújtani a cégnek.
 • Személyes tulajdonságok, értékek.
 • Zárás, elköszönés.

Kiemelt fontosságú a címzés és az aláírás, emellett pedig a törzszöveget is további bekezdésekre illik bontani. A fenti motivációs levél minta segíthet abban, hogy hogyan nézzen ki a felépítés, és milyen információknak kell mindenképp szerepelniük.

Kezdd az elején – a címzés

A címzés elengedhetetlen egy motivációs levélből, és még a terjedelmi megkötésbe is beleszámít. Először a te adataidat (név, lakcím) add meg, majd jöhet a dátum, amikor írod, végezetül pedig a címzett adatai. A címzett adatai közé ezek kerülnek: név, beosztás (valószínűleg intézményvezető), óvoda címe. A címet kettő bontjuk: először az utca és házszám, alá pedig az irányítószám és a város kerüljön.

Mivel az álláshirdetés nagy valószínűséggel a közszféra állásportálján lesz megtalálható, ezért könnyű lesz az intézményvezető nevét és email címét megtalálni. Itt ugyanis minden esetben meg van adva a Jelentkezés menete pontban!

HELYES
Moszat Bernadett
Hajógyári utca 765. 3/45.
1034, Budapest

2022.05.10.

Moroszi Emilia
Intézményvezető
Szivárványhíd Óvoda
Hajós utca 77.
1036, Budapest

A megszólítás

Ahogy a kísérőlevél esetén is, itt is egy megszólítással kezdődik a szöveg. Minden esetben a helyes megszólítás a Tisztelt, és ezt követi az intézményvezető teljes neve. Amennyiben egyáltalán nincs feltüntetve név, akkor a Tisztelt Uram/Asszonyom lehet a megfelelő és elfogadott megszólítás. A megszólítás után mindig felkiáltójelet használunk a magyarban.

 • Tisztelt Dr. Jogos László!
 • Tisztelt Neumeur Gábor!
 • Tisztelt Hölgyem!
 • Tisztelt Uram!
 • Tisztelt Uram/Asszonyom!

Ezeket pedig lehetőleg kerüld:

 • Kedves Kovács János!
 • Kedves Anikó!

Az óvodai dajka motivációs levél bemutatkozása

A tartalmi rész előtt következzen a bemutatkozás. Ez a levél felütése, amelyben megírod, hogy hogy miért és milyen állásra jelentkezel pontosan. Már ebben a bekezdésben is nyugodtan mesélj 1-2 mondatban a motivációról is, hogy miért ide szeretnél jelentkezni.

HELYES
Tisztelt Komáromi Alexa!

Gábor Anna vagyok, és szeretnék jelentkezni a Közigállások weboldalon meghirdetett Óvodai dajka állásra. Nagyon tetszik az a lelkes és innovatív szemléletmód, amelyben a gyerekek fejlesztése történik, így szívesen lennék egy ilyen csapat tagja.

A tartalmi rész

A bemutatkozás következik a legnehezebb rész: 2-3 bekezdésben bemutatni a karrieredet, eredményeidet, tanulmányaidat és képességeidet. Ebben a paragrafusban nyílik alkalmad eladni magadat és a tudásodat, még abban az esetben is, ha még pályakezdő vagy. Bár a kísérőlevél felel azért, hogy egyáltalán megnyitják-e a motivációs levelet és önéletrajzot, mégis sok múlik ezen a részen.

Nézzük, miről írj ebben a 2-3 bekezdésben:

 • Motiváció, miért ide jelentkezel.
 • Mióta vagy a szakmában?
 • Milyen eredményeid vannak a területen?
 • Milyen releváns szakmai tapasztalatod van?
 • Milyen készségekkel, képességekkel rendelkezel?
 • Milyen végzettséged van, ami szükséges vagy jól jöhet a pozícióhoz?
📌 Tény: A tanulmányokat különösen fontos megemlíteni, mert releváns tanulmány nélkül nem válhatsz óvodai dajkává. Gyermekekkel dolgozni és foglalkozni nem lehet képzettség nélkül!

Ez tehát így fog kinézni a motivációs levélben:

HELYES
Jelenleg 6 év szakmai tapasztalattal rendelkezem óvodai dajkaként. Az óvodai dajka képzés elvégzése után azonnal elhelyezkedtem a Csillámpor óvodában, ahol átlagosan 25 fős csoportokra vigyáztam. Részt vettem az étkeztetésben, a kézműves foglalkozások szervezésében az óvónőkkel és a pedagógiai asszisztensekkel, valamint a heti úszásra is elkísértem a gyerekeket.

Az elmúlt hat évben volt alkalmam kis-, közép- és nagycsoportosokkal is játszani, tanulni és fejlődni, amely úgy gondolom, hogy elengedhetetlen a szakmában. Hiszek abban, hogy a gyermekek fizikai és lelki fejlődése mindennél fontosabb, és hogy mindig a saját nyelvükön kell tudnunk kommunikálni. A játszva tanulás egy olyan alapérték, mint a versmondás és az éneklés, hiszen ezeken keresztül az óvodáskorú gyermekek megszerethetik a tanulást. A kreativitás, magas érzelmi intelligencia, rugalmasság és terhelhetőség elengedhetetlen ezen a pályán.

Olyan munkahelyet keresek, ahol a magyar anyanyelvű gyermekek mellett külföldi gyermekekkel is kell foglalkozni. Ennek oka, hogy megszereztem a szakmai angol felsőfokú nyelvvizsgát, és úgy gondolom, jó hatással van a kéttannyelvű óvoda a gyermekekre. Előző munkahelyemen volt alkalmam már sajátos nevelési igényű gyermekekkel is foglalkozni, ezért nem érhetnek már váratlan helyzetek.

💡 Tipp: Érdemes minden releváns végzettséget, képzést felsorolni, valamint hízelegni is kicsit a leendő munkáltatónak.

Ez utóbbi ugyanis azért szükséges, mert megmutatja, hogy utána néztél az intézménynek az interneten, és az ott olvasottak után szeretnél ott dolgozni. Emellett a hitvallásod, nevelési, oktatási attitűdöd megjelenítése is fontos, és az lehetőleg egyezzen az óvoda szemléletével. A pályázat elbírálásánál ez nagyon fontos!

A konklúzió, vagyis összefoglalás

A konklúzió az az utolsó két-három mondat, amivel még alátámasztod azt, hogy miért is vagy tökéletes jelölt. Kerüljön megemlítésre még néhány készség képesség, akár további hízelgés is! A legfontosabb, hogy magabiztos legyél, és csak olyat írj a levélbe, ami valós! Akár azt is megmutathatod, hogy miért váltasz, vagy miért szeretnél náluk dolgozni, de ezt profi módon tedd. Az előző vagy jelenlegi munkahely szidása nem fér bele!

HELYES
Olyan munkahelyet keresek, ahol használhatom a frissen szerzett végzettségemet a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásáról. Annak érdekében, hogy még jobban segíthessem és támogathassam a rászoruló családokat, elvégeztem a konduktori képzést is, és rendelkezem azokkal az ismeretekkel és tudással, amivel a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlődését is segíthetem.

Elköszönés, zárás

A zárás néhány utolsó mondat, ami összefoglalja azt, hogy milyen dokumentumokat csatoltál. Írd le, milyen nyitott vagy arra, hogy keressenek, hogy bármilyen kérdés esetén a rendelkezésükre állsz, és hogy várod a megkeresést.

HELYES
Pályázati anyagom tartalmazza a szakmai önéletrajzomat, ezen motivációs levelet és a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. Amennyiben bármi kérdése van, keressen a +3630/654-2222 telefonszámon, vagy e-mailben az elvira.kovacs@gmail.com email címen.

Köszönöm az időt, amit pályázati anyagom átnézésére szán, és remélem, lesz időnk személyesen is bemutatkozni. Szívesen vennék egy személyes interjút, ahol megismerkedhetünk és bemutatkozhatok.

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Kovács Elvira

Elköszönési formaként ezeket használd, majd vesszőt következzen:

 • Üdvözlettel
 • Tisztelettel

További ütős tippek az önéletrajz megírásához

 • Minden egyes jelentkezés előtt írj új motivációs levelet. Az intézményvezető neve és megszólítása mellett még azokat a kulcsszavakat is érdemes kicserélni, amelyeket az álláshirdetésben is olvashatsz. Minden intézmény mást keres, ezért annak megfelelően javítsd ki. A sablon motivációs levél küldése, amelyet minden jelentkezés esetén küldesz, nagyon észrevehető.
 • A tökéletes helyesírás elengedhetetlen, ha dajkának jelentkezel.
 • A szakmai önéletrajz ne maradjon le, és nyugodtan tegyél rá utalást is, például, ha azt írod, hogy “Amint az szakmai önéletrajzomban is látszik…”.
 • Legyél alázatos, és süssön belőled a szakma szeretetet!
 • Mindig legalább 4-5 képességet is említs meg, ami jellemző rád!
 • Ha a hitvallásodat, nevelési attitűdödet is megmutatod, akkor előnyhöz juthatsz a többi jelölttel szemben.

Összefoglalás – a tökéletes motivációs levél titka

A tökéletes szakmai önéletrajz megírásához az óvónő önéletrajz útmutató és minta adhat támpontot és segítséget. A motivációs levél megjelenése mindig egyezik az önéletrajzéval, így ha sablont használsz, akkor előnyre tehetsz szert. A motivációs levél fél-egy oldalas dokumentum, amelyben összefoglalod a szakmai előéletedet, releváns tanulmányaidat, hogy miért jelentkezel és a képességeidet. Ha jól írod meg, segít megszerezni álmaid munkáját, ha rosszul, akkor pedig elveszíteni azt.

Kezdd a motivációs levelet a feladó és a címzett megadásával, majd megszólítással. Ezután következhet 2-3 mondatban, hogy miért jelentkezel a pozícióra, és hol találtad az állást. A fő tartalmi rész, amelyben a munkatapasztalatot, tanulmányokat, képességeket is megmutatod, akár 2-3 különböző bekezdésre is tagolható. Az 1-2 mondatos bekezdéseket azonban lehetőleg kerüld, mert nehezítik az olvasást. A készségek, képességek, amelyek alátámasztják azt, hogy miért vagy ideális jelölt, ezután, külön bekezdésben következzen. Motivációs, hosszú távú célokat is megemlíthetsz.

A motivációs levél zárása, elköszönése mindig említse meg a személyes találkozó lehetőségét, ezt magabiztos, de alázatos módon. Kerüld az önfényezést, és azt, hogy azt higgyék, már számodra fejben tiéd is az állás. Sorold fel, milyen egyéb dokumentumokat csatoltál, mert ez így visszakövethető marad. Ügyelj arra, hogy frissítsd a megadott kulcsszavakkal, óvoda nézőpontjával, szemléletmódjával a levelet, hogy lássa az intézményvezető, hogy utána néztél az óvodának.